Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα. Εν τάχει, αναφέρομαι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας.

* Σήμερα το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα στην ηγεσία των εργαζομένων, στα Συμβούλια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την παρουσία αρμοδίων Υπουργών.

Το βράδυ, στις 8 η ώρα, θα επισκεφθεί τον Πειραιά. Γνωρίζετε ότι ο κ. Σημίτης, μεταξύ των άλλων, είναι βουλευτής Πειραιά για πάρα πολλά χρόνια.

* Αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λαύριο. Προβλέπεται αναχώρηση στις 11 π. μ. αύριο, για το Λαύριο. Θα επισκεφθεί εκεί τη μονάδα της ΔΕΗ, όπως επίσης θα δει τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και έχουν αλλάξει την όψη του Λαυρίου. Το Λαύριο, λίγα χρόνια πριν, ήταν με μαύρες σημαίες, όπως θυμάστε. Σήμερα με τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την Κυβέρνηση η αλλαγή προς το καλύτερο είναι θεαματική.

* Την Τετάρτη το πρωί, στις 9.30, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με την ευκαιρία της νέας συνόδου. Δεν θα γίνει τυπική συνεδρίαση. Είναι μία πανηγυρική σύγκληση της Κ. Ο. Αργότερα, στις 11.30 π. μ., ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Υπηρεσία του Κτηματολογίου, με τον αρμόδιο Υπουργό και θα κάνει σχετικές δηλώσεις γι` αυτό το σημαντικό έργο. Το μεσημέρι, στις 13.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου κ. Κυπριανού.

* Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί και θα συνεργαστεί, μαζί με την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, με τη Διοικούσα Επιτροπή του ΑΣΕΠ.

* Την Παρασκευή το απόγευμα επισκέπτεται την Ελλάδα ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Για το ενδεχόμενο συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου την Παρασκευή το πρωί, θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες. Χωρίς να είναι βέβαιο, μπορώ να σας πω κατ` αρχήν ότι είναι πιθανότατο να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Αλλά, γι` αυτό θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πόσο συμβατό είναι με τις ως τώρα διακηρύξεις του Πρωθυπουργού και του ΠΑΣΟΚ, για το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις αποστάσεις που λέγατε ότι θα πάρετε από τον εκλογικό αγώνα, πώς συμβαδίζει αυτό με τη σημερινή επίσκεψη δηλαδή με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού στον προεκλογικό αγώνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε απόλυτη αρμονία με τις δηλώσεις που έχουμε κάνει την τελευταία περίοδο ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι παρούσα. Ασφαλώς, δεν θα αδρανήσουμε, επειδή εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο. Κάθε πολιτικός παράγοντας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, η οποία τον έχει αναδείξει. Ο κ. Σημίτης είναι και βουλευτής Πειραιά. Με αυτή την έννοια έχει μία μακρά παρουσία στα δημόσια πράγματα του μεγάλου λιμανιού. Εχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα του Πειραιά και πώς αυτά αντιμετωπίζονται. Στο πλαίσιο αυτού του ειδικού ενδιαφέροντος, θα είναι απόψε στον Πειραιά. Δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να προξενεί εντύπωση, ούτε οδηγεί σε ταύτιση της Κυβέρνησης με τις δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές. Είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για την εκλογική του περιφέρεια ένας πολιτικός παράγοντας που σήμερα είναι και Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό δεν τον ακυρώνει ως βουλευτή Πειραιά και δεν τον εμποδίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Πειραιά, από κοντά, όπως έκανε πάντοτε μέχρι τώρα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος, δεν θα ήταν λογικό να συναντηθεί με τους υποψηφίους δημάρχους;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όπως οι βουλευτές εκλέγονται βάσει των απόψεων που εκθέτουν στο εκλογικό σώμα και γι` αυτές ψηφίζονται, έτσι και οι υποψήφιοι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές διεκδικούν την ψήφο του λαού, επί τη βάσει συγκεκριμένου προγράμματος. Κάθε πολιτικός παράγοντας έχει λόγο -αυτό θα έλεγα ότι είναι και επιβεβλημένο- να θεωρεί πως κάποιο πρόγραμμα έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα, με τα όσα περιλαμβάνει, που μπορεί να οδηγήσει στη λύση των προβλημάτων μιας περιοχής. Ο κ. Σημίτης, όπως και όλοι μας, ο καθένας για τη δική του περιοχή, έχει άποψη και γι` αυτό το θέμα και αυτή την άποψη, με συμβολικό τρόπο θα αναδείξει και απόψε.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είδαμε προ εβδομάδων, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να μεταφράζεται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ως υποστήριξη προς τον κ. Λαζαρίδη. Βλέπουμε τώρα την επίσκεψη στον Πειραιά να μεταφράζεται ως υποστήριξη προς τον κ. Φωτίου. Θέλω να σας ρωτήσω, εάν είναι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες να προβεί και σε μία ανάλογη επίσκεψη, στο Δήμο Αθηναίων, προς υποστήριξη της κας Δαμανάκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μεταφραστές για να αποκωδικοποιήσουμε τα όσα λέμε. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ, που έχει τοποθετηθεί, εδώ και αρκετό καιρό, επί του θέματος στηρίζει ως Κίνημα συγκεκριμένες υποψηφιότητες, σε όλη τη χώρα, τόσο για τις δημοτικές, όσο και για τις νομαρχιακές εκλογές. Ο κ. Σημίτης είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι έξω από αυτό το πλαίσιο υποστηρίξεων, τις οποίες το Κίνημα έχει εκδηλώσει υπέρ κάποιων υποψηφίων. Αυτό είναι γνωστό, είναι δεδομένο, δεν είναι κάτι καινούργιο, γι` αυτό ακριβώς δεν έχει νόημα να το συζητούμε παραπέρα αυτή την ώρα.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπεται και κάποια συνάντηση με την κα Δαμανάκη, κάποια συμμετοχή του στον εκλογικό της αγώνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού. Εδωσα το πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει να αναζητήσετε τις ερμηνείες για την παρουσία του Πρωθυπουργού, σήμερα, στον Πειραιά.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επειδή διατυπώνονται από διάφορες πλευρές επικρίσεις σχετικά με το βαθμό συμμετοχής των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον προεκλογικό αγώνα της κας Δαμανάκη, θα ήθελα, πρώτον, το σχόλιό σας επ` αυτού και δεύτερον, αν βλέπετε ως Κυβέρνηση κάποιο τρόπο για να αντιστραφεί αυτό το κλίμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ με τα όργανα και τα στελέχη, τα οποία έχει κατ` αρμοδιότητα ορίσει να παρακολουθούν τις διαδικασίες σε κάθε νομό και σε κάθε δήμο. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να απευθυνθείτε για να έχετε μία λεπτομερή απάντηση. Οσον αφορά τώρα τη θέση της Κυβέρνησης για τις εκλογές, τη γνωρίζετε. Για δε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, επίσης είναι σαφής η θέση που έχουμε εκφράσει. Η θέση αυτή δεν αλλάζει, παραμένει η ίδια. Η προσπάθεια συνεχίζεται, πολύ πιο έντονα αυτές τις τελευταίες ημέρες, για ένα επιτυχές αποτέλεσμα και στο Δήμο της Αθήνας.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην Α' Αθήνας εκλέγονται 4 ή 5 κορυφαίοι Υπουργοί της Κυβερνήσεως. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το βαθμό συμμετοχής αυτών των Υπουργών στον προεκλογικό αγώνα της κας Δαμανάκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι αυτό το παρακολουθούν τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Η Κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη, εάν μετά τις εκλογές, οι συνδυασμοί οι οποίοι θα αναδειχθούν, με το πρόγραμμά τους, θα συμβάλουν, ώστε να εμπεδωθεί αυτή η νέα αντίληψη στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, δοθέντος ότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αυτές που θεσμοθέτησαν την αιρετή νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφενός, αφετέρου προχώρησαν στην οργανωτική αναδιάρθρωση των Πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, καθένας ο οποίος επιθυμεί να συμβάλει, με το δικό του τρόπο, είναι ελεύθερος να το κάνει. Καθένας ο οποίος αφίσταται αυτών των καθηκόντων του, κατά την κρίση κάποιου τρίτου, θα κριθεί γι` αυτό. Αυτό το οποίο όμως έχει σημασία και σ` αυτό πρέπει να μείνουμε τώρα, είναι τούτο: Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει ξεκάθαρη και σαφή θέση υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων σε όλες τις περιπτώσεις και υπέρ αυτών των υποψηφίων δίνει, με όλες τις δυνάμεις του, τη μάχη. Αλλωστε, μιας και μιλάμε για βαθμό ικανοποίησης, θα σας πω κάτι που κατ` επανάληψη έχω πει με αφορμή τη συζήτηση άλλων θεμάτων: Ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί πάντοτε θα υπάρχει κάτι που πρέπει ακόμη να κάνουμε, για να επιτύχουμε τους στόχους μας. Η προσπάθεια είναι αυτή η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει τη στάση μας. Η προσπάθειά μας είναι διαρκής και έντονη.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα το εισπράξει η Κυβέρνηση, ενώ εσείς ευφιώς μας παραπέμπετε στο κόμμα, θέλω να σας ρωτήσω, αν την Κυβέρνηση δεν την αφορά ή πόσο την αφορά αυτή η υπόθεση. Είναι μόνο θέμα του κόμματος αν πέντε κορυφαίοι Υπουργοί δεν συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα της κας Δαμανάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν συμμετέχουν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν και την ιδιότητα των Υπουργών σ` αυτή την προεκλογική προσπάθεια. Δεύτερον, η Κυβέρνηση έχει εκλεγεί το 1996 και θα κριθεί και πάλι το 2000 για το έργο της. Οι εκλογές για τη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ασφαλώς, περιέχουν το πολιτικό μήνυμά τους. Δεν καθορίζουν, όμως, την πορεία του κυβερνητικού έργου. Η Κυβέρνηση επιδιώκει -το έχουμε κατ` επανάληψη τονίσει- σε ένα κλίμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο που της εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός, προκειμένου έτσι να κριθεί όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, το Σεπτέμβριο του 2000. Μέχρι τότε, βεβαίως, πολλές αναμετρήσεις, και εκλογικού χαρακτήρα, θα δώσουμε με τις δυνάμεις μας, ως Κίνημα. Η Κυβέρνηση πάντοτε εκφράζει ικανοποίηση όταν τα αποτελέσματα -το είπα πριν, άλλωστε- οδηγούν στην επικράτηση συνδυασμών που έχουν ένα πρόγραμμα με προοδευτικό προσανατολισμό για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κάθε περιοχής. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν κάμπτεται η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της αυτή, επειδή κάποιοι θα ερμηνεύσουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα με ένα τέτοιο τρόπο ο οποίος, μεταξύ των άλλων, θα υποδηλώνει και αμφισβήτηση της Κυβέρνησης. Δεν προκύπτει από πουθενά αυτό τώρα, δεν θα προκύψει και μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αλλά και στη μία και στην άλλη περίπτωση, παρακαλώ να αφήσετε την Κυβέρνηση απερίσπαστη στο έργο της. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση των ευθυνών της. Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Δείτε τι γίνεται στο διεθνές περιβάλλον. Η οικονομική κρίση εξαπλώνεται. Αναταραχή στα Βαλκάνια εκδηλώνεται και πάλι με έντονο τρόπο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει ανάγκη αυτή τη σταθερότητα. Και η Κυβέρνηση πρέπει απερίσπαστη να συνεχίσει αυτή την προσπάθειά της. Και αυτό θα κάνει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στην τηλεόραση του "MEGA" ο κ. Τσοχατζόπουλος, για το ίδιο θέμα, νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, είπε ότι δεν κρίνονται τα κόμματα. Θα ήθελα να ρωτήσω, τι ακριβώς μήνυμα στέλνουν οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, την ερχόμενη Κυριακή και την μεθεπόμενη, προς την Κυβέρνηση και προς το κόμμα. Γιατί γίνονται, τι νόημα έχουν και σε τι θα οδηγήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογές γίνονται για να αναδειχθούν οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες σε πρωτοβάθμιο ή δευτεροβάθμιο επίπεδο, προκειμένου έτσι να ασκηθούν κατά τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, υπέρ των πολιτών, οι αρμοδιότητες που έχει εκχωρήσει η κεντρική εξουσία στα περιφερειακά όργανα, ώστε να γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων που ζουν στην ελληνική περιφέρεια. Να αναζωογονηθεί η ελληνική περιφέρεια. Μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες. Μεταφέρθηκαν πόροι. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά αυτούς που διεκδικούν την ψήφο τους. Πιστεύω ότι θα εκλέξουν τους καλύτερους και πάντως θα εμπιστευθούν προγράμματα, τα οποία έχουν ένα προοδευτικό προσανατολισμό, γιατί με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων μπορεί να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που τους απασχολούν.

ΦΙΛΗΣ: Αναφερθήκατε στην ιδιαίτερη ιδιότητα με την οποία ο κ. Πρωθυπουργός πηγαίνει απόψε στον Πειραιά. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ο κ. Σημίτης διευρύνει την ιδιότητά του ως κατοίκου του δήμου Αθηναίων και αν συνεπώς αισθάνεται, σε μια μάχη που έχει και τοπικό χαρακτήρα, ότι ο ίδιος θα ήθελε ως κάτοικος του δήμου Αθηναίων, να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του συνδυασμού τον οποίο ο ίδιος επέλεξε και ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι ενισχύει το ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εκλογείς της εκλογικής περιφέρειας Πειραιά έχουν επί πολλά χρόνια εκτιμήσει τις δυνατότητες και τις απόψεις του κ. Σημίτη, γι` αυτό τον εμπιστεύθηκαν με τη ψήφο τους να τους εκπροσωπεί στη Βουλή για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό, νομίζω είναι το κύριο κριτήριο. Από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να αναζητήσουμε στοιχεία τα οποία έχουν και ένα χαρακτήρα "εντυπωσιοθηρίας", προκειμένου να καταλήξουμε σε πολιτικά συμπεράσματα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επίσης, αν έχετε ακούσει, αν έχετε κάποιο σχόλιο, για τη δήλωση της κας Παπανδρέου σε κάποια συνέντευξή της στο "FLASH" ότι η ίδια αν ήταν στη θέση του κ. Ρωμαίου και αντιμετώπιζε το γνωστό πρόβλημα, την τραγωδία στην οδό Νιόβης, θα είχε παραιτηθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου ήταν σαφής. Πρώτα απ` όλα δεν διατύπωσε οποιαδήποτε αιχμή περί ύπαρξης πολιτικών ευθυνών. Από εκεί και πέρα η κα Παπανδρέου είπε ότι θα προέβαινε σε μια τέτοια πράξη η ίδια. Υπενθυμίζω ότι και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Ρωμαίος, υπέβαλε την παραίτησή του από λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας. Η κα Παπανδρέου -και αυτό είναι σαφές- κάθε άλλο παρά επιδίωξε να μειώσει την παρουσία και το έργο του κ. Ρωμαίου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Είναι άλλωστε γνωστές σε μας ιδιαιτέρως, και σε σας πιστεύω, οι πολύ καλές σχέσεις που έχουν τα δύο στελέχη. Δεν έχει να κάνει με ο, τιδήποτε το οποίο να συνιστά αμφισβήτηση της παρουσίας του κ. Ρωμαίου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η θέση την οποία εξέφρασε η κα Παπανδρέου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Γράφηκε κάπου, ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, αν γίνουν στο Κόσσοβο, αλλά ότι θα δοθούν τα αεροδρόμιά της για τη χρήση αυτής της αποστολής. Αποδίδονται σε επίσημες πηγές, το επιβεβαιώνετε ή το διαψεύδετε; Το δεύτερο ερώτημά μου, έχει σχέση με την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Αμυνας. Πόση σημασία αποδίδει η Κυβέρνηση σ` αυτή την επίσκεψη η οποία είναι επίσημη και από ότι φαίνεται θα μείνει αρκετό καιρό και θα δει και άλλους εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο σ` αυτή την επίσκεψη. Και πότε θα δει τον κ. Σημίτη και τον κ. Πάγκαλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Αμυνας είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Η Ρωσία είναι μία μεγάλη χώρα. Επιθυμούμε να έχουμε στενή συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, με τη μεγάλη αυτή χώρα. Το πρόγραμμα των συναντήσεών του εδώ, αυτή την ώρα, δεν έχει απολύτως καθοριστεί, πέρα των επαφών που θα έχει με τον ομόλογό του Ελληνα Υπουργό. Οσον αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία έχει εκδηλωθεί και πάλι σ` αυτή την περιοχή. Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος. Επιθυμούμε μέσα από διάλογο και συνεννόηση, με πολιτική λύση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Ασφαλώς, συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, των οποίων οι αποφάσεις δεν μπορούν να αγνοηθούν από την πλευρά μας. Αυτό το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν, τώρα, υπεύθυνα οι διεθνείς παράγοντες, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει στην εξεύρεση της καλύτερης λύσης για το καλό όλων των πλευρών που εμπλέκονται σ` αυτή την κρίση. Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να χυθεί άλλο αίμα στην περιοχή. Θα πρέπει όλοι να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Ο δρόμος του πολέμου, είναι ένας δρόμος ο οποίος, ακόμη κι αν στο βάθος του οδηγεί στην επίλυση προβλημάτων, έχει εν τω μεταξύ αφαιρέσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μ` αυτή την έννοια, πρέπει να αποφεύγεται. Εμείς επιμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει και μ` αυτήν προσερχόμαστε στις διαδικασίες διεθνών οργάνων στα οποία συμμετέχουμε.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά τον Σορίν Ματέι. Μήπως, 11 ημέρες μετά το επεισόδιο, έχει η Κυβέρνηση κάποιες περισσότερες πληροφορίες που θα μπορούσαν, ίσως, να διαφωτίσουν τα θολά σημεία αυτής της ιστορίας; Και η δεύτερη είναι σχετική με την οικονομική κρίση. Προηγουμένως, είπατε ότι υπάρχει μια διεθνής οικονομική κρίση. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η Κυβέρνηση προβληματίζεται ως προς τις οικονομικές κατευθύνσεις που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα. Μήπως υπάρχει κάποιος προβληματισμός για να αλλάξει κάτι, να ακολουθήσουμε μια άλλη κατεύθυνση, με αφορμή τις εξελίξεις που υπάρχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το οικονομικό θέμα που θέσατε, σας παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως Κυβέρνηση. Είναι εθνικής σημασίας στόχος η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε οδηγεί στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιδεικνύουμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία, προκειμένου η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ να είναι η ένταξη όλης της Ελλάδας. Ολοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, να συμμετέχουν σ` αυτές τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε να επιτύχουμε. Δεν έχουμε αποφασίσει οποιαδήποτε αλλαγή, δοθέντος ότι δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια αλλαγή, αφού μέχρι τώρα είναι αποτελεσματική η πορεία που έχουμε ακολουθήσει. Μας φέρνει πολύ κοντά, δηλαδή, σ` αυτόν τον πρωταρχικής σημασίας στόχο που έχουμε θέσει. Οσον αφορά το άλλο θέμα, τα όργανα που επιλαμβάνονται των ερευνών, δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους και δεν έχουν προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις. Κατόπιν τούτου, παρέλκει να πούμε κι εμείς ο, τιδήποτε άλλο σχετικά. Μπορώ, όμως, με αφορμή την ερώτησή σας, να αναφερθώ σε ένα περιστατικό. Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ακούστηκε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέφθηκαν κάποια ώρα, χωρίς αυτό να είναι νόμιμο ή επιτρεπτό, τον θανόντα, με αποτέλεσμα να διατυπώνονται διάφορες εικασίες για το ρόλο που έπαιξε η επίσκεψη αυτή στη μοιραία κατάληξη. Πρέπει να σας πω για το θέμα αυτό ότι αμέσως ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Ρωμαίος, έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Δημόπουλο, με την οποία του ζητά να αναθέσει σε εισαγγελικά όργανα που ερευνούν την υπόθεση, μεταξύ των άλλων, να ερευνήσουν εξονυχιστικά και εξαντλητικά και αυτή την πτυχή, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια ή όχι. Η άμεση αυτή αντίδραση του αρμόδιου Υπουργού, δείχνει ανάγλυφα το ενδιαφέρον μας να λάμψει η αλήθεια, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή. Σ` αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μέχρι τέλους, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Ρωμαίος, ως πολιτικά υπεύθυνος της Αστυνομίας, γνωρίζει αν υπήρξε ή όχι το περιστατικό αυτό; Αν οι δύο ανώτεροι αστυνομικοί, όπως γράφεται, επισκέφθηκαν τον Σορίν Ματέι, πριν ο ίδιος έχει το μοιραίο τέλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρωμαίος δεν γνωρίζει να έχει γίνει τέτοια επίσκεψη, γιατί από πουθενά δεν προκύπτει αυτό. Γι` αυτό, ακριβώς, ανέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό να επιληφθεί του θέματος, για να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης ενός γεγονότος που μπορεί να ήταν καθοριστικό για τη τύχη της ζωής του κακοποιού. Εμείς, πιστεύουμε ότι τα πάντα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα. Και να είστε σίγουροι ότι θα φωτιστούν όλες οι πτυχές αυτής της επιχείρησης, σε όλα τα στάδιά της, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, εκεί που υπάρχουν.

ΦΙΛΗΣ: Παρεμφερώς κύριε Υπουργέ: Προχθές, γνωστοποιήθηκε το πόρισμα της έρευνας που διενήργησε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου -μετά και από εντολή του κ. Γιαννόπουλου- σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε ο παριστάμενος Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Σακάς στο αιματηρό μακελειό. Από το πόρισμα, όπως γνωρίζετε, προκύπτουν ευθύνες για την Αστυνομία. Δεν προκύπτουν ευθύνες -αντιθέτως, μάλιστα- για τον κ. Σακά. Η Κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για το γεγονός ότι την ευθύνη για την εκτέλεση της επιχείρησης δεν την είχε, όπως προκύπτει και από το δικαστικό πόρισμα, ο επικεφαλής -σύμφωνα με το νόμο- της επιχείρησης κ. Σακάς, αλλά η Αστυνομία χωρίς να ενημερώσει και ερήμην του κ. Εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί όλη αυτή η ανάλυση, για να κάνετε μια ερώτηση και να μας πείτε ότι από το πόρισμα προκύπτει ότι έχει ευθύνες η Αστυνομία και όλα τα άλλα σχετικά, τα οποία είπατε; Πρώτα απ' όλα ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ζαβολέας είχε συγκεκριμένη εντολή να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχει ευθύνες κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός, ο κ. Σακκάς. Εκανε την έρευνα και κατέληξε σ' αυτή την έκθεση-πόρισμα, που γνωρίζετε και εσείς. Δεν αποδίδει ευθύνες στον εισαγγελικό λειτουργό. Καλό είναι, ευχάριστο είναι. Διότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί καλό είναι να λειτουργούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Από κει και πέρα, η έρευνα όσον αφορά τις ευθύνες των αστυνομικών οργάνων δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα αναμένετε και εσείς, όπως και εμείς την ολοκλήρωσή της, προκειμένου να είμαστε πιο κατηγορηματικοί στη διατύπωση των συμπερασμάτων μας. Παρακαλώ, λοιπόν, αυτή την ώρα, να αποφύγουμε αυτόν τον κατηγορηματικό τόνο και να αρκεστούμε σε κάποιες υποθέσεις οι οποίες, βεβαίως, μπορεί και πρέπει να γίνονται, αλλά μην τους προσδίδουμε ένα χαρακτήρα τελικού συμπεράσματος, γιατί τέτοιο πόρισμα δεν έχει εξαχθεί.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο αρμόδιος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιβεβαιώνει, μετά από έρευνα, ότι ο κ. Σακάς -που κατά το νόμο έπρεπε να είναι ο επικεφαλής να δώσει την εντολή για να υπάρξει αστυνομική επιχείρηση, που κατέληξε στο γνωστό αιματηρό φιάσκο- δεν είναι εκείνος που έδωσε την εντολή. Ποιός την έδωσε; Ο Υπουργός Τύπου; Οχι, βέβαια! Οι παριστάμενοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα κατά τη γνώμη σας δεν υπάρχει λόγος να ολοκληρωθεί η έρευνα που κάνει άλλος εισαγγελικός λειτουργός για την ευθύνη που έχουν τα στελέχη της Αστυνομίας.

ΦΙΛΗΣ: Αλλο ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εκεί οδηγείτε με το συμπέρασμα το οποίο βγάζετε.

ΦΙΛΗΣ: Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης είχαν αφεθεί αιχμές ως προς το ρόλο του παριστάμενου Εισαγγελέα, του κ. Σακά. Αυτές οι αιχμές, σήμερα, δεν υφίστανται, αν δεχτούμε ότι το πόρισμα έχει μια εγκυρότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία αιχμή από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν διατυπώθηκε έναντι οποιουδήποτε. Η Κυβέρνηση κράτησε ουδέτερη στάση. Βρέθηκε σε απόσταση απ' όλες αυτές τις εκδοχές και είπε κατ' επανάληψη ότι αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών για να γνωρίσουμε όλοι πώς έχει εξελιχθεί αυτή η επιχείρηση. Τίποτε άλλο δεν ακούστηκε από τη δική μας πλευρά, σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς διατυπώθηκαν από άλλους για ευθύνες που έχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι αμέσως ή εμμέσως ενεπλάκησαν σ' αυτή την επιχείρηση. Και αυτό πρέπει να αφήσουμε να το πουν με το δικό τους έγκυρο τρόπο οι αρμόδιες αρχές που επιλαμβάνονται αυτών των ερευνών.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μια διευκρίνιση, παρακαλώ γιατί το θέμα είναι κρίσιμο: Απαντώντας, προηγουμένως, στην ερώτηση για τη χθεσινή εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου, είπατε ότι διεξάγεται έρευνα με εντολή του κ. Ρωμαίου, ότι ο κ. Ρωμαίος παρακάλεσε τον Αρειο Πάγο να διενεργήσει έρευνα. Επειδή είδα τη συγκεκριμένη εκπομπή, αυτό που άφηνε σαφώς να εννοηθεί είναι ότι δύο αξιωματικοί -ανώτεροι κατά πάσα πιθανότητα- δεν τον επισκέφθηκαν, έπαιξαν το ρόλο "χάρου", τον καθάρισαν δηλαδή...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είπα εγώ μόλις πριν;

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Θέλετε να μας πείτε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα ή ότι υπάρχει, και μια πολύ μικρή πιθανότητα να συνέβη κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ωφέλιμο και χρήσιμο να πει τι πιστεύει η ίδια, να διατυπώσει τις δικές της απόψεις για ένα θέμα το οποίο ερευνάται. Η Κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών και θα σεβαστεί το όποιο πόρισμα εξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρμόδιες αρχές.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κρατάτε απόσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλα κρατάμε απόσταση. Τίποτα δεν αποκλείουμε. Σας είπα τι είναι αυτό το οποίο γνωρίζουμε. Δεν σας είπα τι είναι αυτό που πιστεύουμε, γιατί δεν δικαιούμαστε, αυτή την ώρα, να εικοτολογούμε. Αυτό το οποίο κάνουμε εμείς, είναι, με ετοιμότητα, να αντιδρούμε αμέσως, όταν προκύπτει κάποιο νέο θέμα προκειμένου να είναι πλήρεις οι έρευνες οι οποίες γίνονται για το συγκεκριμένο αυτό συμβάν, ώστε να λάμψει η αλήθεια.

ΧΑΝ: Κύριε Υπουργέ, αυτές τις μέρες υπάρχει μια ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Και μάλιστα, η Τουρκία απειλεί με πόλεμο τη Συρία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες, όλες οι δυνάμεις της περιοχής θα πρέπει να συμβάλουν, ώστε να εμπεδωθεί ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας. Λυπούμαστε γιατί ο ρόλος αρκετών χωρών δεν είναι εποικοδομητικός. Η Τουρκία, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, κατ' επανάληψη δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου κλίματος. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται καλή πίστη, πολιτική επικοινωνία και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, με βάση, βεβαίως, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με την επίδειξη διάθεσης καλής γειτονίας. Η γεωγραφία είναι δεδομένη και ουδείς μπορεί να αλλάξει τα γεωγραφικά δεδομένα. Αφού θα ζήσουμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου ως έθνη και ως λαοί, θα πρέπει να επιδιώκουμε καλές, φιλικές σχέσεις, σχέσεις συνεργασίας. Αυτό είναι το μήνυμα, το οποίο στέλνουμε, για μια ακόμη φορά σήμερα, γιατί βλέπουμε ότι στην περιοχή μας πάνε να δημιουργηθούν εστίες έντασης. Και θα πρέπει στη γένεσή τους αυτές τις εστίες να τις αντιμετωπίσουμε, γιατί μπορεί να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να οδηγηθούμε σε τραγικά αποτελέσματα. Ελπίζω ότι η κρίση που φαίνεται να δημιουργείται δεν θα έχει περαιτέρω επιδείνωση. Και ελπίζω να επανέλθουμε σε ένα κλίμα ηρεμίας στην περιοχή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τρεις μέρες πριν από την Αττάλεια έρχεται ο κ. Σολάνα στην Αθήνα. Με δική του πρωτοβουλία έρχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Με δική του πρωτοβουλία. Ηταν ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην περιοχή. Συνέπεσε να πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη που γίνεται στην Αττάλεια.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Και το δεύτερο ερώτημα: Εχει γίνει από το καλοκαίρι και μετά κάποια συνάντηση μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σχετικά με τον στρατιωτικό διάλογο; Προχωράει αυτό το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με την εποπτεία του Γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα, το οποίο όμως δεν έχει κάποια τέτοια εξέλιξη η οποία να αποτελεί ένα καινούργιο δεδομένο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το περιεχόμενο αυτής της διαδικασίας δεν δίδεται στη δημοσιότητα. Υπάρχει μια επικοινωνία με αυτό το αντικείμενο και μόνο.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν κατάλαβα. Αρνείστε να μου απαντήσετε αν έχει γίνει συνάντηση του κ. Σαβαίδη με τον κ. Οϊμέν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σαβαϊδης με τον κ. Οϊμέν υπό την εποπτεία του κ. Σολάνα αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Είπα πριν -και επαναλαμβάνω- ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως το περιεχόμενο αυτής της συνεργασίας δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Είναι κάτι το οποίο επιθυμεί ο κ. Σολάνα, επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Γι' αυτό ακριβώς η συνεργασία τους παραμένει σ' αυτό το επίπεδο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα ευφυής, ώστε να καταλάβω αυτή την ερμηνεία των επιθέσεων. Αν ο μη γένοιτο λοιπόν, γίνει το απευκταίο, θα μπορούσα να ερμηνεύσω εγώ τη δήλωσή σας -και να την ερμηνεύσω σωστά- αν θεωρήσω ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σ' αυτή την περίπτωση, ώστε να παράσχει βοήθεια στο ΝΑΤΟ, στις εγκαταστάσεις του, που έχει μέσα στη χώρα; Θα το ερμήνευα σωστά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα προσέρχεται σε μια συνεργασία, σε μια διαβούλευση για να διατυπώσει τις απόψεις της, να επιχειρήσει να πείσει τους άλλους ή και να πειστεί, αν αναπτυχθούν από την άλλη πλευρά λογικά επιχειρήματα. Αυτή την ώρα που η διαβούλευση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι χρήσιμο να διατυπώσουμε, εκ των προτέρων, με κάθε λεπτομέρεια όλες τις απόψεις μας. Γιατί τότε θα έχουμε ακυρώσει την αξία και το νόημα αυτής της διαβούλευσης. Περιμένουμε, λοιπόν, να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις. Εμείς θα πράξουμε ό, τι πρέπει, προκειμένου να συμβάλουμε ώστε να εκτονωθεί η κρίση στην περιοχή και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Ευχαριστώ πολύ.

* Αντίθετα απ` ό, τι ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του "μπρίφινγκ", το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 October 1998 - 15:35:02 UTC