Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 15-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 15.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Οπως γνωρίζετε, ο κ. Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Συζητήθηκαν θέματα για την αποτελεσματικότερη δράση του νέου αυτού θεσμικού οργάνου και την ενεργότερη δραστηριοποίησή του στον ομογενειακό χώρο και προς την κατεύθυνση ενημέρωσης της κοινής γνώμης των ξένων χωρών υπέρ των ελληνικών θέσεων.
* Επίσης, γνωρίζετε ότι σήμερα το απόγευμα στις 18.30 θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) - πρόκειται για προγραμματισμένη συνεδρίαση - προκειμένου να προβεί στην επιλογή και τοποθέτηση του νέου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός θα είναι; Θα μας πείτε το όνομά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην περιμένετε να ανακοινώσω απόφαση Οργάνου, το οποίο δεν έχει καν συνεδριάσει ακόμη. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει αυτή η απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Υφυπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος, σας είναι γνωστή. Οι αρμοδιότητες του τομέα που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό, έχουν περιέλθει στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Ρωμαίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και οι θέσεις των Αποδήμων, επί του θέματος, είναι επίσης γνωστές, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι θέσεις των Αποδήμων είναι γνωστές και ικανοποιούν την Κυβέρνηση, γιατί συμφωνούν πως το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης είναι αμέριστο για τα θέματα του Αποδήμου Ελληνισμού. Αλλωστε, αυτή η Κυβέρνηση είναι που προχώρησε στη συγκρότηση αυτού του νέου θεσμικού οργάνου: του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το ΣΑΕ πλέον είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από το Υφυπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ σας λέω ότι οι δραστηριότητες του Υφυπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού δεν έχουν κατ'ουδένα τρόπο καταργηθεί. Οι δε αρμοδιότητες που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό ασκούνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και ασκούνται αποτελεσματικώς. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επαναλαμβάνω: αυτό το Υφυπουργείο το έκανε το Συμβούλιο του Αποδήμου.

ΡΕΠΠΑΣ: Το έκανε η Κυβέρνηση, κύριε Σταματόπουλε. Αυτή είναι η πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. Και σήμερα η Ελληνική Πολιτεία έχει ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο ως συνεργάτη και σύμβουλό της για τα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού. Και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επιμείνετε και σήμερα ότι δεν υπήρχε διαπραγμάτευση στις συναντήσεις Πρωθυπουργού - Τσοχατζόπουλου και Πρωθυπουργού - Αρσένη και ότι απλά υπήρξε μια συζήτηση αγαστή για το πώς θα προωθηθεί το κυβερνητικό έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ επιμένω ότι υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αρμοδιότητας των Υπουργών, με τους οποίους συνεργάζεται ο κ. Πρόεδρος της Κυβέρνησης. Βεβαίως, εκφράζονται απόψεις επί συγκεκριμένου θέματος, οι οποίες απόψεις συντίθενται και υπάρχει πάντοτε η τελική απόφαση που είναι και απόφαση της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Πάνω στο θέμα των αρμοδιοτήτων: Εχει τελειώσει αυτό το θέμα; Δηλαδή, του ποιές αρμοδιότητες παίρνουν οι Υφυπουργοί κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, δεν έχει ληφθεί απόφαση, γι'αυτό ακριβώς το θέμα αυτό είναι ακόμη ανοικτό. Οταν ληφθεί απόφαση, εφόσον ολοκληρωθεί η συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς, θα σας γίνει γνωστή η απόφαση αυτή.

ΚΙΑΟΣ: Δεν αναφέρομαι μόνο στις χθεσινές συνεργασίες...

ΡΕΠΠΑΣ: Σε όλα τα Υπουργεία, ασφαλώς. Σε όλα τα Υπουργεία, σας έχει ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο; Οχι. Η ανακοίνωση αυτή θα υπάρξει, εφόσον ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό, κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να σας πω ημέρα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι ημέρα. Περίπου. Χρονοδιάγραμμα, περίπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Ορίστε, ο κ. Μούρτζης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Σημίτης πότε πρόκειται να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την κατανομή των αρμοδιοτήτων των δύο Υφυπουργών (του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης) που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα λέγεται ότι αρνείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σας είπα και πάλι ότι εκφράσθηκαν απόψεις, διατυπώθηκαν προτάσεις. Θα υπάρξει συνεργασία, ώστε να υπάρξει η τελική θέση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ενα συναφές θέμα: Αληθεύει ότι ο κ. Λαλιώτης αναλαμβάνει αυξημένα καθήκοντα σε σχέση με την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Λαλιώτης είναι Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Και παραμένει αφοσιωμένος στα καθήκοντά του, τα οποία ασκεί - θα μου επιτρέψετε να πω - κατά πολύ ικανοποιητικό, θετικό, άριστο - θα έλεγα - τρόπο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως σας τον βάλει Προϊστάμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα θα ήθελα να έχω Προϊστάμενο τον κ. Λαλιώτη. Γιατί εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δέχομαι να έχω πάντοτε καλούς, ικανούς ανθρώπους και πολιτικούς Προϊσταμένους. Τέτοια "φετίχ" εγώ δεν έχω.

ΜΑΥΡΟΣ: Καθοδηγητή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι καθοδηγητές. Δεν μίλησα γι'αυτό, κύριε Μαύρο. Δεν έχω κανένα καθοδηγητή. Αλλά δεν έχω το "φετίχ" να φοβούμαι να παρουσιάζομαι ως υφιστάμενος. Τέτοια "φετίχ" εγώ δεν έχω.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, στη χθεσινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υπάρχει μια ανακοίνωση του εκπροσώπου του STATE DEPARTMENT του κ. Μπερνς, που λέει ότι η παραπομπή του θέματος για τα Ιμια στο Δικαστήριο της Χάγης, θα καταλήξει σε ένα συμβιβασμό. Αυτή είναι δήλωση του κ. Μπερνς στον ανταποκριτή της εφημερίδας κ. Δήμα. Παρακαλώ να σχολιάσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Να σχολιάσω αυτό που λέτε. Και αυτό που λέτε είναι ότι ο Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κυβέρνησης έχει εκδόσει την απόφαση ενός Οργάνου, το οποίο όχι μόνο δεν έχει συνεδριάσει, αλλά δεν έχει ζητηθεί καν η σύγκλησή του. Δεν νομίζω ότι πρέπει να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο.

ΜΑΡΔΑΣ: Οτι όμως η αμερικανική υπερδύναμη βλέπει αυτή την προοπτική ενός συμβιβασμού και εσείς έχετε πρόσφατα χαρακτηρίσει θετικές τις τοποθετήσεις της Αμερικανικής Κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή, σαφής και διατυπωμένη κατ'επανάληψη η θέση της Ελλάδος ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμφωνίες και θέλουμε βάσει των κανόνων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των χωρών. Από εκεί και πέρα, αναφερθήκαμε σε όργανα και διαδικασίες οι οποίες έχουν συνάφεια και σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες. Εμείς είδαμε με θετικό μάτι τη θέση της Αμερικανικής Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι είναι τόσο ισχυρά και αδιάσειστα τα επιχειρήματά μας, ώστε η θέση μας αυτή είναι θέση δίκαιη, είναι θέση η οποία πρέπει να γίνει δεκτή από όλους όσους λένε ότι σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είμαστε σήμερα σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε να αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων - μια και είναι γνωστή επίσης η θέση της Τουρκίας για το συγκεκριμένο θέμα - ότι η Τουρκία δεν έχει κάποιο ειδικό πρόβλημα με την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει ένα γενικό πρόβλημα με το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό ας το λάβουν όλοι υπόψη.

ΜΑΡΔΑΣ: Γίνεται πολύς λόγος, κύριε Υπουργέ, γι'αυτή τη συμφωνία αποκλιμάκωσης γύρω από τα Ιμια. Θέλω να ρωτήσω: Τα όσα συμφωνήθηκαν είναι προφορικά ή έχουν γραπτό χαρακτήρα; Υπάρχει κείμενο; Και αν υπάρχει κείμενο, θα τεθεί υπόψη των πολιτικών Αρχηγών και της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπήρξαν χειρισμοί που οδήγησαν στην απεμπλοκή των δυνάμεων των δύο πλευρών, κατά τη γνωστή κρίση. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κείμενο.

ΜΑΡΔΑΣ: Δεν κρατήθηκαν ανεπίσημα σημειώσεις για το τί συμφωνήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα επίσημο κείμενο, εξ όσων γνωρίζω. Δεν υπάρχει κανένα επίσημο κείμενο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Είπατε ότι δεν υπάρχει κείμενο άλλο και μετά είπατε ότι δεν υπάρχει επίσημο κείμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, δεν υπάρχει κανένα επίσημο κείμενο.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κείμενο άλλο, υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κείμενο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία οδεύουν μάλλον προς τον σχηματισμό Κυβέρνησης Γιλμάζ-Ερμπακάν, δηλαδή σε μια καθαρά ισλαμική Κυβέρνηση. Ερωτώ διότι στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη ανησυχία: Πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσει τα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό, ο σχηματισμός μιας τέτοιας Κυβέρνησης στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση μιας χώρας είναι εσωτερικό πρόβλημα αυτής της ίδιας της χώρας. Εμείς κρίνουμε την κάθε Κυβέρνηση από το πώς ακριβώς αναπτύσσει την πολιτική της έτσι, ώστε να εξασφαλίζει καλές σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας με τη δική μας χώρα. Θα κρίνουμε λοιπόν εκ των πραγμάτων και από τα αποτελέσματα της πολιτικής της και την Τουρκική Κυβέρνηση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα θέλατε να σχολιάσετε τη σημερινή δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να μην αποθαρρύνει άλλες χώρες να υιοθετήσουν τη θέση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το θέμα της Ιμιας θα ήταν καλό να λυθεί στο Δικαστήριο της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μητσοτάκης - εξ όσων γνωρίζω - διατύπωσε μια θέση η οποία είναι - θα έλεγα - σχεδόν ταυτόσημη με τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό, βεβαίως, μας ικανοποιεί γιατί διευρύνει το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, οι οποίες συντάσσονται στην ίδια θέση. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει εκφρασθεί, είναι - όπως γνωρίζετε - κάπως διαφορετική, αρκετά διαφορετική θα έλεγα. Αλλά βεβαίως, βρίσκω την ευκαιρία να πω ότι με ικανοποίηση παρακολουθούμε πως εν συνεχεία της διπλωματικής δραστηριότητας που έχει αναπτύξει η Ελληνική Κυβέρνηση με θετικά αποτελέσματα (όπως επίσης σας είναι γνωστό), ο κ. Εβερτ είχε επαφές στο εξωτερικό και θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των επαφών του αυτών είναι αρκετά ικανοποιητικά. Βεβαίως, επισημαίνω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία) έχει μια καθοριστική επιρροή στην τελική διατύπωση του κειμένου του σχεδίου ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου. Μια διατύπωση η οποία μετήλλαξε τη λέξη "καταδίκη" στην έκφραση "βαθειά ανησυχία" ή "ανησυχία του Ευρωκοινοβουλίου" για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην τελευταία κρίση. Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες να συγκροτήσουμε ένα αρραγές μέτωπο στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Και αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση το επιδιώκει.

ΜΑΥΡΟΣ: Εναν προβληματισμό να αναπτύξω και εγώ, κύριε Υπουργέ: Τον θέτει η σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τον υιοθετώ και εγώ και σας ερωτώ: Γιατί ο κ. Πρωθυπουργός εξήρεσε τη Μόσχα από τον προγραμματισμό των ταξιδίων του, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προς ενημέρωση των ξένων Κυβερνήσεων για τα εθνικά μας θέματα; Και αυτή την ερώτηση την υποβάλλω με δεδομένο ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη που έσπευσε να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Βρίσκω, κατ'αρχήν, την ευκαιρία να επαναλάβω την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη θέση την οποία διατύπωσε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Θέση η οποία είναι ακριβώς σύμφωνη με τη δική μας. Πέραν τούτου, για το συγκεκριμένο ερώτημά σας, έχω να πω ότι ο κ. Πρωθυπουργός έχει υπόψη του να επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες, πέραν των όσων έχει ανακοινωθεί ότι θα επισκεφθεί, προκειμένου να ενημερώσει τις ξένες Κυβερνήσεις για τις ελληνικές θέσεις. Ολα αυτά, γνωρίζετε ότι απαιτούν μια διπλωματική προετοιμασία και στο στάδιο αυτό είμαστε τώρα. Η Μόσχα, ασφαλώς, είναι μια από τις πρωτεύουσες που πρόκειται να επισκεφθεί στον καταλληλότερο χρόνο ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

ΜΑΥΡΟΣ: Μήπως την εξήρεσε, επειδή η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε προεκλογική περίοδο αναμένουσα τον νέο Πρόεδρό της που θα προκύψει από τις κάλπες;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είναι αυτός ο λόγος, κύριε Μαύρο. Ο κ. Πρωθυπουργός ήθελε να αρχίσει - κάνω ένα σχόλιο απλώς - από την ιταλική πρωτεύουσα, γιατί, όπως γνωρίζετε, η Ιταλία ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο. Υπάρχει ακόμη εκεί σε εξέλιξη η διαδικασία σχηματισμού Κυβέρνησης και θεωρήθηκε πως το ταξίδι αυτό δεν θα ήταν αποτελεσματικό, γιατί η ενημέρωση του Πρωθυπουργού πρέπει να είναι βάθους και ουσίας, και όχι η επίσκεψή του να καθίσταται απλώς εθιμοτυπική. Ετσι, λοιπόν, το ταξίδι αυτό δεν έγινε σ'αυτό το χρόνο. Οπως λοιπόν και στη Ρώμη, έτσι και στη Μόσχα αλλά και σε άλλες πρωτεύου- σες, θα ταξιδέψει ο κ. Πρωθυπουργός την κατάλληλη στιγμή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Απασχολεί την Κυβέρνηση θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες και επανέρχομαι: Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Είμαι κατηγορηματικός.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ούτε καν το συζητάει, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Χθες είπατε, "προς το παρόν", κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, "αυτή την ώρα". Με συγχωρείτε, εσείς την ερώτηση την κάνετε φαντάζομαι για το ποιά είναι η πολιτική της Κυβέρνησης τώρα.

ΦΙΛΗΣ: Και για το τί απασχολεί την Κυβέρνηση για αργότερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση. Ούτε κάνει κάποια σκέψη ώστε να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία μετά από πέντε μήνες ή μετά από οκτώ μήνες. Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος που σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε προ ολίγου στους δημοσιογράφους ότι στις 20 - 22/3 ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τα Τίρανα. Με δεδομένη τη χρονική αυτή στιγμή, θα ήθελα ένα σχόλιο από κυβερνητικής πλευράς. Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει και μια πολιτική "Ανοιξη" στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ενίσχυση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Αλβανία. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης αυτών των σχέσεων. Θεωρούμε ότι οι σχέσεις αυτές μπορούν να αναπτυχθούν στο άριστο δυνατό επίπεδο εφόσον και η Κυβέρνηση της Αλβανίας σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας η οποία ζει εκεί. Και εμείς θα κάνουμε ο,τιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ενισχυθούν και οι δεσμοί της φιλίας και της συνεργασίας με την Αλβανία στη βάση μιας σωστής αντιμετώπισης των θεμάτων που απασχολούν τη μειονότητα στην Αλβανία.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Μπέης χθες αμφισβήτησε το ex officio δικαίωμα του Πρωθυπουργού να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ενα σχόλιο παρακαλώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω να αμφισβήτησε ο κ. Μπέης ο,τιδήποτε. Ο κ. Πρωθυπουργός είναι Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι Οργανο το οποίο λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Ο,τιδήποτε λοιπόν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους μας βρίσκει σύμφωνους και εμάς. Δεν έχουμε τίποτε άλλο να διατυπώσουμε ως σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι ένα διακεκριμένο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να θέσει - με ιδιόμορφο έστω τρόπο - θέμα για συζήτηση που αφορά τις πρόωρες εκλογές, δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση, τί πολιτικά αποτελέσματα έχει αυτή η πρωτοβουλία του κ. Μπέη;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία κατ' επανάληψη έχουν διατυπώσει τις προσωπικές τους απόψεις. Εμείς, δεν έχουμε κανένα λόγο να διατυπώσουμε σχόλια επί των προσωπικών απόψεων που κάθε φορά εκφέρονται. Εχουμε όμως κάθε λόγο να κάνουμε σαφή τη θέση της Κυβέρνησης. Και η θέση της Κυβέρνησης σας είναι γνωστή.

ΦΙΛΗΣ: Δεν δυσκολεύει το έργο της Κυβέρνησης μια συζήτηση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, αν πούμε ότι προκύπτουν προβλήματα από την ανάπτυξη τέτοιων συζητήσεων ή τη διατύπωση τέτοιων προτάσεων, θα πρέπει να οδηγηθούμε για να τα αντιμετωπίσουμε, κατά τη γνώμη σας, στο άλλο άκρο και να απαγορεύσουμε την έκφραση οποιασδήποτε άποψης. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Κάθε άποψη μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα εις την Ελλάδα. Είμαστε υπέρ αυτής της θέσης. Και η Κυβέρνηση έχει τη δική της άποψη και την εκφράζει με λόγους και με πράξεις.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ανεξάρτητα από αυτό που λέει ο κ. Μπέης, κατά τη γνώμη της Κυβερνήσεως, η άποψη ότι για την πρόωρη προσφυγή σε εκλογές χρειάζεται γνώμη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, συμβαδίζει με τις διατάξεις του Συντάγματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σύνταγμα έχει ρητές διατάξεις αλλά εν πάση περιπτώσει αυτή την ώρα δεν θα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση για ένα πολύ απλό λόγο: Η Κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει καθόλου θέμα πρόωρων εκλογών.

ΜΑΡΔΑΣ: Χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκε μια πειθαρχική ποινή σε δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ψήφισαν τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Πώς το σχολιάζει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις που παίρνουν Κομματικά Οργανα. Και δεν έχει κανένα λόγο να σχολιάσει επί της ουσίας τις αποφάσεις αυτές. Απλώς, εγώ σημειώνω ότι η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη.

ΜΑΡΔΑΣ: Είπατε προηγουμένως, ότι η Κυβέρνηση στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και λειτουργεί στα πλάισια του Συντάγματος και των νόμων. Θέλω να σας ρωτήσω, δεν σας ενοχλεί αυτή η αντίφαση το ότι οι βουλευτές επικαλούνται το άρθρο περί απεριορίστου γνώμης και ψήφου, του Συντάγματος. Δεν είναι εικόνα ανιτσυνταγματική αυτή η ποινή που επιβάλλει ένα Κομματικό Οργανο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θέλω να το σχολιάσω. Απλώς, μόνο μπορώ να πω ότι με τη δική σας λογική, επεκτείνοντάς την, μπορώ να βγάλω το συμπέρασμα ότι οι βουλευτές, αυτοί που είναι του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να στηρίξουν μια Κυβέρνηση που είναι του ΠΑΣΟΚ, όπως εσείς τη χαρακτηρίσατε επίσης.

ΦΙΛΗΣ: Είχα θέσει μια ερώτηση προχθές, εάν ο κ. Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον κ. Κολ θα θέσει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα του κατοχικού δανείου είναι ένα άλλο θέμα από το θέμα των αποζημιώσεων σε ιδιώτες.

ΦΙΛΗΣ: Και τα δύο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα θέματα είναι ανοικτά. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Το θέμα βέβαια των αποζημιώσεων σε ιδιώτες είναι ένα θέμα το οποίο έχει πάρει το δικαστικό δρόμο με πρωτοβουλία των όσων έχουν θιχθεί. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση από την άλλη, το θέμα του κατοχικού δανείου έχει υπόψη της να το συζητήσει γιατί εκ των πραγμάτων έχει τεθεί ως ένα θέμα που αφορά τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν θα συζητηθεί αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιό θέμα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Του κατοχικού δανείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι άλλο το θέμα των αποζημιώσεων, άλλο το θέμα του δανείου.

ΦΙΛΗΣ: Του δανείου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κοιτάξτε, όλα τα θέματα εκ των πραγμάτων έχουν τεθεί. Η συζήτηση που θα έχει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα αφορά όπως καταλαβαίνετε, ιδιαιτέρως την προβολή των ελληνικών θέσεων εν σχέση με την πρόσφατη ελληνο-τουρκική κρίση. Από εκεί και πέρα, όποια θέματα τεθούν και από την άλλη πλευρά, εμείς θα τα συζητήσουμε.

ΜΑΥΡΟΣ: Στην Κρήτη προχθές κατατέθηκαν 696 αγωγές για αποζημιώσεις. Είναι πανελλήνιο το φαινόμενο. Στη Βοιωτία υπάρχει επίσης μεγάλος αριθμός από τέτοιες αγωγές. Αναμένονται αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Θα τις υποστηρίξει πολιτικά η Ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να υπερασπι- στούν συμφέροντα δικά τους τα οποία θεωρούν ότι έχουν θιγεί. Και προφανώς βλέπει με θετικό μάτι την όποια δικαίωση των προσφυγών αυτών εφόσον διαπιστωθεί - από συγκεκριμένο όμως όργανο που έχει επί τούτοις αρμοδιότητα - ότι πράγματι έχουν θιγεί πολίτες και πρέπει να δικαιωθούν.

ΜΑΥΡΟΣ: Στις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφέρομαι. Αν θα τις υποστηρίξει πολιτικά η Ελληνική Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποια είναι απόφαση του δικαστηρίου για μας θα είναι μια σεβαστή απόφαση. Αν έχουμε τελειώσει, να σας πω ότι άυριο μετά την ενημέρωση θα ήθελα να πιούμε ένα ποτό μαζί και να συζητήσουμε λίγο, μια και κλείνουμε ένα μήνα περίπου. Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 15 February 1996 - 14:03:48