Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-11-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Εν τάχει να σας πω λίγα λόγια για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Σήμερα, επισκέπτεται τη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Κροατίας κ. Τούτσμαν, ο οποίος έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό. Θα του παρατεθεί γεύμα και θα γίνουν δηλώσεις γύρω στις 13.45.

* Αύριο το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον κ. Πάγκαλο και την κ. Παπανδρέου για θέματα κοινής αρμοδιότητας. Αργότερα, στις 12.30, θα δεχθεί το Δήμαρχο της Αθήνας κ. Αβραμόπουλο. Στις 13.30 θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη, ενόψει και της απογευματινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου που θα γίνει στις 5.30.

* Την Τετάρτη, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Τσοχατζόπουλο, ενόψει της επίσκεψης, στην Αθήνα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη. Το απόγευμα, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις. Το πιο πιθανό είναι να απαντήσει στις ερωτήσεις -επειδή δεν γνωρίζω να έχει κατατεθεί, εν τω μεταξύ, κάποια άλλη- του κ. Κεφαλογιάννη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, για θέματα ποιότητας των δημοσίων έργων και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Αλευρά για θέματα αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων των οργάνων της ΕΛ. ΑΣ. και θέματα εγκληματικότητας.

* Την Πέμπτη, το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο Πρωθυπουργός -έχει καθιερωθεί αυτή η συνέντευξη σε ετήσια βάση- φιλοξενούμενος από την Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, σε πρόσκληση της οποίας ανταποκρίθηκε. Είναι στις 13.00, στο ξενοδοχείο "ΚΑΡΑΒΕΛ", άρα εκείνη την ημέρα δεν θα κάνουμε τη συζήτησή μας εδώ. Για τα θέματα της επικαιρότητας, θα απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

* Την Παρασκευή, επισκέπτεται, όπως γνωρίζετε, τη χώρα μας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης. Θα γίνει συνάντηση - συζήτηση και θα ακολουθήσει γεύμα. Το απόγευμα, στις 6 η ώρα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "ΚΑΡΑΒΕΛ", ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κομματική συγκέντρωση των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα γίνει την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, αυτή την εβδομάδα, λόγω της επίσκεψης, την Παρασκευή, του Προέδρου κ. Κληρίδη. Το πρόγραμμα διαμορφώνεται όπως ακριβώς σας το ανακοίνωσα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αύριο θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Πάγκαλο και την κ. Παπανδρέου για θέματα κοινής αρμοδιότητας. Μπορείτε να μας τα προσδιορίσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέματα που αφορούν την πρόοδο του έργου του φυσικού αερίου και άλλα συναφή θέματα που έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας, αλλά αφορούν και σχέσεις της χώρας μας με άλλες χώρες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στη σύσκεψη της Παρασκευής, ποιοι υπουργοί θα πάρουν μέρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνάντηση με τον κ. Κληρίδη, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι παρόντες οι επικεφαλής των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θέματα θα συζητηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πάντα που αφορούν το κυπριακό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους S-300 θα συζητήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία πτυχή του κυπριακού θέματος.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ο κ. Βασιλείου θα είναι παρών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω ποιοι θα είναι παρόντες εκ μέρους της Κύπρου σε αυτή τη συνάντηση. Μπορώ, όμως, τις επόμενες ημέρες να το πληροφορηθώ και να σας ενημερώσω.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αρα, πώς ξέρετε ότι θα συζητηθούν τα πάντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, θα συζητηθούν τα πάντα που αφορούν το κυπριακό θέμα. Οταν είναι ο Πρόεδρος μιας χώρας σ` ένα τραπέζι συζητήσεων, συζητάει τα θέματα της χώρας του. Και αυτό είναι ένα θέμα. Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. είναι δυνατόν να μη συζητηθεί, επειδή δεν θα είναι ο επίσημος διαπραγματευτής; Μα, είναι ο Πρόεδρος της χώρας... Υπάρχει πιο αρμόδιος από τον Πρόεδρο της χώρας για ένα θέμα το οποίο έχει εθνική σημασία για το κράτος; Είναι δυνατόν;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν και άλλοι αρμόδιοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι οποίοι, όμως, είναι κατώτεροι από τον Πρόεδρο της χώρας που διαχειρίζεται το σύνολο των θεμάτων. Αλλά, για να μη θεωρητικολογούμε, μπορώ να πληροφορηθώ τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων και να σας ενημερώσω.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απασχολεί τον Πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε κατά διάνοια υφίσταται τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στάδια τα οποία θα ακολουθήσει η κυβερνητική πολιτική και η δράση του Κινήματός μας, έχουν με σαφήνεια προδιαγραφεί για την επόμενη περίοδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μιλώντας, στην πρόσφατη σύνοδο της Κ. Ε., είπε ότι τέσσερις είναι οι σταθμοί για την κυβέρνηση και το Κίνημά μας: Το συνέδριο, οι ευρωεκλογές, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ -η επίσημη επικύρωσή της- και οι εθνικές εκλογές του 2000. Αυτός είναι ο προγραμματισμός, ο οποίος είναι σύμφωνος, όχι μόνο με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά απόλυτα σύμφωνος και με τα συνταγματικά θέσμια. Θα σεβαστούμε, λοιπόν, αυτούς τους κανόνες, ώστε να ολοκληρώσουμε την πορεία μας και πιστεύουμε ότι τότε, το 2000, με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, θα είμαστε έτοιμοι και πάλι να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, προς τον οποίο προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη, όπως κι εκείνος με εμπιστοσύνη προσβλέπει προς το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του επί πάρα πολλά χρόνια.

ΚΙΑΟΣ: Δεν βάζετε τις λέξεις "εκτός και αν,... ";

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς, είμαστε πάντοτε εντός. Προτιμούμε να είμαστε εντός. Δεν επιθυμούμε να είμαστε εκτός.

ΚΙΑΟΣ: Θα σας θυμίσω τότε και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, τον πρόσφατο, ανεξαρτήτως εκτάσεως που είχε, και την υποτίμηση και όλα τα συναφή και τις εκλογές του `96, πρωτίστως. Τουλάχιστον, η λέξη "εκτός", δεν σας βλάπτει.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, κ. Κιάο, ότι όλες οι επιλογές που έχουν γίνει είναι επιλογές που έχουν συγκεκριμένο στόχο. Δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Γι` αυτό ακριβώς και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει επιλογή της. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πρόκληση της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Θα πρέπει να προηγηθεί αυτό το επίτευγμα -γιατί περί επιτεύγματος πρόκειται, κάτω από τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί- ώστε στη συνέχεια ο ελληνικός λαός να έχει μια σαφή και πλήρη εικόνα για το αποτέλεσμα του κυβερνητικού έργου, γι` αυτό το οποίο η κυβέρνηση πέτυχε στο πλαίσιο αυτής της θητείας της. Δεν έχουμε κανένα λόγο, λοιπόν, να συντομεύσουμε τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερθήκατε στους θεσμούς στην αρχική απάντησή σας. Αυτοί οι θεσμοί προβλέπουν διαδικασίες πρόωρων εκλογών. Τι τους αποκλείει, λοιπόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον αυτό αποτελεί και επιλογή, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, κυρίως της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Σας είπα ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι που δεν οδηγούν σε μια τέτοια επιλογή. Και γι` αυτό συνδύασα τις δύο παραμέτρους.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιές θα μπορούσαν να ήταν αυτές οι προϋποθέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και δεν είναι εύκολο να φαντάζομαι προϋποθέσεις αυτή την ώρα που τέτοιο θέμα δεν έχει καν τεθεί. Δεν μας έχει καν απασχολήσει.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ίδια η πορεία της χώρας προς την ένταξή της στην ΟΝΕ, αποτελεί κατά τη γνώμη σας λόγο που θα μπορούσε να χρειάζεται η κυβέρνηση αναβάθμιση της λαϊκής ετυμηγορίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ είναι απολύτως επιτυχημένη. Τουλάχιστον τα μέχρι τώρα δείγματα μιλούν για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει εγκαίρως. Γι` αυτό, δεν απαιτείται οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής και πορείας. Θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία. Δεν πιστεύουμε ότι θα προκύψουν, αιφνιδίως, παράγοντες, ώστε να χρειαστεί κι εμείς να πάρουμε κάποια έκτακτα μέτρα ή να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους απρόσμενους παράγοντες που ίσως προκύψουν. Πιστεύουμε ότι η πορεία προς την ΟΝΕ, με τη σταθερή και αταλάντευτη πολιτική που ακολουθούμε, θα ολοκληρωθεί με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα θεωρήσει η κυβέρνηση -μπορείτε να το πείτε από τώρα, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να μου πείτε ότι είναι υποθετική ερώτηση- ότι το όποιο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα το οποίο επηρεάζει τους υπάρχοντες συσχετισμούς της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του έχουν δώσει δείγματα δημοκρατικότατης λειτουργίας. Προσφέρουν στους θεσμούς της χώρας. Και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ λειτουργούν, πλέον, με ένα τρόπο ο οποίος είναι πρωτόγνωρος για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Εχουμε κάθε λόγο απέναντι σ` αυτές τις προκλήσεις, τις εκλογικές μάχες, να είμαστε αισιόδοξοι. Πάντα αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα που περιέχεται στα αποτελέσματα και αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των μηνυμάτων που αναδύονται από αυτά. Εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της κυβέρνησης. Εχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθούμε και όταν έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό το 2000 ως κυβέρνηση, τότε δηλαδή που θα κριθούμε ευθέως και αμέσως για το έργο μας και μόνο για το έργο μας από τον ελληνικό λαό πιστεύουμε ότι θα έχουμε και πάλι την επιδοκιμασία του.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στις ευρωεκλογές, ως τι θα κριθείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στις ευρωεκλογές θα κριθούμε για ένα μέρος της πολιτικής μας, που αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Παρά την ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών -και όταν μιλώ για την ιδιαιτερότητα των εκλογών αναφέρομαι στην ιδιαίτερη σχέση που ο πολίτης, ψηφοφόρος, εκλογέας έχει με τα κόμματα της επιλογής του σ` αυτές τις εκλογές, επειδή συχνά θεωρεί ότι έχει την πολυτέλεια να προσφέρει την ψήφο του, κατά τρόπο "χαλαρό", όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε- εμείς θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούμε, είναι πολιτική η οποία δεν έχει εναλλακτική λύση και γι` αυτό ακριβώς, τυγχάνει της επιδοκιμασίας του συνόλου του ελληνικού λαού. Αρα, λοιπόν, και τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές αυτές, λογικό είναι να αναμένει κανείς ότι θα είναι θετικά για την κυβέρνηση, γιατί σ` αυτά θα αντικατοπτρίζεται ο θετικός αντίκτυπος της ευρωπαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή μας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, κ. Υπουργέ, μόλις τώρα, εσείς συνδέσατε το αποτέλεσμα των εκλογών με μια έννοια επικύρωσης ή όχι επικύρωσης της πολιτικής σας. Συνεπώς, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα, θα συνιστά λόγο προσφυγής στις κάλπες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πάρα πολύ σαφής στις δύο απαντήσεις που έδωσα. Σ` αυτήν και στην αμέσως προηγούμενη. Είπα ότι βεβαίως κρίνεται η ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής μας. Ανέφερα την παράμετρο της λεγόμενης χαλαρής ψήφου αφενός, αφετέρου, όμως, στην προηγούμενη απάντηση είπα ότι η Κυβέρνηση στις εθνικές εκλογές του 2000, όπως όλες οι κυβερνήσεις στις εθνικές εκλογές, κρίνεται αμέσως και ευθέως ως κυβέρνηση. Γιατί τότε ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ποια θα είναι η κυβέρνηση, η οποία θα ασκεί την πολιτική εξουσία για την επόμενη τετραετία στη χώρα. Σ` όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, ο ελληνικός λαός βεβαίως, κρίνει και την κυβέρνηση, όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα, γνωρίζει όμως ότι είναι σε εξέλιξη η θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Δεν αμφισβητείται και δεν ανατρέπεται η κυβέρνηση. Την ώρα που θα κληθεί να κρίνει ευθέως και αμέσως αυτή την ίδια την κυβέρνηση και να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή όχι να κυβερνάει για την επόμενη τετραετία, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα σταθμίσει την ψήφο του με τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να δώσει εντολή σ` αυτή την κυβέρνηση, να κυβερνήσει και για την επόμενη τετραετία τη χώρα. Ηταν πολύ σαφές αυτό που είπα.

ΚΙΑΟΣ: Ποιός ήταν από την Κυβέρνηση, Υπουργός ή Υφυπουργός, σ` αυτή τη Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες, των 11 Υπουργών Οικονομίας από σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που είναι σε χώρες-μέλη της Ε. Ε. ;

ΡΕΠΠΑ: Συνεδριάζει, σήμερα, στις Βρυξέλλες το ΕΚΟΦΙΝ. Συμμετέχει, εκ μέρους της Ελλάδας, ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαντωνίου. Συνηθίζεται, στο πλαίσιο αυτών των συμβουλίων και μάλιστα την παραμονή αυτών των συμβουλίων, να συνεδριάζουν οι ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ή τα ευρωπαϊκά κόμματα, μιας και οι εκπρόσωποί τους, δηλαδή, οι οικονομικοί Υπουργοί ή σε κάποιες περιπτώσεις και οι Υπουργοί Εξωτερικών, βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ενόψει της Διάσκεψης του Συμβουλίου Υπουργών. Συναντήθηκαν οι Υπουργοί που μας εκπροσωπούν και στο Συμβούλιο Υπουργών που γίνεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα, ποιός ήταν; Ενα όνομα ήθελα, τίποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ο κ. Παπαντωνίου. Είναι κάτι που γίνεται. Δεν είναι κάτι έκτακτο. Αυτό θέλω να επισημάνω.

ΚΙΑΟΣ: Προσανατολίζεται σε μια διαφορετική πολιτική η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε σχέση με την πολιτική σύγκλιση που αποφασίζουν οι Υπουργοί των 11 σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, σε σχέση με την εναρμόνιση της φορολογίας, με καθιέρωση ενιαίου κατώτατου μισθού κ.τ.λ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Στην Ε. Ε. τις αποφάσεις λαμβάνουν τα Συμβούλια των Υπουργών. Ασφαλώς, έχει δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη με την ανάδειξη σοσιαλιστικών δημοκρατικών κυβερνήσεων στις περισσότερες και πάντως στις μεγάλες χώρες της Ε. Ε. Και γνωρίζετε ότι τα κοινωνικά θέματα απασχολούν, πλέον -έχουν αναβαθμιστεί στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων αυτών- όλους τους ηγέτες. Όπως είναι τα θέματα της απασχόλησης και της εξασφάλισης ενός επιπέδου ζωής πολύ υψηλότερου για τους εργαζόμενους και τους πολίτες των χωρών της Ε. Ε. Επειδή βλέπω να γίνονται σχόλια επί του θέματος αυτού, για το αν θα αλλάξουν τα κριτήρια, αν θα πρέπει να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις για την ένταξη στην ΟΝΕ και τη λειτουργία αυτού του πυρήνα των χωρών της Ε. Ε. - πρέπει να πω, για να είναι σαφές -και αυτή είναι η τελική μας θέση- ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική που ακολουθούμε, είναι πολιτική που ακολουθούμε όχι απλώς για να ενταχθούμε στην ΟΝΕ, είναι πολιτική την οποία ακολουθούμε για να ενισχύσουμε τη χώρα μας. Να την καταστήσουμε ισχυρή, με ισχυρή κοινωνία, που προϋποθέτει και ισχυρή οικονομία. Χωρίς ελλείμματα, με χαμηλό πληθωρισμό, με δημόσιο χρέος το οποίο αποκλιμακώνεται, ώστε να μπορέσουμε έτσι να έχουμε μία ισότιμη σχέση με τις άλλες χώρες της Ε. Ε.

Τώρα, όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, όπως είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα και η εξασφάλιση ενός επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης με ένα πλαφόν κατώτερο στο ημερομίσθιο των εργαζομένων, είναι θέματα τα οποία απασχολούν τους αρμόδιους Υπουργούς. Βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της δικής μας κυβέρνησης. Ο προβληματισμός είναι πλούσιος. Οι προτάσεις, οι οποίες διατυπώνονται, πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές είναι αντιφατικές. Θα πρέπει να είμαστε ανοικτοί σ` αυτό το διάλογο ο οποίος είναι σε εξέλιξη και είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα βρεθούμε στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων που θα λάβουν μέτρα κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και εργασίας των πολιτών στις χώρες της Ε. Ε.

ΚΙΑΟΣ: Πρακτικά, προσανατολίζεται η Κυβέρνηση να αλλάξει, δηλαδή, την οικονομική και κοινωνική πολιτική της ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι το πρώτο που απάντησα. Είπα ότι την πολιτική αυτή την ακολουθούμε και είναι πολιτική που είναι απαραίτητη για να ενισχύσουμε την οικονομία μας, την κοινωνία μας, να συμμετέχουμε ισότιμα με τις άλλες χώρες σ` αυτή τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι το πρώτο που είπα στην απάντηση που έδωσα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αλλάζετε από αυτή την πολιτική. Αυτό ρωτάω. Πρακτικά. Τα άλλα, δεν με ενδιαφέρουνε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, με ρωτήσατε, συγκεκριμένα, για το κατώτερο μεροκάματο, αν θα υπάρχουν πλαφόν και διάφορα άλλα. Ολα αυτά, σας είπα ότι είναι προβληματισμοί οι οποίοι μας ενδιαφέρουν, μας ευαισθητοποιούν, αλλά πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε, είναι πολιτική η οποία έχει τέτοια στοιχεία για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, επειδή η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα είναι η ένταξη της όλης Ελλάδας, όχι ενός τμήματος της Ελλάδας. Η ένταξη, δηλαδή, του συνόλου της κοινωνίας μας, του συνόλου του ελληνικού λαού σ` αυτές τις ευρωπαϊκές διαδικασίες ενοποίησης. Υπ` αυτό το πρίσμα ασκούμε την οικονομική και κοινωνική πολιτική μας. Αλλά, βεβαίως, η πολιτική αυτή δεν μπορεί παρά να στοχεύει μονίμως και διαρκώς στην περαιτέρω αποκλιμάκωση και του πληθωρισμού και τη μείωση των επιτοκίων και τη μείωση των ελλειμμάτων και βεβαίως, την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους. Αυτά είναι εκ των ου ουκ άνευ στοιχεία, προκειμένου μία χώρα να μπορεί να συμμετάσχει σ` αυτές τις διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι και το χάρισμα τρισεκατομμυρίων σε διάφορους οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε τι συγκεκριμένα αναφέρεστε. Θα μπορούσατε να κάνετε μια συγκεκριμένη αναφορά, έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη είτε για τις συγκοινωνίες, είτε για την Ο. Α....

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στις συγκοινωνίες αναφέρομαι, πολύ καλά το καταλάβατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται περί χαρίσματος. Είναι απλά λογιστικές τακτοποιήσεις. Είναι αντιμετώπιση εκκρεμοτήτων πολλών χρόνων, μόνο και μόνο, επειδή καταπίπτουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου ή έχουν δημιουργηθεί -λόγω των τόκων σε δάνεια, που έχουν λάβει αυτοί οι οργανισμοί σε μία παλαιότερη εποχή- τέτοιου είδους χρέη τα οποία δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα της λειτουργίας αυτών των οργανισμών. Και εν πάση περιπτώσει θα πρέπει, αφού μιλούμε για ένα πρόγραμμα εξυγίανσης αυτών των οργανισμών, να ξεκινήσουμε από μια καθαρή βάση. Και σ' αυτή την αφετηρία εξυγίανσης των οργανισμών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκκρεμότητες. Αυτό κάνουμε.

Και πρέπει να σας πω, επίσης, ότι τα βάρη αυτά έχουν δημιουργηθεί, όχι βεβαίως τα τελευταία χρόνια, αλλά στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να "δαιμονολογούμε", αλλά πρέπει να σας πω ότι η περίοδος 1990-1993 ήταν μια περίοδος καταστροφική για τη λειτουργία των δημοσίων οργανισμών. Τις συνέπειες της πολιτικής εκείνης της περιόδου θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Γιατί; Διότι τώρα, πλέον, δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια. Ηρθε η ώρα να κριθούμε στην Ευρώπη και θα πρέπει -επειδή δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια- τώρα, να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 1 τρις από τότε είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σε πολλούς οργανισμούς και στην Ο. Α. και στις συγκοινωνίες, υψηλά τα χρέη...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα συγκεκριμένα, το 1 τρις στις συγκοινωνίες από τότε είναι;

ΡΕΠΠΑΣ:... τα οποία σας είπα ότι έχουν προκύψει ως χρέη αυτού του επιπέδου, λόγω των υψηλών τόκων, λόγω της κατάπτωσης των εγγυήσεων του δημοσίου. Και εν πάση περιπτώσει είναι χρέη τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, έχουν μια διάσταση λογιστική. Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η κατάσταση, εκτός και αν εσείς επιθυμείτε, προκειμένου οι οργανισμοί αυτοί να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους -μια και αναφέρεστε στις συγκοινωνίες- να λάβουν την απόφαση να αυξήσουν το εισιτήριο στις 500 δρχ. Αυτός είναι ένας τρόπος, αν τον προτείνετε, για να αντιμετωπίσουν τα χρέη που εσείς λέτε ότι έχουν σ' αυτό το επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε όμως, το έχω πει και άλλη φορά, πως η δική μας η Κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν άλλο τρόπο για να εξυγιάνει αυτές τις επιχειρήσεις. Για πρώτη φορά υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για κάθε μια επιχείρηση, πράγμα που ουδέποτε στο παρελθόν συνέβη. Και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα οι επιχειρήσεις αυτές θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πολιτών για υπηρεσίες προς αυτούς υψηλού επιπέδου. Δεν είναι δυνατό για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις αστικές συγκοινωνίες το εισιτήριο να αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα, ώστε να επιβαρύνει τον εργαζόμενο, αυτόν που καθημερινά μετακινείται -γιατί οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς- και να καλείται καθημερινά να καταβάλλει ένα σχετικά υψηλό ποσό.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει τα εισιτήρια να μείνουν σε ένα ελεγχόμενο επίπεδο για τους λόγους που αντιλαμβάνεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μας κάνετε χάρη και γι' αυτό τα χαρίζετε; Μας κάνετε χάρη και τα χαρίζετε 1 τρις για να μην ανέβει το εισιτήριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ό, τι καταλάβατε, καταλάβατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έγιναν ακόμη σοβαρότατες καταγγελίες στη Βουλή για κομπίνες με ανταλλακτικά, με πετρέλαια κ. α. Γιατί δεν απαντάει ο αρμόδιος Υπουργός σ' αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι χαρακτηριστικό βουλευτών της Ν. Δ., να εξαπολύουν κατηγορίες χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία. Θα μπορούσαν οι καλοί συνάδελφοι να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική οδό και έτσι, αν έχουν πραγματικά στοιχεία, να επιτύχουν μια νίκη σε βάρος της Κυβέρνησης και να οδηγήσουν τους Υπουργούς, τους επικεφαλής των οργανισμών, τα στελέχη της διοίκησης στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Δεν το κάνουν, επειδή δεν έχουν στοιχεία. Και επειδή τους ενδιαφέρει να δημιουργούν εφήμερες και φευγαλέες εντυπώσεις, καταφεύγουν σ' αυτό το δρόμο πολιτικής επικοινωνίας -γιατί περί επικοινωνιακού εφευρήματος πρόκειται- το οποίο αντιλαμβάνεστε πως δεν έχει περιεχόμενο. Εγώ καλώ όποιον έχει συγκεκριμένα στοιχεία, να προσφύγει στα όργανα της Δικαιοσύνης, αν θεωρεί ότι έχουν γίνει τέτοιου είδους παράνομες πράξεις, ώστε αυτός ο οποίος έχει ευθύνη, αν έχει ευθύνη, να πληρώσει. Ολα τα άλλα είναι τεχνάσματα, μόνο και μόνο για να δημιουργούνται εντυπώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά γιατί δεν τα έλεγε ο αρμόδιος Υπουργός; Γιατί "κατάπιε τη γλώσσα του" εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανείς δεν "καταπίνει τη γλώσσα του".

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησε καθόλου. Προκλήθηκε πολλές φορές και δεν απάντησε

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι συνεχίζει κάποιος να ασκεί τα καθήκοντά του, σημαίνει ότι μπορεί και μιλάει και ασκεί πολιτική. Και κάποιος μπορεί και μιλάει, επειδή έχει τη γλώσσα του στη θέση της, δεν την έχει καταπιεί.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στις ερωτήσεις του κ. Λακόπουλου θέλω να επανέλθω, αλλά από άλλη πόρτα. Επειδή το Σαββατοκύριακο γράφτηκαν, ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά, θέλω να ρωτήσω το εξής: Ο Πρωθυπουργός σας έχει ενημερώσει αν επιθυμεί στο επόμενο συνέδριο να πάει με καθαρές λύσεις και πάλι και με τη δεδομένη ηγεσία ή να ακολουθήσει το δρόμο της συνεννόησης και της συνεύρεσης, ενδεχομένως και στην ηγεσία, με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα του Κινήματος...

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι θέμα της συζήτησης που κάνουμε εδώ, είναι θέμα του Προέδρου του Κινήματος.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν όμως σχέση με το Συνέδριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ όμως να αρκεστώ σε ένα σχόλιο: Ο, τι προβλέπει το Καταστατικό μας, ό, τι προβλέπουν οι αρχές λειτουργίας του Κινήματός μας, θα γίνουν σεβαστά. Βάσει αυτών πολιτεύεται ο Πρόεδρος του Κινήματος και Πρωθυπουργός της χώρας. Γνωρίζετε -και μίλησα στην αρχή, το υπαινίχθηκα και επανέρχομαι τώρα- ότι τόσο το Κίνημά μας, όσο και η Κυβέρνηση λειτουργούν συλλογικά, δημοκρατικότατα. Ολα τα στελέχη, εκεί που τους έχει τάξει το Σώμα που τους εξέλεξε, έχουν συμμετοχή σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάζουν καθοριστικά τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ολοι μας, λοιπόν, καθένας με το ρόλο που του έχει ανατεθεί, συμβάλλουμε στο να έχουμε αυτή την κυβερνητική πολιτική που ασκούμε, στο να έχει το Κίνημά μας αυτή τη λειτουργία και δραστηριότητα που εκδηλώνει, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά καθένας με το ρόλο του.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο, τι προβλέπει το Καταστατικό.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν έχω αντιληφθεί σωστά, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προσέρχεται στην αυριανή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, με πρόθεση να συζητήσει μαζί του εφ' όλης της ύλης. Αυτό το "εφ' όλης της ύλης" παρακαλώ να μας εξηγήσετε. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συζητήσει εφ' όλης της ύλης με τον κ. Αβραμόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Δήμαρχος Αθηναίων με επιστολή του ζήτησε να συναντήσει τον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός...

ΚΙΑΟΣ: Ως Δήμαρχος ή ως Πρόεδρος... ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς έχετε στο μυαλό σας πολλά. Εγώ γνωρίζω τι είναι αυτό που λένε τα στοιχεία. Πρέπει να μιλώ με ντοκουμέντα. Λοιπόν, τα στοιχεία λένε ότι ως Δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε αυτή τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμαρχου της πρωτεύουσας και θα συναντηθεί με το Δήμαρχο της Αθήνας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα συζητήσει τί ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα που αφορούν την Αθήνα, τους πολίτες της, τα προβλήματα της Αθήνας και τη συμβολή του Πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα συζητήσουν το θέμα των δημοτικών τελών των Δήμων; Οχι του Δήμου της Αθήνας, των Δήμων; Και το ποσό των 60 δις που πρέπει να πάρουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τα δημοτικά τέλη έχει γίνει πολλή συζήτηση. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω, ότι θα δοθούν τα χρήματα που δικαιούνται. Αυτά που τους αναλογούν θα δοθούν. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δίδονται έτσι, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Από κει και πέρα, η υπέρμετρη αύξηση των δημοτικών τελών είναι παντελώς αδικαιολόγητη. Δεν είναι δυνατό, την ώρα που η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταβάλλουν μια προσπάθεια σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, οι Δήμαρχοι για λόγους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό έχουν σχέση με την όχι σωστή, όχι κατάλληλη διαχείριση των δημοτικών πόρων, να προβαίνουν σε περαιτέρω αύξηση των δημοτικών τελών. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είναι παραδεκτό. Από κει και πέρα, βεβαίως, η συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Δήμαρχου της Αθήνας, θα είναι συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού της χώρας και του Δήμαρχου της Αθήνας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου είπατε πότε θα δοθούν τα λεφτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα χρήματα δίδονται. Ηδη προχθές υπέγραψε ο κ. Χριστοδουλάκης σχετική απόφαση και δόθηκε ένα σημαντικό ποσό. Δίδονται με το ρυθμό που έχει αποφασιστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους οι Δήμοι της χώρας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στα προβλήματα της Αθήνας περιλαμβάνονται και τα προβλήματα με το παράνομο πάρκινγκ στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Ρηγίλλης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό και άλλα θέματα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη. Ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι αυτός ο οποίος θα αποφασίσει και θα επιλέξει ποια θέματα αρμοδιότητάς του θα θέσει σε αυτή τη συζήτηση. Η Αθήνα είναι πρωτεύουσα. Εκ των πραγμάτων πολλοί κατοικούν εδώ. Εδώ δραστηριοποιούμαστε όλοι καθημερινά, άρα τα προβλήματα της Αθήνας μας απασχολούν όλους, άσχετα από το αν είμαστε δημότες ή αν ψηφίζουμε στην Αθήνα. Θα πρέπει υπό αυτό το πρίσμα να γίνει και η συγκεκριμένη συζήτηση.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να έχει συμπληρωθεί το διάστημα των τριών μηνών για την πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ. Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν τα όσα έχουμε πει. Είμαστε μέσα στις χρονικές προθεσμίες που έχουμε ανακοινώσει. Η πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ θα προχωρήσει στις αρχές του νέου χρόνου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν κάνει οι αρμόδιοι Υπουργοί. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος του Πρωθυπουργού για την πόλη της Αθήνας που μας περιγράψατε προηγουμένως, περιλαμβάνεται και μια ενδεχόμενη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των άλλων συνδυασμών ώστε να έχει μια σφαιρικότερη αντίληψη για τα προβλήματα της Αθήνας!.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Δεν έχουν θέσει τέτοιο θέμα άλλοι Δήμαρχοι...

ΚΙΑΟΣ: Οχι οι Δήμαρχοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Προλαβαίνω την επόμενη ερώτηση, γιατί θα με ρωτήσετε αν άλλοι Δήμαρχοι ζητήσουν να δουν τον Πρωθυπουργό, θα γίνουν δεκτοί; Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα, λοιπόν από άλλους Δημάρχους.

ΚΙΑΟΣ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε θέμα συνάντησης με τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών της Αθήνας. Ο Πρωθυπουργός συναντά και συζητά με τους επικεφαλής διαφόρων εκφράσεων της κοινωνίας μας για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα οποιαδήποτε προβλήματα απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, την πρώτη Κυριακή δηλαδή της 11ης Οκτωβρίου, με την κα Δαμανάκη που δεν συναντήθηκε ακόμα, πότε θα συναντηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με την κα Δαμανάκη. Όταν τεθεί θέμα συνάντησης, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα τώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα κάποιο σχόλιό σας για την απώλεια του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Μιχάλης Κατσαρός ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία στο χώρο της λογοτεχνίας και όχι μόνο. Ηταν ένας φιλόσοφος, ένα πνευματικό ανάστημα ξεχωριστό. Γίνεται φτωχότερη η πνευματική ζωή του τόπου μας με την απώλεια του Μιχάλη Κατσαρού. Ευχόμαστε στους δικούς του να τον θυμούνται πάντα, όπως θα τον θυμόμαστε και εμείς, γιατί τα έργα του πάντα θα ζουν. Παρηγοριά για όλους τους ανθρώπους που έχουν αναζητήσεις, πνευματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες, ας είναι το ότι στις νεώτερες γενιές υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό αξιολογότατο, το οποίο θα σηκώσει αυτή την κληρονομιά και θα την κρατήσει ακέραιη. Την κληρονομιά που άφησε ο Μιχάλης Κατσαρός και αρκετοί άλλοι που φεύγουν από αυτό τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 November 1998 - 15:47:36 UTC