Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 9 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, η Πολιτική Γραμματεία με διευρυμένη μορφή. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας συμμετέχουν ο Γραμματέας της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Κ. Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου και οι Υπουργοί Αλ. Παπαδόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Τ. Μαντέλης, καθώς και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτσης. Δεν συμμετέχουν, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό, οι Απ. Κακλαμάνης και Ακης Τσοχατζόπουλος. Η συνεδρίαση αυτή γίνεται αντί της προγραμματισμένης κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ως εκ τούτου το Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει αύριο.

Μπορώ, επίσης, να σας πω -ενημερώνοντάς σας από τώρα για το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας- ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λευκάδα όπου θα εκφωνήσει λόγο το Σάββατο (18/7) το βράδυ. Την Κυριακή (19/7) το πρωί θα επισκεφθεί την περιοχή Ρίου-Αντίρριου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η γέφυρα ζεύξης των δύο πόλεων. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μήπως, μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Κόεν; Τι καινούργιο υπάρχει, ουσιαστικά, από την αμερικανική πλευρά; Εχει αποφασίσει, δηλαδή, η Αμερική να επιχειρήσει αυτό το "non-fly zone";

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Δεν έχει προκύψει κάτι, το οποίο να αποτελεί αλλαγή στις θέσεις, τις οποίες έχει διατυπώσει για θέματα που μας αφορούν η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Οπως, επίσης, γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης. Δεν έχει προκύψει ο, τιδήποτε, το οποίο να συνιστά αλλαγή αυτής της πολιτικής. Γίνεται μία ανταλλαγή απόψεων για θέματα της περιοχής. Πολύ περισσότερο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των δύο υπουργών, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Ανταλλάχθηκαν απόψεις, βεβαίως, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, για το Κυπριακό θέμα. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Υπάρχουν, όμως, τηλεγραφήματα τα οποία, πέραν από τις αναφορές για Ελληνες αξιωματούχους, οι οποίοι μιλούν για πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, αναφέρουν ότι και η Αμερική μιλάει γι` αυτό το θέμα. Δηλαδή, ζητώ και πάλι, τί το καινούργιο υπάρχει; Τί προσφέρεται από την Αμερική στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν περιμένουμε οποιαδήποτε προσφορά από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Αυτό το οποίο αναμένουμε είναι όποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ασχοληθούν με θέματα της περιοχής, το ειλικρινές ενδιαφέρον τους να το μεταφέρουν στην πράξη, ασκώντας την επιρροή τους κυρίως στην Τουρκία, προκειμένου να υπάρχει εξέλιξη σε θέματα τα οποία παραμένουν σε στασιμότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επίσκεψη αυτή ήταν από καιρό προγραμματισμένη. Είναι μία επίσκεψη πολύ σημαντική, γιατί δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων να συζητήσουν σημαντικά θέματα. Και το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι για μας ένα πολύ σημαντικό θέμα, ενόψει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αλλά, βεβαίως, και η ανταλλαγή πολιτικών απόψεων για τα σημαντικά θέματα της περιοχής, έχει και αυτή την ιδιαίτερη σημασία της. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε άλλο. Το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Κύπρο, είναι μια ιδέα που έχει διατυπωθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εχει συζητηθεί, αλλά δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόοδος, δοθέντος ότι η Τουρκία έχει μία απόλυτα αρνητική στάση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ο κ. Κόεν, όμως, μίλησε για κάποιους μηχανισμούς μείωσης έντασης. Ποιοι είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτά θα σας απαντήσει ο κ. Κοέν ή εκπρόσωπός του.

ΠΑΡΙΣ: Οσον αφορά την έρευνα στην Αστυνομία, απ` ό, τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο -και από το ρεπορτάζ- το πράγμα παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εξακολουθεί η Κυβέρνηση να πιστεύει ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι έξω απ` όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό το έχει δηλώσει και η επίσημη εισαγγελική αρχή. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω τη θέση μας: Επιθυμούμε να ολοκληρωθεί η έρευνα, να διαλευκανθεί η υπόθεση, να γνωρίζει ο Ελληνικός Λαός πώς ακριβώς έχει το θέμα, προκειμένου να μη "σέρνεται" αυτή η φημολογία, η οποία ταλαιπωρεί το δημόσιο βίο. Η Αστυνομία είναι ένας μηχανισμός ο οποίος πρέπει να λειτουργεί απερίσπαστα και να είναι αφοσιωμένος στα καθήκοντά του. Γι` αυτό, ακριβώς, επιθυμούμε η έρευνα των δικαστικών αρχών να αποδώσει, το συντομότερο δυνατό, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Να λάμψει η αλήθεια. Αυτό επιθυμεί η Κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣ: Σας απασχολεί όλη αυτή η υποτιθέμενη φαυλότητα στην Αστυνομία; Γιατί, είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν όλα αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία έχει μιλήσει ο ίδιος ο Αρχηγός της. Οπως, επίσης, διαφθορά -έχει πει ο ίδιος και είναι κοινή πεποίθηση αυτό- μπορεί να συναντήσει κανείς και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. Πρέπει πάντοτε, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τέτοια φαινόμενα, όταν προκύπτουν και όταν τα έχουμε υπόψη μας. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρέπει να παραδινόμαστε σε μία άκρατη φιλολογία, χωρίς να στοιχειοθετούμε τις καταγγελίας μας και την κριτική μας.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτές τις ημέρες που ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση άσκησε πίεση στην αμερικανική, ζητώντάς της να πείσει τον κ. Τσοχατζόπουλο να μην προμηθευτεί η Κύπρος τους S-300.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι έχει κάνει η τουρκική κυβέρνηση. Γνωρίζω, όμως, ποια είναι η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία έχει αμέσως ή εμμέσως εκφραστεί με διάφορους τρόπους για το συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζετε ότι έχουν μία συγκρατημένη προσέγγιση και επιθυμούν να μην προχωρήσει η Κύπρος στην προμήθεια αυτών των πυραυλικών συστημάτων. Εχουν τη δική τους επιχειρηματολογία. Εμείς έχουμε αναπτύξει τα πολύ ισχυρά, λογικά και δίκαια επιχειρήματά μας, όσον αφορά αυτό το θέμα. Εχουμε δείξει την πολύ καλή διάθεσή μας, κρατώντας μία πολύ παραγωγική στάση στο θέμα αυτό. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε μία αναβολή της προμήθειας αυτών των πυραυλικών συστημάτων για κάποιους μήνες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ο διεθνής παράγοντας να αξιοποιήσει την επιρροή του και να επιτύχει εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση, όσον αφορά το Κυπριακό θέμα. Αλλά, από την άλλη, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμένει εσαεί αιχμάλωτη των διαθέσεων της Τουρκίας. Κι εδώ επισημαίνω το γεγονός του ψηφίσματος 125 βουλευτών του βρετανικού κοινοβουλίου, υπέρ της απόφασης αυτής, την οποία θεωρούν δίκαιη, νόμιμη και λογική. Να εξοπλιστεί, δηλαδή, η Κύπρος, προκειμένου να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Πώς σχολιάζετε, κύριε Εκπρόσωπε, τις δραστηριότητες ενός υπαλλήλου της Κομισιόν, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πληροφορηθήκαμε με κατάπληξη τη δραστηριότητα του κοινοτικού αξιωματούχου. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Σαντέρ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των υπηρεσιών στις οποίες ανήκει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος. Αν πραγματικά ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα δημοσιεύονται, υπάρχει θέμα και θα ζητήσουμε να αποδοθούν ευθύνες. Γιατί δεν είναι δυνατόν κοινοτικοί αξιωματούχοι οι οποίοι εκπροσωπούν -αυτός είναι ο ρόλος τους- την Κοινότητα σε διάφορες χώρες, να λειτουργούν σε βάρος της Κοινότητας τελικώς, προωθώντας τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης χώρας και μάλιστα με έναν τέτοιο τρόπο ο οποίος δεν βοηθάει ούτε την ίδια την χώρα την οποία επιθυμούν να βοηθήσουν. Γιατί; Γιατί την οδηγεί σε ένα λανθασμένο δρόμο, σε επιλογές οι οποίες δεν έχουν σχέση με την εφικτή προοπτική αυτής της χώρας, αφού δεν της παρουσιάζει την πραγματικότητα. Αρα, λοιπόν, αυτή η παραποίηση των πραγματικών στοιχείων είναι μια προσφορά κακής υπηρεσίας. Θα ζητήσουμε να γίνει έλεγχος και να αποδοθούν ευθύνες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες, σύμφωνα με την οποία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κηρύσσονται παράνομες οι οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων στους εργασιακούς χώρους. Και επειδή το θέμα αυτό δεν είναι στενά θέμα της δικαιοσύνης, είναι κατ` εξοχήν πολιτικό θέμα, θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικές οργανώσεις στο χώρο εργασίας αποτελούν πλέον μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος, αλλά θα έλεγα ακόμη περισσότερο ότι αποτελούν και ένα πολύ θετικό βήμα που έχει κάνει η πολιτική ζωή στον τόπο μας. Οι διάφορες ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να οργανώνονται σε πολιτικές ομάδες, προκειμένου να προβάλουν τις απόψεις τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε δήλωσή του ζητάει το Ελεγκτικό Συνέδριο να ελέγξει αυτό το έλλειμμα των 915 δις στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών. Η Κυβέρνηση το δέχεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση το δέχεται απολύτως. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει στάδιο δόξης λαμπρό. Εχουμε πει άλλωστε, πώς έχει προκύψει αυτό το λογιστικό χρέος. Μιλήσαμε για τις προσαυξήσεις των δανείων, τα οποία είχε λάβει αυτός ο Οργανισμός. Δάνεια τα οποία δόθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είναι λογιστικές εγγραφές, στο μεγαλύτερο ποσοστό, τα χρέη στα οποία αναφερόμαστε. Μιλήσαμε γι` αυτό χθες με λεπτομέρειες. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Αλλωστε, εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι γνωστοποιήσαμε την πρότασή μας για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που αναλαμβάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση θα προωθήσει αυτή την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση προωθεί μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών για να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να απολαμβάνει ο πολίτης πολύ καλύτερες υπηρεσίες από τις αστικές συγκοινωνίες. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς. Από κει και πέρα ο, τιδήποτε συμβάλλει στη διαφάνεια και την πλήρη νομιμότητα με την οποία ασκείται αυτή η πολιτική, εμείς θα το συντρέξουμε, γιατί επιθυμούμε να είμαστε απολύτως διαφανείς και αντικειμενικοί στις επιλογές τις οποίες κάνουμε.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Γνωρίζετε αν στην επιστολή Ολμπράιτ προς Κληρίδη, γίνεται κάποια νύξη στο θέμα "non fly zone" και επίσης κατά πόσο η μη υιοθέτηση αυτής της πρότασης οφείλεται σε αντιδράσεις Τούρκων ή άρνηση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ να παράσχουν σχετικές εγγυήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, γνωρίζετε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει θετική θέση στο συγκεκριμένο αυτό θέμα. Η ιδέα διατυπώθηκε και δεν υπήρξε τέτοια αντίδραση από την Τουρκία. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πράγματι ανταλλάχθηκαν επιστολές μεταξύ του κ. Κληρίδη και της κας Ολμπράιτ. Το περιεχόμενο των επιστολών αυτών δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καταστήσει δημόσιο θέμα την επιστολή της κας Ολμπράιτ και την απαντητική επιστολή προς αυτήν του κ. Κληρίδη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει μια δήλωση σήμερα του Τούρκου εκπροσώπου για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπου θεωρεί ότι είναι απαράδεκτη η Ελλάδα που παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάννης και των Παρισίων. Εχετε να κάνετε κάποια άλλη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σχολίασα την πρωτοβουλία αυτή της Τουρκίας, προχθές. Εξέδωσε ανακοίνωση και το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας. Το θέμα το μελετά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και θα αντιδράσει με τον προσφορότερο τρόπο που εκείνη κρίνει ότι έχει στη διάθεσή της.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 9 July 1998 - 14:19:59 UTC