Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Release Directory

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@globalx.net>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 31.10.95

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ

ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.

* Ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σε συνεργσία στις 14.45 τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κυρίους Γιάννο Παπαντωνίου και Αλέκο Παπαδόπουλο καθώς και τον Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του κ. Τάσο Γιαννίτση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τους τρείς μαζί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Και τους τρεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί θέματα θα συζητηθούν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οικονομικά θέματα. Θέματα αρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέματα προϋπολογισμού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέματα φορολογίας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οικονομικά θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ετοιμάζει η Κυβέρνηση κανένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να σας πω επίσης ότι στις 12.30 μ.μ. ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Ιβάν Κριστόφ. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην προετοιμασία της προσεχούς επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού στη Σόφια. Θέματα - όπως αντιλαμβάνεσθε - διμερή (Νέστος - δίοδοι - πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης).

ΚΙΑΟΣ: Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στη Σόφια έχει ορισθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχει ορισθεί. Πάντως, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους του έτους.

* Επίσης να σας πω ότι αύριο το μεσημέρι (14.45) ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Υπουργό Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στρατηγό Πάβελ Γκρατσόφ.

* Θα προηγηθεί (στις 14.00) συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας κ. SHARA'A, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας (31.10 - 1.11.). Αυτά από πλευράς μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας. Ορίστε, ο κ. Κωνσταντινίδης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε τις εξελίξεις σχετικά με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό - αν θέλετε - με τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Κλάους Κίνκελ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι είναι δύσκολο η Κύπρος να ενταχθεί τελικώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός εάν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι βέβαια κατανοητές. Τί έχετε να δηλώσετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ' αρχήν να υπενθυμίσω ότι ως προς τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, έχει ληφθεί απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Εσσεν, η οποία και έχει επαναληφθεί από τα Συμβούλια Υπουργών και επανελήφθη ακόμη και χθες στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επομένως, πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Κίνκελ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν ευσταθεί. Απλούστατα.

* Ως προς το χθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλω να πω ότι είναι το 36ο Συμβούλιο για το ίδιο θέμα και ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις. Απλώς, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Σολάνα προέβη σε ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο χρηματοδοτικός μηχανισμός της Ενωμένης Ευρώπης προς την Τουρκία είναι έτοιμος, αρκεί βεβαίως να εγκριθεί η Συμφωνία για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως απαραίτητη, λοιπόν, προϋπόθεση θεώρησε ο κ. Σολάνα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Πρέπει ακόμη να σας πω ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί οι όροι, τους οποίους έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και αυτό έχει επανειλημμένως διατυπωθεί από πολλούς πολιτικούς παράγοντες της Ενωμένης Ευρώπης - ως προς την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι τα προσφάτως ληφθέντα μέτρα στη γειτονική χώρα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούνται ανεπαρκή.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αναφέρεσθε στους όρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ασφαλώς. Σε κάθε περίπτωση, και η βοήθεια της Ενωμένης Ευρώπης προς την Τουρκία και ο διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας εξαρτώνται από την υπερψήφιση της Συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

* Ακόμη να σας πω ότι και στο χθεσινό Συμβούλιο Σύνδεσης δεν κατέστη δυνατή η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δομημένο διάλογο. Προς διευκόλυνσή σας να υπενθυμίσω ότι δομημένο διάλογο έχουν ήδη με την Ευρωπαϊκή Ενωση η Κύπρος, η Μάλτα και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ).

* Τέλος, να εκφράσω την ικανοποίηση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Σύνδεσης. Δεν άλλαξε τίποτα από τις αποφάσεις της 6ης Μαρτίου.

ΚΙΑΟΣ: Αν επιτρέπετε, ποιά είναι η καλή στάση (όπως μετέδωσαν οι συνάδελφοί μας ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες) της Ελλάδος στο χθεσινό Συμβούλιο, για την οποία την ευχαρίστησαν τόσον ο προεδρεύων κ. Σολάνα όσον και ο Επίτροπος κ. Βαν ντεν Μπρουκ; Ποιά είναι αυτή η καλή στάση που έδειξε η Ελλάδα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει τη στάση της και την πολιτική της απέναντι στο θέμα. Εχει παραμείνει στις αποφάσεις της 6ης Μαρτίου.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρεσθε σε εκείνη την απόφαση με τον κ. Μαγκάκη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε εκείνη την απόφαση της 6ης Μαρτίου - σας υπενθυμίζω - η Ελλάδα ήρε το "βέτο" για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - Ε.Ε. και βεβαίως αυτό ήταν και το έναυσμα να επικυρωθεί ο προενταξιακός διάλογος της Ενωμένης Ευρώπης με την Κύπρο. Από εκείνη τη θέση δεν έχουμε αλλάξει. Και δεν άλλαξε και τίποτα χθες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατά την άποψή σας, υπάρχει κίνδυνος να μην αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Κύπρου έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική, αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - Ε.Ε.;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν υπάρχει κανείς τέτοιος κίνδυνος. Το ένα είναι ανεξάρτητο του άλλου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ηθελα να σας ρωτήσω αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη συνολική συζήτηση που έγινε. Γιατί είπατε ότι ο κ. Σολάνα προέβη σε ανακοινώσεις μετά τη συζήτηση που έγινε με τους ομολόγους του. Αρα λοιπόν η Ελλάδα εξέφρασε μέσα στη συζήτηση κάποιες απόψεις που εκτιμήθηκαν πέραν εκείνων της 6ης Μαρτίου ως καλές από τους εταίρους μας. Γιατί αλλιώς για ποιό λόγο να μας ευχαριστήσει ο κ. Σολάνα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα το μόνο που έκανε, ήταν διάφορες διορθωτικές παρεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν στην ομιλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, όπου εκεί στην ομιλία του ο κ. Κιρτσά είχε ένα σημείο στο οποίο αναφερόταν στη σύνδεση Κύπρου - Ενωμένης Ευρώπης και έλεγε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο -δεν έχω μπροστά μου το κείμενο, αλλά υπάρχει- στο οποίο απήντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ο κ. Ρωμαίος, και ζήτησε να απαλειφθεί το σημείο εκείνο της ομιλίας, πράγμα το οποίο και έγινε. Επίσης, μια άλλη παρέμβαση του κ. Ρωμαίου ήταν ότι ακόμα και άν περάσει η τελωνειακή ένωση από το Ευρωκοινοβούλιο, τότε πρέπει να υπάρχει ρήτρα -και αυτό έγινε δεκτό- η οποία θα αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Αν τυχόν με νέες επεμβάσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα εκεί, τότε θα πρέπει η χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρώπης, να διακόπτεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, γι'αυτή την παρέμβαση ο κ. Βαν ντεν Μπρούκ και ο κ. Σολάνα μας ευχαρίστησαν και όχι για τη στάση το Μάρτιο.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι'αυτό θα είναι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσαμε δηλαδή τις απειλές του Προέδρου και της Πρωθυπουργού της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που λέτε τώρα είναι άλλο θέμα ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσαμε τις απειλές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν τις ξεχάσαμε καθόλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσαμε τις πρόσφατες απειλές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν τις έχουμε ξέχάσει. Και όταν γίνονται αυτές τις απαντάμε όπου δεί και όπως πρέπει.

Ως προς την τελωνειακή ένωση, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάρει μία απόφαση. Η απόφαση αυτή σας είναι γνωστή. Είναι εκείνη της 6ης Μαρτίου 1995. Την έχει πάρει σε σχέση με την Κύπρο και την προοπτική της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά οι απειλές έγιναν μετά. Φοβηθήκαμε την Τουρκία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απαντώνται ως τέτοιες οι απειλές.

ΦΙΛΗΣ: Παρ'ότι θεσμικώς δεν εμπλέκεται η Ελληνική Κυβέρνηση, θα ήθελα μία πολιτική άποψη, εάν συμφωνείτε ότι πρέπει να προωθηθεί πρός ψήφιση η συμφωνία της ενεργοποίησης της τελωνειακής ένωσης κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, δηλαδή εντός του έτους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως γνωρίζετε, είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο.

ΦΙΛΗΣ: Σας το είπα...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επομένως πιστεύουμε ότι θα ληφθεί υπόψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αυτό το οποίο λέμε.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση τί επιδιώκει; Ως πολιτικό σχόλιο, ως πολιτική θέση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν επιδιώκει, αλλά δεν έχει νόημα το σχόλιό μου. Την απόφαση θα πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετέχουμε και εμείς...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μετέχουν τα κόμματα.

ΚΙΑΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση με τον Υπουργό Εξωτερικών που μετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών έχει προχωρήσει στην τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, στέκει να συμπεράνω ότι η θέση της Ελλάδας επισήμως είναι να προχωρήσει η σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχει άρει το "βέτο" η Ελλάδα.

ΚΙΑΟΣ: Στέκει. Αρα δεν εξυπακούεται -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι να περάσει και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας επαναλαμβάνω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο. Η Ελληνική Κυβέρνηση ήρε το "βέτο". Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πάρει τώρα την απόφασή του.

ΚΙΑΟΣ: Από τη στιγμή που το εισηγείται και η Ελλάς μαζί με τους άλλους "14" ...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι υπόψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΚΙΑΟΣ: Εισηγείται και η Ελλάς πρακτικά...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εισηγούνται και οι "15".

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η θετική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης θα επηρεάσει αναλόγως τουλάχιστον τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω. Οι βουλευτές, οι ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κάθε άλλου κόμματος, είναι ανεξάρτητοι στην κρίση τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ενημερώνονται δηλαδή από το Υπουργείο Εξωτερικών οι ευρωβουλευτές μας για τη στάση της χώρας μας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πώ ότι στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν οι ομάδες, οι πολιτικές, τις οποίες γνωρίζετε. Οι ομάδες αυτές παίρνουν θέση για διάφορα θέματα. Και σας παραπέμπω στις θέσεις αυτές, της Σοσιαλιστικής Ομάδας και των άλλων Ομάδων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είναι εθνικό το θέμα, ενημερώνονται και από το Υπουργειο Εξωτερικών για τις θέσεις της χώρας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απ'όπου θέλουν μπορούν να ενημερώνονται. Ασφαλώς.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα αυτό είναι εθνικό; Το θέμα της επικύρωσης της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ευρωπαϊκό.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είναι εθνικό.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ευρωπαϊκό θέμα, γι'αυτό και εξετάζεται και θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Σε άλλο θέμα. Στο θέμα των επιστολών του μακαρίτη του Κουτσόγιωργα πρός τον Πρωθυπουργό κ.Ανδρέα Παπανδρέου το 1989. Στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ επανέρχεται ο υιός Κουτσόγιωργας και λέει ότι δεν υπάρχουν επιστολές. Ενα σχόλιο θα ήθελα. Υπάρχουν επιστολές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω καθόλου για ύπαρξη επιστολών. Και μάλιστα δεν γνωρίζω καθόλου για ύπαρξη τέτοιων επιστολών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Επίσης ο Πρωθυπουργός γνωρίζει για επιστολές;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει καθόλου για ύπαρξη τέτοιων επιστολών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο υιός Κουτσόγιωργας αναφέρεται ότι επιθυμεί κατά πάσα πιθανότητα να πολιτευθεί στην εκλογική του περιφέρεια στις επόμενες εκλογές. Ενοχλεί την Κυβέρνηση αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.02 run on Thursday, 2 November 1995 - 17:17:18