Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 05-03-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 5/3/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (ΩΡΑ:17.00)

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.
* Το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με την επιλογή του νέου Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Σας είναι ήδη γνωστό ότι με εισήγηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Κώστα Γείτονα, η οποία έγινε αποδεκτή ομοφώνως, τοποθετείται επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας ο μέχρι τώρα Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος.
-Ο κ. Χουρδάκης θα έχει τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού της ΕΛΑΣ για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες, τις οποίες προσέφερε από τη θέση που κατείχε ως Αρχηγός της ΕΛΑΣ.
-Επίσης, στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ, έγινε συζήτηση προσέγγισης των εθνικών προβλημάτων τα οποία υπάρχουν και αντηλλάγησαν απόψεις.

ΚΙΑΟΣ: Μετά δεν συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή δεν συνεδρίασε, επειδή είχε παρέλθει και η ώρα.
** Συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και ασχολήθηκε για πάρα πολλή ώρα με το θέμα που σας είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί: Της περιφερειακής διάρθρωσης της χώρας, της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης.
-Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία και συγκρότηση της Περιφέρειας ως μονάδος με κρατική οντότητα, που θα έχει αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες, με κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένους επιστήμονες και άλλο προσωπικό, ώστε να υποστηριχθεί στο έργο της.
-Αποφάσισε επίσης την μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέμα το οποίο στις λεπτομέρειές του θα αντιμετωπίσει η Επιτροπή Θεσμών που θα συνεδριάσει επί τούτου.
-Και αποφάσισε επίσης την άμεση κατάργηση του θεσμού του περιφερειακού διευθυντή, έτσι όπως σας είναι γνωστός σήμερα. Θέμα το οποίο θα αντιμετωπισθεί με νομοθετική πρωτοβουλία, που τις επόμενες ημέρες θα αναλάβει η Κυβέρνηση. Σας είναι γνωστό το τεράστιο έργο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση. Εργο το οποίο είναι σύμφωνο με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ - θα μου επιτρέψετε να πω - βάσει του οποίου λάβαμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Πιστεύουμε πως οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της Περιφέρειας με την αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών που έχει το Κράτος προς την Περιφέρεια, αλλά και με την αποκέντρωση - δηλαδή την απόδοση αρμοδιοτήτων που ανήκουν σήμερα στο Κράτος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - είναι έργο πολύ σημαντικό που θα αναβαθμίσει τις προσπάθειες που γίνονται στην ελληνική ύπαιθρο για την ανάπτυξη και την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν ομόφωνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για διάφορα θέματα, δεν ήταν όλες ομόφωνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις - πρέπει να σας πω - ήταν αποφάσεις που ελήφθησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Υπήρξαν απόψεις ολίγες - αλλά υπήρξαν και αυτές - υπέρ της διατήρησης του θεσμού του περιφερειακού διευθυντή με τη σημερινή μορφή του. Νομίζω ότι ένας ή δύο συνάδελφοι είχαν αυτή την άποψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να ξέρουμε ποιοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπεισέλθουμε σε μια τόσο λεπτομερειακή συζήτηση των εσωτερικών διαδικασιών του Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί ένα μικρό λάθος πιθανόν να οδηγήσει και εσάς σε λάθος συμπεράσματα. Σας λέω λοιπόν για να σας δώσω κάποιες διευκρινίσεις προς διευκόλυνση του έργου σας ότι υπήρξαν ολίγες - μια ή δύο, νομίζω - απόψεις συναδέλφων, οι οποίες ετάσσοντο με τη θέση ότι πρέπει ο θεσμός του περιφερειακού διευθυντή να μείνει ως έχει σήμερα. Υπήρξε η πλειοψηφία (εκτός των συναδέλφων για τους οποίους μίλησα πριν) των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που αποφάσισε την κατάργηση του περιφερειακού διευθυντή με την μορφή που έχει σήμερα και το ρόλο που ασκεί σήμερα. Και έγινε μια περαιτέρω συζήτηση περί της διαδικασίας η οποία θα ακολουθηθεί, ώστε να οδηγηθούμε στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί - αυτή είναι η τελική απόφαση - είναι ακριβώς η νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία θα προβλέπεται η κατάργηση του θεσμού του περιφερεια- κού διευθυντή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για να τελειώνουμε, ο αρμόδιος Υπουργός ήταν υπέρ ή κατά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αρμόδιος Υπουργός ήταν υπέρ της κατάργησης του θεσμού του περιφερειακού διευθυντή με τη μορφή και το ρόλο που έχει σήμερα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπέρ της άμεσης κατάργησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπέρ της άμεσης κατάργησης ετάχθη η πλειοψηφία των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σ' αυτό το "άμεση" θέλω να σταθώ κ. Υπουργέ: Μέχρι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν ή θα υπάρχουν μεταβατικές καταστάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς θα υπάρχει στο Νομό κάποιος ο οποίος θα εκπροσωπεί το κράτος και τις υπηρεσίες.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο πράγματα ακόμη κ. Υπουργέ: Πρώτον, με τη σημερινή του μορφή και δεύτερον, το ίδιο πρόσωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τη σημερινή του μορφή μέχρι να καταργηθεί. Αν δεν υπάρξει νόμος που θα τον καταργεί, δεν νομίζω ότι μπορεί να τοποθετηθεί κάποιος άλλος, χωρίς δηλαδή να υπάρχει νόμος ώστε να προβλέπεται τοποθέτηση άλλου θεσμικού προσώπου με άλλες ιδιότητες και άλλο ρόλο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Αρα, μένει ο ίδιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μένει ο περιφερειακός διευθυντής με τη μορφή την οποία γνωρίζετε ότι έχει σήμερα. Αλλά θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία θα υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι πολύ απλό.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Το πρόσωπο θα είναι το ίδιο; Το φυσικό πρόσωπο θα είναι το ίδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αλλαγές σε επίπεδο προσώπων - γνωρίζετε πάρα πολύ καλά - γίνονται με αποφάσεις που λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα και αφορούν όλο το φάσμα και όλη την ιεραρχία των υπηρεσιών του κράτους.

ΜΑΥΡΟΣ: Θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο περιφερειακών διευθυντών, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αυτή την ώρα απόφαση. Είναι κάτι που δεν αποκλείεται.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το "άμεσα" που λέτε, είναι σε δύο - τρείς μέρες - πέντε μέρες ή είναι τρείς μήνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι όταν λέμε "άμεση πρωτοβουλία", θεωρούμε ότι είναι του αμέσως επόμενου...

ΜΑΥΡΟΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, εννοείτε "άμεση κατάργηση";

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, άμεση κατάργηση. Τί εννοούμε κ. Μαύρο; Οτι η πολιτική απόφαση είναι δεδομένη. Η απόφαση ελήφθη για την κατάργηση. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άλλη απόφαση. Αυτή είναι η πολιτική επιλογή. Το "άμεση" έχει να κάνει με την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, να ψηφισθεί νόμος από την Ελληνική Βουλή, ο οποίος θα προβλέπει την κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης. Γιατί η συγκεκριμένη θέση έχει επίσης συσταθεί με νόμο, με τον 2240. Αρα πρέπει να υπάρξει μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Περί αυτού ομιλούμε.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Πότε τοποθετείται χρονικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιλογή της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει αμέσως σ' αυτή την πρωτοβουλία. Δεν θα ήθελα να μπούμε σε μια αριθμολογία ημερών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να ψηφισθεί ο νόμος αυτός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι - σύμφωνα με τα όσα το Υπουργικό Συμβούλιο, σήμερα, συζήτησε και αποφάσισε - να γίνει πολύ πριν το καλοκαίρι. Οχι, πριν το καλοκαίρι (όπως είπατε), πολύ πριν το καλοκαίρι. Μιλήσαμε για άμεση αντιμετώπιση του θέματος και άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιοί λόγοι επέβαλαν να συνεδριάσει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι η Κυβερνητική Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα; Γιατί χθες ανακοινώσατε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή είχαμε πει ότι θα συζητηθεί το θέμα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ. Θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε, γιατί δεν συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, επειδή ακριβώς η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - όπως διαπιστώσατε και εσείς - ήταν μια πολύωρη συνεδρίαση.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι οι περιφερειακοί διευθυντές θα αντικατασταθούν από στελέχη της Διοίκησης υπό τον 2190. Μια διευκρίνιση ήθελα σ' αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, ο 2190 είναι ο νόμος ο οποίος αφορά τις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

ΜΠΕΘΑΝΗ: Πώς το συσχέτισε τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι υπάρχει κάποια μικρή παρανόηση. Αν ο κ. Υπουργός μίλησε για τον 2190 (έχω αυτή την επιφύλαξη), προφανώς θα εννοούσε το νόμο βάσει του οποίου θα γίνει η επιλογή του προσωπικού, το οποίο θα στελεχώσει τις περιφέρειες οι οποίες πια αναδεικνύονται σε οντότητες πλήρεις, ισχυρές ώστε να ενισχυθεί το έργο ανάπτυξης στην περιφέρεια. Ενώ σήμερα είναι προγραμματικού τύπου ομάδες που λειτουργούν με (αλλού περισσότερο - αλλού λιγότερο) ισχνή, πάντως, παρουσία στην ελληνική περιφέρεια.

ΚΙΑΟΣ: Οταν λέτε "περιφέρειες" και "περιφέρεια", εννοείτε γ' βαθμού αυτοδιοίκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, εννοούμε κρατικές οντότητες, κρατικές υπηρεσίες οι οποίες αναβαθμίζονται. Και αυτό θα γίνει με πλήρες νομοθέτημα το οποίο θα εισάγει η Κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή, σε όργανα αναπτυξιακά και όργανα κρατικής διοίκησης.

ΚΙΑΟΣ: Επικεφαλής αυτών των περιφερειών θα είναι πάλι μετακλητοί πολιτικοί υπάλληλοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι εκπρόσωπος του κράτους, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας (δεν νομίζω ότι θα αλλάξει και ο τίτλος) όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, ο Νομάρχης, πάντως, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Νομάρχης είναι αιρετός εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομαρχιακό. Οταν μιλούμε για περιφέρειες, κ. Σταματόπουλε, γνωρίζετε ότι μιλούμε για ένα σύνολο νομών οι οποίοι με νόμο (που έχει ψηφισθεί και ισχύει και προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία των Περιφερειών) συναπαρτίζουν την Περιφέρεια.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεκατρείς είναι οι Περιφέρειες όλης της χώρας, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δεκατρείς οι περιφέρειες.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ποιά εθνικά θέματα συζητήθηκαν σήμερα στο ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολο το φάσμα των εθνικών προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Εγινε μία αναφορά στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Εγινε μία ενημερωτική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό πρόβλημα. Ηδη, μίλησαν γι'αυτό χθες ο κ. Πρωθυπουργός με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Ζαχαράκη. Υπήρξε μία ενημέρωση και επ'αυτού του θέματος. Επίσης εν όψει του ταξιδιού του Ελληνα Πρωθυπουργού σε πρωτεύουσες στο εξωτερικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες - έχει ανακοινωθεί αυτό - έγινε κάποια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για όλα αυτά τα θέματα.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επιβεβαιώθηκε παλαιότερη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών ότι ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα "κλείσει" το θέμα των Σκοπίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δηλώσει τις θέσεις της, οι οποίες είναι σαφείς για το συγκεκριμένο θέμα. Ο διάλογος για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπάρχει τίποτε καινούργιο...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Το σχόλιό σας για τη χθεσινή βομβιστική ενέργεια στο Ισραήλ.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων των λαών στην περιοχή. Και ισοδυναμούν με ακύρωση των σημαντικών βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για την προώθηση της ειρήνης και την εξασφάλιση συνθηκών προόδου και ευημερίας για τους κατοίκους στην περιοχή. Καταδικάζουμε απερίφρα- στα τέτοιες ενέργειες. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά απ' όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας συνθήκες γαλήνης και ομαλότητας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο κ. Εβερτ ισχυρίσθηκε ότι ξένοι παράγοντες επεμβαίνουν στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας και πιέζουν πολιτικά κόμματα, ώστε να μην ασκούν πίεση στην Κυβέρνηση. Σας διαβάζω το σχετικό απόσπασμα. Λέει: "Με την ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι ξένοι παράγοντες έχουν διατυπώσει την άποψη ότι δεν πρέπει να ασκείται αυτήν την ώρα πίεση κατά της Κυβερνήσεως". Το σχόλιό σας, παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι οι απόψεις του κ. Εβερτ. Πέραν τούτων, όμως - για να μη θεωρηθεί και πάλι ότι υπεκφεύγω, κύριε Μπογιόπουλε - πρέπει να σχολιάσω πως είναι κοινή εμπειρία όλων ότι δυνάμεις ξένες, χώρες, κράτη, κυβερνήσεις, προσπαθούν να προωθήσουν τη δική τους πολιτική. Η ελληνική πολιτική ιστορία, παλαιότερη και σύγχρονη, νομίζω είναι γεμάτη από παρεμβάσεις ή προσπάθεια άσκησης επιρροής στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, που επεχείρησαν ξένες χώρες. Νομίζω ότι και εσείς είσθε γνώστης τέτοιων φαινομένων. Εχω την πεποίθηση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της με βάση τα συμφέροντα του Εθνους. Και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ο ίδιος ο ελληνικός λαός επιλέγει για να τον εκπροσωπούν πολιτικά, ασκούν, χαράσσουν, κάνουν δημόσια γνωστή την πολιτική τους, με βάση ακριβώς τα συμφέροντα των πολιτών, οι οποίοι τα ψήφισαν, αλλά κυρίως τα συμφέροντα της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν αναφέρεσθε στη σύγχρονη πολιτική Ιστορία, εννοείτε και την περίοδο...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό, κύριε Μπογιόπουλε, ότι η σύγχρονη πολιτική Ιστορία είναι η Ιστορία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι επεμβάσεις ή παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στα ελληνικά πολιτικά πράγματα είναι κοινή εμπειρία όλων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητήθηκε άλλο θέμα εκτός από αυτό της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε άλλο θέμα, εκτός του θέματος που...

ΜΑΥΡΟΣ: Η κατάσταση στις φυλακές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήθηκε άλλο θέμα - αυτό ήθελα να πω, κύριε Μαύρο - εκτός του θέματος αυτού. Απλώς, έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό για τις εξεγέρσεις στις φυλακές. Εχει κάνει δηλώσεις λεπτομερείς ο κ. Υπουργός, οι οποίες είναι κατατοπιστικές. Απλώς, θεωρούμε ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση. Οι χειρισμοί που έγιναν ήταν αποτελεσματικοί. Και πιστεύουμε ότι το φαινόμενο σιγά-σιγά έχει περάσει την κορύφωση ή την όξυνσή του και γρήγορα θα επανέλθουν όλα στη φυσική τους πορεία και λειτουργία.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν πριν από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε θέσει υπ'όψιν του κ. Πρωθυπουργού το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει σχετικά....;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει. Είχε ζητηθεί από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν τις απόψεις τους για το έργο που πρόκειται να κάνουν στο Υπουργείο τους και τις πρωτοβουλίες τις οποίες πρόκειται να αναλάβουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί έχουν καταθέσει τις απόψεις τους. Αλλά, έχει προκύψει ένα θέμα ιδιαίτερο - η εξέγερση των φυλακών - θέμα το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, αντιμετωπίζεται όταν προκύπτει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο διάλογο για τα Σκόπια έχουν κατατεθεί οποιεσδήποτε νέες ιδέες είτε από την ελληνική είτε από την σκοπιανή πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίζεται ο διάλογος. Δεν υπάρχουν νέες ιδέες, αυτή την ώρα.

ΤΣΑΠΑΚΗΣ: Πώς τοποθετείται το Υπουργείο Τύπου στην τροπολογία που κατέθεσαν 70 βουλευτές όλων των κομμάτων - και των τεσσάρων που εκπροσωπούνται στη Βουλή - και αφορά την εξίσωση των τοπικών ραδιοφώνων και τηλεοράσεων με τον τοπικό Τύπο, ιδιαίτερα στα θέματα των οικονομικών επιβαρύνσεων;

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, πριν απαντηθεί η ερώτηση. Υπάρχει και η άλλη εκδοχή: Η απαλλαγή από το αγγελιόσημο όλων αυτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέματα πολύ σημαντικά, τα οποία με προσοχή θα χειρισθούμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι τηλεοπτικοί σταθμοί στην περιφέρεια λειτουργούν χωρίς άδεια. Πρέπει, λοιπόν, να τα αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε και τάξη να υπάρχει και νόμιμη λειτουργία. Οποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, θα τα δούμε - να είστε σίγουροι - με τη μεγαλύτερη ευαισθησία.
*** Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Πανταζή, μέχρι πρό τινος Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, για την υπηρεσία, την πολύ σημαντική, που προσέφερε σ'αυτό το Υπουργείο κατά τη θητεία του εδώ. Αλλά και για τη συνεργασία την οποία είχαμε, η οποία πραγματικά ήταν πολύ σημαντική και ωφέλιμη για το Υπουργείο, για όλους σας πιστεύω, και για μένα προσωπικώς. Και πρέπει να σας πω ότι Γενικός Γραμματέας ανέλαβε ήδη ο γνωστός σας κ. Ν. Αθανασάκης, ο οποίος πιστεύω - επειδή ακριβώς έχει όπως και εσείς έχετε αυτό το χώρο σπίτι σας - θα βρίσκεται σ'αυτόν τον τόσο οικείο για εκείνον χώρο, ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως το έπραξε και στο παρελθόν, επιτυγχάνοντας τα άριστα αποτελέσματα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 6 March 1996 - 8:49:15