Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με τις δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η τριήμερη συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Θα ακολουθήσει φανερή ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό γύρω στη μία τα ξημερώματα. Κατά την πρωϊνή συζήτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Κηπουρός δήλωσε ότι η θετική ψήφος του θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρωθυπουργός ανακαλέσει τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα και έκανε λόγο για ψευδοεκσυγχρονισμό και νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ζητεί τη μέγιστη πολιτική στήριξη κατά την αποψινή ψηφοφορία στη βουλή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η στήριξη αυτή είναι δεδομένη και απαραίτητη για να προσεγγίσει η χώρα τους στόχους της και να πορευτεί η κυβέρνηση αταλάντευτα και αδιατάραχτα σε υπονομεύσεις και εμπόδια.

Δεν υπάρχει σκέψη για ανασύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της ίδιας μέρας το Εκτελεστικό Γραφείο για να εγκρίνει την εισήγηση που θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

Την αντίδραση των εργαζομένων προκάλεσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη, περί αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, στον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει περίπου 20% της Ολυμπιακής Αεροπορίας και την διαχείριση της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δυναμιτίζει την εξυγίανση και την ανάκτηση της εμπορικής αξιοπιοστίας της εταιρίας. Παράλληλα, καλούν τη ΝΔ να καταβάλει αμέσως τα δύο δις δρχ που χρωστά στην Ολυμπιακή από μετακινήσεις ψηφοφόρων της το 1994. Για μυστική διπλωματία της κυβέρνησης που δεν παρέχει καμιά εγγύηση για το μέλλον της Ολυμπιακής κάνει λόγο η ΝΔ.

Η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή εξετάστηκε σε σύσκεψη του Κώστα Καραμανλή με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τα στελέχη να συλλέξουν στοιχεία για όλους τους τομείς, ενώ στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η χώρα θα βρεθεί πολύ κοντά στην εκπλήρωση των κριτιρίων για ένταξη στην ΟΝΕ. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης εκτίμησε ότι το δημόσιο χρέος θα παρουσιάσει σημαντική μείωση κατά περίπου 4 μονάδες του ΑΕΠ το 1998 και προέβλεψε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Ποινική δίωξη για τρία αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και για σειρά πλημμελλημάτων άσκησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κατά 16 προσώπων, αστυνομικών και ιδιωτών για παράνομες ελληνοποιήσεις. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης για την υπόθεση της διαφθοράς στην ΕΛΑΣ. Δίωξη έχει ασκηθεί κατά του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αθανάσιου Βασιλόπουλου για παράβαση καθήκοντος, του ταξιάρχου Γεωργίου Γιάννες για παράβαση καθήκοντος κατ'εξακολούθηση και του Γεωργίου Φλωρεντή, συμβούλου του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου. Επίσης, διώξη ασκήθηκε κατά επτά αστυνομικών για νόθευση εγγράφων, ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος. Τέλος, δίωξη ασκήθηκε επίσης κατά πρώην αστυνομικών για προστασία νυχτερινών κέντρων, καθώς και σε ιδιώτες για ψευδορκία.

Μια πρώτη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό έγινε σήμερα στην ολομέλεια της ΓΣΕΕ, ενώ τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους θα συζητηθούν τις προσεχείς ημέρες μεταξύ εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και των αρμοδίων υπουργών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι σε περίπτωση που ο διάλογος δεν καρποφορήσει, τότε η Συνομοσπονδία θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τις ημέρες συζήτησης του προϋπολογισμού. Ο κ. Πολυζωγόπουλος επανέλαβε τα αιτήματα της ΓΣΕΕ για εφαρμογή του 35ωρου, αύξηση του αφορολογήτου ορίου και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

Στο Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει το μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Ο ιεράρχης Ζακύνθου παραπέμπεται να δικαστεί για τη συνέντευξη που είχε δώσει στο περιοδικό Πεντχάους, στην οποία είχε ταχθεί υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων και της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι απόψεις αυτές, εκτιμήθηκε από την Ιερά Σύνοδο ότι έρχονται σε αντίθεση με το δόγμα της Εκκλησίας.

Πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών παρέσχε η κυβέρνηση για το συμβάν στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου. Οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ήταν σαφείς, ότι υπέρτερη όλων είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να αισθάνονται ως υποζύγια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αντιπαρατίθεται με τμήμα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Τόνισε όμως ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αισθάνονται το χρέος και το καθήκον τους έναντι των πολιτών. Στο μεταξύ, εννέα από τους εργαζόμενους, των οποίων έχει λήξει η σύμβασή τους προσήλθαν και σήμερα να εργαστούν στο μεταφραστικό τμήμα, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς.

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα γονείς, μαθητές και δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις συμπτύξεις σχολείων, όπως προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Οι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στο μεταξύ, στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι καθηγητές της ΟΛΜΕ ζητώντας να μην εφαρμοστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Προμήνυμα ενός θερμού αγροτικού χειμώνα, εφόσον δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση τα αιτήματα των αγροτών, αποτέλεσε η σημερινή ιδιαίτερα μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα Φάρσαλα. Ο Γιάννης Πατάκης, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση, εστίασε την ομιλία του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κυρίως αυτοί που ασχολούνται με τα σιτηρά και το βαμβάκι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε βαγόνι επιβατικής αμαξοστοιχίας και οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε βραχυκύκλωμα έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων επιβατών, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης-Αθήνας και συγκεκριμένα λίγο έξω από το σταθμό Πλατύ Ημαθίας. Οι επιβάτες και το προσωπικό απομακρύνθηκαν έγκαιρα, ενώ η φωτιά έκαψε πολλές αποσκευές.

Ενα ακόμα κρούσμα μηνιγγίτιδας το 4-ο κατά σειρά το τελευταίο 20ήμερο, διαπιστώθηκε στην Κρήτη. Αυτή τη φορά η επικίνδυνη ασθένεια προσέβαλε μια 20χρονη κοπέλα απο τα Χανιά, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Η 20χρονη, η οποία νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα στο νοσοκομείο Χανίων, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, καθώς παρουσίασε όλα τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας.

Στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Καισαριανή έγινε η ληστεία της ημέρας, με το γνωστό σκηνικό. Οι δύο δράστες με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους, άρπαξαν από τα ταμεία τρία εκατομμύρια δρχ και εξαφανίστηκαν με μοτοσικλέτα.

Συνελήφθη ο Εμμανουήλ Αλιφραγκής, 23 ετών, γιατί βίασε στο Μαρούσι δύο γυναίκες, ενώ όπως ο ίδιος ομολόγησε εκτός απο μία τρίτη που τον αναγνώρισε υπήρξε και τέταρτη περίπτωση βιασμού. Ο Αλιφραγκής έχει αναγνωριστεί από τρείς γυναίκες και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και της τέταρτης που δεν έχει κάνει μήνυση και την οποία, όπως ισχυρίζεται ο Αλιφραγκής, δεν κατόρθωσε να την βιάσει. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό κατά εξακολούθηση.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Περιμένουμε το θετικό αποτέλεσμα. Εχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μας κάνουν αισιόδοξους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμούμε τον Αγιαξ", δήλωσε ο Μπάγιεβιτς σήμερα για τον αυριανό αγώνα στο Αμστερνταμ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος, επεσήμανε ότι το ματς είναι καθοριστικό και για τις δύο ομάδες, όμως επειδή ο Αγιαξ είναι με την πλάτη στον τοίχο θα παλέψει με νύχια και με δόντια για τους τρεις βαθμούς.

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη νίκη της ομάδας του στο αυριανό παιχνίδι με τη Λανς, για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Δανιήλ τόνισε η ομάδα του έχει τη δυνατότητα να νικήσει την πρωταθλήτρια Γαλλίας, ενώ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που θα έχει στη διαθεσή του τους Βαζέχα, Μιλόγεβιτς, Λαγωνικάκη και φυσικά τη συμπαράσταση του κόσμου. Από την πλευρά του, ο προπονητής της Λανς, που ήρθε σήμερα στην Αθήνα, τόνισε πως η ομάδα του μπορεί να νικήσει μέσα στο ΟΑΚΑ, ενώ και χαρακτήρισε και την ισοπαλία ως θετικό αποτέλεσμα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη χθεσινή μεγάλη άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2273,28 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,71%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 62,8 δισ. δρχ. , ενδεικτικό του ότι η προσφορά απορροφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της απο τη ζήτηση. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,43%, Ασφάλειες άνοδος 0,46%, Επενδύσεις πτώση 0,87%, Λήζινγκ πτώση 2,48%, Βιομηχανικές πτώση 0,67%, Κατασκευαστικές πτώση 1,33%, Διάφορες άνοδος 0, 44%, Συμμετοχών πτώση 1,06%. Με πτώση 2,50% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 283,78 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 171,96, γαλλικό φράγκο προς 51,27, λίρα Αγγλίας προς 473,03, ελβετικό φράγκο προς 210,61, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,38, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 245,19, τη λίρα Κύπρου προς 580,53 και την ECU προς 337,67 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάνω από 7. 000 νεκρούς και περίπου 2. 000 αγνοούμενους, άφησε στο πέρασμά του από τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής ο τυφώνας Μιτς. Η κατάσταση στις χώρες αυτές αυτές είναι δραματική, καθώς εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς, έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες χωριά από τόννους λάσπης, ενώ έχουν πλημμυρίσει εκαντοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 6,8 εκατ. Εκιού για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων, σκηνών και προϊόντων καθαρισμού.

Νέα κρίση έχει ξεσπάσει στον Περσικό, μετά την άρνηση της Βαγδάτης να δεχθεί ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ. Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία συμφώνησαν οτι θα ασκηθούν όλα τα μέσα, ακόμα και η βία, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράκ. Η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στο Λονδίνο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του αμερικανού υπουργού στις σύμμαχες χώρες της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ο αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στις χώρες του Κόλπου με πρώτο σταθμό πιθανότατα τη Σαουδική Αραβία, και αύριο θα μεταβεί στο Κουβέιτ το οποίο φιλοξενεί χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Καθοριστική για τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αναμένεται να αποδειχθεί η σημερινή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας μέχρι πρότινος είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι στήριξαν την εκλογική τους εκστρατεία στη προσωπική ζωή του Κλίντον, αναφορικά με το σκάνδαλο Λιουίνσκι. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 34 γερουσιαστές, επί συνόλου 100, και 36 κυβερνήτες πολιτειών. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών φέρεται να έχει κουρασθεί από την όλη ιστορία σχετικά με το σκάνδαλο Λιουίνσκι, γεγονός που μάλλον ανεβάζει τη δημοτικότητα των Δημοκρατικών. Παρότι ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να μετάσχουν μαζικά, η αποχή αναμένεται να είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα, οι δύο στους τρεις πολίτες δεν θα προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επίσημο αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση με το οποίο ζητάει την έκδοση του χιλιανού δικτάτορα Πινοσέτ από τη Βρετανία, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος, προκειμένου να υποβληθεί σε δίκη για εγκλήματα γενοκτονίας, τρομοκρατίας και βασανιστηρίων, υπέβαλε ο ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν. Το έγγραφο που αποτελείται από 400 σελίδες με νομικά επιχειρήματα, υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ισπανικού Ποινικού Δικαστηρίου και πρέπει να εγκριθεί από το ισπανικό κοινοβούλιο, πριν διαβιβαστεί μέσω της διπλωματικής οδού στο Λονδίνο. Στη Βρετανία, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, η Βουλή των Λόρδων, πρόκειται να αποφανθεί, αύριο ή μεθαύριο, αν ο πρώην δικτάτορας χαίρει διπλωματικής ασυλίας στο βρετανικό έδαφος.

Χιλιάδες τούρκοι πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στην Αγκυρα και τη Σμύρνη κατά της διαφθοράς, ζητώντας την απονομή δικαιοσύνης μετά το σκάνδαλο που αποκάλυψε σχέσεις ανάμεσα στην μαφία και το κράτος. Η "υπόθεση Σουσουρλούκ" ήλθε στο φως πριν από δύο χρόνια όταν σε τροχαίο δυστύχημα στην ομώνυμη περιοχή της δυτικής Τουρκίας σκοτώθηκαν ένας μαφιόζος, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά και ένας ο κούρδος βουλευτής. Ολοι επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο.

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να αρχίσει επαφές με το "περιβάλλον" της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, έξι εβδομάδες μετά την κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσαν οι αυτονομιστές. Ο Αθνάρ, ο οποίος έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για τη μονομερή ανακωχή που ανακοίνωσε η ΕΤΑ, επιθυμεί να εξακριβώσει εάν οι αντάρτες προτίθενται σοβαρά να τερματίσουν την 30χρονη εκστρατεία βίας πριν αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα με πιθανή βροχή στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 12 με 26 και στα νησιά 16 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 25 και 12 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 4 November 1998 - 0:14:23 UTC