Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκανε δηλώσεις για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο αρμόδιος Υπουργός κ. Βενιζέλος. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή, πριν συζητήσουμε το θέμα της ημερήσιας διάταξης, σε μια κομματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της οποίας υποψήφιοι νομάρχες που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ ή και από το ΠΑΣΟΚ, ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου από τους αρμόδιους Υπουργούς. Τους δόθηκε αφενός η δυνατότητα να γνωρίσουν το εύρος των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και αφετέρου διατύπωσαν κάποιες σκέψεις για το πώς η καλύτερη αξιοποίηση των μέτρων πολιτικής της Κυβέρνησης μπορεί να συμβάλει στην εκλογική επιτυχία τους. Η συζήτηση αυτή -όπως αντιλαμβάνεστε- έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, γιατί γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά πράγματα είναι σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός ελπίζει να έχουμε όλοι μια καλύτερη επαφή και επικοινωνία με τους διάφορους νομούς της χώρας, προκειμένου να συμβάλουμε, με την ιδιότητα που έχουμε ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια που αναπτύσσουν οι συνδυασμοί ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.

Πρέπει να πω, όσον αφορά την υπόθεση με το νέο ο οποίος εδάρη από μέλη, ως φαίνεται, της φασιστικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" το εξής: Ο Αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν στο κατάστημα, έχει κάνει κάποια αναφορά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών η οποία έχει διαβιβαστεί στην 9η ανακρίτρια, που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το ανακριτικό έργο. Επαναλαμβάνω ότι το ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας είναι έντονο, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο τρόπο. Είναι θέμα τιμής για την Αστυνομία, όπως είπε ο συνάδελφος Υπουργός. Οι ημερομηνίες οι οποίες είχαν τεθεί, ήταν ασφυκτικές, δεδομένου ότι έπρεπε μέχρι την 22α του μηνός να παραδοθεί η δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα. Γι` αυτό ακριβώς, ειπώθηκε -και κακώς ερμηνεύεται έτσι αυτό το οποίο ειπώθηκε- από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι το πόρισμα αυτό, κάτω από τα πιεστικά χρονικά όρια, δεν συνιστά ολοκλήρωση του έργου το οποίο επιθυμούσε να κάνει η Αστυνομία. Αυτά τα αναφέρω, επειδή γίνεται πολύ συζήτηση για το θέμα και βλέπω πολλά δημοσιεύματα να αναφέρονται σ` αυτά τα επεισόδια. Επαναλαμβάνω -και είμαι κατηγορηματικός- ότι το ενδιαφέρον μας είναι να λάμψει η αλήθεια, να διαλευκανθεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν και με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πόσο η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης επιθυμούν να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί επιμένετε να λέτε ότι εδάρη από μέλη της "Χρυσής Αυγής"; Το επεισόδιο έγινε και παρουσία αστυνομικού. Πώς επιμένετε ότι οι δράστες εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη οργάνωση; Επειδή αυτό προσφέρεται για να δημιουργούνται εντυπώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Κάθε άλλο παρά προσφέρεται για τη δημιουργία εντυπώσεων ένα συμβάν που εκ των πραγμάτων είναι θλιβερό, γιατί ξυλοκοπήθηκαν κάποιοι συμπολίτες μας και μάλιστα με τέτοιο άγριο και ανηλεή τρόπο που προκαλεί λύπη σε όλους μας. Η Αστυνομία έχει βάσιμες υποψίες, τις οποίες στοιχειοθετεί σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά που έλαβαν χώρα εκείνη την ημέρα, σε εκείνον το χώρο. Η δίκη η οποία έγινε στον ίδιο χώρο και αφορούσε μέλη της οργάνωσης αυτής, η επίθεση και ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε αυτή η επίθεση εναντίον των άτυχων αυτών νέων, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία, έχουν οδηγήσει τα όργανα της Αστυνομίας να εκτιμούν ότι πρέπει τα μέλη αυτής της οργάνωσης να είναι οι υπαίτιοι αυτών των επεισοδίων, αυτής της επίθεσης. Πολύ περισσότερο όταν -όπως σας είπα- οι αστυνομικές αρχές προσανατολίστηκαν, προκειμένου να τους εντοπίσουν και να τους συλλάβουν, αλλά δεν το κατορθώνουν, επειδή ακριβώς κρύβονται. Και κρύβονται επειδή ακριβώς αντιλαμβάνονται -είναι ένα λογικό συμπέρασμα αυτό- ότι, επειδή έχουν ευθύνες, θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάσιμες υποψίες...

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαι ο πρώτος που είπα -και το επανέλαβα πολλές φορές- ότι δεν πρέπει να βγάζουμε τελικό συμπέρασμα πριν ολοκληρωθεί η έρευνα. Είναι κάτι όμως το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί. Με πολύ μεγάλη ευκολία και αδίκως αποδίδονται ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν: στα όργανα της Αστυνομίας στην προκειμένη περίπτωση. Μπορούμε να κάνουμε - και πρέπει βεβαίως να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί- αυτές τις εκτιμήσεις οι οποίες έχουν λογική βάση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού υπήρχε αστυνομικός η παρουσία του οποίου απεκρύβη. Δεν πρέπει να έχουν και άλλοι υποψίες; Αυτός που εδάρη, δεν έπρεπε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απεκρύβη η παρουσία του αστυνομικού. Η σύζυγός του στην κατάθεσή της δεν το ανέφερε. Δεν απεκρύβη με ευθύνη της Αστυνομίας. Ενας ιδιώτης, η επιχειρηματίας που διαχειρίζεται τη λειτουργία του καταστήματος στην κατάθεσή της δεν ανέφερε κάτι σχετικό. Γι` αυτό ακριβώς υπήρξε η άμεση και αμείλικτη απάντηση της Αστυνομίας που έθεσε σε διαθεσιμότητα τον αστυνομικό, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- εκείνη την ώρα ήταν εκτός υπηρεσίας. Αλλά η Αστυνομία ακόμη κι αν κάποιος είναι εκτός υπηρεσίας, όταν υπάρχει λόγος, απαιτεί από τους άνδρες της, τα στελέχη της, να παρεμβαίνουν και να ασκούν τα καθήκοντά τους, παίζοντας έναν υποβοηθητικό, θετικό ρόλο. Αυτό δεν έγινε και γι` αυτό ακριβώς, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός ευθύς αμέσως.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτοί καθ` εαυτοί οι επικεφαλής της οργάνωσης Χρυσή Αυγή εξετάζεται μήπως έχουν ηθική αυτουργία στο επεισόδιο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πραγματικά ήταν προσχεδιασμένα αυτά τα επεισόδια από ένα συλλογικό μηχανισμό, είναι προς διερεύνηση. Η ανακρίτρια η οποία χειρίζεται την υπόθεση θα τα αναζητήσει όλα αυτά, προκειμένου να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα είναι δίκαιο και ισοβαρές.

ΠΑΠΠΑ: Ηθελα να ρωτήσω, αν υπήρξε κάποια κόντρα στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ των κυρίων Λαλιώτη και Βενιζέλου για θέματα αρμοδιοτήτων. Και δεύτερον, αν στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκαν θέματα των νομαρχιακών εκλογών σε σχέση με την πρακτική που ακολουθεί ο κ. Τσοβόλας να υποστηρίζει σε διάφορες περιοχές "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν ήταν αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης και ούτε έλαβε το λόγο κάποιος, προκειμένου να αναπτύξει απόψεις και ιδέες για το θέμα αυτό. Μπορώ να πω -μια και κατά σύμπτωση μπαίνει αυτή τη στιγμή στην αίθουσα ο κ. Σώκος- ότι έκανε ένα σχόλιο για το θέμα αυτό, προχθές στην εφημερίδα του. Και πράγματι κ. Σώκο, αυτό το μονόστηλο σχόλιο, για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, της υποστήριξης "ανταρτών" υποψηφίων από τον κ. Τσοβόλα, ήταν πολύ εύστοχο. Είναι υποστήριξη η οποία δεν αρκεί, κατά τον κ. Σώκο -και συμφωνώ κι εγώ μεταξύ των πολλών που μπορώ να πω- προκειμένου κάποιος να πείσει τον ελληνικό λαό ότι διαθέτει πολιτική πρόταση. Γιατί εκ των περισσευμάτων δεν είναι δυνατό να οργανώσεις γεύμα. Οσον αφορά την πρώτη ερώτησή σας, έχω τη γνώμη ότι η συζήτηση η οποία έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, με καλή πίστη και διάθεση, μεταξύ των άλλων είχε στόχο την οργάνωση των υπηρεσιών του κράτους, προκειμένου να εξυπηρετείται ο πολίτης, ο οποίος σήμερα ταλαιπωρείται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της διασποράς των διαφόρων υπηρεσιών ή λόγω αντιφατικών απαντήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ίδιο θέμα. Και λογικό είναι, επειδή αυτός ήταν ο στόχος της συζήτησης, ο καθένας εκ των συναδέλφων που έλαβε το λόγο, να μιλήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας, στο βαθμό που ενέχεται στην άσκηση αυτής της κοινής αρμοδιότητας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο Υπουργοί, όπως και άλλοι, έλαβαν το λόγο. Το νομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, θεωρείται ότι είναι σαφές. Σεβόμαστε την υπάρχουσα ισορροπία. Στόχος μας είναι να γίνει πιο λειτουργική, για να διευκολύνεται ο πολίτης. Ασφαλώς θέματα τα οποία αφορούν τη διευθέτηση της άσκησης καθηκόντων που λόγω συναρμοδιότητας μπορεί πολλές φορές να οδηγούν σε αλληλοεπικαλύψεις, θα εξετασθούν μέσα από συνεχή συνεργασία, που υπάρχει και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μέχρι την τελική διατύπωση του κειμένου αυτού του νομοσχεδίου. Ο προηγούμενος νόμος ο οποίος ισχύει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ψηφίστηκε το 1932, επί Ε. Βενιζέλου. Αντιλαμβάνεστε ότι μετά από τόσες δεκαετίες πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και ότι η ανάπτυξη της χώρας μας και οι άλλες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις επιβάλλουν να δούμε και πάλι αυτά τα θέματα, τα οποία έχουν αποκτήσει μια επικαιρότητα. Να αποσαφηνίσουμε τη σχέση του κράτους με τους λεγόμενους συλλέκτες, να οριοθετήσουμε τις αρμοδιότητες κρατικών υπηρεσιών. Να αποκεντρώσουμε δραστηριότητες. Αυτά είναι τα θέματα που μας απασχόλησαν μεταξύ των άλλων και πιστεύω ότι ήταν πολύ παραγωγική αυτή η συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έγινε, κύριε Υπουργέ; Ο κ. Λαλιώτης διαμαρτυρήθηκε γιατί ο κ. Βενιζέλος τον υπερκαλύπτει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε ούτε κόντρα, ούτε διαμαρτυρία. Διατυπώθηκαν απόψεις. Αυτό είπα πριν, αν δεν το είπα σαφώς, τουλάχιστον το υπενόησα με τον ίδιο τρόπο, ώστε να είναι απολύτως αντιληπτό από όλους σας. Κάθε Υπουργός είπα, μιλώντας για το κοινού ενδιαφέροντος θέμα, μίλησε υπό το πρίσμα των δικών του αρμοδιοτήτων. Ο κ. Λαλιώτης μίλησε όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κα Παπανδρέου για την προώθηση της ανάπτυξης, η κα Παπαζώη και ο κ. Πετσάλνικος για την προστασία των οικισμών που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια τα οποία εποπτεύονται από τα Υπουργεία στα οποία προίστανται, ο κ. Μπένος ο οποίος ως προκάτοχος του κ. Βενιζέλου έκανε μια πολύ σημαντική προεργασία και αυτό αναγνωρίστηκε. Συγκέντρωσε δηλαδή ένα πλούσιο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για να εκπονηθεί αυτό το νομοσχέδιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε για μία επιστολή του Αμερικανού πρέσβη κ. Μπερνς προς το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πληροφορηθεί σχετικά, αλλά δεν έχω γίνει εγώ αποδέκτης τέτοιας επιστολής. Εχουμε αλληλογραφία με τον κ. Μπερνς για το θέμα το οποίο μας απασχολεί και αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για την καταλήστευση των πνευματικών δικαιωμάτων παραγωγών, δημιουργών οπτικοακουστικών έργων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία παρουσιάζονται εδώ από εμπορικούς σταθμούς, τηλεοπτικούς ιδίως, αλλά και ραδιοφωνικούς όταν μιλούμε για μουσικά έργα, χωρίς να καταβάλλονται τα πνευματικά δικαιώματα τα οποία αναλογούν, στους δημιουργούς των έργων αυτών. Είναι ένα θέμα το οποίο το αντιμετωπίζουμε με πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιά ιδιότητα ο κ. Μπερνς ζητά να δοθούν οι άδειες μέσα στο καλοκαίρι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είναι εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης και εκφράζει τις απόψεις του για ένα θέμα το οποίο αφορά την Κυβέρνησή του. Η Πολιτεία μας έχει διαρθρωμένες υπηρεσίες, κάθε μία από τις οποίες έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα και ρόλο. Και στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζουμε το θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων. Είμαστε σε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπερνς λέει "να δοθούν μέσα στο καλοκαίρι οι άδειες". Διατάζει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν διατάζει ο κ. Μπερνς. Αν πράγματι -επειδή δεν έχω γίνει αποδέκτης της επιστολής, δεν την έχω διαβάσει- το περιεχόμενο της επιστολής, το οποίο δημοσιεύεται είναι και το πραγματικό, μπορώ να πω ότι ο κ. Μπερνς επαναλαμβάνει ένα αίτημα που έχει θέσει η Κυβέρνησή του εδώ και πάρα πολύ καιρό να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να κατοχυρωθεί η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι ένα θέμα αρκετά παλαιό. Πρέπει να σας πω ότι το θέμα αυτό ταλαιπωρεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναγνωρίζεται από τον κ. Μπερνς -ο οποίος εκπροσωπεί την Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τους παραγωγούς, τους συμπατριώτες του των έργων αυτών- ότι έχουμε επιτελέσει πολύ σημαντική πρόοδο, την τελευταία περίοδο. Πρέπει να σας πω ότι για πρώτη φορά αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα το 1996. Μέσα σε ένα και πλέον χρόνο, έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Αυτή αναγνωρίζεται. Και η ολοκλήρωση της παραχώρησης των αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, θα παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό το αίτημα επαναλαμβάνει ο κ. Μπερνς. Ζητάει -αν πράγματι ανταποκρίνεται στην αλήθεια, αυτό το οποίο δημοσιεύεται- να δοθεί, το συντομότερο δυνατό, τέλος σ` αυτή τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Δεν υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία. Ουδείς επιθυμεί την κωλυσιεργία και τη συντήρηση αυτού του θέματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Το οξύμωρο σ` αυτή την ιστορία είναι το εξής: Οτι ο κ. Μπερνς είναι εκπρόσωπος της αμερικάνικης Κυβέρνησης στην Ελλάδα και συνεπώς, τα συμφέροντα των πολιτών της δικής του χώρας θέλει να τα κατοχυρώσει. Το ζήτημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό, δηλαδή, με το να δοθούν οι άδειες και το πότε θα εκχωρηθούν, όλοι προστατεύονται. Αυτό, όμως, δεν το κρίνει ο κ. Μπερνς. Το κρίνετε εσείς ως Κυβέρνηση. Αυτή είναι η ένσταση που διατυπώνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να κατοχυρώσουμε και τα πνευματικά δικαιώματα, η παραχώρηση των αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Η κατά το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, αποτελεί και δική μας επιλογή και επιθυμία. Γίνεται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας και πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Ο κ. Μπερνς, όπως και άλλοι παράγοντες ή φορείς, στέλνει επιστολές σε υπηρεσίες του Κράτους ή σε κρατικές Αρχές για διάφορα θέματα, τα οποία αφορούν την Κυβέρνησή του ή συμπολίτες του. Αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να πει κάποιος ότι είναι θεμιτό. Δεν προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του σε οποιονδήποτε. Για το θέμα, όμως, αυτό πρέπει να σας πω ότι έχουν γίνει παραστάσεις από την αμερικανική Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ως χώρα, είμαστε αρκετά εκτεθειμένοι, θα έλεγα, επειδή δεν ασχοληθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια συστηματικά με τον τομέα αυτό. Και επιτέλους, θα πρέπει να βάλουμε μία τάξη. Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια την τελευταία περίοδο. Πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η προσπάθειά μας αυτή και όλοι θα είναι ικανοποιημένοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν στείλει και άλλοι πρεσβευτές επιστολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω -και δεν γνωρίζω τι γίνεται στα άλλα Υπουργεία- ότι, τουλάχιστον καθόσον με αφορά, πρέσβεις ξένων χωρών, όταν με επισκέπτονται, μεταξύ των άλλων, μπορεί να θέσουν και το θέμα φερ` ειπείν της εκπομπής των προγραμμάτων ενός τηλεοπτικού σταθμού που αφορά τη χώρα τους, στην πατρίδα μας και να ζητούν τις ανάλογες διευκολύνσεις. Αυτό δεν σημαίνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Αυτό συνιστά μία διατύπωση ενός αιτήματος και η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο να ικανοποιήσει κάθε ένα από αυτά τα αιτήματα. Ετσι αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Υπάρχει αυτή η επικοινωνία και συνεργασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, λοιπόν, εσείς που ψάχνετε να βρείτε τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Τους έχουμε βρει. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αυτή. Δεν ψάχνουμε τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού είναι σε εξέλιξη, λοιπόν, μήπως μπορείτε να μου πείτε εάν θα ενδιαφερθείτε ως Κυβέρνηση για το πού και πώς διαχειρίζονται τα ποσοστά των πνευματικών δικαιωμάτων; Μήπως, λοιπόν, θα ψάξετε να βρείτε ως Κυβέρνηση, τα εισπραττόμενα πνευματικά δικαιώματα πού πηγαίνουν και πώς διαχειρίζονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν οι συλλογικοί φορείς διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, είναι νομικά πρόσωπα. Υπάρχουν επίσης και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι έχουν αναλάβει αυτό το έργο σε συνεργασία π. χ. με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ή τους παραγωγούς της μεγάλης αυτής χώρας. Οι αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Τύπου για τα ραδιοτηλεοπτικά έχουμε την πρέπουσα συνεργασία. Οποιος έλεγχος πρέπει να γίνει για το αν αποδίδοντα τα ποσά τα οποία οφείλονται, γίνεται. Αν έχουμε διάπραξη ποινικών αδικημάτων, τα αδικήματα αυτά αντιμετωπίζονται από τα ελληνική δικαστήρια. Πρέπει να σας πω, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αφού θέλετε να κάνουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση, ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο, το θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, διδάσκεται στη Σχολή Δικαστών. Εχουμε δημιουργήσει σε μεγάλα Εφετεία της χώρας, ειδικά τμήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τις υποθέσεις κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να μη λιμνάζουν οι υποθέσεις αυτές. Εχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον τομέα αυτόν. Υπάρχει, πάντως, θέμα για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Νομίζω, όμως, ότι είμαστε σε καλή πορεία.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 June 1998 - 15:53:18 UTC