Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό που μετέδωσε το ΑΠΕ, ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτης σχεδίαζε μαζί με τον Εβερτ και κάποιον άλλον τη δολοφονία του Μπερίσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί ήδη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών που απαντά σε αυτά τα ασύστολα ψεύδη. Παρακαλώ, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, μη μεταφέρετε αυτές τις συκοφαντικές επιθέσεις, τις οποίες δέχονται πολιτικά πρόσωπα. Επιθέσεις τις οποίες, τελικά, δέχεται η Ελλάδα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δραστηριότητα την οποία έχουμε αναπτύξει διακρίνεται τόσο για το φιλειρηνικό πνεύμα, όσο και για το πνεύμα αλληλεγγύης με γειτονικές χώρες και πολιτικούς παράγοντες τους οποίους σεβόμαστε. Μη συντηρούμε τέτοιου είδους συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΑΠΕ, το επίσημο κρατικό Πρακτορείο το λέει. Δεν το είπα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι κρατικό Πρακτορείο. Το ΑΠΕ μετέφερε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Albania. Εχει εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία αποκαθιστά τα πράγματα. Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος για περαιτέρω συζήτηση τέτοιων φαντασιώσεων, οι οποίες έχουν πρόδηλη σκοπιμότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά σκοπιμότητα είχε που το μετέδωσε; Αν έλεγαν για τον κ. Σημίτη θα το μετέδιδε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΑΠΕ, με την αυτόνομη λειτουργία η οποία το διακρίνει, πρέπει να προσφέρει στους πελάτες του ενημέρωση για όλα τα θέματα: Δηλώσεις, που γίνονται, δημοσιεύματα, γεγονότα. Αλλιώς θα υπολείπεται του έργου και της αποστολής που έχει αναλάβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και προβοκατόρικα δημοσιεύματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΑΠΕ λέει ότι το δημοσίευμα αυτό είναι δημοσίευμα μιας αλβανικής εφημερίδας. Εσείς, αυτομάτως, αντιλαμβάνεστε, όταν παίρνετε το δελτίο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το βαθμό αξιοπιστίας όχι του ΑΠΕ, το οποίο μεταφέρει ένα άλλο δημοσίευμα, αλλά της εφημερίδας η οποία πρωτογενώς αναφέρεται σε αυτό το θέμα. Κατά φαντασία, εν πάση περιπτώσει, σχέδιο εναντίον του κ. Μπερίσα. Είναι γελοία και να τα συζητούμε αυτά τα πράγματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δείχνει και την αξιοπιστία του Πρακτορείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, βέβαια. Ισα-ίσα ένα Πρακτορείο είναι αξιόπιστο όταν παρέχει υπηρεσία στους συνδρομητές του με όλα τα πληροφοριακά στοιχεία, όλο εκείνο το υλικό, το οποίο συλλέγει και τους προσφέρει. Είναι γελοίο και να το συζητούμε αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γελοίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γελοίο. Αλλά γιατί το συντηρείτε αυτό το θέμα; Δεν θα επιβάλουμε λογοκρισία και περιορισμούς στο ΑΠΕ. Αν εσείς έχετε αυτή τη νοοτροπία, εμείς δεν την έχουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την έχω εγώ αυτή τη νοοτροπία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΑΠΕ είναι αυτόνομο...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μίλησα εγώ για λογοκρισία.

ΡΕΠΠΑΣ: ... και κρίνεται, το γνωρίζετε πολύ καλά, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν άλλα Πρακτορεία. Θα πρέπει η εξυπηρέτηση την οποία προσφέρει στους συνδρομητές του να είναι πλήρης. Δεν θα ελέγξουμε τώρα τους συναδέλφους σας για τη δουλειά που κάνουν. Δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι οι δημοσιογράφοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν είπα εγώ αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να τους καταστήσουμε υφισταμένους μας. Κάνουν το έργο τους κατά συνείδηση, προκειμένου να προσφέρουν ενημέρωση. Η απάντηση που έχει δοθεί κλείνει οριστικά το θέμα. Είναι γελοίο να συζητούμε τέτοια θέματα. Και όποιοι νομίζουν ότι δι' αυτού του τρόπου θα κατασκευάσουν πολιτική για δικούς τους λόγους είναι πολύ γελασμένοι. Χάνουν τελικά οι ίδιοι, αν με αυτά τα δημοσιεύματα προσπάθησαν να στρέψουν εναντίον της Ελλάδας ή της Ελληνικής Κυβέρνησης ένα κομμάτι του πληθυσμού της Αλβανίας, για δικούς τους λόγους.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μήπως έχετε κάποια πληροφορία για το τι ακριβώς συνέβη, την περασμένη εβδομάδα, στη Χίο με εκείνο το σκάφος του Τσεσμέ που δέχθηκε επίθεση από Έλληνες, οι οποίοι έσκισαν τη σημαία του, προκάλεσαν ζημιές κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει αναφερθεί αυτό το επεισόδιο. Οι τοπικές Αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος. Θα εκδοθεί κάποιο πόρισμα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μεταδίδονται και γράφονται πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει την Ολυμπιακή Αεροπορία, εάν δεν βρεθεί κάποια λύση σε ένα - δύο μήνες. Μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς συμβαίνει και εάν είναι αυτή η πρόθεση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, που σήμερα είναι ζημιογόνες και παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Η Ολυμπιακή Αεροπορία, θα έλεγα, είναι "πρωταθλητής" μεταξύ αυτών των επιχειρήσεων. "Πρωταθλητής" αρνητικών επιδόσεων, βεβαίως. Η Κυβέρνηση αυτό το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια έχει εκπονηθεί, επειδή δεν έχει αποδώσει, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να το αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο. Ξεκινάει άμεσα συνεννόηση με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα για το θέμα των εργασιακών σχέσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Κάνω μία παρένθεση, για να αναφερθώ στο ακραίο φαινόμενο της επιδίωξης να μονιμοποιηθούν υπάλληλοι τους οποίους δεν χρειάζεται η Ολυμπιακή. Ζητούν να μονιμοποιηθούν παρά το ότι είναι εποχικός ο χαρακτήρας της απασχόλησής τους και επιπλέον επελέγησαν όχι με αντικειμενικά κριτήρια, όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο της χώρας.

Τέτοιου είδους αιτήματα δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν, γιατί είναι παράνομα αλλά και παράλογα. Αυτό το οποίο κάνουμε, είναι να ενισχύσουμε την προσπάθεια της Ολυμπιακής να καταστεί ανταγωνιστική. Αυτό, βεβαίως, θα το επιτύχουμε, αν πρώτα εξυγιανθεί οικονομικά η Ολυμπιακή. Θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν είναι στόχος μας να κλείσει η Ολυμπιακή. Για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα επιδιώξει συνεργασία με εταιρίες οι οποίες προσφέρουν αεροσκάφη και προσωπικό για να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις και το πρόγραμμά της. Αλλά η προσπάθειά μας για την εξυγίανσή της δεν πρόκειται να σταματήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι στις προθέσεις σας να την κλείσετε, είναι στις προθέσεις σας να την πουλήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι μιλούμε για την εξυγίανση της επιχείρησης, προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική. Αυτό απαντάει και στο δικό σας ερώτημα. Οταν θέλουμε μία επιχείρηση να την καταστήσουμε ανταγωνιστική, αντιλαμβάνεστε πως άλλος είναι ο στόχος μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, μπορείτε να την καταστήσετε ανταγωνιστική για να πουληθεί σε καλύτερη τιμή.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία δική σας υπόθεση, η οποία δεν μας απασχολεί καν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Το πρωί, στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, συζητήθηκε το θέμα της Ολυμπιακής, και αν ναι, τι αποφάσεις ελήφθησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε μία γενικότερη συζήτηση για την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε στις δημόσιες επιχειρήσεις, τις καλούμενες ΔΕΚΟ, υπό το φως και της πρόσφατης υπερψήφισης της σχετικής διάταξης στη Βουλή. Η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση είναι να εξυγιανθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Οσα είπα για την Ολυμπιακή ισχύουν για όλες τις ΔΕΚΟ, οι οποίες παρουσιάζουν ελλείμματα και είναι ζημιογόνες. Η πολιτική μας αυτή θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα. Ολα τα άλλα θέματα, όπως είναι η εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, όπως είναι η συζήτηση για την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού ή τα θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, υπάγονται στην προσπάθειά μας για την εξυγίανση αυτών των επιχειρήσεων. Αυτό είναι το πλαίσιο της πολιτικής μας, αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα. Δόθηκαν οι κατευθύνσεις προκειμένου να κινηθούμε αναλόγως.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης για τη δολοφονική επίθεση, για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Γεωργίας, του κυρίου Σεβαρντνάτζε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι παραδεκτό δι αυτού του τρόπου να επιδιώξουν κάποιοι να λύσουν πολιτικές διαφορές. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο κ. Σεβαρντνάτζε είναι μία διεθνής προσωπικότητα και πρέπει ο ρόλος του, που είναι σταθεροποιητικός για τη χώρα του και θετικός για τις διεθνείς εξελίξεις, να περιφρουρηθεί. Γιατί είναι ένα κεφάλαιο ο κ. Σεβαρντνάτζε για τη δική του χώρα και όχι μόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες επιθέσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης εναντίον της Δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά γίνεται αυτό, ο Υπουργός να επιτίθεται εναντίον του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Θα ήθελα ένα σχόλιο της Κυβέρνησης πάνω σ' αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία επίθεση εναντίον της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχει καμία επίθεση εναντίον του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Ο κ. Γιαννόπουλος τηρεί τη συνταγματική τάξη. Είναι -πέραν της ιδιότητάς του ως Υπουργός Δικαιοσύνης- και γνωστός νομικός. Αυτά τα θέματα τα αντιλαμβάνεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης και νομίζω ότι δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπερασπίζεται τη λαϊκή κυριαρχία και τους θεσμούς της. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν πολύ σαφής από την πρώτη στιγμή, περί του ποιος κυβερνά, ποιο είναι το Σώμα εκείνο -η Βουλή, δηλαδή- που αποφασίζει για την πολιτική που ακολουθείται στη χώρα. Και με αυτή την έννοια, δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει να υπεισέλθει σ' αυτόν τον χώρο οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας και να διαμορφώσει την πολιτική πορεία της χώρας. Η Δικαιοσύνη ασχολείται με τα της εσωτερικής λειτουργίας της, για την ορθή και ταχεία απονομή του δικαίου και βεβαίως με τα της διοίκησής της. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι δεδομένη. Αυτήν περιφρουρεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί αυτή είναι και η πολιτική της Κυβέρνησης: Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Ολοι την περιφρουρούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού απειλεί τον κ. Ματθία. "Θα του τα πω", λέει, "αλλά όταν θα έρθει η ώρα".

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία απειλή. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι σαφής. Αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αναφέρεται στη διάκριση των εξουσιών και καλεί όλους, τον καθένα εκεί που έχει ταχθεί, να ασκεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει και να μην παρεμβαίνει σε άλλους χώρους.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Tuesday, 10 February 1998 - 15:59:47 UTC