Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 12-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 12/01/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας. Ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση. Αρχίζουμε αμέσως.
* Μάθημα πρώτον: Περί αλληλογραφίας του... Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!
-Πιστεύω ότι ο κ. Εβερτ θα δώσει επαρκείς εξηγήσεις στο κόμμα του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ορισμένα θέματα, έτσι όπως τα χειρίζεται.
-Ο κ. Εβερτ έστειλε μια επιστολή, η οποία είναι θεσμική, προς τον Πρωθυπουργό. Δεν είναι μια φιλική επιστολή, δεν είναι ευχές. Την έστειλε στον κ. Κρεμαστινό.
-Δεν την έστειλε στον κ. Κρεμαστινό ως Υπουργό, διότι ο κ. Κρεμαστινός είναι αναρμόδιος να την λάβει και να την παραδώσει στον Πρωθυπουργό.
-Δεν την έστειλε στον κ. Κρεμαστινό ως ιατρό, διότι τότε ο κ. Κρεμαστινός θα πρέπει να ανοίξει την εσώκλειστη επιστολή, να την διαβάσει για να δει τί συνέπειες έχει το κείμενο της επιστολής αυτής προς τον άρρωστό του.
-Κατά συνέπεια, όντως, είναι αναρμόδιος και στη μια και στην άλλη περίπτωση.
-Γι' αυτό, ο κ. Εβερτ έπρεπε να ξέρει ότι μια τέτοια επιστολή θα έπρεπε να την στείλει αλλού: Στον αναπληρούντα, π.χ., τον Πρωθυπουργό, στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Οχι μόνον δεν έκανε αυτό, όχι μόνον διέπραξε το λάθος αυτό, αλλά ταυτόχρονα απειλεί με νεότερη επιστολή του και με δηλώσεις του για εισαγγελείς και άλλα τέτοια φληναφήματα, προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις ή προσπαθώντας να δείξει ότι κάνει μια πολιτική, η οποία έχει κάποια στρατηγική τάχα ή κάποια τακτική τάχα, απέναντι στην Κυβέρνηση και απέναντι στις εξελίξεις.
-Ολα αυτά αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι είναι ανεύθυνος ο κ. Εβερτ. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα οποία κάνει και λέει. Είναι γνωστόν ότι θέλει να γίνει Πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι αν κάνει για Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
** Υπάρχει μια φωτογραφία σήμερα σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, μάλιστα δημοσιεύεται η φωτογραφία αυτή και σε πολλές άλλες εφημερίδες, μια φωτογραφία που κάνει και το γύρο της Ευρώπης, του κόσμου και η οποία απεικονίζει έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος κρατά στα χέρια του και επιδεικνύει ένα κομμένο κεφάλι σκοτωμένου Κούρδου. Νομίζω ότι η φωτογραφία αυτή μιλάει από μόνη της, τα λέει όλα εν έτει 1996. Η Τουρκική Κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις, αν υπάρχουν εξηγήσεις, στη διεθνή κοινότητα. Αυτά από πλευράς μου. Είμαι έτοιμος να δεχθώ τις ερωτήσεις σας, οι οποίες θα είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Ορίστε ο κ. Κιάος.

ΚΙΑΟΣ: Στο πρώτο θέμα, επειδή είπατε ότι ο κ. Εβερτ έπρεπε να γνωρίζει πως θα έπρεπε να στείλει την επιστολή του στο Ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Δηλαδή, εάν την έστελνε στη Διευθύντρια του Ιδιαιτέρου Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού, η Διευθύντρια του Ιδιαιτέρου Γραφείου θα την έδινε στον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι άλλο θέμα. Το θέμα είναι που την έστειλε στον κ. Κρεμαστινό. Και ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι "είμαι αναρμόδιος" και ο κ. Εβερτ εξεμάνη και κάνει δηλώσεις και στέλνει άλλες επιστολές κ.λπ. Να την στείλει ο κ. Εβερτ την επιστολή εκεί που πρέπει να την στείλει.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπατε κ. Εκπρόσωπε ότι ο κ. Εβερτ έστειλε την επιστολή στον κ. Κρεμαστινό, δεν την έστειλε όμως στον κ. Κρεμαστινό ως ιατρό, γιατί τότε ο κ. Κρεμαστινός θα έπρεπε να ανοίξει την κλειστή επιστολή, να την διαβάσει για να διαπιστώσει τί συνέπειες θα είχε το κείμενο της επιστολής για τον ασθενή του.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω: Η ενημέρωση που δέχεται ο Πρωθυπουργός, πρέπει να είναι "φιλτραρισμένη", για να μην έχει συνέπειες για την υγεία του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν κατάλαβα. Εχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο Πρωθυπουργός - και το ξέρουμε όλοι μας - και άρρωστος είναι - το γνωρίζει όλη η χώρα, το ξέρει όλος ο κόσμος - και επίσης έχουμε πει ότι εξαρτάται από τους γιατρούς, για τις συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουρ- γός και για τις συνομιλίες. Δεν το έχουμε αποκρύψει αυτό, είναι μια πραγματικότητα. Και το ξέρει και ο κ. Εβερτ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην ψυχολογία του Πρωθυπουργού κ.λπ., η συνάντηση των "θεσμικών", που θα πάνε να του ζητήσουν την παραίτηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν σχολιάζω την ερώτησή σας. Για τη συνάντηση έχουμε πει ότι ελπίζουμε και προσπαθούμε να δοθεί η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να έχει τις συναντήσεις και την ενημέρωση που πρέπει να έχει. Το γνωρίζετε αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παραίτηση ζήτησε ο κ. Εβερτ, παραίτηση θα ζητήσουν και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι δικό σας σχόλιο. Εμείς είπαμε για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε πει ότι είναι απαραίτητο να ακούσετε και την άποψη του Πρωθυπουργού.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Πρέπει απαραιτήτως να είναι ευχάριστη αυτή η άποψη για να μην έχει δυσάρεστα αποτελέσματα για τον Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό γιατί το λέτε;

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Σύμφωνα με...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν ξεκινάτε από την επιστολή του κ. Εβερτ, ο οποίος έκανε λάθος και την έστειλε εκεί που την έστειλε...

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μα, είναι λάθος τυπικό ή... Εσείς μας είπατε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχουν λάθη τυπικά για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ολα τα λάθη του είναι ουσιαστικά. Και αυτό.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εκτός από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει οποιαδήποτε παρότρυνση στον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, εγώ θα σας ρωτήσω κάτι άλλο: Ο κ. Κρεμαστινός λέει σήμερα σε συνέντευξή του ότι όσοι βρίσκονται στην εντατική, δεν μπορούν να έχουν αντικειμενική κρίση ή απόφαση για ένα οποιοδήποτε σημαντικό θέμα και επικαλείται τις αποφάσεις δικαστηρίων σε περιπτώσεις που ασθενείς ευρισκόμενοι στην εντατική, έκαναν - ας πούμε - διαθήκες, τις ακύρωσε το δικαστήριο. Οπερ σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός - σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κρεμαστινού - δεν είναι σε θέση να δώσει μια απάντηση αντικειμενική, όπως τη λέει με όρο επιστημονικό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Κρεμαστινός λέει πολλά στη συνέντευξή του, τη διαβάσαμε όλοι μας. Ο κ. Κρεμαστινός γνωρίζει τη συνάντηση - που επίκειται - του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό. Σήμερα μάλιστα υπάρχει και μια ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, μήπως υπονοείτε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπονοώ τίποτα. Ο κ. Κρεμαστινός γνωρίζει τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Αν δεν υπονοείτε ότι ο Πρωθυπουργός θα παραιτηθεί, αν δεν υπονοείτε αυτό το πράγμα, δεν λέει τίποτα η απάντησή σας στην ερώτηση που σας έκανα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπονοώ τίποτα.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Εκτός και υπονοείτε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που λέω είναι ότι ο κ. Κρεμαστινός γνωρίζει για τη συνάντηση.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ωραία. Και πώς απαντάει...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Που σημαίνει ότι ο κ. Κρεμαστινός γνωρίζει ακριβώς την κατάσταση του Πρωθυπουρ- γού και επομένως, επιτρέπει να γίνει η συνάντηση. Αυτό ως δεδομένο. Και έτσι είναι.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Εαν το Δίκαιο δεν αναγνωρίζει πράξεις ανθρώπων που βρίσκονται στην εντατική και τις ακυρώνει, δεν έχει σημασία το τί θα γνωματεύσει ο κ. Κρεμαστινός. Το Δίκαιο αυτό λέει.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για μας, σημασία έχει να γίνει η συνάντηση, μετά την επιθυμία του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να γίνει μια τέτοια συνάντηση. Επίσης, σημασία έχει για το ΠΑΣΟΚ, για την Κυβέρνηση, για το κόμμα, να γίνει μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, εν όψει της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, εν όψει των εξελίξεων, για να έχουμε την άποψή του. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απάντησή σας προηγουμένως ήταν: Για μας, σημασία έχει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Αφού ανακοινώθηκε.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, θα μας πείτε ποιά είναι η σημασία που δίνετε σε αυτή τη συνάντηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τη σημασία, την καθορίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και επιθυμεί αυτή τη συνάντηση. Από τη στιγμή που είναι επιθυμία του Πρωθυπουργού, έχει σημασία, βεβαίως. Και για μας και για σας, απ' ό,τι γνωρίζω.

ΚΙΑΟΣ: Εχετε υπόψη σας την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας; Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται λόγος για "κατάλληλο χρόνο". Η Προεδρία της Δημοκρατίας θα ορίσει τον "κατάλληλο χρόνο";

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι η θέση μου να σχολιάσω τις ανακοινώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αλλά λέει η ανακοίνωση αυτή (με λόγια δικά μου) ότι όποια στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιός θα κρίνει τον "κατάλληλο χρόνο";

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό λέει η ανακοίνωση που σας είπα.

ΚΟΥΙΝ: Εαν επιδοθεί τελικά η επιστολή του κ. Εβερτ στον κ. Τσοχατζόπουλο, ο τελευταίος θα την διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα είναι πού έπρεπε να σταλεί η επιστολή. Να σταλεί εκεί που πρέπει να σταλεί. Και από εκεί και πέρα, θα υπάρξει και η απάντηση στον κ. Εβερτ.

ΚΟΥΙΝ: Η επιστολή αυτή πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η επιστολή αυτή βρίσκεται στα χέρια του κ. Κρεμαστινού, ο οποίος σήμερα το πρωί έστειλε μια άλλη επιστολή στον κ. Εβερτ (γιατί τελικά υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των κυρίων Εβερτ και Κρεμαστινού) και που λέει ότι "η επιστολή αυτή είναι εδώ στη διάθεσή σας. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να την παραλάβει και να την προωθήσει".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν την επέστρεψε; Αφού είναι αναρμόδιος ο κ. Κρεμαστινός να παραλάβει την επιστολή του κ. Εβερτ, γιατί δεν την επέστρεψε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό λέει στον κ. Εβερτ: Οτι "την έχω εδώ στη διάθεσή σας. Να την πάρετε πίσω αν θέλετε, να την δώσω στον κ. Τσοχατζόπουλο, αν θέλετε, όπως πρέπει ως Υπουργός ή ό,τι άλλο μου πείτε".

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ο κ. Κρεμαστινός τί την έκανε την επιστολή, πριν αντιδράσει ο κ. Εβερτ; Την έβαλε στο τσεπάκι του και την κρατούσε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπάρχει μια κλειστή επιστολή στα χέρια του κ. Κρεμαστινού.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Μα, αντιδρά ο κ. Εβερτ και βγαίνει ο κ. Κρεμαστινός και λέει "έχω εδώ την επιστολή". Και ερωτώ: τί την έκανε την επιστολή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τί την έκανε;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ναι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την έχει εκεί. Τί να την κάνει;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, αν δεν αντιδρούσε ο κ. Εβερτ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι δυο επιστολές: Μια επιστολή προς τον κ. Κρεμαστινό και μια επιστολή κλειστή προς τον κ. Πρωθυπουργό.

ΚΟΥΜΑΝΑΚΟΥ: Δεν την άνοιξε δηλαδή ποτέ ο κ. Κρεμαστινός την επιστολή του κ. Εβερτ που απευθύνεται στον κ. Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γίνεται λόγος για κάποιο σενάριο και αν θέλετε μου δίνετε απάντηση. Το σενάριο αυτό αναφέρει ότι όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό στο Ωνάσειο, ο Πρωθυπουργός θα ορίσει αναπληρωτή Πρωθυπουργό ή μεταβατικό Πρωθυπουργό. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής λύσης που έχει χαράξει το Εκτελεστικό Γραφείο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα: Πρώτον, ότι μένουμε στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Δεύτερον, όσον αφορά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σας είπα ότι θα είναι μια ενημερωτική συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός θέλει να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο Ανώτατος Αρχων.

ΜΙΧΑΗΛ: Για ποιό πράγμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και να πει και τις απόψεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις. Ενα είναι το πράγμα που συζητάμε.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω πιό συγκεκριμένα: Θα πει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οξύ πολιτικό πρόβλημα, κατά την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και ποιά είναι η άποψή σας, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου να το λύσουμε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τον διάλογο που επιχειρείτε να κάνετε ότι θα γίνει, θα σας τον πω την επομένη της συναντήσεως.

ΚΙΑΟΣ: Εντάξει, μην μένετε "mot a mot", μπορεί να μην γίνει καν έτσι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα γίνει συζήτηση, ενημέρωση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, σας ερωτώ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι δυο πολιτικοί άνδρες, οι οποίοι θα συζητήσουν, όπως το έχουν κάνει πολλές φορές.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα επιμείνω...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και θα πουν τις απόψεις τους.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε ότι θα ζητήσει ενημέρωση ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

ΧΥΤΗΡΗΣ: "Ενημέρωση" σημαίνει ποιά είναι η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΚΙΑΟΣ: Η άποψη, ακριβώς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΚΙΑΟΣ: Και επειδή έχουμε ένα συγκεκριμένο χειροπιαστό πρόβλημα σύμφωνα με το Εκτελεστικό Γραφείο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (για να μην πω και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, που ομιλούν για οξύ πολιτικό πρόβλημα) επί του οξέος αυτού πολιτικού προβλήματος θα ζητήσει την άποψη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω. Οταν θα ζητήσει την άποψη ο Πρωθυπουργός...

ΚΙΑΟΣ: Για ποιό πράγμα, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θέλετε να σας πω τί θα κάνει ακριβώς και πώς ακριβώς θα μιλήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Οταν γίνει η συνάντηση, θα τα πούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι καθόλου τυπικό, είναι απολύτως ουσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να έχει οποιεσδήποτε απόψεις θέλει. Και οποιαδήποτε γνώμη. Δεν έχει δικαίωμα να την εκφράσει. Αν ο Πρωθυπουργός τη ζητήσει, αυτήν την πρόταση, είναι σαν να του λέει "πές μου τί λες εσύ για το πρόβλημα και μετά θα αποφασίσω εγώ τί θα κάνω". Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τί ρόλο θα παίξει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν βρίσκονται δύο άνδρες και μάλιστα του θεσμικού επιπέδου του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού συζητούν μεταξύ τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Γενικώς, "άντε, βρεθήκαμε και τα είπαμε";

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ, αυτό έχει γίνει επανειλημμένως. Είναι χιλιάδες οι συναντήσεις αυτού του είδους που λαμβάνουν χώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Συγγνώμη που επιμένω: Οταν γίνονταν συναντήσεις του Πρωθυπουργού, πριν μπει στο Ωνάσειο, έβγαινε ανακοίνωση και έλεγε: "ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα θέματα, εξωτερικά, εσωτερικά κ.λπ.". Τώρα, λέει ο Πρωθυπουργός, "έλα Πρόεδρε να τα πούμε, να σε δω, να μου πεις τη γνώμη σου για να δω τί θα αποφασίσω εγώ".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό το λέτε εσείς. Εγώ δεν είπα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέμα ανακοίνωσης αποφάσεων από τον Πρωθυπουργό τίθεται στη συνάντηση αυτή ή θα είναι απλά και μόνον ενημερωτική;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα και χθες ότι πιστεύω πως θα είναι μια συνάντηση ενημερωτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν είναι μόνο ενημερωτική η συνάντηση, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε σύμβουλο του Πρωθυπουργού. Είναι λίγο ανακόλουθα αυτά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ, ανακόλουθα είναι όσα ακούγονται εδώ με τις ερωτήσεις σας. Οταν συναντώνται δύο άνδρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, συζητούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν απόψεις. Πού είναι η ανακολουθία;

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Υπάρχει κάποιο σημείο αδιευκρίνιστο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιό είναι το αδιευκρίνιστο σημείο; Να το ακούσω.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Αυτό που θα σας πω. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ετσι δεν είναι; Πριν συναντηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουρ- γό, ο κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ'αρχήν, είπαμε ότι είναι μία συνάντηση η οποία είναι ενημερωτική. Ο Πρωθυπουρ- γός αρχίζει από τον Ανώτατο Αρχοντα, όπως και πρέπει, και δεν γνωρίζουμε πώς θα τεθεί, πώς θα θέσει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της συζήτησης. Το θέμα της συζήτησης, προφανώς, είναι το πολιτικό πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι λείπει από την πολιτική σκηνή 50 μέρες. Το θέμα που μπορεί να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο το πολιτικό πρόβλημα, είναι και οι συνέπειές του. Υπάρχουν πολλές πτυχές του προβλήματος, τις οποίες ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται να μιλάμε παραπάνω ή να γίνομαι μάντης της συνάντησης αυτής.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Δεν μου δώσατε απάντηση, με συγχωρείτε που επανέρχομαι. Υπάρχει ένα ουσιαστικό κομβικό σημείο. Η ενημέρωση...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ρωτάτε αν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός την απόφαση...

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Μπορεί να μην την ξέρει. Αν προβλέπεται κάποια συνάντηση με το Γραμματέα του Κόμματος για να τον ενημερώσει για την απόφαση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που έχει ανακοινωθεί είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει πριν ή μετά να συναντηθεί με όποιο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θελήσει. Δεν υπάρχει θέμα.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μας λέτε ότι θα κάνει μία συζήτηση με τον Ανώτατο Αρχοντα χωρίς να γνωρίζει βασικά δεδομένα. Και είναι βασικό στοιχείο...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γνωρίζετε τί θέλει τον Ανώτατο Αρχοντα;

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Γνωρίζει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρετε εάν θα συζητήσει για την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποιός σας είπε ότι θα συζητήσει την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Το πολιτικό πρόβλημα τίθεται από την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πολιτικό πρόβλημα δεν ξέρετε πώς θα το θέσει ο κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε το επίπεδο της πολιτικής ενημέρωσης του Πρωθυπουρ- γού, πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Χθες, μιλώντας στην ΕΤ1, δώσατε να καταλάβει ο κόσμος ότι σχεδόν ήξερε τα πάντα για τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιό επίπεδο βρίσκεται η ενημέρωσή του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επανερχόμαστε στο χθεσινό, δηλαδή να έρχομαι εδώ και να διευκρινίζω τις συνεντεύξεις που έδωσα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΚΟΥΙΝ: Μπορείτε να μας πείτε, αν ξέρετε, τί γνωρίζει ο Πρωθυπουργός για την πολιτική κατάσταση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι άσχημο... (δεν ακούγεται).

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως, για σας δεν είναι καθόλου άσχημο. Οσο περισσότερο μιλάει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόσο καλύτερα είναι. Σας είπα ότι ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι βρίσκεται 50 ημέρες εκτός της πολιτικής σκηνής. Γνωρίζει για την πρόταση μομφής, γνωρίζει για διάφορα καίρια γεγονότα της περιόδου αυτής. Είναι σε θέση ο Ανδρέας Παπανδρέου - και δεν το αμφισβητεί κανείς σας - και με βάση τα δεδομένα αυτά, να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που έχει ανακύψει. Γι'αυτό και ζήτησε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ας μείνουμε εκεί, ας μην επανερχόμαστε.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ποιά είναι τα καίρια γεγονότα για τα οποία είπατε ότι έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός; Τα γνωρίζετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα καίρια γεγονότα, τα γνωρίζουμε όλοι μας. Και πολύ περισσότερο οι δημοσιογρά- φοι.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός λέμε αν τα γνωρίζει.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα. Είναι η πρόταση μομφής που υπεβλήθη, είναι ο Προϋπολογισμός που συζητήθηκε στη Βουλή, είναι το ταξίδι στη Μαδρίτη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού, είναι η Κεντρική Επιτροπή η οποία συνεκλήθη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: θεωρείτε καίριο γεγονός ότι η πλειοψηφία σχεδόν των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ζητεί αντικατάσταση του Πρωθυπουργού; Αυτό το γεγονός το οποίο εγώ θεωρώ ότι είναι το πιο κύριο, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει συναίσθηση του πολιτικού προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γνωρίζει το λόγο για τον οποίο συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει συναίσθηση και αντίληψη του υπάρχοντος προβλήματος.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μία απορία. Είπατε ότι δεν ξέρετε πώς θα θέσει ο Πρωθυπουργός το πολιτικό ζήτημα. Ενδέχεται ο Πρωθυπουργός να θέσει το πολιτικό ζήτημα διαφορετικά απ' ό,τι λέει η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Τί γίνεται σ'αυτή την περίπτωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην κάνετε σχόλια για μία συνάντηση που πρόκειται να γίνει και για μία συζήτηση που πρόκειται να γίνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα θέλατε να σχολιάσετε όσα δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Βουλής και μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ; Οχι όσον αφορά στον ίδιον, βέβαια.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν γίνει πολλές δηλώσεις, έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα όλον αυτόν τον καιρό. Πρέπει να πω ότι γενικώς, ο καθένας κρίνει από μόνος του και τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίον θέτει τα προβλήματα και τις απόψεις του. Δεν έχω να σχολιάσω κανέναν.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει έναν κύκλο συζητήσεων, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: ποιούς άλλους θα δει ο Πρωθυπουρ- γός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν θα υπάρξει άλλη συνάντηση, θα σας ανακοινωθεί.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ενα εντελώς πρακτικό ερώτημα, κύριε Υπουργέ. Η εφημερίδα "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ" αναφέρει σήμερα σε δημοσίευμά της ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε τριψήφιο τηλέφωνο - και το δημοσίευμα περιλαμβάνει ντοκουμέντα - ούτε στου Μαξίμου, ούτε στην Εκάλη, ούτε στη Βουλή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει δει ποτέ του τριψήφιο τηλέφωνο!

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Οχι, δεν λέει αυτό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Α, δεν το λέει αυτό! Πάλι καλά!

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πάντα και παντού πορτοκαλί τηλέφωνο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Αναφέρει, λοιπόν, το δημοσίευμα ότι τα πορτοκαλί τηλέφωνα είναι στο όνομα της συζύγου του και ενός - δυό συμβούλων.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πάντοτε τριψήφιο τηλέφωνο και στην Εκάλη και στο Μαξίμου και στη Βουλή και στο εξωτερικό, όταν πήγαινε.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Είναι πλαστό το ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το "ΠΟΝΤΙΚΙ";

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακούσατε την απάντησή μου.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Σε αυτό θέλω να απαντήσετε. Υπάρχει ένα έγγραφο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντησή μου είναι: ο Πρωθυπουργός είχε παντού τριψήφιο τηλέφωνο.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Αρα, αυτό είναι ψέμμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα για την αναπλήρωση του Πρωθυπουργού, για αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τις αρμοδιότητες που θα έχει, οι οποίες θα είναι διευρυμένες. Διαψεύδετε αυτές τις πληροφορίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μάθετε και να μας πείτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα μάθω. Δεν γνωρίζω, όμως, να υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν σας αρκεί η απάντησή μου;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε μια απάντηση εντός της ημέρας, αν υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση;

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα επιμείνω.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο και ζητάτε περαιτέρω απάντηση. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.00 run on Friday, 12 January 1996 - 11:38:21