Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 10-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 10.1.1996

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.
* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη νεκρώσιμη ακολουθία που θα ψαλεί αύριο (11.1.) στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων για τον Φρανσουά Μιττεράν.
* Η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Α. Τσοχατζόπουλο.
* Σήμερα το απόγευμα φτάνει στην Ελλάδα η Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυρία Σουζάνα Ανιέλι, η οποία θα έχει αύριο συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αντικείμενο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπούλιας προέβη χθες το βράδυ, κατά την επιστροφή του από το Παρίσι, σε σχετικές δηλώσεις, στις οποίες και σας παραπέμπω. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι γιατροί έχουν κάνει ενημέρωση στον Πρωθυπουργό για την κατάσταση της υγείας του; Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να του γίνει τέτοια ενημέρωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν γνωρίζω.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Θα ήθελα, παρακαλώ, ένα σχόλιο για το σημερινό άρθρο της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙ- ΑΣ".

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που έχω να πω, είναι το εξής: Οτι όσον αφορά τις εξελίξεις, υπάρχουν διαφορετικές γνώμες (και προσωπικές και γνώμες οι οποίες αναγράφονται σε εφημερίδες υπό τη μορφή άρθρων, σχολίων κ.λπ.). Πρέπει να πω ότι την πορεία των εξελίξεων αυτών θα συζητήσει το επίσημο όργανο του ΠΑΣΟΚ που είναι η Κεντρική Επιτροπή, στις 20 Ιανουαρίου.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Εσείς, ως Κυβέρνηση, δεν έχετε κάποια άποψη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ως Κυβέρνηση, το σχόλιο που έχω να κάνω, είναι ότι λειτουργούμε σωστά ως Κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια υποκριτική - θα έλεγα - θέση από μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας - όπως επίσης γνωρίζετε - περατούται απόψε τα μεσάνυκτα με την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί. Και η απάντηση που θα δοθεί από την συμπαγή πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν όμως και Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι οποίοι λένε ότι δεν υπάρχει Πρωθυπουργός και ότι χρειάζεται αντικατάστασή του. Δηλαδή, θέλω να πω, ότι αυτά δεν τα λέει μόνο η Αντιπολίτευση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το ότι υπάρχει ένα πρόβλημα από την ασθένεια του Πρωθυπουργού - αυτό που λέτε - είναι γεγονός. Και το γνωρίζουμε όλοι μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και να συμπληρώσω στην ερώτησή μου, συγγνώμη που σας διακόπτω, πληθαίνουν πλέον οι φωνές μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ότι χρειάζεται αντικατάσταση και μάλιστα μέσα στον μήνα Ιανουάριο. Αναφέρομαι στους κυρίους Σημίτη, Τζουμάκα, Πεπονή κ.λπ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην συγχέετε τα πράγματα. Στη Βουλή συζητείται η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Τα όποια άλλα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις για το πρόβλημα που υπάρχει της ασθένειας του Πρωθυπουργού και της έλλειψής του, θα συζητηθούν στα όργανα του Κινήματος, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συζητήσει το όλο θέμα στις 20 Ιανουαρίου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Σ'αυτή τη συμπαγή πλειοψηφία - της οποίας αναμένεται η δεδομένη απάντηση και η στήριξή της προς την Κυβέρνηση, όπως μας είπατε - φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε το δικαίωμα να πάρει οποιαδήποτε απόφαση μετά τις 20 Ιανουαρίου ή όχι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφέρθηκα μόνο στην Κεντρική Επιτροπή, επειδή είναι το ανώτερο όργανο του Κινήματός μας. Και ασφαλώς θα γίνει και σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις 20 Ιανουαρίου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αρα, αυτή η συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάρει τότε την όποια απόφαση. Της το αναγνωρίζετε αυτό το δικαίωμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αναφέρθηκα και στις δύο συγκλήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκα τόσο στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής στις 20 Ιανουαρίου, όσο και στην εν συνεχεία σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Καταλάβατε την ερώτησή μου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατάλαβα και απαντώ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Να συνεχίσω την ερώτηση του κυρίου συναδέλφου; Καταλύτης - ορόσημο για την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού είναι η 20η Ιανουαρίου ή συμμερίζεσθε την άποψη του κ. Παπούλια που λέει ότι οι διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν αργότερα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν λέω αυτά που λέτε στην ερώτησή σας. Λέω ότι οι όποιες αποφάσεις θα υπάρξουν στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όπου θα γίνει η συζήτηση για το πρόβλημα που υπάρχει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εγώ σας ρώτησα κάτι το συγκεκριμένο: Πιστεύετε, σύμφωνα με την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ότι καταλύτης - αδιαπραγμάτευτο ορόσημο για την αντικατάσταση του Πρωθυπουργού είναι η 20η Ιανουαρίου ή συμμερίζεσθε την άποψη του κ. Παπούλια που λέει ότι οι διαδικασίες μπορούν να ανατραπούν από τα πράγματα, από τη βελτίωση της υγείας του Πρωθυπουργού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λοιπόν, η απάντησή μου είναι η ίδια που έδωσα πριν.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σήμερα η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", με το άρθρο της, καλεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν έναν καινούργιο νόμο...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ναι, το είδα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά για να αξιοποιήσω την προηγουμένως υποβληθείσα ερώτηση του συναδέλφου κ. Ρουμπάνη, να ψηφίσουν λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έναν καινούργιο νόμο και να...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα σ'αυτήν την ερώτηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία ερμηνεία και θέλω ένα σχόλιο επ'αυτής: Συγκεκριμένα λέγεται ότι μπορεί μεν να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αφού το απαιτούν τα μέλη της, αλλά δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αντικατάσταση του Πρωθυπουργού. Ποιό είναι το δικό σας σχόλιο επ'αυτού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Τα όργανα του ΠΑΣΟΚ είναι και επίσημα (η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ένα απ'αυτά) και ασφαλώς, μπορούν να πάρουν και να συζητήσουν θέσεις και μπορούν επίσης να καταλήξουν. Δεν έχω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Να ρωτήσω επ'αυτού ακριβώς, δηλαδή στην ερώτηση του κ. Καρελιά: Συνεπώς, αναγνωρίζετε το δικαίωμα ως Κυβέρνηση στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συνέλθει μετά, να λάβει τις όποιες αποφάσεις με όποια πλειοψηφία διαμορφωθεί, είτε στην Κεντρική Επιτροπή είτε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν λέω κάτι τέτοιο. Λέω ότι συντεταγμένα τα επίσημα όργανα του ΠΑΣΟΚ, μπορούν να συγκληθούν και μπορούν να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις για όποιο πρόβλημα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Η κυρία Βάσω Παπανδρέου σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή της στο MEGA ζήτησε από την κομματική ηγεσία να μη ζητήσει από τον κ. Παπανδρέου καθόλου να συζητήσουν το θέμα για αντικατάστασή του και να προχωρήσει μέσα από τα όργανα του κόμματος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτή είναι μία άποψη της κυρίας Βάσως Παπανδρέου. Αυτό που έχουμε πει και επαναλαμβάνω, είναι - και είναι το επιδιωκόμενο, και είναι το σωστό, και είναι το πρέπον - να ζητηθεί η άποψη του Προέδρου του Κινήματος, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Να ρωτήσω κάτι συναφές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Παρακαλώ.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Η κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε ότι αν γίνει αυτό (δηλαδή αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ να συζητήσει με τον κ. Παπανδρέου κ.λπ) θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτή την άποψη της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, τη συμμερίζεσθε κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπαμε και ελπίζουμε να γίνει αυτό. Και είπαμε ότι αυτό εξαρτάται από τους γιατρούς, οι οποίοι και θα το επιτρέψουν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αν δεν το επιτρέψουν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι υποθετικό. Εμείς ελπίζουμε να γίνει αυτή η συνάντηση.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ισχύει η δήλωσή σας ότι αντικατάσταση του Πρωθυπουργού χωρίς τη συγκατάθεσή του, σημαίνει εκτροπή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να μην επανερχόμαστε στα ίδια.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Οχι, δεν θέλω να επανερχόμαστε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι'αυτό σας λέω και εγώ, να μην επανερχόμαστε. Υπάρχει το συνταγματικό πλαίσιο, το οποίο και συζητείται και επί του οποίου διατυπώνονται και διάφορες ερμηνείες, διάφορες εκδοχές, όπως γνωρίζετε, καθένας λέει την άποψή του. Και υπάρχει και το Σύνταγμα αυτό καθεαυτό, το οποίο ορίζει ρητά τα πράγματα.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Επίσης, η κυρία Βάσω Παπανδρέου - το γνωρίζετε - διατύπωσε χθες την άποψη ότι δεν πρέπει να ερωτηθεί ο Πρωθυπουργός, διότι μάλιστα - έτσι είπε - θα ρεζιλευτεί ο Πρωθυπουργός.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι σχόλια δικά σας.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, αυτά τα είπε η ίδια η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας απάντησα.

ΚΟΥΙΝ: Συμμερίζεσθε, κύριε Εκπρόσωπε, την άποψη του κ. Κουλούρη, ότι αν δεν ζητηθεί η άποψη του κ. Παπανδρέου, αυτό ισοδυναμεί με πατροκτονία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εμείς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε τη γνώμη του Πρωθυπουργού. Ολα τα άλλα είναι σχόλια.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Είναι δεσμευτικό αυτό, δηλαδή εάν δεν ζητηθεί η άποψη του Προέδρου του Κινήματος, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πιστεύουμε ότι είναι βαρύνουσα η άποψη του Πρωθυπουργού. Και όλοι το αντιλαμβανόμεθα ότι είναι και απαραίτητη να υπάρχει αυτή η άποψη.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Ποιοί εσείς; Υπάρχει ο κ. Παπούλιας...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Κυβέρνηση. Είμαι Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μα, εδώ υπάρχουν διαφορές. Η άποψή σας προσεγγίζει την άποψη του κ. Παπούλια. Το Εκτελεστικό Γραφείο και το ΠΑΣΟΚ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα του να συζητήσουμε με τον κ. Παπανδρέου, είναι μια άποψη όλων.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ακριβώς έτσι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ!

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση συναδέλφου για το αν δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει ο Πρωθυπουργός, τη χαρακτηρίσατε υποθετική. Υποθετικό όμως είναι και η ελπίδα, που λέτε ότι "ελπίζουμε... κ.λπ.". Υποθετικό είναι και αυτό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχετε δίκιο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να ξεφύγουμε λίγο και από τις υποθέσεις, συγκεκριμένα ερωτώ: Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου για οριστική δρομολόγηση λύσης, ισχύει για την Κυβέρνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε κάθε περίπτωση...

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κάθε περίπτωση...

ΧΥΤΗΡΗΣ: ... σε κάθε περίπτωση... Εγώ απαντώ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, στις 20 Ιανουαρίου, στην Κεντρική Επιτροπή θα συζητηθεί η πραγματικότητα, όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρις εκείνη την ημέρα: με τις "ελπίδες" που λέτε, με τις "δυσκολίες" που λέτε, με τα "εάν" που θέτετε, όλα αυτά θα συζητηθούν, ποιά δηλαδή θα είναι η πραγματικότητα. Θα συζητηθούν, λοιπόν, όλα αυτά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 20ης Ιανουαρίου. Και εκεί θα ληφθούν αποφάσεις και θα δοθούν απαντήσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα επιμείνω.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να επιμείνετε!

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου δεν μιλάει - απ' ό,τι όλοι γνωρίζουμε - για συζήτηση στις 20 του μηνός. Αναφέρει τις λέξεις "δρομολόγηση οριστικής λύσης". Σήμερα εσείς μας λέτε για συζήτηση. Εγώ μπορώ να υποθέσω αυτή τη στιγμή - και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος - ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ της Κυβέρνησης που εκφράζετε εσείς και του Εκτελεστικού Γραφείου. Κάνω λάθος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να μην υποθέσετε τίποτα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε, δώστε μας την απάντηση: ισχύει σε κάθε περίπτωση...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντηση είναι ότι ισχύει η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επομένως...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απλώς συμπλήρωσα, επειδή μου είπατε ότι υπάρχουν υποθέσεις, ότι μπορεί μέχρι τότε ο κ. Παπανδρέου να μην μπορεί ή εκείνο ή το άλλο, όλα αυτά θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή, στις 20 Ιανουαρίου.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αποκλείεται η μετάθεση της ημερομηνίας σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό εξαρτάται από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Πρέπει να συνέλθει...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από το Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν εξαρτάται από μένα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εάν η υγεία του κ. Παπανδρέου μπορεί να προχωρήσει καλά και μπορεί να εκφρασθεί και μπορεί να εκφράσει άποψη, αυτό θα αλλάξει τις ημερομηνίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου επίσης είναι το κορυφαίο όργανο του Κινήματος: ο Πρόεδρος. Ασφαλώς και έχει λόγο.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή τη στιγμή ο κ. Παπανδρέου είναι κορυφαίο όργανο του Κινήματος, αλλά μπορεί να πάρει απόφαση; Αν υπήρχε αυτό το θέμα, γιατι να συζητούνται τώρα όλα αυτά, αν μπορεί δηλαδή να συζητήσει και να πάρει απόφαση; Μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι .... (Σημ. Ελλειπές κείμενο λόγω λανθασμένης αποθήκευσης ατο πρωτότυπο).

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.00 run on Wednesday, 10 January 1996 - 10:35:19