Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ξεκίνησε με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος. Η ομιλία του κ. Σημίτη είναι στη διάθεσή σας κι εγώ είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχει γράψει γράμμα ο Πρωθυπουργός στον ομόλογό του της Αυστρίας για το θέμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Πώς έχει το θέμα, γιατί γράφονται διάφορα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι σήμερα θα γνωστοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για το θέμα της απελευθέρωσης του χρηματοδοτικού κανονισμού. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της. Εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε πει ότι θα αναλάβουμε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα εθνικά συμφέροντα. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκα κι εγώ σε πρωτοβουλίες οι οποίες ανάγονται μέχρι και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τους κοινοτικούς παράγοντες, αλλά και με την Κυβέρνηση της Αυστρίας, η οποία αυτή την περίοδο ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λογικό είναι, μεταξύ των άλλων, να ανταλλάσσονται και επιστολές με περιεχόμενο που έχει απόλυτη σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με το θέμα υπάρχουν δύο επιστολές; Μία του Πρωθυπουργού προς τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Κλίμα και μία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου προς τον Αυστριακό ομόλογό του κ. Σουσέλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα πριν και πρέπει να το επαναλάβω ότι στο πλαίσιο αυτών των συνεννοήσεων ανταλλάσσονται και επιστολές. Δεν θα προχωρήσω τώρα περισσότερο σ` αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στις Βρυξέλλες, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ο Πρωθυπουργός έχουν κάνει ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να αναδείξουμε και πάλι τα επιχειρήματά μας, ενόψει αυτής της εξέλιξης.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση το γεγονός ότι την παραμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Κομισιόν υπάρχουν παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη στον ελληνικό, αλλά και τον κυπριακό εναέριο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" στην Κύπρο και "ΤΟΞΟΤΗΣ" στην Ελλάδα. Στην εξέλιξή τους οι ασκήσεις αυτές θα είναι πλέον κοινές ασκήσεις υπό την επωνυμία "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ-ΤΟΞΟΤΗΣ". Οι ασκήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ). Είναι μία πρόοδος οι ασκήσεις αυτές στη σύσφιξη και συνεργασία των δύο κρατών Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί κυρίως η άμυνα της Κύπρου. Αποτελεί επίτευγμα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η έναρξη και η συνέχιση αυτών των ασκήσεων. Οι παραβιάσεις οι ποίες γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας -παραβιάσεις οι οποίες δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ή πολιτική βάση- αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί τις εξελίξεις αυτές. Μονίμως παραμένει ο "ταραξίας" της περιοχής που με τρόπο προκλητικό και επιθετικό διαταράσσει τις σχέσεις της με την Ε. Ε. και την Ελλάδα. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το δυτικό παράγοντα, από την Ε. Ε., δοθέντος ότι το σύνολο των αποφάσεων της Ε. Ε., που αναφέρονται στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, μεταξύ των άλλων, θεωρεί ως ένα από τα κριτήρια και την καλή γειτονία, που πρέπει να διασφαλιστεί, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει κάνει προς την κατεύθυνση αυτή πολλά βήματα. Η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει κάνει τα βήματα που της αναλογούν, αλλά, αντιθέτως, κάνει τα πάντα, προκειμένου να υποσκάψει την πρόοδο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με συγχωρείτε, βοηθήστε λίγο τη μνήμη μου ως προς τα βήματα της Ελλάδας, προς την κατεύθυνση της καλής γειτονίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από το 1996, τον Ιούλιο, όταν διατυπώθηκε ένα πλαίσιο πολιτικής της Ε. Ε. για τις σχέσεις της με την Τουρκία, συναινέσαμε στην απελευθέρωση των χρημάτων του προγράμματος "ΜΕDA". Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία στις προκλήσεις της Τουρκίας έχει με συγκεκριμένες προτάσεις αντιπαραθέσει την πολιτική της, η οποία είναι ειρηνική και οδηγεί στην άρση των αδιεξόδων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία αναμένει ακόμη από την Τουρκία να ευνοήσει την εξέλιξη της διαδικασίας των συζητήσεων μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, των λεγόμενων "Σοφών", μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία, σε τελευταία ανάλυση, είναι αυτή η οποία δήλωσε, δια των ηγετών της ότι δεν θέλει πολιτικές σχέσεις με την Ε. Ε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά έχουν γίνει. Αρα έχουν καταγραφεί. Αρα θα πρέπει να εκτιμώνται από τους κοινοτικούς παράγοντες, όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός γνώριζε εκ των προτέρων ή το έμαθε εκ των υστέρων για το δημοσίευμα του στενού του συνεργάτου και υπευθύνου του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ" σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα τα στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους και οι απόψεις αυτές δεν τίθενται προηγουμένως υπό την κρίση του Πρωθυπουργού. Ο κ. Πανταγιάς συμβάλλει στον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί για την αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και εκθέτει τις δικές του απόψεις.

ΚΙΑΟΣ: Η ερώτησή μου είναι αν το γνώριζε πριν ή μετά ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Είπα ότι οι απόψεις των στελεχών δεν τίθενται υπό την κρίση του Πρωθυπουργού.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ουσίας. Ο κ. Πανταγιάς, βγαίνει, ως Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, πριν συνεδριάσουν τα συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, και κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και μάλιστα υπάρχουν δύο χαρακτηριστικά στοιχεία, μέσα σ' αυτή την αποτίμηση. Το ένα μιλάει, ουσιαστικά για βάθεμα της ασυνέχειας που σημαίνει βάθεμα του διχασμού στο ΠΑΣΟΚ -έτσι όπως το μεταφράζω- και το άλλο στοιχείο είναι για να υπερασπιστεί την επιλογή της κεντροαριστεράς, έτσι όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Είναι αυτή συμπεριφορά του επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν ομιλεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μιλάει ο κ. Πανταγιάς, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ως στέλεχος το οποίο έχει το δικαίωμα, γιατί δεν είναι μειωμένο το δικαίωμα του κ. Πανταγιά, σε σχέση με τα δικαιώματα που έχουν άλλα στελέχη...

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μα, πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, κ. Εκπρόσωπε;

ΡΕΠΠΑΣ:... να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του προβληματισμού. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πάρα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν στα ΜΜΕ διατυπώσει τις δικές τους απόψεις. Δεν έχετε ενημερωθεί για το πόσα πολλά στελέχη έχουν πει τις απόψεις τους σε ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ή σε εφημερίδες; Πόσα στελέχη έχουν προβεί σε δηλώσεις ή έχουν κάνει επισημάνσεις αξιολογώντας, κατά τη δική τους εκδοχή, το εκλογικό αποτέλεσμα; Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του Κινήματος ή της πολιτικής ζωής της χώρας, πρέπει κι εσείς να το δεχθείτε σαν αυτονόητο, σαν φυσικό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Πανταγιάς έχει μια θεσμική ιδιότητα, είναι παρά τω Πρωθυπουργώ και οπωσδήποτε είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί, δηλαδή οι βουλευτές και οι υπουργοί έχουν εκλεγεί, αυτός έχει μια υπαλληλική σχέση με το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Πώς επιτρέπεται δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι στέλεχος. Εχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος. Είναι ένα στέλεχος του Κινήματος, το οποίο έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του, πράγμα που κάνουν και πάρα πολλά άλλα στελέχη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εδώ υπήρξε πρόβλημα για έναν συνεργάτη του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για τους S-300, το οποίο αντιστρατευόταν την επίσημη κυβερνητική θέση. Το γνωρίζετε πολύ καλά και έγινε ντόρος. Εδώ, ο κ. Πανταγιάς, παραμονές της συνεδρίασης της Κ. Ο. θέλει να προκαταλάβει εξελίξεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα συγκεκριμένα θέματα εκφράστηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό της χώρας, στη σημερινή ομιλία του. Είναι στη διάθεσή σας η ομιλία αυτή. Γνωρίζετε και μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ενοχλήθηκε ο Πρωθυπουργός από αυτή την κίνηση του κ. Πανταγιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν ασχολείται με τα θέματα αυτά. Καθένας λέει τις απόψεις του, κρίνεται για τις απόψεις του. Ο Πρωθυπουργός δεν είναι "τροχονόμος" της κυκλοφορίας των ιδεών και των απόψεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι ο κ. Πανταγιάς εξέφρασε τις απόψεις του, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Ομως, γιατί προτίμησε τη δημοσιότητα και δεν κατέθεσε τις απόψεις του στα όργανα στα οποία μετέχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τον ίδιο λόγο που πάρα πολλά άλλα στελέχη προτίμησαν τα ΜΜΕ να προβούν σε δηλώσεις και να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτός ο τρόπος λειτουργίας εκτιμάτε ότι βοηθάει το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει η Κυβέρνηση τα δυσμενή αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν έναν σκοπό. Να βοηθήσουν, σ' αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Ολοι είναι ΠΑΣΟΚ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και ο καθένας διατυπώνει τις απόψεις του με καλή προαίρεση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 October 1998 - 14:08:00 UTC