Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα συνεχιστεί αυτή η φασιστική πολιτική της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης προωθεί την αξιοκρατία και τη βελτίωση του επιπέδου σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι η αρχή της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς, αυτούς που διδάσκουν την αξιοκρατία. Η στάση όμως μιας μικρής ομάδας εκπαιδευτικών υπονομεύει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Είναι μια στάση η οποία δεν δικαιολογείται αφού ο νόμος αυτός, ιδιαιτέρως όσον αφορά την κατάργηση του απαρχαιωμένου θεσμού της επετηρίδας, ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής βουλής. Η στάση των εκπαιδευτικών που μετέχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, με την παρουσία δυνάμεων συγκεκριμένου κομματικού χώρου και ατόμων που δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα, είναι απολύτως καταδικαστέα, διότι στρέφεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, καταπατά κάθε έννοια λογικής και δικαίου, οδηγεί σε πράξεις οι οποίες είναι παράνομες. Πρέπει να γίνει φανερό πως δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε αιχμάλωτοι μιας μικρής ομάδας, η οποία με βίαιο τρόπο επιδιώκει να επιβάλλει τη δική της θέληση στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γιατί δεν είναι ηθικό, δεν είναι νόμιμο, δεν είναι λογικό, δεν είναι πολιτικά ορθό, γιατί μας οδηγεί σε ένα Μεσαίωνα τον οποίο δεν θα επιτρέψουμε να ζήσει η ελληνική κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Θα πρέπει να σκεφθούν τους μαθητές τους, τους συναδέλφους τους, τους φορολογούμενους πολίτες. Τα εξεταστικά κέντρα ανήκουν σε εκπαιδευτικούς, αλλά ανήκουν και στους μαθητές. Ανήκουν σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Δεν είναι φυσικοί χώροι των εκπαιδευτικών και μόνο. Με αυτή την έννοια θα πρέπει η διαγωνιστική διαδικασία η οποία είναι σε εξέλιξη να περιφρουρηθεί, να ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εξελίσσεται ομαλά. Παρά τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, παρά τα εμπόδια τα οποία παρεμβλήθηκαν, τα ποσοστά συμμετοχής είναι ποσοστά ανάλογα αυτών που παρατηρήθηκαν σε άλλους διαγωνισμούς που διενήργησε το ΑΣΕΠ. Αυτό δείχνει πως η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων να διοριστούν εκπαιδευτικών παίρνει μέρος σ' αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, γιατί κρίνει πως είναι αντικειμενική, είναι αξιόπιστη, βοηθάει στην αναβάθμιση των σπουδών και την πρόσβαση στο δημόσιο ενός μεγάλου τμήματος των εκπαιδευτικών που δεν είναι διορισμένοι σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι είναι μια μικρή μειοψηφία, ότι ήταν μια μικρή ομάδα. Ξέρετε, πόσοι είναι οι αδιόριστοι και πόσοι έκαναν αιτήσεις; Πώς είναι μια μικρή ομάδα; Και από αυτούς που έκαναν αιτήσεις ούτε οι μισοί δεν πήγαν. Δηλαδή, είναι το 1/10 των εκπαιδευτικών. Τα 9/10 είναι μια μικρή ομάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών αυτή η οποία κινητοποιείται. Και στις κινητοποιήσεις αυτές συνεπικουρείται από άτομα τα οποία δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Ανήκουν σε κομματικό χώρο και συγκεκριμένα το Κομουνιστικό Κόμμα, του οποίου βουλευτές -και το αναφέρω αυτό- καταφέρνοντας πλήγμα κατά της Δημοκρατίας, πρωτοστάτησαν σε προκλήσεις και προπηλακισμούς εναντίον προσερχόμενων υποψηφίων εκπαιδευτικών να διαγωνιστούν και επίσης προσκαλούσαν τους συγκεντρωμένους να προβούν σε παράνομες πράξεις. Προσπαθούσαν να τους διεγείρουν σε απείθεια ή σε διατάραξη της κοινής ειρήνης. Ολα αυτά πιστεύω ότι δεν αποτελούν τα καλύτερα και αποτελεσματικότερα όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας πολιτικός ή ένας πολίτης, όταν δίνει έναν αγώνα πολιτικό ή συνδικαλιστικό για να αναδείξει τα θέματά του. Αντιθέτως, πιστεύω ότι βλάπτει την υπόθεση την οποία ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται. Η Κυβέρνηση ένα νόμο τον οποίο ψήφισε η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών επιχειρεί να τον θέσει σε εφαρμογή, γιατί η μεταρρύθμιση αυτή είναι για το καλό της ελληνικής εκπαίδευσης. Οι αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται μαρτυρούν μια συντηρητική πολιτική και μια συντηρητική νοοτροπία ενόψει αυτών των μεταρρυθμίσεων που εισάγει η Κυβέρνηση. Γι` αυτό τις καταγγέλλουμε και τις αποδοκιμάζουμε. Υπάρχουν διαγωνισμοί που διενεργούνται από το 1995 υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και η συμμετοχή στους διαγωνισμούς αυτούς κυμαίνεται στα ποσοστά στα οποία κυμαίνεται και η συμμετοχή στο διαγωνισμό ο οποίος ξεκίνησε σήμερα, παρά το ότι για πρώτη φορά έχουμε παρεμβολή εμποδίων αυτής της μορφής και σ` αυτήν την έκταση. Τα ποσοστά συμμετοχής, σήμερα, με βάση κάποια στοιχεία που έχουμε συλλέξει και είναι στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν γνώση των δεδομένων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή εγγίζει το 54%. Ενώ η συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που έγινε το 1995 ήταν σε ποσοστό 45,6%. Να αναφέρω επίσης ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό που έγινε το 1998 και διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από 49 %.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Aλλο σας ρώτησα εγώ, κύριε Υπουργέ. Εγώ σας ρώτησα ότι από τους αδιόριστους, πόσοι δήλωσαν συμμετοχή. Το 1/10 δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό, που πάει να πει ότι οι υπόλοιποι τον αποδοκιμάζουν. 'Άλλο αν δεν μετέχουν στις συγκεντρώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που λέτε δεν είναι αληθινό. Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι δεν έχουν όλοι ενδιαφέρον να διοριστούν στο Δημόσιο. Πάρα πολλοί, έχοντας ένα πτυχίο, εξασφαλίζουν επαγγελματική δραστηριότητα σε άλλους τομείς. Το μέτρο το οποίο πρέπει να ισχύσει στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμα, είναι η σύγκριση με τα ποσοστά συμμετοχής στους άλλους διαγωνισμούς που έκανε το ΑΣΕΠ, υπό την αίρεση, βεβαίως, των μεγάλων εμποδίων που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού για τους εκπαιδευτικούς, πράγμα το οποίο πρέπει και αυτό να προσμετρηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Καταγγείλατε το ΚΚΕ ότι συμμετέχει με κάποια στελέχη του και συγκεκριμένα κάποιους βουλευτές του που όπως είπατε προβαίνουν σε πράξεις που αποτελούν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Παρακαλώ πάρα πολύ, να μας πείτε συγκεκριμένα γεγονότα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κολοζώφ στα Πατήσια, ο κ. Κόρακας στον Αλιμο, πρωτοστάτησαν στη δημιουργία των επεισοδίων προπηλακίζοντας τους προσερχόμενους υποψήφιους. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά Ελλήνων βουλευτών. Εχουν τον τρόπο οι βουλευτές να αναδεικνύουν και να προβάλλουν τις απόψεις τους. Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατία προσφέρεται απλόχερα σε όλους, ακόμη και σ` αυτούς που δεν τη συμπαθούν τόσο πολύ. Δεν πρέπει όμως, να θεωρούν κάποιοι ότι όλοι οι υπόλοιποι, που είμαστε οι πολύ περισσότεροι, θα παραμείνουμε απαθείς και αιχμάλωτοι των λίγων που θέλουν μόνο για τον εαυτό τους την άσκηση των "δημοκρατικών δικαιωμάτων" την οποία συχνά επικαλούνται. Δημοκρατικά δικαιώματα έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες, δεν έχει μόνον μια μικρή μειοψηφία η οποία με υπερβάλλοντα ζήλο μιλώντας για τα δικά της δικαιώματα, υπερασπιζόμενη τις απόψεις της, θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι βρίσκονται στο περιθώριο της δημοκρατίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι, μπορείτε να μας πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα τόση ώρα γι` αυτούς. Είναι λίγοι εκπαιδευτικοί, είναι στελέχη του ΚΚΕ, είναι άτομα τα οποία ανήκουν σε αριστερίστικες, όπως τις ονομάζουμε, πολιτικές ομάδες και εν πάση περιπτώσει είναι πολύ μικρή η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σ' αυτές τις κινητοποιήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Σε τι συνίσταται η απείθεια την οποία διατυπώσατε ως κατηγορία, εναντίον των βουλευτών οι οποίοι με τις πράξεις τους επιφέρουν πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Απείθεια σε ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απείθεια στους νόμους, στα όργανα της τάξης, τα οποία έχουν αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί.

ΚΙΑΟΣ: Τα όργανα της τάξεως, συγκεκριμένα τα ΜΑΤ τι δουλειά κάνουν έξω από τα σχολεία ή και μέσα στα σχολεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναλάβει το καθήκον να περιφρουρήσουν, ώστε να υπάρξει ηρεμία και γαλήνη σε ένα τόπο που κάποιοι συμπολίτες μας θα υποστούν μια διαγωνιστική δοκιμασία, προκειμένου να κριθεί εάν είναι ικανοί να επιλεγούν για να διδάξουν αύριο τα νέα Ελληνόπουλα. Οι προϋποθέσεις αυτές της γαλήνης και της ηρεμίας είναι απαραίτητες για να γίνει με ορθό τρόπο ο διαγωνισμός.

ΚΙΑΟΣ: Η γαλήνη επιβάλλεται με τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η γαλήνη πρέπει να αποτελεί τη συνέπεια του αισθήματος ευθύνης που έχει ο κάθε πολίτης, ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, σέβεται και τους συμπολίτες του. Οταν όμως λείπει αυτός ο σεβασμός προς τους συμπολίτες, αλλά και προς τον εαυτό μας τον ίδιο, αντιλαμβάνεστε πως η Πολιτεία δεν σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά τα όργανα της Πολιτείας, στο πλαίσιο του Συντάγματος και των Νόμων, ασκούν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί.

ΚΙΑΟΣ: Είδατε τη σκηνή και στην τηλεόραση και σε φωτογραφίες, όπου όχι ένας, αρκετοί, ένστολοι των ΜΑΤ κλωτσούν στο κεφάλι πεσμένο διαδηλωτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είδα πολλές σκηνές στην τηλεόραση...

ΚΙΑΟΣ: Οχι, αυτή η σκηνή, παρακαλώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Και διάβασα και πολλά σχόλια και αναλύσεις σε εφημερίδες...

ΚΙΑΟΣ:... επιφέρει τη γαλήνη των ΜΑΤ και τα ΜΑΤ κλωτσώντας τον διαδηλωτή με τα αίματα; Σας ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σκηνή, η οποία συμπεριλαμβάνει μεταξύ των άλλων και άσκηση βίας από οποιανδήποτε σε οποιονδήποτε άλλον δεν είναι δυνατόν να τύχει της επιδοκιμασίας μας. Τέτοιες σκηνές υπήρξαν. Οι περισσότερες, πάντως, ήταν σκηνές που μαρτυρούν επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας και όχι το αντίθετο. Και αυτό δεν πρέπει να σας διαφεύγει. Αν θέλετε να καυτηριάσω ή να κακίσω υπερβολικές ή ακραίες συμπεριφορές κάποιων μεμονωμένων ατόμων, θα το κάνω με μεγάλη ευκολία. Αλλά θα πρέπει όλοι, αυτή την ώρα που κρίνεται το μείζον θέμα, να μη μείνουμε στο περιθώριο του θέματος, αλλά επί της ουσίας του θέματος, στον πυρήνα του θέματος. Και μιλώντας στον πυρήνα του θέματος, θα δεχθούμε όλοι ότι πρέπει το δικαίωμα των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σ' αυτή τη διαδικασία, να περιφρουρηθεί. Πρέπει, όμως, να περιφρουρήσουμε, παράλληλα, και το δικαίωμα των πολιτών που θέλουν να εφαρμοστεί ο νόμος, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται με αξιοκρατικές διαδικασίες το καλύτερο εκπαιδευτικό δυναμικό για να διδάξει τα παιδιά των πολιτών.

Με την ευκαιρία, θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω ένα προσωπικό παράπονο. Γράφτηκε, ότι δήθεν είπα, πως η Κυβέρνηση με τα ΜΑΤ εφαρμόζει την πολιτική της. Και η φράση αυτή έχει τεθεί εντός εισαγωγικών, με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης να θεωρεί ότι πράγματι το είπα. Και αυτό μεταδίδεται, αναπαράγεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και δημιουργείται μια παραπλανητική εντύπωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Και γίνεται για πολλά θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, χθες, είπατε ότι έχουν λόγο και ρόλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς η Αστυνομία έχει και ρόλο και λόγο. Στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Γιατί αν δεν έχει ρόλο και λόγο, θα πρέπει να την καταργήσουμε. Απάντησα, χθες, και είπα ότι σε όλα τα κράτη υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Δεν είμαστε της άποψης ότι πρέπει να καταργηθεί η Αστυνομία. Μακάρι, να μη χρειαζόταν να υπάρχουν η Αστυνομία και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί, οι οποίοι και στοιχίζουν και δεν είναι ευχάριστοι.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί η αντίδραση του κόμματός σας ολοκλήρου, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ήταν εντελώς διαφορετική για το ρόλο και το λόγο που έχουν τα ΜΑΤ, όταν η κυβέρνηση της Ν. Δ. στην απεργία της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, είχε σπάσει στο ξύλο, τα ΜΑΤ μάλλον είχαν σπάσει στο ξύλο, τους απεργούς και τους διαδηλωτές, τότε, της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ. Δεν ήταν μικρή μειοψηφία μπρος στον ελληνικό λαό οι εργαζόμενοι στην ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ. Δεν είχε την πλειοψηφία, η κυβέρνηση τότε, να επιβάλει την πολιτική της; Ποια η διαφορά; ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Είναι η διαφορά της πολιτικής, πρώτον. Δεύτερον...

ΚΙΑΟΣ: Ποια η διαφορά της πολιτικής στην προκειμένη περίπτωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλετε να με ακούσετε; Με ρωτήσατε, δεν θέλετε να με ακούσετε, όμως. Θέλετε μόνο να ρωτάτε. Πρώτον, πρέπει να αναγνωρίσω ότι υπάρχει μια διαφορά πολιτικής, η οποία αντικατοπτρίζει την επιθυμία της πλειοψηφίας, των πολιτών, του κοινωνικού συνόλου. Δεύτερον, η υπόθεση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τους εκπαιδευτικούς, δεν είναι μια υπόθεση η οποία αφορά μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία συμπολιτών μας, αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Και θα έλεγα, διαφοροποιώντας την, πως δεν είναι κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην περίπτωση της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, ή στην περίπτωση της ΙΟΝΙΚΗΣ, για να αναφερθώ σ' ένα πρόσφατο παράδειγμα. Γιατί όλες, σχεδόν, οι ελληνικές οικογένειες έχουν κάποιο παιδί δικό τους ή συγγενή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, άρα έχουν ένα άμεσο ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, για το αν θα υπάρχουν αύριο οι καθηγητές -και μάλιστα επιπέδου καθηγητές- για να διδάξουν τα νέα Ελληνόπουλα. Και τρίτον, πιστεύω ότι το πνεύμα το οποίο υπάρχει στην Ελληνική Αστυνομία, σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με το πνεύμα εκείνης της εποχής, όπου ο Πρόεδρος της τότε κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, είχε πει εκείνο το παροιμιώδες "εσείς είστε το κράτος". Εμείς δεν έχουμε αυτή την άποψη. Εμείς μιλάμε για το κράτος δικαίου. Υπάρχουν θεσμοί, οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν. Και οι θεσμοί λειτουργούν όταν οι ίδιοι οι πολίτες αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Αλλά, βεβαίως, το κράτος έχει και όργανα, προκειμένου να περιφρουρεί και να υπερασπίζεται τις αρχές και τα αγαθά τα οποία πρέπει να απολαμβάνουν με ισότιμο τρόπο όλοι οι πολίτες. Οταν αυτό δεν γίνεται, εκεί υπάρχει λόγος, υπάρχει και ρόλος για τους μηχανισμούς του κράτους.

ΚΙΑΟΣ: Οταν προηγουμένως απαντήσατε ότι η απείθεια την οποίαν διατυπώσατε σαν κατηγορία είναι -διότι δεν άκουσα- δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές της αστυνομίας, τι σημαίνει; Ποιος είναι ο ρόλος της Αστυνομίας; Δεν είναι κράτος; Αυτοί είναι το κράτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Ασφαλώς και η Αστυνομία είναι ένας μηχανισμός ο οποίος ασκεί καθήκοντα με συγκεκριμένες εντολές και σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Πάντα μιλούμε για την άσκηση καθηκόντων εντός των ορίων του Συντάγματος και των Νόμων.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι δεν συμπαθούν τη δημοκρατία που είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε πράξεις οι οποίες είναι προφανώς αντιδημοκρατικές. Και αντιδημοκρατική είναι κάθε πράξη η οποία εμποδίζει το συμπολίτη μας να ασκήσει απερίσπαστος τα δικαιώματά του.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, δεν έχει δικαίωμα αυτός να περιφρουρήσει αυτό που πιστεύει ότι είναι δημοκρατικό; Δηλαδή, βάζετε εσείς την έννοια της δημοκρατίας σε μια ζυγαριά και από πού γέρνει; Εκεί είναι το πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Βρίσκεστε σε μια σύγχυση, θα μου επιτρέψετε να πω. Γιατί, βεβαίως, η ελευθερία της έκφρασης είναι απεριόριστη, δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Όμως, η άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών θα πρέπει να επιτρέπεται ισομερώς σε όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι έχουν αυξημένα δικαιώματα, σε σχέση με κάποιους άλλους. Και βεβαίως ο καθένας πρέπει να περιφρουρήσει τα δικά του δικαιώματα, χωρίς όμως αυτό να οδηγεί στο να εξαφανίζει, αμέσως ή εμμέσως τη δυνατότητα του συμπολίτη του να περιφρουρεί και εκείνος και να ασκεί τα δικαιώματά του. Γιατί αυτό συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και αυτό δεν είναι επιτρεπτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε χθες ή δεν είπατε όταν ερωτηθήκατε για την πολιτική που εφαρμόζεται μέσω των ΜΑΤ, ότι η πολιτική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσω άλλων μηχανισμών; Το είπατε ή δεν το είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό, κ. Σταματόπουλε. Δύο λάθη κάνατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να φέρετε το πρακτικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, θα το φέρω ευθύς αμέσως και παρακαλώ τους συναδέλφους να μη φύγουν όταν τελειώσει το μπρίφινγκ. Να συζητήσουμε επ` αυτού. Γιατί υπάρχει πρόβλημα, πλέον. Δύο λάθη κάνατε. Και χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, γιατί θέλω να είμαι όχι επιεικής, αλλά καλόπιστος. Είπατε ότι είπα εγώ "με τα ΜΑΤ εφαρμόζεται η πολιτική", που δεν το είπα και δεν προκύπτει από πουθενά. Και δεύτερον γράψατε ότι είπα εγώ ότι "κουράζονται οι βουλευτές", που δεν το είπα και δεν προκύπτει από πουθενά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είχατε πει, δεν είπατε ότι ήταν μέχρι τις 2 και ξανάγινε το απόγευμα η συνεδρίαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα εγώ και βάζετε σε εισαγωγικά κιόλας ως να αποδίδετε λέξη προς λέξη τα λεγόμενά μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έγραψα μόνον εγώ και άλλοι το έγραψαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι "οι βουλευτές κουράζονται", μόνο εσείς το γράψατε. Εσείς όμως μου αποδίδετε λέξη προς λέξη αυτά τα οποία δήθεν είπα και βάζετε στο στόμα μου λέξεις που δεν χρησιμοποίησα. Και το θέμα ξέρετε ποιο είναι; Οτι αυτά αναπαράγονται, από συναδέλφους σας που δεν ήταν εδώ παρόντες και καλή τη πίστη θεωρούν πως έτσι έχουν τα πράγματα. Και δημιουργείται ένα γενικότερο πρόβλημα. Συναντώ ανθρώπους και μου λένε "πώς είναι δυνατόν να είπες το Α ή το Β". Μου είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω, σ` αυτούς που συναντώ, ότι δεν είπα αυτό ακριβώς το οποίο διάβασαν ή άκουσαν. Μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να αμυνθώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση, δηλαδή, επιμένει να μην ερμηνεύει τη δυσαρέσκεια, έστω μιας μερίδας του κοινωνικού συνόλου, με διαφορετικό τρόπο; Δηλαδή, το φαινόμενο σύγκρουσης των ΜΑΤ μιας σοσιαλιστικής Κυβέρνησης με μερίδα των εργαζομένων, είναι αποτέλεσμα της δραστηριότητας κάποιων βουλευτών, ενός συγκεκριμένου κόμματος και δεν είναι, πιθανόν, αποτέλεσμα μιας λανθασμένης απόφασης; Γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι κάτι που ανατρέπεται. Θα ξαναγίνουν εκλογές και ξαναβγαίνει κάποιο άλλο κόμμα και αυτό γίνεται συνέχεια στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας. Δεν έχει το αλάθητο η Κυβέρνηση όταν εφαρμόζει την πολιτική της. Μήπως έχετε σκεφθεί ότι μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος, που να είναι σε βάρος μιας μερίδας εργαζομένων, έστω μιας μερίδας εργαζομένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ούτε έχει, ούτε διεκδικεί το αλάθητο. Η Κυβέρνηση, όμως, έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό τη δέσμευση να εφαρμόσει την πολιτική, για την οποία ψηφίστηκε, πολιτική μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που είναι απαραίτητες για τον τόπο. Στο χώρο της Παιδείας, μεταξύ των άλλων, προχωρήσαμε με τη συναίνεση και των περισσοτέρων άλλων κομμάτων της ελληνικής Βουλής, στην κατάργηση του θεσμού της επετηρίδας. Αυτός ο θεσμός δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Αποφασίσαμε την εισαγωγή αξιοκρατικών διαγωνιστικών διαδικασίων. Υπάρχει μια μικρή μερίδα εκπαιδευτικών που αντιδρά σ' αυτή την αλλαγή. Υπάρχει, όμως, και η μεγάλη πλειοψηφία, όχι μόνο των εκπαιδευτικών, αλλά του ελληνικού λαού, που επιθυμεί αυτή την αλλαγή. Είναι δυνατόν να ανακοπεί αυτή η πρόοδος επειδή το επιθυμεί η μειοψηφία, οι λίγοι, οι οποίοι με αυτόν το δυναμικό, ακραίο και παράνομο τρόπο επιδιώκουν να επιβάλουν την άποψή τους; Αυτό είναι το ερώτημα. Και, βεβαίως, όταν έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός να πάρει τις αποφάσεις του, θα τις πάρει. Και θα είναι σεβαστές, γιατί η λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα λειτουργεί.

ΦΙΛΗΣ: Εχω μερικές ερωτήσεις επί των πραγματικών δεδομένων. Πρώτον, απ' ό, τι κατάλαβα τα στοιχεία που μας αναφέρατε είναι προσωρινά και δεν είναι -τουλάχιστον για το πρωί- απ' ότι φαίνεται τελικά στοιχεία για την πρώτη βάρδια. Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ΑΣΕΠ για τη συμμετοχή στις εξετάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί μια ανακοίνωση του ΑΣΕΠ, η οποία λέει ότι οι εξετάσεις ξεκίνησαν κανονικά. Θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης από το ΑΣΕΠ με ανακοινώσεις και με δηλώσεις του επικεφαλής της Επιτροπής του ΑΣΕΠ που διενεργεί το διαγωνισμό, ώστε να έχετε πλήρη ενημέρωση.

ΦΙΛΗΣ: Από αυτό συνάγεται ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για τα στοιχεία της συμμετοχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι θα έχετε πλήρη ενημέρωση, με δηλώσεις ή ανακοινώσεις ή συνεντεύξεις που θα κάνουν οι επικεφαλής της Επιτροπής που διεξάγει το διαγωνισμό.

ΦΙΛΗΣ: Δεύτερη ερώτηση. Είπατε ότι ένα στοιχείο της μειωμένης συμμετοχής -ότι οι μισοί περίπου δεν πήγαν- μια αιτία είναι ότι υπήρξαν προσκόμματα και εμπόδια, σε κάποιους που ήθελαν να πάνε και δεν πήγαν. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι πρόβλημα αξιοπιστίας του διαγωνισμού. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για να απαντήσω σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη, όπως είπατε, που ήθελε να πάει, αλλά εμποδίστηκε να πάει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνουμε πολιτική συζήτηση και το επιχείρημα που χρησιμοποιώ είναι πολιτικό επιχείρημα, δεν είναι νομικό. Δεν μπορεί κάποιος να στοιχειοθετήσει -χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα ως νομικό- ακυρότητα του διαγωνισμού. Αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης μπορεί κάποιος να εικάσει ότι κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν (με το δυναμικό τρόπο που αντέδρασαν κάποιες ομάδες, απειλώντας ότι αυτοί οι οποίοι θα προσέλθουν, θα δεχθούν επίθεση και θα κακοποιηθούν) είναι λογικό κάποιοι, λόγω του φόβου ο οποίος προκλήθηκε, να επιλέξουν να μη λάβουν μέρος σ` αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι πάρα πολύ λογικό και σαφές αυτό; ΦΙΛΗΣ: Το τι είπατε προηγουμένως έχει καταγραφεί και στα μαγνητόφωνα και στα πρακτικά. Και ερωτώ: Η Κυβέρνηση, απ' ό, τι είπατε νωρίτερα, δεν μπόρεσε είτε να άρει τα ψυχολογικά εμπόδια, είτε τα πραγματικά στους δρόμους, και να επιτρέψει σε πολλούς Ελληνες πολίτες που ήθελαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, να ασκήσουν ένα δικαίωμά τους: να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Αυτό, κατά την κρίση σας, συνιστά πρόβλημα αξιοπιστίας για το διαγωνισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα αξιοπιστίας δεν συνιστά. Απλώς, μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο το γεγονός των επεισοδίων που δημιουργήθηκαν, όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, αλλά αυτή καθ` εαυτή η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα του διαγωνισμού δεν υπέστη οποιαδήποτε βλάβη. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε ότι ένας τόσο σημαντικός θεσμός, όπως τον εξαγγείλατε και τον διαφημίσατε, των εξετάσεων του ΑΣΕΠ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει χωρίς συναίνεση μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα χωρίς συναίνεση των εκπαιδευτικών φορέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να απαντήσω αντιστρέφοντας το ερώτημα. Είναι δυνατόν τέτοιες διαδικασίες, που συνιστούν ταυτοχρόνως και πρωτοφανείς τομές για τα ελληνικά δεδομένα, τομές για την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα, να υπονομεύονται και η υπονόμευση αυτή, η οποία εκδηλώνεται από μικρές ομάδες συμπολιτών μας, να τυγχάνει της δικής μας επιδοκιμασίας; Ασφαλώς όχι. Το ΑΣΕΠ αποτελεί κατάκτηση. Γνωρίζετε τι σημαίνει το πλήγμα αυτό για το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα. Γνωρίζετε πόσο πολύ έχει οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα για τη δημόσια ζωή της χώρας η εισαγωγή του νόμου 2190 και η θεσμοθέτηση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Αυτή η διαδικασία, η οποία έχει δοκιμαστεί και φαίνεται ότι αποδίδει θετικά αποτελέσματα, δεν θα πρέπει από όλους μας να επαινεθεί και να περιφρουρηθεί, αντί να λοιδορείται, αντί να γίνεται αντικείμενο ειρωνείας και να διακωμωδείται με χυδαίο, πολλές φορές, τρόπο; Εχω τη γνώμη, λοιπόν, πως το χρέος το δικό μας είναι να συμβάλουμε, στο μέτρο του δυνατού ο καθένας, ώστε αυτοί οι κανόνες για τη λειτουργία του δημόσιου βίου να "ριζώσουν", να κατοχυρωθούν, γιατί είναι προς όφελος όλων μας.

ΦΙΛΗΣ: Κατηγορήσατε ευθέως ένα κόμμα και κάποιες ομάδες "αριστερίστικες", όπως τις ονομάσατε, ότι είναι υπεύθυνοι για τα -όπως ονομάσατε- "βίαια επεισόδια". Γνωρίζετε αν μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν σ` αυτά τα επεισόδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για συμμετοχή. Δεν μίλησα για υπευθυνότητα. Και υπάρχει αυτή η συμμετοχή ατόμων ασχέτων με την εκπαιδευτική κοινότητα. Οπως υπάρχουν και άτομα που ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα και παράλληλα ανήκουν σε κοινωνικούς ή συνδικαλιστικούς φορείς που έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει και πολύ μικρή συμμετοχή εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν σχέση με συνδικαλιστικούς ή κοινωνικούς φορείς που συγγενεύουν με το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι αλήθεια.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μπορείτε να προσδιορίσετε το ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στο νατοϊκό σχέδιο για αεροπορικές ασκήσεις πάνω από την Αλβανία και τα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σήμερα, γίνεται η συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, με ομολόγους τους, της Ρωσίας και άλλων χωρών, στο πλαίσιο της συνεργασίας για την ειρήνη. Συζητήθηκαν, χθες, τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου και θα συζητηθούν και σήμερα. Εχουν ληφθεί αποφάσεις. Η Ελλάδα συμμετείχε στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Θα λάβει μέρος στην εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων, εφόσον προχωρήσει ο Οργανισμός αυτός στην εκτέλεση των επιχειρήσεων, που έχει, κατ` αρχήν, αποφασίσει. Γνωρίζετε, όμως, ότι απομένει να συνεδριάσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Είμαστε, λοιπόν, σε αναμονή αυτής της συνεδρίασης και των ενδεχομένων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός -λαμβανομένων υπ όψιν και των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών- προσέρχεται αύριο στη συνάντηση με τον κ. Μπλερ και ακολούθως πάει στη Διάσκεψη Κορυφής του Κάρντιφ, με τη θέση ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε συνέχεια για την Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ευρωπαϊκή συνεργασία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, το οποίο της δίνει νόημα και αξία. Η Ελλάδα ασκεί μια πολιτική, η οποία είναι σε απόλυτη αρμονία, είναι ταυτισμένη -θα έλεγα- με το περιεχόμενο των αξιών, των αρχών, των κανόνων και των πολιτικών της Ε. Ε. Θα πρέπει η Ε. Ε. να παραμείνει συνεπής και σταθερή στις αποφάσεις που έχει λάβει. Είναι αποφάσεις δίκαιες, είναι προς το συμφέρον της Κοινότητας και όλων των χωρών, που αφορούν αυτές οι αποφάσεις. Η Τουρκία έχει κληθεί, ήδη, από τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, να λάβει μέρος στη διαδικασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, ακολουθώντας συγκεκριμένη οδό. Δεν ανταποκρίθηκε σ` αυτή την πρόσκληση. Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση, η οποία ελήφθη "χθες", στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής στο Λουξεμβούργο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει όλη την αξία και την επικαιρότητά της. Πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Και καλούμε και την Τουρκία να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες, οι οποίες περιέχονται σ' αυτή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου. Αυτή είναι η θέση μας. Δεν είναι δυνατόν σε κάθε Σύνοδο, να αποφεύγουμε την προσέγγιση των μεγάλων θεμάτων της Κοινότητας, όπως π. χ. η αύξηση των ίδιων πόρων, η αντιμετώπιση των δυσκολιών στη θεσμική λειτουργία της Κοινότητας, τα προβλήματα που προκύπτουν ενόψει της διεύρυνσής της και να καταπιανόμαστε με ένα και μόνο θέμα, για το οποίο, άλλωστε, έχουμε σαφή και πλήρη πολιτική. Υπάρχει, λοιπόν, πολιτική. Εμείς καλυπτόμαστε και εκφραζόμαστε από την πολιτική αυτή. Ζητούμε από την Τουρκία να προσέλθει, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που της παρέχει η Ε. Ε., σε διάλογο και συνεργασία με την Κοινότητα, πράγμα το οποίο είναι προς το συμφέρον και της Ε. Ε. και της Τουρκίας.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, υπήρχαν πληροφορίες ότι 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν συντάξει μια επιστολή, την οποία έχουν στείλει στον Πρωθυπουργό. Εχει λάβει ο Πρωθυπουργός αυτή την επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολλές οι επιστολές που αποστέλλονται στον Πρωθυπουργό. Είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία ακολουθείται. Εχει σταλεί και η επιστολή αυτή. Γνωρίζετε ότι είναι κάτι που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Οι βουλευτές αυτοί, όπως και άλλοι βουλευτές ή άλλα στελέχη του Κόμματος, με επιστολές που έχουν αποστείλει, εκφράζουν τις δικές τους απόψεις. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο αυτή η επιστολή.

ΚΙΑΟΣ: Ο καθένας που γράφει επιστολή κατά τεκμήριο δεν εκφράζει τις δικές του απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, τι σχέση έχει αυτό, που το λέτε; Αυτό προσπαθώ να καταλάβω.

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε τι νόημα έχει η ερώτησή σας, θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ.

ΚΙΑΟΣ: Αφού είναι αυτονόητο...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί ρωτάτε, λοιπόν, αφού είναι αυτονόητο;

ΚΙΑΟΣ: Για να την καταλάβουμε, λοιπόν, να μας δώσετε την επιστολή, να τη διαβάσουμε, να διαμορφώσουμε γνώμη.

ΡΕΠΠΑΣ: Είδατε, λοιπόν, που φθάνουμε; Αν θέλει κάποιος να δώσει στη δημοσιότητα μια επιστολή θα το κάνει εκείνος. Αν θέλει κάποιος δημοσίως να δηλώσει τις θέσεις του, θα το κάνει εκείνος. Αν κάποιος θέλει να κάνει κοινωνό των απόψεών του κάποιον άλλο και επικοινωνεί μαζί του με αλληλογραφία ή μέσω τηλεφώνου, αντιλαμβάνεστε πως εκείνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα κάνει γνωστές τις απόψεις του σε εκείνον ή εκείνους που θέλει να τους κάνει κοινωνούς των απόψεών του.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, επειδή είναι απόρρητη η επιστολή...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπε κανείς ότι είναι απόρρητη η επιστολή. Αλλά δεν συνηθίζεται οι επιστολές οι οποίες ανταλλάσσονται να δίνονται στη δημοσιότητα. Είναι κάτι το οποίο αποφασίζουν οι συγγραφείς και οι αποστολείς των επιστολών.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, δεν πρόκειται να τη δώσετε στη δημοσιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία επιστολή δεν δίνεται στη δημοσιότητα αν δεν το θέλουν οι συγγραφείς.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η ερώτησή μου είναι: Δεν σας προβληματίζει η λογική της ομάδας, δηλαδή της ομαδοποιημένης παρέμβασης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω μια ομάδα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία στηρίζει την Κυβέρνησή μας, ώστε να προωθεί το κυβερνητικό έργο. Από κει και πέρα, βεβαίως, σε πάρα πολλές περιπτώσεις συνάδελφοι βουλευτές, έχουν εκφράσει τις απόψεις τους, είτε κατά μόνας, είτε με τη συνυπογραφή κοινών κειμένων. Αυτό είναι κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Ετσι, λοιπόν και η συγγραφή και αποστολή μιας επιστολής, μπορεί να δεχθεί κάποιος ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Ρέππα, ως υπουργός Τύπου, αισθάνεστε την ανάγκη να εκφράσετε τη συμπάθειά σας σε δύο συναδέλφους, την κα Καραγιάννη και τον κ. Χαρβαλιά, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν, με ευθύνη κυβερνητικών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και τελικώς αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη, από την κατηγορία που τους είχε προσάψει κυβερνητικός παράγων, ότι ασκούσαν κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ ότι όποιος έχει τεθεί υπό τη δικαιοδοσία των οργάνων της Δικαιοσύνης ταλαιπωρείται. Δεν το δέχομαι αυτό. Σε ένα κράτος δικαίου, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της και όταν η Δικαιοσύνη κάνει το έργο της -και το κάνει ασκώντας οποιασδήποτε μορφής έλεγχο σε πολίτες- αυτό δεν σημαίνει ταλαιπωρία. Νομίζω ότι πρέπει να γίνεται σεβαστός ο ρόλος των οργάνων της Δικαιοσύνης. Και μιας και αναφερθήκατε στην εξέλιξη αυτή, μπορώ να σας πω αβίαστα ότι είναι μια ευχάριστη εξέλιξη.

ΦΙΛΗΣ: Στο μέλλον θα προσέχει ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε παρόμοια θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καθένας -και η ηγεσία του ΥΠΕΞ- προσπαθεί να ασκήσει την πολιτική, στο χώρο της αρμοδιότητάς του, με τον καλύτερο τρόπο. Ας αφήσουμε να επιλέξουν τις μεθόδους που θα ακολουθήσουν και ας μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός. Μη γινόμαστε εμείς πολλοί μικροί εισαγγελείς, οι οποίοι καθημερινά καταδικάζουμε χωρίς να υπάρχει όχι κατηγορητήριο, αλλά ούτε καν υποψία άδικης πράξης. Γιατί αυτό γίνεται. Και γίνεται πάρα πολύ, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο, από εσάς. Και το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΦΙΛΗΣ: Ποιους "εμάς";

ΡΕΠΠΑΣ: Από τους λειτουργούς της ενημέρωσης.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε τα χαρακτηριστικά της επιστολής αυτής. Δηλαδή: Πόσοι είναι αυτοί οι βουλευτές που απέστειλαν στον Πρωθυπουργό την επιστολή, εάν γνωρίζετε, με ποιόν τρόπο παραδόθηκε, πότε παραδόθηκε; Και το δεύτερο, την προηγούμενη εβδομάδα είχατε πει σε ερώτηση συναδέλφου εδώ, ότι ο Πρωθυπουργός επιθυμεί τη θεσμική λειτουργία των οργάνων. Αυτή η δήλωσή σας εξακολουθεί να ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, εξακολουθεί να ισχύει αυτή η δήλωση. Ο Πρωθυπουργός πρωτοστατεί για να υπάρχει θεσμική λειτουργία στο πλαίσιο της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν μπορώ να δώσω απάντηση. Δεν γνωρίζω, πέραν αυτών τα οποία είπα, οτιδήποτε άλλο για τα στοιχεία στα οποία εσείς αναφερθήκατε.

Σας ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 13 June 1998 - 11:57:45 UTC