Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 12-06-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12.6.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός συνεργάσθηκε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του, τις τελευταίες ημέρες, στη Γερμανία, όπως άλλωστε σας είναι γνωστό.
* Το απόγευμα στις 7.00' ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους πρυτάνεις των ΑΕΙ με παρούσα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το χώρο του Υπουργείου Παιδείας.
* Αύριο (13.6.96) όπως γνωρίζετε, αρχίζει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, ολίγων ημερών, στην Κρήτη. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα πάει και στη Γαύδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πάει και στη Γαύδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, αλλά δεν ακούσαμε την ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ρώτησε ο κ. Κωνσταντινίδης, αν το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στην Κρήτη περιλαμβάνει και τη Γαύδο. Πρέπει να σας πω ότι το πρόγραμμα αυτό είχε καταρτισθεί μέρες πριν προκύψει το γνωστό θέμα των τελευταίων ημερών και εξ αρχής είχε συμπεριληφθεί η νήσος Γαύδος, ως τόπος επίσκεψης.

ΠΑΡΙΣ: Αύριο ξεκινάει η περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αύριο το απόγευμα αναχωρεί αεροπορικώς από την Αθήνα για το Ηράκλειο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα (16.6.96). Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουρ- γού - πιστεύω - σας έχει διανεμηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ναι, το έχουμε υπόψη μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι εκτός από τις "καθαρές λύσεις" και τις "μακροπρόθεσμες λύσεις", τί εννοεί με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, συζητήσαμε εκτεταμένα επί του θέματος, χθες το μεσημέρι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά επειδή απουσίαζα εγώ, θα ήθελα παρακαλώ μία εξήγηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν οι απαντήσεις σήμερα στην ειδησεογραφία.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επιβεβαίωση, τέλος πάντων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός ανέφερε πως οι όποιες λύσεις προκύψουν, πρέπει να εξασφαλίζουν σταθερότητα και προοπτική για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν θα αφορούν έναν ορίζοντα μηνών, αλλά ασφαλώς θα έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, προκειμένου έτσι να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλισθούν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάει μεγάλο και ενωμένο στις εκλογές, να έχει μία εκλογική νίκη το 1997 και να συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ; Εννοείτε δηλαδή...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται να έχει σταθερή πορεία και βεβαίως οι δυνάμεις του να είναι συγκροτημένες, να μην υπάρχουν άγονες αντιπαραθέσεις πολωτικού χαρακτήρα, ώστε να οδηγηθούμε με ελπίδες νίκης στις εκλογές. Και αυτό το ΠΑΣΟΚ θα το πετύχει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Γαργαλάκος σας ρώτησε εάν η αναφορά αυτή του κ. Σημίτη έχει το χαρακτήρα εκλογής διαδόχου του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ακριβώς. Νέου ηγέτη, εν πάση περιπτώσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα. Είναι ζητήματα τα οποία απασχολούν τα στελέχη και τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του επερχόμενου Συνεδρίου. Αναπτύσσεται αυτός ο προβληματισμός. Το Συνέδριο, ως κυρίαρχο σώμα, θα αποφασίσει για όλα αυτά τα θέματα. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει, σε μακροπρόθεσμη πια βάση, μια σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ, ώστε έτσι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές του 1997 να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας. Δεν χρειάζονται εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αντιπερισπασμοί. Η προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός επικεφαλής της Κυβέρνησης, είναι προσπάθεια για να αντιμετωπισθούν κυρίως τα προβλήματα του τόπου. Τα θέματα του Συνεδρίου, θα τα λύσει το ίδιο το Συνέδριο, ως κυρίαρχο όργανο, με τις αποφάσεις που θα λάβει.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν η Γαύδος από την πλευρά της Ελλάδος έχει συμπεριληφθεί σε νατοϊκή άσκηση για πρώτη φορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κρήτη και η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Γαύδου, κύριε Σουρμελίδη, έχει και στο παρελθόν προταθεί από την Κυβέρνηση. Και από τα νατοϊκά επιτελεία έχει συμπεριληφθεί σε ασκήσεις, οι οποίες έχουν γίνει.

ΠΑΡΙΣ: Να πάμε σε άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ: Εχει θέσει η Κυβέρνηση κάποια προθεσμία στον εαυτό της, όσον αφορά τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ; Και το ρωτώ αυτό, διότι σε επικοινωνία με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, ακούω ότι περιμένουν το πράσινο φως από την Κυβέρνηση να συνεδριάσουν ή εν πάση περιπτώσει περιμένουν το πράσινο φως από την Κυβέρνηση, εν όψει και της δικαστικής έρευνας. Υπάρχει κάποια προθεσμία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αλλά, βεβαίως, η Κυβέρνηση θεωρεί ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να τακτοποιηθεί αυτή η εκκρεμότητα. Γιατί το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης του ΟΤΕ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αφορά το σύνολο - θα μου επιτρέψετε να πω - αμέσως ή εμμέσως της ελληνικής οικονομίας. Η Κυβέρνηση βρίσκεται ακριβώς στη διαδικασία να συγκροτήσει τα όργανα τα οποία προβλέπονται από τη γνωστή νομική διάταξη, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσει η προμήθεια των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ.

ΠΑΡΙΣ: Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο χρονικό όριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο. Επιδιώκουμε να είναι το μικρότερο δυνατό το χρονικό διάστημα που θα χρειασθεί, ώστε να διεκπεραιωθούν και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τις οποίες έχουμε αποφασίσει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αυτή η "γύρα" που έκανε στα πολιτικά γραφεία των πολιτικών Αρχηγών ο κ. Καστανίδης έδωσε αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενημέρωσε ο κ. Καστανίδης για την απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση, για την πολιτική της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Υπήρξαν απόψεις οι οποίες ήταν απόλυτα σύμφωνες με τη θέση της Κυβέρνησης, Υπήρξαν απόψεις οι οποίες ήταν διαφορετικές. Αναφέρω παραδειγματικώς ότι εκφράστηκε η άποψη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, να αποφασισθεί ότι θα ορίζεται με θητεία, όχι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, αλλά με θητεία της οποίας η διάρκεια θα υπερβαίνει τα χρονικά όρια της θητείας μιας Κυβέρνησης, ώστε να έχει ένα χαρακτήρα διαφορετικό. Να μην είναι δηλαδή όργανο το οποίο θα υπακούει σε εντολές ή κατευθύνσεις μιας συγκεκριμένης Κυβέρνησης, αλλά υπερβαίνοντας τα όρια - με τη θητεία που θα έχει αυτό το όργανο - της θητείας της Κυβέρνησης, να μπορεί απερίσπαστα να κάνει το έργο αυτό και να λαμβάνει αποφάσεις, για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Οι απόψεις αυτές ακούγονται από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση πιστεύουμε ότι έχει λάβει μια απόφαση, η οποία ικανοποιεί και το ενδιαφέρον όλων μας ώστε να εξασφαλίζονται οι όροι διαφάνειας στο δημόσιο βίο, αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι - στην πράξη οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα αυτού του μεγάλου Οργανισμού.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μήπως η Κυβέρνηση θα αποτανθεί στη βοήθεια ξένου εμπειρογνώμονα για τις 300.000 ψηφιακές παροχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται, κ. Μούρτζη, το συντομότερο δυνατό να συγκροτηθεί αυτή η επιτροπή η οποία αναφέρεται στη γνωστή σας νομική διάταξη. Η επιτροπή αυτή μπορεί να λάβει αποφάσεις για τα πάντα. Ακόμη μπορεί να ζητήσει, προσφεύγοντας σε ξένους οίκους ή εμπειρογνώμονες τη βοήθεια και τη συμβουλή τους, προκειμένου η διαδικασία αυτή ανάθεσης των νέων ψηφιακών παροχών να είναι και διαφανής, αλλά και συμφέρουσα για τον ΟΤΕ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση πώς εκτιμά τη στάση της Γερμανίας στις συναντήσεις που είχε η γερμανική πολιτική ηγεσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς εκθέσαμε τις αποψεις μας, επαναλάβαμε τις θέσεις μας που σας είναι γνωστές. Οι θέσεις τις οποίες δημοσίως ανέφερε ο κ. Κίνκελ και η γερμανική ηγεσία είναι θέσεις που επίσης σας είναι γνωστές. Μπορείτε να τις κρίνετε εσείς. Ασφαλώς δεν δίνουν την ταυτότητα και την σύμπτωση που θα θέλαμε εμείς να υπάρχει μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών θέσεων για τα συγκεκριμένα θεματα. Αλλά βεβαίως, το πεδίο της συζήτησης είναι ανοικτό. Θα συνεχισθεί και την επόμενη περίοδο στα πλαίσια και των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς, επειδή είναι απόλυτα σωστές οι θέσεις μας, θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλος τη δυνατότητα και το δικαίωμα οι θέσεις αυτές να γίνουν δεκτές, πέρα από το να συναντούν την κατανόηση και από τις άλλες χώρες.

ΜΙΧΑΗΛ: Να συνεχίσω λίγο ακόμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση - να το πω πιο ανοικτά - είναι ενοχλημένη από τη στάση της Γερμανίας, όχι τόσο μόνο επί της ουσίας ότι δηλαδή δεν συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις στα ελληνο- τουρκικά, όσο το ότι τηρεί μια στάση μη φιλική - επιτρέψτε μου, δικός μου ο χαρακτηρισμός - προς την Ελλάδα για τα ελληνο-τουρκικά, την ίδια ώρα που ανέχεται τη στάση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αντίθετα εμάς μας πιέζει να κάνουμε πίσω σε μια σειρά ζητήματα. Δηλαδή ουσιαστικά εμφανίζεται στο ίδιο θέμα με δύο διαφορετικά πρόσωπα. Αυτό σας προβληματίζει; Σας ενοχλεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητώντας παρόμοια θέματα στο παρελθόν, κ. Μιχαήλ, σ' αυτή την αίθουσα, είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι τότε ικανοποιημένη όταν και οι άλλες χώρες αποδέχονται το δίκιο των δικών μας θέσεων και ταυτίζονται με αυτές τις θέσεις. Οταν αυτό δεν συμβαίνει, ασφαλώς δεν έχουμε λόγους να εκφράζουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται στο διεθνή χώρο είναι συζητήσεις που έχουν ένα χαρακτήρα διαπραγμάτευσης διαρκή, εμείς θα συνεχίσουμε αυτή μας την προσπάθεια, ώστε να ενημερώσουμε τις ξένες Κυβερνήσεις και μέσω αυτών τη διεθνή κοινή γνώμη για το δίκαιο των θέσεών μας, επιδιώκοντας κάθε φορά να εξασφαλίζουμε περισσότερα και ισχυρότερα ερείσματα υπέρ αυτών των θέσεων.

Ι.ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα σχόλιο θα ήθελα για τη χθεσινή δήλωση του κ. Γκιονενσάι που είπε για τις διαφορές με την Ελλάδα που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και ειδικά αναφορικά με το καθεστώς των βραχονησίδων και ότι δεν έχουν κάποιες εδαφικές διεκδικήσεις, αν θυμάμαι...

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς είναι δηλώσεις οι οποίες - όπως κατ' επανάληψη έχω πει - πρέπει να οδηγούν σε μια συνεπή αντιστοιχία με συγκεκριμένη πρακτική συμπεριφορά από την Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται - θα έλεγα - σε αντίθεση με τα όσα υποκριτικώς, όπως αποδεικνύεται τελικώς, οι Τούρκοι λέγουν. Εμείς που πραγματικά θέλουμε προσέγγιση με την Τουρκία, έχουμε υποδείξει ποά είναι η διαδικασία αυτή η οποία πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να επιτευχθεί αυτή η προσέγγιση. Η διαδικασία αυτή σας είναι γνωστή. Η Τουρκία είναι η χώρα η οποία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία γιατί κατά το γνωστό και κλασσικό "ο τρώσας και ιάσεται", η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα, η Τουρκία είναι αυτή που παίρνοντας πρωτοβουλία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία λύσης του προβλήματος. Εμείς αναμένουμε από την Τουρκία να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Μέχρι να συμβεί αυτό, αντιμετωπίζοντας κιόλας μια επιθετική και προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία, δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι ή έτοιμοι να προσέλθουμε σε οποιοδήποτε διάλογο και συνεννόηση με την Τουρκία. Και στη θέση αυτή θα παραμείνουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Wednesday, 12 June 1996 - 11:08:37