Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας και καλή εβδομάδα.

* Τα μεσάνυκτα, όπως γνωρίζετε, ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό.

* Την Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις, τα τρέχοντα θέματα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά τη χθεσινή απόφαση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής μαθητών για αποκλεισμούς των εθνικών δρόμων, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν οι αγρότες στο παρελθόν, πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τυχόν τέτοιες εκδηλώσεις και καταλήψεις δρόμων. Επειδή οι πρωτοβουλίες των μαθητών είναι προγραμματισμένες και θα γίνουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, ευθύς εξαρχής, για την αντιμετώπιση του προβλήματος επέλεξε ένα δρόμο. Τη δύναμη της πειθούς και όχι την πειθώ της δύναμης. Γιατί πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας συνολικότερα και είναι προς το συμφέρον των μαθητών. Πιστεύουμε ότι όσο εντείνεται αυτή η προσπάθεια, μέσω του διαλόγου, να ενημερωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τόσο θα υποχωρούν αυτά τα φαινόμενα, τα οποία, έτσι κι αλλιώς, τα καταδικάζουμε. Τα φαινόμενα αυτά των καταλήψεων ή του αποκλεισμού των δρόμων, μας γυρίζουν πάρα πολύ πίσω. Δεν βλάπτουν μόνο την υπόθεση της εκπαίδευσης, βλάπτουν την υπόθεση, γενικότερα, της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί δείχνουν πως στερούμεθα κοινωνικής ευθύνης, όταν προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα δικαιώματα που έχουμε και να τα ασκήσουμε. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Και η ΟΛΜΕ, σε σημερινή της ανακοίνωση, τονίζει ότι ο κ. Αρσένης δεν έχει πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ κι ένα μήνα, περίπου, με τις καταλήψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσοι παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν υπάρχει ένας ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, αυτός είναι ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Αρσένης έχει εξαντλήσει τα όρια του ανθρωπίνως δυνατού, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, να ενημερώσει, να διευκρινίσει και να εμπνεύσει αυτή την ευθύνη που πρέπει όλους να μας διακρίνει για να εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Χθες, στο "ΒΗΜΑ" αναφερόταν η διάθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει, εκτός από τους 17 Οργανισμούς, και άλλους, όπως η Εμπορική Τράπεζα κ. τ. λ. Πώς το σκέφτεται αυτό η κυβέρνηση και πόσο ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώντας στην ερώτησή σας, θα κάνω ένα σχόλιο: Το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών περιλαμβάνει 22 δράσεις, τις οποίες έχει ανακοινώσει, από τον περασμένο Μάρτιο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Επανέλαβε και κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ποιο είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης στον τομέα αυτό. Παραμένουμε σ` αυτό το πλαίσιο διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν αλλάζει τίποτα, ως προς αυτό. Το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε είναι μία έκθεση μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, σε υπηρεσιακό επίπεδο, δηλαδή, η οποία έχει αποσταλεί σε κάποια υπηρεσία της Ε. Ε., στις Βρυξέλλες, και περιλαμβάνει εκτιμήσεις. Δεν είναι έκφραση πολιτικής και επιλογών της κυβέρνησης. Θα πρέπει όλα αυτά τα θέματα να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη προσοχή. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πολιτική της. Ως προς αυτό, δεν αλλάζει τίποτα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πολιτική της είναι διαφορετική από αυτό που περιέχεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρεστε με την ερώτησή σας. Οι εμπειρογνώμονες, πράγματι, είναι υπηρεσιακοί παράγοντες και κατά καιρούς, σε πολλούς τομείς και για διάφορα θέματα, διατυπώνουν εκθέσεις και αποστέλλουν κείμενα. Δεν σημαίνει, όμως, ότι τα κείμενα αυτά εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική ή αποτελούν αποφάσεις της κυβέρνησης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό το κείμενο εστάλη για να εγκριθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν είναι κείμενο που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση και δεύτερον, δεν είναι κείμενο που εστάλη σε ένα όργανο της Ε. Ε., με το οποίο συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση, ώστε το όργανο αυτό να λάβει κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών το χειρίζεται η κυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμα που έχουμε εξαγγείλει και το οποίο δεν αλλάζει, ούτε κατά κεραία.

ΚΙΑΟΣ: Κάτι εξειδικευμένο στο ίδιο πράγμα. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να πουληθεί η Εμπορική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Εμπορική δεν περιλαμβάνεται στις 22 δράσεις.

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ, ανεξαρτήτως αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν περιλαμβάνεται στις 22 δράσεις. Και αφού δεν περιλαμβάνεται, δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα. Είναι πολύ σαφές αυτό που λέω.

ΚΙΑΟΣ: Για στρατηγικούς επενδυτές στην Ολυμπιακή κ. τ. λ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατά καιρούς ότι οι αλλαγές στην Ολυμπιακή Αεροπορία, μεταξύ των άλλων, οδηγούν στην αναζήτηση στρατηγικών συμμάχων για τον εθνικό αερομεταφορέα, προκειμένου, όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες αεροπορικές εταιρίες, να έχει συνεργασίες, για να επιβιώσει στο σκληρό ανταγωνισμό, ο οποίος χαρακτηρίζει το χώρο των αερομεταφορών.

ΚΙΑΟΣ: Για την ΕΡΤ η μερική ιδιωτικοποίηση που αναφέρεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η ΕΡΤ έχει πρόγραμμα, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα, στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο, 5ετούς διάρκειας. Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από αυτό το πρόγραμμα. Δεν αλλάζει τίποτα, ως προς αυτό. Η ΕΡΤ, μέσω των θυγατρικών εταιρειών, μπορεί να μπει σε διάφορες νέες δραστηριότητες και μέσω των εταιρειών αυτών, με συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να αποκτήσει μια ισχυρή θέση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή δεν θυμάμαι, η ΕΑΒ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και σε αυτό. Κλείνω λέγοντας, ότι αυτές οι 22 δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής: Προγράμματα εξυγίανσης για τις καλούμενες ΔΕΚΟ, μετοχοποιήσεις για μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται σήμερα κάτω από απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου και πωλήσεις-ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτοί είναι οι τρεις τομείς, στους οποίους αναπτύσσεται η πολιτική της κυβέρνησης, για διαρθρωτικές αλλαγές.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Υπάρχει πρόβλεψη για άρση του μονοπωλίου του ΟΤΕ, πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2000, γιατί ο κ. Χρυσολούρης στην ομιλία του στην Επιτροπή Ακροάσεων των ΔΕΚΟ, ανέφερε ότι η διαφορά του με τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών ήταν ένας από τους λόγους της παραίτησής του.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τον ΟΤΕ θα ισχύσει, όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ότι έχει αποφασιστεί. Αυτά που έχουμε πει, αυτά ισχύουν. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Πριν από λίγο, ο κ. Παπαθεμελής στη Βουλή, αναφέρθηκε στη FYROM την οποία επισκέπτεται αύριο ο υπουργός Εξωτερικών και παρουσίασε ένα χαρτί από το Τελωνείο που λέει ότι η γειτονική χώρα, έως τις 31 του μηνός θα λέγεται έτσι, από κει και πέρα θα ισχύσουν τα αρχικά ΜΚ. Εχετε κάτι επ' αυτού, πιο συγκεκριμένο να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω την ομιλία του κ. Παπαθεμελή, δεν έχω υπόψη μου και τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε. Κατόπιν τούτου δεν μπορώ να σχολιάσω το περιεχόμενο των δηλώσεων ή της ομιλίας του. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο γειτονικό κράτος. Θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων. Και πιστεύω ότι, πέραν της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο, ώστε να "λιώσουν οι πάγοι" και όσον αφορά το θέμα που αποτελεί και τη μοναδική εκκρεμότητα, προκειμένου οι σχέσεις των δύο κρατών να είναι οι καλύτερες δυνατές. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους επικοινωνία βοηθά σε όλες τις πλευρές των διμερών σχέσεων.

ΚΙΑΟΣ: Θα έχει μαζί του ο κ. Πάγκαλος και πρόταση επί τους θέματος της ονομασίας που εκκρεμεί ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εκεί είναι το πεδίο όπου αναζητείται λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Θα παραμείνουμε σ αυτή την πολιτική.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Υπήρξε μια επίθεση εναντίον του συνεργείου εξωτερικών μεταδόσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ στην κλήρωση του ΤΖΟΚΕΡ. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας επ' αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα ΜΜΕ θα πρέπει να λειτουργούν ακώλυτα, δεν θα πρέπει να εμποδίζονται προκειμένου να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους. Τέτοιου είδους επιθέσεις γίνονται από κύκλους, οι οποίοι δεν πιστεύουν στη Δημοκρατία. Τέτοιου είδους αντιδημοκρατικά φαινόμενα τα καταδικάζουμε όλοι.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 December 1998 - 15:51:42 UTC