Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 30-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 30/01/1996

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ κ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

ΡΕΠΠΑΣ: Γειά σας! Οπως γνωρίζετε, πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που έγινε στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί κύριοι Τσοχατζόπουλος, Αρσένης, Πάγκαλος, Παπαντωνίου, ο ομιλών και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης.

Η σύσκεψη αυτή ασχολήθηκε με το γνωστό θέμα που έχει προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για το οποίο ευθύς αμέσως θα έχετε ενημέρωση από τους κυρίους Υπουργούς. Και αμέσως μετά θα έχουμε τη δυνατότητα με δυο - τρείς ερωτήσεις στον καθένα, να ολοκληρώσου- με τη συζήτησή μας.

Παρακαλώ και για λόγους πολιτικούς λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας του θέματος, αλλά και για λόγους πρακτικούς λόγω του συνωστισμού που υπάρχει σε αυτό το χώρο, να υπάρξει μια τάξη ώστε με τον καλύτερο τρόπο να διεξαχθεί η συζήτησή μας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γεράσιμος Αρσένης έχει το λόγο.

ΑΡΣΕΝΗΣ: Οπως ξέρετε, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, χρειάζεται λεπτούς χειρισμούς, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Και θα ζητήσουμε και από σας να βοηθήσετε στο έργο, στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης αυτής της κρίσης.

Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: Γύρω από τη βραχονησίδα Ιμια υπάρχει αυξημένη παρουσία του πολεμικού στόλου της Τουρκίας. Υπάρχει φυσικά και ανάλογη παρουσία από τη δική μας τη μεριά.

Σήμερα πλοίο του τουρκικού στόλου παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα. Ειδοποιήθηκε να απομακρυνθεί, δεν έχει απομακρυνθεί μέχρι στιγμής. Επίσης ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας παραβίασε τον εναέριο χώρο μας και έκανε μια πτήση πάνω από τη βραχονησίδα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στοιχείο ιδιαίτερης κινητοποίησης, πέρα από τις δυνάμεις που έχουν εμφανισθεί σήμερα το πρωί.

Οι τουρκικές δυνάμεις αποτελούνται από μια φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, δυο πυραυλακάτους, δυο περιπολικά. Υπάρχει και μια άλλη φρεγάτα σε μεγάλη σχετικά απόσταση.

Η δική μας παρουσία είναι ανάλογη και κάπως πιο έντονη.

Εμείς δεν κλιμακώνουμε σ' αυτή την κρίση, δεν αυξάνουμε την παρουσία μας στην περιοχή, παρά μόνον όταν αυξάνεται και η πολεμική παρουσία από την άλλη μεριά.

Η βραχονησίδα Ιμια είναι ελληνική. Και όπως θα σας εξηγήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει και ιστορικό γι' αυτό.

Είναι καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας να υπερασπίσουν το έδαφος της πατρίδας, τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο, όταν υπάρχει απειλή. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από τη δική μας τη μεριά και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή.

Δεν επιθυμούμε την κλιμάκωση της κρίσης. Εάν η άλλη μεριά είναι ειλικρινής και επιθυμεί την αποκλιμάκωση της κρίσης, αυτό που έχει να κάνει είναι να απομακρύνει τις δυνάμεις της από την περιοχή, από τα χωρικά μας ύδατα, από τον εναέριο χώρο. Η αποκλιμάκωση αυτή θα επιφέρει μια διαφορετική κατάσταση στην όλη περιοχή.

Τώρα όσον αφορά τη βραχονησίδα: η βραχονησίδα αυτή φρουρείται από δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας, ακριβώς διότι είχαμε το συμβάν εδώ και δυο μέρες, όπου δυο "δημοσιογράφοι" με εγνωσμένο παρελθόν σε εθνικιστικές κινήσεις εις βάρος της Ελλάδος, πήγαν παράνομα στο νησί και υπέστειλαν την ελληνική σημαία.

Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να έχει περάσει και στην άλλη μεριά, στη μεριά της Τουρκίας.

Εμείς δεν επιθυμούμε την ένταση. Επιθυμούμε συνθήκες καλής γειτονίας. Και ελπίζω να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού από την περιοχή και η κατάσταση να επανέλθει σε μια ομαλότητα.

Αυτά έχω να σας πω.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ τον κ. Υπουργό Εξωτερικών να λάβει το λόγο.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, όπως είναι σαφές τώρα, μετά τις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις της Πρωθυπουργού της Τουρκίας κας Τσιλέρ και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μπαϋκάλ και τις επιχειρησιακές κινήσεις που σας περιέγραψε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, η Τουρκία επιδιώκει μέσα από αυτό το επεισόδιο να υποχρεώσει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση γύρω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα αρνείται Συμφωνίες και Συνθήκες που ίσχυσαν χωρίς καμμία αμφισβήτηση μέχρι τώρα, χωρίς η ίδια η Τουρκία ποτέ να τις έχει αμφισβητήσει. Συμφωνίες και Συνθήκες μέσα στα πλαίσια των οποίων έζησαν οι ντόπιοι πληθυσμοί και διενεργήθηκαν από κρατικά όργανα και από ιδιώτες πλήθος πράξεων, άπειρο πλήθος πράξεων κυριαρχίας.

Οταν συνέβη το επεισόδιο της 25ης Δεκεμβρίου, παρά την ενόχληση που υποστήκαμε τότε από τις τουρκικές αρχές, προσπαθήσαμε να μην κλιμακώσουμε το θέμα, διότι δεν επιθυμούμε την ένταση και τη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στις σχέσεις των δυο χωρών.

Αυτό καθ'εαυτό το επεισόδιο μεμονωμένο, δεν είχε μεγάλη σημασία. Και επιμένω επ' αυτού, παρ' όλο ότι πρόσφατα αυτή η φράση μου εθεωρήθη καλό να γίνει αντικείμενο επίθεσης από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και έτσι έπρεπε να αντιμετωπισθεί από την Ελλάδα.

Είχα, όμως, διατυπώσει και στις δύο πρώτες συνεντεύξεις μου - πολλοί από σας είσαστε παρόντες στο Υπουργείο Εξωτερικών - την άποψη ότι υπάρχει η υποψία και ο κίνδυνος όπως έχει συμβεί και με άλλα τέτοια θέματα στο παρελθόν, να είναι απλώς η πρώτη εκδήλωση ενός συνολικού σχεδίου. Φαίνεται ότι πρόκειται γι' αυτή τη δεύτερη ανησυχητική και δυσάρεστη εκδοχή.

Οπως είπε και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, η Ελλάδα είναι βέβαιη για το δίκιο της. Στηρίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Συνθήκες. Και θα κάνει ό,τι μπορεί, με όλα τα μέσα που διαθέτει, για να μην επιτρέψει πράξεις κυριαρχίας σε εδάφη που της ανήκουν.

Δεν επιθυμούμε την ένταση. Η αποκλιμάκωση είναι ευχερής. Η ένταση έχει προκληθεί από την παρουσία των στρατιωτικών μονάδων της Τουρκίας. Με την απομάκρυνσή τους, το κλίμα θα βελτιωθεί και το γεγονός θα πάρει τις πραγματικές διαστάσεις του.

Σε ό,τι αφορά τα επιχειρήματα των Τούρκων, είναι πραγματικά τέτοια που δεν αντέχουν σε καμμιά σοβαρή κριτική.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το Πρωτόκολλο του 1932 (μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας, όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από την Τουρκία στην Ιταλία) που προβλέπει ρητά και περιγράφει ότι το θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών είναι στο μέσον της απόστασης μεταξύ της νησίδας ΚΑΤΟ που ανήκει στην Τουρκία και της νησίδας ΙΜΙΑ (που περιήλθε στην Ιταλία) δεν ισχύει, διότι - όπως λέγουν - δεν κατετέθη, δεν επρωτοκολλήθη ποτέ στον Οργανισμό της Κοινωνίας των Εθνών, όπου είχε κατατεθεί η κύρια Συμφωνία. Πρόκειται για ένα ανάξιο διαψεύσεως και γελοίο επιχείρημα.

Το Καταστατικό της Κοινωνίας των Εθνών ορίζει ρητά ότι η πρωτοκόλληση αφορά μόνο τις κύριες Συμφωνίες και ότι πρόσθετα Πρωτόκολλα, τεχνικά κείμενα, χάρτες κ.λπ., δεν πρωτοκολλούνται.

Εχω εδώ και το σχετικό άρθρο του Οργανισμού της Κοινωνίας των Εθνών, είναι το άρθρο 18 του Καταστατικού της, που προβλέπει αυτό ακριβώς που σας λέω. Δεν είναι δυνατόν οι Τούρκοι να μην γνωρίζουν ποιά είναι η νομοθεσία της Κοινωνίας των Εθνών, ούτε ποιά ήταν η πρακτική τότε για όλες τις Συμφωνίες που έχουν πρωτοκολληθεί.

Ο δεύτερος ισχυρισμός ότι δηλαδή οι Συμφωνίες έγιναν μέσα στο πολιτικό κλίμα της εποχής πριν από τον πόλεμο (τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) και ότι η Τουρκία δεν συμμετείχε στη Συμφωνία των Παρισίων του 1947 (δυνάμει της οποίας μετεβιβάσθη η κυριαρχία των Δωδεκανήσων από την Ιταλία στην Ελλάδα) είναι ακόμη πιό καταφρονητέος. Διότι αλλίμονο αν οι χώρες διεθνώς αναγνώριζαν μόνο τις Συμφωνίες στις οποίες συμμετέχουν και μάλιστα αν μπορούσαν εκ των υστέρων να αμφισβητούν όλες τις Συμφωνίες στις οποίες δεν συμμετείχαν ή δεν έδωσαν τη γνώμη τους. Σ' αυτές τις Συμφωνίες, η Τουρκία δεν έχει εκφράσει άποψη, διότι δεν διενοήθη να το κάνει, όπως δεν διενοήθη να το κάνει επί σειρά ετών διότι ουδεμία αξίωση έχει εγείρει επί των νησίδων αυτών και επίσης γιατί ο πληθυσμός αυτής της περιοχής ζούσε σαφώς - και οι Τούρκοι και οι Ελληνες - με εμπεδωμένη τη συνείδηση ότι η νησίδα Ιμια είναι τμήμα του ελληνικού εδάφους.

Αλλά αν χρειασθούν και επιχειρήματα άλλα - είναι μόνον η αρχή και θα συμβούλευα το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών να μην προχωρήσει περαιτέρω στο δρόμο της γελοιοποίησης με τέτοιου είδους νομικίστικα επιχειρήματα - έχω εδώ (και σας έχω κάνει και μερικές φωτοτυπίες, για να τις χρησιμοποιήσετε ή να τις αναπαράγετε μετά) αυτό το έντυπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που έχει εκδοθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 1954. Είναι η ετήσια έκθεση για την κίνηση των πλοίων στα στενά της Τουρκίας. Εκεί υπάρχει και επιχειρηματολογία και υπάρχει και χάρτης (ο κ. Υπουργός δείχνει το χάρτη στους δημοσιογράφους) όπου βεβαίως δεν υπάρχει η νησίδα Ιμια, αλλά όπου εδώ ακριβώς όπου είναι η Κάλυμνος (ο κ. Υπουργός δείχνει στους δημοσιογράφους το σημείο) η συνοριακή γραμμή είναι ακόμα κοντύτερα στην ακτή της Τουρκίας, απ' ό,τι συνήθως στους δικούς μας χάρτες. Ακολουθούν ακριβώς τη γραμμή που εμείς δεχόμαστε τόσα χρόνια ότι υπάρχει και οι Τούρκοι επίσης, χωρίς να την αμφισβητήσουν. Οι ίδιοι, λοιπόν, οι Τούρκοι σε δικό τους χάρτη, όπου όλα τα τοπωνύμια είναι τουρκικά, έχουν χαράξει τη συνοριακή γραμμή σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως εμείς ισχυριζόμαστε σήμερα ότι ισχύει.

Και βεβαίως σας είπα ότι είναι το πρώτο κείμενο που εμφανίζουμε, έχουμε μια σειρά άλλων κειμένων. Και θα συμβουλεύαμε την Τουρκία να σοβαρευθεί, να αφήσει αυτά τα επιχειρήματα, να σταματήσει τη διεκδίκηση του εδαφικού μας χώρου και την απειλή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και να συμβάλει μαζί μας στην ειρήνευση της περιοχής για την αποτροπή λυπηρών γεγονότων.

Εχουμε πρόθεση να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο όλες τις προσπάθειες για την ειρηνική διαβίωση όλων των Βαλκανικών λαών. Δεν θέλουμε την ένταση. Αλλά δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα βήμα στα δικαιώματα που θεωρούμε ότι μας ανήκουν, θεωρούμε ότι ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, θα ήθελα να υποβληθούν δύο - τρείς ερωτήσεις σε κάθε Υπουργό σε ήρεμο τόνο και με τάξη, ώστε η συζήτησή μας να είναι ουσιαστική.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Η ερώτηση απευθύνεται και στους δύο Υπουργούς. Αν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και η Τουρκία πράγματι αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις, πόσο ανησυχητικό είναι για την Κυβέρνηση, το ότι το STATE DEPARTMENT χθες έσπευσε να θέσει περίπου σε ίση μοίρα Ελλάδα και Τουρκία και να υιοθετήσει τη θέση για επίλυση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων;

ΑΡΣΕΝΗΣ: Το ζητούμενο είναι η αποκλιμάκωση. Η ευθύνη είναι στη μεριά της Τουρκίας. Δεν υπάρχει ζήτημα διαλόγου σε θέματα που αφορούν κυριαρχικά μας δικαιώματα και ελληνικό έδαφος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε ανύποπτο χρόνο, είχε κάνει μία προφητική δήλωση, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1995. Είχε κατηγορήσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι μας σπρώχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητήσουμε "πακέτο" το Αιγαίο. Εκτιμάτε ότι τον επιβεβαιώνουν τα γεγονότα και τί υπόψη του είχε ο κ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι ο κ. Πάγκαλος σήμερα μίλησε για εκδήλωση συνολικού σχεδίου;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους με ρωτάτε, γιατί τα άλλα τα είπατε μόνος σας. Δεν μπορώ να τα διαψεύσω. Οι Αμερικανοί, πράγματι, έχουν τη θέση που και ο συνάδελφός σας περιέγραψε, στο ερώτημα που απάντησε ο κ. Αρσένης.

Σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου, τους οποίους ενημέρωσα χθες, σε κατ'ιδίαν συζητήσεις και συνολικά τους ενημέρωσε το Υπουργείο και προχθές και σήμερα, για δεύτερη φορά, καλώντας όλους τους πρέσβεις στο Υπουργείο, δεν έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει κατανόηση και ανοχή του κλίματος στην Ευρώπη για τις τουρκικές ενέργειες και πρωτοβουλίες.

Αντίθετα, νομίζω ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για την Τουρκία στην Ευρώπη και βεβαίως μπορούν να υπολογίζουν σε δραστική αλλαγή της ελληνικής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως γνωρίζετε, πρόσφατα, κάναμε μία σημαντική χειρονομία προς την πλευρά της Τουρκίας για να διευκολύνουμε, λαμβανομένων υπόψη και των εσωτερικών εξελίξεων και καταστάσεων που υπάρχουν στην Τουρκία, την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Διαπιστώνουμε τώρα ότι αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που δεν μας επιτρέπει να έχουμε ελπίδες για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δεν μπορούν να στηριχθούν στη βία και την απειλή βίας.

ΛΙΑΡΟΣ: Αντιμετωπίζετε τώρα, κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, να ασκηθεί τώρα το κυριαρχικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 μίλια;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Το επεισόδιο που αντιμετωπίζουμε, δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 μίλια. Δικαίωμα που διατηρούμε και θα ασκήσουμε, όπως έχουμε παγίως δηλώσει, όταν κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο, για τον απλό λόγο ότι στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν 12 μίλια. Η αιγιαλίτις ζώνη των 6 μιλίων συναντάται σε όλη την έκταση με εκείνη της Τουρκίας. Αρα, δεν είναι με κανένα τρόπο, κάτι που συνδέεται με αυτό το θέμα.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση για τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας: Κύριε Υπουργέ, αληθεύει η πληροφορία ότι ο στόλος μας ετοιμάζεται να καταπλεύσει στα Δωδεκάνησα;

ΑΡΣΕΝΗΣ: Και το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Και πράγματι, ένα τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού έχει αποπλεύσει από το ναύσταθμο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Από την Ελληνική Κυβέρνηση, κύριε Πάγκαλε, ζητήθηκε διαμεσολάβηση τρίτων παραγόντων για το συγκεκριμένο θέμα;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Οχι, δεν έχει ζητηθεί διαμεσολάβηση από κανέναν. Αλλά ενημερώσαμε τους Διεθνείς Οργανισμούς που μπορεί να έχουν άποψη, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση (δηλαδή την Προεδρία και την Επιτροπή), ενημερώσαμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το ΝΑΤΟ. Και ενημερώσαμε τις μεγάλες χώρες, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα προχωρήσουμε σε μία ενημέρωση και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών, αμέσως μόλις επιστρέψω στο Υπουργείο.

ΑΔΑΜ: Η ερώτηση απευθύνεται προς τους δύο Υπουργούς. Θα ήθελα αν μπορείτε να αξιολογήσετε ποιοτικά την κρίση αυτού του γεγονότος σε σχέση με την κρίση του Μαρτίου 1987.

Εάν, δηλαδή, είναι όμοια ποιοτικά ή ο βαθμός της κρίσης ήταν μεγαλύτερος τότε ή τώρα. Εάν η απάντησή σας είναι καταφατική, ότι αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο γεγονός, έχετε αντιμετωπί- σει από τώρα το ενδεχόμενο να υπάρξει μπροστά μας το φαινόμενο ενός νέου Νταβός;

ΑΡΣΕΝΗΣ: Οι δύο κρίσεις δεν είναι συγκρίσιμες από πολλές πλευρές. Ελπίζουμε ότι αυτή η κρίση θα μπορέσει να αποκλιμακωθεί. Δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου για το θέμα που έχει προκύψει. Δεν μπορεί να συζητηθεί με τη γείτονα χώρα θέμα που αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η βραχονησίδα Ιμια είναι ελληνική. Ο χώρος, ο θαλάσσιος, γύρω από τη βραχονησί- δα είναι ελληνικός. Δεν μπορούν να συζητηθούν αυτά τα θέματα σε ένα διάλογο.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θέλω να πω κάτι σχετικά με αυτό. Η ποσοτική εκτίμηση της ποιότητας ενός γεγονότος είναι δισεπίλυτο μαθηματικό πρόβλημα, σχεδόν τόσο όσο και ο τετραγωνισμός του κύκλου. Αλλά, σε ό,τι αφορά το Νταβός, έχω τις εξής παρατηρήσεις:

Πρώτον, το "Νταβός" διεξάγεται σήμερα και αύριο, επομένως, το επόμενο θα είναι σε ένα χρόνο.

Το δεύτερο είναι ότι όλες οι συμφωνίες που ξεκίνησαν από το Νταβός, δεν τηρήθηκαν από την τουρκική πλευρά. Ακόμα και η στοιχειώδης - που όλοι νομίσαμε, εμού περιλαμβανομένου - συμφωνία για την κατάργηση του ρατσιστικού και χιτλερικού νόμου της Τουρκίας που απαγόρευε την τέλεση εθνικών δικαιοπραξιών στους Ελληνες πολίτες, στους πολίτες ελληνικής καταγωγής, ενώ καταργήθηκε τυπικά, εφαρμοζόταν στην πράξη από τα δικαστήρια, με βάση μυστικές οδηγίες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Υπουργείου Ασφαλείας. Και αυτό γιατί η Τουρκία δεν έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Κράτους Δικαίου.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, υπήρξε σήμερα συνάντηση του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα με την τουρκική ηγεσία;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Ο Πρέσβης κ. Νεζερίτης είδε τον Υφυπουργό κ. Οϊμέν.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Και τί μας απάντησαν;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μας απάντησαν τις γνωστές τους θέσεις.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω εάν όλο αυτό το επεισόδιο το συνδυάζετε με την επικείμενη επίσκεψη Χόλμπρουκ. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος της ερώτησής μου. Και το δεύτερο είναι: πότε άρχισε η κινητοποίηση στα δύο Υπουργεία, Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών;

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η σημερινή κινητοποίηση, εννοείτε;

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Ναι.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Στις 4.30 το πρωί. (Προς τον κ. Αρσένη): Ετσι δεν είναι;

ΑΡΣΕΝΗΣ: Ναι, στις 4.30 π.μ.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Και για τον κ. Χόλμπρουκ;

ΑΡΣΕΝΗΣ: Δεν μπορούμε να κάνουμε συσχετισμούς. Γνωρίζουμε τις προθέσεις ορισμένων κύκλων να προωθήσουν έναν ελληνοτουρκικό διάλογο. Είναι γνωστές και οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μπορώ να σας πω τί συμβαίνει με τον κ. Χόλμπρουκ, για να μην αναπτύξετε το θέμα.

Ο κ. Χόλμπρουκ, κατά πάσα πιθανότητα, εγκαταλείπει τη διπλωματική υπηρεσία στο τέλος του μηνός. Εχει εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί τις τρεις πρωτεύουσες για να μας περιγράψει τις ιδέες του γύρω από το Κυπριακό ζήτημα, όχι συνολικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχει κάπου πει ότι ακόμη και αν μέχρι τότε δεν υπάρξει Κυβέρνηση στην Τουρκία, ενδεχομένως μπορεί να επισκεφθεί μόνο την Αθήνα και τη Λευκωσία για να αποχαιρετήσει τους φίλους του. Αυτό είναι το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτουμε περί του κ. Χόλμπρουκ.

Καθώς επίσης, και ότι θα προσληφθεί σε μια πολύ μεγάλη θέση και με πολύ μεγάλο μισθό!

ΑΡΣΕΝΗΣ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Θα είμαστε αύριο, πάλι, μαζί.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Tuesday, 30 January 1996 - 9:47:57