Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-06-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η συγκρότηση διεθνούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, μετά την αποκάλυψη για σοβαρές φθορές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού τους πριν από 60 χρόνια, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, θέτοντας παράλληλα εκ νέου το αίτημα επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι στην περίοδο του 1930 οι Βρετανοί επιστήμονες επενέβησαν με τρόπο σχεδόν καταστροφικό στα Μάρμαρα, ενώ το Βρετανικό Μουσείο ποτέ δεν έδωσε απάντηση στις καταγγελίες της ελληνικής πλευράς για κακή συντήρηση των Μαρμάρων. Στο μεταξύ, τις προσεχείς ημέρες φθάνει στην Αθήνα ο ιστορικός - ερευνητής Γουίλιαμ Σεντ Κλερ, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά και ο άνθρωπος που αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί. Ο Σεντ Κλερ θα συναντηθεί με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες, τους οποίους θα ενημερώσει για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα.

Χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η νέα αγωγή της διοίκησης της Ιονικής, κατά της Συνομοσπονδίας για την κάλυψη που παρέχει στους απεργούς της Ιονικής Τράπεζας, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα μήνα κινητοποιήσεων. Από την πλευρά της Ιονικής τονίστηκε ότι λόγω της απεργίας καθυστερούν οι μισθοδοσίες του δημοσίου και περίπου 45. 000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να εισπράξουν τους μισθούς τους, αφού δεν πιστώνεται ο λογαριασμός τους. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί αύριο. Από το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη γενική συνέλευση των εργαζομένων για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ τους επιδόθηκε ήδη η γραπτή πρόταση για τη διασφάλιση του κανονισμού εργασίας στην Τράπεζα. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ώστε να λειτουργήσει η Ιονική πριν τις 19 Ιουνίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η πώληση της Τράπεζας θα ολοκληρωθεί και έκανε λόγο για παρελκυστική τακτική που ακολουθείται από ορισμένους συνδικαλιστές.

Σε παρεξήγηση των δηλώσεων του κ. Χριστόδουλου, από μερίδα του Τύπου, απέδωσε ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής, το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την ομιλία του προκαθήμενου της Εκκλησίας περί κυβερνώντων και ότι ο ίδιος δεν πηγαίνει για εθνάρχης ή πρωθυπουργός. Ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος διευκρίνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόταν σε δημοσίευματα που τον έφεραν να θέλει να ασκεί εξουσία πέραν των εκκλησιαστικών καθηκόντων του. Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι σχέσεις του κ. Χριστόδουλου με τους πολιτειακούς άρχοντες είναι άψογες και δεν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση πολιτείας - Εκκλησίας. Αναφορικά με τις απειλές που δέχεται εναντίον του, ο κ. Ιγνάτιος διευκρίνισε πως ο Αρχιεπίσκοπος νιώθει ασφαλής και γι'αυτό δεν έχει ζητήσει επιπλέον φρούρηση. Το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου είναι σεβαστό στους πολίτες και τις αρχές που του αποδίδουν τις οφειλόμενες τιμές, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τραγικές διαστάσεις έχει προσλάβει το πρόβλημα με τους όγκους των σκουπιδιών που είναι συσσωρευμένα στον Πειραιά, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας, των οποίων δεν έχει ανανεωθεί η σύμβασή τους. Η ζέστη και η υγρασία έχουν δημιουργήσει αφόρητη ατμόσφαιρα στην πόλη του Πειραιά και έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του δήμου Πειραιά και του υπουργείου Εσωτερικών, για την ανανέωση της σύμβασης των υπαλλήλων. Ο δήμαρχος του Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα και το προεδρείο του ΑΣΕΠ που του ζήτησε να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις προκειμένου να προχωρήσει η ανανέωσή τους.

Καμιά δέσμευση δεν έλαβε το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ από τον υπουγό Εθνικής Οικονομίας, στον οποίο έθεσαν τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε να χορηγηθεί διορθωτικό ποσό στο τέλος του έτους ίσο με τη διαφορά του πληθωρισμού και των αυξήσεων του 2,5% που θα δοθούν το 1998, να δεσμευθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και να διασφαλιστεί το καθεστώς μονιμότητας στις δημόσιες επιχειρήσεις που μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες.

Σκληρή γλώσσα για μερίδα συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ χρησιμοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, ως αντίδραση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ο κ. Αρσένης έκανε λόγο για ορισμένους που θέλουν να καταλύσουν το κράτος και πρόσθεσε ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και ότι το κράτος δεν θα δεχθεί πράξεις βίας και θα προστατεύσει τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για την Πέμπτη και Παρασκευή, ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού, αύριο θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ οι αναπληρωτές καθηγητές θα κάνουν συγκεντρώσεις έξω από τα εξεταστικά κέντρα του ΑΣΕΠ.

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά κατ'ιδίαν συνάντηση του Θεόδωρου Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, οι δύο υπουργοί, σε δηλώσεις τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, κυρίαρχο στοιχείο των οποίων είναι η επανανεργοποίηση του μνημονίου της Βουλιαγμένης, που υπογράφηκε το 1989 από τους τότε υπουργούς Εξωτερικών Μεσούτ Γιλμάζ και Κάρολο Παπούλια.

Διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την κατασκευάστρια εταιρία δημοσιεύματα ρωσικής εφημερίδας, ότι ήδη έχουν παραδοθεί στην κυπριακή δημοκρατία οι ρωσικοί πύραυλοι S-300. Οι πύραυλοι θα παραδοθούν, όπως προβλέπει η συμφωνία τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρίας. Στη Λευκωσία συνεδρίασε το εθνικό συμβούλιο της Κύπρου, με κύριο θέμα τις πιέσεις που ασκούνται στην κυπριακή κυβέρνηση για να ματαιωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις εκδηλώσεις για τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του. Σε μήνυμά του ο κ. Σημίτης τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ σέβεται και τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του και κρατά πάντα ψηλά στη συνείδηση το μεγάλο έργο και την προσφορά του στην πατρίδα και την προοδευτική παράταξη. Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι με την τιμή και το σεβασμό που αρμόζει, συσπειρωμένο και ενωμένο το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει την ιστορική συμβολή του ιδρυτή του και τη μεγάλη κληρονομιά και παρακαταθήκη του, που δείχνει σε όλους μας το δρόμο προς τα εμπρός.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στις αποθήκες του ελληνικού φορτηγού "Μαριάννα", ακριβώς έξω από την Κωνσταντινούπολη, στη θάλασσα του Μαρμαρά. Το πλοίο ταξίδευε από την Κωστάντζα στο Γιβλαρτάρ και είναι χωρητικότητας 20. 000 τόνων. Στο πλοίο έχουν σπεύσει πυροσβέστες και υπηρεσίες του λιμένος Κωνσταντινούπολης για να περιορίσουν την φωτιά.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας νεκρός και τέσσερις τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος στη λεωφόρο Σπάτων, όταν τουριστικό λεωφορείο της εταιρίας ΤΣΟΚΑΣ, εμβόλισε ΙΧ αυτοκίνητο, που κόπηκε στα δύο και στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα. Χθες βράδυ, στη Σαλαμίνα, ένα δίχρονο αγοράκι βρήκε τραγικό θάνατο όταν ξέφυγε για λίγο από την προσοχή της μητέρας του και παρασύρθηκε από ΙΧ. Λίγο αργότερα, στην ίδια περιοχή μοτοσυκλέτα ξέφυγε από την πορεία της, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 28χρονος Απόστολος Βακάλης, αρχικελευστής του Πολεμικού Ναυτικού και να τραυματιστεί ο συνεπιβάτης του και συναδελφός του Τάσος Σαλταμάνης, 27 χρόνων.

Και πιστοποιητικό ποινικού μητρώου θα μπορούν να παραγγέλνουν τηλεφωνικώς οι πολίτες. Από τις 30 Ιουνίου θα λειτουργήσει ειδική υπηρεσία μέσω του γνωστού πλέον τηλεφώνου 1502 και οι ενδιαφερόμενοι θα δίνουν τα στοιχεία τους σε υπαλλήλους του ΟΤΕ, οι οποίοι θα συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Ο πολίτης θα χρεώνεται με 260 δρχ που θα ενσωματώνονται στο λογαριασμό του ΟΤΕ και είναι το κόστος της αίτησης και με 300 δρχ στα ΕΛΤΑ για την παραλαβή της συστημένης επιστολής.

Κάποτε είχαμε "το Αλβανός τουρίστας".. . τώρα το "Αλβανοί εργάτες απεργούν"! Και αν με το πρώτο γελούσαμε, με το δεύτερο τουλάχιστον προβληματιζόμαστε... . Και αυτό, γιατί Αλβανοί εργάτες που απήργησαν τις τρεις προηγούμενες ημέρες στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης με αίτημα την αύξηση του ημερομισθίου τους από.. . τρεις χιλιάδες σε τέσσερις χιλιάδες δρχ, δεν έγινε δεκτό από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών που εργάζονται, με αποτέλεσμα να ξαναγυρίσουν στη δουλειά τους άπραγοι.. . Το σωματείο οικοδόμων που έσπευσε να τους συμπαρασταθεί κατήγγειλε πως υπήρξε αστυνομική τρομοκρατία, ενώ ο πρόεδρος της κοινότητας υποστήριξε ότι αυτοί που απήργησαν ήταν όσοι δεν είχαν δουλειά.

Μετά από ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας, παρουσιάστηκε πάλι τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο ληστειών σε δύο οδηγούς ταξί και μάλιστα, όπως υποστηρίζει η αστυνομία, από τους ίδιους δράστες. Συγκεκριμένα, δύο άγνωστοι τα ξημερώματα λήστεψαν με τον ίδιο τρόπο τον οδηγό ταξί Κώστα Λαμπαδάρη, 52 ετών, στη Νέα Ιωνία και λίγο μετά τον Ιωάννη Σπανόπουλο, 62 χρόνων στο Νέο Ηράκλειο. Οι δράστες πήραν 25. 000 δρχ από τον πρώτο και 10. 000 δρχ από το δεύτερο.

Ευτυχώς ουδείς από τους λουόμενους της Θάσου είδε τα σαγόνια του καρχαρία ή μάλλον ενός καρχαριοειδούς 6,5 μέτρων, που εντόπισαν ψαράδες και ιδιώτες κοντά στη θαλάσσια περιοχή Κοινώρων Θάσου. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, που έστειλε σκάφος με άνδρες του Λιμενικού για να απομακρύνει το κήτος, με ανακοινωσή του καλεί τους λουόμενους της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην απομακρύνονται από την παραλία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέρμα τα ψέματα! Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, που συγκινεί δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλες τις γωνιές της Γης, αρχίζει, απόψε το βράδυ με τη σούπερ θεαματική τελετή έναρξης και αύριο το απόγευμα το αγωνιστικό μέρος, με τον αγώνα Βραζιλίας-Σκωτίας. Ολοι ελπίζουν να γίνει ένα καλύτερο τουρνουά από αυτά των τελευταίων ετών, καθώς μετά το 1982 το θέαμα, οι συγκινήσεις και η εμφάνιση πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών μειώθηκε αισθητά. Φαβορί για μία ακόμα φορά οι γνωστές υπερδυνάμεις: Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή και μαζί οι δυνατοί Αγγλοι, οι φορμαρισμένοι Ολλανδοί και φυσικά οι γηπεδούχοι Γάλλοι, που έχουν ίσως την καλύτερη μεσαία γραμμή. Οι εκπλήξεις θα περιοριστούν, όπως όλα δείχνουν, στην πρώτη φάση, το πολύ μέχρι τους οχτώ.. . Αστέρια που μπορεί να λάμψουν πολλά, πέρα από τους Ρονάλντο, Ντελ Πιέρο, Ζιντάν, Μπατιστούτα, Σίρερ και Κλάιφερτ υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να γραφτούν με χρυσά γράμματα σ'αυτό το Μουντιάλ, που θα μεταδώσει η ΕΡΤ. Λοιπόν, πιάστε θέσεις, το ματς αρχίζει...

"Τέρμα τα γκάζια" πάτησε στο Σουμπαρού Ιμπρέζα ο Σκωτσέζος οδηγός Κόλιν Μακρέι, στις τρεις τελευταίες ειδικές διαδρομές και κέρδισε το 45ο ράλι Ακρόπολις. Αυτή ήταν η δεύτερη επιτυχία του, αφού είχε κερδίσει το 43ο ράλι το 1996. Εξάλλου τη 2η θέση πήρε ο Γάλλος Ντιντιέ Οριόλ και την 3η ο Φινλανδός Γιούχα Κάνκουνεν, με Τογιότα Κορόλα, ενώ καλύτερος Ελληνας αναδείχθηκε ο Λεωνίδας Κύρκος, που πήρε την 8η θέση, με Φόρντ Εσκορντ.

Εκπληκτοι έμειναν οι φίλοι του τριφυλλιού από την εντυπωσιακή κίνηση του Βαρδινογιάννη να αποκτήσει το διεθνή Κροάτη μέσο της Νάπολη, Ασάνοβιτς, ο οποίος βρίσκεται με την αποστολη της εθνικής του ομάδας στη Γαλλία για το Μουντιάλ. Ο 32χρονος ποδοσφαιριστής υπέγραψε συμβόλαιο τριών χρόνων και η μεταγραφή του θα κοστίσει ένα δις δρχ.

Για τρία ακόμα χρόνια θα είναι στον Ολυμπιακό ο Τάρλατς, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Κόκκαλη. Στο συμβόλαιο του ψηλού Σέρβου παίχτη υπάρχει όρος με τον οποίο μένει ελεύθερος τον τρίτο χρόνο, μόνο για να αγωνιστεί στο ΝΒΑ και τους Σικάγο Μπουλς.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ στα ηπειρωτικά το απόγευμα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 33 βαθμούς και στα νησιά 19 με 30 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 32 και 19 με 31 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για την αποτροπή μίας γενικής σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο. Αύριο συνεδριάζει στο Παρίσι η Ομάδα Επαφής, προκειμένου να προετοιμάσει την συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο. Η Γαλλία μάλιστα προσκάλεσε τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ρουγκόβα, να συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση της Ομάδας Επαφής. Την ίδια ώρα όμως, έντονη είναι η δυσαρέσκεια του Βελιγραδίου στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουάσιγκτον, να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και στο ενδεχόμενο που εξετάζει το ΝΑΤΟ για την πραγματοποίηση μίας στρατιωτικής επιχείρησης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα όπου θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας. Μέχρι τότε όμως, οι ελπίδες στρέφονται στη Μόσχα, καθώς ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν υποσχέθηκε οτι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στον γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε οτι δεν έχει τεθεί θέμα στρατιωτικής παρουσίας της χώρας μας στην περιοχή.

Υπέρ του δέοντος ευχαριστημένος θα πρέπει να είναι ο ρώσος πρόεδρος, αφού κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη της Γερμανίας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, προκειμένου να ανακάμψει η τελματωμένη ρωσική οικονομία. Μετά το πέρας της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γιέλτσιν στη Γερμανία, χαρακτήρισε την οικονομική βοήθεια που θα παράσχει η Βόνη στη Μόσχα σημαντικότερη και από μία διμερή βοήθεια, για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη Ρωσία.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε πρόσφατα η Αιθιοπία. Ηδη, πολλές δυτικές χώρες έχουν αρχίσει διαδικασίες για την ασφαλή απομάκρυνση των υπηκόων τους, ενώ η γερμανική πρεσβεία έκλεισε για άγνωστο μέχρι στιγμής διάστημα. Από την πλευρά της η Αιθιοπία, μέσω διπλωματικών κύκλων, προειδοποίησε τις ξένες πρεσβείες οτι μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα έχουν μία τελευταία ευκαιρία, προκειμένου να διοργανώσουν την απομάκρυνση των υπηκόων τους. Πάνω από 1500 ξένοι έχουν απομακρυνθεί από την Ασμάρα με ειδικές αερογέφυρες, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Πρωτοφανής, για τα δυτικά δεδομένα, καύσωνας πλήττει τις τελευταίες μέρες το Κουβέϊτ. Η θερμοκρασία έφθασε τους 51 βαθμούς υπό σκιά, ενώ κάτω από τον καυτό ήλιο το θερμόμετρο έδειξε 84 βαθμούς! Ευτυχώς που το πετρελαιοπαραγωγό αυτό εμιράτο κατοικείται στην πλειοψηφία του από πλούσιους, οι οποίοι διαθέτουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους όλες τις ανέσεις στους χώρους διαμονής τους, ειδάλλως θα μετρούσαμε θύματα, όπως στην Ινδία όπου οι νεκροί από τον πρόσφατο καύσωνα ξεπέρασαν τους 1800.

Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και ενώ το Κουβέιτ και η Ινδία ψήνονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, το Χονγκ Κονγκ πνίγεται από τις καταρρακτώδεις βροχές. Κλειστά παρέμειναν για δεύτερη συνεχή ημέρα οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστήριου, εξαιτίας των καταιγίδων που σαρώνουν την περιοχή και την έχουν μετατρέψει σε μία τεράσια λιμνοθάλασσα.

Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου, δίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πειράματα που έκαναν, διαπίστωσαν οτι ένα φυσικό συστατικό που συναντάται στα φυτά, από το ρύζι μέχρι τα φασόλια σόγιας, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη καρκίνου και να συρρικνώσει όγκους. Το συστατικό, γνωστό ως εξαφωσφορική ινοσιτόλη δρά κατά του καρκίνου των εντέρων, του ήπατος και του μαστού. Οι ερευνητές ωστόσο, επεσήμαναν οτι το συστατικό αυτό που λειτούργησε στα πειράματα με ποντικούς, δεν είναι υποχρεωτικό οτι θα δράσει το ίδιο θετικά και στους ανθρώπους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Wednesday, 10 June 1998 - 3:12:07 UTC