Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων του δελτίου μας απο την εσωτερική και εξωτερική επικαιρότητα:
  • Δύο άτομα με ελληνική υπηκοότητα, δώδεκα με ελληνικά ονόματα και ξένα διαβατήρια και δύο ελληνοαμερικανοί, μεταξύ των 229 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της "Σουϊς Αιρ".
  • Στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Σημίτης για τη Διεθνή Εκθεση. Θα προαναγγείλει την οικονομική πολιτική για το 1999.
  • Απάντηση Καραμανλή στον Κων. Μητσοτάκη. Για άλλοθι αποτυχημένων και απολογία ενόχων κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ν.Δ.
  • Αιματηρή ληστεία στην Εμπορική Τράπεζα στη Χερσόνησο Κρήτης. Περίπου 25 εκατ. δρχ. η λεία των δραστών.
  • Οριακή πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός των Αύγουστο που κυμάνθηκε στο 5% . Πτώση 0,98% στο Χρηματιστήριο.
  • Σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μονιμοποίηση 30. 000 συμβασιούχων αορίστου χρόνου.
  • Τη Δευτέρα τελικά η κρίσιμη ψηφοφορία στη Ρωσία για την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν. Διήμερο διαβουλεύσεων του Γιέλτσιν με την αντιπολίτευση.
  • Εκτός λειτουργίας ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεκατέσσερα άτομα με ελληνικά ονόματα, καθώς και δύο Ελληνοαμερικανοί περιλαμβάνονται στη λίστα των 229 επιβατών που βρήκαν τραγικό θάνατο από την πτώση του αεροσκάφους της "Σουϊς Αιρ" στον Ατλαντικό, ανοιχτά των καναδικών ακτών στην περιοχή της Νέας Σκωτίας. Σύμφωνα με τη λίστα των επιβατών που ανακοίνωσε η εταιρία, στο αεροσκάφος επέβαιναν οι: Νίκος Κεφαλίδης και Χρονούλα Οικονομοπούλου-Μπονάνου, οι οποίοι έχουν ελληνική υπηκοότητα. Ελληνες με ξένα διαβατήρια είναι επίσης οι οικογένεια Καρβούδη τα μέλη της οποίας είναι Αμάντα, Μιχάλης, Ερβ και Τριστάν. Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης η Γαβριέλα, ο Πέτρος και Ουίλιαμ Καρυπίδης, η Σπανοπούλου Ευγενία, η οποία συνόδευε και ένα μωρό με τα στοιχεία Σπανόπουλος Πλάτο, Τσόλης Χρήστος, Τσαμαριουδάκη Μαρία και Ζένιος Μαρίνος. Στη μοιραία πτήση επέβαιναν επίσης οι: Κόλεϊ και Μάρκ Τσάπμαν, κάτοικοι Αυλίδας, η μητέρα των οποίων είναι Ελληνίδα. Οι συγγενείς των θυμάτων θα αποζημιωθούν από την εταιρία με 30 χιλιάδες γαλλικά φράγκα, ενώ η "Σουϊς Αιρ" θα τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και θα τους μεταφέρει δωρεάν στο Χάλιφαξ, προκειμένου να αναγνωρίσουν τα οικεία τους πρόσωπα. Στο μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να ανασύρουν πτώματα από τη θάλασσα, εντοπίστηκε η ουρά του αεροσκάφους, ενώ φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξουν τα δύο μαύρα κουτιά στα οποία έχει καταγραφεί η συνομιλία του κυβερνήτη με τον πύργο ελέγχου του Χάλιφαξ.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός και σε λίγη ώρα αναμένεται να εγκαινιάσει την 63η Διεθνή Εκθεση. Ο κ. Σημίτης, ο οποίος συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, θα μιλήσει αύριο το βράδυ στη διάρκεια επίσημου γεύματος και θα προδιαγράψει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής για το 1999. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, θα αναφερθεί στην εξέλιξη των μεγάλων έργων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη Βόρειο Ελλάδα. Θα δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, ενώ αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των οικονομικά ασθενεστέρων κοινωνικών ομάδων. Την Κυριακή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει την καθιερωμένη εφ`όλης της ύλης συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους. Τη ΔΕΘ, θα επισκεφθούν την προσεχή εβδομάδα και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Απάντηση στον Κων. Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις του ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εν δυνάμει πρωθυπουργός στη Βουλή και όλα τα κόμματα είναι αναξιόπιστα, έδωσε από την Τρίπολη, όπου άρχισε την τριήμερη περιοδεία του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μύθος και υποκρισία πως όλοι είναι το ίδιο, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έκανε λόγο για άλλοθι αποτυχημένων και μέτριων και για έκφραση ενοχής εκείνων που έχουν την ευθύνη για το σημερινό κατάντημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε οξεία κριτική στον πρωθυπουργό και είπε ότι οι δημοτικές εκλογές έχουν πολιτικό νόημα και όποιος δεν θέλει να το δει, κοιμάται ύπνο βαθύ ή κοροϊδεύει τον εαυτό του. Στο μεταξύ δριμύτατη επίθεση στην ηγεσία της Ν.Δ. εξαπέλυσε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος. Προχωρώντας ένα βήμα μπροστά από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο διαγραφείς βουλευτής τόνισε πως όχι μόνο δεν υπάρχει εν δυνάμεις πρωθυπουργός, αλλά ούτε και εν δυνάμει υπουργοί. Σημείωσε ακόμη ότι το μεγαλύτερο πλήγμα για τη Ν.Δ. θα είναι να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, καθώς δεν υπάρχουν άξια στελέχη. Ο κ. Κοντογιαννόπουλος άφησε και πάλι υπονοούμενα για τη δημιουργία νέου κόμματος.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία της Κρήτης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων θρασύτατων δραστών της αιματηρής ληστείας σε βάρος του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας, στην περιοχή της Χερσονήσου. Οι δράστες τραυμάτισαν τους υπαλλήλους της τράπεζας Μιχάλη Λιονάκη και Χαρίλαο Αρναουτάκη, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, και αφού πήραν από τα ταμεία περίπου 25 εκατομμύρια δρχ, διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως ομήρους τη διευθύντρια Ελλη Δημητριάδου και έναν ταχυδρομικό διανομέα, τους οποίους άφησαν ελεύθερους λίγο αργότερα.

Οριακή πτώση στο 5% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο απο 5,1% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στο μεταξύ με νευρικότητα αντέδρασε και σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας και ύστερα από έντονες διακυμάνσεις, ο γενικός δείκτης έκλεισε με υποχώρηση 0,98%. Αντίθετα, ηρεμία επικράτησε στην αγορά συναλλάγματος, καθώς δεν παρατηρήθηκαν ούτε πιέσεις προς τη δραχή, αλλά ούτε και εκροές συναλλάγματος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται το πολιτικό θρίλερ στη Ρωσία, μετά την αναβολή για τη Δευτέρα της προγραμματισμένης για σήμερα το απόγευμα ψηφοφορίας στη Δούμα, προκειμένου να εγκριθεί ή όχι η υποψηφιότητα του Βίκτορα Τσερνομίρντιν στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Την αναβολή ζήτησε ο πρόεδρος Γιέλτσιν προκειμένου να οργανώσει συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από τους κομμουνιστές, που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή, έσπευσαν όμως να ξεκαθαρίσουν οτι θα καταψηφίσουν την υποψηφιότητα Τσερνομίρντιν. Ο ηγέτης τους μάλιστα τόνισε οτι τα μέλη του κόμματός του είναι αποφασισμένα να ψηφίσουν με φανερή ψηφοφορία και όχι με μυστική, κίνηση που αυξάνει τις πιθανότητες να τους επιβάλει κομματική πειθαρχία. Αν η υποψηφιότητα απορριφθεί και στη δεύτερη ψηφοφορία, υπάρχει ακόμα μία τρίτη και τελευταία, σε περίπτωση που αποβεί και αυτή αρνητική, τότε ο Γιέλτσιν αναγκάζεται από το Σύνταγμα να διαλύσει τη Δούμα και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Υπό την απειλή αυτή, η Δούμα ψήφισε με μισή καρδιά τον περασμένο Απρίλιο στην τρίτη ψηφοφορία την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο. Ο Τσερνομίρντιν από την πλευρά του, δηλώνει αισιόδοξος για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας, σπεύδοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει οτι εάν γίνει πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αντιγράψει μοντέλα άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Προβλημάτων συνέχεια και για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος από τότε που ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, βρίσκεται συνέχεια στο μάτι του κυκλώνα. Επικαλούμενος οικονομικά προβλήματα ζήτησε σήμερα την υποστήριξη του κοινοβουλίου, προκειμένου να αναβάλει έως το 2000 τη διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών, που προβλέπονται για τον Απρίλιο του 1999. Η κίνηση αυτή γίνεται μία μέρα μετά την έκκληση ου του απηύθυνε ο μεγαλύτερος σύνδεσμος επιχειρηματιών και μεγάλων τραπεζών της χώρας, να αναβληθούν οι εκλογές έως το 2000, διότι υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την ερχόμενη εβδομάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης αποστέλνει επιτροπή διερεύνησης της αλήθειας για να κάνει εκτίμηση της κατάσταση των Κούρδων. Στο μεταξύ σήμερα, τουλάχιστον 50 άτομα συνελήφθησαν στην πόλη Ισμίτ, κατά την διάρκεια διαδήλωσης κατά της κυβερνητικής απόφασης που απαγορεύει στις φοιτήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας.

Σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρουάντας, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την Ρουάντα που συνεδριάζει στην πόλη Αρούσα της Τανζανίας. Ο Καμπάντα, ο οποίος καταδικάστηκε για έξι κατηγορίες γενοκτονίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις σφαγές που έγιναν το 1994 στη Ρουάντα, είχε δηλώσει ένοχος σε όλες τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Η καταδίκη που του επεβλήθη είναι η πρώτη παγκοσμίως για το συγκεκριμένο έγκλημα και η κυβέρνηση της Ρουάντα εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Υπέρ της σύναψης με το Βελιγράδι μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για την "εξομάλυνση" της κατάστασης στη σερβική επαρχία, τάχθηκε σήμερα ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ. Τέλος, ο Ρουγκόβα ζήτησε ακόμη μια φορά από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ να διασφαλίσουν μία διεθνή προστασία στο Κοσσυφοπέδιο.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δώδεκα ατόμων που επέβαιναν στα δύο αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία συνετρίβησαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ενώ πραγματοποιούσαν νυχτερινή άσκηση στην έρημο της Νεβάδα. Τα δύο ελικόπτερα, τύπου HH-60 Πέϊβ Χόουκ, είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Νέλις, στη Νεβάδα και τα αίτια της συντριβής παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο αντιδραστήρας αριθμός 1 του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι διέκοψε τη λειτουργία του για να αποφευχθεί μια μη ραδιενεργός διαρροή. Ο πυρηνικός σταθμός διαθέτει τέσσερις παλιούς αντιδραστήρες και δύο πιο σύγχρονους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι τέσσερις παλιοί αντιδραστήρες για λόγους ασφαλείας. Η βουλγαρική κυβέρνηση από την πλευρά της, υπογραμμίζει τη σημασία τους για την οικονομία της χώρας και προβλέπει να τους εκμεταλλεύεται ως το 2006.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης σε ομοσπονδιακή βάση, στην Κύπρο, τάχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του, στο περιοδικό "HERMES" που εκδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό, διαλύοντας έτσι κάποια παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί για το θέμα αυτό. Ο Αμερικανός πρέσβης, διατύπωσε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, αν και τόνισε με έμφαση οτι ακόμα και στην περίπτωση που οι πύραυλοι εγκατασταθούν, η Τουρκία δεν έχει το δικαίωμα, όπως έχει απειλήσει στο παρελθόν, να τους πλήξει. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ επαναλαμβάνει τις απειλές για επίσπευση των διαδικασιών ενσωμάτωσης των κατεχομένων της Κύπρου με την Τουρκία. Ο διεθνής παράγων πρέπει να σταθμίσει τις δηλώσεις αυτές και να βγάλει τα οριστικά του συμπεράσματα, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη μονιμοποίηση 30 χιλιάδων συμβασιούχων αορίστου χρόνου και την πρόσληψη 1. 858 επιλαχόντων υποψηφίων του διαγωνισμού του 1995, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Η ρύθμιση αυτή θα περιέχεται στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Αγκάθι αποτελεί για την εκκλησία της Ελλάδος το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου που έγινε πρόσφατα και οι ευθύνες που πρόκειται να αποδοθούν σε ιεράρχες αλλά και λαϊκούς. Με το θέμα ασχολήθηκε και σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στην οποία συζητήθηκε και η κριτική που άσκησε στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ο κυριότερος αντίπαλός του στις εκλογές Μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως όταν η διδασκαλία της Εκκλησίας γίνεται ιδεολογία, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος της Συνόδου πάντως, Μητροπολίτης Ξάνθης, Παντελεήμων, αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ιερώνυμου.

Απολογείται το απόγευμα στον ανακριτή Τρικάλων ο 19χρονος Αλβανός, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε τον 5χρονο Βορειοηπειρώτη. Χθες ισχυρίστηκε ότι δεν είχε την πρόθεση να σκοτώσει το παιδί και ότι οι οικογένειές τους είχαν φιλικές σχέσεις.

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε κατά του διευθυντή των φυλακών ανηλίκων στον Αυλώνα, με αφορμή τη γνωστή απόδραση στις 15 Αυγούστου 40 κρατουμένων, από τους οποίους οι 18 παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε η δικογραφία της πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε για το ίδιο θέμα και από την οποία διαπιστώνονται σοβαρές πειθαρχικές ευθύνες για την απόδραση στο διευθυντή των φυλακών του Αυλώνα.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με εγκαύματα στο 80% του σώματός του, ένας 25χρονος φοιτητής, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε, νιώθοντας τύψεις γιατί έκλεψε χρήματα από την εταιρία που εργαζόταν. Πρόκειται για τον Βασίλη Πίρμπα, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρία αλεύρων "Μύλοι Θράκης" και σύμφωνα με πληροφορίες αφαίρεσε λεφτά από το ταμείο. Ο παρ`ολίγον αυτόχειρας είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο εξηγούσε τους λόγους που ήθελε να βάλει τέρμα στη ζωή του.

Το ελληνικό δημόσιο αποδέχθηκε τη δωρεά της αρχαιολογικής συλλογής της οικογένειας του Κων. Μητσοτάκη. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η συλλογή θα στεγαστεί είτε στην καθολική εκκλησία δίπλα στο μουσείο Χανίων, είτε σ`ένα από τα νεώρια, δηλαδή τα αρχαία ναυπηγεία της περιοχής.

Η αστυνομία συνέλαβε και τους άλλους δύο Αλβανούς που κατηγορούνται για το βιασμό 46χρονης Αγγλίδας, στην περιοχή της Νάουσας. Οι δύο Αλβανοί συνελήφθησαν μαζί με άλλους 12 λαθρομετανάστες, μετά από έφοδο των αστυνομικών σε χορταποθήκη της περιοχής.

Συμμορία είχαν συστήσει και αφαιρούσαν εμπορεύματα μεγάλης αξίας από εταιρίες και νταλίκες, τρείς αθίγγανοι και ένας πτηνοτρόφος, που συνελήφθησαν στα Μέγαρα. Πρόκειται για τους Γεώργιο Αλή 24 χρόνων, Σωτήρη Χριστάκη 27 χρόνων, Βασίλη Γιουσουφίδη 27 χρόνων και τον Βαγγέλη Δερακοπιάν 25 χρόνων. Σύμφωνα με την αστυνομία η σπείρα, στην οποία ενέχονται και άλλα άτομα, έχει αφαιρέσει διάφορα εμπορεύματα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια δρχ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη πάση θυσία στον πρώτο αγώνα της Κυριακής με την αντίστοιχη της Σλοβενίας, θέλει ο Ρουμάνος προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, Ανγκελ Ιορντανέσκου. Οπως τόνισε ο ξένος προπονητής βασικός στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του ευρωπαίκού πρωταθλήματος και για το λόγο αυτό πρέπει η ελληνική ομάδα να ξεκινήσει νικηφόρα τους αγώνες της την Κυριακή, καθώς η νίκη θ' αποτελέσει ψυχολογικό αβαντάζ για τη συνέχεια.

Την άνοιξη του 2000 θα είναι έτοιμο το κλειστό γυμναστήριο της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ, όπως ανακοίνωσε η ΓΓΑ. Η σύμβαση για την ανάθεση του έργου, μετά τη σύμφωνη γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους θα κυρωθεί στη Βουλή. Η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με το ποσό των 5. 5 δις δρχ.

Με πρόστιμο 5 εκατομμυρίων δραχμών και αυστηρή επίπληξη τιμωρήθηκε η ΑΕΚ από την Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, για το αντικείμενο που εκτόξευσε οπαδός της εναντίον του ποδοσφαιριστή της Φερεντσβάρος, Σουτς, λίγο πριν την έναρξη του επαναληπτικού αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες για το Β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFΑ, που έγινε στις 25 Αυγούστου στο στάδιο ''Νίκος Γκούμας''.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νε νευρικές διακυμάνσεις κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση, για να κλείσει τελικά ο γενικός δείκτης τιμών με υποχώρηση 0, 98% στις 296,38 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση 3,39%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,09%, Ασφάλειες πτώση 1,08%, Επενδύσεις πτώση 2,10%, Λήζινγκ πτώση 3,76%, Βιομηχανικές πτώση 0,68%, Κατασκευές πτώση 0,36%, Διάφορες άνοδος 0,67%, Συμμετοχών πτώση 2,30%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,40%. Αισθητή μείωση παρουσίασε ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων εφθασε τα 34,3 δισ. δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις, ενώ πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια. Το πρωί η ορατότητα στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 15 με 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 33 και στα νησιά 20 με 31 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 20 με 33 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα μικρής διάρκειας, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03b run on Monday, 7 September 1998 - 14:30:42 UTC