Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε, σήμερα, δύο θέματα: Τη Συνθήκη Σένγκεν και το Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση.

* Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έγινε ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου κυρίως, και συναρμόδιους υπουργούς που παρενέβησαν, για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να εναρμονιστούμε με το καθεστώς που προβλέπεται για την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στις χώρες της Ε. Ε.

Εγινε αναφορά στα προβλήματα τα οποία προκύπτουν λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας μας η οποία έχει εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα, που είναι πολύ δύσκολο να φυλαχτούν.

Πολύ σύντομα -ίσως εντός του Φεβρουαρίου- πρόκειται να γίνει στη Βουλή η συζήτηση και επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερναμ. Με την εφαρμογή αυτής της Συνθήκης, κοινοτικοποιείται πλέον η πολιτική Σένγκεν, εντάσσεται, δηλαδή, η άσκηση της συγκεκριμένης πολιτικής στα όργανα της Ε. Ε.

Προχωρούμε, βελτιώνοντας την υποδομή, τον εξοπλισμό που χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Ελπίζουμε, στο τέλος του 1999 αρχές του 2000, να έχει εφαρμοστεί πλήρως το σύστημα που προβλέπεται στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε οι πολίτες της Ελλάδας να μπορούν να κινούνται σε άλλες χώρες της Ε. Ε. χωρίς να επιδεικνύουν διαβατήριο ή άλλα έγγραφα.

* Οσον αφορά το θέμα της απασχόλησης -που είναι πολύ σημαντικό και υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας- εισηγήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, ο οποίος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το υπουργείο. Με παρεμβάσεις και άλλων υπουργών ολοκληρώθηκε η εικόνα για το τι έχει γίνει στον τομέα αυτό, για τη δημιουργία δηλαδή νέων θέσεων απασχόλησης.

Μένω σε ένα στοιχείο: Με επιτυχή τον απολογισμό της δημιουργίας 85.000 νέων θέσεων εργασίας κατά το 1998, σχεδιάσαμε την πολιτική μας και είμαστε βέβαιοι ότι εντός του 1999 θα δημιουργήσουμε στην Ελλάδα και άλλες 110.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, Παρουσιάζει μια πτωτική τάση, ως αποτέλεσμα και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει. Είμαστε κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, πολύ περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, γύρω στο 5%, σε αντίθεση με το ποσοστό στην Ε. Ε. που βρίσκεται στο επίπεδο του 16%.

Για την αντιμετώπιση των θεμάτων της απασχόλησης, μέσα στο 1999, θα διατεθούν πόροι ύψους 500 δις δραχμών. Τα 300 δις αφορούν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους. Αλλά σημαντικά ποσά αφορούν την επανακατάρτιση, εντός των επιχειρήσεων, στελεχών που ήδη απασχολούνται, όπως και την πρωτογενή κατάρτιση από τα Κ. Ε. Κ.

Θα μου επιτρέψετε να πω -μιας και δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους- ότι μεταξύ των ειδικών δράσεων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Εργασίας, είναι και το πρόγραμμα "Νέοι στην Ενεργό Ζωή", η εφαρμογή του οποίου κατά το 1999, θα δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας για νέους. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά, αν συνεκτιμηθούν με τις αρκετές χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με την εκτέλεση των μεγάλων έργων, τα οποία είναι σε εξέλιξη, μαρτυρούν ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα της ανεργίας αντιμετωπίζεται αρκετά ικανοποιητικά στη χώρα μας από τις πολιτικές για την απασχόληση που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση. Ελπίζουμε -και ασφαλώς δικαιολογείται αισιοδοξία- ότι την επόμενη περίοδο, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Ηδη έχει βελτιωθεί η κατάσταση και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Εισαγωγικώς, ο Πρωθυπουργός σχολίασε θέματα της επικαιρότητας.

* Αναφέρθηκε στο θέμα της Παιδείας και των κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής όλων μας. Πιστεύουμε, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ότι τα θέματα που έχουν προκύψει σ' αυτόν τον τομέα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με διάλογο. Είναι κάτι το οποίο έχουμε τονίσει από την αρχή. Η πόρτα του υπουργείου Παιδείας είναι ανοικτή στο διάλογο, είναι ανοικτή στους εκπαιδευτικούς φορείς, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κυβέρνηση θέλει τη συζήτηση. Τα σχολεία που είναι κλειστά πρέπει ν' ανοίξουν. Θα πρέπει και οι μαθητές που σήμερα δεν διδάσκονται τα μαθήματά τους να επανέλθουν στα σχολεία, όπως η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματά τους.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, ο οποίος έχει συνείδηση της ανάγκης να προχωρήσει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με τέτοιο τρόπο ο οποίος θα ικανοποιεί τις ανάγκες της νέας γενιάς για μόρφωση και θα εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συνόλου των σχολείων, χωρίς κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτή τη συνείδηση των αναγκών, έχει και κάθε μέλος της κυβέρνησης χωριστά. Σ' αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να πορευόμαστε.

* Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο. Ο φόνος 45 ατόμων στο Ρατζάκ, αποτελεί τη δυσμενέστερη εξέλιξη για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή αναταραχή, εδώ και αρκετό καιρό. Αν και δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το θλιβερό γεγονός, κανείς δεν μπορεί να το δικαιολογήσει. Πέρα από τις ειδικότερες συνθήκες που βαραίνουν τους εκτελεστές, αυτούς που είναι υπαίτιοι γι` αυτό το αποτρόπαιο γεγονός, ευθύνη έχουν -μεγαλύτερη ή μικρότερη- και όλοι εκείνοι που, με κάθε τρόπο, συμβάλλουν στο να δημιουργείται ένα περιβάλλον που ευνοεί τη συντήρηση της βίας και της ανομίας στην περιοχή. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαιτέρως η παραβίασή τους, δεν αποτελούν εσωτερικό θέμα μιας χώρας. Ενδιαφέρουν τη Διεθνή Κοινότητα, μας απασχολούν όλους. Ζητούμε από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, να συλληφθούν και να τους αποδοθούν οι ευθύνες. Επίσης την καλούμε να συνεργαστεί με τη Διεθνή Κοινότητα, εφαρμόζοντας με ακρίβεια και συνέπεια τις συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει. Είναι ένα θετικό στοιχείο και το επισημαίνουμε, το ότι κατ' αρχήν ανέστειλε -εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει ολοσχερώς να ανακαλέσει- το χαρακτηρισμό του αρχηγού της αποστολής επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, ως "ανεπιθύμητου".

Πιστεύουμε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να επιτρέψει να επανέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο τα στρατεύματα που είχε αποσύρει η κυβέρνηση του Βελιγραδίου, με βάση τη Συμφωνία της 25ης Οκτωβρίου 1998.

Καλούμε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κάτι το οποίο η Διεθνής Κοινότητα έχει ήδη αποδεχθεί και αξιοποιεί τις λειτουργίες του.

Οι θέσεις μας αυτές έχουν γίνει γνωστές από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας στην κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

Ως χώρα θα λάβουμε μέρος στις ενέργειες οι οποίες θα αποφασιστούν από Διεθνείς Οργανισμούς και ιδιαιτέρως από την Ε. Ε., για την αντιμετώπιση της κρίσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Οπως επίσης θα είμαστε παρόντες και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ.

Πρέπει να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη τις φωνές που ακούγονται τελευταία για τη χρήση βίας ή την ανάληψη πρωτοβουλιών για χερσαία επέμβαση στην περιοχή. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο η Ελλάδα το αντιμετωπίζει αρνητικά και εν πάση περιπτώσει δεν την αφορά.

Αυτές ήταν οι εισαγωγικές παρατηρήσεις του Πρωθυπουργού.

* Να προσθέσω, για την πληρότητα της ενημέρωσής σας, ότι επελέγη για την κάλυψη της έως σήμερα κενής θέσης του Αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους κ. Ευστράτιος Βολάνης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση δεδομένο ότι πρόκειται περί φόνων των 45 στο Ρατζάκ που τους έκαναν οι Σέρβοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι πρόκειται περί φόνων, περί σφαγής, αυτό είναι βέβαιο. Ποιος είναι ο υπαίτιος, είναι κάτι το οποίο πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, προκειμένου να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε υπόψη σας πρόσφατα δημοσιεύματα της MONT και άλλων γαλλικών εφημερίδων, με επιτόπου ρεπορτάζ και με φιλμ, που εκφράζουν πάρα πολλά ερωτηματικά και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μετεφέρθησαν οι νεκροί και ενταφιάσθηκαν, από άλλα μέρη και ότι το χωριό αυτό, το Ρατζάκ, είναι νεκρό χωριό, ακατοίκητο, εδώ και πάρα πολύ καιρό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν φονεύθηκαν. Ακόμη και αν φονεύθηκαν αλλού, έχουμε φόνο, έχουμε μια σφαγή. Είπα ότι πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες, προκειμένου να έχουμε ασφαλές συμπέρασμα. Αλλά, βεβαίως, έχουμε ένα περιστατικό το οποίο είναι αποτρόπαιο και το αποδοκιμάζουμε.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο πράγμα να μεταφέρουν νεκρούς από όλη τη Γιουγκοσλαβία και να τους βάλουν εκεί μέσα και άλλο πράγμα να θεωρηθεί ότι εσφάγησαν. Αυτά τα ερωτήματα θέτουν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, γι' αυτό σας το λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά είναι υπόψη μας. Το ότι υπάρχει φόνος, το ότι υπάρχει σφαγή, είναι γεγονός. Το πού έγινε και από ποιούς έγινε, πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως. Εχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις και έχουν γνωστοποιηθεί διάφορα σενάρια. Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να δείξουμε όλοι υπεύθυνη και κοινή στάση απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία πρέπει να καταδικάζουμε. Αυτό έχει σημασία. Ο καθένας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του. Γι' αυτό χρειάζεται να διαλευκανθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν ευθύνες σ' αυτούς που πραγματικά τις έχουν.

ΚΙΑΟΣ: Αν σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει, από τους παρατηρητές αυτούς του ΟΑΣΕ, τη διαλεύκανση της υποθέσεως, επειδή -και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που υπάρχουν- δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις και δίνουν ερωτηματικά κι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί και απασχολεί τη Διεθνή Κοινότητα, τους Διεθνείς Οργανισμούς που ασχολούνται με την κρίση.

ΚΙΑΟΣ: Οταν αναφέρεστε στη Διεθνή Κοινότητα, όπως μας είπατε, πώς προσδιορίζετε σαφώς τον όρο Διεθνής Κοινότητα, από ποιόν Οργανισμό ή ποιούς Οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει κι άλλες φορές γι` αυτό, απαντώντας σε δικές σας ερωτήσεις. Συγκεκριμένα έχουμε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια, τη Σταθερότητα και την Ειρήνη στην Ευρώπη, την Ε. Ε., το ΝΑΤΟ και, βεβαίως, τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφάλειας του μεγάλου αυτού Οργανισμού.

ΚΙΑΟΣ: Ως διεθνής κοινότης, που να επεμβαίνει, μπορεί να θεωρηθεί το ΝΑΤΟ ή χρειάζεται ως διεθνής κοινότητα να είναι ΟΗΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.

ΚΙΑΟΣ: Δεν παίζουμε με τις λέξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Βέβαια, παίζουμε με τις λέξεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Διεθνής Κοινότητα είναι οργανωμένη σε διάφορα επίπεδα και με διάφορους τρόπους οργάνωσης. Το ΝΑΤΟ αποτελεί μια οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου υπάρχει και πολιτική εκπροσώπηση των κρατών-μελών του.

ΚΙΑΟΣ: Μιας περιοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς μιας περιοχής. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ΟΗΕ καλύπτει την Οικουμένη. Υπάρχουν, όμως, Οργανισμοί στην Ευρώπη (η οποία -θα έλεγα- είναι η πληρέστερα συγκροτημένη σε θεσμικό επίπεδο ήπειρο; του πλανήτη μας) πάρα πολλοί. Και οι Οργανισμοί αυτοί έχουν διαδραματίσει πολύ εποικοδομητικό ρόλο, μέχρι τώρα, στις διεθνείς εξελίξεις. Μην το παραβλέπουμε αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Και η φρεγάτα "Κίμων" και μια δεύτερη φρεγάτα που ετοιμάζεται, πηγαίνουν με απόφαση του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ελληνικό πλοίο με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Το ελληνικό πλοίο, όπως και άλλα πλοία τα οποία ανήκουν στους στόλους κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σ` αυτή τη συνεχή συνεργασία για λόγους εκπαιδευτικούς. Είναι κάτι το οποίο γίνεται συνεχώς. Δεν είναι κάτι το οποίο προέκυψε εκτάκτως, λόγω της πρόσφατης κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Ολα αυτά τα πλοία πλέουν σε εκείνη την περιοχή και δεν θα πρέπει να συνδέσετε την πλεύση τους αυτή, με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Ασφαλώς, οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ βρίσκονται κάθε στιγμή σε κάποιο σημείο, στο οποίο θεωρούν ότι πρέπει να βρίσκονται.

ΚΙΑΟΣ: Για ποιό λόγο να βρίσκονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Θεωρούν ότι στο πλαίσιο μιας άσκησης που κάνουν για εκπαιδευτικούς λόγους, πρέπει να βρίσκονται τώρα σε εκείνη την περιοχή. Οπως και άλλες χρονικές περιόδους, βρίσκονται σε άλλες περιοχές. Δεν έχουν, αυτή την ώρα, οποιαδήποτε παρεμβατική δυνατότητα.

ΚΙΑΟΣ: Οταν είπατε ότι θα πάρουμε μέρος στις ενέργειες, τι εννοούσατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η Ε. Ε. ή το ΝΑΤΟ, μέσω των Οργάνων τους, των Επιτροπών τους, των παραγόντων τους που έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ασχοληθούν με το θέμα, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενεργοποίηση δυνάμεών τους και επέμβασης στην περιοχή, εμείς εκπροσωπούμαστε σ` αυτούς τους Οργανισμούς, είμαστε παρόντες και θα διατυπώσουμε την άποψή μας και γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η άποψή μας. Γι` αυτό έκανα την επισήμανση, τώρα, εκ των προτέρων -και ήμουν σαφής- ότι, όσον αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για χερσαία επέμβαση, είναι κάτι το οποίο δεν μας εκφράζει. Είμαστε αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μας αφορά.

ΚΙΑΟΣ: Βομβαρδισμούς από θαλάσσης του Κοσσυφοπεδίου, εγκρίνει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση. Δεν είμαστε κοντά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ας μην κάνουμε τέτοιες υποθέσεις.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σε περίπτωση που αποφασιστούν επεμβάσεις, η ελληνική συμμετοχή και ανάμειξη, ποιά θα είναι; Δηλαδή, θα διαθέσουμε πάλι βάσεις, θα συμμετάσχουμε σε αεροπορικές επιδρομές, θα δώσουμε την Αεροπορία, πυραύλους; Ποια θα είναι η ανάμειξή μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει βρεθεί η Ελλάδα, αυτή την ώρα, αντιμέτωπη με σχετικά ερωτήματα ή προτάσεις. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε σχετικό και μάλιστα με τέτοια λεπτομέρεια σαν αυτή την οποία επιζητείτε με την ερώτησή σας.

ΦΙΛΗΣ: Παραμένει η ελληνική θέση ότι οποιαδήποτε επέμβαση κι αν γίνει στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να έχει προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη και η πολιτική κάλυψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία θέση την οποία έχουμε διατυπώσει.

ΦΙΛΗΣ: Παραμένει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, παραμένει. Εμείς έχουμε πει κατ` επανάληψη, δια στόματος του κ. Πάγκαλου, ότι κάνουμε εξωτερική πολιτική αρχών.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Τι σας κάνει κ. Υπουργέ, να παίρνετε από τώρα θέση για μια ενδεχόμενη χερσαία επέμβαση, η οποία δεν έχει συζητηθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν παίρνετε θέση για τις αεροπορικές και τις ναυτικές, οι οποίες έχουν συζητηθεί. Και σ` αυτό δεν παίρνετε θέση. Γιατί, αν σκοτωθεί κάποιος από αέρα ή από σφαίρα ενός πεζικάριου, υπάρχει διαφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία διαφορά και ευχόμαστε να μην υπάρχουν, πλέον, νεκροί. Η ελληνική κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Ασφαλώς, λειτουργούμε ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Σ` αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε. Από εκεί και πέρα, η επέμβαση χερσαίων δυνάμεων είναι κάτι που δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα. Και επειδή είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, πρέπει κι εμείς να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας.

ΚΙΑΟΣ: Για τις άλλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιος ήταν ο τρόπος εμπλοκής μας σε μία προηγούμενη διαδικασία για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Στο ίδιο περίπου πλαίσιο θα κινηθούμε, εφόσον συντρέξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θεωρούμε αναγκαίες για να αναληφθεί οποιαδήποτε δραστηριότητα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω πρώτον, αν υπάρχει κάποια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία. Ηταν πολύ γενικόλογη η τοποθέτησή σας η οποία γίνεται καθημερινά. Δεύτερον, τι θα γίνει με τα σχολεία εκείνα που δεν λειτουργούν και λειτουργούν και υπάρχει μία ανισότητα. Τρίτον, τι νόημα έχει η δήλωσή σας -και φαντάζομαι ότι είναι και δήλωση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι ο υπουργός Παιδείας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και έχει συνείδηση των προβλημάτων; Δηλαδή, διατυπώθηκε από κάποιον υπουργό, κυβερνητικό βουλευτή ή στέλεχος, ότι δεν έχει συνείδηση των προβλημάτων; Και τέταρτον, υπάρχει μια τοποθέτηση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η οποία ζητάει να ανασταλεί η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις ως παρατηρητής.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε τέσσερα θέματα:

Πρώτον, το σχόλιο το οποίο έκανε ο Πρωθυπουργός είναι αυτό το οποίο σας ανέφερα μεταφέροντάς το με δικές μου λέξεις. Πιστεύω, όμως, ότι έχω αποδώσει πλήρως το πνεύμα και το νόημα των όσων είπε.

Δεύτερον, το θέμα της διαφοράς φάσης, την οποία βρίσκονται από άποψη ανταγωνιστικών δυνατοτήτων σε μορφωτικό επίπεδο οι μαθητές, οι οποίοι δεν κάνουν καταλήψεις, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι απέχουν από τα μαθήματά τους, είναι ένα πρόβλημα. Γι` αυτό ακριβώς, με το πνεύμα της ερώτησής σας συμφωνώ απόλυτα. Καλούμε όλους τους μαθητές να επανέλθουν αμέσως στα μαθήματά τους, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε. Ο χρόνος μας επιτρέπει να καλύψουμε τα όποια κενά, ώστε οι μαθητές με τα ίδια εφόδια να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες εξετάσεις.

Τρίτον, όσον αφορά τη συνείδηση των αναγκών από τον υπουργό Παιδείας και τα άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε μία τέτοια αναφορά ως επανάληψη της αυτονόητης αρχής, πως όλοι έχουμε ευθύνη, πως όλοι είμαστε ώριμοι, πως όλοι έχουμε γνώση των συνθηκών και ο καθένας, στο δικό του τομέα, κάνει το καλύτερο για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Δεν είναι απάντηση σε οποιοδήποτε ερώτημα ή θέμα που τέθηκε. Είναι η επανάληψη μιας αυτονόητης αλήθειας. Και,

Τέταρτον, έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Θα πρέπει τώρα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Δεν είναι δυνατόν προβλήματα που έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε χθες, να μην τα αντιμετωπίζουμε ούτε σήμερα και να παραπέμπουμε την αντιμετώπισή τους στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει αυτή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που είναι απολύτως απαραίτητη για τον τόπο, για τα νέα παιδιά, προκειμένου σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον να μπορούν να διακριθούν, να έχουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην παραμένουν στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.

Αυτή είναι η φιλοδοξία μας για τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Οποιοι έχουν διαφορετικές απόψεις, πιστεύουμε ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα, κάτω από τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, δεν έχει την πολυτέλεια και το περιθώριο να παρατηρεί το χρόνο να περνά. Πρέπει να αξιοποιούμε το χρόνο. Κι αυτό επιθυμεί να κάνει -και κάνει- η κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επί δύο μήνες λέτε τα ίδια πράγματα: "Καλούμε τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους". Και οι μαθητές λένε πάλι τα ίδια: "Εμείς δεν γυρίζουμε αν δεν αλλάξει το σύστημα". Μέχρι που θα πάει αυτή η δουλειά. Μπορείτε να μου πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι δεν έχει λείψει παντελώς η ευθύνη από εκείνους που θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επανέλθουν στα σχολεία. Τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Αυτούς που συγκροτούν την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέτε αυτούς ανεύθυνους. Αυτοί λένε εσάς. Γι` αυτό σας ερωτώ πόσο θα συνεχιστεί ακόμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε μια δημοκρατία ο καθένας έχει την άποψή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και λέτε "ελάτε να κάνουμε διάλογο, αλλά δεν κάνουμε πίσω". Τι διάλογο θα κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι, γιατί στην πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, οι απαντήσεις που του δίνονται δεν είναι θετικές. Το ότι υπάρχουν δυνάμεις που αναπτύσσουν τους αγώνες τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να αρνούνται την πρόσκληση διαλόγου του Υπουργού Παιδείας, δεν είναι κάτι θετικό και δεν είναι και δημοκρατικό. Το επισημαίνω, γιατί πιστεύω ότι δεν μας εκφράζει. Δεν εκφράζει κανέναν, ούτε εσάς φαντάζομαι. Ο διάλογος έχει την αξία του. Ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε τους μαθητές με τους οποίους θα συναντηθεί αύριο και πιστεύω ότι και οι εκπαιδευτικοί, η ΟΛΜΕ ιδιαίτερα, θα ανταποκριθούν σε σχετική πρόσκληση και θα συναντήσουν τον Υπουργό Παιδείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε διάλογο και καλεί σε διάλογο, αλλά λέει ότι δεν αλλάζουμε τίποτα από το νόμο. Τι διάλογο να κάνουν; Για το νόμο θέλουν οι μαθητές και οι καθηγητές να κουβεντιάσουν. Οταν λέτε ότι δεν κάνουμε πίσω σε κανένα σημείο του νόμου αυτού, πάνω σε τι θέμα θα γίνει ο διάλογος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολους τους προβληματισμούς, σχετικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τις απόψεις που έχουν για τα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορεί να τα θέσουν οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας. Δεν μπορεί να τα αναφέρουν αόριστα, αποφεύγοντας να συναντήσουν τον Υπουργό Παιδείας. Πρέπει, λοιπόν, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` αρχήν μια ενημερωτική ερώτηση. Που θα γίνει αυτή η συνάντηση, πριν κλείσει το "ραντεβού" ο κ. Αρσένης γιατί είναι πολύς κόσμος σχεδόν 500 άτομα απ` ότι καταλαβαίνω. Ολα τα Λύκεια, η ΟΛΜΕ. Που θα γίνει αυτή η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω στο Υπουργείο Παιδείας. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Αναφερθήκατε σ` αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός ότι δεν πρέπει να κάνουν άλλοι υπουργοί δηλώσεις, σχετικά με τα θέματα αυτά. Ειπώθηκε αυτό το πράγμα από τον κ. Σημίτη, χωρίς να σχολιαστούν οι δηλώσεις των άλλων υπουργών; Για παράδειγμα, χθες, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για φαινόμενα διαφθοράς στις σχέσεις μαθητών και καθηγητών και μάλιστα είπε ότι φταίνε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κ. τ. λ. Γι` αυτά είπε τίποτα ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης είπε ότι τα θέματα τα χειρίζεται ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, κάθε υπουργός, κάτω από την πίεση των γεγονότων νιώθει την ανάγκη να εκφράσει τη γνώμη του για το πρακτέο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να μη δυσχεραίνεται η προσπάθεια που κάνει ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση, δηλαδή, να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα θέματα που έχουν προκύψει.

ΦΙΛΗΣ: Η δήλωση του κ. Πάγκαλου δυσχεραίνει αυτή την προσπάθεια, όταν μιλάει για φαινόμενα διαφθοράς στις σχέσεις μεταξύ μαθητών και καθηγητών και αιτιάται και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είναι ένα καθολικό φαινόμενο. Ο κ. Πάγκαλος μίλησε για ένα φαινόμενο το οποίο διευρύνεται. Αυτή είναι η δική του εκτίμηση, την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Εγώ προσωπικά τη σέβομαι απόλυτα. Είναι ένα φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει, σε κάποιο βαθμότις λειτουργίες στο χώρο της εκπαίδευσης.

ΦΙΛΗΣ: Και αποδέχεστε και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ γι` αυτό το φαινόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν προκύπτουν προβλήματα, σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες συχνά ανάγονται στο παρελθόν και δεν προκύπτουν αιφνίδια. Ασφαλώς, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο παρελθόν, έκαναν πολύ σημαντικό έργο και γι` αυτό, άλλωστε, ο ελληνικός λαός ψήφισε και ξαναψήφισε το ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν, ίσως, να γίνουν διαφορετικά. Δεν μπορούμε, όμως, να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, έχοντας την εμπειρία και την εξ αυτής σοφία από το σημαντικό έργο που στο μεταξύ έχουμε κάνει. Ωστόσο, το έργο αυτό έχει τύχει της επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού, όπως -πιστεύουμε- θα τύχει της έγκρισης του ελληνικού λαού και το έργο που γίνεται τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Αρσένης, σε κάποια φάση των κινητοποιήσεων, μετά τις γιορτές ή πριν τις γιορτές εξεδήλωσε την πρόθεσή του στον Πρωθυπουργό να διευκολύνει, παραιτούμενος από την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Στην εισαγωγή της ενημέρωσής σας είπατε ότι η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική αρχών, πολιτική για το μέλλον. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, το εξής: Είναι μέσα στους προβληματισμούς της κυβέρνησης να υπάρξει μια, έτσι ας το πούμε, σταδιακή εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με την αναστολή τμημάτων της που προκαλούν οξύνσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετώπισε τέτοιο θέμα η κυβέρνηση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Τρεις σύντομες ερωτήσεις, κ. Υπουργέ. Εκτός του Πρωθυπουργού, μίλησε κάποιος υπουργός, είτε ο κ. Αρσένης, για τα προβλήματα της Παιδείας. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, τίθεται θέμα ή σκέψη από κυβερνητικής πλευράς να υπάρξει επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι ή εν πάση περιπτώσει οι καταλήψεις των δρόμων από μαθητές; Και τρίτον -ίσως είναι και λίγο άσχετο, αλλά το θέτω- μήπως, υπάρχει εσωκομματική συμφωνία Σημίτη-Αρσένη ενόψει Συνεδρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε τρεις ερωτήσεις. Σας απαντώ: Οχι. Οχι. Οχι.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Εχει διαπιστώσει ο Πρωθυπουργός έκφραση αγωνίας υπουργών ή άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η οποία με τον τρόπο που έγινε δυσχέρανε το έργο του Υπουργού Παιδείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Τότε γιατί έκανε αυτή την παρέμβαση στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατ` επανάληψη, ο Πρωθυπουργός αναφέρεται, κάνοντας σχετικά σχόλια, σε θέματα επικαιρότητας. Και, πολλές φορές, γίνεται αναφορά σε θέσεις και αρχές που έχουν γενική ισχύ και αξία.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με τα όσα έχετε πει η αυτονόητη αλήθεια, ουσιαστικά, ταυτίζεται με τη συνείδηση ενός υπουργού, εν προκειμένω του κ. Αρσένη, να κάνει δύο πράγματα: Να προχωρήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων, χωρίς κοινωνικές εντάσεις. Εδώ και δύο μήνες, αν όχι περισσότερο, και τα δύο αυτά θέματα δεν εξασφαλίζονται από καμία άποψη. Και το ερώτημα είναι πολύ απλό: Ως πότε η ηγεσία της κυβέρνησης θα ανέχεται στους κόλπους της υπουργό που δεν εξασφαλίζει αυτές τις δύο αυτονόητες αλήθειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι σχετικά ικανοποιημένη, γιατί ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία ασκείται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 2525 για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Πιστεύουμε ότι είναι θέμα λίγου χρόνου και οι άλλοι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να επανέλθουν στα καθήκοντά τους. Εχουμε τα στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν μια τέτοια εκτίμηση και αυτό είναι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σ` αυτή την κατεύθυνση. Και θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, όταν λειτουργήσουν όλα τα σχολεία.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, κ. Υπουργέ ότι συμφωνείτε με τις χθεσινές επισημάνσεις του κ. Πάγκαλου. Επειδή, αποδίδοντας ευθύνη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εννοούσε προφανώς τους Υπουργούς Παιδείας και επειδή στο παρελθόν χρημάτισε, έστω για μικρό χρονικό διάστημα, Υπουργός Παιδείας και ο σημερινός Πρωθυπουργός, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν μιλάτε με αυτό τον τρόπο και θέτετε ερωτήσεις είναι περίπου σαν να κατηγορείτε τον ελληνικό λαό γιατί ψήφισε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στο παρελθόν. Ολα αυτά έχουν κριθεί. Εγώ είπα στην αρχή ότι χάσαμε χρόνο και πρέπει να κάνουμε πράγματα που θα έπρεπε στο παρελθόν να είχαν αντιμετωπιστεί. Είπα ότι προσωπικά συμφωνώ με αυτή την παρατήρηση, γιατί πιστεύω ότι τέτοιου είδους φαινόμενα ανθούν στο χώρο της εκπαίδευσης, όπως και σε άλλους χώρους. Δεν είναι ο μοναδικός. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει να έχουμε κάνει σωστή διάγνωση. Να γνωρίζουμε ποιά είναι η κατάσταση που υπάρχει.

ΚΙΑΟΣ: Σε αυτό που είπατε κι εσείς, προηγουμένως, μια διευκρίνιση. Η πρόσκληση στους μαθητές για διάλογο και για άνοιγμα των σχολείων είναι χωρίς προαπαιτούμενο, χωρίς όρους, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαφής και δηλωτική των προθέσεών του η τοποθέτηση που έκανε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας. Θα δείτε στις χθεσινές δηλώσεις του πως εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, η ΟΛΜΕ, θα προσέλθουν, θα τον συναντήσουν και θα συζητήσουν μαζί του.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Αρσένη με τον Πρωθυπουργό το επόμενο διήμερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών. Επικοινωνία, όμως, υπάρχει.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 23 January 1999 - 9:53:08 UTC