Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 18-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 18.3.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας. Καλή εβδομάδα.
* Οπως γνωρίζετε, σήμερα το απόγευμα (ώρα 18.00) θα αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών κομμάτων για τα θέματα της Διακυβερνητικής.
* Αύριο στις 11.00 το πρωί (19/3) ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.
* Σας είναι επίσης γνωστή η σημερινή συνάντηση (ώρα 12.00 μ.μ.) του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα, κ. Τόμας Νάιλς, εν όψει και του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει και άλλη επιστολή του κ. Αρσένη προς τον κ. Πρωθυπουργό; Γιατί, παρ'όλο που διαψεύδεται και από τις δύο πλευρές, επιμένουν κάποιες πληροφορίες ότι υπάρχει και άλλη επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας είναι αν υπάρχει κάποια επιστολή του κ. Αρσένη προς τον κ. Πρωθυπουργό;

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Εκτός εκείνης που ζητούσε την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολλές επιστολές τις οποίες λαμβάνει από Υπουργούς ο κ. Πρωθυπουργός. Πολλοί Υπουργοί θεωρούν πως για θέματα αρμοδιότητάς τους πρέπει να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους, δοθέντος ότι - ας μου επιτραπεί να πω - στον γραπτό λόγο αποτυπώνονται πληροφορίες ή στοιχεία ή σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες έτσι μπορούν καλύτερα να εξετασθούν και να αξιολογηθούν. Στα πλαίσια αυτά και ο κ. Αρσένης έχει στείλει επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό, η οποία είναι πληροφοριακού χαρακτήρα και αναφέρεται ακριβώς στις δραστηριότητες, τις οποίες αναπτύσσει κατά την τελευταία περίοδο η Τουρκία στην περιοχή και στο Αιγαίο γενικότερα.

ΜΑΥΡΟΣ: Ζητάει σύγκληση του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Αυτή η επιστολή - για να μην υπάρχει παρανόηση, παρά το ότι χαρακτηρίσθηκε ως δεύτερη - είναι επιστολή που χρονικώς έχει προηγηθεί της επιστολής για την οποία έχουμε κάνει λόγο τις προηγούμενες ημέρες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχετε την αίσθηση - η ερώτησή μου αυτή είναι συνέχεια της πρώτης - στην Κυβέρνηση ότι ο κ. Αρσένης επιθυμεί να καταγράφει τις απόψεις του και ως εκ τούτου υπάρχει κάποιο πρόβλημα ενδοκυβερνητικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης, όπως κάθε Υπουργός, είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις απόψεις του, τις πληροφορίες του. Απευθύνεται στον Πρωθυπουργό έτσι, ώστε να υπάρχει στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό, η καλύτερη δυνατή επικοινωνία. Και πιστεύω, ότι και με τον κ. Αρσένη ο κ. Πρωθυπουργός έχει στενή συνεννόηση και συνεργασία, η οποία δεν έχει καμμία σχέση με αυτά τα οποία αναφέρονται ή δίδονται στη δημοσιότητα. Είναι ακριβώς μία, μέσω της επιστολής, παράθεση πληροφοριακών στοιχείων προς τον Πρωθυπουργό, για θέματα τα οποία αφορούν τις δραστηριότητες που ανέπτυξε η Τουρκία την τελευταία περίοδο στην περιοχή της Ιμιας και γενικότερα στο Αιγαίο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση αυτή η βιομηχανία επιστολών;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση θα την προβλημάτιζε, αν υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των Υπουργών μεταξύ τους ή των Υπουργών με τον κ. Πρωθυπουργό. Το ότι πολλοί Υπουργοί, αρκετοί Υπουργοί, με επιστολές ενημερώνουν τον κ. Πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς τους, είναι μία πρακτική συνηθισμένη η οποία ακολουθείται πάντοτε. Και βέβαια ακολουθείται και στα πλαίσια της σημερινής Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί είναι αυτοί οι Υπουργοί, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι και άλλοι Υπουργοί που έχουν στείλει επιστολές στον κ. Πρωθυπουργό. Θέλετε να αναφέρω ονόματα συγκεκριμένα; Μπορώ να αναφέρω - αν θέλετε - αυτή την ώρα επιλεκτικώς τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Παπανδρέου. Βεβαίως υπάρχει αυτού του είδους η παράθεση στοιχείων προς τον Πρωθυπουργό από Υπουργούς για θέματα αρμοδιότητάς τους. Αυτό είναι κάτι πολύ λογικό και συνηθισμένο. Και επαναλαμβάνω και πάλι: Στον γραπτό λόγο αποτυπώνονται στοιχεία και πληροφορίες τα οποία καλυτερα μπορούν να αξιολογηθούν αφού εξετασθούν. Ο προφορικός λόγος έχει, βεβαίως, τη δύναμη και την αξία του, αλλά και ο γραπτός λόγος έχει και αυτός τη σημασία του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιός είναι ο λόγος της δημοσιοποίησης αυτών των επιστολών μεταξύ του Πρωθυπουργού και των Υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να δημοσιοποιούνται αυτές οι επιστολές. Εχουμε πει ότι η συνεργασία των Υπουργών μεταξύ τους ή των Υπουργών με τον κ. Πρωθυπουργό δεν είναι πάντα θέμα προς δημόσια συζήτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κρίση στις σχέσεις μεταξύ του κ. Σημίτη και του κ. Αρσένη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία απολύτως κρίση με την έννοια που προσδίδετε εσείς σ'αυτή τη λέξη. Δεν υπάρχει καμμία κρίση. Υπάρχει συνεργασία και υπάρχει συνεννόηση. Υπάρχουν απόψεις οι οποίες διατυπώνονται, προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες γίνονται και λαμβάνονται οι αποφάσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ενημερώνει ο κ. Σημίτης τον κ. Αρσένη για εθνικά και στρατιωτικά θέματα; Γιατί δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι δυσαρεστημένος ο κ. Αρσένης για την πληροφόρηση που έχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ως προς την προγενέστερη επιστολή του κ. Αρσένη προς τον κ. Πρωθυπουργό, η συγκεκριμένη επιστολή είχε αποδέκτη μόνο τον Πρωθυπουργό ή αποδέκτες και άλλα κυβερνητικά όργανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, η επιστολή αυτή έχει κοινοποιηθεί και στον κ. Πάγκαλο.

ΜΑΥΡΟΣ: Μιλάμε για την προγενέστερη.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για τη δεύτερη, η οποία τελικώς ήταν πρώτη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει στη συγκεκριμένη επιστολή. Την έχει μελετήσει. Και επαναλαμβάνω και πάλι ότι η επιστολή αυτή δεν απευθύνθηκε στον κ. Πρωθυπουργό επί τω σκοπώ να υπάρξει απάντηση του Πρωθυπουργού. Απευθύνθηκε στον κ. Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για συγκεκριμένα στοιχεία αφορώντα τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Τουρκία την τελευταία περίοδο στην περιοχή και στο Αιγαίο γενικότερα. Και θα είναι αντικείμενο συζήτησης τα στοιχεία αυτά τα οποία περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Αρσένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αντικείμενο συζήτησης πού και με ποιόν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντικείμενο συζήτησης όχι βέβαια στην αγορά, αλλά στα πλαίσια της Κυβέρνησης: του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός θα καλέσει τον κ. Αρσένη...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχουν επικοινωνία, κύριε Σταματόπουλε. Δεν χρειάζεται...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν χρειάζεται να στέλνουν επιστολές.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, οι επιστολές - επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά - έχουν τη σημασία και την αξία που έχει ένα έγγραφο, καθ'ότι στον γραπτό λόγο τέτοιου είδους στοιχεία πρέπει να αποτυπώνο- νται, ώστε να εξετάζονται και να αξιολογούνται καλύτερα. Αυτό γιατί κάνει εντύπωση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν κάνει εντύπωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πρωτοφανές, εγγράφως να διατυπώνονται κάποιες απόψεις ή να παρατίθενται στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία πρέπει να τίθενται υπόψη του Πρωθυπουργού ή άλλων Υπουργών; Δεν είναι πρωτοφανές. Είναι συνηθισμένο και θεωρώ ότι είναι πολύ λογικό να γίνεται αυτό σε μία Κυβέρνηση, η οποία λειτουργεί εύρυθμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, να συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο,να συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, να συζητούνται μέσα στα όργανα αυτά τα εθνικά θέματα και μετά να του στέλνει και επιστολές του Πρωθυπουργού ο κ. Αρσένης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κύριε Σταματόπουλε, η επικοινωνία μέσω επιστολών είναι μία διαδικασία η οποία πάντοτε ακολουθείτο και ακολουθείται και τώρα. Και έχει τη σημασία του ο προφορικός λόγος, βεβαίως, αλλά τον έχει και ο γραπτός λόγος, προκειμένου να παρατίθενται κάποια στοιχεία τα οποία είναι προς εξέταση και αξιολόγηση. Ο γραπτός λόγος έχει και αυτός τη θέση του.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην επιστολή αυτή του κ. Αρσένη εκφράζεται προβληματισμός σχετικά με το status quo ante στην περιοχή της Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην επιστολή αυτή ο κ. Αρσένης - επαναλαμβάνω - παραθέτει στοιχεία τα οποία αφορούν τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία την τελευταία περίοδο.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή, δεν εκφράζεται προβληματισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης επιχειρεί, αφού δώσει αυτές τις πληροφορίες, να προχωρήσει σε μία πρώτη ερμηνεία του ποιοί είναι οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν στην ανάπτυξη από την πλευρά της Τουρκίας αυτής της δραστηριότητάς της. Δεν γίνεται κάποια εκτεταμένη ανάλυση, έτσι όπως εσείς την υπονοείτε στην ερώτησή σας.

ΜΑΥΡΟΣ: Η αποστολή επιστολών από μέρους Υπουργών προς τον Πρωθυπουργό γίνεται μόνο για να κατοχυρωθεί ο αποστολέας σε συγκεκριμένες θέσεις του - κυρίως διαφωνίες - ή για να πιέσει τον Πρωθυπουργό να προωθηθεί ένα νομοσχέδιο. Ποτέ άλλοτε δεν συντάσσονται επιστολές. Ακόμη έχουμε κάθε Τρίτη και Παρασκευή τακτική συνεδρίαση των κυβερνητικών οργάνων (δόξα τω Θεώ!). Και δεν αντιλαμβάνομαι - ειλικρινά σας λέγω - τις ερμηνείες που δώσατε. Δεν είναι πειστικές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η ανάλυση που κάνετε εσείς και το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγετε. Η ερώτησή σας ποιά είναι;

ΜΑΥΡΟΣ: Πιστεύω ότι η ερμηνεία σας είναι αυθαίρετη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτησή σας ποιά είναι; Αν δέχομαι ότι η ερμηνεία που δίνω, είναι πειστική ή όχι;

ΜΑΥΡΟΣ: Οχι, αυτή που δίνω εγώ ότι είναι αυθαίρετη.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερμηνεία που δίνετε, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Δοθέντος ότι περάσαμε μία ελληνο-τουρκική κρίση και πρέπει οι συνέπειες οι οποίες υπάρχουν μετά από αυτήν την ελληνο- τουρκική κρίση να αξιολογηθούν, να εξετασθούν. Στα πλαίσια αυτά, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας θεώρησε ότι πρέπει εγγράφως να καταθέσει τις απόψεις του, ώστε να είναι υπόψη του Πρωθυπουργού τα στοιχεία αυτά. Αλλωστε, υπήρχε συζήτηση μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του κ. Υπουργού και διαπιστώθηκε ότι πραγματικά πρέπει εγγράφως τέτοιου είδους στοιχεία να κατατίθενται.

ΜΑΥΡΟΣ: Για να πει στο μέλλον "εγώ σας τα είχα πει".

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Για να υπάρχει καλύτερη αξιολόγηση, να γίνονται αντικείμενο μελέτης αυτά τα στοιχεία. Διότι ο προφορικός λόγος - επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά - είναι ένας λόγος ο οποίος δεν έχει ίσως τη διάρκεια που έχει ο γραπτός λόγος, προκειμένου να εξετάσεις τέτοιου είδους στοιχεία.

ΜΑΥΡΟΣ: Μα, τηρούνται πρακτικά στα κυβερνητικά όργανα, κύριε Υπουργέ. Τί λέμε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν συζητήθηκε στα κυβερνητικά όργανα εκτεταμένα αυτό το θέμα, κύριε Μαύρο. Αυτά είναι θέματα τα οποία καθημερινώς συζητούνται με διάφορους τρόπους: τηλεφωνικώς, προφορικώς κατά τις συναντήσεις και βεβαίως μέσω της ανταλλαγής επιστολών.

ΚΙΑΟΣ: Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση συναδέλφου για το αν υπάρχει κρίση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη, απαντήσατε ότι δεν υπάρχει κρίση όπως την αντιλαμβάνεσθε, αλλά έχουν συνεργασία κ.λπ. Τί εννοούσατε με τις λέξεις "όπως την αντιλαμβάνεσθε";

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε συγκεκριμένη ερώτηση την οποία και εσείς θέσατε.

ΚΙΑΟΣ: Αν θυμάμαι καλά, η ερώτηση του συναδέλφου ήταν αν υπάρχει κρίση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Αρσένη...

ΡΕΠΠΑΣ: Και απάντησα ότι δεν υπάρχει κρίση, με την έννοια που προσδίδετε εσείς σ'αυτή τη λέξη. Και πρόσθεσα ότι τέτοια κρίση δεν υπάρχει. Υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση.

ΚΙΑΟΣ: Για να το ξεκαθαρίσουμε, κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, κύριε Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: ... πώς αντιλαμβανόμεθα ότι δεν υπάρχει κρίση, τί σημαίνει δηλαδή "κρίση", να το πάμε εννοιολογικά, αυτό προσπαθώ να...

ΡΕΠΠΑΣ: "Κρίση" (φαντάζομαι, για να μπούμε και σε τέτοια θέματα), νοείται η αδυναμία επικοινωνίας, η αδυναμία συνεννόησης, η αδυναμία συνεργασίας ή οι διαφορετικές απόψεις οι οποίες οδηγούν σε ρήξη τις δύο πλευρές. Τέτοιου είδους φαινόμενο δεν υπάρχει στις σχέσεις συνεργασίας του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του. Και με τον κ. Αρσένη.

ΚΙΑΟΣ: Παρακάτω μιλήσατε για ερμηνεία του κ. Αρσένη των δραστηριοτήτων της Τουρκίας. Η ερμηνεία που κάνει ο κ. Αρσένης, είναι διαφορετική από την ερμηνεία που επικρατεί στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης - επαναλαμβάνω και πάλι - έκανε μία πρώτη προσέγγιση, διατύπωσε κάποιες πρώτες σκέψεις για την δραστηριότητα που αναπτύσσει η Τουρκία στην περιοχή. Αυτό λοιπόν περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού και αξιολογείται.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω: Εάν η ερμηνεία που είπατε ότι δίνει ο κ. Αρσένης για τη δραστηριότητα της Τουρκίας είναι διαφορετική από την ερμηνεία και την εκτίμηση που κάνει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το οποίο ακριβώς οφείλεται στην επιθετική πολιτική, την οποία ακολουθεί η Τουρκία. Και αυτή ακριβώς είναι η βάση που δεχόμαστε όλοι ως αιτία, για το ότι αναπτύσσεται αυτή η δραστηριότη- τα και δημιουργούνται αυτού του είδους οι εντάσεις στην περιοχή. Ο κ. Αρσένης δεν διατύπωσε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα. Ο κ. Αρσένης επεσήμανε ακριβώς ένα φαινόμενο. Και αυτό το φαινόμενο αποτελεί κοινή πείρα όλων μας. Δεν είναι μόνο του κ. Αρσένη εντύπωση. Είναι εντύπωση όλων μας ότι η Τουρκία αναπτύσσει μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή.

ΚΙΑΟΣ: Και μία τελευταία ερώτηση, σε σχέση με την προηγούμενη επιστολή η οποία χρονικά είναι δεύτερη: Μας είχατε πει ότι παρέπεμψε ο κ. Σημίτης το θέμα λέγοντας στον κ. Αρσένη "πήγαινε να συζητήσεις με τον κ. Πάγκαλο". Ποιά ήταν η τύχη της παραπομπής αυτής; Συζήτησαν οι κύριοι Αρσένης και Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν σε πολλές ευκαιρίες συναντηθεί ο κ. Αρσένης και ο κ. Πάγκαλος. Και έχουν συζητήσει και αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρομαι στο συγκεκριμένο αυτό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κλείσει το θέμα. Θεωρούμε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει.

ΠΑΡΙΣ: Τί θα γίνει με τον ποιμένα, κύριε Υπουργέ; Θα του δώσει τις εγγυήσεις το ελληνικό κράτος να μπορέσει να πάει να πάρει τα πρόβατά του από την Ιμια; Μια που λέμε ότι η Ιμια είναι ελληνικό έδαφος.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, ασφαλώς είναι ελληνικό έδαφος. Και η Ελλάδα ασκεί τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο συγκεκριμένος βοσκός είχε την πρωτοβουλία να προσεγγίσει το νησί. Φοβηθείς, ίσως, επέστρεψε χωρίς να δεχθεί απειλές και χωρίς ουδείς να τον περιορίσει. Και σ'αυτό είμαι κατηγορηματικός.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ψεύδεται, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, να θέτετε συγκεκριμένη ερώτηση, ώστε να δίνω και εγώ συγκεκριμένη απάντηση. Ο κ. Πάρις εξακολουθεί να έχει το λόγο.

ΠΑΡΙΣ: Οι Τούρκοι απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν, τουλάχιστον με τα λεγόμενά του. Η ελληνική ακταιωρός και το πολεμικό σκάφος είπαν ότι δεν μπορούν να του δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του. Θα ήθελα την αντίδραση της Κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η αντίδραση της Κυβέρνησης στα λεγόμενα του συγκεκριμένου ποιμένος είναι ότι οι ερμηνείες που δίνει για τα συμβάντα είναι τελείως αντιφατικές. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι και οι λόγοι του είναι μειωμένης αξιοπιστίας, ώστε δεν πρέπει να εξάγουμε πλήρη συμπεράσματα - κατά τον κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο που πολλοί τα έχουν εξαγάγει - γιατί η διήγηση του συγκεκριμένου βοσκού δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δύο ερωτήσεις επ'αυτού, κ. Υπουργέ: Είπατε "χωρίς να τον έχει περιορίσει κανείς". Πρώτη ερώτηση: Αυτό αφορά στο συγκεκριμένο περιστατικό ή όλο το τελευταίο δίμηνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σ'αυτό το θέμα κατ'επανάληψη σε σχετικές ερωτήσεις που έχουν τεθεί.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν γνωρίζετε επομένως αν αφορά όλο το τελευταίο δίμηνο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει κατ'επανάληψη σε σχετικές ερωτήσεις γι'αυτό το θέμα κ. Καψαμπέλη. Για τη δυνατότητα επίσκεψης στο νησί διαφόρων παραγόντων. Εδώ με έχουν ρωτήσει αν μπορεί κάποιος να υψώσει τη σημαία, αν μπορεί ο κ. Σαββόπουλος να δώσει συναυλία ...

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν λέω για τη σημαία...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν τεθεί κατ'επανάληψη αυτές οι ερωτήσεις. Και παρακαλώ πάρα πολύ, μην επανερχόμαστε σε θέματα τα οποία θεωρώ ότι έχουν κλείσει τον κύκλο τους, τουλάχιστον ως προς το να προσφέρονται σε δημόσια συζήτηση σαν αυτή που γίνεται εδώ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Για τον συγκεκριμένο κύριο, ο οποίος μπορεί να είναι ό,τι είναι, εγώ δεν υπερασπίζομαι τον συγκεκριμένο κύριο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε εγώ τον κατηγορώ. Απλώς σχολιάζω τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τα συμβάντα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πριν πάμε στα σχόλια, επί των συγκεκριμένων γεγονότων: όταν λέμε ότι δεν τον περιορίζει κανείς, αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό ή όλο το διάστημα μετά την κρίση της Ιμιας; Γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η μία ερώτηση. Η άλλη ερώτηση;

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Απαντήστε πρώτα σ'αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, απάντησα πριν, κ. Καψαμπέλη, ότι η δυνατότητα αυτή υπάρχει επειδή ακριβώς είναι δεδομένο και σαφές το καθεστώς σε αυτή την περιοχή.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεύτερη ερώτηση, εφ'όσον δεν απαντάτε ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μη βγάζετε τέτοια συμπεράσματα. Μπορείτε να τα γράφετε. Και παρακολουθώ τα γραφόμενά σας με μεγάλη προσοχή. Σας τιμώ και είναι δικαίωμά σας να κάνετε τις κρίσεις σας. Αλλά, παρακαλώ πολύ όταν μετά από μία απάντηση δική μου, βγάζετε αυτό το συμπέρασμα, είναι σαν να εκλαμβάνετε πως συμφωνώ και εγώ στο δικό σας συμπέρασμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν συμφωνείτε. Η δεύτερη ερώτηση: Το περιστατικό, το θέμα που έχει να κάνει με τον κ. Βεζυρόπουλο που είναι μία ειδική περίπτωση βοσκού, ο οποίος έχει εκεί πέρα γίδια, πρόβατα, ζώα. Δεν είναι ούτε ψαράς, ούτε περαστικός, ούτε Δήμαρχος να πάει να υψώσει σημαία. Εχει πρόβατα, πηγαίνει, θέλει να ανέβει επάνω στη βραχονησίδα. Το συγκεκριμένο θέμα που έχει να κάνει με αυτόν τον κύριο και τη δραστηριότητά του, με τον κ. Βεζυρόπουλο, έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση την απασχολεί το πώς θα περιφρουρήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή. Και νομίζω ότι η Κυβέρνηση προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα με το να υπάρχει εκεί η απαραίτητη παρουσία δυνάμεων που διασφαλίζουν ακριβώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ολες δε αυτές οι περιπτώσεις ιδιωτών που έχουν συμφέροντα να επισκέπτονται τη συγκεκριμένη βραχονησίδα, είναι περιπτώσεις που μας απασχολούν. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους αυτό και τα ιδιωτικά τους συμφέροντα. Αλλά βεβαίως πρέπει -και το αντιλαμβάνεσθε όλοι φαντάζομαι- να ακολουθούμε μια τέτοια πολιτική, η οποία θα ασκείται με υπεύθυνο, συνετό και αποφασιτικό τρόπο και δεν θα οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα, επειδή κάποιοι είτε από εκδηλούμενο ή υποτιθέμενο πατριωτισμό ή υπερπατριωτισμό αφενός, είτε από κινήσεις άστοχες και επιπόλαιες μιας στιγμής, θα δημιουργούν προβλήματα και θα μας οδηγούν σε νέες περιπέτειες ή εμπλοκές.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ως εκ τούτου και για να μην επανέρχομαι κ. Υπουργέ, η Κυβέρνηση με τις κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσει τον κ. Βεζυρόπουλο να πάει έστω να πάρει τα ζωντανά του από εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση με τις κρατικές υπηρεσίες, όχι μόνο για τον κ. Βεζυρόπουλο, αλλά και για άλλους, είτε βοσκούς είτε ψαράδες, κάνει και θα κάνει τα πάντα ώστε να υπερασπιστεί και τα ιδιωτικά τους συμφέροντα.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Δύο ερωτήσεις: Πού αποδίδει η Κυβέρνηση τις αντιφατικές ερμηνείες και την μειωμένη αξιοπιστία του συγκεκριμένου βοσκού;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πολύ απλό γεγονός ότι ουδείς άλλος επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Είναι ο μόνος ο οποίος παρουσιάζει αυτή την εκδοχή γεγονότων. Δεν προκύπτει ούτε από τις υπηρεσίες μας, ούτε από συμπολίτες ή συγκάτοικους του κυρίου Βεζυρόπουλου, οι οποίοι έχουν ανάλογα με αυτόν ιδιωτικά συμφέροντα.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Πού το αποδίδετε ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα το οποίο παρακαλώ πάρα πολύ να το ερευνήσετε απευθυνόμενοι στον κ. Βεζυρόπουλο. Δεν πρόκειται να κάνω εγώ ανάλυση της προσωπικότητας του κ. Βεζυρόπουλου εδώ. Εγώ σας λέω τι είναι αυτό που προκύπτει τόσο από τις διαδικασίες των δικών μας υπηρεσιών, των κυβερνητικών κρατικών υπηρεσιών, ως συμπέρασμα αφενός, όσο και από τις απόψεις τις οποίες εκθέτουν συμπατριώτες, συμπολίτες του κ. Βεζυρόπουλου που έχουν και αυτοί ιδιωτικά συμφέροντα στην περιοχή, αφ'ετέρου.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο, τί εννοείτε "τουρκική δραστηριότητα" είτε όπως την εκφράζει ο κ. Αρσένης, είτε όπως την εκφράζει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η τουρκική δραστηριότητα, κ. Μπερμπεράκη, στην περιοχή είναι συνήθως μια δραστηριότητα εχθρική προς την Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να είναι μια δραστηριότητα η οποία θα ήτο απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη. Δυστυχώς, η τουρκική δραστηριότητα για την οποία μιλούμε και σ'αυτήν αναφερόμαστε, είναι μια προκλητική, επιθετική συμπεριφορά προς την Ελλάδα, την οποία πρέπει όλοι, πέραν της Ελλάδος, να την λάβουν σοβαρά υπόψη τους, γιατί δημιουργεί προβλήματα αστάθειας στην περιοχή.

ΚΟΧΙΝ: Επ'αυτού. Δηλαδή τί ακριβώς εννοείτε; Παραβιάσεις εναέριου χώρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοούμε ακριβώς τις παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει λάβει μια τέτοια έκταση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Απ'όσα είπατε, προκύπτει ότι ο βοσκός μάλλον έφυγε φοβηθείς και έφυγε οικειοθελώς. Μετά την αποχώρηση, υπήρξε επικοινωνία των κυβερνητών του ελληνικού πολεμικού σκάφους και της τουρκικής ακταιωρού κατά την οποία οι Τούρκοι είπαν ότι δεν συμφωνούν ή δεν θα συμφωνούσαν με μια επικείμενη αποβίβαση του βοσκού στο νησάκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προκύπτει να υπάρχει ένας διάλογος με ένα πολύ σαφές περιεχόμενο, ώστε να μπορούμε να το σχολιάσουμε. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει, γιατί σ'αυτές τις περιπτώσεις γίνεται ένας τέτοιος διάλογος, να έχει γίνει διάλογος και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα, το τί είπαν οι Τούρκοι: φαντάζομαι ότι οι Τούρκοι σε κάθε περίπτωση θα λέγουν τα ίδια ακριβώς πράγματα. Οτι είναι στη δική τους επικράτεια ή τους ανήκει το μισό Αιγαίο, για να μην πω και η μισή Ελλάδα στο σύνολό της. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό το οποίο αναφέρεται ότι είπαν οι Τούρκοι, πρέπει εμείς να το δεχθούμε ως βάση για μια συζήτηση, γιατί δεν θα περιμέναμε τίποτε άλλο να πούν οι Τούρκοι, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικότερα σε ανάλογες περιπτώσεις. Είναι γνωστή η πολιτική τους και οι επιδιώξεις τους.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι άλλο: Απασχόλησε την Κυβέρνηση το θέμα Βεζυρόπουλου σε διπλωματικό επίπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση εξετάζει τα πραγματικά περιστατικά, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προβεί σε εκείνους τους διπλωματικούς χειρισμούς οι οποίοι είναι αναγκαίοι.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Δεν μιλάω για τώρα και στο εξής. Από εδώ και πίσω, μέχρι τώρα έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση...;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυβέρνηση -απάντησα και πριν κ. Καψαμπέλη- την απασχολεί μονίμως πέραν της προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή και η διασφάλιση των συμφερόντων ιδιωτών που δραστηριοποιούνται σε εκείνη την περιοχή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να ξεκαθαρίσετε κάτι; Είπατε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες, ερωτώμενος για το θέμα του κ. Βεζυρόπουλου...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα: εξετάζει τα πραγματικά περιστατικά, ώστε αν υπάρχει λόγος να προβεί σε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες και τους χειρισμούς που είναι αναγκαίοι.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η Κυβέρνηση, το κράτος, μπορεί και πρέπει, δείχνει σοβαρότητα αυτό, να επιτρέπει σε μεμονωμένους πολίτες να ασκούν κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της ή ένα κομμάτι που έχει σχέση με την άμυνα της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί. Βεβαίως τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής είναι σημαντικά θέματα και δεν είναι θέματα σπασμωδικών ενεργειών ή πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν ιδιώτες. Απο εκεί και πέρα, όποιοι φλέγονται από πατριωτισμό και θέλουν με κάποιο τρόπο να τον εκφράσουν, πιστεύω ότι είναι χρήσιμοι, τους τιμούμε γι'αυτό, αλλά δεν πρέπει να παραδίδουν αυτή τη φλόγα τους την πατριωτική, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα και πρέπει τα προβλήματα αυτά να τα αντιμετωπίζουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Την Παρασκευή η τουρκική πλευρά ενημέρωσε αρμοδίως την Ε.Ε. διά της τρόϊκα ότι εν πάση περιπτώσει δεν σκοπεύει να προσφύγει σε κάποια διεθνή διαιτησία για θέματα του Αιγαίου. Θα ήθελα να σχολιάσετε αυτή τη θέση της τουρκικής πλευράς, καθώς επίσης και κάτι που άφησε να διαφανεί ο εκπρόσωπος της Τουρκίας στην Κοινότητα ότι εν πάση περιπτώσει, έχουμε να κάνουμε με μια αμφισβητούμενη περιοχή...

ΡΕΠΠΑΣ: Η περιοχή για μας έχει σαφές -επαναλαμβάνω- και συγκεκριμένο καθεστώς, το οποίο είναι αδιαμφισβήτητο. Απο εκεί και πέρα, η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή. Εμείς την καλούμε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο εμπράκτως και όχι μόνο στους λόγους και να πάρει την πρωτοβουλία προσφυγής στη Χάγη αν θεωρεί ότι το καθεστώς στην περιοχή είναι αμφισβητούμε- νο. Αν πραγματικά θεωρεί ότι υπάρχει ένα καθεστώς το οποίο είναι αμφισβητούμενο, ιδού λοιπόν ο δρόμος, ώστε το πρόβλημα αυτό να βρεί τη λύση του μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης. Η Τουρκία αν θεωρεί ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, έχει και το εργαλείο βάσει του οποίου μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Φερσκόφσκι, πότε έρχεται στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει αυτή η επίσκεψη και η συζήτηση στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Φερσκόφσκι στην Αθήνα. Δεν έχει καθορισθεί η ακριβής ημερομηνία αυτή την ώρα που μιλούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση έχει υπόψη της ότι επιχειρηματίες από την Βόρειο Ελλάδα επισκέπτονται τα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αυτό δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Επιχειρηματίες από την Βόρειο Ελλάδα αναπτύσσουν δραστηριότητες στο γειτονικό κράτος. Και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε με θετικό μάτι.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: θα ήθελα ένα σχόλιο για την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μαζεύουν υπογραφές για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ελευθερίας να εκφράζουν τις όποιες σκέψεις έχουν ή θέσεις με τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν ως τον πλεον ορθό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είδα χθες στις εφημερίδες ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση στα Τίρανα μεταξύ Υπουργών Αμυνας των χωρών της περιοχής, η οποία θα γίνει αν δεν κάνω λάθος στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Για ποιούς λόγους; Πώς τίθεται αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις που γίνονται για την ασφάλεια στην περιοχή είναι συζητήσεις χρήσιμες και κρίσιμες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αυτή. Θέλουμε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Ιδιαιτέρως σ'αυτούς του τομείς, της ασφάλειας και της αμοιβαίας υποστήριξης των προσπαθειών του ενός κράτους δηλαδή προς το άλλο, ώστε να επιτύχει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους τους πολίτες του. Για το συγκεκριμένο θέμα, θα μου επιτρέψετε να πω με βάση όλα τα προηγούμενα ότι θεωρούμε αναγκαία την καλύτερη προετοιμασία, όπως επίσης και τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των χωρών της περιοχής σε τέτοιου είδους ημερίδες, προκειμένου τα συμπεράσματα τα οποία θα εξάγονται να είναι πλήρη και να είναι δεσμευτικά για όλους. θεωρούμε πως πρέπει η πρωτοβουλία αυτή να αναληφθεί ώστε σε ένα επόμενο στάδιο η Ελληνική Κυβέρνηση, με καλύτερη προετοιμασία, να φιλοξενήσει στην Αθήνα μια συζήτηση για την ασφάλεια στην περιοχή.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχουμε μια δημοσκόπηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Τί προβληματίζει περισσότερο την Κυβέρνηση ότι υπάρχει μια στροφή στον ελληνικό λαό και αποδέχεται περισσότερο μια ονομασία μεικτή, μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή την προβληματίζει περισσότερο ότι υπάρχει ένα 40% το οποίο εμμένει σε μια θέση σκληρή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικό σχόλιο λέγοντας πως οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες βεβαίως με προσοχή παρακολουθούμε και μελετούμε, δεν έχουν την πιστότητα ή την αξία που έχει το υπερηχογράφημα στην ιατρική. Να μπώ και στα δικά μου "χωράφια". Αποτυπώνουν λοιπόν τις διαθέσεις ενός συγκεκριμένου σώματος, μια δεδομένη στιγμή. Βεβαίως η Ελληνική Κυβέρνηση -αυτό είναι που αντιμετωπίζει και από αυτό προβληματίζεται- έχει κάθε λόγο να εξετάζει τόσο τα εσωτερικά προβλήματα, όσο και τα προβλήματα τα οποία εκκρεμούν στις σχέσεις εξωτερικής πολιτικής της, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες στην περιοχή αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (χαριτολογώντας): Να κάνουμε "αξονική" που είναι καλύτερη τότε!

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι, αν παραδεχθώ πως θα κάνουμε αξονική τομογραφία, θα ανακαλύψετε ότι η Κυβέρνηση προωθεί μια πολιτική αξόνων με τη Σόφια, με το Βελιγράδι...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μαγνητική τότε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μαγνητική μπορούμε να κάνουμε, γιατί η Ελλάδα μαγνητίζει πια πολλούς ξένους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ολοκληρώσατε την προηγούμενη φράση σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που προβληματίζει την Κυβέρνηση, αυτό που απασχολεί κυρίως την Κυβέρνηση είναι να δώσει λύση -επαναλαμβάνω και πάλι- στα θέματα τα οποία εκκρεμούν. Τόσο στην εξωτερική πολιτική της, όσο βεβαίως και να αντιμετωπίσει και τα μεγάλα εσωτερικά προβλήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Νάιλς ποιός τη ζήτησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο -επαναλαμβάνω και πάλι- της προετοιμασίας του ταξιδιού του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Αμερική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κάλεσε ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιός είχε την πρωτοβουλία. Μπορώ να το μάθω αν είναι τόσο σημαντικό για σας και να σας ενημερώσω. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε υπόψη σας το περιεχόμενο της επίσκεψης του κ. Μιλόσεβιτς στα Σκόπια και αν υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει επίσκεψη του κ. Μιλόσεβιτς στα Σκόπια...

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχει ανακοινωθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε να υπάρχει αυτή την ώρα κάτι για το περιεχόμενο της επίσκεψης όπως μου είπατε. Γιατί εδώ και ένα μήνα, από την πρώτη περίπου ημέρα που βρίσκομαι εδώ, μου θέτετε το ερώτημα "τί σχόλιο εχω να κάνω εν όψει της επικείμενης αναγνώρισης από την Νέα Γιουγκοσλαβία του κράτους των Σκοπίων με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Και βλέπετε ότι έχει παρέλθει ήδη ένας μήνας και δεν υπαρχει καμμία εξέλιξη, ενώ εσείς είχατε ήδη το θέμα ως ώριμο και ως θέμα το οποίο έχει περίπου κλείσει. Αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτσι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας μαλώνετε κ. Υπουργέ;(!)

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, καθόλου! Απλά κάνω ένα σχόλιο, γιατί δίνω μια απάντηση η οποία δεν σας ικανοποιεί!

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση πάντα συμφωνεί με τη θέση της Υπουργού Ανάπτυξης ότι η απόφαση των Δικαστηρίων για τους ανθρώπους της ΔΕΗ θα πρέπει να επιβαρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εφόσον γίνεται σεβαστή η απόφαση του Δικαστηρίου, βεβαίως η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να συμπεριλαμβάνει πια στο προσωπικό της, στο μόνιμο πια προσωπικό της, αυτές τις χιλιάδες των εργαζομένων. Καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί σε ένα αυξημένο κόστος τα επόμενα χρόνια και διαρκώς. Διότι λέγουν πάρα πολλοί ότι με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι αυτοί επληρώνοντο ήδη από τη ΔΕΗ. Βεβαίως. Αν με την απόφαση του Αρείου Πάγου απελύοντο, δεν θα επληρώνοντο πλέον. Θα είχε μια οικονομική ελάφρυνση η ΔΕΗ. Πράγμα το οποίο πια δεν συμβαίνει και πρέπει κάτω από αυτά τα νέα δεδομένα να δούμε ποιά είναι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ούτε νέα επιβάρυνση όπως η κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, από τη στιγμή που οι υπάλληλοι αυτοί, οι εργαζόμενοι είναι μόνιμοι, πολύ δε περισσότερο όταν οι ειδικότητες τις οποίες έχουν περίπου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο ίδιος ο Οργανισμός, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα. Γιατί ή πρέπει πολλούς απο αυτούς η ΔΕΗ με ταχύρρυθμη εκπαίδευση να τους προετοιμάσει ώστε να τους εντάξει σε ειδικότητες τις οποίες δεν έχουν τώρα για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες της ή πρέπει προκειμένου να καλύψει εκείνες τις ανάγκες που έχει η ΔΕΗ και δεν καλύπτονται από τις ειδικότητες των χιλιάδων αυτών εργαζομένων, να τις καλύψει με πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα θέμα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η κα Παπανδρέου μίλησε για επιπλέον επιβάρυνση 20 δις. Δεν μιλάμε για καινούργιους ανθρώπους που θα πάρει.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, υπήρχε το χρονικό όριο το οποίο προσδιόριζε η έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, το οποίο αυτό χρονικό όριο ταυτόχρονα σήμαινε και την εξέταση της πολιτικής της ΔΕΗ, εφόσον η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν απόφαση για την απόλυση αυτών των εργαζομένων. Από τη στιγμή που η απόφαση είναι για παραμονή αυτών των εργαζομένων, χιλιάδων εργαζομένων στη ΔΕΗ, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται ένα δεδομένο για όλα τα επόμενα χρόνια γι'αυτόν τον Οργανισμό μέχρι να βγούν στη σύνταξη οι εργαζόμενοι αυτοί.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αύριο δεν θα έχουμε Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 19 March 1996 - 3:56:31