Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 19-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ Αθήνα, 19.4.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ Κ. ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Είμαστε στην επομένη μιας θλιβερής, δυσάρεστης και δύσκολης ημέρας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Κάϊρο, χθές. Η Κυβέρνηση εκφράζει, για άλλη μια φορά, τον αποτροπιασμό της και την καταδίκη της για αυτή την τυφλή τρομοκρατική βία, την οδύνη της για τα θύματα και τις ευχές της για την ταχεία και πλήρη ανάρρωση των τραυματιών.
Πρέπει να σας πώ ότι θεωρούμε ότι κινήθηκαν απολύτως ικανοποιητι- κά όλοι οι μηχανισμοί που οργανώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπως αυτό είχε δημιουργηθεί χθες. Τα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αμυνας, Εξωτερικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης ως προς το σκέλος του ΕΟΤ και το δικό μας Υπουργείο συνεργάστηκαν χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας ούτως ώστε όλες οι διαδικασίες να μπορέσουν να τελειώσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στους ταχύτερους δυνατούς χρόνους.
Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι υπήρξε αμέριστη συμπαράσταση των αιγυπτικών αρχών και βεβαίως στο σκέλος που αφορούσε ιδιαίτερα το Υπουργείο Υγείας εκεί. Γνωρίζετε τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα του προέδρου Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του και του υπουργου Εξωτερικών τα οποία έχουν σταλεί.
Γνωρίζετε επίσης την ιδιαίτερα θετική συνεισφορά του προσωπικού της πρεσβείας μας στην Αίγυπτο, κάτω απο δύσκολες συνθήκες, τις οποίες οι συνάδελφοι που πήγαν χθες στην Αίγυπτο θα τις έχουν - είμαι βέβαιος - αντιληφθεί.
Παραμένουν, όπως γνωρίζετε, στην Αίγυπτο πέντε τραυματίες.Οι τελευταίες πληροφορίες, από την επικοινωνία που είχα σήμερα το πρωί με τον κ. Ζώρα, ο οποίος παραμένει στο Κάϊρο, είναι ότι η κατάσταση των τεσσάρων τραυματιών χαρακτηρίζεται σταθερή και χωρίς άμεσους ιδιαίτερους κινδύνους. Είναι ένας βαριά τραυματίας ο κ. Στυλιανός Δρακούλης. Ο κ. Ζώρας θα έχει σήμερα το μεσημέρι (στις 13.30') συνάντηση με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κ. Ελ Σάσλι.
Να σας πω, επίσης, ότι η επίσκεψη του αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχρ Μούσα, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, θα γίνει κανονικά. Αλλωστε για την προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ήταν στην Αθήνα και ο πρέσβης μας στο Κάϊρο, ο κ.
Βιδούρης ο οποίος μετέβη χθες με το C130 στο Κάϊρο. Στο Κάϊρο παραμένουν επίσης τα δύο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στο πλαίσιο της συνεργασίας για τις έρευνες που γίνονται.
Να κλείσω αυτό το θέμα σημειώνοντας ότι γνωρίζω ότι υπηρχαν ερωτηματικά χθες και μια πίεση απο εσας αλλά και απο εμάς - πρέπει να σας πω - εξαιτίας της καθυστέρησης που αντιμετωπίζαμε στην ανακοίνωση του καταλόγου των νεκρών. Πρέπει, πιστεύω, να γίνεται αντιληπτό ότι ήταν αποτέλεσμα απολύτως αντικειμενικών λόγων, απο δυσκολίες στην αναγνώριση και των προσδιορισμών της ταυτότητας των θυμάτων, αφου η μόνη δυνατότητα αναγνώρισης των θυμάτων ήταν στον πράκτορα του ταξιδιωτικού γραφείου και γινόταν με προβλήματα και με ερωτηματικά, όπως ερωτηματικά υπήρχαν και στον πρώτο κατάλογο που είχε συνταχθεί απο τις αιγυπτιακές αρχές.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ξέρω κ. Εκπρόσωπε, ότι η ερώτηση που θα κάνω δεν είναι τόσο δεοντολογική.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αν είναι έτσι, μήπως είναι καλύτερα να μην την κάνετε;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Οχι. Στον Τύπο σήμερα γράφετε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κ.Τσοχατζόπουλος, στο Εκτελεστικό Γραφείο χθες, ζήτησε να ξεκαθαρίσει δημοσίως η Κυβέρνηση ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Θέλω να ρωτήσω, τί είναι αυτό που κάνει την Κυβέρνηση αναξιόπιστη και στα μέλη της όσον αφορά την προσφυγή σε εκλογές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι χαρακτηρισμοί είναι δικοί σας. Ως προς τους χαρακτηρισμούς, λοιπόν δεν μπορώ να τους δεχθώ. Ως προς το θέμα αυτό και τα της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου, παρακαλώ απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Αντιλαμβάνομαι τη συσχέτιση που επιχειρείτε να κάνετε από τις διπλές ιδιότητες των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου. Επειδή δεν έχω γνώση της συζήτησης στο Εκτελεστικό Γραφείο - υπάρχουν οι δηλώσεις που έγιναν μετά και οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν- παρακαλώ, για ό,τι παραπέρα, να απευθυνθείτε στο Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΑΟΣ: Πότε θα ενημερωθεί η Κυβέρνηση, δηλαδή η Κυβερνητική Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο, από τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι το Εκτελεστικό Γραφείο ήδη ενημερώθηκε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα προγραμματισθούν οι συνεδριάσεις. Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνουν. Γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για το Λονδίνο και το Δουβλίνο.

ΜΑΥΡΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα της Δυτικής Θράκης. Η Πολιτική Ανοιξη δια του κ.Σταμάτη το παρουσίασε ως ένα είδος κλιμάκωσης και δημιουργίας ενός επιπλέον εθνικού θέματος....

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο κ.Σαμαράς έκανε προσωπική δήλωση νωρίς το πρωί.

ΜΑΥΡΟΣ: Γνωρίζω αυτή του κ.Σταμάτη...(δεν ακούγεται)

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις της Πολιτικής Ανοιξης, του κ.Σαμαρά, του κ.Σταμάτη. Τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης σας τις είπα μόλις πριν.

ΜΑΥΡΟΣ: Το αποκαλέσατε FORUM, ενώ δεν μοιάζει με FORUM.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών.

ΜΑΡΔΑΣ: Ο Πρόεδρος Κλίντον στην επιστολή του προς τον κ.Κρίστοφερ για την Κύπρο, χρησιμοποιεί επανειλημμένως διπλή ονομασία, αναφέροντας "Ιμια - Καρντάκ".

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχει συζητηθεί αναλυτικά το θέμα αυτό σ'αυτή την αίθουσα και έχετε πάρει μια σειρά απαντήσεων από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Οι απαντήσεις αυτές, προφανώς, ισχύουν.

ΜΑΡΔΑΣ: Είχε πει ο κ.Ρέππας ότι θα έθετε το θέμα ο Πρωθυπουργός στον κ.Κλίντον. Τί έγινε τελικά; Ετέθη το θέμα της διπλής ονομασίας; Ενημερώθηκε ο Πλανητάρχης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Παραπέμπω σ'εκείνες τις απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όπως επίσης, όπως ενθυμείσθε και σεις και εγώ, μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Κλίντον έγιναν αναλυτικές συνεντεύξεις, έγιναν ερωτοαπαντήσεις. Εχετε την εικόνα των θεμάτων που συζητήθηκαν.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από το θέμα διπλής ονομασίας "Ιμια
-Καρντάκ", στην επιστολή εκείνη αναφέρεται ότι κατά την άποψη του κ.Κλίντον πάσχουν νομικά οι συμφωνίες. Ποιό είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης, όταν αυτό λέγεται λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση του κ.Κλίντον με τον κ.Πρωθυπουργό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για το θέμα αυτό έχουν αναλυθεί εξαντλητικά και νομίζω ότι βάσιμα μπορώ να υποθέτω ότι σας είναι απολύτως γνωστές.

ΜΑΡΔΑΣ: Εχει διαμαρτυρηθεί η Κυβέρνηση επειδή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επικαλείται ένα επιχείρημα της Τουρκίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω στην προηγούμενη συζήτηση στην αίθουσα αυτή για το εν λόγω θέμα.

ΜΑΡΔΑΣ: Μα, δεν υπήρξε απάντηση.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω σ'αυτή τη συζήτηση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την Κυβέρνηση, είναι δικαιολογημένος οποιοσδή- ποτε θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει παραπομπή του θέματος στη Χάγη, να αμφισβητεί την κυριαρχία την ελληνική στην Ιμια;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς. Θέλετε να επαναλάβετε την ερώτησή σας;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πω με διαφορετικά λόγια. Είπε ο κ.Ρέππας χθες, δικαιολόγησε λίγο ως πολύ τον κ.Κλίντον ότι έχει τη θέση ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένο το καθεστώς κυριαρχίας στην Ιμια, γιατί αν ήταν ξεκαθαρισμένο δεν θα έλεγε να πάμε στη Χάγη. Ερωτώ: Οποιος λέει να πάμε στη Χάγη, κατά την ελληνική Κυβέρνηση, δικαιολογείται να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια ή οπουδήποτε αλλού, δεν δικαιολογείται κανείς να την αμφισβητεί. Αλλο είναι αυτό και άλλο είναι οι ελληνικές θέσεις για την αντιμετώπιση του συγκεκρι- μένου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, τις οποίες γνωρίζετε. Εχουν παρουσιαστεί αναλυτικά. Είναι μια διαδικασία που η Κυβέρνηση την έχει χαρακτηρίσει, βήμα προς βήμα προσέγγιση. Εχει αναλυθεί στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ.Κ.Σημίτη στην Ουάσιγκτον, την οποία παρακαλώ να ξαναδείτε. Υπάρχουν τις τελευταίες μέρες κάποιες δηλώσεις και από την τουρκική πλευρά. Με την ευκαιρία της ερώτησης αναφέρομαι και στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Γιλμάζ, τις οποίες πρέπει να πω ότι τις παρακολουθούμε με ενδιαφέρον. Υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και θέσεις που δημιουργούν ερωτηματικά. Εμείς από την Τουρκία - για να ολοκληρώσω την απάντησή μου - περιμένουμε μια ολοκληρωμένη και σαφή τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο που η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει, στο πλαίσιο της βήμα προς βήμα προσέγγισης.
Δεν βλέπω άλλες ερωτήσεις.
Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Monday, 22 April 1996 - 9:01:20