Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι διεθνείς χρηματαγορές, μετά τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν οι τιμές των μετοχών το τελευταίο τετραήμερο. Ειδικά στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η ανάκαμψη ήταν ιδιαίτερα σημαντική με άνοδο των τιμών των μετοχών που ξεπερνούσε και το 5%. Άνοδο16. 74 μονάδων σημείωσε ο δείκτης Ντόου Τζόουνς στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κι έκλεισε στις 7742. 98, ενώ στη Σοφοκλέους σημειώθηκε άνοδος κατά 0,81%. Άρχισαν στην Ουάσιγκτον οι εργασίες της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με βασικό αντικείμενο τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Σαν ένα πρώτο άμεσο μέτρο μελετάται και το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων. Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη διάρκεια της επίσκεψής του στο νέο σταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο, που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζεται με επιτυχία από την κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και σχεδιάζει πολύ προσεκτικά και αποφασιστικά τις κινήσεις της. Τόνισε ότι το 2000 θα επιτευχθεί ο στόχος της ισότιμης ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή και επιτυχημένη πορεία της χώρας στον 21ο αιώνα.

Εν μέσω συνθημάτων από οπαδούς του εκλιπόντος μητροπολίτη Θεολόγου που ζητούν την απομάκρυνση του νυν μητροπολίτη Λάρισας Ιγνατίου, άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου. Οι ιεράρχες απέρριψαν την πρόταση των μητροπολιτών Θηβών, Ζακύνθου και Ηλείας να συζητηθεί πρώτο θέμα το πόρισμα για τα οικονομικά της εκκλησίας. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τέλος και, όπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αν χρειαστεί θα παραταθεί η Σύνοδος. Στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει να μιλάει και να εκφράζει την άποψή του για όλα τα θέματα της κοινωνικής ζωής, σημειώνοντας ότι κανένας δεν θέλει τη σύγκρουση στις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας. Επεσήμανε ότι δεν είναι Παπαφλέσσας γιατί το έθνος δεν είναι υπόδουλο, αλλά αν χρειαστεί, θα υπάρξουν πολλοί Παπαφλέσσες. Ο αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε τη λειτουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας με ευρωπαϊκή εμβέλεια, ίδρυση εκκλησιαστικών σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου και επεσήμανε ότι πρέπει να απομονωθούν όσοι μεταδίδουν ανακριβείς πληροφορίες στο Πατριαρχείο για να ενσπείρουν ζιζάνια στις σχέσεις των δύο εκκλησιών. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους ιεράρχες είναι και αυτό της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καθώς και η άρση του επιτίμιου της ακοινωνησίας που έχει επιβληθεί σε ιερωνυμικούς μητροπολίτες.

Παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την παράταση της απεργίας τους, ενώ ορισμένοι συνάδελφοί τους στην Αθήνα διαχώρισαν τη θέση τους από την απόφαση της ΕΙΝΑΠ για αναστολή των κινητοποιήσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα στο νοσοκομείο "Σωτηρία" συνάντηση ορισμένων που αντιδρούν στην απόφαση της ΕΙΝΑΠ για αναστολή των κινητοποιήσεων. Ηδη σε έξι μεγάλα νοσοκομεία οι γιατροί απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία, τα τακτικά χειρουργεία και τις εφημερίες. Ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας έκανε λόγο για μια μικρή μειοψηφία γιατρών που θέλουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της Κυριακής και οι υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους, για να πείσουν τους ψηφοφόρους. Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Μαρία Δαμανάκη πραγματοποιεί απόψε την κεντρική προεκλογική της συγκέντρωση, στην οποία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του συνδυασμού της. Στις εκλογές αυτές κρίνονται πρόσωπα και προγράμματα και όχι η κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς πάντως να παραγνωρίζει ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει πολιτικό χαρακτήρα και μπορεί να εκπέμψει μηνύματα. Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί στη συγκέντρωση της κυρίας Δαμανάκη ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Σημίτης έχει ήδη συνεργαστεί με την κυρία Δαμανάκη και η υποψηφιότητά της ήταν η πρώτη που ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Στις εκλογές αυτές κρίνεται η κυβέρνηση και το θεσμικό πλαίσιο που έχει ακολουθήσει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας ότι στόχος του κόμματός της είναι να καταδικαστεί η κυβέρνηση και να δοθεί ένα σαφές μήνυμα κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης επιστρέφονται οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ψηφοφόρων. Δεν επιστρέφονται όσες άδειες έχουν αφαιρεθεί κατ' εφαρμογή του Πόϊντ Σύστεμ.

Συνάντηση των υπουργών Αμύνης της Κύπρου και της Ρωσίας κυρίων Γιαννάκη Ομήρου και στρατάρχη Ιγκόρ Σεργκιέγιεφ, που βρίσκονται στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκθεσης αμυντικού εξοπλισμού Ντιφέντορι '98, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στον Πειραιά. Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε άριστες τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι S-300, είπε ότι στόχος της Κύπρου είναι να επικεντρωθεί το θέμα στο πρόβλημα εισβολής και κατοχής του νησιού και όχι σε πρόβλημα εξοπλισμών. Στην Αθήνα βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Η κυβέρνηση φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις που διατύπωσε ο πρώην γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Βούλγαρης, σύμφωνα με τις οποίες οι φωτιές στην Αττική ήταν επιλεκτικοί εμπρησμοί, που έχουν σχέση με την αναβάθμιση περιοχών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε πολύ λογικές τις σκέψεις του κ. Βούλγαρη και πρόσθεσε ότι για τα ίδια θέματα έχουν μιλήσει και κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Γεωργίας. Ολα αυτά τα θέματα και οι καταγγελίες ερευνώνται, τόνισε ο κ. Ρέππας, καθώς και τα κίνητρα όσων ενέχονται σε τέτοιες πράξεις.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 3. 30 το απόγευμα στο θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι την Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Σημειώνεται ότι το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσε μέγεθος του σεισμού 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φθηνότερο κατά 15,5 δρχ το λίτρο θα πωλείται, από 15 Οκτωβρίου μέχρι 30 Απριλίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι ο τόννος θα πωλείται 76. 000 δρχ, έναντι 92. 000 δρχ που είναι σήμερα. Η μείωση θα προέλθει απο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την επαναφορά του φόρου στα περυσινά επίπεδα, αλλά και την επιπλέον μείωσή του κατά 8 δρχ προκειμένου να επιταχυνθεί η πτώση του τιμάριθμου που έχει κολλήσει στο 5%.

Τον οκτάχρονο γιό μιας κρατούμενης των φυλακών Κορυδαλλού, χρησιμοποίησαν οι συγγενείς της ως βαποράκι, για να της περάσουν μια δόση ηρωίνης, αλλά συνελήφθησαν από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Μπαλτόγλου, 51 χρόνων, Αγγελική Πέτρου, 29 χρόνων και Ελισάβετ Κοτσαγιοργιόγλου, 50 χρόνων, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη και κατά της 34χρονης κρατουμένης Κατερίνας Πέτρου, μητέρας του οκτάχρονου. Σύμφωνα με την Αστυνομία τα ναρκωτικά είχε τοποθετήσει στην τσέπη του παντελονιού του 8χρονου Αγγελου, η θεία του Αγγελική Πέτρου.

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το νέο πλαίσιο παρέχει ως κίνητρο στους δότες να έχουν προτεραιότητα για μεταμόσχευση, ενώ για την αφαίρεση των οργάνων από νεκρό δότη, θα ζητείται η σύμφωνη γνώμη των συγγενών πρώτου βαθμού, εφόσον κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε εκφράσει τη συναινεσή του ή την άρνησή του για να γίνει δωρητής οργάνων. Να σημειωθεί, ότι σήμερα, περισσότεροι από 1. 500 άνθρωποι περιμένουν σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων κατά της Ηπατίτιδας Β, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν συνιστά αλλαγή της πολιτικής του υπουργείου Υγείας στο θέμα της Ηπατίτιδας Β και συνέστησε να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός στα βρέφη, στα παιδιά και στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την εμφάνισή του έκανε σήμερα το νέφος στον αττικό ουρανό, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Σε υψηλά επίπεδα και πάνω από το όριο επιφυλακής κυμάνθηκε η τιμή του διοξειδίου του αζώτου σε τέσσερις σταθμούς μέτρησης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι καιρικές συνθήκες αύριο θα ευνοήσουν την επανεμφάνιση του νέφους.

Φυλακισμένος θα παραμείνει τελικά ο βαρυποινίτης Βαγγέλης Ρωχάμης. Σήμερα το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, απέρριψε για τρίτη φορά το αιτημά του για αποφυλάκιση, καθώς έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση με το σκεπτικό ότι αν αφεθεί ελεύθερος, υπάρχει κίνδυνος να διαπράξει πάλι αξιόποινες πράξεις.

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το απόγευμα σε καφετέρια που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 57, στο Χαϊδάρι, όταν τρεις άγνωστοι εμφανίστηκαν έξω από το κατάστημα και ένας απ'αυτούς πυροβόλησε με πιστόλι εναντίον παρέας έξι νεαρών. Τραυματίες είναι ο Αθανάσιος Τάβιος, 22 χρόνων και ο Γρηγόριος Τριανταφυλλόπουλος, 23 χρόνων. Οι δράστες εξαφανίστηκαν μετά το επεισόδιο, ενώ οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Κατά την αστυνομία το περιστατικό οφείλεται σε προσωπικές διαφορές.

Σε χώρο διακίνησης χασίς είχε μετατρέψει το προαύλιο του 2ου νυχτερινού Λυκείου της Θεσσαλονίκης 34χρονη μαθήτρια, η οποία συνελήφθη μαζί με συμμαθητριά της, χθες βράδυ την ώρα, που κάπνιζαν χασίς, στην αυλή του σχολείου. Πρόκειται για τη Μαρία Πέτκου, η οποία, όπως προέκυψε από την προανάκριση, προμήθευε με μικροποσότητες χασίς τους συμμαθητές της, ενώ παράλληλα είχε και εξωσχολικούς.. . πελάτες.

Πέντε χρόνια φυλάκιση και 2. 500. 000 δρχ. χρηματικό πρόστιμο επέβαλε το αυτόφωτο τριμελές πλημμελειοδικείο Σάμου στους τρεις Τούρκους δουλεμπόρους, που μετέφεραν στην περιοχή Πρινιάς της Σάμου έξι Ιρανούς λαθρομετανάστες.

Στον Βασίλειο Κατσιώρα, 58 χρόνων απο τα Γιάννενα, ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις 12 Δεκεμβρίου 1997, ανήκει ο σκελετός που βρέθηκε χθες στη θέση "Κεφαλόβρυση" της Κοινότητας Βασιλικής Ιωαννίνων. Οι συγγενείς του αναγνώρισαν τα υπολείμματα των ρούχων, που βρέθηκαν μαζί με το σκελετό. Απο τα μέχρι τώρα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας δεν προέκυψαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα πρώτα τους δύσκολα παιχνίδια για το Ευρωκύπελλο δίνουν απόψε οι δύο εκπροσωποί μας στη διοργάνωση αυτή, η ΑΕΚ και ο Αρης. Ο Άρης έχασε με δύο πόντους από την Λιμόζ 55-57 ενώ η ΑΕΚ κέρδισε την Παρτιζάν 71-60.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 288,98 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,37, γαλλικό φράγκο προς 52,61, λίρα Αγγλίας προς 486,08, ελβετικό φράγκο προς 214,44, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,84, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 217,69, τη λίρα Κύπρου προς 595,94 και την ECU προς 347,65 δραχμές.

Ανάκαμψη σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά την ισχυρή πίεση που δέχθηκαν κατά τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες 12,5%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε πάνω απο το φράγμα των 1900 μονάδων, στις 1905,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,81%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και ανήλθε στα 28,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,26%, Ασφάλειες άνοδος 0,28%, Επενδύσεις άνοδος 0,39%, Λήζινγκ άνοδος 0,08%, Βιομηχανικές άνοδος 1, 30%, Κατασκευές πτώση 1,83%, Διάφορες άνοδος 2,23%, Συμμετοχών άνοδος 2, 87%. Με μικρή υποχώρηση 0,34% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κατάσταση ακήρυχτου πολέμου, βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας- Συρίας, μετά τις κατηγορίες που εκτόξευσε η Αγκυρα κατά της Δαμασκού οτι υποστηρίζει τους κούρδους αντάρτες του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ. Ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος την ώρα αυτή έχει συνομιλίες στην Αγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, σε μία προσπάθεια να επιλυθεί με διπλωματικό τρόπο η κρίση. Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απηύθυνε μια τελευταία, όπως τη χαρακτήρισε, προειδοποίηση προς τη Συρία να σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους και να παραδώσει στην Αγκυρα τον ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος σύμφωνα με την Τουρκία, ζει στη Δαμασκό. Αίσθηση όμως προκάλεσε η προειδοποίηση του λίβυου ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, οτι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της χώρας του. Την ίδια ώρα, στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας αναπτύσσονται ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες αξιωματούχων και στρατιωτών. Η Ρωσία από την πλευρά της, κάλεσε τις δύο χώρες να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να επιλύσουν τις διαφορές και παράλληλα ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ.

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το αρνητικό αποτελέσμα που είχε η αποστολή του αμερικανού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στο Βελιγράδι, καθώς ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν δέχθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις απειλές νατοϊκής επίθεσης εναντίον της χώρας του ως εγκληματική πράξη. Ο Χόλμπρουκ σήμερα το πρωί μετέβη στην Πρίστινα όπου είχε επαφές με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και απόψε θα επιστρέψει στο Βελιγράδι για νέες συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για μία ενδεχόμενη επίθεση. Η κρίση στην περιοχή θα εξετασθεί στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Κατά της στρατιωτικής επέμβασης τάσσονται η Κίνα και η Ρωσία η οποία μέσω του προέδρου Γιέλτσιν, διαμήνυσε οτι θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ για χρήση στρατιωτικής βίας. Διευκρίνισε ωστόσο, οτι θα συνεχίσει να πιέζει τον Μιλόσεβιτς να αποσύρει να στρατεύματα του από το Κοσσυφοπέδιο. Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για επίλυση της κρίσης μέσω του διαλόγου, τονίζοντας παράλληλα, οτι η παρουσία νατοϊκών αξιωματούχων στη Θεσσαλονίκη δεν έχει καμμία σχέση με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Απόφαση-ορόσημο υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο με 420 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 6 αποχές, ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή και ηγέτη του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος, Εθνικό Μέτωπο, Ζαν Μαρί Λεπέν, επειδή είχε χαρακτηρίσει λεπτομέρεια στην ιστορία του Β'Παγκόσμιου Πόλεμου τους θαλάμους αερίων. Η δήλωση αυτή είχε κάνει γενικώς αίσθηση οι Γερμανοί όμως που δεν αστεύονται γενικώς και ειδικώς με τέτοια θέματα, κίνησαν αμέσως τη διαδικασία και ο εισαγγελέας του Μονάχου ζήτησε την άρση ασυλίας, βάσει του γερμανικού ποινικού Κώδικα, ο οποίος προβλέπει οτι επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και 5 χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο για όποιον εγκρίνει δημοσίως πράξεις του χιτλερικού καθεστώτος. Η σημερινή ήταν η τέταρτη φορά από το 1990, που το ευρωκοινοβούλιο συζήτησε αίτηση άρσης ασυλίας του Λε Πέν, ο οποίος έχει καταδικαστεί από γαλλικό δικαστήριο για παρόμοια περίπτωση πριν απο τέσσερα περίπου χρόνια, σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο.

Ετοιμος να αφήσει την εξουσία, εάν η κυβέρνησή του δεν πάρει την πλειοψηφία στη Βουλή, δήλωσε οτι είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, μετά την κρίση που παρουσιάσθηκε από την άρνηση των κομμουνιστών κυβερνητικών εταίρων, να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Τις δηλώσεις αυτές έκανε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 18ης γαλλο- ιταλικής διάσκεψης, στη Φλωρεντία. Οι διήμερες διαβουλεύσεις επισφράγισαν για άλλη μια φορά τις καλές σχέσεις των δύο χωρών που βρέθηκαν σύμφωνες σε όλα τα διεθνή προβλήματα. Ο Πρόντι θα απευθύνει αύριο ομιλία στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να κερδίσει ξανά την υποστήριξη προς την κυβέρνησή του.

Μεγαλειώδη συγκέντρωση πραγματοποιούν αύριο οι κομμουνιστές σε ολόκληρη τη Ρωσία, με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γιέλτσιν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ηγέτη τους, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πάνω από 40 εκατ. άτομα θα διαδηλώσουν στην αχανή χώρα, καθώς όπως υποστήριξε, η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο να σημειωθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ο Ζιουγκάνοφ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με συννεφιά και πιθανότητα βροχής. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο θυελλώδεις και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αραιη συννεφιά, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 30 και 14 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 7 October 1998 - 2:12:07 UTC