Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το σχόλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τη σύλληψη του Μοχάμεντ Ρασίντ από τις αμερικανικές αρχές, αν αισθάνεται η Ελληνική Κυβέρνηση προσβεβλημένη για το ότι επαναδικάζεται ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης και αν συνέβαλαν οι ελληνικές αρχές στη σύλληψή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν νιώθει καμία ενόχληση. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας θα πρέπει να κάνουν αυτό που υπαγορεύουν οι νόμοι της συγκεκριμένης χώρας. Δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά άλλης χώρας. Όταν χειρίστηκε ανάλογα θέματα η Ελλάδα, τα χειρίστηκε σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, αν η Κυβέρνηση νιώθει σαν τον Τιτανικό στο τελευταίο του ταξίδι, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Γραμματέα κ. Σκανδαλίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα-πρώτα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ καλό σκαρί, το οποίο δεν κάνει το παρθενικό ταξίδι του. Εχει κάνει πολλά δύσκολα ταξίδια. Εχει αντιμετωπίσει πολλές πολιτικές κακοκαιρίες και έχει πάντοτε ταξιδέψει σε σωστά λιμάνια, φθάνοντας στον προορισμό του. Εχει αποδειχθεί, πλέον, πως όλοι έχουμε κάνει "αντιτιτανικό" ορό μακράς διάρκειας, ώστε να αντιμετωπίζουμε τέτοιους κινδύνους.

ΓΥΠΑΡΗ: Με συγχωρείτε, οι μισοί θα πηδήξουν στη θάλασσα; Γιατί απ` ότι είπε ο κ. Σκανδαλίδης δεν μπορείτε να πάτε όλοι μαζί.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, όχι μόνο μπορούμε να πάμε μαζί όλοι όσοι είμαστε σήμερα σ` αυτό το σκαρί που λέγεται ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότεροι θα βρεθούμε αύριο, καθώς θα περνάει ο καιρός, γιατί όλο και περισσότεροι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα αναγνωρίζουν στην προσπάθειά μας κάτι από τις δικές τους επιδιώξεις και προσδοκίες, ώστε και εκείνοι να θέλουν μαζί μας να ταξιδέψουν προς το μέλλον, για το δικό τους καλό, για το καλό της χώρας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει μπει το ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται, επειδή ακριβώς είναι και Κυβέρνηση του τόπου, σε μια στιγμή όπου πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιο της εντολής που έλαβε από τον ελληνικό λαό. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής δράσης μπορούμε να πούμε ότι αποτελούν πειστήρια που αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε στη σωστή πορεία. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια, εντείνοντας την προσπάθειά μας, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο που μας έχει ανατεθεί.

ΓΑΛΑΝΗΣ: Θα παραμείνω στη δήλωση του κ. Σκανδαλίδη: Οταν ρωτήθηκε από ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, απάντησε ότι "οι αλλαγές δεν κάνουν ποτέ κακό". Απασχολεί την Κυβέρνηση τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν την απασχολεί. Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Ο Τιτανικός πήγε και προσέκρουσε στο παγόβουνο και βυθίστηκε. Το ΠΑΣΟΚ καλό σκαρί, από τι μπορεί να κινδυνεύει και αναγκάζεται ο κ. Σκανδαλίδης να λέει ότι διακατεχόμαστε από το σύνδρομο του Τιτανικού; Το παγόβουνο ποιο είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης εκφράζει μια ανησυχία, έχει ένα υπεύθυνο κομματικό πολιτικό λόγο. Νομίζω, όμως, ότι είμαστε πια σε θέρος και εδώ στη Μεσόγειο, γνωρίζετε, ότι δεν υπάρχουν παγόβουνα. Υπάρχουν σε άλλες περιοχές, όπου οι πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις είναι διδακτικές και για μας. Στην Ελλάδα, η εμπειρία που έχουμε οδηγεί στο συμπέρασμα πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί για πάρα πολλά χρόνια, επειδή έχει στέρεες βάσεις και βαθιές ρίζες πια στην ελληνική κοινωνία.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής: Ποια είναι η θέση της Κυβερνήσεως και στα σχέδια και στις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες και σε όλα αυτά, στην πρόταση των κυβερνητών, των κομμάτων όλο αυτό το πακέτο που βγήκε ...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι σαφής και απόλυτη. Πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα εξυγίανσης. Αποτελεί τη μόνη συνταγή για τη σωτηρία και την ανάκαμψη της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Δεν γνωρίζουμε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες επιμέρους φορέων. Αυτό το οποίο καλούμε και πάλι να κάνουν οι εργαζόμενοι και όλοι όσοι έχουν σχέση με την προσπάθεια για την επιβίωση, την εξυγίανση και την ανάκαμψη της Ο.Α. είναι τούτο: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου ο εθνικός αερομεταφορέας, ως εθνικός αερομεταφορέας να συνεχίσει και στο μέλλον να προσφέρει αξιόπιστες υπηρεσίες.

ΚΙΑΟΣ: Πέρα από τη δήλωσή σας και την ευχή που εκφράζετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολιτική θέση.

ΚΙΑΟΣ: ..την πολιτική θέση, εφόσον δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση, τι μέλλει γενέσθαι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι η πολιτική μας και σ` αυτή την πολιτική παραμένουμε. Αυτήν εφαρμόζουμε και καλούμε όλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου η πολιτική αυτή, το συντομότερο δυνατό, να αποδώσει καρπούς. Δεν είναι δυνατόν να αστυνομεύουμε πρωτοβουλίες που λαμβάνουν επιμέρους φορείς. Πρέπει να πω, όμως, ότι αυτές οι πρωτοβουλίες δεν βοηθούν την προσπάθεια για την εξυγίανση της Ο.Α.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Επανέρχομαι στο τελευταίο σκέλος της πρώτης ερώτησης γιατί δεν πήρα απάντηση. Πρώτον, στο αν υπήρχε συμβολή των ελληνικών Αρχών στη σύλληψη του Ρασίντ και, δεύτερον, αν μετά την απέλασή του από την Ελλάδα υπήρχαν κάποιες πληροφορίες στις ελληνικές Αρχές, για το πού ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στην ερώτησή σας και ήταν σαφές αυτό το οποίο είπα. Είπα ότι εμείς χειριστήκαμε υπεύθυνα τα θέματα στη δική μας επικράτεια. Δεν έχουμε οποιαδήποτε σχέση με δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές, σε άλλες χώρες. Αυτό το είπα στην αρχή. Απάντησα.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε σημερινό πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" εμφανίζεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να έχουν αύξηση στη φορολογία κατά 21,2%. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Προχθές, στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρωθυπουργός μίλησε για την προσπάθεια της Κυβέρνησης προκειμένου να επιτύχουμε ένα πιο ορθολογικό και κοινωνικά δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας. Το σύνολο των δηλώσεων που υποβάλλονται σε ετήσια βάση ανέρχεται στον αριθμό των 4.300.000 δηλώσεων. Οι δηλώσεις που έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα είναι 1.452.000. Πρέπει να πω ότι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, είναι σφάλμα να δίνεται ερμηνεία στα στοιχεία αυτά τα οποία, μέχρι τώρα, έχουν τύχει επεξεργασίας, με τέτοιο, μάλιστα, τρόπο, ώστε να οδηγούμεθα σε συμπεράσματα που δεν έχουν σχέση με την αλήθεια. Σ` αυτό τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων, η συμμετοχή των μισθωτών και των συνταξιούχων, ανέρχεται σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό, που φθάνει το 76%. Ενώ, στο σύνολο των φορολογικών δηλώσεων, το ποσοστό αυτό είναι πολύ κατώτερο. Πέρσι έφθασε σε ύψος 58%. Είναι λάθος, λοιπόν, να εξαγάγουμε συμπεράσματα από τη μελέτη αυτών των επιμέρους στοιχείων, όταν δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα, το οποίο μελετούμε για να βγάλουμε τα συμπεράσματα αυτά. Επισημαίνω, επιπροσθέτως, ότι με την εισαγωγή του ενιαίου μισθολογίου και την καταβολή αναδρομικών στους μισθωτούς, τα περσινά εισοδήματά τους, τα οποία δηλώνονται σ` αυτό το τρέχον έτος, είναι αυξημένα και αυτό θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις τους. Καταγράφεται. Με αυτή την έννοια, καλώ όλους να αναμένουν την ολοκλήρωση της στατιστικής επεξεργασίας των φορολογικών στοιχείων για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματά μας. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ένα σύστημα το οποίο είναι αντικειμενικό, ορθολογικό και, όσο περισσότερο γίνεται, κοινωνικά δίκαιο, νομίζω ότι αποδίδει καρπούς και θα έρθει η ώρα που θα αναγνωριστεί από όλους αυτή η προσπάθεια, της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Θα ξαναγυρίσω στο θέμα της Ολυμπιακής. Εφόσον δεν προχωρεί το πρόγραμμα της εξυγίανσης και εφόσον συνεχίζονται οι αντιδράσεις, είτε του ενός είτε του άλλου φορέα, είτε δεν τα βρίσκει πάλι η Κυβέρνηση, μαζί τους, είναι στα σχέδια να πωληθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα εξυγίανσης το οποίο εξελίσσεται στην Ολυμπιακή Αεροπορία αποτελεί τη μοναδική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Δεν έχουμε οποιαδήποτε άλλη σκέψη, γιατί πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τη μόνη σωτήρια οδό για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Και επιμένουμε σ` αυτό το πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί με τη συμβολή όλων των πλευρών.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Στη Γιάλτα κ. Υπουργέ, ξέρετε εάν θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ντεμιρέλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προβλεφθεί κάποια τέτοια συνάντηση. Το πρόγραμμα το οποίο έχω υπόψη μου και είναι στη διάθεσή σας, προβλέπει συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ηγέτες άλλων χωρών και είναι πάρα πολλές αυτές οι συναντήσεις. Θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Μολδαβίας, της Αλβανίας κ.τ.λ. Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κρούση από τη μία ή την άλλη πλευρά για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αρα, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού συνάντηση με τον επικεφαλής της τουρκικής Αντιπροσωπείας που θα λάβει μέρος σ` αυτή τη διάσκεψη. Επαναλαμβάνω, ότι εάν στο πλαίσιο της διάσκεψης συναντηθούν οι δύο άνδρες τυχαία, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων συνεννόηση, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να προβλέπεται αυτό στο επίσημο πρόγραμμα, δεν αποκλείεται μαζί με το χαιρετισμό, να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις.

ΚΑΤΣΑΚΟΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα στη Γεωργία άρχισε ένας καινούργιος κύκλος αιματηρών συγκρούσεων. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες εκεί, η Κυβέρνηση παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα γεγονότα αυτά μας δημιουργούν λύπη και προβληματισμό. Εχουμε άριστες σχέσεις με τη φίλη χώρα της Γεωργίας. Εχουμε παρέμβει προσφέροντας τις καλές υπηρεσίες μας, προκειμένου μέσω διαλόγου και συνεννοήσεων να αντιμετωπιστεί η κρίση στις σχέσεις της επίσημης Κυβέρνησης της Γεωργίας και της ηγεσίας των αποσχιστικών δυνάμεων της Απχαζίας. Το ενδιαφέρον μας, λοιπόν, για τις εξελίξεις σε εκείνη την περιοχή δεν στηρίζεται μόνο στο ότι έχουμε καλές σχέσεις με τη Γεωργία, αλλά, επιπροσθέτως, και στο ότι στις περιοχές αυτές διαβιούν Ελληνες. Μάλιστα, ένα μέρος των Ελλήνων κατοικεί στο τμήμα της Γεωργίας, την Απχαζία. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, έχουμε επικοινωνία με την ηγεσία της χώρας. Είμαστε, ανά πάσα στιγμή, στη διάθεσή της να προσφέρουμε και πάλι τις καλές υπηρεσίες μας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επανέρχομαι στο θέμα του Ρασίντ. Ηθελα να σας ρωτήσω αν υπήρξε κάποια συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο των ελληνικών αστυνομικών ή άλλων αρχών, έτσι ώστε να συλληφθεί, όπως συνελήφθη τελικά, ο Ρασίντ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και οι υπηρεσίες έδρασαν με τον τρόπο που σας είναι γνωστός. Οταν έπρεπε να δράσουν εντός της ελληνικής επικράτειας, έπραξαν το καθήκον τους. Γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη για το θέμα αυτό. Οδηγηθήκαμε σε απέλαση του συγκεκριμένου ατόμου. Από εκεί και πέρα δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε σχετικές διαδικασίες η ελληνική Κυβέρνηση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα, χθες, έναν εκπρόσωπο, ενός από τους επιμέρους φορείς της Ολυμπιακής, ο οποίος δήλωσε επισήμως, ότι ως Πρόεδρος του συγκεκριμένου φορέα των εργαζομένων, διαπραγματεύεται με ξένες εταιρίες την πώληση της Ολυμπιακής. Θα ήθελα να ρωτήσω, ο αρμόδιος πολιτικός υπεύθυνος, ο κ. Μαντέλης, γιατί δεν τον καλεί στο γραφείο του να του "τραβήξει λίγο το αφτί";

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι δεν ετέθη έτσι το θέμα. Κάποιος εκπρόσωπος ενός συνδικαλιστικού φορέα, ενός σωματείου, είπε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει ο κλάδος του ένα πακέτο μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ώστε σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να αγοράσουν ανάλογα πακέτα μετοχών της Ολυμπιακής και να ελέγξουν την ιδιοκτησία της μεγάλης αυτής επιχείρησης. Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί από την Κυβέρνηση. Δεν είναι πρακτικώς εφικτό να γίνει αυτό. Από εκεί και πέρα μην περιμένετε από την Κυβέρνηση εναγωνίως να τρέχει πίσω από πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει οποιοσδήποτε, αν και όταν τις αναλαμβάνει, προκειμένου να τις αντιμετωπίσει. Η Κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη και σαφή πολιτική για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αυτή εφαρμόζεται και σ` αυτήν επιμένουμε.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Η εξαγγελία για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία έχει σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και τη ματαίωση της επίσκεψης της Ολμπράϊτ στην Αθήνα και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια πολιτική ρευστότητα στην Τουρκία εδώ και αρκετό καιρό. Εχουν γίνει εξαγγελίες πως η γειτονική χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τους πρώτες μήνες του 1999. Δεν έχουμε κάποια άλλη επίσημη ενημέρωση. Αυτό το οποίο εμείς επιθυμούμε είναι τούτο: η περίοδος αυτή μέχρι τις εκλογές, αν πράγματι γίνουν στις αρχές του 1999, να είναι μία περίοδος η οποία δεν θα διακρίνεται από αστάθεια και ρευστότητα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργεί προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιθυμούμε να υπάρχει ένας υπεύθυνος συνομιλητής στην άλλη πλευρά για τα θέματα τα οποία μας απασχολούν και ελπίζουμε αυτή η περίοδος να εξελιχθεί στην Τουρκία με ομαλό τρόπο, ώστε στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών να αναδείξει ο φίλος τουρκικός λαός την ηγεσία της χώρας του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 5 June 1998 - 16:29:02 UTC