Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 11-1-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 11.1.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.
* Χθες περατώθηκε η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας προς την Κυβέρνηση. Νομίζω ότι έγιναν τα σχόλια που έπρεπε να γίνουν. Σκοπός είναι να ξέρει κανείς πότε υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας, γιατί την καταθέτουμε στη Βουλή και τί επιτυγχάνουμε με αυτή. Σημασία έχει σε κάθε περίπτωση ότι μέσα σε λίγες μέρες, για δεύτερη φορά, η Κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία είναι και συμπαγής και αρραγής και ακλώνητη.

ΚΙΑΟΣ: Υπήρχε περίπτωση να μην την πάρει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καμμία περίπτωση. Γι' αυτό και στην αρχή εξέφρασα κάποια ερωτήματα (δηλαδή, το πότε υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας, τί επιδιώκουμε και τί επιτυγχάνουμε με την υποβολή προτάσεως μομφής).

ΜΙΧΑΗΛ: Εχει προσδιορισθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τί αντικείμενο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Χθες, αργά το βράδυ, εξέδωσα μια ανακοίνωση, την οποία φαντάζομαι να έχετε υπόψη σας. Και στην οποία αναφέρομαι στην επιθυμία του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - όπως γνωρίζετε - σήμερα βρίσκεται στο Παρίσι για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην επιμνημόσυνη δέηση στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων για τον Φρανσουά Μιττεράν. Στην χθεσινοβραδυνή ανακοίνωσή μου αναφέρω ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πραγματοποι- ηθεί "εν ευθέτω χρόνω", πράγμα που σημαίνει ότι στις επόμενες μέρες θα γίνει μια τέτοια συνάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Με τί αντικείμενο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το αντικείμενο, πάντα, των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζετε ότι είναι ενημέρωση, παγίως.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δηλαδή, ποιός θα ενημερώσει ποιόν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα υπάρξει αλληλοενημέρωση. Θα συζητήσουν.

ΜΑΡΔΑΣ: Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί της εσωτερικής και εξωτερικής καταστάσεως της χώρας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα συζητήσουν.

ΜΑΡΔΑΣ: Να ρωτήσω κάτι άλλο: Ο κ. Παπούλιας είπε χθες ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για την δρομολόγηση των διαδικασιών αντικατάστασης του Πρωθυπουργού, επειδή έχουμε νέα δεδομένα όσον αφορά την υγεία του Πρωθυπουργού. Πώς το σχολιάζει αυτό η Κυβέρνηση; Αλλάζει τώρα το πρόγραμμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν το σχολιάζει. Ο κ. Παπούλιας, αυτό, μπορεί να το καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, του οποίου είναι και μέλος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αίτημα αυτό του Πρωθυπουργού; Το έχει αποδεχθεί; Εχει σημασία αυτό, γιατί...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ανακοίνωσή μου βγήκε, αφού πρώτα ειδοποιήθηκε η Προεδρία της Δημοκρατίας από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αντώνη Λιβάνη.

ΚΙΑΟΣ: Σε ποιόν εξέφρασε, σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας, ο Πρωθυπουργός την επιθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Σε σας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την εξέφρασε κατ' αρχήν στη σύζυγό του.

ΚΙΑΟΣ: Και στη συνέχεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ' αρχήν δεν χρειαζόταν η ερώτηση που μου υποβάλατε, όμως σας απάντησα. Δεν χρειαζόταν με την έννοια ότι έχει ειδοποιηθεί επισήμως η Προεδρία της Δημοκρατίας. Που σημαίνει ότι όλα έγιναν, όπως έπρεπε να γίνουν. Από εκεί και πέρα - αν μου επιτρέπετε - μπορώ να πω (πράγμα το οποίο είναι γνωστό λίγο - πολύ) ότι με την βελτίωση της υγείας του Πρωθυπουργού (που έχει παρατηρηθεί και το γνωρίζετε) ο Πρωθυπουργός έχει μπει ή μπαίνει σιγά - σιγά σε έναν κύκλο ενημερώσεών του. Μέσα σε αυτόν πια, ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΚΙΑΟΣ: Εμεινε κενό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιό;

ΚΙΑΟΣ: Μας είπατε ότι εξέφρασε κατ' αρχήν την επιθυμία του ο Πρωθυπουργός προς την σύζυγό του για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία η σύζυγος του κ. Πρωθυπουργού το είπε στον κ. Λιβάνη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Την επαφή με την Προεδρία την έκανε ο κ. Λιβάνης.

ΦΙΛΗΣ: Με ποιόν συνομίλησε ο Πρωθυπουργός και είπε ότι θέλει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή υπάρχει απευθείας επικοινωνία του κ. Λιβάνη με τον Πρωθυπουργό; Αυτή είναι η ερώτηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λοιπόν, σας είπα ότι κατ' αρχήν ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύζυγό του.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Στη συνέχεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ακολούθως ειδοποιήθηκαν και ο κ. Λιβάνης και εγώ. Και ο κ. Λιβάνης στη συνέχεια επικοινώνησε με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το περίεργο, δεν καταλαβαίνω γιατί τόσες ερωτήσεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Από την κα Λιάνη ειδοποιηθήκατε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από την κα Λιάνη - Παπανδρέου. Το περίεργο πού είναι, δεν καταλαβαίνω.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Σας ρωτάμε για να διευκρινισθεί το θέμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό γινόταν και πριν, όπως ξέρετε. Και όταν δεν υπήρχε ο αναπληρών τον Πρωθυπουργό, οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γινόντουσαν μετά από ειδοποίηση του Ιδιαιτέρου Γραφείου του κ. Πρωθυπουργού προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος εν συνεχεία ανελάμβανε την επαφή με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δηλαδή, επρόκειτο για μια συνήθη τακτική.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι ότι δεν χρειάζονται πια οι γιατροί να ορίσουν πότε θα πάει στο Ωνάσειο η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει μαζί του.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό έγκειται και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό πάντα και ασφαλώς και στους γιατρούς. Και ασφαλώς ήταν σε γνώση του κ. Κρεμαστινού η συνάντηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να ρωτήσω το εξής: Γιατί, ενώ είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Στεφανόπουλο τουλάχιστον πριν το μεσημέρι χθες, δεν έσπευσε κάποιος αρμόδιος παράγοντας να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα - ακόμα και χθες, ενδεχομένως - η συνάντηση με τον κ. Στεφανόπουλο; Και δεύτερον, γιατί χρειάστηκαν τόσες ώρες ώστε να επιβεβαιωθεί επισήμως από την Κυβέρνηση το αίτημα του κ. Πρωθυπουργού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ' αρχήν, την συνάντηση δεν την ζήτησε ο Πρωθυπουργός για χθες. Επομένως, όλα έγιναν, στη διάρκεια της ημέρας. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα γινόταν χθες ούτως ή άλλως.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Γιατί το ανακοινώσατε χθες, τόσο αργά το βράδυ, στις 23:45, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα; Αυτή είναι η ερώτηση του συναδέλφου, αν κατάλαβα καλά. Γιατί το είπατε στις 23:45, ένα τέταρτο πριν από τα μεσάνυχτα, αφού αυτό ήταν γνωστό (το ξέρατε και εσείς, το ξέραμε και εμείς) από το μεσημέρι; Ποιός λόγος υπήρχε να το ανακοινώσετε τόσο αργά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπήρχε κανένας λόγος. Επρεπε πρώτα να ειδοποιηθεί η Προεδρία της Δημοκρατίας και ακολούθως να εκδοθεί ανακοίνωση.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Το βράδυ ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το βράδυ ενημερώθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επί της προτάσεως μομφής της Νέας Δημοκρατίας, επί της συζητήσεώς της στη Βουλή, καθώς και επί του αποτελέσματος της ψηφοφορίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Διότι - όπως ξέρετε - το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας έγινε γνωστό χθες την 1η πρωινή ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Επί της διαδικασίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για την διαδικασία και για την πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας προς την Κυβέρνηση, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός από τον ίδιο τον Υπουργό του.

ΦΙΛΗΣ: Ποιόν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τον κ. Κρεμαστινό.

ΦΙΛΗΣ: Συνεπώς, ενημερώθηκε πριν από την ομιλία του κ. Κρεμαστινού στη Βουλή, πρό ή μετά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προ.

ΦΙΛΗΣ: Ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της ομιλίας του αναπληρούντος αυτόν, δηλαδή ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός για το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Τσοχατζόπουλου στη Βουλή; Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε αντ' αυτού στη Βουλή.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Για το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Κρεμαστινού στη Βουλή, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω επίσης.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Είπατε ότι η σύζυγος του Πρωθυπουργού ενημέρωσε εσάς και τον κ. Λιβάνη. Το ερώτημά μου είναι: Ενημέρωσε τον Πρωθυπουργεύοντα κ. Τσοχατζόπουλο; Και δεύτερον, γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι αναπληρώνεται από τον κ. Τσοχατζόπουλο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως και το γνωρίζει. Και ασφαλώς ειδοποιήσαμε και εμείς (ο κ. Λιβάνης και ο ομιλών) τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Είπατε ότι με την βελτίωση της υγείας του Πρωθυπουργού, σιγά - σιγά αρχίζει ένας κύκλος επαφών και ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται σιγά - σιγά για τα πολιτικώς δρώμενα. Από ποιούς ενημερώνεται, κύριε Υπουργέ; Δεδομένου ότι οι Υπουργοί που είχαν συναντήσεις μαζί του, είπαν ότι δεν είχαν μαζί του πολιτικές συζητήσεις.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι σιγά - σιγά, με τη βελτίωση της υγείας του Πρωθυπουργού, αρχίζει ένας τέτοιος κύκλος ενημέρωσης του Πρωθυπουργού.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Από ποιούς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ' αρχήν, υπάρχει το ενδιαφέρον του ιδίου του Πρωθυπουργού. Και το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται, πρώτον, με τις ερωτήσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τόσο προς τον κ. Κρεμαστινό, όσο επίσης και από την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και πιστεύουμε - όπως σας είπα - και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η δυνατότης, τις επόμενες μέρες, να συναντηθεί και με τα στελέχη του κόμματος, προκειμένου αυτή η ενημέρωση να συνεχισθεί.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δηλαδή, σε πρώτη φάση, ενημερώνεται από τον κ. Κρεμαστινό, σε ό,τι αφορά το πολιτικά δρώμενα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός ερωτήσει με δική του πρωτοβουλία τον κ. Κρεμαστινό, προφανώς θα λάβει απάντηση.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το σημαντικότερο πράγμα που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουρ- γός σήμερα, είναι αυτή η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Και αυτή την επιθυμία την εξέφρασε κατ' αρχήν - όπως εσείς ο ίδιος μας είπατε - στη σύζυγό του. Σας ερωτώ: Μήπως μας λέτε ότι συζητά τα πολιτικά πράγματα με την σύζυγό του και από αυτήν ενημερώνεται;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και την επιθυμία αυτή απηύθυνε στη σύζυγό του, προκειμένου η κα Λιάνη - Παπανδρέου να ειδοποιήσει (όπως ακριβώς σας είπα προηγουμένως) για το θέμα αυτό. Και έτσι και έγινε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ο κ. Κρεμαστινός γνώριζε την επιθυμία του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκε χθες γύρω στις 8 το βράδυ στη Βουλή (αν δεν κάνω λάθος). Γιατί δεν έθεσε υπ' όψιν της Εθνικής Αντιπροσωπείας την επιθυμία του Πρωθυπουργού; Μήπως το γνωρίζετε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γιατί δεν συμπεριέλαβε αυτό στην ομιλία του ο κ. Κρεμαστινός; Αυτό ερωτάτε; Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προτίθεται να παραιτηθεί ο κ. Πρωθυπουργός; Γιατί ο κ. Κρεμαστινός, ουσιαστικά χθες, αν και έκανε κάποιες σιβυλλικές δηλώσεις, ήταν προάγγελος αυτής της πρόθεσης του Πρωθυπουργού.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι σχόλια δικά σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οχι σχόλιο, ερώτημα είναι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ερώτημα - σχόλιο δικό σας. Δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω τί προτίθεται ο Πρωθυπουργός να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξέρω ότι αυτό που προτίθεται, είναι να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια του κύκλου ενημέρωσης (που όπως είπατε πριν, έχει αρχίσει ο Πρωθυπουργός) για τα πολιτικά προβλήματα, γνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι έχει ορισθεί Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις 20 Ιανουαρίου, με θέμα την οριστική λύση, η οποία μπορεί να είναι και για αντικατάστασή του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το πρωί είχατε μια συνομιλία σε ένα ραδιόφωνο, νομίζω στο ΦΛΑΣ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μάλιστα.

ΚΙΑΟΣ: Και κάτι (αν δεν κάνω λάθος, διαψεύστε με) είπατε, αν μπορείτε να μας πείτε από "πρώτο χέρι" τώρα, περί πιθανότητος παραιτήσεως του Πρωθυπουργού ή περί αντιπροέδρων, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίξατε. Αν μπορείτε δηλαδή να μας τα επαναλάβετε, για να μάθουμε από "πρώτο χέρι"...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ' αρχήν, εδώ βρίσκομαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΚΙΑΟΣ: Και εκεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εκεί έκανα μια συζήτηση. Μην ξεχνάτε ότι είμαι και εγώ στέλεχος - και Υπουργός - αλλά και στέλεχος του Κινήματος. Και μπορώ και έχω τη δυνατότητα να κάνω συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον και του Κινήματος και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, αν είναι έτσι...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε κάθε περίπτωση...

ΚΙΑΟΣ: Α, συνεχίζετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα προηγούμενα τα ανέφερα ως πρόλογο. Συνεχίζω: Σε κάθε περίπτωση εξέφρασα την προσωπική μου άποψη - και μπορώ να την εκφράσω και τώρα - και είπα ότι γνώμη μου είναι πως τη συνάντηση με τον Ανώτατο Αρχοντα τη ζήτησε ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις. Και δεν μπορούσα να προχωρήσω παρακάτω, δηλαδή περί θεμάτων "παραιτήσεως", "μη παραιτήσεως" ή δεν ξέρω τί άλλο.

ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΝΗ: Κύριε Υπουργέ, αποκλείσατε το ενδεχόμενο παραίτησης ή ορισμού αντιπροέ- δρων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Διότι επί του περιεχομένου της συζητήσεως που πρόκειται να γίνει, δεν γνωρίζω τίποτα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα υπάρξει κάποια ενημέρωση. Και ο Πρωθυπουργός θέλησε την ενημέρωση αυτή να την κάνει αρχίζοντας από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια προσωπική άποψη, την οποία και εξέθεσα.

ΚΙΑΟΣ: Η προσωπική σας άποψη στο ραδιόφωνο ήταν κάπως περισσότερο εκπεφρασμένη απ' ό,τι μας λέτε εδώ. Δηλαδή, η εντύπωση είναι ότι μάλλον κλείνει (ο Πρωθυπουργός) προς παραίτηση και θεωρείτε απίθανο το σενάριο των αντιπροέδρων. Τουλάχιστον να μας τα πείτε, για να τα ξέρουμε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να σας εκθέσω τις προσωπικές μου απόψεις εδώ στο briefing;

ΚΙΑΟΣ: Βεβαίως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα ήταν καλύτερο να σας τις πω μετά το briefing; Διότι στην ενημέρωσή μας εδώ των πολιτικών συντακτών, σας ανακοινώνω διάφορα θέματα που ανάγονται στην κυβερνητική δραστηριότητα. Δεν έρχομαι εδώ για να σας εκθέτω τις προσωπικές μου απόψεις.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Καλά, πείτε μας κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Παρ' όλα αυτά, μπορώ να σας πω...

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Πέρα από τις προσωπικές σας απόψεις, μπορείτε να μας πείτε κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Παρακαλώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μόνο ενημέρωση θα κάνει ο Πρωθυπουργός ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρωθυπουργό; Αποφάσεις δεν θα ληφθούν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι αυτή είναι η άποψή μου. Προσωπική μου γνώμη είναι αυτή.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Και σας ερωτώ: Αποφάσεις, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω καθόλου. Επίσημη θέση επομένως του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο briefing είναι ότι: Προφανώς, δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της συζήτησης που θα γίνει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Εξέφρασα απλώς μια προσωπική μου άποψη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι κανείς άλλος παρών, θα είναι καμμιά άλλη παρούσα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω και δεν νομίζω.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε αν ο κ. Κρεμαστινός ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για την κατάσταση της υγείας του; Και επίσης, ο Πρωθυπουργός ζήτησε μετά από αυτή την ενημέρωση - αν έγινε - να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή πριν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν γνωρίζω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν γνωρίζετε, ποιός θα καθορίσει τον "εύθετο χρόνο" της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, ο "εύθετος χρόνος" είναι οι επόμενες ημέρες, μετά την επιστοφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Παρίσι.

ΜΙΧΑΗΛ: Πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω ποιά μέρα θα είναι. Θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με την Προεδρία της Δημοκρατίας και πάλι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης, γνωρίζετε να βεβαιώσετε ή να διαψεύσετε αν ο διάλογος ο οποίος αναγράφεται σήμερα στις εφημερίδες μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Διευθύντριας του Ιδιαιτέρου Γραφείου του, ότι αδυνατεί να γίνει η συνάντηση, λόγω της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γαλλία; Ο διάλογος αυτός είναι ακριβής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω, είναι ότι όταν ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του ειπώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο Παρίσι. Και επίσης του ανακοινώθηκε και ο θάνατος του Φρανσουά Μιττεράν.

ΚΙΑΟΣ: Από τη σύζυγο όλα αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω αν ήταν παρών και ο κ. Κρεμαστινός.

ΦΙΛΗΣ: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι Υπουργοί της Κυβερνήσεως Παπανδρέου, κατά τη διαδικασία της συζητήσεως της πρότασης μομφής ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δήλωσαν ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός εντός του Ιανουαρίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το σχολιάζω. Ξέρω, αυτό που ξέρουμε όλοι μας: ότι στις 20 Ιανουαρίου υπάρχει η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής όπου, σύμφωνα με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, θα συζητήσει το πρόβλημα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ολοι μας, είπατε. Εννοείτε και τον Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εννοώ εσάς.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Οχι εμάς. Τον Πρωθυπουργό, αν εννοείτε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για τον Πρωθυπουργό έχω απαντήσει προηγουμένως.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι δεν έγινε σαφές το ερώτημά μου. Να το επαναλάβω, διότι υπάρχει ένα οξύμωρο: Υπουργοί της Κυβερνήσεως Παπανδρέου, με τον επικεφαλής μάλιστα, τον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό, δηλώνουν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής - όχι σε ραδιόφωνο, όχι σε κομματικό όργανο, αλλά μέσα στη Βουλή - ότι θα εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός σε λίγες μέρες. Αυτό δεν το σχολιάζετε ως Κυβέρνηση; Δεν είναι προσωπική γνώμη κάποιου που μίλησε. Είναι, Υπουργών της Κυβέρνησης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, αυτό θα υποστηριχθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Το συλλογικό όργανο είναι που θα πάρει την απόφασή του.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Με δεδομένη την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αυτοσυγκληθεί... Φυσικά το αναγνωρίζετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Αλλά, όπως γνωρίζετε, έχει υπάρξει συνάντηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδος με το Εκτελεστικό Γραφείο και έχει αποφασισθεί να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά την Κεντρική Επιτροπή.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή ήταν γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός συνδεόταν με βαθειά φιλία με τον Πρόεδρο Μιττεράν, πώς αντέδρασε όταν έμαθε για το θάνατό του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, λυπήθηκε πολύ. Ακριβώς γι'αυτό το λόγο, τον οποίο λέτε, διότι ήταν πραγματικά στενή η σχέση και η φιλία του κ. Παπανδρέου και του Μιττεράν, η οποία ήταν - θα έλεγα - και πάνω από τα πολιτικά.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι πιθανόν η Κεντρική Επιτροπή στις 20 και 21 Ιανουαρίου και ενδεχομένως αργότερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα λάβει απόφαση σχετικά με το θέμα της αντικατάστασης του Πρωθυπουργού αν στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, δεν έχει κλείσει τον κύκλο της ενημέρωσής του για τις εξελίξεις; Και αν ακόμη δεν έχει γνώση του γεγονότος ότι η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ασχοληθούν με το θέμα αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ'αρχήν, θα υπάρξει μία εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή, του Εκτελεστικού Γραφείου. Στην εισήγηση αυτή, το Εκτελεστικό Γραφείο, όπως είναι καθιερωμένο και γίνεται πάντα, θέλει να έχει την άποψη του Προέδρου. Η εισήγηση είναι του "Προέδρου και Εκτελεστικού Γραφείου", όπως γνωρίζετε εσείς που καλύπτετε τις Συνόδους της Κεντρικής Επιτροπής. Επομένως - όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές - η προσπάθεια και η ελπίδα μας είναι να γίνει αυτή η συνάντηση και η συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να υπάρξει και η εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή. Και την άποψη του Πρωθυπουργού την θεωρούμε βαρύνουσα και απαραίτητη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη χθεσινή εξέλιξη στην υγεία του Πρωθυπουργού - και μιλάω για εξέλιξη παίρνοντας ως δεδομένο την επιθυμία του να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - προφανώς ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα πλέον να επικοινωνήσει και να συζητήσει ο,τιδήποτε. Ερωτώ εάν, μετά απ'αυτό, έχει προγραμματισθεί η συνάντηση της αντιπροσωπείας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα τον επισκεφθεί; Ποιοί είναι ή ποιοί πρόκειται να συγκροτήσουν αυτή την αντιπροσωπεία; Και δεν νομίζω πλέον να υπάρχει λόγος ώστε να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία γι'αυτή τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η δυνατότητα υπάρχει.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πέραν του ό,τι νομίζετε, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκει και πέρα αυτό δεν αποκλείει, ο Πρωθυπουργός να θελήσει να συναντηθεί με οποιοδήποτε ή με οποιαδήποτε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όμως, δεν έχει προγραμματισθεί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμένετε πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού; Δεν πρόκειται να πάρουν πρωτοβουλία τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το Εκτελεστικό Γραφείο ή η Κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα στελέχη το έχουν πει αυτό. Οτι είναι σε διάθεση του Πρωθυπουργού να συναντηθούν μαζί του.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και αν ο Πρωθυπουργός δεν εκφράσει την επιθυμία να τους δει, μένει το θέμα ως έχει και φθάνουμε στην Κεντρική Επιτροπή χωρίς να έχουμε τη βαρύνουσα γνώμη του Πρωθυπουργού για την οποία μας λέτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι μια υπόθεση....

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι υπόθεση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μη βιάζεστε. Είναι μια υπόθεση. Περιμένετε να δούμε. Δεν φτάσαμε στην 20η Ιανουαρίου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δηλαδή γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι υπάρχει ένα αίτημα στελεχών, θεσμικά κατοχυρωμένων, να τον επισκεφθούν και να συζητήσουν μαζί του;

9 -

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση, απ' ό,τι γνωρίζετε κι εσείς, με τον Γιώργο Παπανδρέου.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αν το γνωρίζει, ρωτώ. Δηλαδή, για να δεχθεί ένα αίτημα ο Πρωθυπουργός, πρέπει να το γνωρίζει. Το αίτημα υπάρχει. Του έχει διαβιβασθεί; Γιατί θα πρέπει να του το έχει διαβιβάσει ή ο κ. Κρεμαστινός ή η σύζυγός του. Δεν υπάρχει και κανένας άλλος να του το διαβιβάσει. Ο κ. Σκανδαλίδης πάει κάθε βράδυ στο Ωνάσειο και δεν τον βλέπει. Ποιός θα του το πει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οταν θα γίνει η συνάντηση αυτή, θα σας ανακοινωθεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει απόφαση ότι τον Πρωθυπουργό θα επισκεφθούν στελέχη που έχουν θεσμική ιδιότητα. Δηλαδή, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σκανδαλίδης. Ρώτησε και ο κύριος συνάδελφος: Εχει διαβιβασθεί αυτό στον Πρωθυπουργό, αυτή η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα και προηγουμένως ότι, όταν γίνει μια τέτοια συνάντηση θα σας ανακοινωθεί. Οτι ελπίδα μας είναι ότι η συνάντηση αυτή θα μπορέσει να γίνει στις επόμενες μέρες και επιδιώκεται να γίνει αυτή η συνάντηση. Και αυτό εξαρτάται, από τον ίδιο βεβαίως τον Πρωθυπουργό, όπως επίσης εξαρτάται από τους ιατρούς. Αυτό δεν έρχεται σε αντίφαση με την επιθυμία του Πρωθυπουργού να δει τον κ. Στεφανόπουλο, πράγμα το οποίο γνωρίζει ο κ. Κρεμαστινός.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παραμένει αδιευκρίνιστο, όμως, κάτι που σας ρώτησα και πριν: Οτι την πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή την αναμένει το ΠΑΣΟΚ, το Εκτελεστικό Γραφείο από τον Πρωθυπουργό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Ειδοποιείται ο Πρωθυπουργός ότι τα στελέχη θέλουν να συναντηθούν μαζί του και προφανώς την πρωτοβουλία για το πότε και το πώς θα την πάρει ο Πρωθυπουργός. Δεν μπορούν να ανοίξουν την πόρτα τα στελέχη και να μπουν μέσα, χωρίς να κληθούν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ειδοποιηθεί πάλι ο Πρωθυπουργός ή το έχει υπόψη του και αναμένουν τα στέλεχη του ΠΑΣΟΚ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και το έχει υπόψη του και θα επαναληφθεί.

ΚΙΑΟΣ: Μπορούμε να αποκλείσουμε ή μάλλον, εσείς αποκλείετε το ενδεχόμενο, κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο ότι παραιτείται;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να προσδιορίσω καθόλου ποιό θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης. Και είπα μόνο μια προσωπική μου γνώμη: ότι θα είναι ενημέρωση που ζητάει ο Πρωθυπουργός και θα πει και την άποψή του. Θα κάνει μια συζήτηση, προφανώς, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Ανώτατο Αρχοντα, δηλαδή, με τον οποίο θέλησε να ξεκινήσει, κατά την άποψή μου, την ενημέρωσή του και τις συζητήσεις του. Αλλά αυτή είναι μια προσωπική άποψη.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Παρ' ότι είπατε ότι δεν γνωρίζετε το περιεχόμενο της συζήτησης που θα γίνει, είπατε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι θεωρείτε "τραβηγμένο" το ενδεχόμενο ορισμού Αντιπροέδρων...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτές είναι προσωπικές μου απόψεις, σας είπα και πάλι.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Βάσει ποιών στοιχείων, βάσει ποιάς ενημέρωσης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτές είναι προσωπικές μου απόψεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αρα, το πιο ισχυρό στοιχείο είναι η παραίτηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προσωπικές μου απόψεις. Λένε πολλοί ότι ο Πρωθυπουργός θα ορίσει δύο Αντιπροέδρους, τρεις Αντιπροέδρους κ.λπ. Προσωπική μου άποψη - και δεν το λέω εδώ στο briefing, στην επίσημη ενημέρωση - είναι ότι δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με δεδομένο επίσης ότι δεν έχει υπάρξει πολιτική ενημέρωση του Πρωθυπουργού, το ότι ο κ. Αρσένης σήμερα το πρωί, καθώς και ο κ. Κακλαμάνης είπαν ότι μέχρι τις 24 του μηνός θα υπάρχει νέος Πρωθυπουργός και με δεδομένο επίσης ότι τα δύο αυτά πρόσωπα είναι και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο συλλογικά αλλά και ατομικά τα μέλη του εκφράζουν την ελπίδα, πριν αποφασισθεί ο,τιδήποτε, να υπάρξει ενημέρωση του Πρωθυπουργού, κάνει την Κυβέρνηση να πιστεύει ότι εδώ έχουμε κάποια ψήγματα εκτροπής ή εν δυνάμει αρχή ανωμαλίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, απλώς δεν σχολιάζω τις δηλώσεις.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου μιλάει για οριστική λύση του πολιτικού προβλήματος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου. Η οριστική λύση σημαίνει οπωσδήποτε παραίτηση ή μπορεί και να σημαίνει και διορισμό Αντιπροέδρων;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω. Παραμένω στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Και παραμένω, επίσης, στη συζήτηση και στην απόφαση που θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή. Δεν μπορώ να προδικάσω τη συζήτηση που πρόκειται να γίνει στην Κεντρική Επιτροπή. Και δεν μπορώ να προδικάσω, επίσης, ποιά θα είναι η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που θα πάρω και εγώ, όπως και οι άλλοι, θέση εκεί.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δηλαδή η επιθυμία του Πρωθυπουργού ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής με ψηφοφορία; Και θα λυθεί, αν υπάρχει διχογνωμία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου και του Ανδρέα Παπανδρέου, ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ξέρω αυτό το διαδικαστικό θέμα που μου αναφέρετε. Αυτό που σας λέω είναι ότι η επιθυμία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Εκτελεστικού Γραφείου είναι να υπάρχει άποψη του Προέδρου, του Ανδρέα Παπανδρέου, εις τρόπον ώστε να ενσωματωθεί στην εισήγηση. Να είναι εισήγηση του Προέδρου και του Εκτελεστικού Γραφείου προς την Κεντρική Επιτροπή.

ΜΑΡΔΑΣ: Αν όμως δεν υπάρχει αυτή η ταύτιση Προέδρου και Εκτελεστικού Γραφείου. Είπατε προηγουμένως, ότι το σχήμα στο ΠΑΣΟΚ είναι ο Πρόεδρος ως όργανο και η Κεντρική Επιτροπή...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και το Εκτελεστικό Γραφείο.

ΜΑΡΔΑΣ:... και καλύπτω τη διάσταση Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Ποιός λύνει τη διαφορά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι υποθετικές οι ερωτήσεις σας.

ΜΑΡΔΑΣ: Δεν είναι υποθετικές.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως θα δείτε, είναι υποθετικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενα σχόλιο για την απόφαση των Τιράνων περί καταργήσεως των θεωρήσεων των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επισκέπτονται την Αλβανία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το σχόλιο είναι θετικό και σας παραπέμπω στο briefing που έκανε ο κ. Μπίκας, στο Υπουργείο Εξωτερικών σήμερα και αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, και όχι μόνο σ'αυτό. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.00 run on Thursday, 11 January 1996 - 13:22:16