Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 28-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 28.3.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Αύριο δεν θα έχουμε briefing;

ΡΕΠΠΑΣ: Αύριο, θα ξεκουραστείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Βουλή θα γίνει...;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεννοήθηκα και με τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος και λόγω της απουσίας μου δεν θα γίνει αύριο η συζήτηση αυτή. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μία ερώτηση οικονομικού περιεχομένου: Οι τιμές στα καύσιμα εκτινάχθηκαν στα ύψη. Για πρώτη φορά η τιμή της super βενζίνης ξεπέρασε το φράγμα των 200 δρχ., με συνέπεια να έχουμε ισχυρές πιέσεις στον τιμάριθμο. Οι αμοιβές των εργαζομένων καθορίζονται όμως με βάση τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την εισοδηματική της πολιτική για το 1996;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι τιμές των καυσίμων ορίζονται με βάση τη διακύμανση που έχουν οι τιμές αυτές στη διεθνή αγορά, οι τιμές δηλαδή της βενζίνης και του diesel. Ασφαλώς, επηρεάζουν τον τιμάριθμο, ασφαλώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι υπάρχει η ανάγκη να αυξάνονται οι τιμές στα καύσιμα. Η Κυβέρνηση στην εισοδηματική της πολιτική έχει προβλέψει και έχει δεσμευθεί πολιτικά ότι θα υπάρξει μία κάλυψη του εισοδήματος, ως προς τις απώλειες που θα έχει το εισόδημα αυτό, λόγω της αύξησης των τιμών διαφόρων προϊόντων και της αύξησης, εξ αυτού του λόγου και της τιμής του δείκτη καταναλωτή. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει - υπενθυμίζω απλώς - ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων έγινε με ρυθμό γοργό και σε υψηλά επίπεδα, την προηγούμενη περίοδο που κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία. Την περίοδο από το 1993 και μετά, της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η τιμή στα καύσιμα βρίσκεται σε κάποια επίπεδα, τα οποία δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά. Αλλά, βεβαίως, οι τιμές αυτές επηρεάζονται - επαναλαμβάνω και πάλι - από τη διακύμανση της τιμής βενζίνης και diesel στις διεθνείς αγορές. Επηρεάζονται ευθέως. Ελπίζουμε και εκτιμούμε πως την επόμενη περίοδο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής των ειδών αυτών, ώστε να επηρεαστεί αναλόγως και η τιμή στην ελληνική αγορά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Πότε θα δοθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση η επίσημη απάντηση στην πρόταση του κ. Γιλμάζ για διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ενημέρωση που έγινε από τον Τούρκο Πρέσβη στον κ. Πρωθυπουργό έδωσε τη δυνατότητα στον Τούρκο Πρέσβη να ακούσει από τον Ελληνα Πρωθυπουργό τις σκέψεις και τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Οπότε, πρέπει να θεωρείται πως έχει ήδη δοθεί μία πρώτη απάντηση. Βεβαίως, η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει και άλλες χώρες μέσω των Πρέσβεων, αλλά όχι μόνον, για τις θέσεις στο συγκεκριμένο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιλμάζ. Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης σας είναι γνωστές. Εχουν εκφρασθεί από την πρώτη στιγμή με δήλωση την οποία ο ομιλών είχε υπογράψει και στα πλαίσια αυτά, κινείται η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Υπάρχει μία πρόταση του κ. Κρίστοφερ για διαμεσολάβηση του κ. Σολάνα στα ελληνοτουρκικά. Θα ήθελα το σχόλιο της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει γνωστό από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι ο κ. Κρίστοφερ διατύπωσε μία τέτοια σκέψη ή πρόταση, όπως λέτε εσείς. Δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης κάποια πρωτοβουλία ή σχέδιο πρωτοβουλίας, την οποία πρόκειται να αναλάβει ο κ. Σολάνα για τα συγκεκριμένα θέματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δέχεται πιέσεις η ελληνική πλευρά από μέλη της Ευρωπαϊκης Ενωσης για συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Τουρκίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και με αφορμή άλλη ερώτηση ότι στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται η κάθε πλευρά εκθέτει τις απόψεις της και λογικό και φυσιολογικό απολύτως είναι να επιδιώκει να κερδίσει και τις θέσεις των άλλων χωρών υπέρ των δικών της απόψεων. Σε αυτά τα πλαίσια μπορούμε να πούμε ότι ανταλλάσονται απόψεις και βεβαίως η κάθε πλευρά πιστεύω ότι σταθμίζει τελικώς τη θέση της με βάση τα δικά της συμφέροντα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ακούει τις απόψεις των άλλων χωρών, αλλά τελικώς κάνει τις επιλογές της με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ένα κλίμα περίεργο για την εμφάνιση της κας Κλίντον στην Ελλάδα. Λένε ότι θα κλείσει η Ακρόπολη, θα κλείσουν δρόμοι... Τί άλλο θα κλείσει, ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν κλείνει τίποτα. Ισα-ίσα ανοίγει μια ακόμη δυνατότητα να προβληθεί διεθνώς η Ελλάδα, καθ'ότι - ως γνωρίζετε - η επίσκεψη της κας Κλίντον προκαλεί το ενδιαφέρον στην αμερικανική κοινή γνώμη αλλά και διεθνώς. Και βεβαίως, αυτό εμείς θεωρούμε πως είναι στοιχείο αξιοποιήσιμο. Ιδιαιτέρως δε, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Μεταφορών για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο η κα Κλίντον θα επισκεφθεί ως ταξιδιώτης και θα έχει από πρώτο χέρι την εμπειρία των συνθηκών ασφαλείας, τις οποίες παρέχει το ελληνικό αεροδρόμιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή θεωρούν το αεροδρόμιο επικίνδυνο, μήπως θεωρούν και όλη την Αθήνα επικίνδυνη οι Αμερικανοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το αεροδρόμιο, κύριε Σταματόπουλε, δεν είναι επικίνδυνο. Και τέτοιου είδους θεωρήματα, παρακαλώ, δεν έχουν καμμία βάση λογικής. Και πιστεύω ότι η κα Κλίντον πολύ καλά κάνει που επισκέπτεται την Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, δοθέντος ότι - όπως βλέπετε - είναι άριστες και οι καιρικές συνθήκες.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο Πρόεδρος της Βουλής παρέστη χθες στην τελετή για την 25η Μαρτίου, αυτή που γίνεται κάθε χρόνο στο Λευκό Οίκο και υπογράφεται η σχετική διακήρυξη από τον κ. Κλίντον. Μετά έκανε μία δήλωση, λέγοντας ότι πριν την επίσκεψη του κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτων, σε μερικές μέρες, θα έχει αρθεί η περίφημη ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών. Εχετε εσείς σαν Κυβέρνηση κάποιο τέτοιο δείγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει γνωστές τις απόψεις της για το συγκεκριμένο θέμα. Και η άλλη πλευρά νομίζω ότι είναι υποχρεωμένη να σταθμίσει πραγματικά δεδομένα αφ'ενός, αφ'ετέρου τις εκφρασμένες δικές μας θέσεις και να λάβει την τελική της απόφαση. Απόφαση, η οποία θα αναγνωρίζει ότι οι συνθήκες που υπάρχουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι συνθήκες εξυπηρέτησης του κοινού με "στάνταρς" υψηλής ασφάλειας αφ'ενός και αφ'ετέρου απόφαση η οποία θα εναρμονίζεται με τη λογική και με το δίκιο.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Επανέρχομαι σ'αυτό που σας ρώτησα προηγουμένως: Αν τελικά περιέλθει σε γνώση της Κυβέρνησης μια τέτοια πρωτοβουλία, πώς θα την αντιμετωπίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε μία σαφέστατη πολιτική. Και θεωρούμε ότι επειδή ακριβώς η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι στις προθέσεις μας, πρέπει η Τουρκία να δώσει συγκεκριμέ- να δείγματα γραφής, περί του ότι και εκείνη αντιλαμβάνεται τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως σημαντικές για την Τουρκία και εμπράκτως θα επιδιώξει τη βελτίωσή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 29 March 1996 - 7:26:33