Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-08-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Αυγούστου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Καλώς ήρθατε. Ελπίζω να περάσατε καλά. Εύχομαι να έχετε δυνάμεις ενόψει του χειμώνα και της νέας πολιτικής περιόδου που ανοίγει. Θα χρειαστούν δυνάμεις σε όλους μας.

Θα μου επιτρέψετε τώρα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού των επόμενων ημερών. Κάνω μια σταχυολόγηση:

* Σήμερα, μετά το μεσημέρι, στις 14.00, ο Πρωθυπουργός θα δει τον κ. Σκανδαλίδη.

* Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της φίλης χώρας Βουλγαρίας κ. Κοστώφ, ο οποίος επισκέπτεται την πατρίδα μας. Πρόκειται για μονοήμερη ανεπίσημη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις μετά τη συζήτηση των δύο Πρωθυπουργών. Την Τετάρτη το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός παραθέτει δεξίωση προς τιμήν των επαρχιακών Μέσων Ενημέρωσης και συγκεκριμένα των ημερήσιων εφημερίδων που εκδίδονται στην ελληνική Περιφέρεια και των υπευθύνων των τηλεοπτικών σταθμών της ελληνικής Περιφέρειας. Ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα η εξ αναβολής δεξίωση προς τιμήν των Μέσων Ενημέρωσης και των Λειτουργών των Μέσων στην Αθήνα, των εθνικής εμβέλειας Μέσων.

* Γνωρίζετε ότι αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο κ. Κληρίδης, ο οποίος θα βρίσκεται από την Τετάρτη στην Αθήνα. Την Πέμπτη, στις 12.30, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. Θα γίνουν συζητήσεις για το εθνικό θέμα της Κύπρου. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το Ε. Γ. με αντικείμενο συζήτησης αφενός τον προγραμματισμό δράσης ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και αφετέρου ενόψει του Συνεδρίου, μια και θα ληφθούν αποφάσεις, προκειμένου να αρχίσει η προσυνεδριακή διαδικασία.

* Την Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία, με αντικείμενο συζήτησης τον προγραμματισμό των Οργάνων, ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου.

Αυτό σε πολύ γενικές γραμμές είναι το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι αυτή την εβδομάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που είπατε "ενόψει της νέας πολιτικής περιόδου", τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάντα ότι μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, από το Σεπτέμβρη, μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο. Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές και το δέχεστε όλοι. Με τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αρχίζει μια νέα πολιτική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται περίπου τον Ιούλιο κάθε έτους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη σύσκεψη της Πέμπτης, που αναφέρατε, μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Κληρίδη, μπορείτε να μας πείτε ποιοι άλλοι θα πάρουν μέρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διμερής συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Κυβερνήσεων των δύο κρατών.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο, επισήμως ως Κυβέρνηση, για τη δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή, τις σχετικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε κατ' επανάληψη συζητήσει για τα θέματα αυτά. Εχουμε διατυπώσει σχόλια και απόψεις. Παραμένουμε σε αυτά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης για το πώς αντιλαμβάνεται τη σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο μιας αρμονικής συνεργασίας θα πρέπει να κινούνται οι φορείς της Πολιτείας και της Εκκλησίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς αναγνωρίζετε στον κ. Χριστόδουλο να θεωρεί τον εαυτό του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ως "αλεξικέραυνο" της κοινωνίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης αυτής της χώρας, η οποία είναι δημοκρατική χώρα, ευνομούμενη χώρα, έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι ακόμη. Ο κ. Χριστόδουλος επιμένει ότι σε ό, τι θεωρεί ο ίδιος πως υπάρχει η ανάγκη να μιλάει και να εκφράζει απόψεις, κατά την εκτίμησή του και από ό, τι εξήγησε ο ίδιος από την πλευρά της εκκλησίας, θα το κάνει. Η Κυβέρνηση μέχρι ποίου βαθμού θεωρεί ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Μπορείτε να μας προσδιορίσετε το όριό του δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι πολίτες διαθέτουν το αγαθό της ελευθερίας της γνώμης τους. Η σχέση των πολιτών με την εξουσία, η σχέση των φορέων μεταξύ τους στο πλαίσιο της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Και η οριοθέτηση αυτή είναι πολύ σαφής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η Κυβέρνηση κάθε φορά ενοχλείται από τις δηλώσεις του κ. Χριστόδουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν ενοχλείται. Αντιθέτως, Εχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τις απόψεις επί διαφόρων θεμάτων εκπροσώπων φορέων. Οι απόψεις αυτές είναι χρήσιμες, πολύ περισσότερο, όταν αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα. Δεν πρέπει, όμως, να ανατρέπουν μια ισορροπία που υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Και η ισορροπία αυτή, μεταξύ των άλλων, προβλέπει συγκεκριμένους ρόλους για τα όργανα της πολιτικής εξουσίας και για τα όργανα της εξουσίας. Και δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος, και ο κ. Γιαννόπουλος ή και εσείς προχθές -τη δεύτερη φορά- και ο κ. Βενιζέλος κάνατε κριτική στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Πώς δεν ενοχλείται η Κυβέρνηση; Γιατί κάνετε δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνω μια παρατήρηση: Μιλούμε επί δέκα λεπτά. Ολες οι ερωτήσεις οι οποίες έχουν τεθεί μέχρι αυτή την ώρα, αφορούν δηλώσεις του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου. Αν δεν θέτετε εσείς οποιαδήποτε ερώτηση, δεν θα είχατε και κάποια απάντηση από την πλευρά μου. Εσείς θέτετε τα θέματα και ζητάτε να τα σχολιάσουμε. Αρα, εσείς είστε αυτοί οι οποίοι συντηρείτε το θέμα, δεν είμαστε εμείς που με πρωτοβουλία μας αναλαμβάνουμε να διατυπώσουμε επικριτικές επισημάνσεις ή σχολιασμούς επί των θέσεων του Αρχιεπισκόπου. Εσείς, λοιπόν, θέτετε το θέμα και έχετε τη δική μας τοποθέτηση, η οποία είναι σαφής και πολύ λογική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν κάνουμε εμείς τις ερωτήσεις, έχετε κάνει εσείς τις δηλώσεις όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε έχετε κάποια ερώτηση να κάνετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας την είπα την ερώτηση, γιατί απαντάτε κάθε φορά που κάνει δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος, γιατί ενοχλείστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πήρατε απάντηση. Δεν υπάρχει οποιασδήποτε μορφής ενόχληση. Αντιθέτως.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Χριστόδουλος έχει κάνει δηλώσεις, τις οποίες όλοι τις παρακολουθούμε και τις καταγράφουμε και ο ελληνικός λαός τις ακούει. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη απάντησαν. Σας υπενθυμίζω ότι ο κ. Γιαννόπουλος είχε πει "ας βγάλει τα ράσα" και ο κ. Βενιζέλος έκανε ο ίδιος δηλώσεις. Αρα, το κλίμα δεν το συντηρούμε εμείς. Εκρινε η Κυβέρνηση ότι έπρεπε να απαντήσει. Καλώς. Μη μας καταλογίζετε, λοιπόν, ότι εμείς συντηρούμε ένα θέμα για το οποίο η Κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπατε ότι αυτοβούλως απάντησα. Αυτομάτως δέχεστε ότι απάντησα σε κάποια ερώτηση. Αν δεν υπήρχε ερώτηση, δεν θα υπήρχε και απάντηση. Το ότι απάντησαν σε ερώτηση, που τους τέθηκε, ασφαλώς σημαίνει ότι απάντησαν με τη δική τους θέληση και δεν τους υποχρέωσε κανείς. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ανέλαβαν την πρωτοβουλία οι ίδιοι, μόνοι τους να διατυπώσουν κάποιες θέσεις. Αλλά, βεβαίως, όταν βρίσκεσαι απέναντι σε ένα ερώτημα, είσαι υποχρεωμένος να πεις τη δική σου άποψη.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή κάνατε μια γενική αναφορά για τα θέματα των αρμοδιοτήτων, όπως ορίζονται από το Σύνταγμα και μιλήσατε για το πλαίσιο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η ερώτησή μου είναι αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον έναν η τον άλλο τρόπο δηλώσεις ή δραστηριότητες του Αρχιεπισκόπου υπερβαίνουν αυτά τα όρια του πλαισίου, που εσείς είπατε ότι ορίζονται από το Σύνταγμα και τέλος πάντων υπερβαίνουν, εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει τέτοιο θέμα.

ΒΛΑΧΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για το σημερινό δημοσίευμα των "ΝΕΩΝ", αν έχουν ληφθεί μέτρα για τρομοκρατικές επιθέσεις, μέτρα προστασίας των αμερικανικών στόχων κ. λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι Δυνάμεις Ασφάλειας και Τάξης βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, όταν το επιβάλουν οι περιστάσεις. Και γνωρίζετε ότι είμαστε σε μια περίοδο τέτοια, που επιβάλλεται να είμαστε σε ακραία, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες ώρες, σε δύο ώρες περίπου, ανοίγονται οι προσφορές για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Η Κυβέρνηση έχει να κάνει κάποιο σχόλιο ή κάποια ευχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πωλητής είναι η Εμπορική Τράπεζα. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση με την οικονομική πολιτική της έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο οικονομικής σταθερότητας, το οποίο εγγυάται θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Θα αναμένουμε κι εμείς, για το συγκεκριμένο θέμα, ποιες αποφάσεις θα λάβει η Εμπορική Τράπεζα και θα σχολιάσουμε την εξέλιξη αυτή. Σας ενημερώνω ότι ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπαντωνίου θα προβεί σε δηλώσεις, εφόσον ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Δ. Σ. της Εμπορικής Τράπεζας, νωρίς το απόγευμα, γύρω στις 5 η ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Η διάταξη που απείλησε ότι θα καταθέσει ο κ. Γιαννόπουλος για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου στα ΜΜΕ, τελικώς πότε θα κατατεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ο τελευταίος ο οποίος επιθυμεί περιορισμό της ελευθερίας του λόγου στα ΜΜΕ. Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε μια λογική επισήμανση, η οποία παρεξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Οπως στα έντυπα ΜΜΕ δεν επιτρέπεται η δημοσίευση ανώνυμων ή υβριστικών επιστολών, έτσι και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να φιλοξενούνται σχόλια ή κριτικές επισημάνσεις, όταν δεν είναι γνωστό το όνομα αυτών οι οποίοι τις διατυπώνουν. Δεν μπορεί, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιαιτέρως, το φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε μεγάλη έκταση, την τελευταία περίοδο, να συνεχιστεί. Γίνεται αναφορά σε ανώνυμους συμπολίτες μας, που δεν ξέρουμε καν αν υπάρχουν, προκειμένου στο στόμα τους να "φιλοξενηθούν" εκφράσεις εναντίον άλλων συμπολιτών, οι οποίες κάθε άλλο παρά μπορεί να πει κανείς ότι είναι κόσμιες και άλλες σε μεγάλο βαθμό είναι υβριστικές και συκοφαντικές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος είναι αυτός, ο οποίος διατυπώνει μια γνώμη. Αυτό είναι το θέμα το οποίο ετέθη. Βεβαίως, έχουμε πει κατ', επανάληψη, ότι στο πλαίσιο της αυτορύθμισης οι ίδιοι οι λειτουργοί των ΜΜΕ θα πρέπει να τηρούν τη δέουσα δεοντολογία, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα -και αυτό μας λυπεί όλους- δείχνει πως τέτοια φαινόμενα ανθούν. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση. Πιστεύουμε πως όλοι ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους, δέχονται και συμφωνούν πως τέτοια θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο αφενός, αφετέρου, όμως, με ανάληψη, στον υπέρτατο βαθμό, της ευθύνης των ίδιων των λειτουργών των ΜΜΕ, για να αποφεύγουμε τέτοιες εξελίξεις.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση ήταν σαφής. Μου απαντήσατε διεξοδικώς για άλλο θέμα. Η ερώτηση είναι πότε θα καταθέσει ο κ. Γιαννόπουλος τη συγκεκριμένη διατύπωση διάταξης του Ποινικού Κώδικα που είπε ότι θα καταθέσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Αφού δεν σας είπα πότε, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Σας είπα ότι απασχολεί την Κυβέρνηση γενικώς αυτό το θέμα και έκανα μια γενικότερη αναφορά στο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε "με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις". Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη διατύπωσης νέων διατάξεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το θέμα αυτό απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Είχατε ενημερωθεί ως Υπουργός Τύπου γι αυτή την πρωτοβουλία του κ. Γιαννόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο αρμόδιος για την επιβολή ποινικών κυρώσεων είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων μεταξύ συναρμοδίων υπουργών. Την πρωτοβουλία, όμως, για κάθε θέμα την έχει ο κατ' εξοχήν αρμόδιος υπουργός.

ΦΙΛΗΣ: Μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Γιαννόπουλος...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος διατύπωσε μια ιδέα, μια πρόταση, η οποία, επαναλαμβάνω, παρεξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό, επειδή ακριβώς δεν έγινε κατανοητό το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας αυτής.

ΦΙΛΗΣ: Πριν ανακοινώσει την ιδέα του ο κ. Γιαννόπουλος, είχε ενημερώσει κάποιο κυβερνητικό όργανο ή εσάς ως συναρμόδιο υπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος ανέλαβε την πρωτοβουλία. Μετά την ανάληψη από μέρους του αυτής της πρωτοβουλίας, το θέμα απασχολεί την Κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Απ' ότι καταλαβαίνω επιβεβαιώνετε το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε σε κάποιες περιόδους που χρειάζεται, είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι δυνάμεις της Ασφάλειας και Τάξης, ασφαλώς, είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά είναι συγκεκριμένο το δημοσίευμα, λέει ότι ελήφθησαν μέτρα, ότι ήδη έχουν φύγει δύο Μαροκινοί οι οποίοι παρακολουθούντο. Λέει πολλά πράγματα αυτό. Το δημοσίευμα το επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια που κάνουν οι αρμόδιες Αρχές, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι επιβάλλεται, σε μεγάλο βαθμό, η όλη δραστηριότητα ή οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, να παραμένουν εκτός των φώτων της δημοσιότητας, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρείτε ότι για την εικόνα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι επικοινωνιακά ορθό να εμφανίζεται ο κ. Σημίτης σε διαφημιστικές καταχωρήσεις, φωτογραφίες όπως για παράδειγμα ως πρώτο βιολί που είδαμε σε κυριακάτικες εφημερίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια αυτόνομη ανώνυμη εταιρεία η οποία λειτουργεί -πρέπει να λειτουργεί- και με κριτήρια ιδιωτικοοικονομικά. Οι καταχωρήσεις αυτές αναφέρονται, μεταξύ των άλλων, στα θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση ή την πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι πρέπει πάντα να σταθμίζουμε τα υπέρ και τα κατά, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες επιλογές. Θα πρέπει με καλόπιστο τρόπο, με θετικό τρόπο να αναδεικνύουμε τα θέματά μας και να χρησιμοποιούμε και πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα ή έχουν υψηλά αξιώματα όπως και ο Πρωθυπουργός. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκίτσα ή φωτογραφίες των δημοσίων προσώπων για κάθε σκοπό και για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει να γίνεται μια λελογισμένη χρήση η οποία, επαναλαμβάνω και πάλι, θα πρέπει να υπακούει σε κάποιους κανόνες δεοντολογίας και γι' αυτό και σε κάποιους περιορισμούς.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στη Νίκαια της Γαλλίας συνελήφθη ένας Τούρκος ονόματι Τσακτζί ο οποίος κατηγορείται ότι έχει σχέση με τρομοκρατικές δραστηριότητες με τους "Γκρίζους Λύκους" και με δραστηριότητες σε ελληνικές περιοχές σε εποχές μάλιστα που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Εχετε καμία πληροφόρηση επ' αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε αυτό το θέμα. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του εδώ και αρκετές ημέρες. Πράγματι συνελήφθη ένας Τούρκος καταζητούμενος από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ από Τούρκους και Γάλλους αξιωματικούς. Κρατείται από τις γαλλικές αρχές και θα δικαστεί. Φέρεται να έχει σχέση με την οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι". Φέρεται να ήταν στο γνωστό θέμα Σουσουρλούκ και αυτός αναμεμειγμένος. Για τη σύλληψη αυτή έχουν κάνει δηλώσεις οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας. Εχει γίνει γνωστό ότι ο συλληφθείς ανέφερε ότι για μια περίοδο το 1997 ήταν στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε πώς εξελίσσονται οι έρευνες, οι ανακρίσεις που κάνουν οι γαλλικές αρχές. Όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας θα αξιολογηθούν προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για τις σχέσεις που έχει ο συγκεκριμένος Τούρκος πολίτης με γεγονότα ή φαινόμενα τα οποία έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας την προηγούμενη περίοδο. Παρακολουθούμε το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Η επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης να εκδοθεί στην Τουρκία έχει κάποιο νόημα, κάποια σημασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας. Θα απαντήσω κάνοντας μια αναφορά των εξής στοιχείων για δική σας ενημέρωση: Όταν συνελήφθη, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ ανέφερε πως είναι γνήσια η σφραγίδα που έχει στο διαβατήριό του και έχει τεθεί από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε να έχει στη διάθεσή του η αρμόδια υπηρεσία κάποιες ημέρες, ένα λογικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνές της για να διαπιστώσει αν είναι γνήσια τα έγγραφα τα οποία έφερε ο συλληφθείς. Εκανε δηλώσεις ο κ. Ντεμιρέλ. Εκανε δηλώσεις η κα Τσιλέρ η οποία επετέθη στην κυβέρνηση με αφορμή τη σύλληξη του Τούρκου πολίτη. Όλα αυτά δείχνουν πως ο συγκεκριμένος Τούρκος και η σύλληψή του έχουν κάποια σχέση με γεγονότα που αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Εχει ενδιαφέρον, λοιπόν να παρακολουθήσουμε, επειδή γενικώς είναι ένα θέμα αρκετά σημαντικό αλλά και ειδικώς μας ενδιαφέρει ως χώρα, τα της σύλληψης και της ανάκρισης που ακολουθεί του Τούρκου πολίτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι απασχολεί την Κυβέρνηση το θέμα του Τύπου και των κυρώσεων εναντίον των δημοσιογράφων. Πότε δηλαδή θα περιμένουμε να έρθει η διάταξη του κ. Γιαννόπουλου; Σύντομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Όταν η Κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις επί συγκεκριμένου θέματος, οι αποφάσεις αυτές γίνονται γνωστές. Μέχρι τότε παρακαλώ να μην επανέρχεστε σε ένα θέμα το οποίο δεν θεωρούμε ότι είναι σε ένα τέτοιο σημείο ωρίμανσης ώστε να σας ανακοινώσουμε και τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα αναλάβουμε τη συγκεκριμένη πλέον πρωτοβουλία συνολικώς ως Κυβέρνηση, για να θέσουμε σε εφαρμογή μια ιδέα, μια άποψη. Είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και μένω τώρα σ' αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν η Κυβέρνηση προβεί σ' αυτές όλες τις ενέργειες θα συναντηθεί με τα συνδικαλιστικά σωματεία; Θα ρωτήσει τις απόψεις των συνδικαλιστικών σωματείων των δημοσιογράφων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αφορά δίωξη δημοσιογράφων αυτή η πρωτοβουλία του κ. Γιαννόπουλου. Είναι πρωτοβουλία η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο φαινόμενο, μια εκτροπή -θα μου επιτρέψετε να πω- η οποία παρατηρείται σε πάρα πολλά προγράμματα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοσιογράφοι είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα θέματα αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πηγές από τις οποίες έχουν τις πληροφορίες ή τα στοιχεία τους οι δημοσιογράφοι, με την πλήρη έννοια του όρου, είναι σ' αυτούς τουλάχιστον γνωστές. Ο κ. Γιαννόπουλος θέλει να είναι γνωστές οι πηγές σε εκείνον που του ασκείται κριτική ή διατυπώνονται εναντίον του κατηγορίες. Δεν είναι δυνατό να διατυπώνονται καταγγελίες χωρίς να είναι επώνυμες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δημοσιογράφος θα διώκεται με δύο χρόνια φυλάκιση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, μην επανέρχεστε. Οταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο, το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει και πάλι.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση του Προέδρου Κλίντον να χτυπήσει στο Αφγανιστάν και στο Σουδάν στόχους επικαλούμενος θέμα εθνικής ασφάλειας, κινείται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η θέση μας απέναντι στην τρομοκρατία είναι απόλυτη και σαφής. Καταδικάζουμε τα φαινόμενα τρομοκρατικής βίας και θα πρέπει συνεργαζόμενοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το φαινόμενο το οποίο μαστίζει τη διεθνή κοινότητα. Από την άλλη για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας: Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας και του απαραβίαστου του χώρου και των συνόρων κάθε κράτους. Πιστεύουμε ότι ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι αυτοί οι οποίοι θα υπαγορεύουν τις κινήσεις και τις επιλογές μας. Αναμένουμε τις πληροφορίες που θα μας προσφέρουν οι ΗΠΑ για αυτή την πρωτοβουλία τους, η οποία, όπως ειπώθηκε, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο. Να χτυπηθεί μια εστία τρομοκρατίας από την οποία έχουν πληγεί αμερικανικά συμφέροντα. Είμαστε τώρα σ' αυτό το στάδιο.

ΦΙΛΗΣ: Σε ποιο στάδιο; Της ενημέρωσης από την αμερικανική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξε ένα πρώτο στάδιο ενημέρωσης του Οργανισμού Η. Ε. όπως και διαφόρων κυβερνήσεων και της δικής μας για την πρωτοβουλία αυτή. Θα αναμένουμε τώρα να υπάρχει η συνέχεια αυτής της πληροφόρησης για τα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με λεπτομέρειες πλέον της πρωτοβουλίας που ανελήφθη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή ακριβώς απ' ότι φάνηκε από τις παρατηρήσεις του κ. Κλίμα την Παρασκευή πρέπει να δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις από την αμερικάνικη πλευρά, κατά τη διάρκεια που βρισκόταν εδώ, και ο κ. Σημίτης δεν το διέψευσε. Μήπως, έχετε να μας πείτε κάτι παραπάνω για αυτές τις εξηγήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Από ποιόν σε ποιόν δόθηκαν οι εξηγήσεις;

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το είπε ο κ. Κλίμα. Είπε για διευκρινίσεις που δόθηκαν και που τώρα κατανοούν την πράξη. Αυτές τις εξηγήσεις μπορείτε να μας πείτε ποιες ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω εγώ για λογαριασμό του Αυστριακού Καγκελάριου. Πρέπει να πω όμως -επειδή το πληροφορήθηκα από αξιόπιστη πηγή και ίσως έτσι να έχουν τα πράγματα- ότι δεν υπήρξε απόλυτα πιστή μετάφραση των όσων είπε ο κ. Κλίμα, με αποτέλεσμα ίσως να μην αποδοθούν σωστά οι θέσεις του. Ο κ. Κλίμα είπε πως ελπίζει να υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα συνηγορούν υπέρ της ανάγκης να αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από τις ΗΠΑ. Είπε, λοιπόν, ο Αυστριακός Καγκελάριος ότι πρέπει να υπάρχουν στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν αυτή την στρατιωτική δράση, την οποία ανέλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού είναι έτσι όπως μας τα λέτε, γιατί δεν βγάζει μια ανακοίνωση η εδώ Πρεσβεία της Αυστρίας που να λέει ότι δεν αποδόθηκαν σωστά. Διότι έτσι όπως μας τα λέτε τώρα η εντύπωση αλλάζει πλήρως. Ο κ. Κλίμα χθες φάνηκε να στηρίζει τον κ. Κλίντον στις επιθέσεις, ενώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να προστρέξετε στο κείμενο της ομιλίας του κ. Κλίμα, να το μεταφράσετε εσείς και να διαπιστώσετε αν έχω δίκιο ή όχι. Είναι πληροφορίες τις οποίες μεταφέρω. Βεβαίως δεν ήμουν παρών, αλλά είναι από αξιόπιστη πηγή και γι' αυτό ακριβώς έκρινα σκόπιμο -νομίζω ότι σας βοηθάω στο έργο σας- να σας κάνω αυτή την επισήμανση.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 25 August 1998 - 8:06:00 UTC