Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-01-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15.1.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Σήμερα, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ. Γνωρίζετε την αλλαγή η οποία επήλθε στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ). Νέος Αρχηγός τοποθετείται ο μέχρι τώρα Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Ιωαννίδης. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει πάλι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να κρίνει άλλους ηγετικούς παράγοντες των Ενόπλων Δυνάμεων, σε νευραλγικές δηλαδή θέσεις, και να προχωρήσει -αν αυτό κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο- σε αλλαγές.

* Για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού σας έχω ενημερώσει. Είναι σε εξέλιξη η συνεργασία του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, τη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, τα κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ασχολούνται με θέματα της Γεωργίας. Η συνεδρίαση αυτή έχει αντικείμενο τα αγροτικά προβλήματα.

Ακολούθως, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου.

* Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την πολιτική στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

* Σήμερα, από τις 11 το πρωί, μέχρι και πριν από λίγη ώρα είχαμε αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων, τα οποία πέταξαν στον ελληνικό εναέριο χώρο, μεταξύ Λέσβου και Χίου και νοτιότερα. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν επιτυχώς. Προκαλεί εντύπωση το ότι η Τουρκία επιμένει σε μία αδιέξοδη γι' αυτήν πολιτική. Στην πράξη όπως στο παρελθόν, όπως σήμερα, έτσι και στο μέλλον θα αντιμετωπίζεται αυτή η συμπεριφορά της. Επίσης, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όλες εκείνες οι ενέργειες οι οποίες γίνονται, πιστεύουμε ότι αποδίδουν καρπούς και ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, με την έννοια ότι βοηθούν την επιχειρηματολογία μας για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν στην περιοχή, λόγω της συμπεριφοράς την οποία επιδεικνύει η Τουρκία.

* Υπάρχει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΞΟΥΣΙΑ", όσον αφορά το χάρτη συχνοτήτων. Διατυπώνεται ένα ερώτημα αν απειλεί, ο χάρτης ο οποίος έχει εκδοθεί, τη δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να πω -επειδή θα εκδοθεί ανακοίνωση και από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών που είναι συναρμόδιο, αφού άλλωστε και ο Υπουργός Μεταφορών έχει υπογράψει αυτό το χάρτη- ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα περιλαμβάνονται σ' αυτό το δημοσίευμα. Λυπούμαι, γιατί υπάρχουν παράγοντες στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι, επί τόσα χρόνια, δεν κατόρθωσαν να συμβάλουν με τις τεχνικές γνώσεις τους, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και τώρα, που η προσπάθεια αυτή έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο, έχουμε μία πολύ ικανοποιητική εξέλιξη, και πάλι γίνεται προσπάθεια να υπονομευθεί αυτή η πρόοδος με διάφορες τέτοιες διαδόσεις. Κάνω αυτή την ανακοίνωση πρωτογενώς, επειδή ακριβώς βλέπω ότι η εφημερίδα επικαλείται κύκλους του Υπουργείου Μεταφορών. Αυτό είναι αναληθές.

* Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. σε δηλώσεις τις οποίες έκανε, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, επανέλαβε και ξεπέρασε τον εαυτό του. Αναφέρθηκε σε προβλήματα τα οποία υπάρχουν, με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν έχει αντίκρυσμα αλήθειας. Εκανε λόγο για την απόσταση που μας χωρίζει από τα κριτήρια για την είσοδό μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Και του διαφεύγει, ηθελημένα, ότι περισσότερο παρά ποτέ είμαστε πολύ κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων αυτών, χάρη στην οικονομική πολιτική την οποία έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για το πρόβλημα της ανεργίας και ηθελημένα αγνοεί ότι στον τομέα αυτό, που πραγματικά -όπως και άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης- και η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο πρόβλημα, χρειάζεται να είμαστε όλοι πιο υπεύθυνοι στις αναλύσεις και στους σχολιασμούς στους οποίους προβαίνουμε. Αλλωστε - και επικαλούμαι στοιχεία της Ευρωπαδκής Επιτροπής- η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία στον τομέα αυτό έχει επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Τα στοιχεία της Ευρωπαδκής Επιτροπής για το 1998 προβλέπουν ποσοστό ανεργίας για την Ελλάδα ύψους 9,3%, για το 1999 ποσοστό ανεργίας για την Ελλάδα ύψους 9,2%, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά για άλλες χώρες είναι πολύ υψηλότερα. Φερ' ειπείν, για τη Γαλλία τα ποσοστά αυτά είναι 12,3% για το 1998 και 11,9% για το 1999. Για την Ισπανία τα ποσοστά αυτά είναι 19,8% για το 1998 και 18,7% για το 1999. Για την Ιταλία τα ποσοστά είναι 11,9% για το 1998 και 11,8% για το 1999.

Επίσης, ο κ. Καραμανλής κάνει λόγο για τις αναγκαίες διαρθρωτικές τομές οι οποίες πρέπει να γίνουν. Του διαφεύγει σκοπίμως -γιατί ασφαλώς ζει στην Ελλάδα και δεν αγνοεί την πραγματικότητα- ότι οι διαρθρωτικές μεταβολές οι οποίες έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία, έχουν γίνει από αυτή την Κυβέρνηση. Εχουμε προχωρήσει σε μετοχοποιήσεις μεγάλων Οργανισμών. Το πρόγραμμα των μετοχοποιήσεων συνεχίζεται και θα στεφθεί με επιτυχία, όπως μέχρι τώρα έχει συμβεί. Εχουμε λάβει αποφάσεις για την κατάργηση Οργανισμών ή τη συγχώνευση Δημοσίων Επιχειρήσεων που έχουν ομοειδές αντικείμενο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε δαπάνες του κράτους που δεν είναι απαραίτητες, δεν είναι αναγκαίες.

Ο κ. Καραμανλής, επειδή υπάρχουν προβλήματα, λογικό είναι να αναφέρεται στα προβλήματα αυτά. Θα πρέπει, όμως, για να είναι πειστική η κριτική του, να τη συνοδεύει με το δίκαιο έπαινο προς την Κυβέρνηση, ως αναγνώριση των επιτευγμάτων, των βελτιώσεων που έχουμε επιτύχει με την οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Και αν αυτό δεν είναι νοητό, δεν είναι φυσικό να συμβαίνει από έναν πολιτικό της Αντιπολίτευσης, τουλάχιστον θα πρέπει να αποφεύγει να αναφέρεται στα κρίσιμα αυτά θέματα με τέτοια ανευθυνότητα.

Ο κ. Καραμανλής αναδεικνύεται σε πολιτικό των λόγων. Απέναντι στο ψέμα των λόγων του, εμείς αντιπαραθέτουμε την αλήθεια του έργου μας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να γίνετε πιο αναλυτικός, πόσα τουρκικά και πόσα ελληνικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν; Και τι εννοείτε όταν λέτε "αναχαιτίστηκαν επιτυχώς";

ΡΕΠΠΑΣ: Ότι, όταν παραβίασαν τα τουρκικά αεροσκάφη τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα ευρισκόμενα σε ετοιμότητα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν και εμπόδισαν τα τουρκικά μαχητικά να συνεχίσουν την πτήση τους. Η αντίδραση από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη ήταν άμεση, ήταν ακαριαία. Επειδή η άτακτη αυτή δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι και πριν από λίγο, πρέπει να πω ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η εξέταση των στιγμάτων, των ιχνών των σχηματισμών, γι' αυτό αργότερα θα έχετε στη διάθεσή σας τα στοιχεία αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μην το εκλάβετε ως ειρωνεία, μήπως γνωρίζει η Κυβέρνηση τι θα γίνει με τον κ. Μπερνς; Ξέρετε τι θα γίνει μ' αυτόν τον κύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεν έχει οριστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση σ' αυτή τη θέση. Θα πρέπει να ρωτήσετε, λοιπόν, την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν θέλετε απάντηση, πράγματι, στο ερώτημα που θέτετε. Η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί καλές σχέσεις και συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ μπορεί, μεταξύ των άλλων, να αποτελέσει παράγοντα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συνεργασία αυτή πρέπει να στηρίζεται σε κοινές αξίες και σε θέσεις και αρχές, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο ή τους κανόνες οι οποίοι οικοδομούν τη διεθνή έννομη τάξη. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι όπως η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, είναι σύμφωνη με τους κανόνες αυτούς, έτσι και η πολιτική των άλλων χωρών, που εκφράζεται με δηλώσεις παραγόντων τους ή ακολουθείται από τις δυνάμεις των χωρών αυτών, θα πρέπει να είναι σύμφωνη με αυτούς τους κανόνες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Μπερνς, μεταξύ άλλων -στα οποία φαντάζομαι θα αναφερθούμε- εξήρε το ρόλο της χώρας του για την επέμβαση στα ελληνικά πράγματα κατά τον εμφύλιο πόλεμο και μετεμφυλιακά. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως και εσείς άλλωστε, γνωρίζει ποια είναι η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών στην πατρίδα μας. Η ιστορία έχει γραφεί από τους ιστορικούς. Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία και την ιστορική γνώση. Η Κυβέρνηση επιδιώκει πάνω στο σήμερα να οικοδομήσει το μέλλον της χώρας, να προσφέρει στον ελληνικό λαό την ευημερία, την ανάπτυξη. Να προσφέρει στην Ελλάδα την προοπτική μιας ισχυρής χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κοιτά στο παρελθόν. Είναι γνωστό σε όλους σας, ποιος είναι ο ρόλος που έπαιξε κάθε δύναμη στο εσωτερικό της χώρας ή έξω από τη χώρα. Και η ιστορία δεν αλλάζει πια. Μπορεί ο καθένας να έχει τη δική του οπτική, αλλά η ιστορία είναι μία.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως του τι λέει η ιστορία, υπάρχουν και αυτά που λέει ο κ. Μπερνς. Και το ερώτημα που θέτω εγώ, είναι το εξής: Η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει στην τάξη τον πρεσβευτή των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, όταν αντιλαμβάνεται ότι παράγοντες ξένης χώρας λειτουργούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται. Δεν έχουμε κάποιο τέτοιο θέμα να αντιμετωπίσουμε στην προκειμένη περίπτωση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι χθες, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπερνς είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει 10 μίλια εθνικό εναέριο χώρο, αλλά διεκδικεί να έχει 10 μίλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς έκανε σχετικές δηλώσεις. Εχει ανακαλέσει δηλώσεις. Αυτό το οποίο έχει γίνει αντιληπτό -εύχομαι- και από εσάς και από όλους, είναι αυτό που είπα και αποτελεί πολιτική της Κυβέρνησής μας, ότι η Ελλάδα επί πολλές δεκαετίες, 60 και πλέον χρόνια, έχει εθνικό εναέριο χώρο 10 μιλίων. Είναι μία πραγματικότητα, την οποία ουδείς αμφισβήτησε για πάρα πολλά χρόνια. Είναι μία θέση, η οποία για μας παραμένει η ίδια. Αυτήν υπερασπιζόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική που εμείς έχουμε χαράξει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το γεγονός ότι αυτά που λέει ο κ. Μπερνς περί του ρόλου της χώρας του για να αποφευχθεί η ένταξη της Ελλάδας στο "σιδηρούν παραπέτασμα", είναι κουβέντες οι οποίες έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και από τον κ. Σημίτη. Προβληματίζει την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση προβληματίζεται για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, γιατί η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, είναι και το κριτήριο για την πρόοδο της χώρας μας, προκειμένου η Ελλάδα του 21ου αιώνα να είναι μία Ελλάδα πολύ καλύτερη από τη σημερινή, όπως η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα κάποιων προηγούμενων δεκαετιών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως μας είπατε για την οικονομία ότι προχωράει, ότι είναι πολύ καλή, ότι οι τσέπες όλων είναι, σχεδόν, γεμάτες. Γιατί διαμαρτύρονται τότε κάθε μέρα στους δρόμους, άνεργοι, εργαζόμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι, βιοτέχνες, όλοι; Γιατί διαμαρτύρονται αφού είναι τόσο πολύ καλή η οικονομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώσατε την ερώτησή σας με έναν τρόπο που αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δυνατόν να προκαλέσει τη δική μου...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: ...απάντηση, στο ίδιο ύφος. Δεν είναι δυνατόν. Δεν πρέπει να σας παρακολουθήσω σε αυτό το ύφος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στη χώρα μας. Για τα προβλήματα αυτά εμείς ομιλούμε πρώτοι, γιατί αναδεικνύοντας αυτά τα προβλήματα με υπεύθυνο τρόπο όμως -όχι δημαγωγώντας, όχι κερδοσκοπώντας πολιτικά- επιτυγχάνουμε την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του έθνους μας, προκειμένου να βρούμε λύση για τα προβλήματα αυτά. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει παραλείψει να μιλήσει για τα προβλήματα. Το κάνει, όμως, με έναν τέτοιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε, ενώ κάνουμε τη διάγνωση για την ύπαρξη των προβλημάτων, έχουμε ταυτόχρονα και μια τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πολιτική πρόταση, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Οι εξελίξεις -το μαρτυρούν οι δείκτες, το ομολογούν παράγοντες εντός και εκτός Ελλάδας- μπορώ να πω ότι έχουν δικαιώσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική που ακολουθούμε σε όλους τους τομείς. Ασφαλώς, πρέπει, ακόμη, να επιτύχουμε πολλά. Ουδείς αντίλογος. Αλλά, δεν πρέπει τα προβλήματα αυτά να χρησιμοποιούνται ως βάση, ώστε κάποιοι, επειδή δεν έχουν προγραμματική πρόταση, επειδή δεν έχουν πολιτικές θέσεις, με την ανάδειξη αυτών των προβλημάτων και μόνον να επιδιώκουν την πολιτική τους παρουσία στη δημόσια ζωή της χώρας. Αυτό είναι κατώτερο των περιστάσεων της χώρας, είναι κατώτερο της ευθύνης ενός κόμματος, ιδιαίτερα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί εννοείτε "οι δείκτες"; Δηλαδή, οι αριθμοί ευημερούν, θέλετε να μας πείτε, και όχι ο λαός;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλω να πω -γιατί χρησιμοποιείτε τη γνωστή φράση που έχει ειπωθεί και έχει τόσο πολύ χρησιμοποιηθεί, γι αυτό μην τη χρησιμοποιούμε πλέον- ότι ασφαλώς, θα πρέπει να επιδιώκουμε τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Αυτό είναι το πρώτο. Αλλά, εκτός των άλλων και οι δείκτες έχουν την αξία τους. Δεν είμαστε δούλοι της στατιστικής, αλλά θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι και οι στατιστικοί δείκτες, στο σύγχρονο κόσμο έχουν τη θέση τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είπατε ότι γίνεται μια σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μήπως, σήμερα, θα συζητήσουν και γι αυτή τη σκανδαλώδη τροπολογία των 200 δις., με αυτούς τους "απατεώνες" που ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εξέλιξη αυτή η συνεργασία. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της. Να είστε σίγουρος ότι θα έχετε ενημέρωση. Αναμένεται, λοιπόν, να ολοκληρωθεί και θα ενημερωθείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το θέμα δεν είναι μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω την ατζέντα της συζήτησης. Σας είπα ότι είναι σε εξέλιξη αυτή η συνεργασία. Αρα, λοιπόν, θα αναμένετε να ολοκληρωθεί, προκειμένου να έχουμε τα αποτελέσματά της.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα των παραβιάσεων: Πρώτον, αν υπήρξε κάποιο νέο στοιχείο. Ηταν κάτω από τα 6 ν.μ , ήταν μεταξύ 6 και 10 ν.μ. οι παραβιάσεις; Και, δεύτερον, μήπως έχετε κάποιον αριθμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι γίνεται αυτή η εξέταση των στοιχείων, των ιχνών, για τους σχηματισμούς που εισήλθαν, για τις περιοχές στις οποίες πέταξαν. Είπα, σε πολύ γενικές γραμμές, ποιες περιοχές είναι αυτές. Αργότερα, θα έχουμε με λεπτομέρειες αυτά τα στοιχεία.

ΜΙΧΑΗΛ: Ξαναβλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο, όπως συνέβη και πριν από 10-15-20 ημέρες, ότι υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικάτων και της νέας Διοίκησης της Ολυμπιακής. Συνέβη και πριν 20 μέρες με τον κ. Φθενάκη. Η Κυβέρνηση ποια θέση έχει για την αντιμετώπιση όλων αυτών των φαινομένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση προχωρά στην εγκατάσταση της νέας ηγεσίας της Ο.Α. Θα ακολουθηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύουμε ότι ο μεγάλος αυτός αερομεταφορέας, προκειμένου να εξυγιανθεί και να μπορέσει να γίνει ισχυρά ανταγωνιστικός, θα πρέπει να συμβάλλουν όλες οι πλευρές. Γιατί η Διοίκηση, όσο και αν διαθέτει καλή θέληση και γνώση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επιχείρησης, δεν είναι δυνατόν να επιτύχει αν δεν έχει τη συνδρομή των εργαζομένων και, βεβαίως, των οργανωμένων δυνάμεων, των συνδικάτων -σε αυτά αναφέρομαι- που δραστηριοποιούνται στην Ο.Α. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μεταξύ των άλλων, μέτρο πρώτης σημασίας για την Ο.Α. είναι να υπάρξει εργασιακή ειρήνη προκειμένου από κοινού ηγεσία και εργαζόμενοι της Ο.Α. να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της επιχείρησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η αμερικανική Κυβέρνηση έχει εκφράσει προς την ελληνική Κυβέρνηση, καθ? οιονδήποτε τρόπο, ενόχληση ή κάποια δυσφορία της για όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τις δηλώσεις του κ. Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκφραστεί κάποια τέτοια αντίδραση. Αλλωστε, η συζήτηση αυτή γίνεται δημοσίως και δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί λογοκρισία ή να αστυνομευτεί ο δημόσιος διάλογος. Γίνεται από τα Μέσα Ενημέρωσης ή από παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας, οι οποίοι ελεύθερα λένε τις απόψεις τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Τσίλας έχει κληθεί από Αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να συζητήσει το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διυπουργική επιτροπή πρότεινε, χθες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, να τεθεί επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004. Είναι αλήθεια αυτό; Εχετε κάποιο σχόλιο; Εχουν καταλήξει κάπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το οργανωτικό σχήμα, το οποίο θα υποστηρίξει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης, εθνικού χαρακτήρα, Επιτροπής, στην οποία θα λάβουν μέρος, κινητοποιούμενες, όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Και, ακόμη, μιας οργανωτικής Επιτροπής η οποία, με την μορφή ανώνυμης εταιρείας, θα αναλάβει επί καθημερινής, πλέον, βάσεως τα σχετικά με τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη προκειμένου να ασχοληθεί η Κυβέρνηση και να ανακοινώσει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία θα στελεχώσουν τις Επιτροπές αυτές. Εχει τεθεί αυτό το θέμα, πράγματι, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων. Και εφόσον συμφωνεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι η ώρα για να ανακοινώσουμε μια τέτοια τοποθέτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στην Επιτροπή θα μετέχουν και πρόσωπα μακριά από την πολιτική ζωή, π.χ. επιχειρηματίες, βιομήχανοι, πρόεδροι ομοσπονδιών, όπως έχει ανακοινωθεί; Γιατί ακούγεται ότι θα είναι 15μελές το σχήμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι η Οργανωτική, αυτή, Επιτροπή που θα λειτουργήσει με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, θα είναι 15μελής. Ευθύς εξ αρχής, συζητώντας το θέμα της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, τονίσαμε ότι η στελέχωση των οργάνων αυτών θα γίνει με κριτήριο τη γνώση και την ικανότητα των στελεχών που θα επιλεγούν και θα κληθούν να αναλάβουν αυτό το σημαντικό έργο και, βεβαίως, όχι με βάση πολιτικά ή κομματικά κριτήρια. Πρέπει να πω ότι ευθύς ως λειτουργήσει η Επιτροπή αυτή, με τη νομοθετική πρόταση την οποία θα καταθέσουμε και θα το προβλέπει, θα λειτουργήσει και μια 3μελής Ελεγκτική Επιτροπή, από μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Αυτά τα τρία μέλη θα τα ορίσει ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα θέματα της οικονομικής διαχείρισης, ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, ώστε να επιτύχουμε, στο μέγιστο βαθμό, την επιθυμητή από όλους διαφάνεια.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Επιστρέφω στο θέμα του κ. Μπερνς. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσαρέσκεια για το νέο Αμερικανό πρέσβη. Και ποιά είναι αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να οριστεί Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος του φορέα 2004, της ανώνυμης εταιρείας, ο κ. Αβραμόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για τα πρόσωπα, τα οποία θα στελεχώσουν αυτούς τους φορείς. Αντιλαμβάνομαι πως όταν θέτετε ερωτήματα, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, προκαλείται ένα ενδιαφέρον. Δεν θα ενδώσω σε αυτόν τον πειρασμό. Πρέπει να πω, όμως, ότι δεν έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση, ο,τιδήποτε αφορά την επιλογή προσώπων.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε πριν ότι ο Πρωθυπουργός προεδρεύει, σήμερα, σε σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων της Αγροτικής Τράπεζας, για το αγροτικό θέμα. Εννοείτε κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ ή όλων των κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε, δηλαδή, να πω ότι προεδρεύει υπό την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Αυτή είναι η διευκρίνιση που με καλείτε να κάνω;

ΦΙΛΗΣ: Προεδρεύει της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας, με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αυτή είναι η διευκρίνιση που θέλετε να κάνω, πρέπει να σας πω ότι, ο Πρωθυπουργός, όπως είπα, έχει μια συνάντηση, μια συζήτηση, με κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και με τη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, για το αγροτικό θέμα της χώρας. Ασφαλώς, είναι σύνηθες να γίνονται τέτοιου είδους εργασίες. Αλλωστε, δε νομίζω ότι ο τύπος πρέπει να είναι αυτός, ο οποίος θα δεσμεύει τις δυνατότητες που μας παρέχονται, προκειμένου μέσω τέτοιων συνεργασιών, να ασχολούμεθα με τα προβλήματα της χώρας και να τα αντιμετωπίζουμε ικανοποιητικά. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Μην είμαστε τυπολάτρες.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι δεν έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση το θέμα των δηλώσεων του κ. Μπερνς. Θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιτύχει την εκλογή της και τώρα και παλιότερα επί τη βάσει ορισμένων εκτιμήσεων για το παρελθόν. Δεν παρελθοντολογούσε όταν έλεγε "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά". Το έλεγε γιατί πίστευε ότι επ' αυτής της εκτίμησης εκφραζόταν ένα ευοίωνο μέλλον. Παραμένετε σε αυτές τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν να με καλείτε να απαντήσω ως ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσω ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ως Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν είπα ότι δεν μας απασχόλησε το θέμα των δηλώσεων του κ. Μπερνς. Αλλο ήταν το ερώτημα που ετέθη και έδωσα την απάντηση, ότι δεν μας απασχόλησε αυτό το θέμα. Παρακαλώ, να ανατρέξετε στην ερώτηση η οποία διατυπώθηκε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω κληθεί να απαντήσω σε διάφορα ερωτήματα, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπερνς και έχω δώσει απαντήσεις, στις οποίες επανέρχομαι.

ΦΙΛΗΣ: Τί εννοείτε, δεν κατάλαβα;

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Οταν τα διαβάσετε θα αντιληφθείτε.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής. Δεν αναφέρομαι στο θέμα που αφορά σήμερα τα έξι και δέκα μίλια, πράγμα για το οποίο δώσατε κάποιες απαντήσεις. Αναφέρομαι στα ιστορικής φύσεως θέματα, στα οποία επέλεξε να αναφερθεί ο κ. Μπερνς. Αλλος Αμερικανός Πρεσβευτής τα τελευταία χρόνια δεν έχει θέσει τέτοια θέματα. Ο κ. Μπερνς έδωσε τα διαπιστευτήριά του, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή. Αυτή έχει πολιτική σημασία. Από την Κυβέρνηση υπάρχει πολιτική απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει και για τη δική σας ερώτηση η απάντηση που έδωσα και στον κ. Μπογιόπουλο και χαίρομαι που συμπίπτετε στην ερώτηση αυτή.

ΚΙΑΟΣ: Συνεχίζει η Κυβέρνηση να θεωρεί ευπρόσδεκτες τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες κυβερνήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συνδράμουν στις προσπάθειες, να υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ασφαλώς τις χαιρετίζομε ως ένα θετικό γεγονός. Αυτό το οποίο, όμως, έχω κατ' επανάληψη πει, είναι ότι θα κριθούν οι πρωτοβουλίες αυτές από το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν. Υπάρχουν αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχουν συμφωνίες κορυφής που έχουν γίνει, ήδη, από τη δεκαετία του ' 70, όσον αφορά το κυπριακό θέμα. Αυτές, ακριβώς, είναι οι θέσεις, οι συντεταγμένες που ορίζουν και το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία οποιοσδήποτε με καλή πίστη και διάθεση, ώστε να συμβάλει στη λύση του κυπριακού προβλήματος. Υπ' αυτό το πρίσμα δεν έχουμε κανένα λόγο να βλέπουμε αρνητικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή σας ρώτησα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα με τη χθεσινή θέση, την καινούργια...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οποιονδήποτε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ΗΠΑ ασκούν την εξωτερική πολιτική τους και διατυπώνουν τις θέσεις τους για τα θέματα της Ελλάδος, της Τουρκίας ή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλά είναι διαφορετικό αυτό, από το αναλάβουν συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει ο κ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ δεν σας ρώτησα για πρωτοβουλία, αλλά για ευπρόσδεκτες από την Ελλάδα υπηρεσίες στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους οι υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να παρασχεθούν, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον οι πρωτοβουλίες αυτές κινούνται εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Αυτό είναι αυτονόητο. Θα ήταν ανόητος κανείς εάν έχει αντίρρηση όταν κάποιος θέλει να δηλώσει -και με το δικό του τρόπο- τη συμφωνία του στην υπεράσπιση αυτών των Αρχών Δικαίου.

ΚΙΑΟΣ: Κινούνται οι τελευταίες δηλώσεις, για "διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδος δέκα μιλίων στον αέρα", εντός των διεθνών συνθηκών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτά απαντήσαμε.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, σ' αυτό δεν απαντήσατε. Επιτρέψτε μου. Αν εκτιμάτε ότι κινούνται μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών συνθηκών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν εμείς, έχουμε διατυπώσει τη θέση μας και υπερασπιζόμαστε την πολιτική που απορρέει από αυτή την θέση, εσείς ευκολότατα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Ασφαλώς, εδώ υπάρχει σημείο διαφωνίας. Αλλά, πρέπει να τονίσω και πάλι ότι αυτό το οποίο έχει σημασία για να μη δημιουργούμε παρανοήσεις, είναι η αντιμετώπιση της επιβουλής, της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Αγκυρας και στην προσπάθεια αυτή που κάνει η χώρα μας, πρέπει να στρέψουμε κυρίως το ενδιαφέρον μας. Οσον αφορά τις δηλώσεις ξένων παραγόντων, πρέπει να πω ότι, παραλάσσουν από παράγοντα σε παράγοντα. Συμβαίνει μάλιστα, όσον αφορά τους ίδιους παράγοντες οι δηλώσεις αυτές να είναι διαφορετικές από περίοδο σε περίοδο. Δεν θέλω να κρίνω όλες αυτές τις δηλώσεις. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι σαφής. Αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή, γιατί είναι θέση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει διατυπωθεί. Δεν αμφισβητήθηκε και είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο εξής: Σας ρώτησα αν είναι μέσα στο πλαίσιο που ορίζετε εσείς, σεβασμού των διεθνών συνθηκών η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Μπερνς. Τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς διατύπωσε μία θέση η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ή των Διεθνών Συνθηκών, που υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τηρούνται στην περιοχή. Αλλωστε, αν δεν έλεγα αυτό, θα ανέτρεπα αυτό που είπα μόλις πριν, περί της αξίας και της νομιμότητας της ελληνικής θέσης. Οταν η ελληνική θέση είναι αυτή και υπάρχει διαφωνία, δεν αντιλαμβάνεστε εξ' αντιδιαστολής και μόνο ότι η διαφωνία αυτή βοηθάει ώστε να βγάλετε το συμπέρασμα το οποίο αβίαστα μπορείτε να βγάλετε;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπερνς δεν είναι ιστορικός. Είναι ένα πολιτικό πρόσωπο. Ως εκ τούτου, δεν είναι αρμόδιος γι' αυτά που λέει, για τα μαθήματα Ιστορίας τα οποία τα έχει μπερδέψει, διαβάζει αμερικάνικα προφανώς. Να του απαντήσει ένας ιστορικός αρμόδιος ή να του απαντήσει ένας αρμόδιος πολιτικός και εν προκειμένου αυτός που εκπροσωπεί στο ανώτατο επίπεδο πολιτικά τον ελληνικό λαό ή την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να απαντήσετε σ' αυτά τα οποία λέει ο κ. Μπερνς για τον επεμβατικό ρόλο της χώρας του, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι διαλέγετε ένα θέμα το οποίο δεν είναι και πολύ ευχάριστο για πάρα πολλούς και το θέτετε προς συζήτηση. Θέλετε να συζητήσουμε για την πορεία των καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη; Να κάνουμε αυτή την ιστορική αναδρομή για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματά μας; Αυτό είναι το οποίο μας καλείτε να απαντήσουμε; Λοιπόν, επειδή θέτει ο κ. Μπερνς με τις απόψεις του τη δική του εκδοχή για το πώς, όλη αυτή την πορεία των δεκαετιών την αντιμετώπισε ή τη συνδιαμόρφωσε η Κυβέρνηση της χώρας του εμείς πρέπει αυτή την ώρα να συζητήσουμε επ' αυτού του θέματος; Θα πρέπει να πω ότι, οι ίδιοι οι λαοί έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Εχουμε αυτές τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένες εξελίξεις. Εμείς ως τρίτοι, εγώ ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και ο Μπερνς, είναι δυνατόν αυτήν την ώρα που έχουμε μία χειροπιαστή πραγματικότητα, όπως αυτή την οποία αποφάσισαν και διαμόρφωσαν οι χώρες, οι ίδιοι οι λαοί, να καλούμεθα ως ανώτατοι δικαστές να κρίνουμε την πορεία των λαών; Σας παρακαλώ να μη το κάνουμε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι ίδιοι λαοί. Ο Μπερνς λέει ότι το καθόρισε ο Τρούμαν και ο Μάρσαλ.

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να σας πω αν έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σοβιετικής Ενωσης εκπροσωπουμένης από το Στάλιν. Με καλείτε να πω αν υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που έχουν λάβει ηγετικοί παράγοντες των ΗΠΑ ή άλλων χωρών, για θέματα της περιοχής. Δεν είναι αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας. Και σας παρακαλώ μην επιμένετε. Γιατί η τύχη του κόσμου δεν αποφασίστηκε, τουλάχιστον αυτό λένε οι ιστορικές πηγές, μόνο από μία πλευρά, αποφασίστηκε από περισσότερες της μιας πλευρές. Και από την ηγεσία τότε της Σοβιετικής Ενωσης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο σας ερωτώ είναι το εξής: Αν Ελληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον πήγαινε και έλεγε ότι οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαών, ότι δολοφόνησαν τον ελληνικό λαό στον εμφύλιο, ότι τον έκλεισαν στα ξερονήσια και όλα αυτά, θεωρείτε εσείς ότι η εκεί αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε λόγο να απαντήσει σε τέτοιου είδους αιτιάσεις ενός Ελληνα Πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε όλες αυτές τις υποθέσεις; Γιατί να κάνουμε όλο αυτό το σενάριο, προκειμένου να βγάλουμε ένα συμπέρασμα το οποίο, αυτή την ώρα, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν αποτελεί και αντικείμενο προτεραιότητας, πολύ περισσότερο όταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα θέτετε εσείς με τις ερωτήσεις σας, γνωρίζετε ότι είναι άλλα. Εν πάση περιπτώσει παρακαλώ να μην κάνουμε τέτοιες υποθέσεις αλλ? ούτε και ιστορικά, αλλά και λογικά άλματα στο κενό.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη δια του αρμοδίου Υπουργού κ. Παπαδωάννου, είχε διαβεβαιώσει τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα ότι δεν θα γίνονταν απελάσεις κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών που θα γράφονται για την Κάρτα Εργασίας. Χθες, ωστόσο, συνελήφθησαν 30 αλλοδαποί και οδηγήθηκαν σε απέλαση. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτή την εξέλιξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πότε είχαν εισέλθει στην Ελλάδα οι αλλοδαποί αυτοί;

ΦΙΛΗΣ: ............

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση που έχει λάβει η Κυβέρνηση για νομιμοποίηση του καθεστώτος παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, μεταξύ όλων των άλλων, προβλέπει ότι η διαδικασία αυτή αφορά όσους έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέχρι τέλους Δεκεμβρίου 1997. Δεν αφορά αυτούς που εν τω μεταξύ εισέρχονται στη χώρα μας παρανόμως και απαιτούν να παραμείνουν σ' αυτήν. Δεν είναι δυνατόν, όπως αντιλαμβάνεστε, την ώρα που προσπαθούμε να δώσουμε συγκεκριμένη νομική μορφή για να αντιμετωπίσουμε ένα καθεστώς αναρχίας και ανομίας, ταυτοχρόνως να θέλετε να συμβάλουμε ώστε αυτό το καθεστώς να αναπαράγεται, δίνοντας τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε που ανά πάσα στιγμή επιτυγχάνει να εισέρχεται στην Ελλάδα, να απολαμβάνει αυτών των αρκετά σημαντικών ρυθμίσεων, στις οποίες προχωρεί η Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, ισχύει η διαβεβαίωση, η δέσμευση ότι μέχρι 31/12/97 όσοι είναι εδώ δεν θα απελαθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για τα άλλα θέματα που αφορούν αυτή την πραγματικά πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία έχουμε αναλάβει.

ΚΙΑΟΣ: Και πώς ξεχωρίζει ο χωροφύλακας στο δρόμο ότι ο τάδε ήρθε μετά τις 31 Δεκειμβρίου ή πρωτύτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό ακριβώς υπάρχουν οι Αστυνομικές Αρχές. Γι' αυτό υπάρχουν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι οποίες, μετά από έρευνα και διασταύρωση των στοιχείων μπορούν πολύ καλά να αντιμετωπίσουν το κάθε περιστατικό, αναλόγως της ιδιαιτερότητάς του.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή δεν ήρθα από την αρχή, διαψεύσατε το δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξουσία". .....

ΡΕΠΠΑΣ: Διαψεύδω ακριβώς το δημοσίευμα αυτό, διότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια το περιεχόμενό του. Δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως παρουσιάζονται. Μίλησα για κύκλους οι οποίοι θέλουν να συντηρήσουν αυτή την ασάφεια στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο. Υπονομεύουν την προσπάθεια την οποία κάνουμε, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, επιτέλους για να αποσαφηνίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εχει εκδοθεί ανακοίνωση από το συναρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο διαψεύδει το δημοσίευμα αυτό, ως μη ανταποκρινόμενο στην αλήθεια.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05 run on Thursday, 15 January 1998 - 17:28:19 UTC