Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 22-05-96

Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://web.ariadne-t.gr/> - email: pegasus@compulink.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 22.5.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Μίρκο Μαριάνοβιτς. Συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών, ιδιαιτέρως για τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Η συζήτηση - όπως αναμενόταν άλλωστε - έγινε σε κλίμα εγκάρδιο, φιλικό. Είναι γνωστές οι παραδοσιακά καλές σχέσεις που έχουν οι δύο χώρες και τα φιλικά αισθήματα που τρέφουν οι δύο λαοί ο ένας για τον άλλον. Ο κ. Μαριάνοβιτς κάλεσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Σερβία. Η πρόσκληση έγινε δεκτή. Δια της διπλωματικής οδού θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες.
-Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον κ. Τσοχατζόπουλο, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.
-Αύριο, Πέμπτη (23.5.96) στις 11.45', ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Σαντέρ.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω να κάνω μία ερώτηση και να μου δώσετε μία διευκρίνιση, σας παρακαλώ: Τις προάλλες, σας ρώτησα εάν υπάρχει κλεισμένο "ραντεβού" του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Και είπατε ότι δεν έχει καθορισθεί "ραντεβού", αλλά θα συναντηθούν...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνει, είπα, τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ομως γίνεται σήμερα, έτσι όπως ήταν η πληροφορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπορούσα να το ανακοινώσω χθες, κύριε Γαργαλάκο. Ηταν μία παράλειψη. Αλλά, ήταν κάτι που το γνωρίζατε. Αλλωστε γράφτηκε χθες ότι θα γίνει σήμερα αυτή η συνάντηση. Είχα πει τότε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, το επόμενο διάστημα. Το είχα πει ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτή η επίσπευση μήπως έχει σχέση με τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει επίσπευση, κύριε Σουγλέρη. Καμμία επίσπευση δεν υπάρχει. Απλά προγραμματίσθηκε και γίνεται σήμερα αυτή η συνάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως πρόκειται να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή εντός των ημερών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Παρασκευή (24.5.96).

ΚΙΑΟΣ: Επειδή ο κ. Τσοχατζόπουλος προχθές, μιλώντας στο Ηράκλειο, ανέφερε ότι το θέμα που αφορά τις δηλώσεις Παγκάλου θα συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή. Αν έχετε κάτι εσείς, επ'αυτού, επιπλέον.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης στην Κυβερνητική Επιτροπή το θέμα αυτό. Αλλά, βεβαίως, ο κ. Τσοχατζόπουλος αν θεωρεί ότι πρέπει να φέρει το θέμα στην Κυβερνητική Επιτροπή είναι θέμα δικό του, να το κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος απ'αυτές τις αντεγκλήσεις μεταξύ των Υπουργών του και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα καλή φρασεολογία; Μπορούν, για παράδειγμα, τώρα μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο να συνεργασθούν ο κ. Πάγκαλος με τον κ. Βενιζέλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιοι συνυπάρχουν σε μία Κυβέρνηση, κύριε Σταματόπουλε, αυτομάτως, σημαίνει πως έχουν εξασφαλίσει τους όρους εκείνους, ώστε να μπορούν να συνεργασθούν. Ασφαλώς η εικόνα η οποία υπάρχει δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Ασφαλώς δεν μας ικανοποιεί. Επαναλαμβά- νω κάτι που είπα χθες, αλλά βεβαίως πρέπει να πω - και είμαι κατηγορηματικός σ'αυτό - ότι η συνεργασία, η συνεννόηση που υπάρχει στα πλαίσια της Κυβέρνησης, επιτρέπει ώστε η Κυβέρνηση να λειτουργεί και να αποδίδει έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν όμως ο ένας λέει για τον άλλον ότι δεν είναι σοβαρός, είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους να συνεργασθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, στη δική σας κρίση είναι η συμπεριφορά των πολιτικών. Οι πολιτικοί είναι δημόσιοι άνδρες. Μπορούν να κρίνουν τα θέματα. Να λένε τις απόψεις τους για τα θέματα του τόπου, αλλά, βεβαίως, κρίνονται και οι ίδιοι. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι οι όροι λειτουργίας της Κυβέρνησης είναι τέτοιοι, ώστε η Κυβέρνηση να λειτουργεί και να αποδίδει έργο. Βεβαίως, πάντοτε υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούν να συνεργασθούν, δηλαδή, λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι κρίνουν ότι μπορεί να συνεργασθούν και οι ίδιοι εφ'όσον βρίσκονται σε ένα κυβερνητικό σχήμα, με συναδέλφους οι οποίοι κατά τη δική σας cm~lg βρίσκονται σε τελείως άλλη κατεύθυνση. Το ότι συνυπάρχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα σημαίνει ότι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση της προσπάθειας που κάνουν όλοι, ώστε η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Αλλη ερώτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μήπως ρωτήσατε τον κ. Πρωθυπουργό αν ο κ. Αρσένης, ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε την αποπομπή του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης δεν έχει ζητήσει την αποπομπή του κ. Πάγκαλου. Δεν έχει μπει τέτοιο θέμα. Ο κ. Αρσένης έχει επικοινωνία με τον κ. Πάγκαλο. Και μαζί με τον κ. Πάγκαλο θα συνεργασθούν με τον Πρωθυπουργό, όπως είχε ανακοινωθεί, την Παρασκευή (24.5.96) το πρωί.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει κανονισθεί ημερομηνία συνάντησης των τεσσάρων Πρέσβεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή θα γίνει στις 28 του μηνός. Θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, εν όψει της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι η συνάντηση αυτή δεν αποτελεί μία συνάντηση για διάλογο με συγκεκριμένο προγραμματικό χαρακτήρα για ένα δομημένο και οργανωμένο διάλογο. Εχει ένα χαρακτήρα προπαρασκευαστικό, εν όψει της συνάντησης στο Βερολίνο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κάποιο ιδιαίτερο θέμα που προτίθεται να θέσει η Ελληνική Αντιπροσωπεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει "ατζέντα", κύριε Μπερμπεράκη. Αρα, δεν υπάρχουν και θέματα τα οποία είναι προγραμματισμένα να τεθούν σ'αυτή τη συνάντηση.

ΠΑΡΙΣ: Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους των ελευθέρων επαγγελματιών, όπως γράφεται σήμερα στις εφημερίδες, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, πρέπει να σας πω ότι οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών κριτηρίων που ισχύουν στο φορολογικό μας σύστημα, γίνονται στο τέλος του χρόνου. Σημερινά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα δημοσιεύματα αυτά μιλάνε για αναπροσαρμογές ή αυξήσεις σε ποσοστό 80% ενώ κάποια άλλα αναφέρονται σε αυξήσεις 100%. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν απηχούν την πολιτική της Κυβέρνησης. Οι αναπροσαρμογές, όποιες υπάρξουν, θα γίνουν στο τέλος του έτους. Αρα, τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντιστοιχούν σε πρωτοβουλίες ή αποφάσεις που έχει λάβει το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα.

ΠΑΡΙΣ: Σχεδιάζει η Κυβέρνηση για το τέλος του έτους που θα γίνουν αναπροσαρμογές να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση σχεδιάζει με την πολιτική της να πετύχει αφ'ενός, τους στόχους καλυτέρας βελτίωσης των οικονομικών δεικτών - και δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες - αφ'ετέρου, να εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους Ελληνες. Ιδιαίτερα να βοηθήσει τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Αυτή είναι η γενική πολιτική μας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να συζητάμε τότε στο press room και τα αθλητικά, κ. Υπουργέ αν μπαίνουμε και σε τέτοια θέματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα μια γενική αναφορά και μένω μόνο σ' αυτό.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Να επανέλθω στην ερώτηση του κ. Μπερμπεράκη: Είπατε ότι δεν θα έχει ατζέντα η συνάντηση; Διότι χωρίς ατζέντα είθισται να γίνονται οι συναντήσεις Πρωθυπουργών ή εν πάση περιπτώσει πολιτικών παραγόντων. Οχι υπηρεσιακών παραγόντων. Αρα, βρίσκονται για να πουν τί αυτοί οι διπλωμάτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει ατζέντα, η οποία να είναι συμφωνημένη εκ των προτέρων. Ασφαλώς, θα συζητήσουν κάποια θέματα, τα οποία θα τεθούν εκεί. Αυτή την ώρα δεν είναι προς ανακοίνωση τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Προτού πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τα θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δηλαδή, θα γίνει διαπραγμάτευση επί της ατζέντας θέλετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα γίνει καμμία διαπραγμάτευση. Γιατί επαναλαμβάνω ότι η συνάντηση αυτή δεν είναι οργανωμένος ή δομημένος διάλογος. Η κάθε πλευρά θα εκθέσει τις απόψεις της, ώστε η άλλη πλευρά να γνωρίζει τις απόψεις της πρώτης πλευράς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Γκιονενσάι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει τις δηλώσεις του κ. Γκιονενσάι, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η επανάληψη των δηλώσεων που προβαίνουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι με μικρές παραλλαγές, οι οποίες εκφράζουν τις θέσεις της Τουρκίας. Δεν θέλουμε να παραβλέψου- με ότι στην Τουρκία υπάρχει μια ρευστότητα στην πολιτική ζωή, σήμερα, που ίσως επηρεάζει και την εξωτερική της πολιτική. Από την άλλη, οι θέσεις αυτές τις opo_er εξέφρασε ο κ. Γκιονενσάι, είναι θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Είμαστε κατηγορηματικοί σ' αυτό. Εμείς θέλουμε να μιλούμε τη γλώσσα της ηθικής του δίκαιου και της λογικής. Νομίζω ότι αυτή τη γλώσσα πρέπει να μιλάει και η Τουρκία δια των εκπροσώπων της. Γιατί βεβαίως, είναι μεγάλο λογικό άλμα - και μένω σε αυτή την επισήμανση - να μιλάει ο κ. Γκιονενσάι για το άδικο του Δίκαιου της Θάλασσας!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευκολύνει αυτή η διατύπωση το κλίμα παραμονές της Διάσκεψης της Γενεύης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Και ασφαλώς, το κλίμα που δημιουργείται από αυτού του είδους τις δηλώσεις είναι κλίμα επιβαρυντικό στις σχέσεις των δύο χωρών. Ασφαλώς επηρεάζονται οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία από δηλώσεις οι οποίες οδηγούν - θα μου επιτρέψετε να πω σε μια απόκλιση στις προσπάθειες που πρέπει να κάνουν όλοι με βάση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στις Διεθνείς Συνθήκες, να εξασφαλίζουν την προσέγγιση.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου εκπροσώπου του Υπουργείου Γεωργίας συναίνεσε σε πρώτη φάση στο να χαλαρώσουν τα μέτρα του εμπάργκο που υπάρχουν για τη διακίνηση των υποπροϊόντων του βρετανικού κρέατος. Δηλαδή ένα πρώτο βήμα, για να χαλαρώσει το εμπάργκο για τις τρελές αγελάδες. Θα ήθελα μια εξήγηση γι' αυτή τη στάση. Δεδομένου, γιατί όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μόνον οι έξι από τις δεκαπέντε χώρες συναίνεσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Και υπάρχει, όχι απλώς ισχυρός αντίλογος, αλλά δικτυομένη επιχειρηματολογία ότι καμμία επιστημονική άποψη δεν συναινεί υπέρ. Θα ήθελα μια εξήγηση γι' αυτή τη στάση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε με πάθος για την κτηνοτροφία και τα προϊόντα της. Θα έχετε λεπτομέρειες από το Υπουργείο Γεωργίας. Η Ελλάδα ασκεί πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία λαμβάνει σοβαρώς υπόψη την εξασφάλιση όρων για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

ΦΙΛΗΣ: Σας υπενθυμίζω ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Μέιτζορ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν παρών άλλωστε. Το γνωρίζω. Λοιπόν, η θέση μας είναι αυτή...

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός είχε πει ότι η Ελλάδα θα λάβει υπόψη το συμφέρον της δημόσιας υγείας των Ελλήνων πολιτών. Το έλαβε και τώρα υπόψη η Ελλάδα το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα μόλις τώρα. Μονίμως το λαμβάνει υπόψη. Αμφιβάλλετε γι' αυτό; Οτι λαμβάνουμε υπόψη μας το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των οποίων συμπεριλαμ- βάνεσθε και εσείς;

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτηση είναι σαφής: Με τη χθεσινή ενέργεια του αρμοδίου εκπροσώπου της Ελλάδας, η Ελλάδα ικανοποιεί τον όρο που είχε θέσει ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μέιτζορ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει γνώμονα τη διασφάλιση των όρων για τη δημόσια υγεία των πολιτών της Ευρώπης. Αυτή είναι η πολιτική μας. Οι λεπτομέρειες και η εξειδίκευση της πολιτικής αυτής ασκούνται από το Υπουργείο Γεωργίας.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή αυτό δεν είναι θέμα Κυβερνητικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπουργείο Γεωργίας έχει όλες τις λεπτομέρειες. Απευθυνθείτε αρμοδίως. Η γενική πολιτική είναι αυτή, την οποία διέγραψα ή το πλαίσιο που ανέφερα μόλις πριν.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν ο κ. Σημίτης ανακοινώσει τις αποφάσεις του σχετικά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο Συνέδριο ή πριν από το Συνέδριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης θα κρίνει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, ο κατάλληλος χρόνος. Θα το κάνει - επαναλαμβάνω - με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον. Θα το κάνει την ώρα που εκείνος θα επιλέξει. Εχει αυτό το δικαίωμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως έφθασε η ώρα να καταθέσει η Κυβέρνηση αυτή την τροπολογία για το αγγελιόσημο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η τροπολογία αυτή είναι στα χέρια των συναρμοδίων Υπουργών, προκειμένο να υπογραφεί από τους συναδέλφους μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω πως αυτό είναι δυνατό να γίνει. Είμαστε έτοιμοι. Ανταποκριθήκαμε στα καθήκοντά μας. Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες που είχαμε για διάλογο και συνεννόηση με όλες τις πλευρές. Καταλήξαμε σε μια διατύπωση νομικού κειμένου, το οποίο θα καταθέσουμε στη Βουλή. Θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Νομίζω πως θα γίνει αυτές τις ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας;

ΡΕΠΠΑΣ: Με κάποιες μικρές παραλλαγές ή τροποποιήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγινε σε συνεννόηση με τους Ιδιοκτήτες και την ΕΣΗΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Ιδιοκτήτες και η ΕΣΗΕΑ είχαν ένα κείμενο. Με βάση αυτό το κείμενο έγινε η τροπολογία.
Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Release Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.03 run on Thursday, 30 May 1996 - 14:36:43