Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ένταση έχει δημιουργηθεί και πάλι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την στη στάση που τήρησε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής, για την αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ. Επικαλούμενη την προσγείωση τεσσάρων ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στο νέο αεροδρόμιο της Πάφου η Άγκυρα έστειλε έξι τουρκικά F16 σε αεροδρόμια της κατεχόμενης Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την προσγείωση των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο, ως ανεύθυνη ενέργεια και πρόκληση, ενώ από το Βουκουρέστι που βρίσκεται ο τούρκος πρωθυπουργός, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ένταση, από την οποία, όπως είπε, θα υποφέρουν περισσότερο οι Ελληνοκύπριοι. Στο μεταξύ έντεκα ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών, ορισμένα από τα οποία ήταν οπλισμένα, προέβησαν σήμερα σε μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις σημειώθηκε εμπλοκή.

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του Κάρντιφ. Ο κ. Σημίτης είπε ότι στο Κάρντιφ είχαμε αναμενόμενες εξελίξεις αλλά και αναπάντεχα γεγονότα, εννοώντας προφανώς το μεταμεσονύχτιο τηλεφώνημα του Μπιλ Κλίντον. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος κράτησε χαμηλούς τόνους στις τουρκικές αντιδράσεις αν και χαρακτήρισε παράνομες τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας, επιτέθηκε σε έλληνα μόνιμο υπάλληλο στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως ήταν δική του ιδέα να υπάρξει φόρμουλα χρηματοδότησης της Τουρκίας. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τον υπάλληλο αυτό εχθρό της Ελλάδος και διευκρίνησε ότι δεν εννοεί επίτροπο. Για υποχωρητικότητα κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ.

Κρίσιμη και καθοριστική για την πώληση της Ιονικής χαρακτηρίζεται η αυριανή γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Στη συνέλευση θα μετάσχουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι αναμένεται να ταχθούν κατά της πώλησης της τράπεζας. Για αύριο η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις τράπεζες.

Την άρση του βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή Σάμου της ΝΔ Κώστα Καραμηνά, που εμπλέκεται σε θανατηφόρο τροχαίο στου Ζωγράφου, ζητά ο εισαγγελέας ποινικής αγωγής Αθηνών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος μελέτησε την προανακριτική δικογραφία της Τροχαίας για το δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της μια 26χρονη δασκάλα. Ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία στον Πρόεδρο της Βουλής, με το αίτημα της άρσης ασυλίας του βουλευτή και την άσκηση δίωξης εναντίον του για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για οδήγηση αυτοκινήτου σε κατάσταση μέθης, καθώς όπως είναι γνωστό, ο κ. Καραμηνάς αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, επικαλούμενος τη βουλευτική ιδιότητα.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις στάσεις του εκλογικού σώματος, περιέχονται σε δημοσκόπηση της εταιρίας Εμ Αρ Μπι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνουν πτώση, ενώ πτώση παρατηρείται και στη δημοτικότητα του πρωθυπουργού και του Κώστα Καραμανλή. Δημοφιλέστερος Ελληνας, με ποσοστό θετικής γνώμης 73,3% είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ δημοφιλέστερος αρχηγός παραμένει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με 46,5% και ο Δημήτρης Τσοβόλας με 45,8%. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, το ΔΗΚΚΙ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 6% και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,7, ΣΥΝ 4,8% και ΠΟΛ. ΑΝ. 1,6%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 29%. Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ και των ιδιωτικοποιήσεων. Ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε πρόσκαιρη την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη αποδοχή των βασικών στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.

Υποβλήθηκε σήμερα στην αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν το αναθεωρημένο 4ετές πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 1998-2001. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι στο τέλος του 1998 θα ικανοποιεί όλα τα κριτήρια της σύγκλισης πλην του πληθωρισμού, που προβλέπεται να επιτευχθεί το 1999, οπότε θα εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος στο 4,5%, το 1999 στο 2,5, το 2000 στο 1,9% και στο 2001 στο 1,7%.

Τις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και τη συμμετοχή των περιφερειαρχών της χώρας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δομή και η λειτουργία της περιφέρειας και δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις για την πορεία των έργων, την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και την άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχουν αποκεντρωθεί.

Κορυφώνεται η αγωνία των περίπου 170. 000 υποψηφίων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στις φετινές γενικές εξετάσεις. Η αυλαία ανοίγει αύριο με τις τρείς πρώτες δέσμες να διαγωνίζονται στην έκθεση, ενώ στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν το Σάββατο οι υποψήφιοι της τέταρτης δέσμης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι στα εξεταστικά κέντρα στις 7 το πρωί και να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους την κάρτα του υποψηφίου και την αστυνομική τους ταυτότητα. Φέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και στις σχολές της αστυνομίας θα εισαχθούν περίπου 62. 000 υποψήφιοι, αριθμός αυξημένος κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι.

Κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας του 23χρονου φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του Ιατρικού Κέντρου, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από αγνώστους ροπαλοφόρους, έξω από τα δικαστήρια. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών ζήτησε από την αστυνομία να επισπεύσει την προανάκριση που διενεργείται, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε σοβαρά ο φοιτητής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την πλήρη αποδοκιμασία της κυβέρνησης και έκανε λόγο για απρόκλητες επιθέσεις, οι οποίες μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα τεθούν στη διάθεση των ανακριτικών αρχών όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας σήμερα παρέμειναν κλειστές οι Πανεπιστημιακές σχολές της Αθήνας, ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας και του Δημόκριτου σχετικά με τη συγκέντρωση ραδιενεργού κεσίου στον αέρα, που παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια άποψη εξέφρασε στο ΑΠΕ ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαστεφάνου, διευκρινίζοντας ότι οι συγκεντρώσεις κεσίου ήταν 22 χιλιάδες φορές χαμηλότερες από τις τιμές που είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα, λίγο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Σταθερή αλλά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας των τριών κοριτσιών, που ήπιαν φυτοφάρμακο και νοσηλεύονται στην εντατική των δύο νοσοκομείων Παίδων στην Αθήνα. Τα τρία αδελφάκια από την Ορμύλια Χαλκιδικής, ηλικίας 8, 6 και ενάμισυ χρονών αντίστοιχα, παραμένουν διασωληνωμένα και υπό πλήρη καταστολή. Τα παιδιά υπεβλήθηκαν χθες και σήμερα σε αιμοκάθαρση, αλλά οι γιατροί εκτιμούν ότι οι παρενέργειες των τοξικών ουσιών του φυτοφαρμάκου στα ζωτικά όργανα και κυρίως στους πνεύμονες, ίσως εμφανιστούν και μετά από ένα μήνα.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλος ένας ταξιτζής συνελήφθη από την αστυνομία για καπέλο και μάλιστα ιδιαίτερο μεγάλο στο κόμιστρο. Προκειται για τον 37χρονο Γαβριήλ Κατσάνη, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για αλλοίωση ενδείξεως ταξιμέτρου και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο αυτόφωρο. Ο Κατσάνης είχε τοποθετήσει σύστημα που ενεργοποιείτο με τηλεχειρισμό και ανέβαζε το κόμιστρο κατά 2. 100 δρχ το λεπτό στη μονή ταρίφα και κατά 4. 100 στη διπλή. Ο ταξιτζής έκανε συνήθως πιάτσα στο αεροδρόμιο και επέλεγε κυρίως αλλοδαπούς που δεν γνωρίζουν την αξία των διαδρομών στην Αθήνα.

Μαύρο στο ξύλο, .. . με το τακούνι του παπουτσιού της, έκανε άστοργη μάνα το 5χρονο κοριτσάκι της, το οποίο μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Πρόκειται για την 35χρονη Πέρσα Μέγγουλα, η οποία, όταν επέστρεψε στο σπίτι της μετά από πολύωρη απουσία, επειδή το παιδί της έκλαιγε θέλησε να το ηρεμήσει χτυπώντας το αλύπητα. Οι γιατροί του νοσοκομείου, ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία συνέλαβε τη Μάγγουλα, που είναι άνεργη και διαζευγμένη και την οδήγησε στον εισαγγελέα. Εναντίον της ασκήθηκε ποινική δίωξη για απικίνδυνες σωματικές βλάβες και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Δολοφονική επίθεση με θύμα τον 55χρονο επιχειρηματία Κωνσταντίνο Γιαμάκη, σημειώθηκε το πρωί στη βιομηχανική ζώνη Ηρακλείου, όπου το θύμα διατηρούσε εργοστάσιο. Δύο άγνωστοι μπήκαν στο γραφείο του Γιαμάκη και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ, ενώ στη συνέχεια, χωρίς να κλέψουν τίποτα, εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει σ'όλη την Κρήτη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δολοφόνων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διαιτητές πήραν φόρα. Μετά τις παραινέσεις του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, Μισέλ Πλατινί, για πιστή εφαρμογή των κανονισμών στην περίπτωση του σκληρού παιχνιδιού, οι κάρτες .. .βγήκανπαγανιά. Αποτέλεσμα, μετά την αποβολή του Ραϊμόν Καλά στο παιχνίδι Ιταλίας - Καμερούν 3-0, ο κολομβιανός διαιτητής Τζον Χάιρο Τόρο Ρεντόν να μετατρέψει σε προσωπικό σόου το παιχνίδι Νοτίου Αφρικής - Δανίας 1-1 για τον Γ' όμιλο, μοιράζοντας 3 κόκκινες (Μόλναρ, Βίνκχορστ για τη Δανία και Πίρι για τη Ν. Αφρική) και 7 κίτρινες κάρτες, ενώ στο αμέσως επόμενο παιχνίδι Γαλλίας - Σαουδικής Αραβίας (4-0), ο μεξικανός Αρτούρο Μπρίθιο Κάρτερ απέβαλε άλλους δύο παίκτες. Τον γάλλο Ζιντάν και τον σαουδάραβα Αλ Κιλαουί. Αξιοσημείωτο είναι πως στα προηγούμενα 15 παιχνίδια (πριν τα δύο προαναφερόμενα), οι διαιτητές είχαν δείξει μόλις 3 κόκκινες κάρτες.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,14, γαλλικό φράγκο προς 51,35, λίρα Αγγλίας προς 513,50, ελβετικό φράγκο προς 205,89, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,47, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 224,39, τη λίρα Κύπρου προς 587,32 και την ECU προς 340,36 δραχμές.

Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2. 475,12 μονάδες ενισχυμένος κατα 2%. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της Ιονικής ενόψει της αυριανής κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας. Να σημειώσουμε οτι η τιμή της μετοχής της Εμπορικής σημείωσε ισχυρή άνοδο 7,5%, ενώ αξιόλογη άνοδο πέτυχε και η μετοχή της Ιονικής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 50,3 δισ. δρχ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2. 475,12 μονάδες ενισχυμένος κατα 2%. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της Ιονικής ενόψει της αυριανής κρίσιμης γενικής συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο 7,5%, ενώ αξιόλογη άνοδο πέτυχε και η μετοχή της Ιονικής. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 50,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,36%, Ασφάλειες άνοδος 1%, Επενδύσεις άνοδος 2,71%, Λήζινγκ άνοδος 8%, Βιομηχανικές άνοδος 1,09%, Κατασκευές άνοδος 2,38%, Διάφορες άνοδος 1,76%, Συμμετοχών άνοδος 2,14%. Με άνοδο 1,43% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αρχικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει και νέα πτώση και στα βόρεια 15 με 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι μέχρι ισχυροί και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 15 με 27 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συντονισμένες προσπάθειες καταβάλει η διεθνής κοινότητα προκειμένου να πείσει τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να αποσύρει τα σερβικά στρατεύματα από το Κοσσυφοπέδιο, αίτημα το οποίο θέτουν ως βασικό όρο και οι ηγέτες των Αλβανών της περιοχής, προκειμένου να παρακαθήσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Μόσχα σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτραπεί μία αιματοχυσία στην περιοχή, αποστέλει την Κυριακή διπλωματική αντιπροσωπεία, σε επίπεδο υφυπουργών, ενώ η Γερμανία προειδοποίησε το Βελιγράδι, οτι εάν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητα, θα υποστηρίξει μία νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση. Στο μεταξύ αύριο, η Αλβανία θα πραγματοποιήσει αεροπορικές ασκήσεις, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Την κοινή απόφαση Ελλάδας-Σερβίας να καταβάλουν προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά από συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Ανακούφιση επικράτησε σήμερα στα χρηματιστήρια των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας, μετά την κοινή αμερικανό-ιαπωνική παρέμβαση για την ανάκαμψη του γιεν, το οποίο τις τελευταίες ημέρες παρουσίαζε κατακόρυφη πτώση. Σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε στο 4,4%, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η πτώση του γιεν απειλούσε με αποσταθεροποίηση της ασιατικές οικονομίες, οι οποίες εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζουν πρωτοφανή κρίση.

Στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης όμως βρίσκεται και η Ρωσία, ο πρωθυπουργός της οποίας, Σεργκέι Κιριένκο, υποστήριξε οτι χρειάζονται αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ο Κιριένκο, που πρόκειται να δώσει το περίγραμα μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά την διάρκεια συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου και στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος Γιέλτσιν, υπουργοί και βουλευτές, έχει ήδη παραδεχθεί ότι τα μέτρα ενδέχεται να αποδειχθούν αντιλαϊκά στους Ρώσους. Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας, Ανατόλι Τσουμπάις, τόνισε οτι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 15 δις δολάρια για να σταθεροποιήσει τις χρηματαγορές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Μόσχα αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα συζητήσει τη χορήγηση ενός επείγοντος δανείου.

Μόλις πέντε ημέρες μετά τα εγκαίνιά του, οι τουρκικές αρχές έκλεισαν ένα κέντρο περίθαλψης θυμάτων βασανιστηρίων που είχε ανοίξει στο Ντιγιάρμπακιρ. Ο διοικητής της περιοχής δήλωσε ότι το κλείσιμο του κέντρου, που ανακοινώθηκε χθες, οφείλεται στην έλλειψη των απαραίτητων αδειών για τη λειτουργία του, δικαιολογία που απορρίφθηκε αμέσως από υπεύθυνους διεθνών οργανισμών. Τα υπόλοιπα τέσσερα κέντρα για την περίθαλψη θυμάτων βασανιστηρίων στην Τουρκία λειτουργούν στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Αδανα και έχουν περιθάλψει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3. 500 θύματα βασανιστηρίων, κυρίως Κούρδους.

Το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την τύχη οιουδήποτε σχεδίου παράδοσης μεγαλύτερης εδαφικής έκτασης από το 9%-10% της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστίνιους, εξετάζει τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου. Πιεζόμενος από μέλη του δεξιού συνασπισμού του οποίου ηγείται, ο Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί την αμερικανική πρόταση για παράδοση ενός μεγαλύτερου ποσοστού των κατεχομένων εδαφών στην Δυτική Οχθη, το οποίο θα βοηθούσε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια, από τα οποία συνετρίβη ένα αεροπλάνο των καναδικών αερογραμμών, παρασέρνοντας στο θάνατο 12 άτομα. Το αεροπλάνο εκτελούσε τοπικές μεταφορές και συνετρίβη σε πίστα του αεροδρομίου Μιραμπέλ, κοντά στο Μόντρεαλ.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Friday, 19 June 1998 - 0:12:07 UTC