Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 99-01-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην επικείμενη συνάντηση, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, μεταξύ του υπουργού Παιδείας και της ΟΛΜΕ, είναι στραμμένο το βλέμμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, με την ελπίδα ότι θα εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της παιδείας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα μαθητικά μπλόκα στους δρόμους, αν και παρατηρείται κάποια ύφεση, όπως ύφεση παρατηρείται και στο θέμα των καταλήψεων. Ομως, η σχολική χρονιά βρίσκεται κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και η διδακτέα ύλη προωθείται με δύο ταχύτητες, καθώς ορισμένα σχολεία παρέμειναν κλειστά για ελάχιστο χρόνο, ενώ άλλα βρίσκονται υπό κατάληψη εδώ και δύο περίπου μήνες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι είναι από δύσκολη μέχρι αδύνατη η αναπλήρωση της χαμένης ύλης για τους μαθητές αυτούς. Στον Πειραιά γονείς επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα και ζήτησαν την παρέμβασή του για να ανοίξουν τα υπό κατάληψη σχολεία, ενώ αντιπροσωπεία μαθητών συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Γιάννη Πανάρετο.

Οξύτατη αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική, προκλήθηκε στη βουλή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του προέδρου της ΝΔ με αφορμή επίκαιρη ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλο το πλέγμα των εξωτερικών θεμάτων της χώρας. Ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ειδικά στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προτείνει άρση του βέτο και διάλογο με την Τουρκία, ενώ ο κ. Καραμανλής τον κατηγόρησε για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός του και για υποχωρήσεις στην εξωτερική πολιτική. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές για τους πυραύλους S-300, αλλά και τα σχόλια σχετικά με τις φήμες για τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ για τους S-300 ο κ. Πάγκαλος παραδέχθηκε ότι η ματαίωση της εγκατάστασής τους στην Κύπρο σημαίνει πως είχαμε λάθος εκτίμηση όταν τασσόμασταν υπέρ της παραγγελίας τους. Ο κ. Καραμανλής από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για το θέμα. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του της ΝΔ, γιατί, όπως είπε, μπορεί να γίνουν και συμμαχικές κυβερνήσεις.

Καμία δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η πορεία ένταξης της Κύπρου. Ο κ. Παπανδρέου, απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους οτι τους δίδεται τώρα η δυνατότητα να μετάσχουν στις ενταξιακές διαδικασίες. Επισήμανε τέλος, οτι η λύση του εθνικού προβλήματος, δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Στη Βιέννη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για να πάρει μέρος στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η "Ατζέντα 2000", η απασχόληση και οι ευρωεκλογές. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι κύριοι Τσοχατζόπουλος, Κρανιδιώτης και Αυγερινός. Ανάλογη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος θα γίνει στις Βρυξέλλες, στην οποία θα πάρει μέρος ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα δύο πρώτα Ερ Μπας Α340-300 της Ολυμπιακής Αεροπορίας παρελήφθησαν σήμερα στην Τουλούζη και θα αντικαταστήσουν τα ήδη υπάρχοντα "γερασμένα" Μποϊνγκ 747-200 . Ο συγκεκριμένος τύπος των αεροσκαφών έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 295 επιβατών το καθένα και μεγάλο όγκο φορτίου. Η μέγιστη ακτίνα δράσης τους φθάνει τα 13. 200 χλμ. και η ταχύτητα πτήσης τους 875 χλμ. την ώρα. Τα αεροσκάφη αυτά είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες ανέσεις. Ειδικότερα στη διακεκριμένη θέση τα καθίσματα μετατρέπονται σε κρεβάτια, ατομικά βίντεο, τηλεφωνικές συσκευές και ένα φάξ.

Την αλλαγή του κανονισμού του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και διατήρηση του καθεστώτος που ισχύει από 6ετίας, ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, μετά την παραίτηση δύο κορυφαίων πανεπιστημαικών καθηγητών των κυρίων Διονύσιου Κόκκινου και Δημήτρη Κρεμαστινού. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι είναι "ωφέλιμο" να λειτουργήσουν στο Ωνάσειο πανεπιστημιακές κλινικές και καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει, για να προστατεύσει το συμφέρον της Δημόσιας Υγείας και της αξιοκρατίας.

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, για τη χθεσινή απόφαση της UNESCO, με την οποία καλείται για δεύτερη φορά η βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σε διμερή βάση με την Ελλάδα το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνωα, ενώ καλείται ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού να παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Δύο περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, η μία στις Σέρρες, όπου ανθεί η αρχαιοκαπηλία και η άλλη στην Αθήνα, εξιχνιάστηκαν από την αστυνομία. Στις Σέρρες, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Γιάννη Κοχλιαρίδη, 67 ετών, την ώρα που με ένα σύγχρονο ανιχνευτή μετάλλων αναζητούσε κρυμμένους θησαυρούς στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα, που θα μπορούσαν να γεμίσουν ένα μικρό μουσείο. Επίσης, συνελήφθη ο Γιώργος Ευσταθίου, 50 χρόνων, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν επτά αρχαία αντικείμενα και πολλά νομίσματα, μερικά απ'τα οποία χαρακτηρίζονται σπάνια.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες, για τον εντοπισμό της ελληνικής μηχανότρατας "ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ", που με πλήρωμα δύο Ελληνες ναυτικούς και πέντε αλλοδαπούς αλιεργάτες, έχει "εξαφανισθεί" από το απόγευμα της 23 Ιανουαρίου 1999, και ενώ είχε βάλει "πλώρη" για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων. Το ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ, με κυβερνήτη τον 37χρονο Γιάννη Μεσολογγίτη και μηχανικό τον Παναγιώτη Αθανασάκο, 56 χρόνων, εντόπισε για τελευταία φορά στις 24 του μηνός ο επαγγελματίας ψαράς Κ. Καραμολέγκος, κοντά στην Ανάφη. Από τότε το πλήρωμα του σκάφους δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Μέχρι στιγμής οι έρευνες που γίνονται από αέρος και θαλάσσης έχουν αποβεί άκαρπες. Από το μεσημέρι εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από και πρός τα νησιά του Αιγαίου.

Με μειωμένο προσωπικό θα λειτουργούν από τη Δευτέρα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπαναχωρώντας από τις αρχικές τους προαναγγελίες για "κλείσιμο" των νοσοκομείων της πόλης και πλήρη αποχή από τα καθήκοντα του, ως έσχατο μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης μετά την προειδοποίηση της εισαγγελίας της πόλης για άσκηση διώξεων σε περίπτωση που τεθεί με τις κινητοποίησεις τους σε κίνδυνο η ζωή ασθενών πολιτών, προχωρούν πλέον σ' αυτή την "ειδικής μορφής" απεργία, που συνίσταται στην άρνηση να εργασθούν υπερωριακά. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους, που θα έχουν αόριστη διάρκεια, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά τις ημέρες των εφημεριών τους, με μειωμένο, όμως, προσωπικό.

Ερωτικό δράμα σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Μαγούλα Καρδίτσας. Ο Νίκος Λαλιώπουλος, 68 ετών, αγρότης, σκότωσε χθες το βράδυ τη φίλη του, Αγορή Τσεκούρα, 62 ετών και στη συνέχεια αυτοκτόνησε με την καραμπίνα του.

Επεκτείνει τις δραστηριότητες της η Κρητική Αεροπορική Εταιρία AIR GREECE και απο τις 15 Φεβρουαρίου ξεκινά πτήσεις για το Μπάρι της Ιταλίας. Οι πτήσεις για το Μπάρι θα γίνονται από την Αθήνα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή με ώρα αναχώρησης 10. 00 το πρωϊ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελειωμένη θεωρείται η μεταγραφή του γνωστού Βραζιλιάνου αμυντικού Ζούλιο Σέζαρ στον Παναθηναϊκό, καθώς ο παίχτης της Ντόρτμουντ, όπου ανήκει αν και δεν αγωνίζεται τελευταίως, συναντήθηκε με τον Βαρδινογιάννη και απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Το ερώτημα, που προκύπτει είναι πως ο Σέζαρ, όταν έφυγε πριν μία τουλάχιστον πενταετία από τη Γιουβέντους, όπου είχε αγωνιστεί με μερική επιτυχία, λόγω των αργών κινησεών του, ήταν 34 ετών και τώρα παρουσιάζεται ως.. . 36χρονος;

Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ άργησε, αλλά βρήκε ξένο παίχτη διαμάντι, καθώς το νέο της απόκτημα, ο Αμερικανός Λόιντ Ντάνιελς, μπορεί να γεμίσει δύο βιβλία με τα κατορθωματά του: Ναρκωτικά, γυναίκες, φυλακές, απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, προσπάθειες αποτοξίνωσης, επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους και το περασμά του από.. . 24 ομάδες είναι μερικά από τα περιστατικά που γεμίζουν τη ζωή του.. . Πάντως, δεν είναι ψέμα ότι ήταν ένα μεγάλο ταλέντο, που ακόμα δεν έχει δείξει την αξία του. Ισως γι'αυτό στην ΑΕΚ πιστεύουν ότι είναι η τελευταία του ευκαιρία να το δείξει στο ελληνικό πρωτάθλημα...

O Μάριο Πεσκάντε, μέλος της ΔΟΕ από την Ιταλία και μέχρι πρότινος πρόεδρος της ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με επιστολή του διαχωρίζει τη θέση του από εκείνη του Δημάρχου της Ρώμης, που ζητά επανάληψη της ψηφοφορίας για την πόλη που θα διοργανώσει την Ολυμπιάδα του 2004 και εκφράζει την πλήρη υποστηριξή του προς την Αθήνα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αλλο ένα ιστορικό ρεκορ κατέγραψε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Εκλεισε στις 3. 149,50 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,80%. Ρεκόρ σημείωσε και η αξία των συναλλαγών ενώ ο μεγάλος αριθμός εντολών δημιούργησε προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών το οποίο έφθασε στα όρια αντοχής του και "κινδύνευσε με μπλάκ-άουτ". Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και σήμερα οι μετοχές του Τραπεζικού τομέα και ιδιαίτερα οι μετοχές της Εθνικής η τιμή της οποίας σημείωσε άνοδο 4%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,26%, Λήζινγκ πτώση 0,86%, Ασφάλειες άνοδος 5,45%, Επενδύσεις πτώση 1,11%, Κατασκευές άνοδος 0,04%, Βιομηχανίες άνοδος 1,63%, Διάφορες πτώση 0,40%, Συμμετοχών άνοδος 0,31%. Με πτώση 1,58% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς. Σε εβδομαιδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε κέρδη 5,48%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΩΛΗΣΗ -- 285,83 δρχ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες, που θα ξεκινήσουν στις 6 Φεβρουαρίου στο Ραμπουιγιέ της Γαλλίας, απηύθυνε η Ομάδα Επαφής στις δύο εμπόλεμες πλευρές για το Κοσσυφοπέδιο, με την προοπτική να καταλήξουν εντός επτά ημερών σε μία συμφωνία. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, θα μεταβεί στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα προκειμένου να διαβιβάσει στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου την απόφαση αυτή. Στη συνάντηση στο Ραμπουιγιέ θα συμπροεδρεύσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Ρόμπιν Κουκ. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Σερβία για την πρόταση της Ομάδας Επαφής, τόνισε όμως οτι οι δυνάμεις της δεν μπορούν να επιτηρούν μία κατάπαυση του πυρός, καθώς θεωρεί τρομοκράτες τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά του, ο ηγέτης τους Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αφού χαιρέτισε την πρόταση δήλωσε οτι οι αντιπρόσωποί του θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Στο μεταξύ και σήμερα σημειώθηκαν συγκρούσεις και συγκεκριμένα στο χωριό Ρόγκοβο, στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Αλβανοί και δύο σέρβοι αστυνομικοί.

Επιδημία γρίπης πλήττει περιοχές της Ρωσίας, από την οποία τουλάχιστον 12 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 20. 000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό. Η νόσος δεν έχει πρός το παρόν εμφανιστεί στην Μόσχα, αλλά ειδικοί εκτιμούν ότι θα σημειωθεί έκρηξη επιδημίας μέσα σε δέκα ημέρες και οι εφημερίδες ήδη δημοσιεύουν τρόπους για την αντιμετώπισή της. Θανατηφόρα γρίπη πλήττει όμως και τη Ρουμανία και ήδη στο Βουκουρέστι τρία άτομα έχουν πεθάνει από αυτήν. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μόνο οκτώ στους χίλιους Ρουμάνους έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης, από την οποία κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους πολλά άτομα.

Ενα πάπυρο με ανέκδοτους στίχους του προσωκρατικού φιλοσόφου Εμπεδοκλή, που ίσως αποτελεί τη μοναδική άμεση μαρτυρία για τη φιλοσοφική του σκέψη, ανακάλυψαν δύο ελληνιστές επιστήμονες στο Στρασβούργο. Ο πάπυρος περιέχει 74 στίχους του έλληνα φιλοσόφου, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ως σήμερα άγνωστο. Πρόκειται για ό, τι απέμεινε από ένα πλήρες αντίγραφο των βιβλίων Ι και ΙΙ της "Φυσικής", που χρονολογείται γύρω στο τέλος του πρώτου μ.Χ. αιώνα, ένα ποίημα διδακτικό, μέσω του οποίου ο Εμπεδοκλής απευθύνεται σε ένα μαθητή.

Εκατοντάδες απελπισμένοι κάτοικοι της πόλης Αρμένια, στην Κολομβία, που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό των έξι Ρίχτερ, από τον οποίο τουλάχιστον 1000 άτομα σκοτώθηκαν, αγνόησαν τα δακρυγόνα και τους πάνοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων και προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων. Στους δρόμους της Αρμένια περιπολούν περισσότεροι από 4000 στρατιώτες και αστυνομικοί, κατόπιν εντολής του προέδρου της χώρας, Αντρές Παστράνα, ο οποίος παραδέχθηκε οτι παρατηρείται απαράδεκτη καθυστέρηση στην διανομή τροφίμων και νερού στους σεισμόπληκτους της περιοχής. Στην Αρμένια βρίσκονται ήδη ομάδες ειδικών από την Ισπανία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και το Μεξικό, προσπαθώντας να επιταχύνουν τις έρευνες με την ελπιδα ότι μπορεί να βρεθούν κάποιοι επιζώντες στα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος.

ΚΑΙΡΟΣ

Κακοκαιρία προβλέπεται αύριο σε όλη τη χώρα με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος, με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά μηδέν με 10 και στο Αιγαίο 6 με 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική θα σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 5 με 10 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται χιονόνερο ή χιόνι, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 30 January 1999 - 5:13:25 UTC