Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 24-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24/5/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΩΡΑ: 16.20)

Αργήσαμε. Ευχαριστώ για την υπομονή και το κουράγιο που έχετε.

* Ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε, σήμερα, επιτροπή των συνταξιούχων και συζήτησε μαζί τους. Είναι γνωστό, άλλωστε, το θέμα. Ο κ. Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε, εντός του επόμενου εικοσαημέρου, να ανακοινώσει τις τελικές θέσεις της Κυβέρνησης.

* Αμέσως μετά, ο κ. Πρωθυπουργός συνεργάσθηκε με τον κ. Αρσένη και τον κ. Πάγκαλο, στη βάση πρότασης που έχει καταρτίσει και καταθέσει το Γραφείο του Πρωθυπουργού, για την αποτελεσματικότερη προετοιμασία και λειτουργία του ΚΥΣΕΑ. Είναι σημαντικό να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι αποφασίσθηκε η δημιουργία Γραμματείας του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα στελεχώνεται από καθηγητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, διπλωμάτες, στρατιωτικούς, ειδικούς εμπειρογνώμονες. Αλλά τις λεπτομέρειες θα τις αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση την εισήγηση η οποία, μετά τη σημερινή συνεργασία του Πρωθυπουργού, θα εκπονηθεί, ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση.

* Η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε μετά, ασχολήθηκε - όπως είχε ανακοινωθεί - με το θέμα της προώθησης ακόμη περισσότερο των όρων διαφάνειας που πρέπει να διασφαλίζονται, όσον αφορά τις προμήθειες του δημοσίου και τα μεγάλα δημόσια έργα. Αφού διαπίστωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νομικού πλαισίου και ανάγκη συμπλήρωσης ώστε να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο νομοθετικό οπλοστάσιο, το οποίο θα προωθεί ακόμη περισσότερο - όπως είπα - τη διαφάνεια, αποφάσισε για σημαντικά έργα και προμήθειες του δημοσίου να δημιουργηθεί δημόσια ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα ελέγχει, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, την τήρηση της νομιμότητας και των όρων διασφάλισης της διαφάνειας στους δύο αυτούς σημαντικούς τομείς. Με βάση τη συζήτηση η οποία έγινε στην Κυβερνητική Επιτροπή, θα καταρτισθεί νομοσχέδιο από τους συναρμόδιους Υπουργούς, το οποίο συντομότατα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

* Επίσης, στη σημερινή συνεδρίασή της, η Κυβερνητική Επιτροπή apov\sise να υπαχθεί το πρόγραμμα προμηθειών του ΟΤΕ για τις ψηφιακές παροχές στις διατάξεις του νόμου 2286/95 και συγκεκριμένα στο άρθρο 3 και τα όσα αυτό προβλέπει. Για ενημέρωσή σας ώστε να έχετε, μια συνολική εικόνα, σας υπενθυμίζω ότι στο άρθρο αυτό προβλέπεται η σύσταση επιτροπής με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, ιδιώτες εμπειρογνώμονες, στελέχη τα οποία είναι γνώστες του αντικειμένου. Εργο της επιτροπής αυτής θα είναι η απόφαση για το είδος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, όπως επίσης και η κατακύρωση του τελικού αποτελέσματος. (Η σελίδα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης στην οποία δημοσιεύεται το συγκεκριμένο άρθρο επισυνάπτεται στο briefing). Αυτά είναι τα θέματα που απασχόλησαν την Κυβερνητική Επιτροπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα συσταθεί η επιτροπή αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οταν το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάσει, θα αποφασίσει τη δημιουργία αυτής της επιτροπής. Η δημιουργία αυτής της επιτροπής - επαναλαμβάνω και πάλι για να μην υπάρχει σύγχυση - αφορά το πρόγραμμα προμηθειών του ΟΤΕ, όσον αφορά τις ψηφιακές παροχές. Το θέμα της ίδρυσης δημόσιας ανεξάρτητης αρχής είναι άλλο θέμα, το οποίο θα εξετασθεί με βάση τα όσα σήμερα συζητήθηκαν και στη βάση του νομοσχεδίου το οποίο θα καταρτισθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν ο κ. Τσοχατζόπουλος έθεσε στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπως είχε προαναγγείλει, το θέμα των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου. Και δεύτερον, γιατί ο κ. Πάγκαλος αποχώρησε ένα τέταρτο μετά την έναρξη της Κυβερνητικής Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είχε ανειλημμένη υποχρέωση, έπρεπε να συναντήσει τον κ. Σαντέρ και να συμφάγει. Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Δεν ετέθη τέτοιο θέμα από οποιονδήποτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα αυτό συζητήθηκε πιό πριν στη συνάντηση που είχε ο κ. Πρωθυπουργός με τους κυρίους Αρσένη και Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση - επαναλαμβάνω και πάλι - είχε αντικείμενο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΚΥΣΕΑ και ελήφθη η απόφαση για τη δημιουργία της Γραμματείας του ΚΥΣΕΑ. Το θέμα στο οποίο αναφέρεσθε είχε ήδη - θα μου επιτρέψετε να πω - ξεπερασθεί εκ των πραγμάτων. Οι δύο Υπουργοί είχαν και χθες επικοινωνία jai συνεννόηση, ώστε δεν υπήρχε πλέον θέμα. Ασφαλώς, στο περιθώριο της συζήτησης που είχαν σήμερα με τον Πρωθυπουργό, διατυπώθηκε αυτή η θέση: ότι το θέμα έχει κλείσει

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να μην περιμένουμε ξανά τέτοιες δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω εάν εσείς έχετε το λόγο να περιμένετε, κ. Σταματόπουλε, αλλά...

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτοί τις κάνουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, κ. Μιχαήλ, δεν φταίω εγώ, εσείς θέτετε τα θέματα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην Κυβέρνηση είναι το πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα κ. Κογιάννη. Η Κυβέρνηση δεν αναμένει. Αλλοι αναμένουν, αλλά ας αναμένουν. Είναι θέμα δικό τους και του ελληνικού λαού, πρωτίστως, βεβαίως.

ΦΙΛΗΣ: Είπατε ότι στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας δώσω το πλήρες κείμενο του άρθρου 3 του νόμου 2286/95 , ώστε να είναι ακριβής και η δική σας γραφή ή εκφώνηση στα μέσα στα οποία εργάζεσθε για να μην υπάρξει καμμιά παρανόηση. Ετσι ακριβώς προβλέπεται.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι η διαφορά της επιτροπής αυτής με την επιτροπή του κανονισμού της Βουλής, του άρθρου 41 παράγραφος 1 που αναφέρεται στην συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας μεγάλων προμηθειών του δημοσίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι ότι οι κοινοβουλευτικές επιτροπές δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Μπορούν να διατυπώνουν εκθέσεις και να συντάσσουν κάποια πορίσματα. Πρόκειται για επιτροπές που συνιστώνται "ad hoc" (κατά περίπτωση), για κάποιο θέμα. Αυτό προβλέπεται από διάφορες νομικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή που σας ανέφερα.

ΠΑΡΙΣ: Δηλαδή η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση σας είπα τί απεφάσισε ακριβώς.

ΠΑΡΙΣ: ... το θέμα της συγκρότησης Επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρξει πρωτοβουλία να συγκροτηθεί τέτοια Επιτροπή, η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί. Δεν έχει αρνηθεί η Κυβέρνηση κάποια πρόταση, ciat_ δεν υπάρχει πρόταση η οποία να έχει διατυπωθεί προς την πλευρά της Κυβέρνησης.

ΠΑΡΙΣ: Αυτή η Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, θα αποφασίσει από κοινού με το Δ.Σ. του ΟΤΕ για την προμήθεια...

ΡΕΠΠΑΣ: Η Επιτροπή αυτή - επαναλαμβάνω και πάλι, να αναγνώσετε λεπτομερώς το άρθρο αυτό, γιατί νομίζω ότι είναι απολύτως κατατοπιστικό - θα αποφασίσει για τις διαδικασίες τις διαγωνιστικές που θα ακολουθηθούν και θα κάνει και την κατακύρωση. Αλλά - επαναλαμβάνω και πάλι - έχει πλήρη εξουσία η Επιτροπή αυτή, η οποία θα συγκροτηθεί, να πάρει αποφάσεις.

ΠΑΡΙΣ: Αν θα δοθούν ή όχι, δηλαδή. Αυτό μας λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θα δοθούν, πώς θα δοθούν, με ποιά διαδικασία και τελικά σε ποιόν θα δοθούν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα γίνει νέος διαγωνισμός, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποφασίσει ποιά είναι η διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Και πρέπει να σας πω ότι, με βάση απόφαση που είχε εγκριθεί παλαιότερα, το 1992, είχε τη δυνατότητα το Δ.Σ. του ΟΤΕ να επεκτείνει, αντλώντας από εκεί την εξουσία, την προμήθεια νέων ψηφιακών. Επέλεξε, για λόγους οι οποίοι είναι σε όλους αντιληπτοί και πιστεύω ότι θωρακίζουν και την Κυβέρνηση και την πολιτική και την δημόσια ζωή - αν θέλετε - από οποιαδήποτε υποψία να προχωρήσει στη σύσταση αυτής της Επιτροπής η οποία προβλέπεται στο άρθρο που σας προανέφερα.

ΠΑΡΙΣ: Επειδή είπατε διαγωνιστική διαδικασία, θα γίνει νέος διαγωνισμός για τις υπόλοιπες ψηφιακές παροχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποφασίσει η Επιτροπή αυτή για το είδος της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, κύριε Πάρις. Θα αποφασίσει η Επιτροπή αυτή για τα πάντα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ουσιαστικά, αυτό που μας λέτε, κύριε Ρέππα, σημαίνει ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός. Το Δ.Σ. του ΟΤΕ - όπως μας είπατε προηγουμένως - επέκτεινε την απ'ευθείας ανάθεση στον κ. Κόκκαλη....

ΡΕΠΠΑΣ: Είχε τη δυνατότητα, με βάση εκείνη την απόφαση του 1992, να πάρει απόφαση, αντλώντας από εκεί την εξουσία και το δικαίωμα, το Συμβούλιο του ΟΤΕ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αρα θα συμμετάσχουν και άλλοι. Εχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και άλλοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπαμε. Μα, δεν βλέπετε την διατύπωση του κειμένου; Το είπα πολύ συγκεκριμένα.

ΦΙΛΗΣ: Με συγχωρείτε που επιμένουμε σε κάτι, αλλά είναι και πολύ ειδικά θέματα αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μπούμε σε πολύ ειδικά θέματα.

ΦΙΛΗΣ: Το "χοντρό" θέμα, το πολύ σοβαρό.

ΡΕΠΠΑΣ: Το "χοντρό" να το δούμε. Φαίνεται, άλλωστε.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή η Επιτροπή είπατε ότι θα αποφασίσει να προκηρύξει νέο διαγωνισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αποφασίσει για τη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθηθεί, κύριε Φίλη. Και αυτό τα λέει όλα.

ΦΙΛΗΣ: Αρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, μπορεί να το δει και αυτό. Μπορεί να θεωρήσει ότι πρέπει να προχωρήσει, μπορεί να το δει και αυτό. Θα κρίνει τη διαγωνιστική διαδικασία στο σύνολό της. Αλλά δεν θέλω να δεσμεύσω για το τί ακριβώς θα κάνει αυτή η Επιτροπή. Αλλά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, έχει τις δυνατότητες η Επιτροπή να επιλέξει μεταξύ ενός φάσματος επιλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοί ακριβώς θα μετέχουν στην Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα προτείνουν οι φορείς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής.
Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:45