Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 27-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27/3/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Σήμερα, στις 11:00 π.μ., ο κ. Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον κ. Νάιλς, τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συζητά με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σκανδαλίδη.
* Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανταπόκριση του κοινού στην πολιτική της μερικής μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Είπα, από την πρώτη ημέρα, ότι πρέπει να σπεύσετε. Νομίζω ότι όποιοι δεν το κάνατε, δεν θα προλάβετε πλέον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ(χαριτολογώντας): Στη δεύτερη...

ΡΕΠΠΑΣ: Μη θέλετε να είστε δεύτεροι. Να θέλετε να είστε πρώτοι. Οπως είστε στη δημοσιογρα- φία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εσονται οι έσχατοι πρώτοι...

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλά, προκειμένου να γίνεις πρώτος, πρέπει να γίνεις έσχατος κ. Κωνσταντινίδη; Δαιδαλώδης αυτός ο δρόμος και ολίγο "Μακιαβελική" αυτή η πολιτική. Λοιπόν, ας μπούμε στη συζήτησή μας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ποιά θέματα συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον κ. Νάιλς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Νάιλς συζήτησε με τον κ. Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή τους, θέματα που έχουν σχέση με την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ την επόμενη περίοδο. Σας είναι γνωστό αυτό. Πρέπει να σας πω ότι ετέθη και το θέμα το οποίο έχει προκύψει σχετικά με το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο κ. Πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι πρέπει να αρθεί η ανακοίνωση η οποία έχει εκδοθεί, γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση πιστεύει ακραδάντως ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού βρίσκεται σε καλό επίπεδο από άποψη τήρησης των συνθηκών ασφαλείας για το ταξιδιωτικό κοινό. Αλλά, βεβαίως, το μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε να κάνει με την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την επίσκεψη, βεβαίως, της κας Κλίντον στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται από αύριο κιόλας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πού θα προσγειωθεί το αεροπλάνο της κας Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, γιατί δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν φοβάται η κα Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, όχι. Η κα Κλίντον είναι έξυπνη γυναίκα.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ δεν είναι έξυπνος;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ο Υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ είναι ο Υπουργός ο οποίος εκφράζει την πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα και πιστεύω ότι η πολιτική αυτή των ΗΠΑ πρέπει να αλλάξει. Γιατί αυτό υπαγορεύεται από το δίκαιο των θέσεων που έχει εκφράσει το Ελληνικό Υπουργείο που έχει αρμοδιότητα για το αεροδρόμιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κα Χίλαρι ξέρει την οδηγία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος της κας Κλίντον για να μιλώ για λογαριασμό της. Δεν γνωρίζω, τί γνωρίζει, ώστε να σας ενημερώσω. Νομίζω ότι όταν έρθει και έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε μαζί της, κ. Σταματόπουλε, θα πάρετε τη σχετική πληροφορία από πρώτο χέρι. Και μάλιστα γυναικείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως προσγειωθεί αλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν θα προσγειωθεί αλλού. Το πρόγραμμα προβλέπει προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κανονικά, όπως εξ αρχής είχε προγραμματισθεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Γιλμάζ.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες λεπτομερέστατα, κ. Σουγλέρη. Δεν ήσασταν παρών χθες. Θεωρώ πως αν κάποιοι βλέπουν θετικά στοιχεία στις δηλώσεις και στους λόγους του κ. Γιλμάζ, θα έπρεπε να αναμένουν, λογικώς, να εκφραστούν κατά πλήρη αντιστοιχία και στις πράξεις της Τουρκίας. Η Τουρκία αυτούς τους λόγους, όμως, δεν δέχθηκε να τους υπογράψει και να σφραγίσει έτσι δια της υπογραφής της, το έγκυρο των λόγων της. Αφού η θέση την οποία τήρησε ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης ήταν θέση αρνητική προς ένα κείμενο στο οποίο συμφώνησαν και οι δεκαπέντε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πράγμα το οποίο κάλυπτε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις. Και είπα χαρακτηριστικά, χθες, ότι αυτό το "θαύμα" δεν κράτησε ούτε τρεις ημέρες, όπως συνήθως λέμε στην Ελλάδα. Δεν κράτησε ούτε μια μέρα το θέμα των δηλώσεων, στις οποίες κάποιο "θαύμα" κάποιοι διέβλεψαν.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έγινε συζήτηση επ' αυτού του θέματος. Σας είπα ποιό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο κ. Πρωθυπουργός με τον Πρέσβυ των ΗΠΑ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κα Κλίντον εδώ θα έρθει μόνο για να παραστεί στην αφή της φλόγας; Και αν όχι με ποιούς παράγοντες θα συναντηθεί; Με τον Πρωθυπουργό...;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Κλίντον είναι προσκεκλημένη να παραστεί στις εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Και νομίζω ότι θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τόπους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Εκτός από την Ολυμπία, θα επισκεφθεί και τους Δελφούς. Και, βεβαίως, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως γνωρίζετε εάν ο Πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ της άποψης να αναβληθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν έχει εκφράσει θέση, γιατί ο κ. Πρωθυπουργός, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, συμμετείχε σε εκείνη τη συνεδρίαση.

ΜΑΡΔΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συνδυάζει την πραγματοποίηση του ταξιδιού του στο Λευκό Οίκο με την άρση της οδηγίας για το αεροδρόμιο του Ελληνικού;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται περί οδηγίας. Είναι μια ανακοίνωση.

ΜΑΡΔΑΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, βάσει προγραμματισμένης από καιρού "ατζέντας". Ετσι, λοιπόν, η επίσκεψη αυτή θα γίνει και αυτό το οποίο επιδιώκει ο Ελληνας Πρωθυπουργός με αυτό το ταξίδι είναι να προβάλει τα εθνικά μας θέματα και να εξασφαλίσει τη συμφωνία και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πολιτική μας. Πέραν τούτου, δεν θεωρούμε ότι η υπόθεση που έχει προκύψει σχετικώς με το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι ικανή να δυσκολέψει ή να αποτρέψει τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν και από τις δύο πλευρές για μια ακόμη καλύτερη κατανόηση και συνεργασία σε επίπεδα τα οποία θέλουμε - ελπίζω - και οι δύο πλευρές. Τουλάχιστον η ελληνική πλευρά σας διαβεβαιώ ότι το θέλει.

ΜΑΡΔΑΣ: Χθες ο Υπουργός Αμυνας, ο κ. Αρσένης ζήτησε νέες στρατιωτικές συμμαχίες με το Ιράν, το Ιράκ, Συρία, Αρμενία... (δεν ακούγεται)

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ζήτησε, κ. Μαρδά, νέες στρατιωτικές συμμαχίες. Είπε ο κ. Αρσένης - και μένω μόνο σ' αυτό - ότι η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις της με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν από την άποψη του εθνικού μας συμφέροντος, ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι απόψεις αυτές εκφράζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι Υπουργοί, βεβαίως, έχουν ιδιαιτέρως τη δυνατότητα να τις διατυπώσουν στο πεδίο συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των άλλων κυβερνητικών όργανων. Ο κ. Αρσένης συμμετέχει σε αυτά τα όργανα και έχει τη δυνατότητα και εκεί να αναπτύξει τις απόψεις του.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ακριβής διατύπωση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης είναι "προώθηση νέων αμυντικών συμμαχιών έξω από τις παραδοσιακές, με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εξαιτίας της Τουρκίας, όπως Ιράν, Ιράκ, Αρμενία, Συρία και Βουλγαρία". Είναι αυτό κυβερνητική πολιτική;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυβερνητική πολιτική είναι ακριβώς η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαιτέρως με χώρες που ευρίσκονται στην περιοχή ή στην ευρύτερη περιοχή. Μα θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και με την Τουρκία. Γιατί σας κάνει εντύπωση που θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και με άλλες χώρες που ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή; Ασφαλώς τις θέλουμε αυτές τις σχέσεις και τις επιδιώκουμε.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για αμυντική συμμαχία μιλάει ο κ. Αρσένης...

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν υπάρχει μια σχέση στενής συνεργασίας, μπορείς να συζητήσεις από εκεί και πέρα πώς διαβαθμίζεται, πως εξελίσσεται και αναπτύσσεται αυτή η συνεργασία. Αλλά, ασφαλώς η Ελλάδα είναι μια χώρα που ως παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θέλει την ανάπτυξη καλών σχέσεων με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Αρσένης ή άλλος Υπουργός εξέφρασε απόψεις στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανέπτυξε τις απόψεις του προς την κατεύθυνση αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις που έχουν γίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι συζητήσεις οι οποίες αφορούν, με λεπτομερή αναφορά, μια τέτοια θεματολογία. Στην Κυβερνητική Επιτροπή ή σε άλλα όργανα (στο ΚΥΣΕΑ) οι συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει, αναφέρονται στην εξειδίκευση της εξωτερικής μας πολιτικής και ασφαλώς, στην επιλογή των διαδικασιών εκείνων οι οποίες την εξωτερική μας πολιτική θα την αναδείξουν. Θα την καταστήσουν αφενός γνωστή και αφετέρου θα ενισχύσουν τα ερείσματά της στο διεθνή χώρο, ώστε να γίνεται αποδεκτή. Η συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα δεν έχει γίνει και ο κ. Αρσένης δεν έχει, κατά εξειδικευμένο τρόπο, αναπτύξει τέτοιες απόψεις στα κυβερνητικά όργανα.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, αν μου επιτρέπετε, από αυτό που είπατε μπορώ να συμπεράνω ότι πρόκειται να γίνει συζήτηση και επ' αυτών των θεμάτων ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Στα κυβερνητικά όργανα πάντοτε πρόκειται να γίνει συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Εντάξει αυτό...

ΡΕΠΠΑΣ: Για οποιοδήποτε θέμα γίνεται συζήτηση στα κυβερνητικά όργανα, εφόσον ο κ. Πρωθυπουργός σε συνεννόηση με τους Υπουργούς καταρτίζουν μια "ατζέντα" συζητήσεων και εφόσον βεβαίως, οι Υπουργοί θεωρούν ότι θέματα αρμοδιότητάς τους έχουν λόγο και θέση να συζητηθούν στα πλαίσια των κυβερνητικών οργάνων. Δεν είναι προγραμμαστισμένο να γίνει σε κάποιο από τα κυβερνητικά όργανα που θα συνέλθουν προσεχώς. Αλλά είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει. Τα κυβερνητικά όργανα συζητούν για όλα τα θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Ερωτώ διότι είπατε ότι έχουν τη δυνατότητα οι Υπουργοί...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έχουν τη δυνατότητα οι Υπουργοί. Δεν είναι καινούργιο θέμα αυτό, όταν συμμετέχεις σε ένα όργανο, να θέτεις θέματα που θεωρείς ότι έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να απασχολήσουν το όργανο στο οποίο συμμετέχεις.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική των αξόνων κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή; Δηλαδή θεωρεί ότι μπορεί να κάνει προνομιακές συμμαχίες με κάποιες χώρες, αποκλείοντας κάποιες άλλες, εναντίον κάποιων άλλων χωρών στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση, κ. Φίλη, επιδιώκει - επαναλαμβάνω και πάλι - καλές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, σχέσεις συνεργασίας με όλες τις χώρες στην περιοχή. Οι σχέσεις αυτές, βεβαίως, για να είναι ουσιαστικές και να εξελίσσονται ομαλά και να αναπτύσσονται πρέπει να εδράζονται σε μια στέρεα βάση που δεν είναι άλλη από το Διεθνές Δίκαιο, το σεβασμό της διεθνούς εννομης τάξης, το σεβασμό των συνόρων, το σεβασμό της κάθε χώρας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και βεβαίως, μια συμπεριφορά τέτοια που αποδεικνύει στην πράξη ότι όλες οι πλευρές επιδιώκουν καλή γειτονία και πραγματική, ουσιαστική συνεργασία.

ΦΙΛΗΣ: Οταν όμως ο αρμόδιος Υπουργός για την Αμυνα, ο κ. Αρσένης, έχει κατά το παρελθόν ακολουθήσει την πολιτική της διπλωματίας, τη λεγόμενη "στρατιωτική διπλωματία", η γνώμη ότι θα αναδειχθούν νέες αμυντικές συμμαχίες έξω από τις παραδοσιακές, (Ευρωπαϊκή Ενωση - ΝΑΤΟ), με χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξαιτίας της Τουρκίας, αυτό δεν είναι μία επιλογή πολιτικής αξόνων;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, επαναλαμβάνω, ότι η Ελλάδα θέλει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Θέλουμε καλές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και με την Τουρκία. Αρκεί αυτές οι σχέσεις - επαναλαμβάνω και πάλι - να εδράζονται σε κάποιες αρχές και να διέπονται από κάποιους κανόνες. Αυτό είναι κάτι πολύ λογικό και η Ελλάδα το επιδιώκει σταθερά.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μία διευκρίνιση ήθελα: Είπατε ότι κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο είναι η προβολή των εθνικών μας θεμάτων. Παράλληλα, είπατε ότι το αντικείμενο της συζητήσεως του Πρωθυπουργού με τον κ. Νάιλς ήταν εν όψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο. Είπατε ότι δεν συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα. Πώς είναι δυνατόν, εφ'όσον το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο είναι η προβολή των εθνικών μας θεμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι δεν συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα. Είπα, ακριβώς, ότι δεν έγινε ιδιαίτερη και εκτεταμένη συζήτηση πάνω στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας. Αυτή ήταν η ερώτηση. Δεν αναφερόταν η ερώτηση για συζήτηση των εθνικών θεμάτων. Ηταν η ερώτηση σχετική με τα ελληνο-τουρκικά και σας είπα ότι δεν έγινε εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ'αυτό το θέμα. Εγινε μία γενική συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Και βεβαίως οι συζητήσεις αυτές, όπως γνωρίζετε, είναι σχετικές με θέματα διαδικαστικά. Είναι - θα έλεγα - περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα για την καλύτερη προετοιμασία και εξέλιξη του ταξιδιού, το οποίο πρόκειται να γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε την Εκθεση του Di Roberto για το Κυπριακό, την οποία έδωσε μάλιστα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σχολιάσουμε θετικά το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Ενωση δια του απεσταλμένου της, του εκπροσώπου της, του κ. Di Roberto για το Κυπριακό θέμα. Θεωρούμε ότι η Εκθεση αυτή, η οποία ανεπτύχθη στο Συμβούλιο Υπουργών, είναι μία Εκθεση που δείχνει ακριβώς πως το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι μόνο φραστικό. Και ευχόμαστε να υπάρχει συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε, επιτέλους, οι πρωτοβουλίες να ολοκληρώνονται και να δίνουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Προκειμένου να υπάρξει μία μόνιμη και δίκαιη λύση και στο κυπριακό πρόβλημα, που εκκρεμεί επί τόσα πολλά χρόνια, δυστυχώς.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπό ποία ιδιότητα ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Κρεμαστινό, και ποιό το αντικείμενο της συζητήσεώς τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κρεμαστινός έχει ζητήσει ο ίδιος, με δική του πρωτοβουλία, να επισκεφθεί τον κ. Πρωθυπουργό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε το αντικείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κρεμαστινός έχει ζητήσει αυτή τη συνάντηση, η οποία έχει προσωπικό χαρακτήρα. Και βεβαίως ο κ. Κρεμαστινός θα θέσει το θέμα το οποίο θεωρεί εκείνος ότι πρέπει να θέσει στον κ. Πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε αυτή τη συνάντηση.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Τις τελευταίες μέρες, κύριε Υπουργέ, ακούγονται ορισμένα περί εκλογών. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, όσο και να φανεί πεπαλαιωμένο ή εκτός τόπου, αν απασχολεί την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή και το ενδιαφέρον της στο να αντιμετωπίσει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Θεωρεί η Κυβέρνηση πως πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, ώστε να έχει ένα θετικό έργο να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό, στις εκλογές του 1997. Και στη βάση αυτής της θετικής αποτίμησης του έργου της να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για μία νέα κυβερνητική θητεία. Θέμα εκλογών δεν υφίσταται.

ΜΑΥΡΟΣ: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της για την τελωνειακή ένωση σε συνάρτηση με τη δέσμευση που θεωρείται ότι υπάρχει για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έθεσε τέτοιο θέμα ο κ. Γιλμάζ, εξ όσων γνωρίζω. Μίλησε για νομικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν στην εξέλιξη της τελωνειακής σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι πως η Ελληνική Κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της, το Μάρτιο του 1995 στο να υπάρξει τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και η τελωνειακή αυτή ένωση θεωρούμε ότι πρέπει να εξελιχθεί, εφ' όσον οι προϋποθέσεις οι οποίες εξ αρχής είχαν τεθεί, τηρούνται απ' όλες τις πλευρές και βεβαίως και από την Τουρκία.

ΜΑΥΡΟΣ: Αυτές οι νομικές συνέπειες που υπαινίσσεται στη δήλωσή του ο κ. Γιλμάζ σαφέστατα αναφέρονται και στο Κυπριακό.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να αφορούν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων στην Τουρκία. Να θεωρεί η Τουρκία ότι πρέπει να πάρει μία πρωτοβουλία να "μπλοκάρει" ή να εμποδίσει την εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στην Τουρκία. Μπορεί. Υποθέτω. Δεν έχει κάνει μία σαφέστερη διατύπωση. Στο θέμα της Κύπρου - αφού θέτετε την ερώτηση, μου δίνετε την ευκαιρία να πω - η θέση μας είναι γνωστή. Είμαστε αμετακίνητοι. Δεν έχει καμμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Και θεωρούμε ότι μετά από τόσα χρόνια προσπαθειών, ειλικρινών ή όχι - οι περισσότερες αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν ειλικρινείς - πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από διάφορες πλευρές, πρέπει όλοι επιτέλους, να κατανοήσουν πως δεν μπορεί να υφίσταται το καθεστώς του Αττίλα, σ'αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

ΜΑΥΡΟΣ: Μιλάω για την είσοδο της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Η είσοδος της Κύπρου είναι δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ουδείς έχει αμφισβητήσει αυτή τη δέσμευση να γίνει η είσοδος αυτή με συζητήσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.

ΜΑΥΡΟΣ: Πρόσφατα, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ το συνέδεσε. Γι'αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ είναι Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γνωρίζει, ασφαλώς, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δεσμευθεί, ώστε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει απρόσκοπτα, αμέσως μετά τη Διακυβερνητική. Και ουδείς μπορεί να εμποδίσει αυτήν την πορεία για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός με τον κ. Σκανδαλίδη, τί συζητά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης είναι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης είναι Πρωθυπουργός μιας Κυβέρνησης η οποία στηρίζεται από αυτό το πολιτικό Κίνημα. Λογικό είναι, να ανταλλάσουν απόψεις, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν όψει Συνεδρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόκειται να γίνει, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στις αρχές Απριλίου, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Νομίζω ότι οι συζητήσεις του κ. Πρωθυπουρ- γού με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής αφορούν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στα πλαίσια των συνεργασιών που έχει ο Πρωθυπουργός και τα κομματικά στελέχη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δει και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πάντοτε είναι ανοιχτό. Ο κ. Σημίτης ασφαλώς θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τον κ. Παπανδρέου και να συζητήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα συζητήσει και το θέμα του τίτλου του κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν γίνει η επίσκεψη, κύριε Σταματόπουλε, θα γνωρίζουμε και τί θα συζητήσουν. Οταν δεν έχει προγραμματισθεί η ημερομηνία της επίσκεψης, μη θεωρείτε ότι είναι εύκολο να έχει προγραμματισθεί - είναι ανορθόδοξο, θα έλεγα, παράτυπο να το ζητάτε κιόλας - η θεματολογία της συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το θέσει, δηλαδή, το θέμα του τίτλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ποιό θέμα να θέσει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του τίτλου του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα, εξ όσων γνωρίζω, δεν υφίσταται. Ο τίτλος του ΠΑΣΟΚ είναι κατοχυρωμέ- νος, είναι γνωστός. Είναι ένας τίτλος έγκυρος και είναι ένας τίτλος ο οποίος έχει κερδίσει τις περισσότερες εκλογές στην Ελλάδα, μετά τη μεταπολίτευση.

ΜΙΧΑΗΛ: Διαψεύσατε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μήπως υπάρχει σε στελέχη της Κυβέρνησης η σκέψη για αλλαγή του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο ενδεχόμενο, πρόωρων εκλογών, δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Και δεν ασχολείται η Κυβέρνηση με θέματα σχετικά με τον εκλογικό νόμο. Σας παρακαλώ, υπάρχει μία φιλολογία γύρω απ'αυτά τα θέματα, η οποία ακριβώς επειδή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ίσως έχει δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία και όχι μόνο. Και καλό είναι, επειδή από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Κυβέρνηση ασχολείται μ'αυτά τα θέματα και εσείς να θεωρείτε ότι η διαβεβαίωση που σας δίνω, είναι επαρκής, ώστε να μην επανέρχεσθε.

ΦΙΛΗΣ: Σήμερα παρουσίασε το ΕΛΙΑΜΕΤ, του οποίου είναι γνωστός ο θεσμικός και κοινωνικός ρόλος, μία έρευνα κοινής γνώμης από την οποία προκύπτουν ορισμένα στοιχεία για το χειρισμό των εθνικών θεμάτων από την Κυβέρνηση. Τη γνωρίζετε; Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη γνωρίζω την έρευνα. Το σχόλιο είναι πως οι έρευνες αυτές αποτυπώνουν τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης, μία δεδομένη στιγμή. Τη μελετούμε. Την αξιολογούμε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι για τους χειρισμούς που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Ιμια, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, πως έχει δικαιωθεί.

ΜΑΡΔΑΣ: Μία διευκρίνιση, κύριε Υπουργέ: Αυτές οι θέσεις του κ. Αρσένη είναι μέσα στις προγραμματικές δηλώσεις, όπως ψηφίσθηκαν στη Βουλή και ειδικά στον τομέα της Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, κύριε Μαρδά, ότι οι απόψεις οι οποίες εκφράζονται από παράγοντες της πολιτικής ζωής του τόπου, πρέπει να είναι απόψεις οι οποίες θα εκφράζονται ελευθέρως. Δεν πρόκειται να βάλουμε κανέναν περιορισμό. Από εκεί και πέρα, αν πρέπει αυτές οι απόψεις να αποτελέσουν στοιχεία μιας συγκεκριμένης πολιτικής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τις εισάγει στα αρμόδια όργανα, να ασχοληθούν τα μέλη αυτών των οργάνων και να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αρα, εννοείτε ότι δεν είναι μέσα στην πολιτική σας αυτές οι απόψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σας πω τί εννοώ. Εγώ δεν εννοώ. Εγώ απαντώ. Και παρακαλώ, αυτά που λέω να τα παίρνετε τοις μετρητοίς. Τουλάχιστον, μην περιμένετε από μένα να σας πω ότι "αυτό απαντώ αλλά εννοώ κάτι άλλο". Μη με ρωτάτε λοιπόν τί εννοώ. Κάνετε μία ερώτηση και εγώ δίνω μία απάντηση. Και η απάντηση που δίνω είναι ότι όποιος θεωρεί ότι οι απόψεις του ή οι θέσεις του πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία μιας πολιτικής κοινής, μπορεί να θέσει τις απόψεις αυτές σε όργανα τα οποία συμμετέχει, ώστε οι απόψεις να γίνουν δεκτές και από τα άλλα μέλη των οργάνων και να αποτελέσουν αποφάσεις των οργάνων αυτών και εν γένει της πολιτικής αυτών των οργάνων.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Οι απόψεις του Υπουργού Αμύνης συμπίπτουν με τις γενικότερες πολιτικές απόψεις της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι απόψεις του Υπουργού Αμύνης για την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με χώρες τις οποίες ανέφερε, σας λέω ότι ακριβώς είναι ένα μέρος των απόψεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, για στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με χώρες πολύ περισσότερες απ'αυτές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αρσένης.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 29 March 1996 - 6:42:22