Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αμετάβλητο παραμένει το πλαίσιο των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. , μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στο Κάρντιφ της Ουαλίας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα. Στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν γίνεται αναφορά στην Τουρκία ώς 12-ο υποψήφιο υπό ένταξη μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αρχικά πρότεινε η βρετανική προεδρία και απαλείφθηκε μετά την έντονη αντίδραση και εμμονή της ελληνικής πλευράς. Ετσι, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στο τελικό ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι οι βασικές αρχές των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου, εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώνοντας τους Ελληνες δημοσιογράφους εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως σε ότι αφορά άμεσα την Ελλάδα και σημείωσε ότι στη διάρκεια της συζήτησης η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της εναντίον "14", όπως όλοι πίστεψαν. Ο κ. Σημίτης αποκάλυψε ότι χθες μετά τα μεσάνυχτα, τον πήρε στο τηλέφωνο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον και του συνέστησε να αλλάξει η Ελλάδα στάση σε ότι αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, καθώς υπάρχει ρητή δέσμευση από συμβούλιο του Λουξεμβούργου.

Στις δικαστικές αίθουσες μεταφέρεται πλέον η κόντρα μεταξύ των καθηγητών και του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Οι αδιόριστοι καθηγητές απειλούν με μαζικές προσφυγές ακυρότητας τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ ήδη κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή από υποψήφια η οποία παρεμποδίστηκε από συναδέλφους της να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα επανάληψης του διαγωνισμού και χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς, ως ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σ'αυτά. Ο κ. Αρσένης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και νέος διαγωνισμός για προσλήψεις εκπαιδευτικών, αν και αυτό θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο ανάλογα με τις ανάγκες στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Αναφερόμενος στο χθεσινό άγριο ξυλοδαρμό του προέδρου της ΟΛΜΕ, Νίκου Τσούλια, ο κ. Αρσένης είπε ότι ο κ. Τσούλιας θέρισε αυτά που έσπειρε. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε έντονα την επίθεση εναντίον του κ. Τσούλια, σημειώνοντας πως πρόκειται για απαράδεκτα φαινόμενα που εισάγουν το χουλιγκανισμό στους κοινωνικούς αγώνες. Στη Θεσσαλονίκη ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική έρευνα και ζήτησε να εντοπιστεί ο καθηγητής ο οποίος έσκισε τα ρούχα υποψήφιας και στη συνέχεια την πήρε στα χέρια του, προκειμένου να την απομακρύνει από το εξεταστικό κέντρο.

Αύριο τελικά θα συζητηθούν στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι δύο νέες προσφυγές της διοίκησης της Ιονικής, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων, που θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής Τράπεζας, προκειμένου να εγκριθεί η πώληση της Ιονικής. Η ΓΣΕΕ θα φέρει στη Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που πραγματοποιείται στη Γενεύη το θέμα της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων μετά τις πρόσφατες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, επέδωσε το μεσημέρι στο Βρετανό πρέσβη, Μάικλ Λιούλιν στην Αθήνα το υπόμνημα με τις ελληνικές προτάσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο κ. Βενιζέλος, ζητεί τη σύσταση διεθνούς ειδικής επιτροπής η οποία θα ελέγξει την κατάσταση των μαρμάρων, καθώς επίσης και την επιστροφή τους στη χώρα μας. Τόνισε ότι οι ελληνοβρετανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές, απηύθυνε πρόσκληση προς το βρετανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η Βρετανία δύσκολα θα αρνηθεί επίσκεψη Ελλήνων εμπειρογνωμόνων. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρέσβης, τόνισε ότι υπουργός πολιτισμού της χώρας του, θα μελετήσει με προσοχή την ελληνική πρόταση. Αναφερόμενος στο βιβλίο του βρετανού ιστορικού και μελετητή, τόνισε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε το παρελθόν με τα σημερινά κριτήρια γιατί αλλάζει η τεχνολογία. Προσθέτει δε, ότι ίσως σήμερα δεν θα γινόταν τα ίδια πράγματα.

Με τον εθνικό ύμνο και με τον πρόεδρο της βουλής να προαναγγέλει τη δημιουργία ευρωβουλής των εφήβων, ολοκληρώθηκαν το απόγευμα οι εργασίες της τρίτης συνόδου της βουλής των εφήβων, αφού προηγουμένως δια ανατάσεως της χειρός εγκρίθηκαν οι προτάσεις τους στις επιμέρους επιτροπές. Στη σημερινή ολομέλεια της βουλής των εφήβων αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός με αιχμές στα εθνικά, πολιτισμικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Με προτάσεις, παράπονα αλλά και με διεκδικητικό πνεύμα, οι 350 έφηβοι βουλευτές, μαθητές της Β' Λυκείου από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, πήραν και έδωσαν μαθήματα δημοκρατίας και συμμετοχής στα κοινά, έχοντας συμπαραστάτες -στα θεωρεία- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και πολλούς βουλευτές. Ξεχωριστή τιμή απέδωσαν οι 17χρονοι μαθητές, στον "αιώνιο έφηβο", όπως τον αποκάλεσαν, συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη εμπνευστή του θεσμού της Βουλής των Ελλήνων που λειτουργεί φέτος για τρίτη χρονιά. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες μαθητών από τη Θράκη, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και το Βερολίνο, που έθεσαν προβλήματα επιβίωσης της εθνικής ταυτότητας στους τόπους τους.

Τα τελευταία κρούσματα ένοπλων ληστειών σε τράπεζες, έχουν προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως και της Αστυνομίας, αλλά και τη διοίκηση της ΟΤΟΕ. Το θέμα εξετάσθηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία του Γιώργου Ρωμαίου και τη συμμετοχή του πρώτου υπαρχηγού της ΕΛΑΣ και της διοίκησης της ΟΤΟΕ. Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε να συγκληθεί αμέσως η αρμόδια επιτροπή, προκειμένου να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας των τραπεζών και να ληφθούν τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα. Αποφασίσθηκε επίσης μέχρι τέλος Ιουνίου, η επιτροπή αυτή να έχει ολοκληρώσει το έργο της, ενώ τα νέα μέτρα θα ισχύσουν αμέσως μετά δημοσίευση της απόφασης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκάμηνη υποχρεωτική θητεία σε παραμεθόριες περιοχές για όλους τους στρατιώτες, από την επόμενη ΕΣΟ, ανακοίνωσε από το Διδυμότειχο που βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Τσοχατζόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών όπως πρότεινε ο επίτιμος πρόεδρος τη ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Διευκρίνισε όμως ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει ολιγοήμερη εκπαίδευση των γυναικών που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που επιβεβαιώνουν τη διάθεση να εξελιχθούν σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας οι σχέσεις των αδελφών εκκλησιών, εξέφρασαν σήμερα τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών αποφασίσθηκε η δημιουργία αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, καθώς και η δρομολόγηση αυτοτελούς αντιπροσώπευσης της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Στην Ασφάλεια κρατείται από το μεσημέρι ο 27χρονος καταζητούμενος δραπέτης των φυλακών, Παναγιωτής Βλαστός, που συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαστός, τον περασμένο Μάρτιο μαζί με τον αδελφό του Κώστα άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της Καλλιθέας, με αποτέλεσμα ο αδελφός του να πέσει νεκρός και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Απέπλευσε τελικά, από τα Δαρδανέλια για την Αίγυπτο, το υπό σημαία Μάλτας φορτηγό πλοίο "Νατάσα-1", στο οποίο έκαναν νηοψία οι τουρκικές αρχές καθώς είχαν υποψίες οτι μετέφερε εξαρτήματα των ρωσικών πυραύλων S-300, που έχει παραγγείλει η Κύπρος. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο "Ανατολή", στο πλοίο βρέθηκαν βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, που δεν είχαν δηλωθεί στον κατάλογο με τα εμπορεύματα. Ωστόσο, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Αγκυρα ενημέρωσαν οτι το στρατιωτικό υλικό που βρέθηκε στο πλοίο, ανήκει στην Αίγυπτο.

Με ειδικό όχημα που ήλθε απο τη Δανία, το προφιλόμετρο, θα ελεγχθούν αρκετά οδικά έργα ως προς την κατάσταση της επιφάνειας του οδοστρώματος και τις λακούβες. Το ειδικό όχημα διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα λέιζερ το οποίο "μετρά" την επιφάνεια του οδοστρώματος. Η ακτινογραφία γίνεται με τη βοήθεια υπολογιστή και συγκρίνεται με την επιφάνεια που έπρεπε να παραδώσουν οι κατασκευαστές. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι εργολάβοι, που είχαν κατασκευάσει τα έργα.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα οδηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Ιουνίου μια 12χρονη ποδηλάτισσα, η οποία οδηγούσε ένα παιδικό ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας! Πρόκειται για την Αλεξία Γεωργιάδη που πριν από 11 μήνες, οδηγώντας το ποδηλατό της σε χωματόδρομο των Πύργων Θερμής Λέσβου παρασύρθηκε από λεωφορείο και τραυματίστηκε. Η μικρή Αλεξία μεταφέρθηκε στην Αθήνα ώστε να αποκλειστεί η υπαρκτή τότε πιθανότητα βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Ωστόσο, η ταλαιπωρία της 12χρονης Αλεξίας όσο και της οικογενείας της δεν έμελλε να τελειώσει, καθώς πριν λίγες ημέρες της κοινοποιήθηκε κατηγορητήριο σύμφωνα με το οποίο θα δικαστεί μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου Νικόλαο Χατζηδημητρίου, που παραλίγο να τη σκότωνε. Πάντως, η μικρή δεν κατηγορείται γιατί είχε βγάλει τις βοηθητικές ρόδες....

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λάτιν ρυθμοί από τη Βραζιλία που ξεδίπλωσε στο "Μποζουάρ" του Ναντ μερικές πτυχές του πλούσιου ταλέντου της. Ο Ρονάλντο και η παρέα του είχαν κέφια και καθάρισαν με 3-0 το Μαρόκο χωρίς να ιδρώσουν. Οι Βραζιλιάνοι κατά διαστήματα έκρυψαν την μπάλα απέναντι στους Μαροκινούς που αντιμετώπισαν την μεγάλη αντίπαλό τους με υπερβολικό δέος. Τα γκολ για τους "Σελεσάο" πέτυχαν οι Ρονάλντο (9'), Ριβάλντο (45'), Μπεμπέτο (49'). Με τη νίκη αυτή η ομάδα του Μάριο Ζάγκαλο πήρε την πρώτη θέση του Α' ομίλου, καθώς στο άλλο παιχνίδι Σκοτία και Νορβηγία αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1-1. Λάτιν ρυθμοί από τη Βραζιλία που ξεδίπλωσε στο "Μποζουάρ" του Ναντ μερικές πτυχές του πλούσιου ταλέντου της. Ο Ρονάλντο και η παρέα του είχαν κέφια και καθάρισαν με 3-0 το Μαρόκο χωρίς να ιδρώσουν.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Αλλαγή κλίματος σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με τις τιμές των μετοχών να καλύπτουν μεγάλο μέρος απο το χαμένο έδαφος της Δευτέρας. Ο γενικός δείκτης τιμών αν και ξεκίνησε με σημαντική υποχώρηση, έκλεισε τελικά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας και στις 2373,66 μονάδες, με κέρδη 3,81%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 53,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 4,61%, Ασφάλειες άνοδος 2,99%, Επενδύσεις άνοδος 3,33%, Λήζινγκ άνοδος 2,09%, Βιομηχανικές άνοδος 2,80%, Κατασκευές άνοδος 5,71%, Διάφορες άνοδος 4,65%, Συμμετοχών άνοδος 3,31%. Με άνοδο 4,10% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 34 βαθμούς και στα νησιά 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 17 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φουντώνουν οι ελπίδες για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος Γιέλτσιν με τον γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη, ο Μιλόσεβιτς δεσμεύθηκε να αρχίσει διάλογο με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, να διασφαλίσει την πλήρη ελευθερία κινήσεων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και να μην προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Απέφυγε ωστόσο να υποσχεθεί την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας οτι αυτό θα γίνει μόνο εάν σταματήσει η τρομοκρατία. Οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν τους όρους που του έχουν θέσει οι μεγάλες δυνάμεις, μία μόλις ημέρα μετά την επίδειξη δύναμης στην οποία προέβη το ΝΑΤΟ με την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων, κοντά στον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές οτι οι νατοϊκές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή και θα είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης, εάν φυσικά χρειασθεί.

Ο κύβος ερρίφθη για τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος συμφώνησε γραπτώς σήμερα οτι θα παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα εντός του 1999 σε πρόωρες εκλογές. Η συμφωνία επετεύχθη με τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και κυβερνητικό εταίρο της παρούσης κυβέρνησης συνασπισμού, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος εδώ και έξι περίπου μήνες ζητά επίμονα την διενέργεια εκλογών, με τη δικαιολογία οτι η κυβέρνηση έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο σε σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να εκδιώξει 167 στρατιωτικούς οι οποίοι θεωρούνται ισλαμιστές. Στο μεταξύ, κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής τη ευθύνη για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, τραυματίζοντας 12 άτομα.

Δραματική έκκληση προς την Ιαπωνία να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, απηύθυνε η Παγκόσμια Τράπεζα κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την βαθεία οικονομική ύφεση στην οποία έχει βυθισθεί η Ασία. Ανώτατος αξιωματούχος της Τράπεζας υποστήριξε οτι η Ασία βρίσκεται στο κατώφλι μίας παρατεταμμένης ύφεσης, προειδοποιώντας παράλληλα οτι η παγκόσμια οικονομική κάμψη απέχει μόνο λίγους μήνες. Ηδη διεθνείς τράπεζες συνεργάζονται για την ενίσχυση του γιεν, το οποίο έχει σημειώσει δραματική πτώση σε σχέση με το δολάριο.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πυρηνικός εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Οπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, αρνούμενος όμως να αποκαλύψει τις πηγές του, ενδέχεται η Ινδία να πραγματοποιήσει μια ακόμα πυρηνική δοκιμή μέσα στον Ιούλιο. Κατά τον πακιστανό αξιωματούχο, η νέα πυρηνική δοκιμή θα διεξαχθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερ του Ιουλίου στη βάση εκτόξευσης πυραύλων, στο κρατίδιο Ορισά.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου φαίνεται να αγνοεί τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την ανάγκη επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κάρντιφ, οι ηγέτες των 15 χωρών-μελών κάλεσαν το Ισραήλ να αναγνωρίσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων, χωρίς να αποκλείεται η επιλογή της ίδρυσης κράτους. Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Νετανιάχου, δήλωσε σε ραδιοσταθμό του Ισραήλ οτι δεν πρόκειται η χώρα του να βάλει ένα περίστροφο στο ίδιο της το κεφάλι, συνάπτοντας μία συμφωνία για την εκχώρηση περισσότερων εδαφών της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστίνιους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Wednesday, 17 June 1998 - 2:12:07 UTC