Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 24-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24.1.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
* Πρέπει να σας πω ότι έγινε συνάντηση σήμερα το πρωί του Υπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Ρώσο Πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Νικολαένκο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του δεύτερου, κατά την οποία επιδόθηκαν συγχαρητήρια μηνύματα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Μπόρις Γιέλτσιν προς τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη και του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Πριμακόφ προς τον κ. Πάγκαλο. Είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Επί της ανακοινώσεως αυτής: Υπήρξε συζήτηση - πέραν του εθιμοτυπικού χαρακτήρα της συνάντησης - και για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για την κατασκευή του αγωγού;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η πρώτη συνάντησή τους ήταν περισσότερο εθιμοτυπική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τί αντικείμενο είχε αυτή η χθεσινή μυστική σύσκεψη μεταξύ των κυρίων Σημίτη - Πάγκαλου και Γείτονα;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι στα πλαίσια της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, ο κ. Πρωθυπουργός είχε χθες συνεργασία με δύο Υπουργούς της Κυβέρνησής του για θέματα αρμοδιότητάς τους. Αντιμετωπίστηκαν τρέχοντα θέματα εν όψει και των Προγραμματικών Δηλώσεων. Και πρέπει να σας πω ότι σε λίγο καιρό, επειδή ακριβώς οι συνεργασίες του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του θα είναι τακτικότατες, οι συνεργασίες και οι συναντήσεις αυτές δεν αποτελούν πλέον είδηση. Και παρακαλώ να μείνουμε σ'αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ηταν κάποιο εθνικό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, να μείνουμε σ'αυτό. Ορίστε, ο κ. Δήμτσας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, δεν τελείωσα εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τελείωσα εγώ!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά εγώ πρέπει να ρωτήσω: Υπήρχε κάποιο εθνικό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή αφορούσε - όπως είπα - θέματα τα οποία απασχολούν την Κυβέρνηση και άπτονται των τομέων, στους οποίους προίστανται οι δύο Υπουργοί οι οποίοι συνεργάστηκαν χθες με τον κ. Πρωθυπουργό. Ορίστε, ο κ. Δήμτσας.

ΔΗΜΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Σημίτης είχε ανακοινώσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος για την 6η Φεβρουαρίου. Χθες, στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ακριβώς επ'αυτού του θέματος, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μία εμπλοκή. Η θέση του κ. Σημίτη για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος την 6η Φεβρουαρίου, ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σημίτης, στις δηλώσεις στις οποίες προέβη αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τη νέα του σύνθεση, δήλωσε ότι βλέπει ως πιθανή ημερομηνία για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ, την 6η Φεβρουαρίου. Και αυτό μετά από

συνεννόηση που θα γίνει και με τα άλλα όργανα του Κινήματος και ανέφερε συγκεκριμένα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει καμμία εμπλοκή. Η σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος θα γίνει. Και νομίζω ότι θα εξασφαλισθούν όλες οι καλύψεις και θα ικανοποιηθούν όλοι οι τύποι - συνταγματικοί και άλλοι - ώστε να μην υπάρχει καμμία αμφισβήτηση για τη σύνοδο αυτή.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα ζητήσει ο κ. Πρωθυπουργός εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά το Σύνταγμα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κόμματος, προεδρεύει ο Πρόεδρος του Κόμματος. Εκ των πραγμάτων, εξ αντικειμένου, η "αιχμή του δόρατος" - θα έλεγα - του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και να λειτουργήσουν συλλογικά και δημοκρατικά τα όργανά μας, είναι ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Το δικαίωμα αυτό, κατά το Σύνταγμα, το έχει ο Πρόεδρος του Κινήματός μας Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει συνεργασία μόνιμη, με την έννοια ότι υπάρχει συμφωνία και υπάρχει κάλυψη και υποστήριξη και υποβοήθηση στο έργο του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο του Κινήματός μας. Και το ίδιο θα γίνει και για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θέσατε.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω δυο πράγματα, όσον αφορά το πρώτο θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ!

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Η πρώτη ερώτηση είναι αν η σύσκεψη η χθεσινή είχε σχέση με τη Γερμανία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η χθεσινή σύσκεψη είχε σχέση με θέματα τα οποία αφορούν τις αρμοδιότητες των δύο Υπουργών.

ΚΙΑΟΣ: Πάλι στο ίδιο: Αυτό που ανακοινώθηκε ότι ήταν σοβαρό εθνικό θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ανακοινώθηκε ότι η σύσκεψη αυτή αφορούσε εθνικά θέματα.

ΚΙΑΟΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, αλλά...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό τα λέει όλα.

ΚΙΑΟΣ: Γι'αυτό το εθνικό θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό τα λέει όλα. Εθνικό θέμα. Ενα τρέχον εθνικό θέμα. Δεν δόθηκε από πουθενά, η δήλωση, η ερμηνεία - αν θέλετε - ότι αφορούσε ένα θέμα που βρίσκεται σε μία οξεία ή έκτακτη εξέλιξη. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να μείνουμε σ'αυτό. Είναι στα πλαίσια των τρεχόντων θεμάτων, τα οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων κάθε φορά Υπουργών της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό είναι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μένουμε σ'αυτό. Δεν υπάρχει άλλη ανακοίνωση επ'αυτού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να γράφουμε ό,τι θέλουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω - και επανέρχομαι σε κάτι που είπα πριν, επειδή έχω απαντήσει - ότι σε λίγο

τέτοιου είδους συνεργασίες δεν θα σας απασχολούν, γιατί δεν θα αποτελούν είδηση. Είναι στα πλαίσια των καθηκόντων του κ. Πρωθυπουργού και των Υπουργών να συνεργάζονται για τα θέματα, τα οποία πρέπει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να μας λέτε, όμως, και το θέμα, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήθελα κι εγώ, όμως, ο διάλογός μας να γίνεται με κάποια τάξη. Με κάποιο τέτοιο τρόπο ώστε κι εσείς να μιλάτε όπως εσείς θέλετε κι εγώ να έχω το δικαίωμα να απαντώ όπως νομίζω ότι πρέπει και μπορώ να απαντήσω.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν κάνω το ερώτημα, το οποίο είχα σκοπό να κάνω, εσείς, εν πάση περιπτώσει, γνωρίζετε ποιό είναι το εθνικό θέμα που συζητήθηκε χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Το εθνικό θέμα το γνωρίζουν οι μετασχόντες σ'αυτή τη σύσκεψη.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα: Επειδή και η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥ- ΠΙΑ" το έχει πρώτο θέμα της σήμερα, αναφέρεται σε "ένα εθνικό θέμα", κάνει εντύπωση η απουσία του Υπουργού Αμυνας από αυτή τη σύσκεψη. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκρίθη ότι το θέμα που είχε η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών συγκεκριμένων προσώπων: του Πρωθυπουργού και των δύο Υπουργών. Ορίστε, ο κ. Γαργαλάκος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οι κανόνες της διαφάνειας, κύριε Υπουργέ, λένε να ανακοινώνεται το περιεχόμενο των συσκέψεων αυτών, εκτός και αν υπάρχει λόγος εθνικού συμφέροντος να μην ανακοινωθεί. Εδώ, υπάρχει μια άρνηση από την πλευρά σας να μας ανακοινώσετε ο,τιδήποτε. Αμα μας λέγατε ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί την μη δημοσιοποίηση, εντάξει, να το καταλάβουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κρίνει ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο επί του συγκεκριμένου θέματος. Ορίστε, ο κ. Μιχαήλ.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, είπατε όταν σας ρώτησαν προηγουμένως οι συνάδελφοι, ότι η χθεσινή συνάντηση αφορούσε θέματα τρέχοντα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργών. Καλοπροαίρετα δίνοντας την απάντησή σας, γιατί χθες δεν ανακοινώσατε ακριβώς αυτό που σήμερα μας λέτε και ανακοινώσατε "εθνικό θέμα"; Διαπιστώνουμε μία απόκλιση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία απόκλιση. Είναι αυτονόητο ότι τα θέματα που απασχολούν κάποιους Υπουργούς, οι οποίοι συναντώνται και συνεργάζονται, θα είναι θέματα της αρμοδιότητάς τους. Αυτό δεν χρειάζεται να το συμπεράνουμε, είναι αυτονόητο.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Οταν τέμνονται οι αρμοδιότητες του Υπουργού Εξωτερικών και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ευλόγως, δημιουργείται μία ανησυχία στην κοινή γνώμη, ό,τι δηλαδή εκφράστηκε σήμερα με δημοσιεύματα, ό,τι μεταδίδεται από τους σταθμούς. Η Κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ή να δώσει μια εξήγηση για όλο αυτό το θόρυβο που δημιουργείται;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη - μεγάλη μάλιστα ανάγκη - να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Δεν αισθάνεται καμμία ανάγκη να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για ένα θέμα που θεωρεί ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το χειριστεί με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει μέχρι τώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι δεν δώσατε στο θέμα αυτό την ερμηνεία

ότι το θέμα είναι σε οξεία ή έκτακτη εξέλιξη. Ερωτώ λοιπόν: Είναι θέμα ρουτίνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα ρουτίνας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Για την έκδοση του Γιουγκοσλάβου... (στη συνέχεια δεν ακούγεται ευκρινώς).

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σας άκουσα πολύ καλά, αλλά νομίζω ότι κατάλαβα την ερώτησή σας, απολύτως. Η Ελληνική Κυβέρνηση έπραξε σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σύμφωνα με την Ελληνο-βελγική Συμφωνία του 1901. Υπάρχει βούλευμα αμετάκλητο του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς και βάσει αυτού εκδίδεται στη Γιουγκοσλαβία ο περί ου ο λόγος. Αλλωστε, στα πλαίσια και της Δικονομίας και της Συμφωνίας για την οποία μίλησα πριν, προβλέπεται ότι ο ζητούμενος προς έκδοση μπορεί να εκδοθεί με επιλογή της χώρας στην οποία συνελήφθη, στη χώρα της οποίας έχει την ιθαγένεια. Και αυτό έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Πολύ περισσότερο που και το θύμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει την ίδια ιθαγένεια.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν στη χθεσινή σύσκεψη μετείχατε και εσείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν συμμετείχα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Την Κυριακή που μας πέρασε (21.1.), πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Κυβέρνηση, υπήρξε μία συνάντηση των κυρίων Αρσένη και Παπούλια για ένα σοβαρότατο εθνικό θέμα, όπως είχαν δηλώσει και οι δύο. Η Κυβέρνηση, βέβαια, η σημερινή είναι μια συνέχεια της προηγουμένης. Γνωρίζετε ποιό είναι το θέμα αυτό της σύσκεψης της Κυριακής, που μεταφέρθηκε εν συνεχεία από το σπίτι του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο Υπουργείο Εξωτερικών; Εχει σχέση με το χθεσινό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω ειδική ενημέρωση επί του θέματος αυτού. Ο κ. Λασκαρίδης έχει το λόγο.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει την πρόθεση να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μήπως θα επιδιώξει κάποια νέα επαφή με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός θα έχει αύριο ( 25.1.) συνάντηση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευ- τικής Ομάδος. Θα απασχοληθούν με θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Και ανά πάσα στιγμή, είναι πιθανό και δυνατό να υπάρξει αυτή η συνάντηση - στην οποία αναφερθήκατε - γιατί αυτό είναι δεδομένο στα πλαίσια της λειτουργίας των κοινοβουλευτι- κών, κυβερνητικών και κομματικών οργάνων. Το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο, όπως έχω πει κατ'επανάληψη. Ορίστε, ο κ. Οικονομίδης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου - και δεν έχει να κάνει μόνο με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά και με δηλώσεις μελών του σήμερα στα Μέσα Ενημέρωσης - ειπώθηκε ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση δεν έχουν το δικαίωμα να επιληφθούν θεμάτων, όπως εκείνο της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, γιατί δεν περιλαμβάνο- νται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αυτό, πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σχολιάζω πολύ απλά: Το ΠΑΣΟΚ με τα όργανά του είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, το οποίο ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις και εκεί εκφράζονται ελεύθερα οι απόψεις των μελών των οργάνων του. Και οι θέσεις για τα επί μέρους θέματα της Κυβέρνησης - για την οποία εγώ ομιλώ αυτή τη στιγμή - σας είναι απολύτως σαφείς και γνωστές:
* Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα εκλογικού νόμου.
* Δεν αντιμετωπίζουμε θέμα μη εξάντλησης της κυβερνητικής μας θητείας για ολόκληρη την τετραετία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν αναφερόμουν στο αν σας απασχολεί, αλλά στο αν έχετε το δικαίωμα να απασχοληθείτε ως Κυβέρνηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι στα πλαίσια του ενιαίου ΠΑΣΟΚ, τα όργανα - κοινοβουλευτικά, κυβερνητικά και κομματικά - με τους διακριτούς τους ρόλους, κάθε φορά ασχολούνται με τα θέματα του δικού τους χώρου και της δικής τους αρμοδιότητας. Και υπάρχει συνεργασία, γιατί το πολιτικό κίνημα στο οποίο στηρίζεται αυτή η Κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωρίζετε, η οποία συνεργασία για όλα τα θέματα έχει απαντήσεις και λύσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο θεωρείτε ότι μπορεί να έχει η Κυβέρνηση, αν κρίνει ότι πρέπει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, επειδή χθες στις αποφάσεις του Εκτελεστικού, ήταν να συναντηθεί και ο κ. Σκανδαλίδης με τον κ. Πρωθυπουργό εν όψει των Προγραμματικών Δηλώσεων, η ερώτησή μου είναι αν προσεκλήθη ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού χθες ή αν πρόκειται να προσκαλείται στο πλαίσιο της συνεργασίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μόνιμη, τακτική, ουσιαστική και αποδοτική η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και του Κόμματος, το οποίο εκφράζεται στην κορυφαία του εκπροσώπηση με το Εκτελεστικό Γραφείο. Και νομίζω ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και στη χθεσινή του συνεδρίαση, αλλά και εν συνεχεία θα κάνει τα πάντα, ώστε ιδιαιτέρως, τώρα εν όψει των Προγραμματικών Δηλώσεων, να εξοπλίσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο έργο του.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Επί του συγκεκριμένου: Προσεκλήθη χθες ο κ. Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, κυρία Πουλίδου. Χθες, έγινε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διευκρινιστικά ήθελα να ρωτήσω: Μιλήσατε για όργανα που έχουν διακριτές αρμοδιότητες (κάπως έτσι το είπατε). Εν πάση περιπτώσει, η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αρμοδιότητα του Εκτελεστικού Γραφείου ή της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι θέμα που δεν απασχολεί αυτή την ώρα την Κυβέρνηση. Εξ όσων γνωρίζω, δεν απασχολεί και το ΠΑΣΟΚ. Η θέση μας είναι σαφής και δεδομένη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Τίνος είναι αρμοδιότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει εσωτερικές, καταστατικές λειτουργίες, βάσει των οποίων παίρνει τις αποφάσεις του. Οταν το ΠΑΣΟΚ έχει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα, θα σας γίνει γνωστή. Παρακαλώ, ο κ. Γαργαλάκος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως ξέρετε, κύριε Εκπρόσωπε, αν η Κυβέρνηση προτίθεται, στο άμεσο χρονικό διάστημα, να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των Δημοσίων Οργανισμών και των Τραπεζών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο απάντησα και χθες. Θεωρώ ότι δεν είναι του παρόντος. Ορίστε, ο κ. Ελενόπουλος.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν εν όψει των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Αρσένη για τα κονδύλια του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας που έχει προαναγγείλει ο κ. Αρσένης. Και δεύτερον αν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αρσένη και τί περιεχόμενο είχε.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα με βάση υποθέσεις. Οι κυβερνητικές δηλώσεις και οι Προγραμματικές Δηλώσεις είναι εν όψει. Και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με όλους τους Υπουργούς, με τις διαδικασίες οι οποίες έχουν προλεχθεί, ώστε οι Προγραμματικές Δηλώσεις να είναι Προγραμματικές Δηλώσεις οι οποίες να εκφράζουν την Κυβέρνηση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει διάσταση απόψεων ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα.

CNN: Ηθελα να ρωτήσω αν η Ελληνική Κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με τη Βόννη σχετικά με μια έρευνα η οποία διεξάγεται για πιθανή ανάμιξη της Intracom με τη ΣΤΑΖΙ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα το οποίο απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έχω τίποτε ειδικότερο να πω, συγκεκριμένα τώρα.

ΔΗΜΤΣΑΣ: Η εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ καλεί σήμερα τον Πρωθυπουργό να παρέμβει σε ένα "σκάνδαλο Λιβάνη, Πετζετάκη και Κατσιφάρα". Πρόκειται να υπάρξει κάποια παρέμβαση κυβερνητική;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η γνώμη, η θέση, το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Είναι δικό της ρεπορτάζ, εκείνη εκφράζει. Εγώ δεν έχω να πω τίποτα αυτή τη στιγμή επί του θέματος αυτού. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μεταδίδεται ότι ο κ. Αθενς ζήτησε από τον Πρόεδρο Κλίντον να διορίσει τον κ. Χόλμπρουκ ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό. Συμφωνεί με αυτό και η Ελληνική Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί τις δραστηριότητες του κ. Αθενς, ο οποίος ως γνωρίζετε είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Οι απόψεις του έχουν ενδιαφέρον. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμιχθούμε στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι και Αρκάς στην καταγωγή, αυτός.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι, υπό μια έννοια, είμαστε Αρκάδες! Απλά, πολλοί δεν το ξέρουν, ακόμα! Μη με κατηγορήσετε για σωβινισμό! Και ειδικά ο κ. Ζερβονικολάκης που είναι Κρητικός!

ΚΑΚΑΒΑΣ: Μιας και μιλάμε για την Αρκαδία, έχετε τίποτα περισσότερο για τα χθεσινά στην Τρίπολη;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, γνωρίζω ότι έγινε ειδική συζήτηση στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εγινε ειδικό briefing για το θέμα αυτό, το συγκεκριμένο. Και εν πάση περιπτώσει έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Και νομίζω ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο σύνολό του.

ΚΙΑΟΣ: Εμεινε αναπάντητη όμως η ερώτηση του συναδέλφου. Συμφωνεί η Ελληνική Κυβέρνηση να μπει ο Χόλμπρουκ ως ειδικός μεσολαβητής;

ΡΕΠΠΑΣ: Λοιπόν, άλλη ερώτηση. Ορίστε, ο κ. Μούρτζης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση συναδέλφου για την έρευνα που διεξάγεται στην χώρα μας είπατε ότι "είναι θέμα που απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν έχω τίποτα να πω τώρα". Ερωτώ λοιπόν: Ποιές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες και αν θα έχετε να πείτε κάτι μετά το πέρας της έρευνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις προηγουμένως. Και θα μείνω σε αυτό, παρακαλώ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να μας προσδιορίσετε το χαρακτήρα των Προγραμματικών Δηλώσεων, αλλά επειδή υπάρχει μια δήλωση του κ. Πάγκαλου ο οποίος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του, πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοστεί λιτότητα, θα ήθελα να ξέρω αν αυτή η άποψη του κ. Πάγκαλου είναι και άποψη της Κυβέρνησης; Και θα ήθελα να σας ζητήσω και ένα σχόλιο για όσα δήλωσε χθες σε ξένη εφημερίδα ο κ. Ανδριανόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Για όσα δήλωσε ο κ. Ανδριανόπουλος, ας ερωτηθεί να διευκρινίσει, αν πρέπει να διευκρινίσει κάτι, ο ίδιος ο κ. Ανδριανόπουλος. Οι απόψεις του κ. Ανδριανόπουλου παρακολου- θούνται από όλους μας και αξιολογούνται αναλόγως. Εγώ έχω να πω για το άλλο θέμα ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς, οι οποίοι με κάποια υπομνήματά τους θέτουν υπ' όψη του Πρωθυπουργού θέματα της αρμοδιότητάς του ο καθένας, προκειμένου να ετοιμαστεί ο Πρωθυπουργός για την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης. Είναι πολύ πρόωρο νομίζω να μιλήσουμε για την κυβερνητική πολιτική, τόσο πολύ εξειδικευμένα - θα είναι και απρεπές ίσως - πριν υπάρξουν οι Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να υποθέσω κύριε Υπουργέ, ότι με την απάντησή σας λέτε περίπου ότι είναι αναρμόδιος να μιλά ο κ. Πάγκαλος για οικονομικά ζητήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς μπορεί να υποθέτετε ό,τι θέλετε. Δεν θα σας το απαγορεύσω εγώ. Ο κ. Πάγκαλος ασφαλώς δεν είναι αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, αλλά κάθε άνθρωπος παραμένει αρμόδιος, ώστε περήφανα και ελεύθερα να λέει τις απόψεις του.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Επειδή κύριε Υπουργέ, και στο σημερινό Τύπο, ένα από τα πρώτα θέματα είναι τα περί συναντήσεων και επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, μήπως η Κυβέρνηση έχει να κάνει σήμερα κάποιες νεότερες διευκρινίσεις για το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ποιό θέμα κ. Λασκαρίδη;

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Πότε έγινε, αν έγινε επικοινωνία κ.λπ. Πάντως υπάρχει ζήτημα επειδή παραμένει και στην επικαιρότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα έχει κλείσει. Δεν έχω να κάνω καμμιά δήλωση. Αυτο όμως που θέλω να κάνω, είναι να δηλώσω ότι ο κ. Χαραλαμπόπουλος έχει την τιμή, την αγάπη και τον σεβασμό όλων μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επ' αυτού, δημιουργείται ένα θέμα κύριε Υπουργέ: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα, χωρίς καν να ερωτηθεί, σε δηλώσεις του. Απέφυγε, όμως - εντέχνως εγώ πιστεύω - να καθορίσει το χρόνο που έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χαραλαμπόπουλο. Εσείς, βγήκατε και είπατε χθες ότι η επικοινωνία έγινε πριν την ανακοίνωση των ονομάτων της Κυβερνήσεως. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος το διαψεύδει κατηγορηματικά, επανήλθε χθες. Ποιός λέει αλήθεια και ποιός ψεύδεται εν πάση περιπτώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα νομίζω ότι έχει απαντηθεί και δεν υπάρχει πλέον θέμα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ψεύδεται ο κ. Χαραλαμπόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει πλέον θέμα. Απάντησα πριν.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, χθες όταν ερωτηθήκατε, δώσατε δυο απαντήσεις. Η πρώτη απάντηση ήταν ότι "ο κ. Χαραλαμπόπουλος εξέφρασε τις απόψεις του και παραμένω σε αυτές". Η δεύτερη απάντηση, σε ερώτηση του κ. Κανελλόπουλου ήταν επί λέξει η εξής: "έγινε η επικοινωνία πριν, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός".

ΡΕΠΠΑΣ: Τί "πριν"; Δεν κατάλαβα.

ΜΙΧΑΗΛ: Πριν την ανακοίνωση της Κυβερνήσεως. Λέτε εσείς. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος επιμένει ότι έγινε μετά. Αυτό διαμορφώνει μια διάσταση απόψεων του πραγματικού γεγονότος. Επιμένετε εσείς στην απάντησή σας ότι έγινε πριν την ανακοίνωση της Κυβερνήσεως η επικοινωνία Σημίτη - Χαραλαμπόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέρχομαι σε όσα είπα χθες και όσα είπα μόλις πριν.

CNN: Πότε θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Νάιλς;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν έχει ορισθεί ακριβής ημερομηνία. Υπάρχει μια συνεννόηση η οποία θα έχει να κάνει με το πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού αλλά και με του κ. Νάιλς που νομίζω ότι για κάποιες μέρες θα απουσιάζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αναβλήθηκε ξαφνικά χθες η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές ότι δεν έπρεπε να γίνει σήμερα, λόγω φόρτου εργασίας του κ. Πρωθυπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός την είχε ζητήσει τη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή - όπως καταλαβαίνετε σ' αυτές τις περιπτώσεις - όταν εκλέγεται ένας νέος Πρωθυπουργός, γίνεται μετά από πρωτοβουλία - αίτημα θα έλεγα - των πρεσβευτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και την αναβολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά από συνεννόηση, και οι δυο πλευρές κατέληξαν ότι πρέπει να γίνει κάποια άλλη στιγμή λόγω φόρτου εργασίας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι με την νέα σύνθεση της Κυβερνήσεως, υπήρξε κάποια - κατά κάποιο τρόπο - αναδιάταξη των Υπουργείων. Εχουμε και ένα νέο "Υπερυπουργείο", το Υπουργείο Ανάπτυξης. Εξετάζει ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να κάνει νέα διάκριση αρμοδιοτήτων; Και ειδικά, όσον αφορά τα κοινοτικά κονδύλια, μεταξύ του νέου Υπουργείου Αναπτύξεως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας; Πρόκειται δηλαδή να μεταφερθούν αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο Υπουργείο Αναπτύξεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση αυτή την ώρα. Θα συγκροτηθούν τα κυβερνητικά όργανα και τότε θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Μεταδόθηκε το πρωί από κάποιους ανταποκριτές ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ότι δημοσιεύεται - στους NEW YORK TIMES νομίζω - σχόλιο για την Ελλάδα και μέσα σε αυτό μια δήλωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος κάνει λόγο για την απόσταση που χωρίζει τη χώρα μας από την Ευρώπη κ.λπ. Υπάρχει τέτοια δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεσθε σε δημοσίευμα των WASΗINGTON TIMES, νομίζω. Ο κ. Σημίτης δεν έχει δώσει καμμία συνέντευξη, δεν έχει κάνει καμμία δήλωση, δεν είχε καμμία επικοινωνία με

ανταποκριτή ή δημοσιογράφο οποιασδήποτε εφημερίδας. Απλώς, του αποδίδεται αυτή η άποψη, έτσι όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της συγκεκριμένης εφημερίδας. Οι θέσεις του κ. Σημίτη, άλλωστε, είναι γνωστές και σαφέστατες.

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για τη στελέχωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, για τη σύνθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής ή άλλων Επιτροπών της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκεκριμένο.

ΜΙΧΑΗΛ: Το "μη συγκεκριμένο" ποιό είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο για το συγκεκριμένο θέμα. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάληξη, δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Για όνομα του Θεού! Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 24 January 1996 - 10:41:48