Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεργασία του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Αμυνας. Εγινε μία γενική ανασκόπηση των θεμάτων εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Θα γίνει και πάλι, με την ίδια σύνθεση, στις αρχές του επόμενου μηνός μία ακόμη συνεργασία, με το ίδιο θέμα. Η συνεργασία αυτή έχει μία ευρύτητα, αφορά όλα τα θέματα και δεν λαμβάνονται αποφάσεις επί κάποιου συγκεκριμένου θέματος. Ο κ. Παπανδρέου λείπει, όπως γνωρίζετε, στο εξωτερικό και δεν έλαβε μέρος. Αργότερα ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία για κομματικά ζητήματα -Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές.

* Το βράδυ, όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει δείπνο προς τιμήν των βασιλέων της Ισπανίας που επισκέπτονται επίσημα τη χώρα μας.

Αύριο υπάρχουν ανάλογες εκδηλώσεις στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, όπως και τις επόμενες ημέρες.

* Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην καλούμενη "Ωρα του Πρωθυπουργού". Θα απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Τσοβόλα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φωτιάδη για τα θέματα της ψηφιακής τηλεόρασης.

Αυτά εκ μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει συμφωνία ή τέλος πάντων, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των συζητήσεων που γίνονται για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης; Αν είναι πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου ή από τις 15. Το δεύτερο είναι αν η Κυβέρνηση προβληματίζεται για τη στάση της Τουρκίας και με τις προτάσεις στο Συμβούλιο Σύνδεσης και γενικότερα με την τακτική της, όσον αφορά και τα ΜΟΕ, μία τακτική μη συμβατή με τις Βρυξέλλες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία, ούτε εμπλοκή. Μένει να φανεί, αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος συζητήσεων, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Η στάση της Τουρκίας δεν είναι εποικοδομητική. Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιήσει το πλαίσιο πολιτικής που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τηρεί μια απόλυτα αρνητική στάση. Η στάση αυτή της Τουρκίας συνδυάζεται με επιθετικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας. Με πολλούς τρόπους και με προκλητική συμπεριφορά κάνει εμφανή αυτή τη διάθεσή της να μη συμβάλει στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να μη συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν είναι παραδεκτό η Τουρκία να έχει επιφυλάξει για τον εαυτό της το ρόλο εκείνου που θεωρεί ότι είναι ισχυρός και μπορεί μέσω της πίεσης, αρνούμενη οποιαδήποτε εποικοδομητική συνεργασία, να πετύχει τα αποτελέσματα τα οποία επιθυμεί. Πρέπει να πω ότι αν συνεχίσει την ίδια πολιτική, όπως μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να εισπράττει απογοητεύσεις και μόνο απογοητεύσεις. Θα πρέπει να αλλάξει πολιτική. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διακηρύξει ότι επιθυμούμε την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό, όμως, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την ανατροπή του βασικού πολιτικού και νομικού πλαισίου, το οποίο υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό, για το ποια θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις. Θα πρέπει το πλαίσιο αυτό να γίνει δεκτό από την Τουρκία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Οτι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνήσει η Ευρώπη και είναι πλαίσιο με το οποίο συμφωνούμε απολύτως, δεν γίνεται σεβαστό και αποδεκτό από την Τουρκία.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω αν ο Υπουργός Εξωτερικών και κατ` επέκταση η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ για το χουντικό παρελθόν του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει απαντήσει ο κ. Πάγκαλος. Παραπέμπω στις δηλώσεις που έκανε, και είναι αναλυτικές, ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι εσωτερικό θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών. Αφορά την υπηρεσιακή θέση ενός υπαλλήλου του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηταν σχόλιο του κ. Πάγκαλου και δεν απαντούσε σ` αυτό που σας ρωτώ. Δεύτερον, δεν είναι υπηρεσιακή θέση, είναι πολιτική θέση. Οπως μας είπε ο κ. Πάγκαλος στη συνέντευξη Τύπου οι Γενικοί Γραμματείς είναι πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Αρα η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σε αυτό και όχι ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Για ένα ειδικό θέμα που αφορά ένα Υπουργείο απαντά ο αρμόδιος Υπουργός. Ο κ. Πάγκαλος έχει πει τη θέση του Υπουργείου για το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς μπορείτε να μας πείτε τι έκανε ο κύριος αυτός κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, για να μάθουμε τι γίνεται, γνωρίζετε εσείς τι έκανε επί δικτατορίας ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω από τα δημοσιεύματα εφημερίδων, τα όσα αναφέρονται. Από κει και πέρα, γνωρίζω ότι ο κ. Πάγκαλος έχει σχολιάσει και απαντήσει σε σχετικό ερώτημα που έχει τεθεί, εκφράζοντας τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα κα Πουλίδου.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δεν είναι απάντηση αυτή που δώσατε. Με συγχωρείτε, είναι υπεκφυγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η εντύπωσή σας αυτή. Η Κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να ασχολείται με τα στοιχεία της προσωπικής ζωής όσων υπηρετούν στο Δημόσιο. Κάθε Υπουργείο, με την ηγεσία του, χειρίζεται τα του οίκου του, με τον τρόπο που θεωρεί ότι είναι ο πλέον κατάλληλος. Ο Υπουργός έχει απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι ιδιωτική ζωή αυτό που σας ρωτάω. Η δημοκρατική συμπεριφορά ενός πολιτικού στελέχους δεν είναι ιδιωτική ζωή. Είναι δημόσια ζωή.

ΡΕΠΠΑΣ: Κα Πουλίδου, οι υπηρεσιακές θέσεις στελεχώνονται από υπαλλήλους ενός οργανισμού, ενός Υπουργείου, με βάση κάποια κριτήρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών έκρινε πως αυτή είναι η κατάλληλη επιλογή. Απάντησε γι` αυτό ο κ. Πάγκαλος.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση ή προβληματίζεται να ανταλλάξει στη Σύνοδο του Κάρντιφ το βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, έναντι εγγύησης της Ε.Ε. των ελληνικών συνόρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση μας για το θέμα αυτό παραμένει η ίδια. Είναι η θέση που γνωρίζετε. Δεν αλλάζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την αποκρατικοποίηση με τα ΜΑΤ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι η πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει ένα λεπτομερές πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων με τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προωθεί, επειδή οι αλλαγές αυτές πιστεύουμε ότι ανταποκρίνονται στο συμφέρον της χώρας, αλλά και στο συμφέρον των εργαζομένων ειδικότερα. Στο πλαίσιο αυτό η πώληση της Ιονικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με κάθε νόμιμο μέσο να διασφαλίσει τη λειτουργία αυτής της Τράπεζας. Αυτό κάνει. Νομίζω ότι η απεργία, ως ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, μπορεί βεβαίως να ασκείται, χωρίς όμως να παραβλάπτονται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Δεν σημαίνει ότι ο απεργός μπορεί να προβαίνει σε πράξεις, οι οποίες είναι φανερά παράνομες. Εχουν παραβιαστεί συγκεκριμένα άρθρα και διατάξεις του Ποινικού Κώδικα της ελληνικής νομοθεσίας. Πιστεύουμε ότι οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις κινούνται εντός του πλαισίου των νόμων. Μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση, κατά το μέτρο που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν, όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με παράνομες δραστηριότητες. Ουδείς, πιστεύω, επιθυμεί να μείνει η Πολιτεία απαθής απέναντι σε πράξεις, οι οποίες είναι παράνομες. Ολοι θέλουν να υπάρχει παρέμβαση, προκειμένου να μη διαταραχθεί το κράτος δικαίου. Αυτό, νομίζω, το επιθυμούμε όλοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό λέω κι εγώ. Με τις εισαγγελικές αρχές και τις αστυνομικές δυνάμεις θα επιβάλετε την αποκρατικοποίηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισαγγελικές αρχές και οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν το δικό τους διακριτό ρόλο, προκειμένου να διασφαλίζεται η τάξη, να τηρούνται οι νόμοι, να εφαρμόζεται το δίκαιο και όλοι οι πολίτες να ζουν σε ένα πλαίσιο το οποίο βοηθάει, ώστε ο καθένας αυτό το οποίο δικαιούται να το απολαμβάνει και να μην το στερείται από παράνομες δραστηριότητες οποιουδήποτε άλλου. Αυτός, ακριβώς, είναι ο ρόλος τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτά τα κάνετε για το καλό των εργαζομένων. Αυτοί δεν το καταλαβαίνουν και διαμαρτύρονται;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν θα πρέπει να συγχέουμε μια μικρή ομάδα εργαζομένων, έναν πυρήνα στελεχών που έχουν και κομματική ιδιότητα, με το σύνολο των εργαζομένων. Οταν μιλούμε για εργαζόμενους, μιλούμε για εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μιλούμε για λίγες εκατοντάδες ανθρώπων, οι οποίοι σε οποιαδήποτε δραστηριότητα πρωτοπορούν μόνον και μόνον επειδή έχουν κάνει αυτή την πολιτική επιλογή. Είναι δικό τους δικαίωμα να κινητοποιούνται με τον τρόπο τον οποίο έχουν επιλέξει. Αυτό, όμως, το οποίο δεν δικαιούνται είναι, κατά παράβαση των νόμων που πρέπει όλοι να σεβόμαστε, να ενεργούν έτσι, ώστε να βλάπτουν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζομένων, αλλά και του κοινωνικού συνόλου. Αυτή είναι η διαφορά. Μην ταυτίζετε τους εργαζόμενους με μία μικρή ομάδα ανθρώπων, που με οποιοδήποτε κόστος για την εθνική οικονομία, για το κοινωνικό σύνολο, ακόμα και για τα συμφέροντα των ίδιων των εργαζομένων, κινητοποιούνται με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να τους αποδοκιμάσετε, γιατί δεν βοηθούν ούτε καν την υπόθεση για την οποία ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται. Δεν την βοηθούν. Αντιθέτως τη βλάπτουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πίσω από τους εργαζόμενους αυτούς οι οποίοι διαμαρτύρονται υπάρχουν κόμματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι σε σειρά κινητοποιήσεων, που αφορούν θέματα είτε των ναυτεργατών, είτε της Ιονικής Τράπεζας, είτε των αναπληρωτών καθηγητών, είτε των αγροτών, βρίσκονται συγκεκριμένα άτομα τα οποία τυχαίνει να έχουν και μία ορισμένη κομματική ταυτότητα. Αυτό δεν είναι κακό. Αλλά είναι δηλωτικό, του πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι την ανάπτυξη των μαζικών συνδικαλιστικών αγώνων. Εμείς διαφωνούμε με αυτή την αντίληψη. Πιστεύουμε ότι ο Ν. 1264/82 που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι, ίσως, ο πιο προωθημένος νόμος στο σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών, που διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Ο νόμος αυτός πρέπει να τηρείται. Χαιρετίστηκε, τότε, σαν ένα μέτρο επαναστατικό, πρωτοποριακό. Ο νόμος αυτός δεν τηρείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αυτούς τους πολύ ολίγους, οι οποίοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο να πολιτεύονται, ασκώντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια κόμματα είναι, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Δεν θα ενοχοποιήσω κάποιον ο οποίος ανήκει σ` ένα κόμμα. Το είπα αυτό και πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι είναι κόμματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κομματική ιδιότητα. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες και δεν θέλω να ταυτίσω τον καθένα με μια ορισμένη ιδιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΣΟΚ είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτοί που κινητοποιούνται, ταυτοχρόνως, χωρίς να έχουν και ειδικό ενδιαφέρον σε όλους τους τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, εγώ έξω από το "ΚΑΡΑΒΕΛ" είδα να καίνε ταυτότητες του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Εχουμε τέτοια φαινόμενα, όπως έχουμε ανάλογα φαινόμενα και στους κόλπους άλλων κομμάτων. Πρέπει να σας πω, όμως, και αυτό δεν πρέπει να σας διαφεύγει, ότι συχνά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσιάζονται με μία ιδιότητα την οποία δεν έχουν. Γιατί, αποκλείετε το φαινόμενο ή το ενδεχόμενο κάποιος να παρουσιάζεται ως στέλεχος ενός κόμματος, χωρίς να είναι, αλλά να υποδύεται μια τέτοια ιδιότητα μόνον και μόνον για λόγους εντυπώσεων; Δεν θέλω να είμαστε απόλυτοι όταν πρόκειται να βγάλουμε συμπεράσματα. Υπάρχουν στελέχη, τα οποία ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Στελέχη τα οποία με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητά τους, επειδή διαφωνούν με πλευρές της πολιτικής ή με χειρισμούς της κυβερνητικής πολιτικής σε διάφορους τομείς. Αυτό είναι αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει όμως -και δεν πρέπει να οδηγούμεθα σε γενίκευση, όταν βγάζουμε συμπεράσματα- ότι έχουμε τέτοιου είδους αντιπαράθεση σαν αυτή την οποία υπονοείτε εσείς. Και δεν μιλώ γι` αυτούς. Το ξέρετε πολύ καλά.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι παρουσιάζονται κάποιοι με την ιδιότητα στελέχους, χωρίς να την έχουν. Μπορείτε να μου πείτε σε πιο συγκεκριμένο περιστατικό αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει αυτό, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Υπάρχει παράδειγμα ανθρώπων που παρουσιάστηκαν ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έσκιζαν τις ταυτότητες που είχαν, ενώ δεν ήταν ποτέ μέλη του ΠΑΣΟΚ. Εχουν γίνει αυτά, γίνονται και θα ξαναγίνουν. Είναι τα διάφορα τεχνάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται, προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, για μια ακόμη φορά, να πω ότι υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάμεσα στην εικόνα και τις εντυπώσεις που δημιουργεί από τη μια και την πραγματική κατάσταση από την άλλη. Δεν πρέπει να μας φαίνονται όλα αυτά τόσο ξένα, ώστε να μας εντυπωσιάζουν.

ΚΙΑΟΣ: Αναφερθήκατε, προηγουμένως, στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Ποιος κατά τη γνώμη σας υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ίδιος ο λαός μέσω των εκπροσώπων του. Εχει ψηφίσει μία Κυβέρνηση για να εφαρμόσει μία πολιτική. Το κοινωνικό σύνολο, μεταξύ των άλλων, ειδικώς οι πελάτες της Ιονικής Τράπεζας είναι αυτοί οι οποίοι απαιτούν να συναλλάσσονται χωρίς εμπόδια με την Τράπεζα. Δεν είναι δυνατόν να παρεμποδίζονται.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό ισχύει, γιατί είπατε η Κυβέρνηση, και για την οποιαδήποτε Κυβέρνηση πριν από εσάς και μετά από εσάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ο Ελληνικός Λαός είναι αυτός που με την ετυμηγορία του αποφασίζει σε ποιόν θα αναθέσει τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι μία γενική αρχή. Δεν λέω κάτι καινούργιο.

ΚΙΑΟΣ: Κατά τη γνώμη σας η Κυβέρνηση, είτε η τωρινή, είτε η προηγούμενη, είναι αυτή που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες οι Κυβερνήσεις είναι νόμιμες Κυβερνήσεις και είναι ταγμένες να υπερασπίζονται το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

ΚΙΑΟΣ: Οταν ήσασταν αντιπολίτευση στη Βουλή εσείς, το κόμμα σας έλεγε άλλα πράγματα στην τότε Κυβέρνηση. Τίποτα άλλο. Γι` αυτό το ρώτησα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό ακριβώς υπάρχει η πολιτική αντιπαράθεση. Γι` αυτό υπάρχουν διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αλλιώς δεν θα υπήρχε η ανάγκη να υπάρχουν διάφορα κόμματα. Θα ανήκαμε όλοι σ` ένα κόμμα και μόνο. Επειδή, ακριβώς, υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα, διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις στα προβλήματα που απασχολούν το λαό και την κοινωνία, υπάρχουν και διαφορετικά προγράμματα κομμάτων. Εμείς, πιστεύουμε, ότι η πολιτική την οποία ακολουθούμε με βάση το πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων, και για τις αποκρατικοποιήσεις, είναι η ορθή πολιτική που αποδίδει καρπούς. Αυτό φαίνεται από τους συγκεκριμένους στόχους που έχουμε πετύχει. Και σας καλώ να κρίνετε τη δραστηριότητα της Κυβέρνησης αυτής με βάση συγκεκριμένα αποτελέσματα και να συγκρίνετε αυτή τη δραστηριότητα της Κυβέρνησης με τη δράση άλλων Κυβερνήσεων, σε σχέση με τους στόχους που είχαν θέσει αυτές. Ας δούμε, λοιπόν, τι αποτέλεσμα είχε η κυβερνητική πολιτική μιας ορισμένης περιόδου, οποιασδήποτε στο παρελθόν περιόδου, σε σχέση με την αποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει η δική μας Κυβέρνηση στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αυτό σας καλώ να το κάνετε.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιες είναι οι παράνομες δραστηριότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαμε παραβίαση των άρθρων 331 και 334 για την αυτοδικία και τη διασάλευση οικιακής ειρήνης. Ακόμη υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που μεταξύ των άλλων, λέει ότι το Μηχανογραφικό Κέντρο σ` ένα δημόσιο οργανισμό δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνεται. Ασφαλώς, η κατάληψη του "εγκεφάλου" του Μηχανογραφικού Κέντρου της Ιονικής Τράπεζας που οδηγεί σε παράλυση την Τράπεζα είναι κάτι ανεπίτρεπτο. Είναι παράνομη πράξη. Δεν μπορεί να παραλύει το Κράτος. Είναι παράνομες πράξεις. Αν εσείς θέλετε το Κράτος να παραμένει απαθές στην παρανομία να το πείτε ευθέως. Είναι ρητορικό το ερώτημα. Εμείς δεν έχουμε αυτή τη θέση.

ΚΙΑΟΣ: Και επειδή αναφερθήκατε σ' αυτή την ιστορία του μηχανογραφικού της ΙΟΝΙΚΗΣ, να σας ρωτήσω, ποια λογική πρυτάνευσε στην Κυβέρνηση για να πάνε τόσες πολλές δυνάμεις ΜΑΤ για να βγάλουν πέντε ανθρώπους, κατά την ομολογία των ίδιων των ανθρώπων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν ήταν τόσες πολλές οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Ηταν πολύ μικρός ο αριθμός των ανδρών των ειδικών υπηρεσιών που έλαβαν μέρος σ' αυτή την επιχείρηση. Ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Τράπεζας, ζήτησε από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να συνδράμουν την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος μέσω των διαδικασιών διαλόγου -που εξάντλησαν τα όριά τους ως φαίνεται- προκειμένου να επαναλειτουργήσει η Τράπεζα. Επειδή τα αδικήματα αυτά διώκονται κατ' έγκληση, ο ίδιος ο Διοικητής της ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας ζήτησε τη συμβολή αυτών των φορέων.

ΚΙΑΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: μπορείτε να κάνετε ιστορική σύγκριση της επεμβάσεως των ΜΑΤ στην Ολύμπικ Κέτερινγκ και της χθεσινής;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι δεν έχει καμία σχέση, δοθέντος ότι ειδικά χθες -το είπαν και οι ίδιοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι- υπήρξε μια μεταφορά τους στο Αστυνομικό Τμήμα και μετά από κάποιες ώρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είχαμε συγκρούσεις, ότι είχαμε βιαιότητες, ότι είχαμε τραυματισμούς. Αυτά μόνο στο χώρο της φαντασίας υπάρχουν. Γνωρίζετε πολύ καλά -και είναι αποκαλυπτικές εν προκειμένω οι εικόνες- ότι δεν είχαμε μια τέτοια αντιπαράθεση με την οξύτητα εκείνη, η οποία θα οδηγούσε σε έκτροπα. Δεν είχαμε έκτροπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τώρα ήταν παράνομη η κατάληψη του μηχανογραφικού της ΙΟΝΙΚΗΣ. Οταν έκανε την κατάληψη, παλιά επί Ν.Δ., ο κ.Πρωτόπαπας δεν ήταν παράνομη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να έχετε ισχυρή μνήμη για να θυμηθείτε πόσα έγιναν όταν κυβερνούσε η Ν.Δ. και με ποιο τρόπο άσκησε σε πολλούς τομείς την πολιτική της και μάλιστα με αρνητικά αποτελέσματα, για να μπορείτε, συγκρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα εκείνη την περίοδο, να βγάλετε και εσείς το συμπέρασμα ότι σήμερα έχουμε μια πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρέπει να ταυτίζετε τη μια περίοδο με την άλλη. Εχουμε συγκεκριμένους στόχους, έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, συζητούμε τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινωνικές ομάδες. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο μας περιμένει -έκανε ήδη την εμφάνισή του- δεν επιτρέπει άλλες ολιγωρίες. Δεν πρέπει να είμαστε αμελείς. Αντιθέτως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τότε κυβέρνηση δεν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό την αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός, επειδή δεν υπερασπιζόταν τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Προσδίδει η Κυβέρνηση στο θέμα των εξελίξεων στην ΙΟΝΙΚΗ και γενικότερα των αποκρατικοποιήσεων στοιχεία πολιτικής της επιβίωσης; Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη: Προφανώς θα γνωρίζετε και τα δημοσιεύματα, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα περί "δυσφορίας, δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού" και ορισμένων σκέψεων που έχουν επεξεργαστεί, ακόμη και για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, να έρθει το θέμα στη Βουλή κλπ., αναγράφονται διάφορα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει την πολιτική την οποία ακολουθεί. Η πολιτική αυτή, επειδή ακριβώς είναι προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και της χώρας, θα ολοκληρωθεί. Αυτό το οποίο ο Πρωθυπουργός έχει κατ` επανάληψη πει, είναι ότι δεν πρόκειται αυτή την πολιτική να τη διαπραγματευτούμε, ούτε να οδηγηθούμε σε ταλαντεύσεις επειδή και ισχυρή πολιτική βούληση διαθέτουμε, αλλά και τη δυνατότητα να κάνουμε την πολιτική αυτή βούληση πράξη, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται τέτοιο θέμα, σαν αυτό το οποίο με την ερώτησή σας θέσατε. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι σαφές, είναι τούτο: Οταν έρθει η ώρα των εκλογών, το 2000, ο ελληνικός λαός, έχοντας ένα ολοκληρωμένο πλέον έργο από την Κυβέρνησή μας, θα το κρίνει, θα το αξιολογήσει και θα εκδώσει την ετυμηγορία του, που είμαι βέβαιος ότι θα είναι και πάλι θετική για μας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Στην ερώτηση της κας Βιτσέντζου θα επανέλθω: Διαψεύδετε ρητά το σημερινό δημοσίευμα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ;

ΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο κε Υπουργέ, σχετικά με τη δράση Τούρκων και άλλων πρακτόρων σε διάφορα διαμερίσματα της χώρας σε βάρος Κούρδων προσφύγων.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα στοιχεία τα πληροφορούμεθα και εμείς. Οι υπηρεσίες οι οποίες είναι εντεταλμένες να διασφαλίζουν την τάξη και την ηρεμία στον τόπο μας, έχουν επιφορτιστεί και με αυτό το έργο, να ελέγχουν δηλαδή τη δραστηριότητα δυνάμεων ή παραγόντων που λειτουργούν στη χώρα μας με τρόπο αποσταθεροποιητικό και υπονομευτικό και να προβαίνουν σε πράξεις, οι οποίες είναι όχι απλώς παράνομες, αλλά και εγκληματικές. Είναι θέματα τα οποία απασχολούν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει λόγος, αυτή την ώρα, να πούμε κάτι παραπάνω. Απλά μπορούμε να πούμε ότι "έχουν γνώση οι φύλακες".

ΓΚΟΓΚΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της Κυβέρνησης σχετικά με την επίθεση που δέχτηκε χθες με γκαζάκια το ΤΕLE CITY; Κάηκαν δύο αυτοκίνητα του σταθμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η έξαρση των φαινομένων μας λυπεί όλους. Ιδίως, όταν στόχος είναι ένα μέσο ενημέρωσης. Αυτό δείχνει ποιος είναι ο χαρακτήρας όσων επινοούν τέτοιου είδους σχέδια και τα εφαρμόζουν. Θα πρέπει, λοιπόν, ειδικώς τα ΜΜΕ να μένουν μακριά από τέτοιες στοχεύσεις, δοθέντος ότι μέσω των ΜΜΕ διασφαλίζεται η πολυφωνία, ο δημοκρατικός χαρακτήρας του πολιτεύματός μας. Είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις να μιλούν εν ονόματι της δημοκρατίας ή των δικαιωμάτων των πολιτών και παράλληλα να στρέφονται εναντίον Μέσων Ενημέρωσης; Δεν είναι μια αντίφαση;

ΚΙΑΟΣ: Κάτι άλλο: Προηγουμένως πληροφορήθηκα από ένα συνάδελφο -το λέω με επιφύλαξη- ότι εξεδόθη απόφαση δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης που ουσιαστικά απαγορεύει την κυκλοφορία του λεξικού του Καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη. Το γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω την απόφαση του δικαστηρίου. Γνωρίζω το θέμα που έχει προκύψει. Νομίζω ότι έδωσε διέξοδο στο αδιέξοδο το οποίο φαίνεται ότι δημιουργήθηκε, ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης. Ο κ. Μπαμπινιώτης, πέρα από την επιστημονική γνώση, έχει επιστημονικό ήθος. Ο ίδιος, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε, νομίζω ότι ανέλαβε την πρωτοβουλία και είπε ότι στη νέα έκδοση δεν θα συμπεριλάβει αυτή τη συγκεκριμένη εκδοχή, αυτή την ερμηνεία.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε, δηλαδή, ότι προάγεται η ελεύθερη έκφραση της γνώμης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάποιοι έχουν μια άποψη, κάποιοι άλλοι έχουν μια άλλη άποψη. Μην περιμένετε ως Κυβέρνηση να πούμε ποια είναι η άποψή μας. Πιστεύουμε ότι η επιστημονική έρευνα πρέπει να είναι ακώλυτη. Νομίζω ότι καθένας θα πρέπει στο πλαίσιο, βεβαίως, των επιστημονικών υποχρεώσεων που έχει και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει να διατυπώνει την άποψή του. Χαιρετίζουμε, όμως, και το φαινόμενο της ευαισθησίας, το οποίο εκδηλώθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του συντάκτη του λεξικού, του κ. Μπαμπινιώτη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Πάντως υπάρχει προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Εφόσον, όμως, υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, θα πρέπει να εφαρμοστεί.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Το ότι τρεις Υπουργοί το χαρακτηρίζουν ως σφάλμα, δεν συνθέτει μια θέση της Κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι κάποιοι που έχουν μια ορισμένη άποψη, άλλοι έχουν μια άλλη άποψη. Καθένας έχει τη δική του άποψη. Δεν σημαίνει ότι είναι θέση της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Είπατε ότι "εφόσον υπάρχει δικαστική απόφαση, θα εφαρμοστεί", δηλαδή εφόσον υπάρχει απόφαση η οποία λέει "απαγορεύεται να κυκλοφορήσει το λεξικό", συμφωνείτε και λέτε "ναι";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζουμε ποτέ τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτό είναι σαφές.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 May 1998 - 15:22:44 UTC