Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Να ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.

* Αυτή την ώρα, ο Πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Φούρα και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αθλητισμού. Οχι μόνο για την Ολυμπιάδα, αλλά και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γενικότερα στον Αθλητισμό, επειδή ακριβώς το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης για τον Αθλητισμό, μέσα στους επόμενους μήνες.

Το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί σε δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

* Αύριο, στις 12.30 το μεσημέρι, θα δεχτεί την κα Μιτεράν η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και στις 13.00 θα δεχτεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την Ομοσπονδία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Αργότερα, θα παραθέσει γεύμα σε επτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

* Την Τετάρτη, στις 13.00, θα δεχτεί το 15μελές Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ακολούθως όλοι μαζί θα επισκεφτούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Την Πέμπτη, στις 13.30, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με συναρμόδιους Υπουργούς, τον κ. Ρωμαίο, τον κ. Τζουμάκα και άλλους παράγοντες για το θέμα της δασοπυρόσβεσης.

* Την Παρασκευή, στις 9.30 το πρωί, θα δεχτεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόμπλες και μισή ώρα αργότερα θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Αυτά εκ μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" δημοσιεύει σήμερα απόρρητα έγγραφα από τη συνάντηση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ με τον Ολλανδό Επίτροπο Χανς Βαν ντερ Μπρουκ. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι είναι "φρικώδες" να οδηγούνται σε αδιέξοδο οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, εξαιτίας κάποιων βράχων στη Μεσόγειο και υποστηρίζουν ακόμη ότι το κλειδί για την επίλυση του ζητήματος βρίσκεται στην Αθήνα και όχι στην Αγκυρα. Ποιο είναι το σχόλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Τις έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι θέσεις οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και αποτελούν ένα στοιχείο στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία. Η πολιτική αυτή που έχουμε διατυπώσει δεν αλλάζει. Πιστεύουμε ότι είναι ορθή πολιτική, όπως άλλωστε έχει δεχτεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα όργανά της. Από εκεί και πέρα, για να αναφερθώ στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ", γιατί με το δημοσίευμα αυτό αναγνωρίζει εμμέσως την ισχυρή θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία για ένα θέμα το οποίο κάποιοι τρίτοι θεωρούν μικρό και ασήμαντο, δίνει αυτή τη μάχη με επιτυχία, αφού έχει κατορθώσει το θέμα αυτό να αποτελεί κριτήριο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οπως επίσης, μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στα όσα ο κ. Οϊμέν ισχυρίζεται, περί της δημοσιογραφίας την οποία ασκεί η συγκεκριμένη εφημερίδα και να επισημάνω ότι κάνει μεγάλο λάθος να φέρεται με αυτό τον τρόπο, θεωρώντας ότι στην Ελλάδα μπορεί να ισχύσουν κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν στη δική του πατρίδα. Στην Ελλάδα ο Τύπος είναι ελεύθερος. Τα όρια της ευθύνης τα ορίζουν οι δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της αυτορύθμισης του λειτουργήματός τους. Νομίζω, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές απάδουν του σύγχρονου πνεύματος ενός νομικού και πολιτικού πολιτισμού, τον οποίο έχει κερδίσει η Ευρώπη και πρέπει να τον κατακτήσει και η Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μήπως μπορείτε να μας πείτε ποιοι και ποιους αμφιβόλου εντιμότητας πρότειναν στον Πρωθυπουργό για την Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας; Ποιους εννοεί ο Πρωθυπουργός και ποιους του πρότειναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανάληψη της Ολυμπιάδας είναι μία μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα. Η Ολυμπιάδα θα διαρκέσει λίγες ημέρες. Η προετοιμασία όμως, για να είναι επιτυχημένη η Ολυμπιάδα, απαιτεί χρόνια. Προετοιμασία που αφορά υποδομές, κατασκευές, Υπηρεσίες. Μεταξύ των άλλων, πέραν του προγράμματος της Ολυμπιάδας, για να μιλήσουμε για επιτυχία της διοργάνωσης, θεωρούμε εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας στη διοίκηση και τη διαχείριση των κονδυλίων. Μεταξύ των πολλών καταλλήλων προσώπων έπρεπε να επιλεγούν οι καλύτεροι. Γνωρίζετε πως ενόψει της συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής, πολλά γράφτηκαν και πολλά συζητήθηκαν. Ο Πρωθυπουργός έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των προσώπων, προκειμένου έτσι να εξασφαλίζεται η αμεροληψία, η ουδετερότητα, η αντικειμενικότητα στους χειρισμούς τους οποίους θα κάνουν, ενόψει του δύσκολου έργου που τους έχουμε αναθέσει. Ο κ. Σημίτης -και πρέπει να είμαστε όλοι ειλικρινείς- δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ούτε υπονόησε Υπουργούς, οι οποίοι έκαναν, δήθεν, κάποιες προτάσεις. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε το αυτονόητο, το αναμενόμενο σ' αυτές τις περιπτώσεις, που είναι εξαιρετικές, γιατί σπάνια μια χώρα έχει την τιμή, έχει την ευκαιρία να διοργανώσει μία Ολυμπιάδα. Λογικό είναι, λοιπόν, σ' αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις, να ενεργοποιούνται συμφέροντα και να δραστηριοποιούνται μηχανισμοί, προκειμένου να προωθήσουν κάποιες ιδιοτελείς επιδιώξεις. Εμείς θα έπρεπε, απέναντι σ' αυτό το κλίμα το οποίο ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό να δημιουργηθεί, με τις επιλογές που θα κάναμε να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε υπόνοια για χειρισμούς, οι οποίοι εξυπηρετούν συμφέροντα. Και νομίζω ότι η επιλογή του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, αλλά και όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, αποτελούν του λόγου το ασφαλές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας ρώτησα: Ποια συμφέροντα τον πλησίασαν και ποιοι και ποιους πρότειναν;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για συγκεκριμένα ονόματα ή συγκεκριμένα συμφέροντα. Μίλησε για ένα κλίμα το οποίο αντικειμενικά δημιουργείται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια εξαιρετικά ζητήματα, όπως είναι η διοργάνωση μιας Ολυμπιάδας. Και πρέπει, για να βγάλει κάποιος ασφαλές συμπέρασμα, να παρακολουθήσει τον ομιλούντα, ώστε απ' αυτά που λέει και τα συμφραζόμενα να αντιληφθεί τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο λέει. Μην προσπαθείτε να βγάλετε συμπέρασμα, δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και εντυπώσεις, χωρίς να έχετε υπόψη σας πώς ακριβώς εξελίχθηκε αυτή η συζήτηση. Σας παρακαλώ, επειδή έδωσα σαφείς εξηγήσεις και απαντήσεις, αυτό το θέμα να θεωρηθεί ότι έχει λήξει. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι να συμβάλουμε όλοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο και από τη δική του πλευρά, προκειμένου με αντικειμενικότητα και διαφάνεια να οδηγηθούμε στις εκδηλώσεις εκείνες της Ολυμπιάδας, που και αυτές ελπίζω να στεφθούν με επιτυχία. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ανακοίνωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, κύριε Εκπρόσωπε. Εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Μιλάει για συμφέροντα. Κάποιοι του πρότειναν κάποιους, που δεν ήταν κατάλληλοι, ανέντιμοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για ανέντιμους. Ανέφερε τη λέξη "συμφέροντα" και δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβει αυτό το οποίο όλοι σκέπτεστε. Όταν έχουμε κατασκευές έργων, δημιουργία μεγάλων υποδομών και υπηρεσιών, δημιουργία νέων Οργανισμών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις λόγω της ανάληψης αυτής της σημαντικής διοργάνωσης, λογικό είναι κάποιοι να επιδιώκουν μέσω αυτών των διαδικασιών να προσποριστούν οφέλη. Εμείς θα έπρεπε να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα χειριστούν τα της Ολυμπιάδας με τέτοιο τρόπο, ώστε μεταξύ των άλλων να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια, πολύ δε περισσότερο από την εντύπωση να υπάρχει η βεβαιότητα, ότι με χρηστή διοίκηση και με διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων θα αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι διαδικασίες. Και αυτό έγινε. Αυτή είναι η θέση μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτούς τους κάποιους τους εντόπισε ο Πρωθυπουργός. Δεν τους λέει τουλάχιστον και στους άλλους, να φυλάγονται και οι άλλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ήταν σαφής η απάντηση που έδωσα. Ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναφορά γενικής αξίας, για ένα θέμα το οποίο γνωρίζετε ότι έτσι κι αλλιώς εκδηλώνεται ως συμπεριφορά, εκδηλώνεται ως ενδιαφέρον, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε -επαναλαμβάνω- τέτοιου είδους εξαιρετικά γεγονότα.

ΜΙΧΑΗΛ: Την Παρασκευή, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, όταν μας ενημερώσατε εδώ, δεν αναφέρατε τα όσα συμπεριελήφθησαν στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Ερώτημα πρώτον, λοιπόν: Δεν είχατε εξουσιοδότηση να τα αναφέρετε ή δεν ειπώθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και εκ των υστέρων προστέθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσα σαφείς απαντήσεις για την ουσία του θέματος. Θέτετε ένα θέμα διαδικασίας. Πρώτον, έκανα μία ενημέρωση για τη συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου και αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν, προφορικά όπως σας ενημερώνω, να μεταφέρω λέξη προς λέξη τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται εκεί. Δεύτερον, υπάρχει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού που αναφέρεται σ' αυτό το θέμα. Μετά τη συζήτηση που έγινε αυτές τις ημέρες και ιδιαιτέρως μετά τις απαντήσεις που έδωσα σε ερωτήσεις που προηγήθηκαν σήμερα, όλα αυτά τα θέματα έχουν αποσαφηνιστεί, ώστε να μην υπάρχει σχετική απορία.

ΜΙΧΑΗΛ: Για μένα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Για μένα έχουν αποσαφηνιστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ θα σας θέσω τα ερωτήματα και εσείς μην απαντάτε, αν νομίζετε ότι έχουν αποσαφηνιστεί. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο αυτά που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του και τα ακούσατε όλοι οι Υπουργοί, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται σ' αυτά που ειπώθηκαν. Και όλοι οι Υπουργοί οι οποίοι ήταν παρόντες δεν έβγαλαν το συμπέρασμα το οποίο έβγαλαν πάρα πολλοί και διατύπωσαν με διάφορους τρόπους στα σχόλιά τους για το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό αφορά τον καθένα, τι συμπεράσματα βγάζει. Εγώ θα ήθελα να σας πω, αφού αναφέρθηκαν εκεί, γιατί εσείς το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν μας τα είπατε και τα μάθαμε αργά το βράδυ από τη γραπτή ανακοίνωση που διένειμε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και σας τα είπα. Δεν είπα ακριβώς το ίδιο. Σας είπα ότι με τον προφορικό λόγο σας έδωσα μια ενημέρωση. Ανέφερα ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από τις συνεργασίες ή τις έρευνες που έκανε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μπακούρης και οι άλλες προσωπικότητες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν αντικειμενικότητα, αμεροληψία και διαφάνεια. Σας το είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, εσείς πληρέστερα μας ενημερώσατε εδώ, τότε γιατί...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι πληρέστερο ή λιγότερο πλήρες. Δεν είναι αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: ... τότε γιατί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού είπε αυτό. Ποιος έδωσε την εντολή -ίσως ο ίδιος ο κ. Σημίτης- να βγάλει την πλήρη, αν θέλετε, διατύπωση, όπως ακριβώς ειπώθηκε, αργά το βράδυ; Γιατί το έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνηθίζεται -και γνωρίζετε ότι υπάρχει αυτή η πρακτική- προκειμένου να υποβοηθηθείτε και εσείς στο έργο σας, να έχετε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μια ενημέρωση για την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν έρχεται σε αντίφαση το ένα με το άλλο. Το ένα έχει απόλυτη συνάφεια ή ταυτίζεται με το άλλο. Δείτε τα δύο κείμενα και θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει απόκλιση. Βγήκαν συμπεράσματα, τα οποία δεν στηρίζονται απαραιτήτως σ' αυτά τα οποία ειπώθηκαν. Κρύβουν πολλή φαντασία τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αναφέρατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά και επισήμανση, έκανε λόγο για εισηγήσεις, όπως τουλάχιστον διαβάσαμε στο κείμενο του Γραφείου Τύπου, δέχτηκε εισηγήσεις, ενδεχομένως και πιέσεις. Από ποιους και γιατί; Ποιοι εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό το θέμα. Είπα ότι έχουν γραφεί και έχουν συζητηθεί πολλά και γνωρίζετε και εσείς, όπως ο καθένας από εμάς, ότι λογικό είναι να υπάρχει και ονοματολογία, λογικό είναι να υπάρχει και διατύπωση απόψεων για οργανωτικά σχήματα, επειδή καθένας ο οποίος διατυπώνει μία άποψη, θεωρεί ότι έτσι, μεταξύ των άλλων, επιτυγχάνει να προωθεί και δικά του συμφέροντα. Ο Πρωθυπουργός έκανε μία τομή, αφού τα παρακολούθησε όλα αυτά και προχώρησε στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται και η προϋπόθεση αυτή, για την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Αυτό είναι το θέμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για εισηγήσεις ιδιωτών μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και είπα ότι όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν και γράφτηκαν. Μπορεί να πει κάποιος, μια και εσείς έχετε εμπειρία αυτών των δημοσιευμάτων και των συζητήσεων, ότι υπήρξε μία κινητικότητα. Υπήρξε ένα κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε, εδώ και αρκετούς μήνες, ενόψει της συγκρότησης της Οργανωτικής Επιτροπής. Σ' αυτό το κλίμα το οποίο, μεταξύ των άλλων, θα έλεγα ότι συμπεριελάμβανε πολύ "κουτσομπολιό", ο Πρωθυπουργός έκανε μία τομή, έκανε μία υπέρβαση και προχώρησε σ' αυτή την Επιτροπή.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, απ' όσα μας είπατε, προκύπτει ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε κυβερνητικούς κύκλους όταν μιλούσε για επιδιώξεις. Το ερώτημά μου είναι αν αναφερόταν σε πολιτικούς κύκλους που δεν έχουν σχέση με την Κυβέρνηση και δεύτερον, αν είναι δυνατόν να μας διευκρινίσετε αν η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού απηχεί επακριβώς το πνεύμα του κ. Σημίτη όταν μιλούσε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε ονομαστικές αναφορές. Μίλησε για το αυτονόητο. Εκανε μία επισήμανση γενικής αξίας. Το κείμενο το οποίο εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού αποδίδει την παρέμβαση η οποία έγινε. Αν όχι κατά λέξη, αποδίδει τουλάχιστον το πνεύμα αυτής της συζήτησης.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε ή δεν ζήτησε -δεν έχει σημασία, επίσημα ή ανεπίσημα- από αρμόδιους, συναρμόδιους Υπουργούς, εμπλεκόμενους στην όλη ιστορία, προτάσεις ή όχι για τα ονόματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους για τα θέματα της Ολυμπιάδας Υπουργούς και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και απόψεις αντάλλαξε και άλλες ιδέες άκουσε, για το πώς θα δημιουργηθούν οι μηχανισμοί, οι φορείς ή οι διαδικασίες, προκειμένου να είναι επιτυχημένη η διοργάνωση. Ο ίδιος είναι αυτός ο οποίος αξιολόγησε, στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών, όλες τις θέσεις που εκφράστηκαν και έλαβε τις τελικές αποφάσεις. Είχε συνεργασία ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε με ποιους Υπουργούς είχε αυτές τις συνεργασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, αντιλαμβάνεστε ότι είχε συνεργασία με τους αρμόδιους Υπουργούς, με όλους εκείνους οι οποίοι κατά καιρούς συμμετείχαν σε συσκέψεις, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της Ολυμπιάδας. Συζήτησε, πρώτα από όλα, η Επιτροπή Θεσμών της Κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει σειρά Υπουργών. Αργότερα, το θέμα αυτό απασχόλησε μια πολύ μικρότερη ομάδα Υπουργών που έχουν μια πολύ πιο στενή σχέση και συνάφεια με τα θέματα της Ολυμπιάδας. Ο Πρωθυπουργός είχε τις δικές του συνεργασίες, με Υπουργούς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Αξιολόγησε όλο αυτό το υλικό, όλον αυτόν τον προβληματισμό και έλαβε τις αποφάσεις του.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να απαντήσετε, εάν ο κύκλος επιρροών και επιδιώξεων που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός, βρίσκεται εντός της Ελλάδος ή είναι εκτός; Γιατί η φαντασία μας, όπως είπατε, καλπάζει. Μπορούμε, δηλαδή, να τους εντάξουμε σε ένα άλλο κράτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να εντάξετε οτιδήποτε θέλετε, όπου θέλετε. Είναι δικό σας θέμα. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κάτι συγκεκριμένο, αφού δεν ονόμασε κάτι συγκεκριμένο. Αφού, λοιπόν, δεν ονόμασε και δεν αναφέρθηκε σε κάτι συγκεκριμένο, δεν είναι δυνατόν να συζητούμε, προσδιορίζοντας το τι είναι αυτό που εννοούσε. Ο Πρωθυπουργούς υπονόησε ότι όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί λογικό είναι ιδιωτικά συμφέροντα να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις διαδικασίες, ενόψει της Ολυμπιάδας. Και θα πρέπει εμείς, με τις επιλογές που θα κάνουμε, να εξασφαλίσουμε διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Αυτό είπε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ή δεν είπε ότι δέχθηκε εισηγήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, απάντησα για όλα αυτά τα θέματα. Ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς δέχθηκε εισηγήσεις για πολλά θέματα που αφορούν την Οργάνωση της Ολυμπιάδας. Δημιουργούνται φορείς, ξεκινούν διαδικασίες, πρέπει να γίνουν έργα. Είναι δυνατόν για όλα αυτά τα θέματα να μην έχει συνεργασία ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς του;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ακριβές αυτό που αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού ότι από αυτές τις εισηγήσεις που δέχθηκε, έβγαλε και τα συμπεράσματα περί επιδιώξεων; Αυτό είναι ακριβές, όπως διατυπώθηκε στην ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα κ. Μπογιόπουλε ότι δέχθηκε εισηγήσεις για διάφορα θέματα ο Πρωθυπουργός. Αξιολόγησε όλες αυτές τις εισηγήσεις και έλαβε τις αποφάσεις του.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν μου απαντάτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Εχετε ένα επίσημο κείμενο, το οποίο έχει εκδοθεί από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Επίσημο κείμενο είναι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί είναι αυτοί. Γιατί δεν μας τους λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτό το κείμενο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Από τις απαντήσεις που δώσατε προηγουμένως προκύπτει ότι οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο Πρωθυπουργός ήταν μόνον από Υπουργούς...

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα που αφορούν τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ασχολήθηκε πρώτα, για το ποια όργανα πρέπει να δημιουργηθούν. Ασφαλώς, δέχθηκε εισηγήσεις για αυτά τα θέματα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αρα, σ' αυτές τις εισηγήσεις αναφέρεται ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μόσχοβα, απάντησα για αυτά τα θέματα. Παρακαλώ κάποιον άλλον, για το ίδιο θέμα, αν θέλει να ρωτήσει, ευχαρίστως.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί μας ζητάτε "να τετραγωνίσουμε τον κύκλο" για να βρούμε ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι. Δεν έχουν ονοματεπώνυμο αυτοί οι κύκλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να μείνετε σ' αυτές τις εξηγήσεις. Μιλάμε για το αντικειμενικό γεγονός, το οποίο άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση. Είναι υπερβολή να συζητούμε για μία διοικητικού ή αστυνομικού τύπου κομματική πειθαρχία. Κάθε βουλευτής έχει συναίσθηση της ευθύνης και σε αυτή την ευθύνη, την οποία πρέπει να αποδεικνύει, νομίζω ότι πειθαρχεί. Είναι θέμα του κάθε βουλευτή να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωσή του.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο ερώτημά μου είναι το εξής: Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδης είπε με αρκετή σαφήνεια ότι υπάρχουν Υπουργοί οι οποίοι ερήμην των κομματικών οργάνων και μακριά από το πνεύμα συλλογικότητας που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να ισχύει στο ΠΑΣΟΚ, λαμβάνουν αποφάσεις και αιφνιδιάζουν. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησε για Υπουργούς ο κ. Σκανδαλίδης;

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε για κυβερνητικούς θύλακες. Αλίμονο, αν εννοεί κάτω από Υπουργούς. Υποθέτω ότι εννοεί Υπουργούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα η Κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά, έχει εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου. Είμαστε μία Κυβέρνηση η οποία πιστεύει στο διάλογο. Ιδιαιτέρως πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου, γιατί νομίζουμε ότι τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται μέσα από τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Δεν είναι δυνατόν μέσω της αντιπαράθεσης, η οποία διαλύει ουσιαστικά την κοινωνική συνοχή και εξουδετερώνει τις γόνιμες δυνάμεις του Εθνους, να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Θα έχουμε αποτυχίες ως χώρα, ως κοινωνία. Επιθυμούμε, λοιπόν, τη συνεννόηση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θα σταματήσει να κυβερνά. Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο. Η Κυβέρνηση, βεβαίως, αξιοποιεί τις διαδικασίες διαλόγου. Από εκεί και πέρα όμως, έρχεται η ώρα, μετά το διάλογο, που η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της για συγκεκριμένα θέματα. Και είναι πολύ μεγάλο το θέμα, το οποίο μας απασχολεί όλους, των ζημιογόνων επιχειρήσεων του Δημοσίου ή των επιχειρήσεων που είναι ελλειμματικές, που παρουσιάζουν ελλείμματα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι; Ξέρετε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει το προνόμιο να κρίνεται από τους λόγους ή τις θέσεις, τις οποίες παρουσιάζει στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαλόγου. Πρέπει να κριθεί από το έργο της. Για να προχωρήσει, όμως, το κυβερνητικό έργο, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αν δεν ληφθούν αποφάσεις για αυτά τα τόσο κρίσιμα ζητήματα, για ποιά θέματα καλείται η Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις;

Αρα, λοιπόν, βεβαίως ο διάλογος έχει την αξία του. Συμμεριζόμαστε απολύτως αυτή τη θέση και γι' αυτό προχωρούμε σε διαδικασίες διαλόγου, χωρίς από την άλλη, να θεωρείται ότι έχουμε απεκδυθεί της ευθύνης να παίρνουμε τις αποφάσεις μας, προκειμένου να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο πράγματα: Σ' αυτές τις συνεργασίες που είχε ο Πρωθυπουργός με τους συναρμόδιους Υπουργούς, οι συζητήσεις αφορούσαν ονόματα μόνο, κριτήρια, διαδικασίες τι αφορούσαν; Και δεύτερον, ήθελα να μας πείτε εάν εξαιρουμένων των εξ οφίτσιο μελών καταλαβαίνουμε ότι αν χρειαστεί να αλλάξουν, μπορεί να αλλάξουν, αν θεωρείτε ότι μελλοντικά μπορεί να έχουμε αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους συναρμόδιους Υπουργούς, και βάσει της εισήγησης που του κατέθεσε η Επιτροπή Θεσμών της Κυβέρνησης που ασχολείται με το θέμα αυτό. Συζήτησε μαζί τους, επαναλαμβάνω, θέματα που αφορούν τις υποδομές, τις κατασκευές, τις διαδικασίες, τα κριτήρια τα οποία έπρεπε να πρυτανεύσουν για να γίνουν οι επιλογές και των προσώπων. Δεν συζήτησε για πρόσωπα. Τα πρόσωπα τα επέλεξε ο Πρωθυπουργός. Ηταν δικής του επιλογής, μεταξύ των άλλων με κριτήρια όχι κομματικά βεβαίως, πελατειακά ή πολιτικά, αλλά αντικειμενικά, προκειμένου αυτοί που θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο να έχουν και την έξωθεν καλή μαρτυρία αφενός, αφετέρου να έχουν γνώσεις και επάρκεια, για να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Το άλλο θέμα το οποίο θέτετε, το έχουμε απαντήσει. Είπαμε ότι η Οργανωτική Επιτροπή, όταν συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρία, θα αποτελέσει με τη σύνθεση που έχει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιό της.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό. Αν εξαιρουμένων των εξ οφίτσιο μελών -αυτονόητο το γιατί- θεωρείτε ως Κυβέρνηση ότι μελλοντικά μπορεί να χρειαστούν μεταβολές στη σύνθεση της 15άδας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε τί μου λέτε κ. Καψαμπέλη; Αν το κυβερνητικό σχήμα κάποια στιγμή κριθεί σκόπιμο να αλλάξει, να σας πω από τώρα αν θα αλλάξει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιλογή που έγινε για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι επιλογή που έχει βάθος χρόνου. Από κει και πέρα, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα ο Πρωθυπουργός. Η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι η σύνθεση είναι πάρα πολύ καλή, ώστε η Οργανωτική Επιτροπή να μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο το οποίο της αναθέσαμε.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ : Με αφορμή συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών σε τουρκική εφημερίδα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μεταβάλλεται η βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιατ ην υφαλοκρηπίδα και τα Ιμια. Τώρα λέμε στην Τουρκία να πάει ένα πακέτο θεμάτων τα οποία άπτονται ακόμη και της εθνικής μας ασφάλειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, επαναλαμβάνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Η πολιτική της προσέγγισης βήμα προς βήμα με την Τουρκία, είναι πολιτική η οποία παραμένει ως επιλογή της Κυβέρνησής μας, γιατί θεωρούμε ότι είναι η ορθή πολιτική. Τι είναι αυτό το οποίο έχει προκαλέσει, ίσως, κάποια σύγχυση; Μέσα από συζητήσεις οι οποίες έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αντιλαμβάνομαι πως έχουν δοθεί τέτοιες ερμηνείες που δεν έχουν αντίκρυσμα αλήθειας. Και εξηγούμαι: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μεταξύ των άλλων, προκειμένου η Τουρκία να λάβει μέρος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη της έχει τεθεί ως όρος να δηλώσει ότι θα δεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Η θέση την οποία διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος -και είναι θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης- λέει το πολύ σαφές, για το οποίο μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κι εγώ: Αντί η Τουρκία με την άτακτη στρατιωτική δράση που αναπτύσσει, με τρόπο επιθετικό και προκλητικό, σε βάρος της Ελλάδας, να επιδιώκει να προβάλει τις αξιώσεις της, ας παραιτηθεί από τις αξιώσεις ή αν δεν το μπορεί, γιατί αυτή είναι η πολιτική της, τουλάχιστον ας αποφύγει αυτή τη συμπεριφορά και ας απευθυνθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, του οποίου προηγουμένως πρέπει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία, για να θέσει τα θέματά της. Δεν κάνουμε εμείς κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Απλά επισημαίνουμε ότι στην Ευρώπη τα όποια προβλήματα θεωρεί κάποιος πως υπάρχουν, θα πρέπει να τα θέτει στο Δικαστήριο της Χάγης, αντί να αναπτύσσει στρατιωτική δραστηριότητα. Αντί να δίνει, δηλαδή, ένα πολεμικό χαρακτήρα στην εξωτερική πολιτική του. Αυτό είπε ο κ. Πάγκαλος και αυτό είναι η θέση της Κυβέρνησης. Η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης παραμένει. Πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα θέματα τα οποία μπορούν να απασχολήσουν τις δύο χώρες. Από κει και πέρα, υποδεικνύουμε στην Τουρκία έναν άλλο τρόπο συμπεριφοράς. Αντί να έχουμε αυτές τις παραβιάσεις και παραβάσεις, αντί να έχουμε αυτή την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεών της, κατά τρόπο προκλητικό και επιθετικό, την καλούμε, αν έχει κάποια θέματα να θέσει, να τα θέσει με τον τρόπο που άλλες χώρες θέτουν τα δικά τους θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Δηλαδή θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν η Τουρκία επέλεγε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με ένα θέμα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών ή για τον εναέριο χώρο ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν η Τουρκία δεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, τότε δεν μπορείς να την εμποδίσεις να οδηγήσει όποιο θέμα εκείνη επιλέγει στο Δικαστήριο της Χάγης. Όπως, δεν μπορείς να εμποδίσεις και οποιονδήποτε άλλον ο οποίος έχει δεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οπως τη δική μας χώρα δεν μπορεί να την εμποδίσει οποιοσδήποτε να φέρει στο Δικαστήριο της Χάγης θέματα που θεωρεί ότι έχουν τη θέση τους και πρέπει να αντιμετωπίζονται από το Δικαστήριο. Δεν είναι επιλογή δική μας. Είναι κάτι το οποίο εξ αντικειμένου μπορεί να γίνει, αν το αποφασίσει κάποια χώρα, η οποία βεβαίως έχει δεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Μα, εμείς κύριε Υπουργέ, δεν δεχόμαστε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου για ορισμένα θέματα εθνικής ασφάλειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, λοιπόν, θα έχουμε και εμείς τις απαντήσεις μας γι' αυτά τα θέματα. Ας αναγνωρίσει η Τουρκία τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης και ας εξαιρέσει αυτού του είδους τα θέματα από την αναγνώριση στην οποία θα προβεί και τότε μπορούμε να συζητήσουμε πάλι, για να μην προχωρήσουμε τώρα σε υποθέσεις και δημιουργούμε σενάρια τα οποία δεν έχουν βάση. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω και πρέπει να είναι σαφές είναι τούτο: Αυτή είναι η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική. Τίποτα καινούργιο δεν προστίθεται. Απλά, καλείται η Τουρκία να συνάψει σχέσεις με το Δικαστήριο της Χάγης, να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του και από κει και πέρα να σταματήσει να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σήμερα, ως διεθνής ταραξίας. Αυτό είναι που ζητούμε.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις σας. Πρώτη: Οπως έχετε διατυπώσει εσείς και ο κ. Πάγκαλος επανειλημμένως, η θεωρία της βήμα προς βήμα προσέγγισης η οποία ισχυρίζεστε σήμερα ότι μένει απαράλλακτη, θέτει ως πρώτο βήμα να προσφύγει η Τουρκία για τα Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεδομένου βεβαίως ότι θα έχει δεχθεί τη δικαιοδοσία αυτή, επειδή είναι δική της διεκδίκηση. Εμείς λέμε ότι είναι ελληνικό έδαφος. Να προσφύγει αυτή και μετά θα έρθουν όλα τα υπόλοιπα. Ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του είπε ότι "ας δεχτεί η Τουρκία, διότι μπορεί κι εμείς να πάμε τα Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης". Ισχύει αυτό ή κάνω λάθος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν η Τουρκία δεχθεί την αναγκαστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, συζητούμε περίπου στο κενό. Παρακαλώ πολύ, αυτό το οποίο λέμε και το επαναλαμβάνω είναι τούτο: Η Τουρκία να δεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Και έτσι μέσω του Δικαστηρίου να αντιμετωπίζει τα θέματα τα οποία αποτελούν αξιώσεις της ή θέματα τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να προβάλει. Και να σταματήσει επιτέλους αυτή τη συμπεριφορά σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό είναι που αποτελεί, αν θέλετε, μια ιδέα, μια θέση την οποία διατυπώνουμε επισήμως. Να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας και για όποια θέματα την απασχολούν, ας αναγνωρίσει το Δικαστήριο της Χάγης, ας θέσει εκεί τα θέματα και υπάρχουν απαντήσεις.

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά, λέμε στην Τουρκία να δεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εξαιρώντας και αυτή τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς λέμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα όργανο το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί, γιατί μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Καλούμε την Τουρκία να αξιοποιήσει αυτό το όργανο. Επιθυμούμε να μη δεχθεί περιορισμούς. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα φαντάζει πολύ, όταν δεν έχει δεχθεί καν τη γενική δικαιοδοσία. Πόσο μάλλον να τη δεχθεί χωρίς περιορισμούς.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα κάποιο σχόλιο στο ότι στη σημερινή "ΜΙΛΙΕΤ" δημοσιεύεται συνέντευξη-απάντηση του κ. Ετζεβίτ στον κ. Πάγκαλο με την οποία τον καλεί στην Αγκυρα, με τη λογική του ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών πρώτα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και σαν κατάληξη αυτού του διαλόγου μερικά πράγματα μπορούν να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η πολιτική την οποία προτείνει εδώ και πάρα πολύ καιρό η Τουρκία. Δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε για θέματα τα οποία έχουν ρυθμιστεί με Διεθνείς Συνθήκες ή έχουν δημιουργηθεί ως απόρροια των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Μ' αυτή την έννοια, δεν αντιμετωπίζουμε την πρόσκληση αυτή θετικά. Καλούμε την Τουρκία, αντιθέτως, να συμπεριφέρεται όπως όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να ενταχθεί σ' αυτό το διεθνές σύστημα, που έχει συγκεκριμένους κανόνες, βάσει των οποίων ρυθμίζονται τα θέματα που απασχολούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα να ρωτήσω, αν η κρίση στο Καπιτώλιο έχει επηρεάσει τις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα. Και αν συγκεκριμένα έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί επισκέψεις, όπως η αναμενόμενη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ ή κάποιων άλλων Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει διαταραχθεί η Ελληνοαμερικανική συνεργασία. Γνωρίζω αντιθέτως ότι ο κ. Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Κύπρου, σε πρόσφατη ομιλία του, είπε ότι μετά τις εκλογές, πρόκειται να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του κ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε για ποια από εκείνα τα θέματα, τα οποία η Τουρκία εμφανίζει ως ελληνοτουρκικές διαφορές, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι την αρμοδιότητα του Δικαστηρίου δεν την αναγνωρίζουμε για θέματα άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας. Αυτή είναι η θέση μας. Από εκεί και πέρα, επειδή εμμέσως ή και αμέσως αναφέρεσθε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σας λέω ότι υπάρχει το θέμα της υφαλοκρηπίδας που πράγματι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, προκειμένου να επιλυθεί και υπάρχει και το θέμα της Ιμιας, το οποίο προκάλεσε η Τουρκία. Και για το θέμα αυτό την έχουμε καλέσει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου και αυτό να αντιμετωπιστεί και να λυθεί. Δεν υπάρχουν άλλα θέματα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε δύο ακόμη θέματα: Του εναέριου χώρου και τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών. Για τα δύο αυτά θέματα η Κυβέρνηση θεωρεί ότι αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά έχουμε ισχυρές θέσεις. Δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Δικαστήριο της Χάγης. Εμείς δεν είναι δυνατόν, για τα θέματα αυτά που έχουμε τόσο σαφή πολιτική, να δημιουργήσουμε θέμα συζήτησης. Είναι λυμένα αυτά τα θέματα για εμάς.

ΒΛΑΧΟΣ: Πώς σχολιάζετε το γκάλοπ των ΝΕΩΝ που δείχνει πτώση της δημοτικότητας Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ' επανάληψη, ότι οι δημοσκοπήσεις αποδίδουν τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης μία δεδομένη στιγμή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές δημοσκοπήσεις έχουν γίνει και θα γίνουν μέχρι να ολοκληρώσει η Κυβέρνηση τη θητεία της. Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να ολοκληρώσουμε με επιτυχία τη θητεία μας και στις κάλπες όπου γίνεται η πραγματική, δημοκρατική και κυρίαρχη δημοσκόπηση να έχουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εκφρασμένη δια της ψήφου του. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα επιτύχουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τί έχετε να μας πείτε για τις αιτιάσεις των κυρίων Πεπονή και Παπαθεμελή ότι επιχειρείται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το κυβερνητικό έργο, μέσα και από την ψήφιση σχετικών νόμων, είναι έργο το οποίο ανταποκρίνεται στις προγραμματικές εξαγγελίες μας. Αλλωστε, τους νόμους αυτούς τους έχουν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι όλοι μαζί συμφωνούμε πως το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσεται το κυβερνητικό έργο, είναι το πλαίσιο ιδεολογίας και πολιτικής το οποίο ανταποκρίνεται στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Μ' αυτή την έννοια, ο προβληματισμός που αναπτύσσεται είναι γόνιμος και παραγωγικός, είναι αποδεκτός, αρκεί όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου το κυβερνητικό έργο, μέσα από την ψήφιση κιόλας των σχετικών νόμων, να προχωρήσει με την ίδια επιτυχία και στο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Monday, 26 January 1998 - 17:57:15 UTC