Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος Αμερικανός στρατιωτικός βρίσκεται στην Ελλάδα και συζητάει για τους S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Ελλάδα βρίσκεται ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, διοικητής της νότιας πτέρυγας, αντιναύαρχος Λοπέζ, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου κ. Τζογάννη. Θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή νατοϊκών ασκήσεων. Είναι μία συνηθισμένη επίσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν θέματα του Οργανισμού. Αλλος αξιωματούχος Αμερικανός, δεν βρίσκεται στην περιοχή μας και δεν προβλέπεται τις ημέρες αυτές, επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου στην Ελλάδα, ο οποίος θα έχει αυτή την αποστολή, δηλαδή να συζητήσει θέματα που αφορούν το Κυπριακό και άλλα συναφή θέματα. Εχουμε ενημερωθεί ότι περί το τέλος του μήνα, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του, θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο κ. Μίλερ, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, είναι ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό. Τις ημέρες εκείνες θα επισκεφθεί την Κύπρο και ο κ. Χάνεϊ, ο Βρετανός διπλωμάτης. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο, το οποίο αυτή την ώρα να είναι σε εξέλιξη, όσον αφορά συζητήσεις για το Κυπριακό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε τη χθεσινή δήλωση που έγινε στις ΗΠΑ...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τη χθεσινή δήλωση και σας λέω ότι μπορεί να υπήρχε τέτοιος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τελικώς, δεν μας επισκέπτεται Αμερικανός αξιωματούχος. Υπήρξε μία σκέψη να επισκεφθεί την Ελλάδα ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Λόνταρ, ο οποίος τελικώς αποχωρεί από τη θέση του και δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Μπορεί να υπήρξε αυτή η σκέψη. Δεν υπάρχει, όμως, επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου, για το θέμα αυτό, στην Ελλάδα, αυτές τις ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λόπεζ δεν έχει θίξει το θέμα των S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό, δοθέντος ότι το θέμα των S-300 αφορά μια απόφαση, μία επιλογή της Κυβέρνησης της Κύπρου. Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως γνωρίζετε. Θα συζητήσει θέματα τα οποία αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ. Τίποτα άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε ότι από τη στιγμή που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Κύπρος, με τη λογική αυτή, πώς εξηγείτε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μην αποκτήσει η Κύπρος τους S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην κάνετε αυτή τη σύνδεση. Το ότι δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ η Κύπρος, σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αποστολές που αφορούν την Κύπρο. Από κει και πέρα, η Ε. Ε., της οποίας επίσης δεν είναι μέλος η Κύπρος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες, έχουν ποικιλοτρόπως εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμβάλουν στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό θέμα, που είναι ένα μεγάλο διεθνές πρόβλημα. Νομίζω ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι δικαιολογημένο, δοθέντος ότι οι χώρες αυτές έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και θέλουν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη.

ΚΙΑΟΣ: Και δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση ότι οι S-300 σχετίζονται με την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των S-300 αποτελεί επιλογή της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία έχει λάβει τη σχετική απόφαση. Η προμήθειά τους έγκειται στο ενδιαφέρον που έχει η Κυβέρνηση της Κύπρου να διασφαλίσει την άμυνα της Κύπρου, η οποία δέχεται επιθέσεις από την πολιτική της Τουρκίας. Η επιλογή αυτή είναι νόμιμη, είναι ηθική, είναι λογική και γι' αυτό ακριβώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένα πολύ διαφορετικό πνεύμα από το πνεύμα με το οποίο πολλοί προσεγγίζουν το συγκεκριμένο θέμα, ιδιαιτέρως η Τουρκία, η οποία εκτοξεύει συνεχώς απειλές, με αφορμή την επιλογή αυτή της Κυπριακής Κυβέρνησης. Δεν δικαιολογείται αυτή η στάση, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και όλων εκείνων οι οποίοι διαβλέπουν στην προμήθεια των πυραύλων S-300, μία κίνηση η οποία μπορεί, κατ` αυτούς, να οδηγήσει σε περαιτέρω ένταση στην ευρύτερη περιοχή.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Αποκλείετε να υπάρξει και άλλη παράταση, όσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση που έχει λάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Εκανε σχετικές δηλώσεις ο Πρόεδρος κ. Κληρίδης. Εχω πει και παλαιότερα και επαναλαμβάνω ότι δεν θα πρέπει να παραδοθούμε σε μία "πυραυλολογία", γιατί αδικούμε την υπόθεση της Κύπρου, περιορίζοντας τη συζήτηση για το Κυπριακό ζήτημα, σε συζήτηση για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300. Είναι ένα πολύ μικρό τμήμα του μεγάλου προβλήματος της Κύπρου, το θέμα της προμήθειας των πυραύλων, γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει όταν συζητούμε γι' αυτό το θέμα να είμαστε συγκρατημένοι. Αυτό επιθυμούμε.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μία ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που συνδέει τις επιθέσεις στα Δικαστήρια με τη διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει σχετική δήλωση ο κ. Γιαννόπουλος, η οποία είναι πλήρης. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων κ. Λυμπερόπουλο και συζήτησε μαζί του το θέμα. Γνωρίζετε ότι έχει εκδώσει ανακοίνωση η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία φέρεται ως έχουσα την ευθύνη γι' αυτή τη βομβιστική επίθεση. Η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρεται σε μία εκτίμηση την οποία κάνει για τα θέματα αυτά. Γνωρίζετε ότι την πρώτη μέρα που εκδηλώθηκε αυτή η τρομοκρατική ενέργεια, εξέδωσα ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, λέω ότι η Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να αισθανθεί φόβο και θα συνεχίσει απερίσπαστα το έργο της, ανταποκρινόμενη στην υψηλή αποστολή της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της, χωρίς οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες να της δημιουργούν προβλήματα, αναστολές ή φόβους, προκειμένου να επιτελέσει το έργο της. Εχω τη γνώμη ότι, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Γιαννόπουλος με τους εκπροσώπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει λυθεί αυτό το θέμα. Και θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί δημιουργούνται παρανοήσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ της Κυριακής, κονδύλια σημαντικού ύψους 153 δισ. δραχμών που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του '97 θα έπρεπε να είχαν διατεθεί για την κάλυψη αναγκών, διοχετεύθηκαν τελικά για προσλήψεις και μετατάξεις προσωπικού. Σημειώνω ότι από τα 153 δισ. δραχμές, τα 100 αποτελούσαν κονδύλια για έκτακτες ανάγκες που βεβαίως πρέπει να δαπανώνται, εφόσον παρουσιάζονται αυτές οι ανάγκες. Τελικά, όμως, διοχετεύθηκαν για προσλήψεις και μετατάξεις. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η διαχείριση των οικονομικών πόρων γίνεται με απόλυτη συνέπεια προς τον προϋπολογισμό που έχουμε εξαγγείλει και ψηφίσει. Επειτα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία των μετατάξεων έχει παγώσει στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προσλήψεις δεν γίνονται, παρά μόνο σε έκτακτες περιστάσεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Ολα αυτά δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους κατηγορίες. Αν έχετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, παρακαλώ να απευθυνθείτε αρμοδίως.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το αποκαλύπτει πρόσφατη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΡΕΠΠΑΣ: Να απευθυνθείτε στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχουν γίνει προσλήψεις, δεν έχουν γίνει μετατάξεις οι οποίες να έχουν απορροφήσει τόσα μεγάλα ποσά. Η διαχείριση γίνεται σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στις έκτακτες ανάγκες για τις οποίες έχουν προγραμματιστεί συγκεκριμένα κονδύλια, πρέπει να διατίθενται τα κονδύλια αυτά. Αυτό γίνεται.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα μία διευκρίνιση. Εχει τεθεί επισήμως από την αμερικανική πλευρά η προμήθεια, αντί των S-300, των πυραύλων SA 15; Και πώς αντιδρά η ελληνική Κυβέρνηση. ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα τα οποία αφορούν τους εξοπλισμούς για τις ανάγκες της εθνικής μας άμυνας τα χειρίζεται κατά αρμοδιότητα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τις αποφάσεις λαμβάνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, το γνωστό ΚΥΣΕΑ. Αρα, λοιπόν, θα αναμένετε τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Γιατί αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι οι συζητήσεις που είχε ο κ. Τσοχατζόπουλος στις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο, αφορούσαν το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Οσον αφορά τώρα τα θέματα τα οποία αφορούν τον εξοπλισμό της Κύπρου, προκειμένου να διασφαλίσει την άμυνά της, τα χειρίζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση. Δεν έχουμε εμείς οποιαδήποτε εμπλοκή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, αν προωθηθεί η πρόταση για νέο "no fly zone" θα εκλείψει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε μία υπόθεση; Εσείς γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε ως θέση αρχής, μεταξύ των άλλων, την αποστρατικοποίηση του νησιού. Αν συμβάλουν όλες οι πλευρές, ώστε να υπάρξει πρόοδος στον τομέα της αποστρατικοποίησης, τότε δημιουργούνται νέες συνθήκες. Σ` αυτές τις νέες συνθήκες θα είναι πάρα πολύ εύκολο όλες οι πλευρές να εκτιμήσουν και πάλι τη θέση τους. Αυτές οι νέες συνθήκες, όμως, δεν φαίνεται να είναι πολύ κοντά. Γιατί η Τουρκία τηρεί μια απόλυτα αρνητική στάση στο θέμα της αποστρατικοποίησης του νησιού. Γι` αυτό, ακριβώς, αποδοκιμάζουμε τη στάση αυτή.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Χθες, ο αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αποφασίσουν να αναστείλουν τις υπερπτήσεις πάνω από την Κύπρο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε διατυπώσει πλήρεις προτάσεις, οι οποίες οδηγούν στη δημιουργία συνθηκών ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, επειδή προωθούν την αποστρατικοποίηση του νησιού. Η Τουρκία, δυστυχώς, αυξάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στην περιοχή, προσφέροντας μια αρνητική υπηρεσία σ` αυτή την υπόθεση της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας. Η πρόταση που έχει κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, θα πρέπει να εξεταστεί με σύνεση απ` όλες τις πλευρές. Και θα πρέπει, εφόσον γίνει δεκτή, να θεωρηθεί ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης. Πράγμα το οποίο εμείς ευνοούμε και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει εφικτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η χθεσινή αμερικανική πρόταση ικανοποιεί τα κριτήρια που θέτει η Κυβέρνηση για να μην πάνε οι S-300 στην Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε διατυπώσει μια βασική θέση. Αυτή η ιδέα, δυστυχώς, δεν γίνεται δεκτή. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε, μέσω μιας διαδικασίας συνεχών εκπτώσεων, να κάνουμε υποθέσεις, να κάνουμε εκτιμήσεις οι οποίες δεν καταλήγουν στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει. Στόχος μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι η αποστρατικοποίηση του νησιού οδηγεί σ` αυτό το στόχο, μας φέρνει πολύ κοντά για να επιτύχουμε αυτό το στόχο. Ολες οι προτάσεις οι οποίες διατυπώνονται στην κατεύθυνση της αποστρατικοποίησης μπορεί να συζητηθούν και να γίνουν δεκτές. Προτάσεις οι οποίες οδηγούν απλά και μόνο στην επικαλύψη μίας πραγματικότητας, που συνίσταται αφενός στην κατοχή του νησιού και αφετέρου στην προκλητική στάση της Τουρκίας. Οι προτάσεις αυτές, θα μου επιτρέψετε να πω, αποτελούν μία απλή ασπιρίνη, ως αντίδοτο σε ένα μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται τόλμη, χρειάζεται ισχυρή βούληση, χρειάζεται να δείξουν πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον όλες οι πλευρές, που λένε ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού προβλήματος. Και θα δείξουν ενδιαφέρον, αν επιδιώξουν τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ των άλλων, με το να οδηγήσουν στην απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων και των εξοπλισμών απ` όλο το νησί. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Και αυτή μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αποτελεί τη γραμμή πλεύσης, όσων διατυπώνουν προτάσεις σαν κι αυτή που κι εσείς συμπεριλάβατε στην ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηθελα να ρωτήσω, η Κυβέρνηση τι σκοπεύει να κάνει μετά από το αίτημα της Κομισιόν να επανεξετάσει το πλαίσιο των προγραμματικών συμβάσεων που έκαναν οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί με ιδιωτικές εταιρίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι με την κοινοτική οδηγία 93/98 η Ελλάδα, από την 1.1.1998, έχει την υποχρέωση, όπως και οι άλλες χώρες της Ε. Ε., να προκηρύσσει διεθνείς διαγωνισμούς, προκειμένου εν συνεχεία να συνάπτει συμβάσεις το Δημόσιο ή οι φορείς, οι οργανισμοί του Δημοσίου, με μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του ' 97 είχαμε τη δυνατότητα της ανάθεσης τέτοιων δραστηριοτήτων σε ιδιωτικούς φορείς με διαφανείς διαδικασίες, βεβαίως, με ανοιχτές δημοσιεύσεις. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και σας θυμίζω ότι χαιρετίστηκε από όλες τις πλευρές, γιατί μεταξύ των άλλων, στόχευε στην αξιοποίηση αυτού του δικαιώματος που είχαμε έως το τέλος του 1997, για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία ανακίνησε το θέμα. Η Ν. Δ. με δικό της στέλεχος έφερε το θέμα στην Ε. Ε. και η αντίδραση αυτή της Ε. Ε. έχει την αφετηρία της σ` αυτή την καταγγελία που διατυπώθηκε πρώτα από την πλευρά της Ν. Δ., η οποία φαίνεται δεν θέλει το καλό της ελληνικής οικονομίας ή δεν θέλει να βοηθηθούν ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια παραγωγή. Είναι μία συνηθισμένη διαδικασία αυτή που ακολουθείται. Εμείς πράξαμε σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Νομίζω ότι η διαδικασία αυτή της έρευνας, από την πλευρά της Ε. Ε. θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, για να γίνει φανερό ότι όλα έγιναν κατά τρόπο, ο οποίος είναι σύμφωνος με το κοινοτικό δίκαιο και τα όσα είχαμε τη δυνατότητα, μέχρι το τέλος του 1997, να κάνουμε ως χώρα. Δεν υπάρχει κάποια παράτυπη ενέργεια. Και πιστεύουμε ότι ο έλεγχος ο οποίος γίνεται, όταν ολοκληρωθεί, θα το αποδείξει.

ΜΙΧΑΗΛ: Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Οι αιτιάσεις που, έστω με καταγγελία από την πλευρά της Ν. Δ., έγιναν αφορούν τόσο τον τρόπο που έγιναν οι προγραμματικές αυτές συμβάσεις, όσο και το ύψος τους, σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, επειδή δεν είναι θέμα μόνο καλής ή κακής συμφωνίας, είναι θέμα πολιτικής βούλησης, τί προτίθεται να κάνει, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί η παραμικρή υποψία ότι αυτές δεν είχαν γίνει με τον τρόπο που ήθελε και η Κομισιόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η υποψία δεν δημιουργήθηκε, παρά μόνο σε στελέχη της Ν. Δ. Επαναλαμβάνω ότι όλοι οι φορείς χαιρέτησαν αυτές τις αποφάσεις και τις συμφωνίες οι οποίες έγιναν εκείνη την περίοδο. Η Κυβέρνηση έπραξε σύμφωνα με το χρέος που είχε να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και την εθνική οικονομία και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Δεν έχουμε κάνει κάτι παράτυπο, όσον αφορά το είδος ή και το ύψος της αξίας των συμβάσεων αυτών. Αυτά είναι λυμένα θέματα. Είναι μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία, η οποία γίνεται σε πάρα πολλές ανάλογες περιπτώσεις, όταν διατυπώνεται μία καταγγελία. Η καταγγελία αυτή εξετάζεται από τα Οργανα της Ε. Ε. Οταν ολοκληρωθεί, επαναλαμβάνω, ο έλεγχος, θα αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να απολογούμεθα για κάτι που θεωρούμε ότι είναι απόλυτα ορθό. Αντιθέτως, κακίζουμε εκείνους οι οποίοι, προκειμένου να κατηγορήσουν την Κυβέρνηση, δεν διστάζουν να φθάσουν μέχρι του σημείου εκείνου να βλάψουν, υπό μία έννοια, τα εθνικά συμφέροντα.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να επανέλθω, σε συνέχεια χθεσινής απάντησης, που είχατε παραπέμψει στον ΟΤΕ σχετικά με τις κατηγορίες διατυπώθηκαν από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ για τις διαφημίσεις. Επειδή πάλι ασκείται κριτική και επειδή παρατίθενται κάποιοι άλλοι πίνακες, σε σχέση μ' αυτούς που είχατε δώσει εσείς και επειδή πάλι εγκαλείται ο Οργανισμός για ένα χρονικό διάστημα, Μάϊο - Ιούνιο κλπ., σε σχέση μ' αυτές τις διαφημίσεις - καταχωρήσεις οι οποίες είναι μικρές, όπως λένε ή αποκλείονται εφημερίδες επειδή ασκήθηκε κριτική. Τι απαντάτε σ' αυτό το πράγμα; Και ταυτόχρονα τί απαντάτε στις αιτιάσεις των κομμάτων -της Νέας Δημοκρατίας, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ- που μιλούν για πανικό για αλαζονεία και τέτοια πράγματα, από πλευράς κυβερνήσεως ή δημοσίων οργανισμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι και πολύ ορθή αντίδραση, διάφοροι φορείς και πολιτικά κόμματα να εκτοξεύουν καταγγελίες χωρίς να γνωρίζουν το θέμα με πλήρεις λεπτομέρειες, τις οποίες πρέπει κάποιος να κατέχει προκειμένου να έχει μια σαφή θέση. Το ίδιο διαπιστώνω ότι γίνεται όσον αφορά και τις προγραμματικές συμβάσεις για τις οποίες μιλήσαμε μόλις πριν, όπου είδα διάφοροι να διατυπώνουν καταγγελίες, χωρίς να γνωρίζουν πώς ακριβώς έχει το θέμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, πράγματι διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της Κυβέρνησης, με τις ανακοινώσεις των διαφόρων κομμάτων. Και οι κατηγορίες διατυπώνονται μέσα από την ίδια την εφημερίδα, την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια γενική αναφορά, επανερχόμενος στο θέμα, για όλα αυτά και να πω τα εξής: Πρώτα απ' όλα χθες -και δεν δημοσιεύτηκε αυτό σήμερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δημοσιεύεται μόνο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ολόκληρη η τοποθέτησή μου- είπα ότι "οι δημόσιοι Οργανισμοί προκειμένου να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, αντιμετωπίζουν με πνεύμα ίσης μεταχείρισης όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πολιτική αποκλεισμών, για οποιοδήποτε λόγο. Αλλωστε, αυτό θα απέβαινε σε βάρος της προσπάθειας των οργανισμών του Δημοσίου να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους. Δεν δικαιολογείται, λοιπόν, οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία". Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής. Οχι μόνον δεν ευνοεί τον αποκλεισμό, αλλά τον αποδοκιμάζει. Τον αποκλείει τον αποκλεισμό. Γιατί αυτό αποβαίνει σε βάρος των συμφερόντων ενός δημόσιου Οργανισμού, που θέλει να προβάλει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες-καταναλωτές. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, νομίζω, ότι είναι άδικη η κατηγορία και κατά του κ. Χρυσολούρη ότι είναι ασύστολες οι μεθοδεύσεις του, γιατί από πουθενά δεν προκύπτει ότι έχει κάνει μεθοδεύσεις ο κ. Χρυσολούρης. Οι διαφημιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται κάθε οργανισμός, καταστρώνουν ένα διαφημιστικό πλάνο το οποίο ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Και θα μου επιτρέψετε να πω, επίσης, ότι είναι άδικο αυτό το οποίο γράφει η καλή εφημερίδα, ότι εγώ επιτέθηκα κατά της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Ισα-ίσα, είπα ότι δεν δικαιολογείται οποιοσδήποτε αποκλεισμός. Αυτό είναι επίθεση; Είναι συνηγορία, όταν λέω ότι δεν είναι δυνατόν μια μεγάλη εφημερίδα να αποκλειστεί από ένα διαφημιστικό πρόγραμμα. Γιατί αυτό αποβαίνει σε βάρος του οργανισμού και όχι σε βάρος της εφημερίδας. Δεν αναφέρεται, επίσης, μεταξύ των στοιχείων τα οποία δημοσιεύονται, μια παραγγελία που έχει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ από τον ΟΤΕ, παραγγελία η οποία της δόθηκε στις 3 Ιουλίου -μετά δηλαδή την 30η Ιουνίου- για δημοσίευση η οποία πρόκειται να γίνει στις 19 Ιουλίου, σε 4 ημέρες από σήμερα, με ύψος δαπάνης 2.999.000 δραχμές. Αναφέρω αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο για να επαναλάβω ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε πολιτική αποκλεισμού. Θα πρέπει, λοιπόν, παρά το ότι βεβαίως ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις για το πώς πρέπει να αναπτύσσεται η διαφημιστική καμπάνια ενός οργανισμού, να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν διατυπώνουμε κατηγορίες και μάλιστα όταν χρεώνουμε με κακή πρόθεση παράγοντες του δημόσιου βίου. Πιστεύω ότι αυτή η "δίκη" προθέσεων δεν έχει θέση εν προκειμένω. Και πρέπει να πω -και κλείνω έτσι για να μη σας κουράζω, γιατί πολλά μπορώ να πω για το συγκεκριμένο θέμα- ότι η πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του Τύπου, είναι δεδομένη. Για πρώτη φορά έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την πολιτική εξουσία προκειμένου να ενισχυθεί ο Τύπος. Τόσο ο Νόμος 2328, όσο και τα προεδρικά διατάγματα που είχα την τύχη και τη χαρά να εκδώσω (το 261/97 και το 60/97, για την κρατική διαφήμιση) διευκολύνουν στο να διοχετεύονται στον Τύπο μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαφήμιση οργανισμών του δημοσίου. Τα στοιχεία αυτά τα έχω στη διάθεσή σας, για να δείτε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά για να ενισχυθεί ο Τύπος. Θα ήθελα, λοιπόν, να είμαστε όλοι πολύ πιο προσεκτικοί. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι καθένας έχει τις απόψεις του, αλλά αυτό το οποίο δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι μπορούμε εύκολα να κάνουμε "δίκη" προθέσεων. Βρίσκω ότι αυτό είναι πέρα από τους κανόνες ενός παιχνιδιού, που πρέπει να γίνεται με διαδικασίες αντικειμενικές, διαφανείς και πάνω από όλα με κοινή λογική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι είστε εναντίον της λογικής των αποκλεισμών. Το πιστεύετε αυτό το πράγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πιστεύω απολύτως. Και απόδειξη αυτού είναι ότι ούτε εγώ ως Υπουργός ούτε επικεφαλής των Οργανισμών, έχουμε κάνει οτιδήποτε το οποίο να είναι έξω από την πρόταση που κάνουν οι ίδιες οι διαφημιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι Οργανισμοί, προκειμένου να αναπτύξουν τη διαφημιστική εκστρατεία τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα αυτοί δίνουν εντολές στις διαφημιστικές εταιρείες πού θα δώσουν διαφημίσεις και έχουν αποκλείσει πολλές εφημερίδες. Γι' αυτό λέω για αποκλεισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι 'αυτό ακριβώς κε Σταματόπουλε, επανέρχομαι εγώ και σας παραπέμω στο Προεδρικό διάταγμα 261/97...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να το κάνω το Προεδρικό Διάταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ:... όπου πολύ συγκεκριμένα διατυπώνουμε τη διαδικασία, η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, όπως και τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη -και τα κριτήρια για πρώτη φορά διατυπώνονται με τέτοια σαφήνεια σε μια κανονιστική πράξη- προκειμένου να γίνεται η κρατική διαφήμιση, η διαφήμιση των δημοσίων οργανισμών. Πράγμα το οποίο μέχρι πρότινος γινόταν κατά τρόπο αυθαίρετο, γιατί δεν υπήρχε σαφές θεσμικό πλαίσιο. Εδώ υπάρχει, πλέον, πλαίσιο. Και όποιος θεωρεί ότι θίγεται, μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο και να οδηγήσει αυτόν ο οποίος το παραβαίνει, στον εισαγγελέα. Γιατί όχι; Εμείς παρακολουθούμε, στο μέτρο του δυνατού, το πώς εξελίσσεται το διαφημιστικό πρόγραμμα των οργανισμών του δημοσίου. Και θέλω να πιστεύω, από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας -έχουν δημοσιευτεί άλλωστε στις εφημερίδες- ότι η κατάσταση υπέρ του Τύπου, είναι πολύ καλύτερη, απ' ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όπου τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης είχαν απορροφήσει τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία της διαφημιστικής καμπάνιας του δημοσίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπέρ μερίδας του Τύπου, θέλετε να πείτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κε Σταματόπουλε. Θέλω να πιστεύω ότι, κατ' αναλογία, όλοι οι οργανισμοί του δημοσίου έχουν λόγο να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα έντυπα, εθνικής ή περιφερειακής κυκλοφορίας, γενικού περιεχομένου ή θεματικά έντυπα και καταλήγουν σ' αυτήν την διαφημιστική καμπάνια, στο διαφημιστικό πρόγραμμα, μετά τη συνεργασία που έχουν με τις διαφημιστικές εταιρείες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να γυρίσουμε στις προγραμματικές συμβάσεις. Η Κυβέρνηση έχει συστήσει κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό, με τον οποίο να παρακολουθεί αν το τελικό προϊόν των προγραμματικών συμβάσεων παράγεται στην Ελλάδα; Δεδομένου ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ορισμένες εταιρείες δεν έχουν την τεχνογνωσία εκείνη και απλώς συναρμολογούν κομμάτια της σύμβασης. Οπως υπάρχουν και άλλες πληροφορίες ότι ορισμένα προϊόντα γίνονται "φασόν" σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε οργανισμός του δημοσίου, κάθε ΔΕΚΟ, έχει την ευθύνη να παρακολουθεί πώς εφαρμόζεται η προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει με ένα ιδιωτικό οργανισμό. Οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να ανταποκριθούν στους όρους της σύμβασης. Αυτό ελέγχεται. Και οι όροι της σύμβασης δεσμεύουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για τις υποχρεώσεις τις οποίες αναλαμβάνουν ώστε να μη δικαιολογείται αυτός ο φόβος. Παρά ταύτα, αν πραγματικά υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία θα πρέπει να τίθενται υπόψη των οργανισμών του δημοσίου, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα, αν χρειάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα. Αλλά, γενικώς δεν πρέπει να δυσφημούμε αυτό το πρόγραμμα των συμβάσεων, το οποίο αποβαίνει υπέρ της εγχώριας παραγωγής. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το παραβλέψουμε.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Χθες, είχαμε μια διάρρηξη στο σπίτι του βουλευτή της Ν. Δ., του κ. Γιακουμάτου. Εκανε κάποιες δηλώσεις ο κ. Γιακουμάτος. Μεταξύ άλλων - αν δεν είστε ενήμερος-έχει πει ότι την επόμενη φορά που θα απειληθεί η οικογένειά του θα πυροβολήσει τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και αν χρειαστεί και μέσα στη Βουλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτή η λογική του "πάσσαλος πασσάλω εκρούεται", που κάποτε ήταν δεκτή, δεν πρέπει να μας διακρίνει. Διαφωνώ με μια τέτοια θέση. Εχει τη συμπάθειά μας ο κ. Γιακουμάτος, γιατί έγινε θύμα μιας επίθεσης, την οποία αποδοκιμάζουμε. Δεν θα πρέπει, όμως, ένας πολιτικός, ένας βουλευτής, να στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα στους πολίτες, ότι ο ίδιος θα αυτοδικήσει και μάλιστα εναντίον ανθρώπων, που είναι φανερό ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ πιο σεμνοί και πολύ πιο συνετοί.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 July 1998 - 15:19:52 UTC