Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 19-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 19.3.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε σήμερα στο Συνέδριο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Το απόγευμα, στις 7.30, θα δεχθεί το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν το θέμα της διατύπωσης του Κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθεί σε ειδική Σύνοδο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσοι έχουν μείνει από το Προεδρείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πάρα πολλοί. Είναι διευρυμένη η σύνθεση γιατί υπάρχουν απόψεις και από συναδέλφους βουλευτές για τα θέματα ακριβώς του Κανονισμού λειτουργίας της Κοινοβουλευ- τικής Ομάδας. Και θα υπάρχει μία πρόταση η οποία θα συνθέτει τις επιμέρους εισηγήσεις που έχουν γίνει. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή είπε ότι δεν υπάρχουν "γκρίζες" περιοχές στο Αιγαίο. Την ίδια μέρα, ο Υπουργός κ. Πεπονής υπαινίχθηκε την ύπαρξη "νεκρών" ζωνών στο Αιγαίο. Επειδή σχολιάσθηκε αυτό το θέμα, θέλω να ρωτήσω, πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί ακόμα και σε στελέχη της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι ακριβώς η ερώτηση; Να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε στελέχη της Κυβέρνησης; Είπε δηλαδή ο κ. Πεπονής, κατά τη δική σας εκδοχή, ότι υπάρχουν "γκρίζες" περιοχές; Αυτό λέτε;

ΜΑΡΔΑΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν "γκρίζες" περιοχές. Αυτό που είπε ο κ. Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Και η Ελλάδα, όπως είπα και χθες κύριε Μαρδά, κάνει τα πάντα ώστε να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα εξ αυτής απορρέοντα δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΜΑΡΔΑΣ: Με ποιό τρόπο θα επιβεβαιωθεί η εθνική μας κυριαρχία στα Ιμια συγκεκριμένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον τρόπο ο οποίος επιβεβαιώνεται επί δεκαετίες τώρα.

ΜΑΡΔΑΣ: Πώς; Οταν δεν επιτρέπεται να πάει ο βοσκός...

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς δεν επιτρέπεται; Χθες κάναμε διάλογο επ'αυτού.

ΜΑΡΔΑΣ: Μιλώντας στο ΣΚΑΙ χθες σας διέψευσε...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιός;

ΜΑΡΔΑΣ: Ο βοσκός.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας είπα πώς έχουν τα γεγονότα, από εκεί και πέρα οι ερμηνείες είναι δικές σας. Σας λέω ότι ούτε ενοχλήθηκε, ούτε εμποδίστηκε. Και επί του θέματος αυτού, παρακαλώ, μην επιμένετε. Απάντησα χθες λεπτομερώς, κύριε Μαρδά, επί θεμάτων τα οποία άπτονται του συγκεκριμένου συμβάντος και η συζήτηση πρέπει να σας πω ότι ήταν λεπτομερής.

ΜΑΡΔΑΣ: Με συγχωρείτε, επειδή δεν είναι θέμα μιας ημέρας, θέλω να επιμείνω σ'αυτό. Η Κυβέρνηση θα στείλει Ελληνες πολίτες για να σταματήσουν τα σχόλια αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει λάβει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται και να επιβεβαιώνεται συνεχώς η κυριαρχία της χώρας μας στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΜΑΡΔΑΣ: Με ποιό τρόπο, δεν λέτε όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Με τους τρόπους που παγίως χρησιμοποιεί μια χώρα, ώστε να διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα και να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της σε μία περιοχή.

ΜΑΡΔΑΣ: Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει και γίνεται συνεχώς.

ΜΑΡΔΑΣ: Αφού δεν υπάρχει κανείς εκεί επάνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μαρδά, μην είστε τόσο κατηγορηματικός όταν κάνετε κάποιες ερωτήσεις περί του αν η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αποδείξει ότι πραγματικά η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή είναι δεδομένη. Το καθεστώς είναι σαφές για τη συγκεκριμένη περιοχή και σας λέω ότι ουδείς εμποδίστηκε ποτέ.

ΜΑΡΔΑΣ: Δηλαδή, θα κάνουμε μυστική απόβαση σε νησί μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τί σκέπτεσθε να κάνετε εσείς. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει μυστική απόβαση, γιατί θεωρεί ότι αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, ώστε να τα αντιμετωπίζουν με πρωτοβουλία τους ιδιώτες. Η Κυβέρνηση - είπα χθες, λείπατε, γι'αυτό το επαναλαμβάνω - και τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή, και αυτά θα τα προασπίσει, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στο θέμα της Ιμιας, για την Κυβέρνηση η ελληνο-τουρκική κρίση, αν καταλαβαίνω καλά, έχει τελειώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνο-τουρκική κρίση στην οξεία μορφή στην οποία βρέθηκε, ασφαλώς δεν υφίσταται σήμερα. Αλλά, θα υπάρχει πάντοτε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών όσο η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και αναλαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες προς την Ελλάδα, οι οποίες αντιβαίνουν ακριβώς στις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είπατε, μεταξύ των άλλων, ότι κανείς δεν εμπόδισε το βοσκό κ.λπ. Σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιεύει τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ο κ. Πάγκαλος έχει δώσει εντελώς άλλη διάσταση στο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί είπε ο κ. Πάγκαλος; Οτι εμποδίστηκε ο βοσκός;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Νομίζω ότι θα ενημερωθήκατε για το δημοσίευμα. Μπορώ να σας πω, επί λέξει, τί έχει πει ο κ. Πάγκαλος. Οτι το θέμα ήταν τέτοιο που το συζήτησε με τον Αμερικανό Πρέσβη κ. Νάιλς. Δεύτερον, ότι ο βοσκός παρενοχλήθηκε, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος και τρίτον, ότι χρειάστηκε συνοδεία περιπολικού για να επανέλθει ο βοσκός. Και τέταρτον, πρόβλεψε ο κ. Πάγκαλος ότι θα έχουμε συνεχώς τέτοια επεισόδια. Η ερώτησή μου είναι: Τί απάντησε ο κ. Νάιλς όταν του ετέθη το θέμα; Δεύτερον: Από ποιούς παρενοχλήθηκε ο βοσκός; Τρίτον: Πότε επανήλθε και με ποιά συνοδεία περιπολικού ο βοσκός; Τέταρτον: Ασπάζεσθε την άποψη ότι θα γίνονται συνεχώς τέτοια επεισόδια;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι ότι όσο η Τουρκία έχει μία συμπεριφορά σαν αυτή της τελευταίας ιδιαιτέρως περιόδου, ασφαλώς θα υπάρχει κρίση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Από εκεί και πέρα, ο κ. Νάιλς ενημερώθηκε ασφαλώς από την Κυβέρνηση τη δική μας, η οποία αξιολόγησε το συγκεκριμένο περιστατικό. Και έχει κάθε λόγο η Ελληνική Κυβέρνηση να υπενθυμίζει στην Αμερική και όχι μόνον, τη στάση την οποία τηρεί η Τουρκία στην περιοχή. Μία στάση προκλητική, μία στάση επιθετική. Βεβαίως, δεν είναι ευχάριστο, αν και μέσα στα δικά τους χωρικά ύδατα, να υπάρχουν πολεμικά πλοία της Τουρκίας, τα οποία δίνουν μία αίσθηση φόβου και δέους στους πλέοντες στην περιοχή εκείνη και Ελληνες πολίτες. Ομως, η Ελλάδα - επαναλαμβάνω και πάλι - όπως και στο συγκεκριμένο συμβάν, έτσι και σε άλλες περιπτώσεις, θα κάνει τα πάντα ώστε να διασφαλίσει και τα απορρέοντα εκ της εθνικής κυριαρχίας δικαιώματά μας, αλλά και τα συμφέροντα των ιδιωτών στην περιοχή, ψαράδων, βοσκών κ.λπ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Αν μου επιτρέτε, η απορία μου είναι... Δεν μας είπατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση. Μου επιτρέπετε, σας παρακαλώ, να σας διακόψω. Αναπτύσσετε βλέπω και από τις ερωτήσεις που κάνατε προηγουμένως ένα σκεπτικό. Θα ήθελα αυτή η πρακτική να μην ακολουθείται, χωρίς βεβαίως να μπορώ να την εμποδίσω. Εδώ κάνουμε έναν απευθείας διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις αφ'ενός. Αφ'ετέρου, η συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Αμυνας στη Βουλή, είναι μία κλειστή συζήτηση και δεν είναι εύκολο να συζητούμε επί θεμάτων που συζητήθηκαν εκεί. Και εσείς θεωρείτε δεδομένο ότι έχουν όπως ακριβώς αποτυπώθηκαν σε ένα δημοσίευμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να έχω μία επιφύλαξη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ'αυτού του θέματος δεν ξέρω αν δεν σας έχουν ενημερώσει οι Υπηρεσίες σας, σας ενημερώνω λοιπόν εγώ, ότι ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ δημοσιεύει αυτούσια τα πρακτικά. Αν διαψεύδετε τα επίσημα πρακτικά από την Επιτροπή, παρακαλώ να μας το πείτε. Είναι αυτούσια τα πρακτικά, είναι mot a mot οι εκφράσεις του κ. Πάγκαλου. Εχει γίνει διάλογος με τον κ. Παυλίδη, τον κ. Χατζηνικολάου και τον κ. Γιώτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι από μία συνεδρίαση, η οποία είναι κλειστή, έχετε εσείς...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είναι τα πρακτικά...

ΡΕΠΠΑΣ: ... Η συνεδρίαση είναι κλειστή και αφορά μία διαδικασία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εχετε εσείς πληροφορίες τέτοιες, από συμμετέχοντες προφανώς σ'αυτή τη συνεδρίαση, οι οποίες αποτυπώνονται...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είναι τα πρακτικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε - επαναλαμβάνω και πάλι - να είμαι επιφυλακτικός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Διαψεύδετε τα πρακτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαψεύδω ότι το δημοσίευμα αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια, όπως το θέτετε εσείς. Εσείς θεωρείτε δεδομένη βάση για να αναπτύξετε το συλλογισμό και την ερώτησή σας αυτό το δημοσίευμα. Σας λέω ότι η βάση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τον απόλυτο τρόπο που τη χρησιμοποιείτε εσείς.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ερώτηση λοιπόν, επειδή αμφισβητείτε το δημοσίευμα, την ακρίβεια του δημοσιεύματος: Διαψεύδετε ότι ο κ. Πάγκαλος είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον κ. Νάιλς, ότι ο κ. Πάγκαλος είπε ότι παρενοχλήθηκε ο βοσκός, ότι χρειάστηκε να επανέλθει με συνοδεία περιπολικού, ότι πρόβλεψε πως θα συνεχισθούν τα επεισόδια...;

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπεται, για να διευκολυνθώ εγώ που παρακολουθώ το briefing, μήπως ο συνάδελφος μπορεί να κάνει μία-μία τις ερωτήσεις για να έχουμε τις απαντήσεις, για να καταλάβω καλύτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι δικό σας θέμα. Στα εσωτερικά σας, ουδόλως παρεμβαίνω.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι εσωτερικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικό σας θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η ερώτηση λοιπόν είναι η εξής: Κατά τα πρακτικά που δημοσιεύει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι συζήτησε αυτό το θέμα με τον κ. Νάιλς. Το διαψεύδετε ή το επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το επιβεβαίωσα κ. Καψαμπέλη. Είσθε παρών, αλλά φαίνεται, όχι καθ' ολοκληρίαν. Είπα λοιπόν, ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του κ. Νάιλς για τη στάση που κρατάει η Τουρκία στην περιοχή. Και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Οι λόγοι αυτοί είναι ευνόητοι. Παρακαλώ, μην επιμένουμε σε τέτοια θέματα πέραν ενός ορισμένου σημείου. Αν έχετε ένα άγχος να δημιουργήσουμε ένα θέμα, είναι κατανοητό. Αλλά παρακαλώ πάρα πολύ το κάθε θέμα...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μα σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ...

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε με. Πριν καταλήξω, μην βιάζεσθε να βγάλετε συμπέρασμα. Αλλά το κάθε θέμα έχει χειριστές όλους μας. Εχει και εμένα, έχει και εσάς. Εσείς κάνετε το χειρισμό που νομίζετε ότι ανταποκρίνεται στην ευαισθησία που δείχνετε, στη σύνεση την οποία δείχνετε, καθώς χειρίζεσθε ένα θέμα. Εγώ μπορώ να έχω ένα διαφορετικό, ίσως, μέτρο. Χειρότερο, θα το κρίνετε εσείς. Ισως διαφορετικό. Γιατί πρέπει και το δικό μου μέτρο να είναι το ίδιο μέτρο που χρησιμοποιείτε και εσείς; Και σας κάνει εντύπωση, εάν εγώ έχω ένα διαφορετικό μέτρο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν είμαι εκπρόσωπος για να σας απαντήσω.

ΜΑΡΔΑΣ: Εσείς δεν έχετε άγχος;

ΡΕΠΠΑΣ: Το δικό μου άγχος έχει να κάνει με το να αποδώσει η Κυβέρνηση έργο, ώστε να υπερασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα και να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες. Αυτή είναι η προσπάθεια η δική μας κ. Μαρδά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Το δικό μου άγχος είναι να ενημερώσω τον ελληνικό λαό σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Εντάξει. Κάνε την ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπερ έδει δείξαι!

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ωραία!

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία! Μπράβο!

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να ξεαγχοθούμε! Ευθεία ερώτηση: Τα πρακτικά που δημοσιεύει σήμερα ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, τα διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή αυτή της Βουλής. Είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία είναι κλειστή. Και παρακαλώ, αυτό το θέμα έχει κλείσει. Μην επανερχόμαστε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Σε ποιό σημείο, κ. Υπουργέ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη, κε Καψαμπέλη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θέλετε να πείτε ότι δεν είναι αυτά τα πρακτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Δημιουργείτε θέμα ηθικής τάξεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα θέμα ηθικής τάξεως.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ποιός σας ενημέρωσε, ο Πρωθυπουργός ή ο Υπουργός Εξωτερικών ότι δεν είναι αυτά τα πρακτικά; Εχετε διαβάσει τα πρακτικά εσείς προσωπικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη στο συγκεκριμένο θέμα. Για μας, το θέμα έχει κλείσει κ. Καψαμπέλη. Τα πρακτικά των συζητήσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, είναι πρακτικά των κοινοβουλευτικών επιτροπών και συζητούνται με έναν τέτοιο τρόπο, που εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι εμείς τον έχουμε εξαντλήσει (τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συζητούμε αυτά τα θέματα και τα συγκεκριμένα πρακτικά).

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για να τελειώνουμε και να μην επανερχόμαστε, δεν μπορείτε να διαψεύδετε κατ' αυτόν τον τρόπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Χωρίς να λέτε κάτι το συγκεκριμένο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνονται πλήρως - επαναλαμβάνω και πάλι - στις συζητήσεις που έγιναν εκεί. Αυτή είναι η απάντηση που έδωσα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πού;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα πρέπει να συζητήσουμε τώρα σημείο προς σημείο όλα τα πρακτικά επί όλης της συζήτησης που έγινε επί ώρες, εκεί;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Θα σας στείλω όλα τα πρακτικά κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα έχω υπόψη μου τα πρακτικά κ. Καψαμπέλη. Και τις απόψεις οι οποίες αναπτύσσονται εκεί από όλες τις πλευρές, από Υπουργούς και από βουλευτές όλων των κομμάτων. Δεν σας απαντώ κατά τρόπο που να σας ικανοποιεί. Αυτό όμως δεν είναι προς στενοχώρια ούτε δική μου ασφαλώς, αλλά δεν πρέπει ούτε και προς δική σας στενοχώρια να είναι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν ικανοποιεί την αλήθεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Κε Καψαμπέλη, το μονοπώλιο υπέρ της αλήθειας δεν το διαθέτετε εσείς. Εγώ πιστεύω ότι όλοι συμβάλλουμε στο να αναδειχθεί η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μια: Ο καθένας έχει το δικό του πρίσμα. Αλλά σας παρακαλώ πολύ, μην αμφισβητείτε ότι και κάποιοι άλλοι επιδιώκουν τουλάχιστον τα περί την αλήθεια. Εσείς δεν το επιδιώκετε απλά, το έχετε κατορθώσει, ισχυρίζεσθε. Καλώς.

ΜΙΧΑΗΛ: Πρόκειται να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσει τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων; Ναί ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν έρθει η ώρα - επαναλαμβάνω και πάλι - η Κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της, θα κρίνει ποιούς άλλους χειρισμούς θα κάνει εν όψει αυτών των αποφάσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες ο κ. Σημίτης είπε στη Βουλή, ότι η Ελλάδα θα επιμείνει κατά τη διαδικασία της Διακυβερνητικής στο να ισχύει το βέτο. Ωστόσο, ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προσφάτως, τήρησαν διαφορετική στάση στη διαδικασία του Ευρωκοινοβουλίου. Ενα σχόλιο επ' αυτού έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι σαφής και κατηγορηματική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, στα θέματα τα οποία άπτονται της εθνικής μας ύπαρξης και πορείας. Η ύπαρξη του βέτο θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη.

ΠΑΡΙΣ: Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε κάποιες δηλώσεις σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας...

ΡΕΠΠΑΣ: "Συμφωνία των κατσικιών" όπως την ονόμασε.

ΠΑΡΙΣ:...να ταϊζονται τα κατσίκια μια από τη μια πλευρά και μια από την άλλη. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει τέτοια συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία τέτοια συμφωνία. Είμαι κατηγορηματικός και παρακαλώ να μην μπούμε άλλο σε "κατσικολογία"!

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπήρξε επαφή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε οποιοδήποτε επίπεδο; Υπουργείου Εξωτερικών, Υπουργείου Αμύνης, Επιτελείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπήρξε επαφή.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Μια διευκρίνιση θέλω, κ. Υπουργέ: Είπατε ότι ενημερώθηκε ο κ. Νάιλς, ενδεχομένως από τον Πρωθυπουργό. Είπατε όμως, νωρίτερα ότι ο βοσκός δεν παρεμποδίστηκε. Για ποιό πράγμα ενημερώσατε τον κ. Νάιλς;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το ότι η Τουρκία, με την παρουσία της στην περιοχή, οξύνει ακριβώς το κλίμα και δίνει την αίσθηση ότι αναπτύσσει μια επιθετική δραστηριότητα. Αν είχε ενοχληθεί από τους Τούρκους, για να έρθω στην ερώτηση του κ. Μπερμπεράκη, αν είχαμε πρόβλημα με την Τουρκία, θα είχαμε κάνει διάβημα προς την Τουρκία. Γι' αυτό ακριβώς είπα, ότι δεν είχαμε καμμία επικοινωνία με την Τουρκία. Αλλά, εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να υπενθυμίζουμε σε όλους...

ΠΟΛΙΤΗΣ: Αρα, αναγνωρίζετε ότι υπήρξε συμβάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Το συμβάν είναι το ότι ακριβώς κάποιος βοσκός κινήθηκε να πάει προς τη βραχονησί- δα και φοβηθείς επέστρεψε. Αυτό πώς να το πούμε; Είναι ένα γεγονός, μια πράξη. Είναι κάτι που συνέβη. Μ' αυτή την έννοια.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Επιμένετε ότι δεν παρεμποδίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας κας Ανιέλι, που μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα η Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα των Σκοπίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα το θέμα των Σκοπίων - και αναφέρεσθε στο ειδικότερο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους - γνωρίζετε πως αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στις συζητήσεις που γίνονται υπό τον κ. Βάνς. Το θέμα, ακριβώς, βρίσκεται, λοιπόν, στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνείτε με τις αιτιάσεις που διετύπωσε ο Υπουργός Υγείας για σειρά τομέων της κυβερνητικής πολιτικής και εν προκειμένω: συμφωνείτε με την άποψη που εξέφρασε ότι υπήρξε επιδέξια παρασιώπηση των αυξήσεων της ΔΕΗ που αποφάσισε το καλοκαίρι η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων; Καθώς επίσης και με την άποψη ότι το Υπουργείο Τύπου - εάν ο ρόλος του εξαντλείται σε καθημερινές συνεντεύξεις και προαγωγή δημοσίων σχέσεων της Κυβέρνησης - δεν μπορεί να χαράξει πολιτική ουσιώδη; Και ότι για τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έχει λόγο υπάρξεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Μείνατε σε δύο μόνο σημεία, τα οποία με καλείτε να σχολιάσω...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε και τα υπόλοιπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι ο κ. Πεπονής, ένα εξαιρετικά προβελβημένο και ικανό στέλεχος της Κυβέρνησής μας, διετύπωσε τις απόψεις του. Ο κ. Πεπονής έχει διατελέσει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Υπουργός. Εχει δώσει δείγμα γραφής και αποτελεσματικότητας στο έργο του. Βεβαίως, τα θέματα τα οποία επισημαίνει, έχουν τεθεί και από άλλους, δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι γνωστό ότι έχει ειπωθεί από την ίδια τη ΔΕΗ ότι η Επιτροπή Τιμών και Εισοδημάτων από το καλοκαίρι είχε ασχοληθεί με το θέμα των τιμολογίων των Οργανισμών και ιδιαιτέρως της ΔΕΗ. Και καμμία παρασιώπηση δεν υπήρχε, δοθέντος ότι η ίδια η Κυβέρνηση μίλησε για αυτό το θέμα. Από την άλλη, όλοι καταλαβαίνουν πως με τις νέες συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται με την υπερανάπτυξη των Μέσων Ενημέρωσης, χρειάζεται η Πολιτεία να διαμορφώσει μια συνολική τέτοια πολιτική, ώστε να υπάρχουν ισορροπίες, που χωρίς να υποκαθιστούν το ρόλο που έχει η πολιτική ηγεσία από το ρόλο ή τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν άλλοι φορείς, θα δίνει τη δυνατότητα σε συνθήκες ελευθερίας, πολυφωνίας, ελευθεροτυπίας να αναπτύσσονται μεν οι απόψεις, αλλά και η Πολιτεία να έχει νόμους οι οποίοι να γίνονται σεβαστοί, ώστε να υπάρχει εύρρυθμη λειτουργία σε αυτή την Πολιτεία.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Πώς η Κυβέρνηση σκέπτεται να διασφαλίσει και να προωθήσει τα συμφέροντα ιδιωτών της στην περιοχή της Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε κ. Δημάκα σε αυτό το θέμα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Πώς συγκεκριμένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση και παλαιότερα στο πλαίσιο των πολιτικών που αναπτύσσει το Υπουργείο Αιγαίου, αλλά και άλλα Υπουργεία εδώ από την Αθήνα, με αναπτυξιακά μέτρα έχει βοηθήσει στην περιοχή να δημιουργηθούν νέες συνθήκες για τους κατοίκους της περιοχής. Αλλά και τώρα πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν σκέψεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις των συμφερόντων των ιδιωτών. Θα εκπονήσουμε μια πολιτική, η οποία θα στοχεύει και σ' αυτό ακριβώς το εθνικό θέμα, το οποίο θέτετε εσείς.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Είχε κάποια αντίδραση ο κ. Νάιλς στα όσα του είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Νάιλς άκουσε αυτά που η ελληνική πλευρά του εξέθεσε και ανέλαβε να τα μεταφέρει.
Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 19 March 1996 - 10:30:51