Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

* Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε για το Λονδίνο, όπου θα πάρει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Τον συνοδεύει, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο Υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, γι' αυτό είμαι εγώ στη διάθεσή σας. Γνωρίζετε ότι μετά από το Λονδίνο θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πράγα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

* Να σας ανακοινώσω, επίσης, ότι στις 18 του μηνός, την επόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκιούλα Χορν. Τα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει, θα εστιαστούν, κυρίως, στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, στη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή και στην πορεία ένταξης της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Μία διευκρίνιση: Από το Λονδίνο θα πάει κατ' ευθείαν στην Πράγα ή θα περάσει από κάπου αλλού; Θα μείνει δηλαδή και μετά τη Διάσκεψη στο Λονδίνο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από το Λονδίνο θα πάει στην Πράγα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν αυτό που είπε ο κ. Κατσανέβας στη Βουλή για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που υπάρχουν σήμερα, το σκέφτεται η Κυβέρνηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό το θέμα απαντήθηκε ήδη στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, του κ. Σφυρίου, και από αυτό εδώ το βήμα, επανειλημμένα, επίσης, έχει απαντηθεί. Δεν εξετάζει η Κυβέρνηση τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ο κ. Κατσανέβας ήταν εισηγητής...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν εξετάζει η Κυβέρνηση θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Και γνωρίζετε εσείς, επίσης, ως παλαιός πολιτικός συντάκτης, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στη Βουλή. Η μονιμότητα σχετίζεται και με αυτό, που επίσης δεν εθίγη, το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί βγήκε ο κ. Κατσανέβας να πει αυτό το πράγμα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί ρωτάτε εμένα γι' αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ήταν εισηγητής της Κυβέρνησης.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Άλλη ερώτηση, παρακαλώ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Κυβέρνηση έχει αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Παρακολουθούμε την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι γεγονός ότι είναι μία μακρόχρονη κρίση. Αλλά αυτό που μπορεί να ενδιαφέρει εμάς είναι να μπορέσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαδραματίσει το θεσμικό του ρόλο, ως κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακούστηκαν, σήμερα, πολλά σχόλια γύρω από κάποιο "όργιο" κομματικών παρεμβάσεων, σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Εχετε κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είδα κάποια δημοσιεύματα. Είναι συνέχεια δημοσιευμάτων που αναφέρθηκαν και σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Είναι εντελώς ανυπόστατες οι πληροφορίες αυτές και όσοι τις διοχετεύουν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία, διότι η Κυβέρνηση δεν επεμβαίνει με κανένα τρόπο στη λειτουργία των αρμόδιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Επί της ουσίας, οι κρίσεις γίνονται με κριτήρια αξιοκρατίας, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα και σχόλια τέτοια είναι σχόλια που μεταφέρουν ένα κλίμα άλλων εποχών που σήμερα δεν υπάρχει.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ποιών εποχών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αλλων εποχών που έχουν καταγραφεί ιστορικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε την απόφαση του Δικαστηρίου στα Τρίκαλα που καταδίκασε αγρότες, χωρίς δικαίωμα έφεσης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Την απόφαση του Δικαστηρίου δεν μπορώ να τη σχολιάσω, όπως καταλαβαίνετε. Εάν εισάγετε έτσι την ερώτησή σας, δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρωτοφανής αυτή η απόφαση "χωρίς έφεση". Δηλαδή, τιμωρεί η Κυβέρνηση τους αγρότες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι ένα Δικαστήριο, εάν κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί μία ποινή χωρίς έφεση, επιβάλλει μια ποινή χωρίς έφεση. Η συγκεκριμένη δε ποινή, όπως γνωρίζετε και όπως διάβασα, είναι με αναστολή. Το θέμα συντηρείται και σήμερα στην επικαιρότητα, επειδή -από τα δημοσιεύματα είδα- δεν καταβάλλονται τα ελάχιστα δικαστικά έξοδα, ούτως ώστε να τελειώσει αυτό το θέμα και να αρχίσει να λειτουργεί η αναστολή. Αυτό όμως και το γιατί γίνεται, είναι άλλο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στο Λονδίνο, θα συζητηθεί και το θέμα της ανεργίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα συζητηθούν γενικά θέματα οικονομίας και οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, ποια θα είναι η ελληνική στάση εάν δεν ανταποκριθεί ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο δεκαήμερο που του ετέθη...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μιλήσουμε σήμερα για το τι θα γίνει μετά από 10 ημέρες. Αυτό που μπορούμε να επαναλάβουμε σήμερα -και να επαναλάβω εγώ από την πλευρά της Κυβέρνησης- είναι αυτό που έχει ειπωθεί από την πρώτη στιγμή και αυτό που προκύπτει και από το κείμενο που υπέγραψε η Ελληνική Κυβέρνηση, δια του Υπουργού των Εξωτερικών. Και αυτό είναι μία έκκληση για αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια, μια έκκληση για προώθηση των διαδικασιών του διαλόγου και αποδοχή βασικών αρχών, οι οποίες είναι: Σεβασμός των εξωτερικών συνόρων, όχι αποσχιστικές πολιτικές, όχι στη βία, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η Ελληνική Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Τα υπόλοιπα να τα βλέπουμε κάθε φορά στην ώρα τους, με την ευχή να βρεθεί σύντομα λύση.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η δήλωση που υπέγραψε η Κυβέρνηση με ορισμένες άλλες βαλκανικές χώρες, θεωρεί η ελληνική Κυβέρνηση ότι είναι πλαίσιο αρχών που ισχύει για όλα τα μειονοτικά προβλήματα της περιοχής και όλων αυτών των χωρών που υπέγραψαν τη δήλωση ή είναι μόνο για το Κόσσοβο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η συγκεκριμένη δήλωση είναι δήλωση για το Κόσσοβο. Αν θέλετε να με ρωτήσετε για κάτι συγκεκριμένο να με ρωτήσετε και θα σας απαντήσω.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Οχι, ρωτάω αν είναι πλαίσιο αρχών ή μόνο για το Κόσσοβο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι βασικές αρχές και θεωρώ ότι ισχύουν. Το θέμα του σεβασμού των εξωτερικών συνόρων π.χ. στην περιοχή μας είναι κάτι που η Κυβέρνηση και η Ελλάδα το θέτει από την πρώτη στιγμή. Το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι επίσης θέμα που τίθεται πάντα. Γι' αυτό λέω, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο να με ρωτήσετε για να εξειδικεύσω και εγώ την απάντησή μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που υπέγραψε η Τουρκία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το εφαρμόζει αυτή στη χώρα της;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τις θέσεις της Ελλάδας. Γνωρίζετε, επίσης και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουν διατυπωθεί συγκεκριμένες αιτιάσεις, συγκεκριμένες επισημάνσεις και συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Αυτά είναι γνωστά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν κάνουμε και εμείς μαζί με όλους όσοι υπέγραψαν, μια διακήρυξη για την προστασία των Κούρδων από τις σφαγές των Τούρκων;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά το Κουρδικό και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία ανήκουμε, τα Οργανα της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν εκδώσει συγκεκριμένες αποφάσεις, με συγκεκριμένο περιεχόμενο και με εισηγήσεις της ελληνικής πλευράς.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αν επομένως τα όσα έχουμε υπογράψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κουρδικό αρκούν, γιατί δεν αρκούν τα όσα έχουν υπογράψει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. για το Κόσσοβο, αλλά χρειάζεται να υπογράψουμε εξαιρετική δήλωση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το τι αρκεί κάθε φορά είναι πολιτική εκτίμηση που την κάνεις κάθε φορά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασκήθηκαν πιέσεις από αμερικανικής πλευράς για να υπογράψουμε αυτό το κείμενο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, κ. Σταματόπουλε. Με τις άλλες χώρες υπάρχει μια διαβούλευση, ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση. Δεν υπάρχει διαδικασία πιέσεων για ένα θέμα στο οποίο δεν έχουμε διαφωνία. Δεν έχουν επισημανθεί διαφωνίες επί του κειμένου.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Αναμένει η Κυβέρνηση κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο ύστερα από την αντίδραση των Τουρκοκυπρίων για την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γιατί να είμαι προφήτης κακών; Γιατί να κάνω την Κασσάνδρα; Πολύ περισσότερο που αν παραπέμψω παρενθετικά στον Ομηρικό στίχο, αυτός λέει ότι "η Κασσάνδρα πρόβλεπε και πρόβλεπε σωστά στην πόλη τα δεινά της". Αρα, δεν έχω λόγο να κάνω την Κασσάνδρα. Επί της πολιτικής, όμως, το πώς θα επιλέξει να αντιδράσει η Τουρκία είναι δικό της θέμα. Εμείς, έχουμε επιμείνει όλο αυτό το διάστημα στην ανάγκη ηρεμίας στην περιοχή και τη διατάραξη της ηρεμίας δεν την προκαλεί σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Υστερα από την απόφαση του Λουξεμβούργου, ο Πρωθυπουργός είχε διαβλέψει, είχε εκτιμήσει...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είχε υπάρξει μια ένταση εκ των πραγμάτων. Κατεγράφη κι αυτή.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, γι' αυτό ρωτώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες αντιδράσεις. Διότι τέτοιου είδους αντιδράσεις, απεδείχθη, όπως και στη φάση αμέσως μετά το Λουξεμβούργο, ότι δεν εξυπηρετούν πρώτα απ' όλα την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι δεν της φταίει ούτε η Ελλάδα, ούτε οι λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ότι δεν μετέχει σήμερα στη Διάσκεψη. Υπάρχει το πλαίσιο του Λουξεμβούργου, το οποίο απευθύνεται και στην Τουρκία. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αντιτάσσεται στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το αντίθετο. Αλλά πρέπει να είναι σεβαστό και να ικανοποιείται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο ισχύει για τις χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε. ή που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μετά την επιστολή Ντενκτάς προς τον κ. Κληρίδη, στην οποία ο Ντενκτάς λέει ότι θα πρέπει να συμμετάσχει ως κράτος οντότητας στις συνομιλίες και μετά την αποτυχημένη συνάντηση Μίλερ-Ντεντκάς, θα λέγατε ότι οδηγούμεθα σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό ακόμα και στο θέμα της ένταξης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα έλεγα ότι οδηγούμεθα οπουδήποτε. Ο κ. Ντενκτάς αυτό που κάνει είναι εμμονή στην αδιαλλαξία. Αυτή η στάση δεν συμβάλλει βεβαίως. Περιμένουμε αλλαγή αυτής της στάσης. Ελπίζουμε σε αλλαγή αυτής της στάσης. Εν πάση περιπτώσει σε ό,τι αφορά την πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε., έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν η πορεία αυτή και η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι όμηρος της τουρκικής κατοχής.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επιμένει η Κυβέρνηση στην άποψη ότι δεν θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία για το εργοστάσιο της Φλώρινας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι μια θέση της Κυβέρνησης η οποία έχει ανακοινωθεί. Είδα ότι όσοι κατηγορούσαν την Κυβέρνηση όταν γινόταν η συζήτηση για το αν θα πήγαινε στη Βουλή για κύρωση και αντιδρούσαν σε αυτή τη διαδικασία, σήμερα παίρνουν τις αντίθετες θέσεις. Το θέμα της Φλώρινας συζητήθηκε διεξοδικά χθες και σήμερα και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η Κυβέρνηση γνωρίζετε ότι προχώρησε στον ορισμό ανεξάρτητου εκτιμητή. Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το έργο της Φλώρινας προχωρεί. Το έργο της Φλώρινας θα γίνει όπως έχει σχεδιαστεί.

Με την ευκαιρία να σας ανακοινώσω ότι θα επισκεφθεί αύριο τη Φλώρινα και τη Μελίτη, ύστερα από πρόσκληση των φορέων της περιοχής και της διακομματικής επιτροπής, κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής την Υπουργό Ανάπτυξης κα Παπανδρέου για να συζητήσει και να ενημερώσει για το παραπέρα χρονοδιάγραμμα και για την υλοποίηση του έργου και την κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα προχωρήσει ως έχει, με το κόστος που ανακοινώθηκε χθες στη Βουλή...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απάντησα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης στην έκκληση που έκανε η Γεωργιανή Κυβέρνηση να αποδοκιμαστούν οι εκλογές που προκήρυξαν οι αυτονομιστές της Απχαζίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το έχω δει το θέμα. Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Μπορώ να απαντήσω, με βάση γενικές αρχές, αλλά είναι ένα ειδικό θέμα που δεν το έχω κοιτάξει και δεν θέλω να απαντήσω πρόχειρα.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που είπατε προηγουμένως για τη Φλώρινα, η Κυβέρνηση, δηλαδή, εμμένει στο ότι όλοι ζητούσαν να μην πάει στη Βουλή και μετά ζητούν να πάει, ενώ η Κυβέρνηση έλεγε από την αρχή ότι δεν θα πάει το θέμα στη Βουλή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα τίποτα τέτοιο εγώ. Ο,τι είπα υπάρχει καταγραμμένο στα πρακτικά. Είπα ...

ΚΙΑΟΣ: Είπατε ότι "όλοι"...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είπα "όλοι". Είπα πως βλέπω ότι κάποιοι οι οποίοι υποστήριζαν αυτό, σήμερα υποστηρίζουν εκείνο. Δεν είναι "προς θάνατον" να υποστηρίζεις κάτι άλλο...

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να διευκρινίσετε εάν είναι κάποιοι ή όλοι, επειδή και η Κυβέρνηση έλεγε στην αρχή ότι θα πάει στη Βουλή και μετά ότι δεν θα πάει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση προχωρεί με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 11 March 1998 - 15:40:07 UTC