Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νίκη της γενιάς του 1968, χαρακτήρισε σύσσωμος σχεδόν ο γερμανικός Τύπος την νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές εκλογές. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, Γκέρχαρντ Σρέντερ που κατάφερε να αποσπάσει περίπου το 40,95 των ψήφων, έναντι 35% του επί 16ετίας καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, δήλωσε ότι θα αρχίσει συνομιλίες την Παρασκευή με το κόμμα των Πρασίνων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, . Εσπευσε όμως να διευκρινίσει, οτι δεν θα δεχθεί υπερβολικές απαιτήσεις από τους Πράσινους, για υπουργικά χαρτοφυλάκια και διαβεβαίωσε οτι το κόμμα του ως νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει σταθερότητα στους τομείς της οικονομίας, της εσωτερικής ασφάλειας, ενώ η εξωτερική πολιτική θα παραμείνει ίδια. Από την πλευρά του ο πρώην καγκελάριος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκιμήσεις, κατακερματίσθηκε εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας, αφού παραιτήθηκε από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, πρότεινε για διάδοχό του τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δηλώνοντας παράλληλα, οτι θα παραμείνει ως μέλος της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.

Την νίκη του Σρέντερ χαιρέτησαν πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας πρωθυπουργός, όπου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας συμφωνήθηκε να συναντηθούν το ταχύτερο δυνατόν. Εξάλλου, ο κ. Ρέππας, τόνισε ότι η κυβέρνηση εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή της προς το πρόσωπο του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος όπως είπε, σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας και ενίσχυσε καθοριστικά την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για ένα νέο ξεκίνημα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ρόλο του Χέλμουτ Κόλ στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τονίζοντας ότι πήρε θέσεις κοντά στις ελληνικές, όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα.

Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο η υγεία της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, καθώς εμφάνισε σημάδια σηψαιμίας, υψηλό πυρετό και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος. Αναροφικά τώρα με το θάνατο του κακοποιού Σορίν Ματέϊ, φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των γιατρών του Κρατικού Νικαίας και των φυλακών Κορυδαλλού, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών, που διαπίστωσαν ιατρικές παραλείψεις στο πλαίσιο της νοσηλείας του Σορίν Ματέϊ, ο οποίος κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων, σε αυστηρά στενό οικογενειακό κύκλο.

Από την άλλη πλευρά σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική έρευνα για τα αίτια θανάτου του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών, οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς δεν αποκλείουν ο πνιγμός, από εισρόφηση γαστρικού υγρού να οφείλεται σε σειρά ιατρικών λαθών. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου οι γιατροί του νοσοκομείου Νικαίας, αμφισβήτησαν σημεία της ιατροδικαστικής έκθεσης, κυρίως σε αυτά που αναφέρονται στο ρόλο της καταστολής και των τραυμάτων που έφερε στο σώμα του. Οι γιατροί τόνισαν πως η κατάσταση του κακοποιού πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού δεν ενέπνεε καμιά ανησυχία και για το λόγο αυτό έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταφορά. Αυτοψία στο χώρο του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού έκανε σήμερα ο πραγματογνώμων της οικογένειας του Σορίν Ματέι, Μάριος Ματσάκης, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο Ελίζα Βόζεμπεργκ. Ο Κύπριος ιατροδικαστής χαρακτήρισε υποτυπώδεις τις ιατρικές συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών και διερωτήθηκε γιατί μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Νικαίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που αφορούν την υπόθεση Ματέι ερευνώνται και μέχρι να εξαχθεί το οριστικό πόρισμα, ζήτησε να μην εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα. Να δώσει πλήρεις εξηγήσεις και για το θάνατο του Σορίν Ματέι ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η ελληνική οικογένεια αισθάνεται απροστάτευτη και ο πολίτης νιώθει μόνος και ευάλωτος. Στο μεταξύ, στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων γράφτηκε τελικά η τελευταία πράξη της περιπετειώδους ζωής του ελληνορουμάνου κακοποιού. Το απόγευμα έγινε η κηδεία του σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι και την προσεχή Δευτέρα. Εκτός από την αποχή τους στα εξωτερικά ιατρεία οι γιατροί θα προχωρήσουν σε κατάληψη νοσοκομείων και δημοσίων κτιρίων. Στην Αθήνα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, η προγραμματισμένη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής. Ετσι, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ για να αποφασίσει αν θα στηρίξει τις απεργίες των γιατρών. Στο μεταξύ, από σήμερα σταματούν τις γενικές εφημερίες τα νοσοκομεία Μεταξά, Τζάνειο, Γενικό και από αύριο Αγία Ολγα, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τα υπερεπείγοντα περιστατικά. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, είπε ότι η κυβέρνηση θα καλύψει μόνο τις πραγματικές εφημερίες και δεν θα δώσει λεφτά κάτω από το τραπέζι.

Τη συστράτευση, την εγρήγορση και τη δημόσια ενεργοποίηση όλων των στελεχών της ΝΔ για να στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι "πολλά κρίνονται μετά από 15 ημέρες" και τονίζοντας ότι από τις εκλογές πρέπει να βγει ενισχυμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να δοθεί και ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Μιλώντας στην σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδος και της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδικές αναφορές στην υπερνομαρχία Αττικής και στο Δήμο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι εντολοδόχοι της σημερινής κυβέρνησης και δεν είναι δυνατόν να διεκδικήσουν αυτά που αξίζουν οι περιοχές τους.

Οξύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την ομιλία του στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής παραμένει ένας πολιτικός των λόγων, άνευ περιεχομένου και ουσίας, τόνισε ότι δεν διαθέτει πρόγραμμα, περιορίζεται σε γενικολογίες, συνθηματολογία και υβριστικές αναφορές και πρόσθεσε ότι η ώρα Καραμανλή, παρήλθε πριν καν έλθει.

Η συνάντηση των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 12 Οκτωβρίου αλλά και η πορεία των διεθνών επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει μάλιστα της ψηφοφορίας που θα γίνει στα Ηνωμένα Εθνη, όπου η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Στη σύσκεψη έγινε και ανασκόπηση των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, ενόψει και της αναμενόμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνάντησης στην Αττάλεια.

Υπογράφηκε το πρωί από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου, Μεταφορών Τάσο Μαντέλη και τη διοίκηση του Οργανισμού το συμβόλαιο διαχείρησης του ΟΣΕ, το οποίο στοχεύει στην εξυγίανση του οργανισμού τα επόμενα χρόνια, με βάση την επιχειρησιακή σχέση που έχει καταρτιστεί. Το συμβόλαιο αυτό, είπε ο κ. Παπαντωνίου, στοχεύει στην εξυγίανση του ΟΣΕ και στη μετατροπή του σε κερδοφόρα ΔΕΚΟ. Ο κ. Μαντέλης, είπε ότι άμεσος στόχος είναι να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο σιδηροδρόμου, ενώ θα μειωθεί η διαδρομή Αθήνας - Θεσσαλονίκης κατά μίαμισι ώρα.

Νερό φορτωμένο με τοξικά και ραδιενεργά κυλά στην κοίτη του Εβρου που υδροδοτεί τον ομώνυμο ελληνικό ακριτικό νομό και εκβάλει στο Βόρειο Αιγαίο. Επιστήμονες, που αναζητούν τις αιτίες της ρύπανσης, φορτώνουν τις ευθύνες στη Βουλγαρία, καθώς το 92% του ποταμού διασχίζει τη γειτονική χώρα. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν υψηλά ποσοστά ρύπανσης από βαρέα μέταλλα, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα νοσοκομείων και βιοτεχνιών.

Επτά χιλιάδες νέα περιστατικά γυναικολογικού καρκίνου καταγράφονται κάθε χρόνο στη χώρα μας, από τα οποία τα 3. 000 αφορούν καρκίνο των γεννητικών οργάνων, όπως αυτού του ενδομητρίου, του τραχήλου και των ωοθηκών. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας γυναικολογικής ογκολογίας ανακοίνωσαν ότι οι μορφές γυναικολογικού καρκίνου στις Ελληνίδες παραμένουν πραγματική απειλή ακόμη και για τις νέες γυναίκες. Το κάπνισμα συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου, αν και ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πρώιμη έναρξη σεξουαλικών σχέσεων και η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο διαβητικοί υπάρχουν στη χώρα μας, υποστήριξαν επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που πάσχουν από ζακχαρώδη διαβήτη χωρίς να το γνωρίζουν και εμφανίζουν ξαφνικές επιπλοκές. Σύμφωνα με μελέτη, το 55% των διαβητικών που δεν παίρνουν ινσουλίνη, παρουσιάζουν υπέρταση. Ωστόσο, με τις νέες τιμές που έχουν καθοριστεί για την αρτηριακή πίεση, 14 μεγάλη και 9 μικρή, πάνω από το 90% των διαβητικών έχουν υπέρταση.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβρη, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η μείωση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ΙΧ αυτοκίνητα, τσιγάρα και ποτά από τις αρχές του 1999 θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, ενώ για το θέμα της απόσυρσης αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Αναφερόμενος στην απόφαση για την είσοδο της δραχμής στο δεύτερο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών με ποσοστό διακύμανσης συν πλην 15% από την κεντρική ισοτιμία, είπε ότι το ποσοστό αυτό, παρέχει επαρκή περιθώρια για τη στήριξη της αντιπληθωριστικής προσπάθειας. Αντίθετα, ο Δημήτρης Τσοβόλας εκτιμά ότι η διακύμανση αυτή δημιουργεί ψυχολογικούς όρους για αύξηση και όχι για μείωση του πληθωρισμού.

Μπαράζ ληστειών σημειώθηκε σήμερα στην Αττική, σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και πολίτες. Το πρωί άγνωστος άρπαξε από υπάλληλο του σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, στον Κολωνό, σάκο με 24 εκατ. δρχ. και διέφυγε με αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του, το οποίο βρέθηκε αργότερα σε μικρή απόσταση από τον τόπο της ληστείας. Ληστεία έγινε και στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στον Κολωνό, όπου ο δράστης πήρε περίπου 1,5 εκατ. δρχ, ενώ λίγο νωρίτερα στόχος ληστείας έγινε και η Τράπεζα Εργασίας στον Αγιο Διονύσιο Πειραιά, όπου ο δράστης άρπαξε άγνωστο ποσό χρημάτων και εξαφανίστηκε. Στο Παλαιό Φάληρο ένοπλος άρπαξε από τον Διονύσιο Ζαγαρέλο, 30 ετών, υπάλληλο ανταλλακτηρίου συναλλαγμάτος τσάντα που περιείχε 4,5 εκατ. δρχ.

Τεράστιες ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται στα λιγοστά βενζινάδικα που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι αντλίες έχουν στεγνώσει, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης. Ελλείψεις άρχισαν να εμφανίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδος. Πάντως, οι απεργοί σε μια κίνηση καλής θέλησης, ενόψει και της αυριανής κρίσιμης συνάντησης με τον υπουργό Μεταφορών, επέτρεψαν τη μεταφορά περίπου 35 βυτιοφόρων των εταιριών πετρελαιοειδών, ώστε να αντιμετωπιστούν εν μέρει τουλάχιστον οι ανάγκες του κοινού σε καύσιμα.

Λύθηκε τελικά το μυστήριο με την κλοπή δισκετών ηλεκτρονικού υπολογιστή, με πληροφορίες για τις ένοπλες δυνάμεις, που εκλάπησαν προ ημερών από φυλασσόμενο χώρο σε μονάδα της αεροπορίας στο Βίτσι Καστοριάς. Οπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δράστης είναι ο υποσμηναγός Δημήτρης Φολίνας, ο οποίος παραδέχθηκε την πράξη του και ισχυρίστηκε ότι πέταξε τις δισκέτες σε κάδο απορριμμάτων της περιοχής. Το ΓΕΑ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρευση τω δισκετών

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πριν καλά καλά αρχίσει η σχολική χρονιά στους δρόμους βγαίνουν και πάλι οι καθηγητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία. Η ΟΛΜΕ διοργανώνει αύριο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπε, οι διορισμοί εκπαιδευτικών δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν υπάρχουν επαρκείς αίθουσες για τις ανάγκες των μαθητών, ενώ διαπιστώνονται ελλείψεις σε βιβλία, αλλά και σε είδη υποδομής των σχολείων. Οι καθηγητές θα κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη βουλή. Στη Θεσσαλονίκη φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου συνεχίζουν την κατάληψη της Πρυτανείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα αστυνόμευσης των υπαίθριων χώρων τις νύχτες και τις αργίες που αποφάσισε η Σύγκλητος, εκτιμώντας ότι συνιστούν παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο έπαθε την ώρα της πτήσης, οφείλεται σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, ο θάνατος του 54χρονου Γεώργιου Μανδαλιανού, ο οποίος έπεσε από μεγάλο ύψος, στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας, όπου πετούσε με το αερόπτερο του. Κατά την πτώση στο έδαφος υπέστη πολλαπλά κατάγματα στα πλευρά και στη σπονδυλική στήλη.

Πέντε άτομα από τη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές του Κιλκίς με την κατηγορία ότι επρόκειτο να οργανώσουν "ρέιβ πάρτυ". Το πάρτυ, σχεδιαζόταν να γίνει σε δασική περιοχή του όρους Πάικο. Οι συλληφθέντες, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανέτοιμη χαρακτήρισε την ομάδα του ο Στεπάνοβιτς για τον αυριανό επαναληπτικό αγώνα για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βίτεσε στη Νέα Φιλαδέλφεια και τόνισε ότι η ΑΕΚ μπορεί να ανατρέψει το σε βάρος της 3-0. Στόχος της Ενωσης είναι στο πρώτο ημίχρονο να έχει καλύψει τα δύο από τα τρία τέρματα που τη χωρίζουν από την ισοφάριση του πρώτου αποτελέσματος, ενώ δεν έκρυψε ότι τον προβληματίζει η απουσία των τιμωρημένων Καλιτζάκη, Κασάπη και ο τραυματισμός των Ατματσίδη και Σαβέβσκι. Ο Στεπάνοβιτς κατηγόρησε τη διοίκηση της ομάδας του για ερασιτεχνισμό, ενώ καταδίκασε τις αποδοκιμασίες κατά του Μαχλά, όπως και η ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοινωσή της.

Χωρίς τον κορυφαίο του σκόρερ, Βαζέχα, αλλά με αισιοδοξία ταξιδεύει για το Λονδίνο ο Παναθηναϊκός όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Γουέμπλεϊ με την Αρσεναλ, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Από την ομάδα του τριφυλιού θα λείψουν και οι Μπασινάς, Γεωργιάδης και Καραγκούνης, ενώ τον αγώνα θα διευθύνει ο Ισπανός Νιέτο, που είχε διαιτητεύσει και τον περιβόητο αγώνα των πρασίνων με τη Ντιναμό πριν τρία χρόνια και είχε καταγγείλει την ομάδα του Κιέβου για απόπειρα δωροδοκίας.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει την προετοιμασία του ο Ολυμπιακός για τον αγώνα με της Τετάρτης με την Κροάσια, για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο προπονητής των ερυθρολεύκων προσπαθεί να βελτιώσει το ηθικό των παιχτών του μετά την απρόσμενη ήττα από τον Πανηλειακό και να τους πείσει ότι ο αγώνας με την Κροάσια είναι ίσως ο κρισιμότερος σ'αυτή την φάση. Η ομάδα της Κροατίας θα έρθει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα χωρίς τον Προσινέτσκι, αλλά με τη σιγουριά για ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν οι παράγοντες και οι παίχτες της.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 294,79 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,14, γαλλικό φράγκο προς 52,23, λίρα Αγγλίας προς 501,79, ελβετικό φράγκο προς 211,88, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,73, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 216,71, τη λίρα Κύπρου προς 590,73 και την ECU προς 344,47 δραχμές.

Σε ιδιαίτερα υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Η χρηματιστηριακή αγορά παρουσιάστηκε αδύναμη και οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα αξιόλογα αρχικά τους κέρδη που έφθαναν το 1,30%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 152,35 μονάδες σημειώνοντας οριακή υποχώρηση σε ποσοστό 0,06%. Σε χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων ανήλθε τα 28,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,14%, Ασφάλειες πτώση 0,05%, Επενδύσεις πτώση 0,02%, Λήζινγκ πτώση 0,21%, Βιομηχανικές πτώση 0,67%, Κατασκευές άνοδος 0,02%, Διάφορες άνοδος 1%, Συμμετοχών άνοδος 1,27%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0, 47%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοικτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την οριστικοποίησης μίας συμφωνίας ή όχι, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λευκό Οίκο. Η συνάντηση των κυρίων Κλίντον- Νετανιάχου και Αραφάτ ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ύστερα από μαραθώνιες διπλωματικές προσπάθειες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, και όπως δήλωσαν νωρίτερα παλαιστίνιοι αξιωματούχοι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το εάν δεχθεί το Ισραήλ, την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από τα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.

Τον τερματισμό των επιθέσεων εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε η Σερβία, προτείνοντας τη χορήγηση αμνηστείας σε εκείνους που θα παραδώσουν τα όπλα τους εντός 10 ημερών και θα αποδείξουν οτι δεν ευθύνονται για εγκληματικές ενέργειες. Διευκρίνισε ωστόσο, οτι θα εξαπολύσει νέα επίθεση, εάν οι τρομοκράτες ξανακτυπήσουν. Η ανακοίνωση έγινε από το σέρβο πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, το οποίο διόρισε μια προσωρινή κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο με επικεφαλής το Ζόραν Αντγιέλκοβιτς, υπουργό Νεότητας και Αθλητισμού της Σερβίας. Η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ περιμένουν συγκεκριμένες πράξεις και όχι λόγια, ήταν το σχόλιο ανώτατου αξιωματούχου της Συμμαχίας.

Σφοδρή επίθεση εναντίον ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, οτι προσπαθούν να διαιρέσουν την Τουρκία, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ. Από την επίθεση, δεν εξαιρέθηκε και η Ελλάδα, την οποία κατηγόρησε οτι βοηθάει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες που θ' αρχίσουν από τα δυτικά αλλά μέχρι τέλος της ημέρας θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα και κατά τόπους θα είναι πολύ ισχυρά, κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Από το βράδυ όμως αναμένεται βελτίωση στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι δυτικοί μέτριοι και στα ανατολικά νότιοι μέτριοι και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 26 και στο Αιγαίο 19 με 27 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 25 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα μετά το μεσημέρι, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 16 με 22 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Tuesday, 29 September 1998 - 0:12:07 UTC