Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Enhmervsh toy Typoy apo ton kybernhtiko ekprosvpo

Greek Government Press Release Directory

From: News Distribution Manager <dist@hri.org>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 03/01/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.
* Κατ' αρχήν ήθελα να σας κάνω μια διευκρίνιση σχετικά με την χθεσινή δήλωσή μου εδώ, η οποία πήρε διαστάσεις και να πω ότι κατά κανένα τρόπο δεν είχε την έννοια απειλής προς κανένα το θέμα της εκτροπής. Ηταν μια διαπίστωση, η οποία απαντούσε στο ερώτημα το δικό σας περί "καθαιρέσεως", "αντικαταστάσεως" του Πρωθυπουργού, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Αυτή τη διευκρίνιση θεωρώ ότι πρέπει να την κάνω, διότι η δήλωσή μου παρερμηνεύθηκε και θεωρήθηκε απειλή. Και επαναλαμβάνω ότι δεν συνιστούσε, κατά κανένα τρόπο, απειλή προς οιονδήποτε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος γνώριζε το περιεχόμενο αυτό της απάντησής σας; Είχε δηλαδή συναινέσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα ήθελα να σας πω για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία (μια που επαναλαμβάνο- νται τέτοιου είδους ερωτήματα) ότι είμαι Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επομένως, τα καθήκοντά μου, τα ασκώ όπως πρέπει να τα ασκώ, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανόνες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Επειδή έχει προκαλέσει θύελλα η απάντησή σας...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Συζητώ με την Κυβέρνηση. Είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Συζητώ με τους Υπουργούς, συζητώ με τον αναπληρούντα τον Πρωθυπουργό.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ανεξάρτητα, αν η χθεσινή σας δήλωση ήταν μια απειλή ή όχι...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ηταν μια διαπίστωση, την οποία μπορώ να επαναλάβω.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σ' αυτή τη δεδομένη διαπίστωση, μην την επαναλαμβάνετε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια αλήθεια δηλαδή αντικειμενική.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ωραία. Λοιπόν, με δεδομένη τη δήλωση τη δική σας, τόσα και τόσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της αντικαταστάσεως του Πρωθυπουργού, κηρύσσουν την ανωμαλία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ δεν είπα τίποτα τέτοιο. Απάντησα στην ερώτηση συναδέλφου σας, εάν δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα καθαιρέσει τον Πρωθυπουργό ή τον αντικαταστήσει, αν αυτό αποτελεί εκτροπή.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ωραία.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και απάντησα: Ναι, βεβαίως.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Προεκτείνοντας, λοιπόν, τη λογική της δηλώσεώς σας, σας ερωτώ εάν τα στελέχη αυτά κηρύσσουν την ανωμαλία. Διότι εάν πράγματι κηρύσσουν την ανωμαλία, εσείς δεν μπορείτε να τους σχολιάσετε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες: Εάν γίνει με αυτό τον τρόπο, αυτό που με ρωτήσατε, αυτό αποτελεί εκτροπή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με ποιόν τρόπο, κύριε Υπουργέ; Τί εννοείτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς τη συγκατάβαση του Πρωθυπουργού, να προχωρήσει στην αντικατάστασή του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή αυτά παρανόμως γίνονται αν γίνουν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα: Αποτελούν εκτροπή. Και αυτή είναι μια αντικειμενική αλήθεια.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ωραία. Ακόμα και αν έχει η σύγκληση αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με αυτόν τον τρόπο, τη συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι εκτροπή; Γιατί φημολογείται κάτι τέτοιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παρακαλώ κατ' αρχήν να μην ανακατεύουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το απαιτεί ο ίδιος να παρθούν πρωτοβουλίες.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό, δεν το λέει. Δεν είπε κανείς κάτι τέτοιο. Αυτό το λέτε εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ομόφωνη, πάλι είναι εκτροπή; Αν είναι και οι 169, πάλι είναι εκτροπή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Δηλαδή εκτροπή είναι η σύγκληση της Κ.Ο. Να πω κάτι επί του προηγουμένου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να μην επαναλαμβάνουμε πάλι τα ίδια, τί είναι εκτροπή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποιόν καλείτε με την προτροπή σας να διαφυλάξει την ομαλότητα της πολιτικής ζωής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λέω ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι εκτροπή. Και εκτροπή σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ωραία. Και σε συνθήκες εκτροπής λοιπόν, ποιός διαφυλάττει την ομαλότητα του πολιτικού βίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν κατανοώ την ερώτησή σας. Σας είπα: Δεν πρέπει να γίνει μια εκτροπή. Και επομένως πρέπει για να μην γίνει εκτροπή, να διαφυλάξουμε όλοι μας την ομαλότητα του πολιτικού βίου. Αυτό λέω τόση ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, επικαλείσθε το ακροτελεύτιον άρθρο 120 του ισχύοντος Συντάγματος, το πάλαι ποτέ 114; Αυτό επικαλείσθε τώρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κοιτάξτε, όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι είναι εκτροπή, καλούμε να μην γίνει εκτροπή. Διότι έτσι προφυλάσσεται ο ομαλός πολιτικός βίος.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Πώς θα αποφευχθεί η εκτροπή, κύριε Υπουργέ; Τί θα γίνει στο ενδιάμεσο διάστημα; Τί πιστεύει η Κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ λέω τί δεν μπορεί να γίνει. Διότι αν γίνει αυτό, αποτελεί εκτροπή. Και επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι η δήλωσή μου δεν συνιστά απειλή προς οιονδήποτε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Δηλαδή, τί πρέπει να γίνει; Ο ελληνικός λαός θέλει να ξέρει τί θα γίνει...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που πρέπει να γίνει, τα όργανα του Κινήματος το συζητούν και παίρνουν αποφάσεις.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, ρυθμιστικό ρόλο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι εσείς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστός. Και να μην επαναλάβω και πάλι ότι ασκείται με συνταγματική πληρότητα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμφωνεί η Κυβέρνηση ή διαφωνεί με τις ενημερωτικές αυτές συναντήσεις που κάνει ο κ. Στεφανόπουλος με Υπουργούς της Κυβέρνησης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω απαντήσει.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τί ακριβώς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχω απαντήσει ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκούνται συνταγματικά πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - το έχω ξαναπεί - κινείται εντός των συνταγματικών πλαισίων.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σήμερα υπάρχουν πολλές δηλώσεις βουλευτών που σας χαρακτηρίζουν εκπρόσωπο μιας ομάδας στο Ωνάσειο και δεύτερον, ζητούν την παραίτησή σας και από βουλευτή. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν σχολιάζω.

ΦΙΛΗΣ: Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ χωρίς τη συγκατάθεση του Προέδρου της Κ.Ο. και Πρωθυπουργού είναι επιτρεπτή ή συνιστά κατά τη γνώμη σας το προοίμιο κάποιας ενδεχόμενης πολιτικής εκτροπής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει τη νομιμότητα της σύγκλησής της. Μέχρι τώρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα συγκαλούσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός.

ΦΙΛΗΣ: Από εκεί και πέρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από εκεί και πέρα, τα όργανα του Κινήματος, βάσει και του καταστατικού, προφανώς θα συζητήσουν το θέμα. Γι' αυτό και σήμερα το Προεδρείο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και έπεται στη συνέχεια συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή η σύγκληση της Κ.Ο. είναι αρμοδιότητα πλέον των οργάνων του Κινήματος, όπως του Εκτελεστικού Γραφείου ή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και όχι των οργάνων της Κ.Ο.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα.

ΦΙΛΗΣ: Και εγώ σας ερωτώ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα: Η σύγκληση της Κ.Ο. προϋποθέτει τη νομιμότητα της σύγκλησής της.

ΦΙΛΗΣ: Συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα: Μέχρι τώρα την Κ.Ο., την συγκαλούσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Την συγκαλούσε, λοιπόν, ο Πρόεδρος του Κινήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα, από εδώ και πέρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τώρα γίνεται συζήτηση στα όργανα του Κινήματος και σύμφωνα με το καταστατικό, συζητείται ακριβώς αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Τί εννοείτε; Και πάλι δεν κατάλαβα. Συγγνώμη που επιμένω: Από εδώ και στο εξής, με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να μην μπορεί να πάρει αυτή την πρωτοβουλία (αφού δεν μπορεί να κυβερνήσει και τη χώρα, πώς να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα) κατά τη γνώμη της Κυβερνήσεως...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα αυτό συζητείται μεταξύ του Προεδρείου της Κ.Ο. και του Γραμματέα της Κ.Ε., καθώς και με το Εκτελεστικό Γραφείο.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη κύριε Υπουργέ, αλλά το Σύνταγμα δεν προβλέπει μια διαδικασία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ σας απαντώ, σε αυτό που με ρωτάτε. Και αυτό που με ρωτάτε, είναι πώς γίνεται η σύγκληση. Και σας είπα: Από τη στιγμή που δεν μπορεί ο Πρόεδρος του Κινήματος, τότε το θέμα συζητείται στα αρμόδια όργανα του Κινήματος.

ΦΙΛΗΣ: Τα οποία ποιά είναι, κύριε Εκπρόσωπε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα αρμόδια όργανα του Κινήματος είναι το Εκτελεστικό Γραφείο, η Κεντρική Επιτροπή κ.λπ.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επειδή χθες το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πήρε απόφαση, εγγράφως να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές - και οι 169 - εάν μονομερώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφασίσει σύγκλησή της χωρίς τη συγκατάθεση του Προέδρου της, αυτό αποτελεί συνταγματι- κό πραξικόπημα; Αυτό ρωτάμε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην παρεξηγηθούμε και πάλι. Θα ήθελα να σας πω ότι έχει σημασία το πότε και το πώς θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και να μείνω εκεί.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θα μπορούσατε να γίνεται πιό συγκεκριμένος, κύριε Υπουργέ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τίποτε άλλο. Μένω εκεί.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε προηγουμένως για ζήτημα νομιμότητας, όσον αφορά τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος. Ηθελα να σας ρωτήσω για το θέμα της δημοκρατικότη- τας. Δηλαδή, θεωρείτε ότι είναι δημοκρατική αυτή η μέθοδος του Προεδρείου που παραπέμπει στην πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αποφανθεί αν επιθυμεί ή όχι τη σύγκληση της Κ.Ο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το κάθε κόμμα έχει το καταστατικό του και τα όργανά του.

ΜΑΡΔΑΣ: Στην περίπτωσή μας όμως, υπάρχει ένα κενό για τη διαδικασία σύγκλησης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό συζητείται. Και το Προεδρείο της Κ.Ο. είχε σήμερα το πρωί συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Και το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και στο Εκτελεστικό Γραφείο.

ΜΑΡΔΑΣ: Η διαδικασία σύγκλησης συνιστά εκτροπή από την αρχή τη δημοκρατική;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα: Το θέμα συζητείται εις τρόπον ώστε να υπάρξει νομιμότητα. Διότι όλες οι κινήσεις χρειάζονται τη νομιμότητα. Εχει σημασία επομένως το πώς και το πότε.

ΦΙΛΗΣ: Μα, η νομιμότητα μιας ενέργειας μπορεί να είναι αντικείμενο συζητήσεων και διαβουλεύσεων; Δεν υπάρχει νόμος, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο νόμος είναι ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από τη στιγμή που δεν μπορεί, το θέμα συζητείται στα όργανα του Κινήματος. Αυτό γίνεται.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία δεν είναι κομματικό όργανο μόνο, αλλά επειδή είναι πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά και πλειοψηφία να μην ήταν, μετέχει ενός πολιτειακού οργάνου όπως είναι η Βουλή, αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων κομματικών και όχι πολιτειακών συζητήσεων σε επίπεδο πολιτειακών παραγόντων; Τί είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα; Γραφείο οργάνωσης βάσης;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι του ΠΑΣΟΚ.

ΦΙΛΗΣ: Ομως αποτελεί...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι των κομμάτων.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μια ακόμα ερώτηση στο θέμα αυτό: Εσείς ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στην πρόσκληση του κ. Μπέη, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τί θέση θα πάρετε; Θα ψηφίσετε υπέρ της σύγκλησης; Θα ψηφίσετε κατά της σύγκλησης; Η θα ψηφίσετε λευκό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μου έχει έρθει τέτοια πρόσκληση.

ΜΑΡΔΑΣ: Η προσωπική σας θέση ποιά είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν μου έχει έρθει τέτοια πρόσκληση. Οταν μου έρθει, θα σας απαντήσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Θεωρείτε ότι τα κόμματα λειτουργούν υπεράνω του Συντάγματος; Είναι σαφής η ερώτησή μου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν νομίζω και τόσο. Δεν νομίζω ότι είσθε και τόσο σαφής.

ΜΙΧΑΗΛ: Σαφέστατος. Αν τα κόμματα με ό,τι προβλέπει το καταστατικό τους...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα κόμματα έχουν το δικό τους καταστατικό το οποίο πρέπει να τηρείται.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπό το Σύνταγμα όμως. Αυτό λέει το πολίτευμά μας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπό το Σύνταγμα είμαστε όλοι. Οι πάντες.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα και τα κόμματα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα πρέπει λοιπόν το Εκτελεστικό Γραφείο του κάθε κόμματος ή και η Κεντρική του Επιτροπή να αποφασίσει εάν ένα θεσμικό όργανο που προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα πρέπει να συζητεί, να συνεδριάζει ή να αποφασίζει με βάση κάποιες κομματικές διαδικασίες που είναι υπό το Σύνταγμα. Αυτή την αντίφαση πώς την εξηγείτε:

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι αντίφαση.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς δεν είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι αντίφαση. Ο Πρόεδρος του Κινήματος συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο Πρόεδρος του κόμματος συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, δεν μπορεί τώρα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από τη στιγμή που δεν μπορεί ο Πρόεδρος του κόμματος να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, υπάρχουν τα άλλα όργανα του κόμματος τα οποία συζητούν το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Επιτρέπετε, κύριε Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Παρακαλώ.

ΚΙΑΟΣ: Με τη λογική που μας λέτε τώρα...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιά λογική;

ΚΙΑΟΣ: Οχι, αυτό που είπατε τώρα. Από τη στιγμή που δεν μπορεί ο Πρόεδρος, είναι τα άλλα όργανα. Δηλαδή, τα άλλα όργανα - είναι σωστή η λογική μου, αυτό σας ρωτάω - αντικαθιστούν τον Πρόεδρο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μέσα στο κόμμα υπάρχουν τα όργανα του κόμματος.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, τον αντικαθιστούν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρόεδρος είναι ένα όργανο του κόμματος. Τον αντικαθιστούν. Υπάρχει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή τον αντικαθιστούν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

ΚΙΑΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει τον Πρόεδρό της που είναι και ο Πρόεδρος του κόμματος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μάλιστα.

ΚΙΑΟΣ: Ο κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει τίποτα περί Εκτελεστικού Γραφείου οποιουδήποτε κόμματος, περί Κεντρικής Επιτροπής οποιουδήποτε κόμματος, περί οποιουδήποτε κομματικού οργάνου που να έχει σχέση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση αφού δεν αναφέρει ο,τιδήποτε και επειδή αναφέρεται μόνον στον Πρόεδρο, μπορείτε να μου πείτε, αφού δεν το αναφέρει, ρητά δηλαδή δεν λέεί τίποτα, δεν το ενδιαφέρει, γι' αυτό επιμένω και σας το λέω, ποιός είναι αυτός ο οποίος θα αντικαταστήσει τον κ. Παπανδρέου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εσάς, τί σας πειράζει που η Κοινοβουλευτική Ομάδα συζητάει με τον Γραμματέα του κόμματος και ακολούθως το Εκτελεστικό Γραφείο θα συζητήσει το θέμα;

ΚΙΑΟΣ: Οχι, εμένα δεν με πειράζει. Εγώ σας ερωτώ, απλώς για να γράψω τί θα μου πείτε. Τίποτε άλλο. Αυτή είναι η δουλειά μου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή είναι όργανα του κόμματος και θα συζητήσουν το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι βουλευτές δεσμεύονται από την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι βουλευτές είναι βουλευτές του κόμματος.

ΦΙΛΗΣ: Δεσμεύονται συνεπώς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αφού είναι βουλευτές του κόμματος, τη λαμβάνουν υπόψη τους.

ΦΙΛΗΣ: Επιμένω: Δεσμεύονται ή μένουν στην αρχική τους πρωτοβουλία για να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εγώ πιστεύω ότι δεσμεύονται.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη και μια άλλη ερώτηση: Είναι γνωστό επίσης ότι το Σύνταγμα μιλάει για την ελευθερία του βουλευτή, το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι θέμα εντός των συνειδησιακών ορίων του βουλευτή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Βεβαίως. Ολοι έχουμε συνειδησιακά όρια. Και οι βουλευτές, βεβαίως. Είναι εκλεγμένοι από το λαό.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με όσα μας είπατε και πριν, θα πρέπει το κόμμα να αλλάξει τον αρχηγό του, για να συγκαλέσει ο καινούργιος αρχηγός την Κοινοβουλευτική Ομάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν είπα αυτό.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Μα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, σύμφωνα με όσα μας είπατε προηγουμένως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπα αυτό.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο αναπληρωτής του Πρωθυπουργού δικαιούται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτι- κή Ομάδα του ΠΑΣΟΚ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ο Γραμματέας της Κ.Ο., εν προκειμένω ο κ. Μπέης, δικαιούται να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτι- κή Ομάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κοιτάξτε, δεν θα ήθελα να υπεισέλθουμε περαιτέρω στη συζήτηση αυτή, διότι τη στιγμή αυτή πραγματοποιείται συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Ο. με τον Γραμματέα της Κ.Ε. και ακολούθως το Ε.Γ. θα συζητήσει επί όλων αυτών των θεμάτων. Καλό θα ήταν λοιπόν, να σταματήσουμε τη συζήτησή μας εδώ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας παρακαλούσα θερμά, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε σε ένα ερώτημα πρωταρχικό που προκαλεί όλα αυτά τα οποία προκαλούν 45 ημέρες μετά την είσοδο του Πρωθυπουργού στο Ωνάσειο. Ηθελα να ρωτήσω: Πρώτον, πόσος είναι ο εύλογος χρόνος για την αντικατάσταση; Δεύτερον, αν η Κυβέρνηση έχει ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα και εάν όχι, πότε θα ασχοληθεί; Και τρίτον, αν η Κυβέρνηση σχεδιάζει να απαντήσει στο ερώτημα ποιό πολιτειακό ή πολιτικό όργανο θα είναι αυτό που θα καθορίσει και πότε θα καθορίσει, ποιός είναι ο εύλογος χρόνος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι, κατ' αρχήν, ασχολούνται με τα θέματα τα οποία θέτετε τα αρμόδια όργανα του Κινήματος. Μέχρι τώρα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν δίνετε πάλι απάντηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντηση σε όλα δίνει το Σύνταγμα, το οποίο πρέπει να τηρούμε.

Τ.ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Με την ευκαιρία - και επειδή αναπτύξατε σήμερα τις θέσεις της Κυβέρνησης σε διάφορα επιμέρους θέματα - στο γενικότερο θέμα, μπορείτε να μας πείτε σήμερα ποιά είναι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης για τον όρο "εκλείπει"; Ποιά είναι η επίσημη ερμηνεία που δίνει η Κυβέρνηση σ'αυτό τον όρο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο όρος αυτός είναι όρος της ελληνικής γλώσσας και δεν επιδέχεται καμμία ερμηνεία διαφορετική από αυτό το οποίο ο όρος σημαίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:Δηλαδή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο όρος σημαίνει αυτό που σημαίνει. "Εκλείπω" σημαίνει "δεν υπάρχω".

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Το "εκλείπω" δεν αναφέρεται στον άνθρωπο, αλλά στον Πρωθυπουργό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Το "εκλείπει" εκ των καθηκόντων του δεν συμπίπτει με το άρθρο του Συντάγματος....;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα γίνουμε συνταγματολόγοι.Εχει απαντηθεί το θέμα. Εχει απαντηθεί και από τους συνταγματολόγους. Επομένως δεν θα το λύσουμε εμείς.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Προηγουμένως, όμως, είπατε εσείς ότι ο Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή εκλείπει των καθηκόντων του. Αρα δεν μπορούμε να ισχυριστούμε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είπα αυτό. Είπα "απέχει". Αλλο αυτό.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Το Σύνταγμα, όμως, όταν αναφέρει τη λέξη αυτή, δεν αναφέρεται σε ένα φυσικό πρόσωπο, αναφέρεται στην ιδιότητα που έχει το φυσικό αυτό πρόσωπο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σημαίνει αυτό το οποίο σας είπα. Αλλη ερώτηση;

ΚΟΥΙΝ: Επειδή απ' ό,τι διαφαίνεται η υγεία του Πρωθυπουργού καλυτερεύει και απ' ό,τι πληροφορούμεθα κινείται και με καροτσάκι, γνωρίζει η Κυβέρνηση αν έχει πάρει κανένα μέλος της Κυβέρνησης ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την πρωτοβουλία να πλησιάσει τον Πρωθυπουρ- γό και να τον ρωτήσει εάν θέλει να παραιτηθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΙΝ: Γιατί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΙΝ: Γιατί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τί εννοείτε "γιατί";

ΚΟΥΙΝ:Σκέπτεται κάποιος να το κάνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Οταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος, τότε θα γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.Δεν ξέρω ποιός θα είναι ο διάλογος.

ΦΙΛΗΣ: Ακολουθώντας τον ειρμό των απαντήσεών σας, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Οταν δύο μέλη της Κυβέρνησης, δύο Υπουργοί ζητούν να αντικατασταθεί ο Πρωθυπουργός που τους επέλεξε και έχει την ευθύνη της συγκρότησης του κυβερνητικού σχήματος, κατά τη γνώμη σας υπάρχει θέμα παραίτησής τους;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην σχολιάσω το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Πώς να μην το σχολιάσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω στην ερώτησή σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα πάρα πολύ να μου απαντήσετε, αν μπορείτε, ή να μου εξηγήσετε κάτι το οποίο δεν το κατανοώ. Εσείς ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης μιλήσατε χθες και διευκρινίσατε σήμερα τί εννοούσατε με το περί ανωμαλίας και εκτροπής, απευθυνόμενος βεβαίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα προχωρούσε, αν προχωρούσε...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι σχόλιο δικό σας. Απάντησα σε μία συγκεκριμένη ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Για καθαίρεση ή αντικατάσταση. Δηλαδή, εσείς προειδοποιείτε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει την Κυβέρνηση της οποίας είστε Εκπρόσωπος, να μην προχωρήσει σε αντικατάσταση ή καθαίρεση, εφόσον τεθεί τέτοιο θέμα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολα αυτά είναι σχόλιά σας.Απάντησα στην ερώτηση, "αν γίνει καθαίρεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πρωθυπουργού, χωρίς τη συγκατάβασή του, αυτό σημαίνει εκτροπή; Και απάντησα ότι "ναι, θα σημαίνει εκτροπή".

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή είπατε στους βουλευτές ότι αν γίνει...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Διατυπώνετε σχόλια, τώρα...

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι σχόλια. Αυτό προσπαθώ να εξηγήσω, κύριε Εκπρόσωπε. Είστε Εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εκανα μία διαπίστωση, είπα μια αντικειμενική αλήθεια, κάτι το οποίο ισχύει.

ΜΙΧΑΗΛ: Προς ποιούς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προς το συνάδελφό σας που με ρώτησε.

Τ.ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σε άλλο θέμα. Υπάρχει ημερομηνία επίσκεψης του κ.Χόλμπρουκ στην Αθήνα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ.Χόλμπρουκ πρόκειται να έρθει στην Αθήνα και να πάει στη Λευκωσία και την Αγκυρα.Την ημερομηνία θα σας την ανακοινώσω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ερχεται σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας για να συζητήσει το Κυπριακό εδώ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας επισκέπτεται την Ελλάδα.Σας υπενθυμίζω ότι η Ιταλία έχει την Προεδρία της Ενωμένης Ευρώπης, κατά το παρόν εξάμηνο. Ο Υφυπουργός έρχεται προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του Κυπριακού. Πρόκειται, μάλιστα, να ταξιδέψει και στην Κύπρο και στην Τουρκία για το ίδιο θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τα πλοία που στείλαμε στην Αδριατική, η Ελλάδα θα στείλει και χερσαίες δυνάμεις, τάνκς;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΚΟΥΙΝ: Επειδή υπάρχει κάποια απροθυμία από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να συζητάει όλο αυτό το θέμα, μήπως γνωρίζετε πόσοι θα πάνε τελικα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επισήμως έχει ανακοινωθεί και από εμένα και από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.Σας παραπέμπω σ'αυτές τις ανακοινώσεις. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.00 run on Wednesday, 10 January 1996 - 2:07:15