Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα, όπως κάνει κάθε χρόνο, τον Πειραιά, με την ευκαιρία της δεξίωσης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

* Το απόγευμα θα απαντήσει, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", σε δύο ερωτήσεις βουλευτών. Η μία αφορά τη δασοπυρόσβεση και η άλλη τους πυραύλους S-300.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα ημερήσιας διάταξης, πρώτον το Σχέδιο Απασχόλησης και τις δράσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο κυβερνητικών αποφάσεων και δεύτερο την πορεία εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί το εκπαιδευτικό ζήτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως σας είπα, δεν προβλέπεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Εισαγωγικώς, μιας και συχνά αναφέρεται στα θέματα της επικαιρότητας, ο Πρωθυπουργός ίσως κάνει σχετική αναφορά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας είχα ρωτήσει και προ ημερών, αλλά θέλω να επαναλάβω το ερώτημα όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Φαίνεται ότι η γερμανική Προεδρία είναι αποφασισμένη να φρενάρει την πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε., με δηλώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και φαίνεται πως ακολουθεί και η Μεγάλη Βρετανία. Διερωτώμαι, με το αιτιολογικό ότι το πολιτικό σκέλος του Κυπριακού βρίσκεται σε αναστάτωση και ακόμη δεν ξέρουν τι γίνεται και με την κυβέρνηση της Τουρκίας κ. τ. λ., πώς σκέπτεται η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει σχετικά με αυτό το θέμα μέσα στην Ε. Ε., βεβαίως, γιατί υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε. Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. είναι πλήρως αποσυνδεδεμένη από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου. Εχουμε, κατ` επανάληψη, πει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει αιχμάλωτη των διαθέσεων της Τουρκίας. Αυτό ακριβώς αποτελεί και την πολιτική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Ε. Ε. όταν αποφάσισε να ξεκινήσει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Κύπρου. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, διάφοροι προβάλλουν εμπόδια και δημιουργούν προβλήματα. Η Ελλάδα, με τη συμβολή της κυπριακής κυβέρνησης, υπερασπίζεται αφενός το δικαίωμα της Κύπρου για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και αφετέρου την προσπάθειά της να καταστεί μέλος της Ε. Ε.. Εχει δυνατότητες για να βοηθήσει και στη μία και στην άλλη κατεύθυνση. Και ασφαλώς θα τις αξιοποιήσει. Η Ελλάδα έχει κάνει γνωστό σε όλους ότι η διεύρυνση της Ε. Ε. θα προκύψει εφόσον στις υπό ένταξη χώρες περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα, ως "όπλο", θα το χρησιμοποιήσει κατά τρόπο εποικοδομητικό και για την Ε. Ε., αλλά βεβαίως και για την Κύπρο.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι οι χειρότεροι εχθροί της είναι οι Ελληνες δημοσιογράφοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν κατατάσσει τους δημοσιογράφους σε φίλους ή εχθρούς. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους, να είναι ακηδεμόνευτοι. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι οι δημοσιογράφοι να μην είναι εχθροί της αλήθειας. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι έχουν το πλαίσιο, το νομικό και το συνταγματικό, προκειμένου να αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, να ασκούν το λειτούργημά τους, χωρίς εμπόδια. Αυτό είναι που έχει σημασία. Αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας μας, η ελευθερία αυτή που έχουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να γίνει ανασχηματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του Αρχηγού της Εθνοφρουράς του κ. Δήμου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Παραγιουδάκη. Εχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δύο Αρχηγοί έχουν να επιτελέσουν μια πολύ σημαντική αποστολή. Οι σχέσεις τους είναι πολύ καλές. Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια οτιδήποτε άλλο διαδίδεται. Η συνεργασία τους είναι συστατικό στοιχείο στην προσπάθεια που από κοινού κάνουν για την εθνική άμυνα στην Ελλάδα και την Κύπρο.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, είπατε ποια είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουν ή που κάνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αποστολή τους είναι σημαντική για την άμυνα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συνεργασία τους είναι συστατικό στοιχείο, είναι θεμέλιος λίθος για να ανταποκριθούν σ` αυτή την αποστολή τους. Και είναι πολύ καλή η συνεργασία τους.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πριν από τις γιορτές μας είχατε πει ότι ήταν θέμα ημερών η προώθηση στο ΕΣΡ της αίτησης για την ψηφιακή τηλεόραση. Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο φάκελος με τα στοιχεία έχει διαβιβαστεί στο ΕΣΡ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Από το Υπουργείο Τύπου, έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Χθες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι σας επισκέφθηκε ο Ιταλός συνάδελφος των ΜΜΕ, για να πάρει πληροφορίες, συμβουλές, για το νέο νόμο για την ψηφιακή τηλεόραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το νέο νόμο συζήτησα με τον ομόλογό μου Υπουργό στην Ισπανία, στο πρόσφατο ταξίδι μας, όπου του επέδωσα και τα κείμενα του νόμου, στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Επίσης, η Ιταλία έχει δείξει ενδιαφέρον, επειδή τώρα καταρτίζει ένα νέο νομικό πλαίσιο. Εχουμε δώσει τις δικές μας απόψεις, το δικό μας κείμενο, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέτρο που οι συνάδελφοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες των φίλων χωρών θεωρούν ότι περιέχει θετικά στοιχεία. Είπαμε ότι είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα αυτό. Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι λεπτομερές και σαφές, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για όποιους αναλάβουν να αναπτύξουν τέτοιες δραστηριότητες, μπορεί, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσαρμογές, να τύχει εφαρμογής και σε άλλες χώρες της Ε. Ε.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση τη ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Αρσένης, να την επεκτείνει και να την κάνει νόμο, σχετικά με τους βαθμούς της Β' Λυκείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζεται ο κ. Αρσένης. Εχει μιλήσει συγκεκριμένα για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Παρακαλώ να μείνουμε στις δηλώσεις του. Χειρίζεται υπεύθυνα τα θέματα αυτά.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 20 January 1999 - 17:54:57 UTC