Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα στην αρχή να σας ανακοινώσω ότι αναβλήθηκε η αρχικώς προγραμματισμένη για τις 30 και 31 Μαϊου τριμερής συνάντηση των ηγετών Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας που επρόκειτο να γίνει στους Δελφούς. Η αναβολή γίνεται λόγω αδυναμίας έλευσης στην Ελλάδα του Προέδρου της Ρουμανίας κ. Κωνσταντινέσκου, το πρόγραμμα του οποίου γι` αυτές τις ημέρες ήταν πλήρες. Επειδή ο ίδιος θέλει να είναι παρών σε αυτή την τριμερή συνάντηση ζήτησε να αποφασίσουμε από κοινού μία αναβολή. Οι νέες ημερομηνίες συνάντησης θα καθοριστούν, μετά από διαβουλεύσεις, δια της διπλωματικής οδού. Αυτά προς ενημέρωσή σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Η "Φωνή της Νέας Υόρκης" στο πρώτο της θέμα σήμερα αναφέρει ότι οι Αμερικανοί συμφωνούν με την πρόταση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300. Η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης ποια είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση της Κύπρου. Η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει πει πως το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 είναι ευθέως συναρτημένο είτε με την πρόοδο των συνομιλιών, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για λύση του προβλήματος, είτε με την έναρξη των διαδικασιών για την αποστρατικοποίηση στο νησί. Αυτά είναι δύο κεφάλαια που πρέπει να εξεταστούν, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Κυπριακή Κυβέρνηση να λάβει κάποια άλλη απόφαση, από αυτή που έχει λάβει, όσον αφορά το θέμα των S-300.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Οσον αφορά την πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποιο είναι το θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε για την εγκατάσταση ή μη των S-300. Δεν υπάρχει άλλο θέμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση αυτής της απόφασης.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι εκτεταμένες, πλέον, κινητοποιήσεις στο χώρο των Τραπεζών αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική που έχουμε επιλέξει, γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των εργαζόμενων. Οι κινητοποιήσεις οι οποίες υπάρχουν ιδιαίτερα στην Ιονική Τράπεζα, αντιλαμβάνεστε πως δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της Τράπεζας. Θα έλεγα ότι μειώνουν την ίδια την αξιοπιστία της Τράπεζας, αφού έχουν οδηγήσει σε ένα είδος αιχμαλωσίας όλους εκείνους που είχαν εμπιστευτεί την Τράπεζα και συναλλάσσονταν με αυτήν. Πιστεύουμε ότι η επιλογή η οποία, μεταξύ των άλλων, διασφαλίζει και την εργασία των υπαλλήλων της, ήταν χρήσιμη και ωφέλιμη για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αυτό δεν πρέπει να παραβλέπεται.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την υπογραφή διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι ελεύθερες. Γίνονται μεταξύ των εταίρων. Η απ` ευθείας αυτή συνεννόηση είχε ένα πάρα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Θετικό αποτέλεσμα για όλους, πιστεύουμε, και πάνω από όλα για τον τόπο, προκειμένου να υπάρχει διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται με όρους που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές. Και βεβαίως δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης, μέσα από τέτοιες συμφωνίες, το οποίο συμβάλλει γενικότερα στη δημιουργία ενός κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που είναι πάρα πολύ χρήσιμο για τον τόπο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα στην "Ακρόπολη", απ` ότι διάβασα, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλεται ως άνθρωπος των Τούρκων. Η Κυβέρνηση έχει κάποια στοιχεία, έχει κάτι να σχολιάσει γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δραστηριότητες των βουλευτών. Οι βουλευτές εκλέγονται από τον Ελληνικό Λαό, κρίνονται από αυτόν. Οποιαδήποτε δραστηριότητα η οποία είναι σύννομη πρέπει να γίνεται παραδεκτή. Εφ` όσον δεν είναι σύννομη υπάρχουν διαδικασίες και όργανα που επιλαμβάνονται αναλόγως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταγγέλλεται, όμως, σαν κατάσκοπος των Τούρκων στην Ελλάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιος, ακριβώς, έχει μία τέτοια καταγγελία να στοιχειοθετήσει, θα πρέπει να τη στοιχειοθετήσει, προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

ΚΙΑΟΣ: Θέλω να αναφερθώ στα δημοσιεύματα της "Ελευθεροτυπίας" σχετικά με το "ΞΥΣΤΟ". Συγκεκριμένα, στην υποχρέωση που είχε ο ανάδοχος, σύμφωνα με το άρθρο 21, όπως λέει, της συμβάσεως, να αντικαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, που δεν το έπραξε. Κι αυτό σε συνδυασμό και με το ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις και πού βρίσκεται, δηλαδή, η ιστορία, έληξε; Ξαναδόθηκε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σήμερα θέτετε ένα άλλο θέμα, το οποίο αναφέρεται στο άρθρο 21 της σύμβασης.

ΚΙΑΟΣ: Και η παράγραφος 1 του άρθρου 18, το λέει αυτό, νομίζω.

ΡΕΠΠΑΣ: Το άρθρο 21, εφαρμόζεται. Το σύστημα αυτό στο οποίο αναφέρεται η καλή εφημερίδα είναι ένα σύστημα το οποίο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί. Υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση στο άρθρου 21, η ON LINE σύνδεση της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων με τις εγκαταστάσεις, με τα γραφεία της αναδόχου εταιρίας. Πληροφορείται τα στοιχεία αυτά το Υπουργείο Οικονομικών, στοιχεία τα οποία προμηθεύει μέσω της ON LINE γραμμής στο Υπουργείο Οικονομικών η ίδια η ανάδοχος εταιρία. Δεν είναι το θέμα αυτό το οποίο συζητήσαμε χθες ή το θέμα εκείνο το οποίο, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί απολύτως η διαφάνεια, όσον αφορά τη διανομή των χρηματικών ποσών που δικαιούνται αυτοί που έχουν κερδίσει. Εμείς μιλούμε για την εγκαθίδρυση ενός ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο θα πιστοποιεί ότι αποδίδονται τα αναλογούντα χρηματικά ποσά στους δικαιούχους. Το σύστημα αυτό θα συνδέει το Υπουργείο Οικονομικών απευθείας, με τα περίπου 2.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, που πωλούνται τα λαχεία αυτά. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση. Αυτό είναι το θέμα το οποίο έχει τεθεί. Οσον αφορά όλα αυτά τα οποία αναφέρονται σήμερα και έχουν σχέση με το άρθρο 21 -για τις δαπάνες του αναδόχου, ο οποίος υποχρεούται να εγκαταστήσει το σύστημα αυτό, για να λειτουργεί ON LINE- έχουν αντιμετωπιστεί.

ΚΙΑΟΣ: Και ξεπλήρωσε την υποχρέωση που είχε ο ανάδοχος ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το άρθρο 21 που εφαρμόζεται, ξεπλήρωσε την υποχρέωση που είχε. Και πρέπει να πω, κάνοντας ένα παράπονο αν θέλετε, και σας παρακαλώ να το μεταφέρετε και στην εφημερίδα σας, ότι για το θέμα αυτό, όσες φορές συζητήσαμε, έχω δώσει απαντήσεις οι οποίες δεν βλέπω να δημοσιεύονται. Και όταν μιλούμε για θέματα διαφάνειας, αντιλαμβάνεστε πως επειδή ευαισθητοποιείται ο κόσμος και πρέπει να έχει μία πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, ζητώ -οι σχολιασμοί της εφημερίδας είναι δικοί σας- αυτά τα οποία λέω να δημοσιεύονται, ώστε να μπορεί ο αναγνώστης, μέσα από τη δική του δυνατότητα κρίσης των θεμάτων, να βγάλει ένα τελικό συμπέρασμα. Γιατί, τίποτα από όσα έχω πει δεν δημοσιεύονται. Τίποτα. Ισα-ίσα γίνεται ένας σχολιασμός των όσων είπα, χωρίς αυτά τα οποία είπα να δημοσιεύονται αυτούσια. Για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, αυτό νομίζω δεν είναι ένα παιχνίδι σωστό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφέρεστε στην "Ελευθεροτυπία"...

ΡΕΠΠΑΣ: Η "Ελευθεροτυπία" και ο "Ελεύθερος Τύπος" πάλι επανέρχονται σήμερα σ` αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή αναφέρεστε στην εφημερίδα που εργάζομαι, νομίζω ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και εσάς σας εκτιμώ προσωπικά και την "Ελευθεροτυπία" θεωρώ έγκυρη εφημερίδα και δεν έχω κανένα προσωπικό παράπονο. Αλλά, αντιλαμβάνεστε πως νιώθω κι εγώ ότι είναι άδικη η μεταχείριση που γίνεται στην Κυβέρνηση και σε μένα προσωπικά, όταν η σύνδεση των θεμάτων αυτών και με το πρόσωπό μου και με την Κυβέρνηση, γίνεται με ένα τέτοιο πλάγιο τρόπο, που δεν νομίζω ότι έχει αντικειμενική βάση. Δεν έχει πραγματική βάση. Χθες, μιλήσαμε για τα θέματα τα οποία αφορούν το άρθρο 18 και σας απάντησα. Επανέρχεται σήμερα η εφημερίδα κι εσείς για το άρθρο 21. Είναι άλλη η ON LINE γραμμή και σας λέω ότι υπάρχει και λειτουργεί αυτή η ON LINE γραμμή, η οποία εμάς δεν μας ικανοποιεί ότι ως λειτουργικό στοιχείο διασφαλίζει τη διαφάνεια. Γιατί, μέσω της ON LINE γραμμής, το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορείται τα στοιχεία, με τα οποία προμηθεύει τη γραμμή αυτή η ανάδοχος εταιρία. Εμείς θέλουμε να υπάρχει το άλλο σύστημα. Ενα ηλεκτρονικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, μέσω του οποίου θα πληροφορείται απευθείας το Υπουργείο Οικονομικών, αν πραγματικά διανέμονται τα χρηματικά ποσά. Σας είπα ότι εκείνο το σύστημα δεν ήταν υποχρεωμένος ο ανάδοχος να το εγκαταστήσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και σήμερα γίνεται μία σύνδεση, τεχνηέντως, του θέματος που αφορά το άρθρο 18 με το θέμα που αφορά το άρθρο 21 και δίνεται η εντύπωση στον αναγνώστη ότι, ενώ είναι υποχρεωμένη η ανάδοχος εταιρία να εγκαταστήσει το σύστημα ο κ. Ρέππας λέει ότι δεν είναι υποχρεωμένη. Μα, αυτό το σύστημα, που είναι υποχρεωμένη να το εγκαταστήσει η ανάδοχος εταιρία, το έχει εγκαταστήσει. Και σας είπα και πάλι, η σύμβαση είναι ασαφής. Είναι σκόπιμα ασαφής; Σκόπιμα ασαφής, ίσως. Και γι` αυτό έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Αυτά προσπάθησε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εσείς ζητάτε να συνδεθεί απευθείας το δίκτυο με τα 2.000 σημεία, όπου γίνεται η πώληση και διακίνηση του "ΞΥΣΤΟ". Θέλω να σας ρωτήσω, αυτό το απαιτείτε από τον ανάδοχο και έχει κληθεί να το ρυθμίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα εκ των θεμάτων, τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η πληροφόρηση που έχω είναι ότι γίνεται δεκτό, να αλλάξει στο σημείο αυτό η σύμβαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Συνεπώς, ολοκληρώνεται, μετά από αυτό, η διαπραγμάτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαπραγμάτευση για τα σχετικά θέματα διεξάγεται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ένα ειδικό θέμα. Παρακαλώ να απευθύνεστε εσείς εκεί, για όλες τις λεπτομέρειες. Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών για τόσο ειδικά θέματα. Αλλά, σας λέω ότι η πληροφόρηση που έχω, είναι ότι έχει τεθεί αυτό το θέμα ως κυρίαρχο θέμα και αντιμετωπίζεται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ : Στην αρχική σύμβαση -απ' ό,τι θυμάμαι- ήταν δύο εταίροι : ο κ.Κόκκαλης και μια αμερικάνικη εταιρεία. Τώρα, στη νέα σύμβαση είναι μονοπρόσωπος ο ανάδοχος, ξέρετε τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ : Δεν γνωρίζω εάν έχει αλλάξει η σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που είχε αναλάβει αυτή τη δραστηριότητα το 1993. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών κάνει συζήτηση, διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία. Πώς εκπροσωπείται η ανάδοχος εταιρεία είναι θέμα δικό της. Αυτό το οποίο γνωρίζει το Υπουργείο Οικονομικών είναι ένας συγκεκριμένος ανάδοχος. Με αυτόν συζητάμε.

ΠΑΡΙΣ : Θέλω να ρωτήσω εάν έχει γίνει η ενδεδειγμένη προετοιμασία γι' αυτές τις αποκρατικοποιήσεις. Σκέφτεστε να κάνετε, αυτό που λέτε, μια τομή . Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να γίνει; Θα υπάρξει κάποιος ξένος σύμβουλος ο οποίος θα το προετοιμάσει; Αυτό σας ρωτάω. Γιατί π.χ. στην περίπτωση του ΟΤΕ που αποφασίσθηκε να γίνει το επόμενο, ως το τέλος του χρόνου, υπήρχε ένας καλός λόγος. Τα ψηφιακά, οι γραμμές οι οποίες θα έχουν γίνει μέχρι τότε. Σε αυτή την περίπτωση π.χ. η ΙΟΝΙΚΗ μόλις που είχε κέρδη πέρυσι. Είναι καλή η στιγμή; Το χρονοδιάγραμμα το οποίο εξαγγέλθηκε ένατο μήνα, αν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία;.

ΡΕΠΠΑΣ : Η ανάλογη προετοιμασία έχει γίνει. Και η χρονική στιγμή είναι αυτή. Δεν έχουμε άλλα χρονικά περιθώρια. Ο χρονικός ορίζοντας προκειμένου να πετύχουμε συγκεκριμένους στόχους, είναι γνωστός και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι, όπως με επιτυχία έγινε η διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΤΕ, το ίδιο πρέπει να προχωρήσουμε και στις άλλες περιπτώσεις. Και προχωρούμε, έχοντας υπόψη μας προτάσεις-εισηγήσεις ειδικών συμβούλων. Κάτι τέτοιο έγινε και στην περίπτωση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ΙΟΝΙΚΗΣ Τράπεζας. Γνωρίζετε ότι συγκεκριμένη εταιρεία, η ΜΟΝΙΤΟΡ, ανέλαβε να εκπονήσει μια μελέτη και έκανε συγκεκριμένη πρόταση, όπου μεταξύ των σεναρίων προέβλεπε και τη συγχώνευση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ με την ΙΟΝΙΚΗ υπό τον όρο, όμως, της απόλυσης 3.000 και πλέον εργαζομένων. Αυτό θα είχε ένα κοινωνικό κόστος το οποίο εμείς θεωρήσαμε υπερβολικό και γι' αυτό το λόγο επιλέξαμε να πάμε σε μια άλλη λύση. Δοθέντος ότι ενόψει του μεγάλου ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα (η ΙΟΝΙΚΗ Τράπεζα, μικρή Τράπεζα ως μέγεθος συγκρινόμενο με τα διεθνή δεδομένα, μεγάλη ίσως για την ελληνική αγορά, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αύριο δεν θα υπάρχει ελληνική αγορά, θα υπάρχει μια διεθνής, μια ευρωπαϊκή αγορά) πιστέψαμε ότι έπρεπε να πάμε σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία για τους συγκεκριμένους λόγους.

ΠΑΡΙΣ : Η τιμή της μετοχής της ΙΟΝΙΚΗΣ νομίζετε ότι ανταποκρίνεται στη σημερινή αξία της ;

ΡΕΠΠΑΣ : Δεν μπορώ να σχολιάσω το επίπεδο ή την αξία της τιμής μετοχής μιας επιχείρησης. Δεν μου επιτρέπεται. Και βεβαίως, η αξία της επιχείρησης που θα πωληθεί, είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί με διαφανείς διαδικασίες. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Προέχει να έχουμε ισχυρά τραπεζικά συγκροτήματα ελληνικών συμφερόντων προκειμένου στον αυριανό ανταγωνισμό να επιβιώσουν. Να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας για Ελληνες πολίτες. Και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Αυτό είναι το θέμα. Γιατί αύριο, γνωρίζετε πολύ καλά, αν ένας κολοσσός προσφέρει σε οποιονδήποτε από μας χαμηλότερα επιτόκια, θα τον προτιμήσουμε. Δεν θα επιλέξουμε την ταυτότητά του ή την καταγωγή του. Πρέπει να προετοιμαστούμε, λοιπόν, γι' αυτό το καινούργιο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται.

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 May 1998 - 14:01:43 UTC