Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 22-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 22/3/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.
* Ως γνωστόν, διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων και φυσικά με την παρουσία του Πρωθυπουργού με θέμα "η πορεία της ελληνικής οικονομίας". Η σχετική ομιλία του κ. Πρωθυπουργού ενώπιον του Σώματος είναι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Συγγνώμη που σας διακόπτουμε, ακούστηκε ότι θα γίνει Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα το απόγευμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Η Κυβερνητική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και θα ασχοληθεί με θέματα αγροτικής πολιτικής.
* Εχετε επίσης ενημερωθεί για τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στη Ρώμη, ο οποίος συναντήθηκε κατ' αρχάς με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Oscar Luigi Scalfaro και στη συνέχεια με τον Ιταλό ομόλογό του τον κ. Lamberto Dini. Οι συνομιλίες είχαν ως αντικείμενο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, αλλά το επίκεντρο ήταν το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές.
-Η Ιταλία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως: Να υπάρξει δηλαδή μια κοινή θέση και των δεκαπέντε χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν, προκειμένου η προσπάθεια αυτή για το Συμβούλιο Σύνδεσης να τελεσφορήσει, να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο και να ικανοποιηθούν και οι ελληνικές θέσεις, οι οποίες σας είναι γνωστές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ αν γίνει μια δήλωση από μέρους της Τουρκίας, εμείς συμφωνούμε φυσικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση; Ερωτήσατε και απαντήσατε ταυτόχρονα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Δηλαδή, αν γίνει μια δήλωση...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης επί του θέματος έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια και μάλιστα έγινε και χθες εκτενής συζήτηση. Κατά συνέπεια είναι γνωστές στους πάντες.Και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν ένα τρίπτυχο - θα έλεγα - το οποίο θεωρούμε πως πρέπει να διατυπωθεί και στο τελικό κείμενο (της κοινής θέσης των "15").
-Το τρίπτυχο αυτό αφορά:
* Στις σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες πρέπει να αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνεται αναφορά στην αποφυγή χρήσης βίας αφενός και στην απειλή χρήσης βίας αφετέρου.
* Δεύτερον, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμφωνιών και Συνθηκών.
* Τρίτον, στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τη χώρα η οποία θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα, προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο ή σε άλλα διεθνή νομικά όργανα, προκειμένου να υπάρξει απόφαση για τα θέματα που η προσφεύγουσα χώρα θεωρεί ότι εκκρεμούν.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Δύο ερωτήσεις κ. Υπουργέ: Η μια είναι ότι χθες ο Πρωθυπουργός είπε ότι αν δεν συντρέξουν αυτοί οι όροι (στους οποίους αναφερθήκατε πριν) η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπλοκάρει και την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Και το δεύτερο ερώτημα: Σ' αυτή την ιδιόρρυθμη πρόταση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα προτίθεται να απαντήσει και πώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιά πρόταση αναφέρεσθε κ. Πουλίδου, για να γίνετε πιό συγκεκριμένη, αν θέλετε;

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Για τα αιγοπρόβατα στην Ιμια και τη διατροφή τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει ουδεμία συζήτηση να κάνει με την Τουρκία σε σχέση με την πρόταση, την οποία η τελευταία έχει διατυπώσει, γιατί θεωρεί πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται για την Ελλάδα. Αρα, επί θέματος το οποίο για μας δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και περιθώριο συζήτησης. Το καθεστώς στην περιοχή είναι σαφές, είναι συγκεκριμένο, είναι αδιαμφισβήτητο.
* Ως προς το πρώτο σας ερώτημα: Το θέμα έχει κατ' επανάληψη συζητηθεί και στις εδώ συναντήσεις μας. Εάν ενθυμείσθε, σας έχω πει πως εκείνη την ώρα η Ελλάδα θα λάβει υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες και θα πράξει το καλύτερο δυνατό. Αν πραγματικά θεωρήσουμε ότι πρέπει να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα της αρνησικυρίας, θα το ασκήσουμε. Θεωρούμε, όμως, ότι υπάρχουν περιθώρια μέχρι εκείνη τη στιγμή οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ικανοποιεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα εξυπηρετεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της και την προσπάθεια που καταβάλλει για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Πιθανή άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας από μέρους της Ελλάδος έχει σχέση με αυτούς τους τρεις όρους που θέτει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι απάντησα προηγουμένως σε συγκεκριμένο ερώτημα. Και η κα Πουλίδου στην ερώτηση που υπέβαλε, υπονοούσε ασφαλώς ότι αυτοί οι τρεις όροι είναι όροι, τους οποίους η Ελλάδα θα εξετάσει προκειμένου να σταθμίσει την τελική της θέση. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εσείς τί λέτε κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Μα, ακριβώς σ' αυτό απάντησα. Και επανέρχομαι και απαντώ με τον ίδιο τρόπο: Ασφαλώς οι τρεις αυτοί όροι, που δεν είναι ακριβώς "όροι", είναι τα στοιχεία τα οποία θα λάβει υπόψη της η Ελλάδα προκειμένου να διατυπώσει την τελική θέση της. Και ας μου επιτρέψετε ένα σχόλιο εδώ εν παρενθέσει, (επειδή είπα ότι δεν πρόκειται ακριβώς για όρους) να δικαιολογήσω αυτή ακριβώς τη θέση μου ή άποψή μου: Δεν είναι ακριβώς "όρος", το να λες ότι όλοι πρέπει να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο ή να προσφεύγουμε σε ένα νομικό όργανο, προκειμένου να διευθετηθεί μια νομική εκκρεμότητα, την οποία κάποια πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει. Αυτά είναι "εκ των ων, ουκ άνευ" (sine qua non), είναι τα θεμέλια, είναι οι βάσεις για να υπάρχει η διεθνής κοινωνία. Και νομίζω ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τέτοιες θέσεις - που απ' όλους πρέπει να είναι σεβαστές και παραδεκτές - ως "όρους", δηλαδή ως προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρξει μια συνεργασία. Αυτά είναι τα θεμέλια επί των οποίων εδράζεται η διεθνής συνεργασία, ούτως ή άλλως. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Το κείμενο που ετοιμάζει η Ιταλική Προεδρία, συμπεριλαμβάνει αυτά...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας ανέφερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διάλογος. Και μέχρι εκείνη την ώρα εμείς θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, συνεισφέρουμε σ' αυτή την προσπάθεια. Και θεωρούμε ότι ειλικρινείς προσπάθειες καταβάλλει και η Ιταλική Προεδρία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εχουν περιέλθει πληροφορίες στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι η ακτοφυλακή Αλικαρνασσού στρατολογεί "οικολόγους" για να ταϊσουν τα κατσίκια στην Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, με αφορμή άλλη ερώτηση, είναι σχετικό πάντως το θέμα, είπα και επαναλαμβάνω πως η Τουρκία επειδή ακριβώς θεωρεί ότι είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της και δεν έχει στην "φαρέτρα" της επιχειρήματα προκειμένου να θεμελιώσει τις διεκδικήσεις της, προσπαθεί με διάφορα τεχνάσματα (τέτοιου είδους μεταξύ των άλλων) να εκδηλώσει την παρουσία της στην περιοχή. Εμείς θεωρούμε πως τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και θα είμαστε αντιμέτωποι σε τέτοιες προσπάθειες οι οποίες αν αναληφθούν, πιστεύουμε ότι οξύνουν τις σχέσεις μας και δημιουργούν μια ένταση που είναι παντελώς περιττή: Για την αστάθεια την οποία δημιουργούν και τους κινδύνους εξ αυτής της αστάθειας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επί άλλου θέματος: Κύριε Υπουργέ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός στη Ρώμη, ερωτηθείς σχετικώς, είπε ότι συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό του και το Κυπριακό. Ερωτώ: υπονοούσε ότι συζήτησε το θέμα της Διακυβερνητικής και το θέμα της ένταξης της Κύπρου ή υπεισήλθε στην ουσία του θέματος, διότι υπάρχει μια προσπάθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση αυτή τη στιγμή για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διερωτώμαι: ποιό εκ των δύο συνεζητήθη ή και τα δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεζητήθη μια σειρά θεμάτων, κ. Κωνσταντινίδη. Γιατί πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδος και Ιταλίας ήταν συνάντηση μεγάλης χρονικής διάρκειας. Και στο πλαίσιο αυτών των μακρών συνομιλιών, συνεζητήθη και το Κυπριακό στο σύνολό του: Οχι μόνον εν όψει της Διακυβερνητικής και της προόδου που πρέπει να υπάρξει αμέσως μετά την Διακυβερνητική - όπως σας είναι γνωστό - για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και των προσπαθειών που πρέπει εντονότατα να καταβληθούν, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μόνιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιός έδωσε - αν γνωρίζετε - εντολή ή ποιός το ζήτησε να πάει η κρατική τηλεόραση στο Ωνάσειο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μούρτζη, εκ του αποτελέσματος μπορώ να δώσω μια ασφαλή απάντηση: Το αποτέλεσμα είναι ποιό; Τα τηλεοπτικά μέσα, στα δελτία ειδήσεων, είχαν πρώτο θέμα, πρώτη είδηση των έξοδο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Ωνάσειο. Δεν μπορούσε ασφαλώς και η κρατική τηλεόραση να μην προβάλει αυτό το γεγονός, το οποίο είναι για μας ένα σημαντικό γεγονός: Η βελτίωση της υγείας του Προέδρου του Κινήματος που στηρίζει τη σημερινή Κυβέρνηση. Και πρέπει να πω με αυτή την ευκαιρία ότι ο σεβασμός, η τιμή και η αγάπη όλων μας για τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι δεδομένη. Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, επειδή πολλή κουβέντα και πολλή "φιλολογία" αναπτύσσεται γύρω από αυτό το θέμα, είναι ένας πολιτικός, του οποίου το ιστορικό του διαμέτρημα υπερβαίνει - θα έλεγα - τα όρια τα οποία ορίζει το καταστατικό του Κινήματος, του οποίου είναι Πρόεδρος. Είναι ένας πολιτικός, ο οποίος συνέδεσε με τη δική του παρουσία, τα τελευταία χρόνια, την πορεία της χώρας μας. Και νομίζω ότι για έναν πολιτικό δεν υπάρχει τίποτε πιό τιμητικό, η πρόοδος και η ανάπτυξη σε μια χώρα να ταυτίζεται με αυτόν τον πολιτικό. Και αυτό έχει συμβεί στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το ερώτημά μου ήταν: Ποιός έδωσε εντολή ή ποιός το ζήτησε να πάει η κρατική τηλεόραση στο Ωνάσειο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είπα δεν γνωρίζω ακριβώς την λεπτομέρεια. Μπορώ να μάθω. Αν έχει αξία για σας, μπορώ να μάθω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για τη σχετική δήλωση στον 6ο όροφο του Ωνασείου: Αυτό εννοώ. Ποιός ζήτησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω. Θεωρώ όμως ότι το γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων έχει σημασία και έπρεπε να προβληθεί ως ένα γεγονός που αφορά τον ελληνικό λαό.

ΚΙΑΟΣ: Αν κατάλαβα και εγώ, μήπως θέλει να πει ο συνάδελφος ότι πήγε μια κάμερα, ένα κανάλι...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στον κ. Μούρτζη. Κατάλαβα την ερώτηση, την διατύπωσε σαφέστατα. Εγώ δεν γνωρίζω ποιά είναι η τεχνική λεπτομέρεια που υπάρχει.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, δεν πάμε στα γεγονότα; Μας καλεί κανείς κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θεωρώ. Αλλά ο κ. Μούρτζης ίσως ξέρει κάτι άλλο, το οποίο εγώ πρέπει να ερευνήσω. Είπα ότι εκ των πραγμάτων η είδηση αυτή, το γεγονός αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, γι' αυτό ακριβώς δεν μπορούσε να απουσιάζει και η κρατική τηλεόραση από εκεί. Αλλά τις λεπτομέρειες για το πώς...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω και πάλι: Ποιός ζήτησε από την ΕΡΤ να πάει κάμερα για να κάνει δήλωση ο Πρόεδρος; Το ζήτησε η οικογένειά του; Το ζήτησε η σύζυγός του; Ποιός το ζήτησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η ίδια η ΕΡΤ θα είχε την πρωτοβουλία, λόγω της σημασίας του γεγονότος, να βρίσκεται εκεί ώστε να προβληθεί στον ελληνικό λαό η έξοδος του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί πήγε μόνο η ΕΡΤ; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Η ΕΡΤ έδωσε για όλους...(ομιλούν πολλοί μαζί και δεν ακούγονται).

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ολα τα κανάλια δεν ήθελαν να μπουν μέσα;...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρχει κάτι άλλο, κ. Μούρτζη, παρακαλώ να το ερευνήσω.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Στη δήλωσή σας προηγουμένως για τον Ανδρέα Παπανδρέου μιλήσατε περί σεβασμού. Μήπως η δήλωσή σας αυτή είναι απάντηση στη χθεσινή δήλωση του κ. Λιβάνη, ο οποίος ζήτησε σεβασμό από όλους για τον Πρόεδρο; Είναι απάντηση στον κ. Λιβάνη αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καμμία απάντηση στον κ. Λιβάνη. Η εκδήλωση σεβασμού μας έχει γίνει με ποικίλους τρόπους και στο παρελθόν, αλλά και η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από εμένα και άλλες φορές, εδώ και ένα μήνα που είμαι σε αυτή τη θέση με ανάλογες ευκαιρίες. Απλά είναι απάντηση σε ένα ιστορικό ερώτημα, αν θέλετε. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι πια ένα ιστορικό πρόσωπο. Και στο ιστορικό ερώτημα που τίθεται, η απάντηση είναι: Ναι, υπάρχει ασφαλώς σεβασμός, αγάπη και τιμή προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Του ανήκουν, άλλωστε, δικαιωματικά όλα αυτά τα οποία πρέπει από μέρους μας να αναγνωρίζονται προς εκείνον.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Συμφωνεί η Κυβέρνηση με την χθεσινή δήλωση του κ. Λιβάνη; Δηλαδή, τη συμμερίζεται απόλυτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω επακριβώς τη δήλωση του κ. Λιβάνη, επειδή απουσίαζα στο εξωτερικό. Δεν είμαι γνώστης των δηλώσεων που έγιναν. Αλλά αν ο κ. Λιβάνης είπε ότι πρέπει να σεβόμαστε τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είπε κάτι καινούργιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τώρα που ανέρρωσε για να έχει κάποια συνεργασία μαζί του, κάποια ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Θα υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση. Και νομίζω ότι θα γίνει και αυτή η συνάντηση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Η Ελληνική Κυβέρνηση τελεί εν γνώσει κάποιων πρωτοβουλιών οικολόγων που σκέπτονται να πάνε στην Ιμια...

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Καρασάββα απάντησα προηγουμένως σε σχετική ερώτηση. Μην επανερχόμεθα παρακαλώ. Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Εντάσσεται η "πρωτοβουλία" αυτή στην προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να δημιουργήσει επιχειρήματα και να κατασκευάσει τεκμήρια περί των "δικαιωμάτων" που ισχυρίζεται πως έχει στις συγκεκριμένες βραχονησίδες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορείτε να μου δώσετε μια ερμηνεία στη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ντεντιδάκη ότι "τώρα κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του".

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι μια γνωστή φράση που λέει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς είπε ο κ. Ντεντιδάκης, σας είπα ότι απουσίαζα χθες στη Ρώμη και ως εκ τούτου δεν γνωρίζω τις ακριβείς δηλώσεις. Εγώ πιστεύω - χαριτολογώ τώρα - ότι βεβαίως "κάθε κατεργάρης πρέπει να είναι στον πάγκο του", αλλά πριν απ' αυτό καλύτερο θα ήταν να έχουμε πετύχει να μην υπάρχουν καθόλου "κατεργάρηδες"!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είπε "τώρα".

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ λέω λοιπόν όχι μόνο τώρα, αλλά πάντοτε να μην υπάρχουν "κατεργάρηδες"!

ΔΗΜΑΚΑΣ: Για τους Τούρκους οικολόγους, που λέγεται, εσείς έχετε τέτοια πληροφορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία πληροφορία που έρχεται από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Και η τουρκική πλευρά, μέσω των εντύπων της χώρας αυτής, θεωρείται πως διαμηνύει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ιμια, το οποίο σχέδιο αυτό, βεβαίως, περιορίζεται ακριβώς στην εξασφάλιση της τροφής των ζώων που βρίσκονται εκεί. Είναι -επαναλαμβάνω και πάλι- μία πρωτοβουλία που εντάσσεται σ'ένα συνολικότερο σχέδιο, να κατασκευασθούν επιχειρήματα και να επιδιωχθεί από την πλευρά της Τουρκίας, να αναδειχθεί και ο δικός της ρόλος, ως ρόλος ο οποίος εκ των πραγμάτων υπάρχει στην περιοχή. Είναι ένα θέμα που για μας δεν υπάρχει.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Τί μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση για να μην εισαχθούν ποσότητες κρεάτων από την Αγγλία;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ας πάει στο αρμόδιο Υπουργείο.

ΡΕΠΠΑΣ: θα μου επιτρέψετε να πω κάτι: Εδωσε αναλυτική συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας κ. Στέφανος Τζουμάκας για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι γνωστό το θέμα. Αλλά σας λέω -σας είναι ίσως χρήσιμο- ότι σε λίγο, στις 2 μ.μ., ο Υπουργός Μεταφορών κ. Καστανίδης θα δώσει και αυτός συνέντευξη τύπου για θέματα τα οποία έχουν προκύψει στον τομέα αρμοδιότητάς του. Και νομίζω, όποιοι ενδιαφέρεσθε - κα Καρασάββα σας αφορά, γιατί εσείς κάνετε ρεπορτάζ παντού, γι'αυτό το αναφέρω με την ευκαιρία δικής σας ερώτησης ...

ΔΗΜΑΚΑΣ: Σχόλιο δεν έχετε εσείς για το αεροδρόμιο και τη στάση των Αμερικανών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε σχόλιο. Θα συζητηθεί λεπτομερώς -σας είπα- στη συνέντευξη που θα δοθεί σε λίγο. Το σχόλιο το δικό μας είναι πως αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει από την Κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στα αεροδρόμια. Δεν πρόκειται περί ταξιδιωτικής οδηγίας ή νότας, όπως αλλιώς λέγεται. Δεν πρόκειται να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία. Και, βεβαίως, η προσπάθεια για τη βελτίωση θα συνεχισθεί με συνεργασία των δύο πλευρών. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο αεροδρόμιο και όχι στις αεροπορικές εταιρείες, όπου -όπως γνωρίζετε- λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει, εκ των πραγμάτων, ότι οι συνθήκες ασφάλειας είναι -θα έλεγα- όχι άριστες, αλλά ιδιαιτέρως καλές, επειδή και οι αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν τέτοια μέτρα ασφάλειας, επιπροσθέτως. Αλλά, αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση και η βελτίωση που έχει επιφέρει. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται μέχρι να φτάσουμε σε συνθήκες οι οποίες θα είναι απολύτου ασφάλειας για το Αεροδρόμιο του Ελληνικού.

ΚΙΑΟΣ: Τί εννοείτε όταν λέτε ότι τα προβλήματα εντοπίζονται στο αεροδρόμιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση γίνεται για τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται από τις υπηρεσίες του αεροδρομίου. Αλλά οι αεροπορικές εταιρείες, απο μόνες τους, με βάση τον κανονισμό της δικής τους λειτουργίας, λαμβάνουν μέτρα ασφάλειας επιπροσθέτως. Η συζήτηση δεν γίνεται για τα μέτρα που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες, που θεωρούνται ότι είναι μέτρα ικανοποιητικά και εξασφαλίζουν αυτές τις συνθήκες ασφάλειας. Αφορούν στις συνθήκες που πρέπει να υπάρχουν στο αεροδρόμιο. Εκεί αναγνωρίζεται πως έχει γίνει μία σημαντική προσπάθεια, πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, η οποία βεβαίως βελτίωση πρέπει να συνεχισθεί, μέχρι να κατακτήσουμε το άριστο επίπεδο συνθηκών ασφαλείας.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Και παρά τη βελτίωση είμαστε στα τρία χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είναι στα τρία χειρότερα αεροδρόμια του κόσμου, κ. Δημάκα. Μην παρασύρεστε...Δεν το λέω εγώ και δεν το λέγουν...

ΔΗΜΑΚΑΣ: Ετσι λένε οι πηγές ...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, όχι. Αφήστε τις πηγές, να ενημερωθούν λεπτομερώς. Οι πηγές αυτές δεν έχουν τόσο γάργαρο νερό, όταν σας λέγουν τέτοια πράγματα. Είναι ολίγον θολές, δηλαδή. ΚΙΑΟΣ (χαριτολογώντας): Είναι αυτό που λέμε "γιατί σκοτώνετε τους μαύρους"...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, όχι. Είναι λίγο θολές οι πηγές. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν διατυπώνεται ακριβώς έτσι η θέση της άλλης πλευράς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Εχετε κάποια εικόνα για το τί συνέβη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης με τη σύζυγο του Ελληνα Γενικού Προξένου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύζυγος του Γενικού Προξένου εξετάσθηκε ή δέχθηκε μία έρευνα -θα έλεγα- κατά την αναχώρησή της από την Κωνσταντινούπολη προς την Αθήνα. Πρέπει να διευκρινίσω ότι η έρευνα αυτή δεν ήταν σωματική. Ηταν έρευνα στις αποσκευές της. θεωρούμε ότι τέτοιου είδους χειρονομίες αντιβαίνουν στους κανόνες όχι μόνο της αβροφροσύνης, αλλά και τους διπλωματι- κούς. Και η Ελληνική Κυβέρνηση, σε λίγη ώρα, προτίθεται να κάνει τη διπλωματική κίνηση, η οποία είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα προβεί δηλαδή σε διατύπωση διαβήματος στην τουρκική πλευρά, αφού καλέσει τον υπηρεσιακό παράγοντα της εδώ τουρκικής Πρεσβείας στο Υπουργείο Εξωτερικών για να του γίνει αυτό το διάβημα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχε διπλωματικό διαβατήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, είχε διπλωματικό διαβατήριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχαμε παρόμοια περιστατικά στην Κωνσταντινούπολη το τελευταίο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν αναφερθεί, εξ όσων γνωρίζω, και άλλα τέτοια περιστατικά και έχουν γίνει τα ανάλογα διαβήματα. Είναι άλλωστε γνωστά αυτά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλό τριήμερο.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 22 March 1996 - 10:54:38