Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν ξεκινήσουμε τον καθιερωμένο διάλογό μας, πρέπει να σας πω ότι σε λίγη ώρα ο πρέσβης μας στην Αγκυρα κ. Νεζερίτης θα παραδώσει στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την επιστολή της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε απάντηση της ρηματικής διακοίνωσης που δια της ιδίας οδού είχε διαβιβάσει σε εμάς η Τουρκική Κυβέρνηση.

Επίσης, σήμερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης θα καλέσει τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να τους ενημερώσει με λεπτομέρειες για τις θέσεις τις οποίες αναπτύσσουμε σ' αυτή την επιστολή και να συζητήσει μαζί τους για την εξωτερική μας πολιτική, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το περιεχόμενο της επιστολής περιλαμβάνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες πολλές φορές, όπως πρόσφατα έκανε και ο κ. Πάγκαλος, έχουν διατυπωθεί. Η διάθεσή μας για προσέγγιση με την Τουρκία, πιστεύω ότι αποδεικνύεται από το σύνολο των προτάσεων τις οποίες έχουμε διατυπώσει. Ελπίζουμε η προσέγγιση που προτείνουμε να βρει ανταπόκριση και από την Τουρκία με σκοπό την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γνωρίζετε ότι ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις. Επανέλαβε το ενδιαφέρον μας να προχωρήσουμε σε βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει λόγω της στάσης που τηρεί η Τουρκία, μιας στάσης η οποία έχει τις επιπτώσεις της και σε άλλα θέματα, όπως είναι η διατήρηση του ελληνικού veto για το χρηματοδοτικό κανονισμό. Η Τουρκία με τη συμπεριφορά της -παραβιάσεις, δηλώσεις αξιωματούχων της κ.τ.λ.- δείχνει ότι δεν βρίσκεται εντός του κλίματος το οποίο πρέπει να υπάρχει για την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Κρανιδιώτης αναχωρεί σήμερα για την Κύπρο, όπου θα έχει επαφές με την κυπριακή ηγεσία και θα ανταλλάξει απόψεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις εκλογές και εν όψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης και της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές από εμένα. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε για την προσέγγιση την οποία προτείνουμε. Ποια προσέγγιση προτείνουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για μια ακόμη φορά μου δίνετε τη δυνατότητα να επαναλάβω τις γνωστές ελληνικές θέσεις. Γνωρίζετε ποια είναι η προσέγγιση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Αλλωστε, για τα θέματα αυτά έδωσε πρόσφατα συνέντευξη ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Κρανιδιώτης έχουν κάνει δηλώσεις και εγώ έκανα δηλώσεις, την πρώτη κιόλας ημέρα, όταν έγινε γνωστό ότι διατύπωσε την πρόταση ο κ. Τζεμ. Αυτές είναι οι θέσεις τις οποίες επαναλαμβάνουμε στην επιστολή που παραδίδεται σήμερα.

Αυτό το οποίο επισημαίνουμε είναι ότι η πολιτική της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης, είναι μια πολιτική που μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας, που και οι δύο πλευρές δέχονται ότι είναι χρονίζον πρόβλημα και πρέπει με τη σύνταξη Συνυποσχετικού να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε επιτέλους να βρεθεί λύση. Αντιμετωπίζεται επίσης το θέμα που προέκυψε μετά την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ιμια. Ακόμη, η ελληνική πρόταση έχει έναν πλούτο ιδεών για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ των πρέσβεων των δύο χωρών ή στη βάση της Διακήρυξης της Μαδρίτης, την οποία συνομολόγησαν οι ηγέτες των δύο χωρών. Επίσης, έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον να δοθεί συνέχεια στη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας, αφού ως κοινοτική πρωτοβουλία αναπτύχθηκε αυτή η διαδικασία. Και βεβαίως, η αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας παρέχει το Δικαστήριο αυτό για την αντιμετώπιση και επίλυση θεμάτων που προκύπτουν, είναι -όπως τονίζεται στην επιστολή- ο ακρογωνιαίος λίθος για την απρόσκοπτη ανάπτυξη καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις σκληρές και αδιάλλακτες αν θέλετε, θέσεις του κ. Μπλερ, ο οποίος σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ζητάει να συμπεριληφθεί στις ενταξιακές συνομιλίες το καθεστώς της εισβολής του Αττίλα, σε ισότιμη βάση. Και ακόμη ζητά ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιστολή απευθύνεται στην ηγεσία της Κύπρου. Απάντηση στα θέματα τα οποία θίγονται με την επιστολή αυτή, θα δώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση. Το δικό μας σχόλιο μπορεί να περιοριστεί, αυτή την ώρα, σε δύο σημεία:

Το ένα αναφέρεται στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Και εδώ επαναλαμβάνω τη γνωστή θέση μας ότι επιθυμούμε να βρεθεί φόρμουλα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων με δύο προϋποθέσεις. Η μία σχετίζεται με το ότι η συμμετοχή αυτή δεν μπορεί να οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους ως κυρίαρχου κράτους. Η δε άλλη προϋπόθεση είναι ότι δεν είναι δυνατόν η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων να είναι τέτοια που θα δημιουργεί προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Το δεύτερο, αναφέρεται στην κατ' επανάληψη διατυπωμένη θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, με την οποία συμφωνούμε, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά της εν όψει των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια της Μεγαλονήσου, να προβαίνει σε όλα εκείνα τα μέτρα και τους εξοπλισμούς, προκειμένου έτσι να υπερασπιστεί την αυτονομία και την κυριαρχία της. Είναι, λοιπόν, μία πολιτική επιλογή την οποία επικροτούμε. Γνωρίζετε ότι η διαδικασία της προμήθειας αυτών των οπλικών συστημάτων είναι σε εξέλιξη. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να ανακοπεί. Ενας λόγος υπάρχει και έχει τεθεί ευθύς εξ αρχής, που δεν είναι άλλος παρά η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού. Εφόσον πραγματικά όλοι επιθυμούν να μην υπάρχουν στρατός και οπλικά συστήματα στο νησί -εμείς είμαστε πρώτοι μεταξύ αυτών- τους καλούμε να συμβάλουν, ώστε πραγματικά, να επιτευχθεί επιτέλους πρόοδος σ' αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα. Να πάμε, δηλαδή, σε αποστρατικοποίηση. Γιατί πιστεύουμε ότι έτσι, θα δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς εξοπλισμούς, χωρίς προκλήσεις, χωρίς δαπάνες. Αρα, λοιπόν, ιδού "στάδιον δόξης λαμπρόν", το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και όλοι εκείνοι οι οποίοι μιλούν περί της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η Μεγάλη Βρετανία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τούτο, κατά την άποψή σας, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, μετά τις δηλώσεις του κ. Μπλερ, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Βρετανία είναι μια μεγάλη χώρα. Θα έλεγα, ότι είναι μια χώρα η οποία σέβεται την παράδοση και τους θεσμούς, τηρεί τους κανόνες και μ' αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατόν, παρά να κινηθεί εντός του νομικού και πολιτικού πλαισίου με το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί, προκειμένου να ασκεί την πολιτική της, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μία διευκρίνιση: Είπατε πριν, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, ότι αυτή δεν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αρα, υπό οποιοδήποτε καθεστώς κι αν συμφωνηθεί, η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων ο ρόλος τους θα είναι μόνο καταφατικός; Θα καταφάσκουν δηλαδή, στις συνομιλίες; Στις ενταξιακές διαδικασίες δεν θα έχουν δικαίωμα άρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αναγνωριστεί πως μία είναι η διεθνής προσωπικότητα της Κύπρου, μία είναι η νόμιμη κυβέρνηση. Από τη στιγμή, λοιπόν, που με αυτή τη νόμιμη κυβέρνηση, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου, δεν είναι δυνατό να ανατραπεί αυτή η πορεία, επειδή οι όποιες δυνάμεις στο εσωτερικό της Μεγαλονήσου έχουν αντίθετη άποψη. Άλλωστε - και αυτό είναι ένα σχόλιο επί της ουσίας της ερώτησής σας- δημοψήφισμα το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, απέδειξε ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Εύκολα, λοιπόν, συνάγεται το πολιτικό συμπέρασμα, ότι εκείνος ο οποίος δεν επιθυμεί την ένταξη, δεν είναι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά η Τουρκία μέσω της επίσημης ηγεσίας της, για λόγους πολιτικούς, για λόγους που έχουν σχέση με τις δικές της επιδιώξεις για την παρουσία της γενικότερα στην περιοχή αυτή της νοτιανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

Εχω τη γνώμη, λοιπόν, πως δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να παραμένει "αιχμάλωτη" των σχεδίων της Τουρκίας στην περιοχή. Θα πρέπει, η συμμετοχή όλων των δυνάμεων σ' αυτή την ομάδα διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., μεταξύ των άλλων, να περιλαμβάνει μία θετική προσέγγιση της μεγάλης αυτής πρόκλησης που λέγεται ένταξη στην Ε.Ε. Αν υπάρχει αρνητική προσέγγιση, αλλάζει πλέον στρατηγικά -θα έλεγα- ο προσανατολισμός της Μεγαλονήσου. Αυτό, όμως, είναι κάτι για το οποίο και η Κύπρος έχει αποφασίσει -σύμφωνα με τα όσα είναι παραδεδεγμένα και ισχύουν- αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αυτά είναι ως προς την ενταξιακή στρατηγική της Κύπρου, ως προς τη διαδικασία. Εγώ σας ερωτώ, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, οι Τουρκοκύπριοι, έστω ότι συμμετέχουν. Εχουν δικαίωμα λόγου; Δηλαδή, έχουν δικαίωμα και να αρνηθούν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Να αρνηθούν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό εννοείτε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οχι. Εννοώ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στα επιμέρους θέματα που θα συζητούνται κάθε φορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς θα έχουν γνώμη οι Τουρκοκύπριοι και η συμμετοχή τους δεν μπορεί να είναι διακοσμητική. Αλλά η συμμετοχή αυτή, πιστεύουμε θα κατατείνει στο να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει ήδη η Κύπρος, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστεί μέλος της Ε.Ε. Μ' αυτή την έννοια, μια τέτοια στάση των Τουρκοκυπρίων -εφόσον συμμετέχουν σ' αυτή την ομάδα διαπραγμάτευσης- όλοι θα τη χαιρετίσουμε με ικανοποίηση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Στη διάρκεια, λοιπόν, της διαπραγμάτευσης, veto θα θέτουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κα Πουλίδου, θέτετε και πάλι ένα θέμα για το οποίο σας απάντησα πριν. Εσείς βλέπετε ως ανοιχτό το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το θέμα έχει κλείσει και ουδείς μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Εσείς θεωρείτε πως κάποιος μπορεί να την εμποδίσει. Εχουμε μία διαφωνία. Εχετε μία άλλη άποψη, μία άλλη προσέγγιση στο θέμα. Εμείς θεωρούμε, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατόν η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων να οδηγεί σε κινδύνους την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Με οποιονδήποτε τρόπο, αν θέλετε μπορείτε να ερμηνεύετε τους κινδύνους για τους οποίους μιλήσατε. Αυτά είναι σαφή και ξεκαθαρισμένα θέματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και πώς εξασφαλίζεται αυτό το θέμα μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν υποβληθεί και από την πρόταση του κ. Χάνεϊ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ας μην κάνουμε αυτή την ώρα σενάρια, ας μην προτρέχουμε. Αυτό το οποίο είναι δεδομένο, είναι το πλαίσιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Σύντομα ξεκινούν οι συζητήσεις, στο τέλος του μηνός Μαρτίου, το γνωρίζετε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλα τα θέματα τα οποία θα προκύπτουν στην πορεία και θα δημιουργήσουν και προβλήματα στην προσπάθεια αυτή που κάνει η Κύπρος, αναλόγως θα αντιμετωπιστούν. Μη σας διαφεύγει ότι έχει και η Ελληνική Κυβέρνηση "εργαλεία" στα χέρια της, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, προκειμένου να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Δεν είναι η Ελλάδα ανίσχυρη, προκειμένου να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα ενδεχόμενα. Και βεβαίως, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σημίτης μας είπε χθες, ότι αισθάνεται άνετος για να κυβερνήσει. Το γεγονός, όμως, ότι 30 βουλευτές διαφωνούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μία πηγαίνουν στα Συνέδρια της Νεολαίας, κάποιοι από αυτούς δεν ψηφίζουν ορισμένα νομοσχέδια, άλλοι κάνουν αποχή, άλλοι πηγαίνουν για καφέ. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσετε; Και αν ναι, πώς; Ποιο είναι το πολιτικό μήνυμα που προκύπτει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πολιτικό μήνυμα που προκύπτει είναι, ότι η Κυβέρνησή μας παραμένει σταθερή. Εχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία και την ανέδειξε σε Κυβέρνηση του τόπου με την ψήφο, βέβαια, του ελληνικού λαού. Η πορεία αυτή συνεχίζεται αδιατάραχτα. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι με το έργο μας -που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων της χώρας μας και του ελληνικού λαού- να κάνουμε και πάλι τον ελληνικό λαό να μας ψηφίσει στις επόμενες εκλογές, το 2000. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι επιτυχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως μετά και τις παραινέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού σκέφτεται ο Πρωθυπουργός να απομακρύνει τον κ. Γιαννόπουλο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είναι Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι. Θα παραμείνει δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάλι, Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον απασχολούν καθόλου τον Πρωθυπουργό τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν καινούργια και για τους δημοσιογράφους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε και στους δημοσιογράφους και τους απεκάλεσε χαμένους ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ πολύ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται σχόλια από πολλές πλευρές για πολλά θέματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Γιαννόπουλος είναι Υπουργός και μοχθεί να φέρει σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο. Εχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει προβλήματα των κλάδων, τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση τιμά τους θεσμούς και τους φορείς. Ιδιαιτέρως, θα έλεγα, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός Σύλλογος της χώρας. Εχει μία ιστορία και ένα κύρος που του δίνουν μία ξεχωριστή θέση στη δημόσια ζωή. Παρακαλώ πολύ, όμως, όλα αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, όχι με μονομέρεια, γιατί χρειάζεται να επανέλθει η ηρεμία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο ο ελληνικός λαός απαιτεί να είναι και το αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας: Τα προβλήματά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση τιμά τους θεσμούς. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τους τιμά μ' αυτά που λέει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι μέλος της Κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις θέλω να υποβάλω. Η πρώτη, αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο κ. Γιαννόπουλος αντικατοπτρίζει...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για αυτά πριν.

ΦΙΛΗΣ: Παρακαλώ να ολοκληρώσω την ερώτηση: Αντικατοπτρίζει το νέο ήθος που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι' αυτά πριν και γνωρίζετε ότι το ήθος της Κυβέρνησης βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, τέτοιο που θα το ζήλευαν και πολλές άλλες χώρες. Μακάρι τέτοιου επιπέδου δημόσιο ήθος, να υπήρχε και σε παλαιότερες εποχές της πατρίδας μας.

ΦΙΛΗΣ: Ερωτώ, αν η συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου αντικατοπτρίζει το επαγγελόμενο από την Κυβέρνηση "νέο ήθος".

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν σ' αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Δεύτερη ερώτηση: Εάν έχετε στο Υπουργείο Τύπου ειδική υπηρεσία με μηχανήματα για να παρακολουθείτε τα τηλεφωνήματα των υπαλλήλων και των επισκεπτών του Υπουργείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε.

ΦΙΛΗΣ: Το ότι υπάρχει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος είπε χθες, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Γιαννόπουλος. Θα σας δώσει απάντηση ο κ. Γιαννόπουλος επί του συγκεκριμένου θέματος. Θέλω να πιστεύω ότι ουδείς παρακολουθεί σε μία ευνομούμενη κοινωνία, τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν οι πολίτες. Και αυτό γίνεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτώ εάν για παράδειγμα γνωρίζετε ότι ο κ. Γιαννόπουλος έστειλε αυτοκίνητο της προσωπικής του ασφαλείας, που του παρέχει το Κράτος, να πάρει το συγκεκριμένο δημοσιογράφο που το βράδυ του επεισοδίου, την περασμένη Πέμπτη, έκανε τις δηλώσεις μόνο σε ένα κανάλι -δεν έχει σημασία ποιο ήταν, αλλά έκανε αυτή τη συγκεκριμένη ενέργεια- και μάλιστα δεν πήγε από την κύρια είσοδο του Υπουργείου, παρά από την άλλη είσοδο, παρακάμπτοντας τους συγκεντρωμένους απ' έξω δικηγόρους που διαμαρτύρονταν, αλλά και τους δημοσιογράφους που περίμεναν να δουν την εξέλιξη του θέματος. Εάν τέτοιου είδους ενέργειες πιστεύετε εσείς ότι βοηθούν στην επικοινωνιακή πολιτική και την εικόνα της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω όλες αυτές τις λεπτομέρειες, ούτε έχουν ενδιαφέρον όλα αυτά τα θέματα για τους Ελληνες πολίτες. Αυτό το οποίο έχει ενδιαφέρον, είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του τόπου. Ολοι οι φορείς θα πρέπει να αναδεικνύουν τα προβλήματά τους και στο πλαίσιο ενός καλόπιστου διαλόγου, με πολιτισμένο ύφος και με τρόπο τέτοιο που οδηγεί σε πρακτικά αποτελέσματα, σε λύσεις. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι ένας πολιτικός ο οποίος, όπως έχει αποδείξει η πείρα, είναι αποτελεσματικότατος. Δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Και τώρα, έχει αντιμετωπίσει θετικά πολλά θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα. Αυτό έχει ενδιαφέρον γιατί τελικά αυτό έχει σημασία για το λαό και τη χώρα. Ολα τα άλλα, βεβαίως, στο πλαίσιο των ανάλογων διαδικασιών, θα αντιμετωπιστούν.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενα λεπτό κ. Υπουργέ. Δηλαδή λύνει τα προβλήματα αλλά ....

ΡΕΠΠΑΣ: Μα με ρωτάτε να σας απαντήσω κ. Μιχαήλ αν ήταν σωστό το ότι διακινήθηκε με ένα αυτοκίνητο και δεν μπήκε από τη μία πόρτα που λέτε εσείς;

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως. Εδώ έγινε ολόκληρη "αστυνομική επιχείρηση" για να γίνει αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, και δεν το γνωρίζω και δεν έχω λόγο να το πληροφορηθώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε να σας ρωτήσω κάτι ακόμα: Το γεγονός ότι ο κ. Γιαννόπουλος, κατά την εκτίμησή σας, κάνει καλά τη δουλειά του, τον νομιμοποιεί να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται, προς δημοσιογράφους ή προς εκπροσώπους των κοινωνικών οργάνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα γι' αυτά τα θέματα πριν. Κάνω ένα συμπληρωματικό σχόλιο: ότι όλοι -και ουδείς εξαιρείται, ούτε οι πολιτικοί, ούτε βεβαίως οι δημοσιογράφοι- θα πρέπει με την ανάλογη ευπρέπεια, να συζητούμε τα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Και να επιλέγουμε να συζητούμε τα θέματα τα οποία έχουν το μείζον ενδιαφέρον, γιατί -επαναλαμβάνω- από την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων θα κριθεί και η πρόοδος που θα συντελεστεί στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το καθήκον μας.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός σκέπτεται, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει με κοινωνικούς φορείς, να συναντηθεί με την ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση. Αλλά ο Πρωθυπουργός έχει πράγματι συναντήσεις σε τακτά διαστήματα με εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, συλλόγων, επιμελητηρίων, ενώσεων. Είναι κάτι το οποίο δεν αποκλείεται. Δεν είναι όμως κάτι που έχει προγραμματιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες σας ρώτησα για το θέμα της Φλώρινας και μου είπατε ότι κανένα κόμμα δεν έχει ζητήσει να πάει το θέμα στη Βουλή. Χθες, ζήτησαν τα κόμματα να πάει το θέμα στη Βουλή. Θα την πάτε τη σύμβαση εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια κόμματα ζήτησαν να πάει στη Βουλή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν καταθέτει αίτηση καταθέσεως εγγράφων, όταν λέει να κατατεθεί η σύμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία δεν ζήτησε να υπάρξει συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου δια της νομοθετικής οδού να επικυρωθεί αυτή η σύμβαση. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε ενημέρωση και δόθηκε, αμέσως, η απάντηση ότι είναι στη διάθεση της κας Μπακογιάννη και της Νέας Δημοκρατίας, το σύνολο των στοιχείων που έχει η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κατατεθούν τα έγγραφα στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι τα έγγραφα αυτά δεν είναι κάποιες σελίδες. Είναι τόμοι ολόκληροι. Εχουν κληθεί, κατ' επανάληψη -το είπα κι εγώ από την πρώτη ημέρα που συζητήσαμε αυτό το θέμα- οι βουλευτές που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να προσέλθουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στη ΔΕΗ, προκειμένου να μελετήσουν λέξη προς λέξη όλη τη σύμβαση, όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο φάκελο που αφορά την κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ενδιαφέρον που δείχνουν κάποιοι σήμερα, επαναφέροντας ως αναγκαία τη συζήτηση αυτής της σύμβασης στη Βουλή, μάλλον είναι υποκριτικό. Γιατί, έχω στη διάθεσή μου τοποθετήσεις πολλών παραγόντων, οι οποίοι, λίγους μήνες πριν, ήταν κάθετα αντίθετοι στο να έρθει αυτό το θέμα στη Βουλή. Εχω δηλώσεις εδώ και είναι στη διάθεσή σας...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι παράγοντες είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν πει ότι "δεν είναι δυνατόν η Βουλή να γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ", με το να συζητάει τέτοια θέματα. Επίσης ότι "η Βουλή δεν μπορεί να κυρώνει απάτες". Ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε πει ότι "αποτελεί εφεύρημα που οδηγεί στην εξαθλίωση της Δημοκρατίας, μέσω της νομοθετικής κάλυψης να νομιμοποιείται η ανηθικότητα και η αναποτελεσματικότητα". Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες δηλώσεις που έγιναν τον περασμένο Απρίλιο και Ιούλιο όταν ζητούσαν να μην πάει το θέμα στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη Φλώρινα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, για τη Φλώρινα. Είναι στη διάθεσή σας. Παρακαλώ πάρα πολύ -και περιορίζομαι μόνο σε αυτά τα σχόλια τώρα- να υπάρχει μία συνέπεια αυτών που λέγονται σε διαφορετικές στιγμές, εκτός αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τα δεδομένα εδώ δεν άλλαξαν. Η αν άλλαξαν (επειδή ακριβώς παρενέβη ο ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος εκλήθη και κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο πόρισμα) τα δεδομένα, γι' αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε και έλαβε αυτή την απόφαση, η οποία οδηγεί, τελικά, στην επίσπευση της κατασκευής του εργοστασίου στη Φλώρινα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα δεδομένα άλλαξαν κατά 60 δις, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη. Είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί οι οποίοι διατυπώνονται. Για όλα αυτά τα θέματα έχουν δοθεί αποστομωτικές απαντήσεις και οι απαντήσεις αυτές έχουν δοθεί τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι είναι και υπερκομματικού χαρακτήρα. Και αυτό θα πρέπει να μη σας διαφεύγει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει διαβιβαστεί στην Αθήνα και την Αγκυρα αίτημα της Βουλγαρικής κυβέρνησης για ανάληψη πρωτοβουλίας Αθήνας-Αγκυρας-Σόφιας, σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αποσταλεί επιστολή, εδώ και αρκετές ημέρες, της Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, η οποία προτείνει μία τετραμερή πρωτοβουλία Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, με αντικείμενο την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό, μετά τη Βαλκανική Διάσκεψη της Κρήτης, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε διατυπώσει μία ιδέα να φιλοξενήσει τους ηγέτες της Σερβίας και της Αλβανίας, προκειμένου να συζητήσουν αυτό το θέμα και να δώσουν λύση. Ο κ. Πάγκαλος, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, έχει απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Στην απάντηση που δόθηκε, σημειώνεται ο θετικός τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουμε κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο, εφόσον στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής, που έχουν λόγο και ρόλο για τις εξελίξεις σε μία πλευρά, σε ένα τμήμα, σε μία γωνιά της Βαλκανικής και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει δεκτή αυτή η θέση μας και επιθυμούμε η κρίση, η οποία υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο, να αντιμετωπιστεί με διαδικασίες διαλόγου, με διαδικασίες συναινετικές. Προκειμένου, όμως, η κρίση να αντιμετωπιστεί, απόλυτα και ολοκληρωτικά, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Δεν μπορεί να εξαιρεθούν κάποιοι και κάποιοι άλλοι να χειριστούν το πρόβλημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ανοικτοί σε αυτή την πρωτοβουλία. Αυτή είναι η δική μας προσέγγιση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ποιοί είναι οι υπόλοιποι; Τα Σκόπια εννοείτε και...

ΡΕΠΠΑΣ: Και τα Σκόπια, βεβαίως. Και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο κυβερνητικό, μετά από την εξέλιξη με το διάγγελμα, κατά κάποιο τρόπο, του κ. Κλίντον και τη συζήτηση του σχεδίου, της Συμφωνίας της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας των Η.Ε. γίνεται σεβαστή. Η κρίση εκτονώνεται, αποφεύγεται η πολεμική αναμέτρηση. Πιστεύουμε, ότι τα συμφωνηθέντα στη Βαγδάτη θα τηρηθούν από όλες τις πλευρές, ώστε να βρει λύση ένα πρόβλημα, το οποίο, παρ' ολίγον, να οδηγήσει σε θερμή αναμέτρηση. Είναι μία πάρα πολύ καλή στιγμή αυτή, όχι μόνο γιατί αντιμετωπίστηκε μία κρίση στη γένεση της, που είναι το πιο σημαντικό, αλλά και για το ότι αποδείχτηκε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας του μπορούν να έχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, καταξιώνοντας έτσι το ρόλο και την αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Tuesday, 24 February 1998 - 16:56:03 UTC