Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Πριν προχωρήσετε στις ερωτήσεις σας θα ήθελα να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο και να επαναλάβω τις απόψεις της κυβέρνησης για το θέμα των ημερών:

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί και έχει, επίσης, τονίσει ότι όλα τα περιθώρια διαλόγου είναι ανοικτά για τους τρόπους εφαρμογής της και πως η βασική ευθύνη όλων είναι να ανοίξουν όσα σχολεία είναι κλειστά και σήμερα δεν λειτουργούν. Από τη συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση οι μόνοι που πλήττονται είναι οι ίδιοι οι μαθητές και το μέλλον τους. Γι` αυτό και σήμερα ο καθένας πρέπει να απευθύνεται στη λογική, τη σύνεση και την ευθύνη όλων. Οπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προετοιμάζει τους νέους Ελληνες για τη σημερινή και αυριανή ανταγωνιστική κοινωνία και επιχειρεί, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σχολείο που θα τους παρέχει όλα τα εφόδια για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες και δύσκολες απαιτήσεις, τις απαιτήσεις των καιρών.

Εχουμε, επίσης, επιστήσει την προσοχή σε όλους όσοι επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια, στηριζόμενοι στην αγωνία των μαθητών. Οι νέοι άνθρωποι έχουν τις αγωνίες τους και τις ευαισθησίες τους και σ` αυτές τις αγωνίες και τις ευαισθησίες η κυβέρνηση στέκεται με πολύ μεγάλη προσοχή. Τις αφουγκράζεται, τις ακούει, τις κατανοεί, πιστεύει όμως ότι η μόνη λύση είναι η επιστροφή στα θρανία και η κοινή προσπάθεια όλων για να αναβαθμιστεί το παρεχόμενο επίπεδο γνώσεων στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη δημόσια εκπαίδευση.

Σε όσους συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω σ` αυτή την κατάσταση, έχουμε να πούμε πως έχουν διαλέξει λάθος χώρο και βεβαίως αποστέλλουν τα μηνύματά τους σε λάθος διεύθυνση. Και όπως έχουμε, πολλές φορές, υπογραμμίσει δεν πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά πλήττουν το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Είδαμε, για παράδειγμα, χθες τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να καυτηριάζει την υπάρχουσα κατάσταση, ενώ γνωρίζει ασφαλώς ότι στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης και τη συνέχεια αυτής της κατάστασης παίζουν ρόλο και στελέχη του κόμματός του. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς να είναι Πόντιος Πιλάτος και επίσης δεν μπορεί κανείς να υποκρίνεται, παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ στην ουσία διαδραματίζει ρόλο στη συνέχεια αυτής της κατάστασης, με προφανή σκοπό να εκμεταλλευτεί τα πολιτικά αποτελέσματά της.

Επαναλαμβάνω ότι αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Η λύση είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Η λύση είναι να συνεχιστεί ο διάλογος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για την πορεία της εφαρμογής της. Πιστεύουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική, η σύνεση και η ηπιότητα για ένα θέμα που τα απαιτεί όλα αυτά. Αλλωστε, αυτό φαίνεται να θέλει σήμερα και η πλειοψηφία. Υπενθυμίζουμε ότι τα περισσότερα σχολεία -η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων- είναι ανοικτά, λειτουργούν. Για την κυβέρνηση, βεβαίως, και την Πολιτεία υπάρχει πρόβλημα ακόμη και όταν, έστω κι αν ένα σχολείο δεν λειτουργεί. Ομως, επαναλαμβάνω, η θέση της πλειοψηφίας έχει εκφραστεί. Η πλειοψηφία θέλει ανοικτά σχολεία.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Η πρώτη ερώτησή μου είναι: Είπατε ότι κάποια σχολεία λειτουργούν ή θα πρέπει να λειτουργήσουν. Υπάρχουν κάποια σχολεία τα οποία δεν είναι υπό κατάληψη και δεν λειτουργούν; Και η δεύτερη ερώτηση: Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι ο λαός θα δώσει τη λύση. Τι εννοούσε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο πρώτο σας ερώτημα έχω να απαντήσω το εξής: Υπάρχουν σχολεία τα οποία δεν λειτουργούν, χωρίς δική τους ευθύνη. Κυρίως σχολεία συστεγαζόμενα. Υπάρχουν παραδείγματα Γυμνασίων τα οποία δεν λειτουργούν, γιατί το κτίριο στο οποίο στεγάζονται βρίσκεται υπό κατάληψη από το Λύκειο το οποίο συστεγάζεται. Το Γυμνάσιο αυτό π. χ. προσμετράται στον αριθμό των κλειστών σχολείων. Δεν βρίσκεται υπό κατάληψη. Ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει. Μπορεί να μην είναι σχολείο που βρίσκεται σε κατάληψη, οι μαθητές όμως δεν κάνουν μάθημα. Υφίστανται και αυτοί τις συνέπειες. Και πρέπει να βρεθούν λύσεις σ` αυτό το θέμα.

Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, η κυβέρνηση έχει εξ αρχής απευθύνει έκκληση σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και ευρύτερα σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα της εκπαίδευσης. Και για το θέμα της εκπαίδευσης ενδιαφέρεται ουσιαστικά το σύνολο του ελληνικού λαού, γιατί άμεσα ή έμμεσα έχει μια σχέση με το χώρο της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα ότι πρέπει να επικρατήσουν συνθήκες διαλόγου, ομαλότητας στην εκπαιδευτική διαδικασία, για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τροποποιήσεις και βελτιώσεις, αν σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να ξανασκεφτείτε κάποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει και στη Βουλή και αυτό που έχει δηλώσει και ο Υπουργός Παιδείας πάρα πολλές φορές ότι, σε ότι αφορά τους τρόπους εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υπάρχει περιθώριο διαλόγου. Αυτό η κυβέρνηση το έχει επανειλημμένα δηλώσει. Δεν μπορεί να συζητήσει η κυβέρνηση την εφαρμογή ή όχι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Πολλά θέματα η ίδια η Κυβέρνηση έχει δηλώσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι είναι αντικείμενο διαλόγου και εξακολουθούν να είναι αντικείμενο διαλόγου.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ποια είναι τα θέματα διαλόγου, όταν η μεταρρύθμιση δεν έχει τεθεί στο τραπέζι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή; Η μεταρρύθμιση έχει τεθεί σε τραπέζι διαλόγου. Δεν θα τεθεί τώρα, μετά από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, όμως, που και οι ίδιοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν θέσει στο τραπέζι για την πορεία της εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει ή να συμφωνήσει στη λογική της λεγόμενης μηδενικής λύσης, την οποία βλέπουμε να υπερασπίζονται και μερικά κόμματα της Αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και η Νέα Δημοκρατία. Τι σημαίνει λογική της μηδενικής λύσης; Να ανακληθεί το σύνολο των όσων έχουν εξαγγελθεί και να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, ως να μην είχε ειπωθεί, να μην είχε καταγραφεί και να μην είχε κατατεθεί τίποτα. Αυτή, κατά τη γνώμη μας, είναι η λογική της στασιμότητας και της οπισθοδρόμησης. Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της πολιτικής μας, πιστεύουμε στη δύναμη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Θεωρούμε ότι είναι σωστή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και βεβαίως, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε στα θέματα που δημιουργούνται στην εφαρμογή της. Αλλά, τη λογική της μηδενικής λύσης που το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να οδηγήσει ξανά τα πράγματα στη στασιμότητα, δεν την αποδεχόμαστε.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Δεν είναι μόνο η μηδενική λύση, η οποία προβάλλεται από το σύνολο της Αντιπολίτευσης. Είναι και η πρόταση, που επίσης καταθέτουν στο τραπέζι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για αναστολή των εξετάσεων στη Β' Λυκείου. Εστω αυτό το μέτρο, που και σήμερα το επαναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, εάν μπορεί να το εξετάσει η κυβέρνηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εχουμε πει επανειλημμένα ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο υπουργός Παιδείας κ. Αρσένης, χθες, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, είπε ότι επειδή έχουν χαθεί πολλές ημέρες, δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν και μαθητές από διάφορες σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εξετάσεις του Ιουνίου. Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι αυτό δεν ευσταθεί νομικά. Τελικά τι ισχύει, διότι εδώ υπάρχει μια σύγχυση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ' αρχήν να σας πω ότι ο υπουργός Παιδείας θα κάνει δηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που θα ήθελα να πω, είναι ότι η ΟΛΜΕ οφείλει σήμερα να ρίξει το βάρος της στη δημιουργία συνθηκών για να προχωρήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία και όχι να αντιδικεί επί νομικών θεμάτων. Το χρέος των εκπαιδευτικών είναι να βοηθήσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Και εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει με κλειστά σχολεία. Τα νομικά εφευρήματα μπορεί να είναι πολύ καλά για να κερδίζουν κάποιοι θέση στη δημοσιότητα, αλλά δεν δίνουν απαντήσεις. Και η κυβέρνηση, επειδή έχει την ευθύνη της λειτουργίας της πολιτείας, σε αντίθεση με την ανευθυνότητα που επιδεικνύουν κάποιοι άλλοι, οφείλει να βρει τους τρόπους εκείνους για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αν όλοι, λοιπόν, συμβάλουν σε αυτή τη λογική, έχει καλώς. Οσο, όμως, παραμένουν κάποιοι εγκλωβισμένοι γύρω από μια λογική που δεν οδηγεί πουθενά -το τονίζω, είναι αδιέξοδη λογική- τότε θα έχουμε προβλήματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε στοιχεία σήμερα πόσα σχολεία λειτουργούν στην Αθήνα και πόσα στην επαρχία σε ποσοστιαία βάση;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω τέτοια στοιχεία. Γενικά μπορώ να πω ότι η κατάσταση, από ότι τουλάχιστον αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, είναι περίπου στα χθεσινά επίπεδα. Αλλά, όπως είπαμε και χθες, το θέμα δεν είναι αν πέντε ή δέκα σχολεία περισσότερα ή λιγότερα λειτουργούν ή δεν λειτουργούν. Βεβαίως, είναι και αυτό ένα θέμα. Το θέμα, όμως, είναι κυρίως να μην υπάρχει πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία σε κανένα σχολείο. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των σχολείων λειτουργεί ομαλά. Μας ενδιαφέρει όμως και η μειοψηφία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θυμίστε μου χονδρικά τα χθεσινά επίπεδα λειτουργίας ή αποχής σε εκατοστιαία βάση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας ήταν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 12% έως 15% των σχολικών μονάδων δεν λειτουργούσαν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε όλη την επικράτεια;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι. Επαναλαμβάνω, όμως και πάλι, ότι είτε είναι 12%, είτε είναι 11%, είτε είναι 13%, δεν είναι αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας, ούτε εντοπίζεται εκεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Δηλαδή, κι αν μειωθούν στο 8% έως 9%, δεν σημαίνει ότι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία. Και να λειτουργήσουν -επαναλαμβάνω- όχι για να κερδίσει η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά για να κερδίσει το μέλλον των παιδιών.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Πάντως, κύριε Εκπρόσωπε, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, όπως λέτε, να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταλάβει πως θα το πετύχει αυτό, γιατί εδώ ακούμε και την κυβέρνηση να λέει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί, τους καθηγητές να διαφωνούν και να επιμένουν στις απόψεις τους, τους μαθητές το ίδιο. Θα γίνει κάτι πρακτικά; Γιατί αν παραμείνουν όλες οι πλευρές αμετακίνητες στις θέσεις τους διαφαίνεται ότι αυτή η ιστορία μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχει κάποιο μέτρο που θα πάρετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει στα θέματα αυτά είναι ο διάλογος και η πειθώ. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επειδή πιστεύει ότι με διάλογο και με πειθώ μπορούν να αντιμετωπιστούν τα θέματα αυτά -επαναλαμβάνω, είναι η μόνη λύση- θεωρεί ότι εν τέλει θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση και ότι τα πολιτικά παιχνίδια, κάποια στιγμή, θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, σας έκανα μια ερώτηση για το παράρτημα της Εκθεσης του ΔΝΤ. Σήμερα, δημοσιεύεται το παράρτημα αυτό στην εφημερίδα ΑΘΗΝΑτΚΗ, ενδεχομένως να το είδατε, και λέει λίγο-πολύ αυτά που είπαμε και χθες. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι αυτό. Επίσης, θα ήθελα το σχόλιό σας για την Εκθεση που αφορά στην Ιονική Τράπεζα, έκθεση την οποία έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στα χέρια του και ανεβάσει το τίμημα στο 1,5 τρις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε ότι αφορά την Εκθεση για την Ιονική Τράπεζα, δεν έχω πληροφόρηση. Θα ερευνήσω αν υπάρχει κάποια τέτοια έκθεση και θα σας απαντήσω.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, το απαντήσαμε χθες. Η δική μας απάντηση στέκεται στην ακρίβεια των στοιχείων που δίνει η ελληνική κυβέρνηση. Και όπως είπαμε και χθες, όλα τα στοιχεία που παρέχονται από την κυβέρνηση, εξετάζονται πολλαπλώς. Αρα, δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας ή περιθώριο λαθών σε τόσο σοβαρά θέματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, αν είναι δυνατόν, το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ισπανία, γιατί την πρώτη ημέρα δόθηκε η εντύπωση από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, ότι υπάρχει συμφωνία για κοινή πορεία των δύο χωρών στο θέμα των Κοινοτικών Ταμείων, ενώ τη δεύτερη ημέρα έπεσαν -θα έλεγα- οι τόνοι και ο καθένας μιλούσε για διαφορετικά κριτήρια.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Αύριο, που θα σας κάνει την ενημέρωση ο κ. Ρέππας, θα σας μιλήσει αναλυτικά για το θέμα αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 January 1999 - 17:58:09 UTC