Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Είχα τη χαρά σήμερα να συζητήσουμε το θέμα της δορυφορικής/ψηφιακής-συνδρομητικής τηλεόρασης, με τους συναδέλφους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, επί περίπου δύο ώρες. Νομίζω ότι ήταν χρήσιμη και κατατοπιστική αυτή η συζήτηση. Σας έχω ενημερώσει για το θέμα. Προχωρούμε με βάση το σχεδιασμό που έχουμε ανακοινώσει.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχει κάτι νεώτερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο. Απλά, θα έχει ενδιαφέρον, αν θέλετε, να προμηθευτείτε τα πρακτικά της συζήτησης, ώστε να έχετε μια ενημέρωση περί των θεμάτων που συζητήσαμε, τα οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρώ ότι τα συζητήσαμε διεξοδικά.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα πάλι έπεσε ξύλο έξω από τη Βουλή, όπως και στον Πειραιά, όπως μάθαμε πριν από λίγο. Πόσο θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία με τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω, πράγματι, ότι έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί.

ΚΙΑΟΣ: Μόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί. Επειδή έγιναν συμπλοκές, ίσως έχουν κάποιους τραυματισμούς και οι απεργοί. Αυτό το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω είναι τούτο: Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό. Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα και δι` αυτού του τρόπου να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων που τους απασχολούν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Θα πρέπει, όμως, να αντιληφθούν ότι οι ασχήμιες στις οποίες καταφεύγει μια μικρή μερίδα εργαζομένων απεργών-διαδηλωτών αμαυρώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα και αδικούν το περιεχόμενο του, πολιτικού χαρακτήρα, συνδικαλιστικού αγώνα τους. Γι` αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Τέτοια φαινόμενα, νομίζω, μας γυρίζουν πίσω, δεν προωθούν την υπόθεση των εργατικών αγώνων. Αντιθέτως, βλάπτουν, επειδή δημιουργείται μία εικόνα πλέον, στο κοινωνικό σύνολο, για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η οποία κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι γι` αυτές. Εχω τη γνώμη, λοιπόν, ότι πάντοτε σε μία ευνομούμενη πολιτεία, όπως είναι η χώρα μας, υπάρχει πλαίσιο να αναπτύσσει ο καθένας απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του, ακόμη κι όταν απεργεί, ακόμη κι όταν διαδηλώνει με συνθήματα εναντίον της πολιτικής ηγεσίας. Δεν πρέπει, όμως, ποτέ να ξεπερνά αυτά τα όρια, τα οποία τον οδηγούν σε αδιέξοδο, γιατί τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με τις άλλες ομάδες των εργαζομένων. Σήμερα, γνωρίζετε ότι έχει κηρυχθεί απεργία. Παρακαλώ να αναζητήσετε τα στοιχεία κι εσείς για το ποσοστό συμμετοχής σε αυτή την απεργία. Οι δικές μου πληροφορίες λένε ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σήμερα ασκεί κανονικά την εργασία του. Αυτό ήθελα να πω ως γενικό σχόλιο. Δεν είναι ευχάριστα αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν είναι ευθύνη ενός συγκεκριμένου ανθρώπου ή μιας συγκεκριμένης πλευράς το να τα υπερβούμε αυτά τα φαινόμενα. Γι` αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, ένας τρόπος που δείχνει ευθύνη, καθώς αναπτύσσουμε αυτή την αγωνιστική δραστηριότητά μας.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε μία λέξη "ασχήμιες". Τι συγκεκριμένες ασχήμιες έγιναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εκτόξευση αντικειμένων σε βάρος άλλων συνδικαλιστών. Είχαμε και τέτοια φαινόμενα σήμερα. Αυτά πιστεύω ότι είναι πρωτόγνωρα για το συνδικαλιστικό κίνημα, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος τέτοια φαινόμενα δεν έχουν προηγούμενο.

ΚΙΑΟΣ: Τι έγινε; Με συγχωρείτε, επειδή δεν έχω υπόψη μου, μπήκε η αστυνομία δηλαδή να τους χωρίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αστυνομία, απλά, έχει παραταχθεί σε διάφορες κρίσιμες θέσεις, προκειμένου να διαφυλάξει χώρους, όπως είναι η Βουλή. Δεν έχει κανένα λόγο η αστυνομία να υπεισέλθει στα εσωτερικά των εργαζομένων.

ΚΙΑΟΣ: Οι τραυματίες είναι μόνο αστυνομικοί; Δεν είναι και διαδηλωτές, δεν είναι απεργοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κάποια στοιχεία. Εχω στοιχεία για τραυματισμούς αστυνομικών στον Πειραιά και στην Αθήνα. Επειδή ακριβώς έχουν την εξάρτηση και τον εξοπλισμό τους οι αστυνομικοί, αλλά και κάποιοι εκ των απεργών κρατούν στα χέρια τους ξύλα ή άλλα αντικείμενα, αντιλαμβάνεστε πως όταν, εκ των πραγμάτων, προκύπτει αντιπαράθεση, υπάρχουν και αυτού του είδους οι "απώλειες". Ευχόμαστε να είναι μικρές και να μη δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτούς οι οποίοι υπέστησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, επίθεση.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Είχαμε πάλι χθες το απόγευμα μία εμπλοκή στην Ολυμπιακή. Απ` όσο ξέρω, μέχρι πριν από λίγο δεν είχε πετάξει κανένα αεροπλάνο. Εχετε να μας πείτε κάτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ολυμπιακή ταλαιπωρείται, επειδή ακριβώς το πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί , δεν έχει την υποστήριξη απ` όλες τις πλευρές, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο.

ΞΕΝΑΚΗΣ: Ποιες πλευρές εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες τις πλευρές. Εννοώ τις πλευρές των εργαζομένων, διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, που αυτή την πολύ κρίσιμη για την Ολυμπιακή Αεροπορία περίοδο πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ώστε η Ο.Α. να αναπτυχθεί. Οχι απλά να καταστεί βιώσιμη, αλλά να αναπτυχθεί και να γίνει και ανταγωνιστική.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Επειδή μιλάμε για την Ολυμπιακή, με εντολή του κ. Τσακιρίδη απαγορεύτηκε μία μόνο εφημερίδα να κυκλοφορεί στα αεροπλάνα, η ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Ως αρμόδιος Υπουργός τι θα κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια απόφαση. Κάνω μία -θα μου επιτρέψετε να πω- υπέρβαση, για να πω ότι αν πραγματικά υπάρχει τέτοια απόφαση, την αποδοκιμάζω. Είναι δυνατόν να αποφασίζει ο επικεφαλής ενός Οργανισμού, ποιες εφημερίδες θα μεταφέρονται και ποιες όχι; Η επιλογή των εφημερίδων αποτελεί στοιχείο προτίμησης του ίδιου του αναγνωστικού κοινού. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλει στο κοινό ποια εφημερίδα θα αναγνώσει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι Τούρκοι φαίνεται να δημιουργούν και πάλι κλίμα έντασης στο Αιγαίο. Ετοιμάζουν ασκήσεις όλο τον Ιούνιο, όπως αναφέρεται, και αυτό είναι κίνδυνος και για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ ο κ. Τζεμ, χθες, έκανε δήλωση και καλεί την Ελλάδα σε ανοιχτό διάλογο. Πώς απαντάτε σε όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην "πρόσκληση" του κ. Τζεμ δίνουμε και πάλι την απάντηση που κατά καιρούς έχουμε δώσει σε ανάλογες "προσκλήσεις". Πρέπει να πω ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία, κάθε άλλο παρά πείθει ότι ενδιαφέρεται, μέσω ενός διαλόγου, να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα, τα οποία, κατά τη γνώμη της, υπάρχουν. Ενα πρόβλημα που αναγνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι υπάρχει στο Αιγαίο και είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία αρνείται να το αντιμετωπίσουμε από κοινού, συνεννοούμενοι μέσω των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτό δείχνει, λοιπόν, πως δεν έχει ενδιαφέρον να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα, τα οποία κρατούν σε οξύτητα, σε ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ασκήσει τις οποίες έχει ανακοινώσει η Τουρκία, γίνονται σε ένα χώρο, ο οποίος είναι διεθνής. Βεβαίως, και η διεξαγωγή των ασκήσεων, σε νόμιμο πλαίσιο, έχει την πολιτική σημασία της. Μπορεί να πει κανείς ότι έχει ένα στοιχείο πρόκλησης ο σχεδιασμός αυτής της άσκησης. Μια πρόκληση, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και από το διεθνή παράγοντα. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στρατιωτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο ασκήσεων, σε ένα μεγάλο εύρος στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν γυμνάσια, κοινά, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές που δεν έκαναν λίγα χρόνια πριν. Πρέπει να αναγνωρίσω ότι η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις πλέον, σε μία περιοχή που δεν έχει κάνει τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο εύρος στο παρελθόν. Παρά το ότι οι ασκήσεις αυτές είναι νόμιμες, θα πρέπει να πω, επαναλαμβάνοντας τα όσα προηγούμενα ανέφερα, ότι έχουν ένα στοιχείο πρόκλησης. Δίνουν ένα σήμα το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι έχουν μπλοκάρει 17 ζώνες στο Αιγαίο, όλο τον Ιούνιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ζητήσει δέσμευση περιοχών νότια και δυτικά της Κρήτης. Ο χώρος αυτός τον οποίο επιθυμούν να δεσμεύσουν για να κάνουν τις ασκήσεις τους είναι -επαναλαμβάνω- διεθνής χώρος. Είναι θέμα στο οποίο απάντησα πριν σε ανάλογη ερώτηση. Μας απασχολεί. Πρέπει όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν βοηθά στην κατεύθυνση την οποία ο κ. Τζεμ ισχυρίζεται ότι θέλει να συμβάλει, λέγοντας πως πρέπει να λύσουμε τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Δεν τα λύνουμε έτσι τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, δημιουργώντας ένα τέτοιο κλίμα, μέσω τις διεξαγωγής ασκήσεων αυτού του είδους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Τσοχατζόπουλο, είχε αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Δεν είχε αυτό το αντικείμενο. Ο Πρωθυπουργός συζητά τακτικά με τους συνεργάτες του. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είχατε ανακοινώσει, γι αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω ανακοινώσει και άλλες συναντήσεις που έγιναν. Ο Πρωθυπουργός έχει καθημερινά ένα πρόγραμμα συναντήσεων το οποίο δεν ανακοινώνεται.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Ποιο ήταν το αντικείμενο, κυβερνητικά θέματα ή το υπουργείο Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα του υπουργείου Αμυνας.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Εκτιμάτε ότι η Τουρκία, δι αυτού του τρόπου, επαναφέρει τις διεκδικήσεις της για τη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει διατυπώσει αυτές τις διεκδικήσεις η Τουρκία και έχει αποδοκιμαστεί από όλους, καθώς τις διατύπωσε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν πασίδηλα εκτός του πλαισίου των διεθνών συνθηκών. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι η αποδοκιμασία αυτή ήταν έντονη από το διεθνή παράγοντα. Η Τουρκία, αν εμμέσως υπονοεί ότι έχει βλέψεις στη Γαύδο, θα απογοητευθεί και πάλι. Γιατί αφενός δεν επιτυγχάνει να προωθήσει αυτόν τον σκοπό της, αφετέρου με μια τέτοια κίνηση το μόνο που επιτυγχάνει είναι να εισπράξει από όλους την αρνητική κριτική τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά τις σημερινές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Χαραλαμπόπουλο και τον κ. Παπούλια, εάν πρόκειται να δει και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μέχρι τώρα κρατούσαν αποστάσεις, δηλαδή δεν συμμετείχαν ενεργά στο προσκήνιο της πολιτικής και κομματικής ζωής της χώρας και του ΠΑΣΟΚ, είτε είχαν κατά καιρούς εκφραστεί με επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την ακολουθούμενη πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συναντάται τακτικά με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη συγκεκριμένη συνάντηση. Αλλά, βεβαίως, στο μέτρο και στο πλαίσιο των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με στελέχη, τίποτα δεν αποκλείεται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι αντιρρήσεις της Ελλάδας, σχετικά με την άσκηση, θα μεταφερθούν επισήμως στην τουρκική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, μέσω αυτών των διαδικασιών που προβλέπονται, ζητά να δεσμεύσει ορισμένους χώρους για να κάνει μια στρατιωτική άσκηση. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις διαδικασίες που νομίμως προβλέπονται, προκειμένου, μέσω της Υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας και όχι μόνο, να εξετάσει τη δυνατότητα που έχει, ώστε νομίμως να διεξαχθεί αυτή η άσκηση. Από κει και πέρα υπάρχει και το πολιτικό θέμα. Η Ελλάδα θέτει το πολιτικό θέμα όταν η Τουρκία διεκδικεί ελληνικά εδάφη ή παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, φέρεται με έναν τέτοιο τρόπο σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, παραβιάζοντας τον εναέριο ή τον θαλάσσιο εθνικό χώρο. Τέτοια θέματα δεν υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρα, αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει και αντικείμενο για τη διατύπωση ενός διαβήματος, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά, βεβαίως, το πολιτικό νόημα όλης αυτής της δραστηριότητας υπάρχει στο ακέραιο.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ αρχίζουν σήμερα οι ελληνοαμερικανικές στρατιωτικές συνομιλίες. Γνωρίζετε εάν θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική μας για όλα αυτά τα θέματα. Ο αμερικανικός παράγων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση θεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Αναφέρομαι στο Αιγαίο, στο Κυπριακό. Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο το οποίο αναμένεται από αυτές τις συζητήσεις. Αλλωστε, εκπρόσωπος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κύπρο αυτές τις ημέρες. Οπως, επίσης, γνωρίζετε ότι τα θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, απασχολούν έντονα, ιδιαιτέρως, την τελευταία περίοδο και τον αμερικανικό και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

ΚΟΝΤΕΛΗ: Είπατε ότι είναι πρόκληση οι ασκήσεις, αλλά, αφού γίνονται σε διεθνή ύδατα, κάθε χώρα δεν μπορούσε να κάνει ασκήσεις σε αυτά τα ύδατα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, οι ασκήσεις αυτές που γίνονται σε διεθνή χώρο, γίνονται νομίμως. Συμπλήρωσα απλώς ότι υπάρχει και το πολιτικό νόημα που έχουν οι ασκήσεις αυτές. Δεν είπα ότι θα διατυπώσουμε παράπονο ή θα αποστείλουμε διάβημα. Είπα, όμως, ότι δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς πως η δέσμευση ενός τόσο μεγάλου εύρους διεθνούς χώρου -για πρώτη φορά μάλιστα σε εκείνη την περιοχή- πρέπει κάτι να σηματοδοτεί από την πλευρά της Τουρκίας. Και αυτό το σήμα ή το μήνυμα θα πρέπει να το λάβουν όλοι, δεν θα πρέπει να το αγνοήσουν.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια γι` αυτό που συνέβη, χθες, με το παιχνίδι των μετοχών της Ιονικής και της Εμπορικής Τράπεζας μετά τη διαρροή της θέσης που πρόκειται να πάρει, που ενδέχεται να πάρει ο βρετανικός οίκος MOODY' S, για την πώληση της Ιονικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς είναι δυνατόν να ποινικοποιήσεις τους κανόνες, οι οποίοι υπάρχουν στο πλαίσιο της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς. Ενας Οίκος διατύπωσε μια άποψη. Θα πρέπει οι συναλλασσόμενοι στο Χρηματιστήριο να είναι πάρα πολύ ψύχραιμοι και να κάνουν τις επιλογές τους χωρίς να παρασύρονται, από ό,τι λέει ο οποιοσδήποτε Οίκος ή άλλος παράγοντας. Είναι δικό τους θέμα οι επιλογές, τις οποίες θα κάνουν, δεν τις επιβάλλει κανείς. Αυτό για το οποίο εμείς πασχίζουμε είναι το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά, και όχι μόνο, το τραπεζικό συγκρότημα της Εμπορικής, προκειμένου να έχει μια ισχυρή θέση σε ένα ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον. Δεν είναι κάτι, το οποίο αποτελεί αδίκημα. Από την άλλη, βεβαίως, επειδή έχει την πολιτική σημασία του, γνωρίζετε ότι η Εμπορική Τράπεζα έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απευθυνόμενοι στους επενδυτές να τους πούμε, να είναι ψύχραιμοι, να είναι προσεκτικοί, να μην παρασύρονται. Να στείλουμε και ένα μήνυμα στους εργαζόμενους της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας: Από τη δική τους πλευρά να συμβάλουν, ώστε με τον πιο συμφέροντα και ευνοϊκό τρόπο, για την Ιονική και την Εμπορική Τράπεζα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής Τράπεζας.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρώτησα εάν υπάρχει πολιτική τοποθέτηση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική τοποθέτηση την έκανα μόλις τώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διατυπώνονται τέτοιες απόψεις για διάφορα θέματα. Δηλαδή, εάν κάποιο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών πει κάτι, εμείς αυτομάτως θα το εγκαλέσουμε σε κάποια διεθνή Fora, επειδή είπε κάτι για την άμυνά μας ή την εξωτερική πολιτική μας; Αν ένας άλλος Οργανισμός πει κάτι για την οικονομία μας, αυτομάτως εμείς θεωρούμε ότι βλάπτονται τα συμφέροντά μας, ότι αυτό συνιστά έγκλημα και πρέπει να καταγγείλουμε το διεθνή Οργανισμό; Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Οι επενδυτές να μην παρασύρονται. Εμεις να έχουμε ένα σωστό σχεδιασμό πολιτικής και να τον εφαρμόζουμε στην πράξη. Οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα να συμβάλουν, ώστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους, να επιτυγχάνουν, ταυτόχρονα, να προωθούν και τα συμφέροντα του οργανισμού στον οποίο απασχολούνται. Αυτός είναι ο άριστος συγκερασμός.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση ήταν και παραμένει: Η MOODY'S λέει πως αν δεν πουληθεί η Ιονική αυτό δημιουργεί πρόβλημα δανειοληπτικής δυνατότητας και για την Ιονική και τη μητρική της, Εμπορική. Αποδέχεστε αυτή τη θέση εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού προχωράμε στη συγκεκριμένη πολιτική που έχουμε εκθέσει και αναπτύξει, γιατί θέτετε ζητήματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Είναι δυνατόν να συζητούμε επί ενός θέματος δεχόμενοι μια άλλη εξέλιξη, πέραν της πολιτικής, την οποία έχουμε εξαγγείλει και εφαρμόζουμε;

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση -και συγγνώμη γιατί δεν πιστεύω ότι την λάβατε υπόψη σας- ήταν : η αρχική τοποθέτηση που επηρεάζει κρίσιμα το θέμα της δημόσιας περιουσίας. Ισχύει ή όχι αυτός ο κίνδυνος που διατυπώνει η MOODY'S, ότι δηλαδή το θέμα της Ιονικής επηρεάζει τη δανειοληπτική ικανότητα της Εμπορικής θετικά ή αρνητικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την εκτίμηση, για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής και το αποτέλεσμα θα είναι καλό για την Ιονική και για την Εμπορική. Το είπα πριν τόσο σαφώς. Απορώ γιατί επανέρχεστε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, συγνώμη: Εάν δεν προχωρήσει η ιστορία της Ιονικής, αυτό θα έχει αρνητικές επιδράσεις στην Εμπορική;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν κ. Φίλη. Πιστεύω ότι οι επιδράσεις οι οποίες θα υπάρξουν για την Εμπορική Τράπεζα θα είναι μόνον θετικές, γιατί η ακολουθούμενη πολιτική κατατείνει -και θα επιτύχουμε να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα- στην ενίσχυση της θέση της Εμπορικής Τράπεζας. Το είπα και το επαναλαμβάνω: αυτή είναι η θέση μας. Αν μας εγκαλείτε, με την ερώτησή σας, να καταθέσουμε μήνυση ή να εγκαλέσουμε το Διεθνή Οργανισμό, σας λέω: δεν θα το κάνουμε. Αν με εγκαλείτε, να καυτηριάσω διάφορες δηλώσεις οι οποίες γίνονται και δημιουργούν κινδύνους, μπορώ να πω ότι είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να δηλώνει οτιδήποτε, δεν σημαίνει ότι τις συμμεριζόμάστε. Δεν τις συμμεριζόμαστε αυτές τις τοποθετήσεις των οργανισμών γιατί θέτουν ως βάση των εκτιμήσεών τους, ένα δεδομένο το οποίο, για μας, δεν υπάρχει. Είναι άλλη η βάση της συζήτησης, για μας. Θεωρούμε ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και θα ενισχυθεί η θέση της Εμπορικής Τράπεζας.

ΦΙΛΗΣ: Στην επιχειρηματολογία για την πώληση της Ιονικής, η Κυβέρνηση διατυπώνει το επιχείρημα ότι εάν δεν πωληθεί θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην Εμπορική;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που επιλέξαμε για το συμφέρον της Εμπορικής και της Ιονικής να προχωρήσουμε στην πώληση της Ιονικής, η μη πώληση της Ιονικής δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν θα είναι προς το συμφέρον ούτε της Εμπορικής ούτε της Ιονικής;

ΦΙΛΗΣ: Αρα συμφωνείτε με τη MOODY'S, μ` αυτό μου λέτε τώρα. Πέστε το από την αρχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Κ. Φίλη, είστε άδικος.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είμαι άδικος, καθόλου. Τα πρακτικά υπάρχουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Είστε άδικος και δημιουργείτε πρόβλημα σε όλους μας, γιατί θέλετε να κάνουμε μια συζήτηση στη βάση την οποία θέτει οποιοσδήποτε τρίτος, ενώ αυτό το οποίο θα έπρεπε να σας ενδιαφέρει, είναι να γνωρίζετε ποια είναι η δική μας θέση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα κάνουμε παιχνίδια λέξεων. Δεν θα κάνουμε τέτοιου είδους ακροβατισμούς και ασκήσεις. Η θέση μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο καθένας για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν είναι αξιόποινη πράξη να διατυπώσει κάποιος την εκτίμησή του.

ΦΙΛΗΣ: Ποιός το είπε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο, όμως, πρέπει να είναι σαφές, είναι ότι δεν μας αφορά δοθέντος ότι η εκτίμηση αυτή αναφέρεται σε μια εξέλιξη που κατά τη δική μας βέβαιη θέση δεν θα υπάρξει. Γιατί θα προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο τέλος αυτής της διαδικασίας, το οποίο δεν θα είναι άλλο παρά η πώληση της ΙΟΝΙΚΗΣ και η ενίσχυση της θέσης της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ στο τραπεζικό σύστημα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει πρόσκληση του κ. Μπλερ στον κ. Σημίτη να επισκεφθεί το Λονδίνο; Και αν ναι, του έχει στείλει και συγκεκριμένη ατζέντα με θέσεις, προτάσεις, για τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι θα γίνει στη Μεγάλη Βρετανία η Σύνοδος Κορυφής, σε λίγες ημέρες. Πράγματι, εκτός του πλαισίου της Συνόδου Κορυφής, ο κύριος και η κυρία Μπλερ έχουν καλέσει τον κύριο και την κυρία Σημίτη και μέλη της οικογένειάς τους σε μια οικογενειακή επίσκεψη, κοινωνικού χαρακτήρα, στη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό έχει γίνει. Και θα πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάρντιφ.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Σε ποιές συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε να μην περάσει απαρατήρητο το πολιτικό νόημα της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχει γι` αυτά τα θέματα, θα επισημάνει ότι τέτοιου είδους ασκήσεις, σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε ένα νησί, του οποίου η κυριαρχία έχει αμφισβητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από την Τουρκία, δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ : Σε ποιό πλαίσιο; Αυτό ρωτώ, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, στο πλαίσιο των συζητήσεων γι` αυτά τα θέματα. Στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και όπου διεθνώς συζητούμε γι' αυτά τα θέματα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 28 May 1998 - 15:51:02 UTC