Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με το Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Σας έχω ενημερώσει ότι το απόγευμα, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και θα κοπεί η πίτα στην καθιερωμένη τελετή, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Αύριο θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα συζήτησης την αγροτική πολιτική. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γεωργίας, οπότε θα έχετε μια πλήρη ενημέρωση από όσα, κρίσιμα και χρήσιμα, θα πει ο αγαπητός συνάδελφος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι η πρόταση για ανανέωση της θητείας του κ. Κωστή Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει πρόταση ευρείας αποδοχής που δεν θα οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι η θετική πρακτική συνέπεια του τρόπου με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι η αναγνώριση στο πρόσωπό του της αξίας και της ικανότητάς του, η οποία θα πρέπει να εκφραστεί και δι` αυτού του τρόπου, με την εκ νέου ανανέωση της εμπιστοσύνης των βουλευτών στις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο. Πιστεύουμε ότι η επανεκλογή του κ. Στεφανόπουλου είναι κάτι πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο για τη Δημοκρατία μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Χθες έφτασε στις Βρυξέλλες ένα αίτημα για εγκατάσταση στην Κύπρο μιας διεθνούς δύναμης, ενδεχομένως του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που ξεκινήσει η αποστρατικοποίηση. Πώς βλέπει η Ελλάδα ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κατ` επανάληψη μιλήσει για την ανάγκη αποστρατικοποίησης της Κύπρου. Αυτό σημαίνει αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς συμφωνούμε απολύτως με την πολιτική που ακολουθεί σε αυτόν τον τομέα. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει, επίσης, ότι θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν δυνάμεις υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, οι οποίες θα διασφαλίζουν τις συνθήκες ηρεμίας στην περιοχή. Πιστεύουμε πως αυτή είναι μία πολύ καλή εξέλιξη, αρκεί να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά, η οποία μέχρι τώρα δεν συμφωνεί, επειδή επιμένει να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο. Είναι ένα στοιχείο το οποίο, εφόσον κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλει στην προσέγγιση για λύση του κυπριακού θέματος.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έχει γραφεί σχετικά, υπάρχει επιστολή Πάγκαλου προς Σέρβους και Αλβανούς να συμβάλουν με τη στάση τους στις συνομιλίες του Ραμπουϊγιέ, ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να επαναλάβω ότι υπάρχει επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης, δια του υπουργού Εξωτερικών, με τις πλευρές που εμπλέκονται στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Η κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε είναι αυτή που γνωρίζετε: Αναγνώριση αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο πλευρές έχουν κληθεί από το διεθνή παράγοντα -κι εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε παίξει ένα θετικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση- να συνεννοηθούν, προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή είναι η θέση μας. Ας ελπίσουμε να είναι καλά τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα γίνει στη Γαλλία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 4 February 1999 - 16:05:51 UTC