Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Some 700,000 Hellenes are living in degrading conditions in the former Soviet Republics without the most basic health care. The Council of Hellenes Abroad (SAE) will hold a Medical Relief Fund Radiothon/Telethon on May 23rd and 24th, starting at 2 pm(EST), in order to raise enough money to assist this forgotten segment of the Hellenic Diaspora. SAE has already built a health clinic in Georgia and plans to build more in Russia, Ukraine, Armenia, Uzbekistan, and Kazakhstan. The goal is to raise $675,000 to help develop and maintain these clinics and to provide medical relief for Greeks in the Ukraine. We urge you to make any contributions by credit card or pledge, by calling the toll-free number 1-800-941-4244 (in the United States). For internet information, contact Ms. Sofia Pakalidou at Thessaloniki’s ERT3 offices at 3031-471-480 and 3031-472-818.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, καθώς, σύμφωνα με πληροροφορίες, δεν υπάρχει κοινή θέση των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η βρετανική προεδρία προσπάθησε να περάσει κείμενο που διαχώριζε το οικονομικό από το πολιτικό σκέλος, γεγονός για το οποίο αντέδρασε έντονα η ελληνική πλευρά. Λίγο νωρίτερα, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει τελικά στο Συμβούλιο Σύνδεσης εκφράζοντας παράπονα για πολιτικές πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το Κυπριακό, τις διενέξεις της με την Ελλάδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Νέα τροπή παίρνει η απεργία διαρκείας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Ιονική, μετά την απόφαση της διοίκησης της τράπεζας να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι φερονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία και αύριο θα κάνουν επ'οχούμενη διαμαρτυρία, κατεβαίνοντας με τα αυτοκινητά τους στο κέντρο της Αθήνας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε και σήμερα ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για πώληση της τράπεζας και εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση των συνδικαλιστών.

Αναρτήθηκαν σήμερα στις νομαρχίες όλης της χώρας οι πίνακες με τις βαθμολογίες των υποψηφίων που πήραν μέρος στο δεύτερο Πανελλήνιο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, που έγινε στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, για την πρόσληψη 2. 353 ατόμων που θα καλύψουν κενές θέσεις του δημόσιου τομέα. Αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό είχαν υποβάλει περίπου 120. 000 άτομα. Στο διαγωνισμό πήραν τελικά μέρος μόνο 50. 000, από αυτούς οι 14. 000 πέρασαν τη βάση και μόνο ένας στους 7 θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για μια θέση στο δημόσιο. Στα μέσα Ιουνίου θα αναρτηθούν οι πίνακες με τα ονόματα των επιτυχόντων, οι οποίοι τελικά θα προσληφθούν το φθινόπωρο. Οσοι νομίζουν ότι αδικήθηκαν από τη βαθμολογία, έχουν το δικαίωμα εντός 10 ημερών να υποβάλουν ενστάσεις.

Κινδυνεύει για ακόμα μια χρονιά η εξεταστική περίοδος στα γυμνάσια και λύκεια της χώρας, καθώς οι καθηγητές απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κατά τόπους ενώσεων των καθηγητών φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση της ΟΛΜΕ για 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Ιουνίου, δηλαδή τις δύο πρώτες μέρες των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων και νέα 48ωρη στις 11 και 12 του ίδιου μήνα, ημέρες διεξαγωγής του πρώτου πανελλαδικού διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Οριστικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν το Σάββατο, από τους προέδρους των ΕΛΜΕ. Παράλληλα οι καθηγητές αντιδρούν στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας και ζητούν την αναστολή τους για ένα χρόνο, υποστηρίζοντας οτι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν είναι έτοιμοι για τις αλλαγές. Τέλος, η βουλή απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο πλαίσιο αναθεώρησης άρθρων του συντάγματος.

Με συνοπτικές, αλλά αυστηρές διαδικασίες, θα ελεγχθούν όλες οι ανέλεγκτες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος και ΦΠΑ που αφορούν τις χρήσεις 1993 μέχρι και 1997. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στις ανέλεγκτες εκκρεμείς υποθέσεις παλαιοτέρων χρήσεων 1987 - 1992 θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν αξιοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις προηγούμενης ρύθμισης που προέβλεπε την καταβολή συγκεκριμένου ποσού ανά χρήση και ανάλογα με τη δραστηριότητα και το τζίρο της επιχείρησης. Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε πως οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και το ποσό του φόρου που θα προκύπτει μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, θα καταβληθεί σε δόσεις. Διευκρινίστηκε επίσης ότι οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν μόνο σε εκκρεμείς υποθέσεις κάτω των δύο δις δρχ. Οι υπόλοιπες θα ελεγχθούν κανονικά.

Στη Λευκάδα βρίσκεται ο πρέοδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με τη μητροπολιτική Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κλίντον για τα ελληνοτουρκικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε στις δηλώσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Τις ευχές υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης για την ονομαστική του εορτή. Από το Μέγαρο Μαξίμου παρέλασε ολόκληρο σχεδόν το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, τρισάγιο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο τελέστηκε το πρωί στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο ομώνυμο ίδρυμα που βρίσκεται στην Πολιτεία. Ο άλλος Κώστας της πολιτικής μας, ο κ. Καραμανλής, άρχισε τετραήμερη περιοδεία στην κεντρική Μακεδονία και θα επισκεφθεί την Πιερία, την Ημαθία και την Πέλλα. Ο πρόεδρος της ΝΔ καλείται να λύσει το Γόρδιο Δεσμό της υποψηφιότητας της ΝΔ στο δήμο της Κατερίνης. Το θέμα θα θέσουν μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, στη συνάντηση που θα έχουν απόψε με τον κ. Καραμανλή.

Καταγγελίες για στημένα παιχνίδια στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έκανε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλος. Ο βουλευτής Αχαϊας αναφέρθηκε σε καταγγελίες ποδοσφαιρικών παραγόντων "ότι στήνουν παιχνίδια" και ότι διάφορα κυκλώματα εκβιάζουν ποδοσφαιριστές, ενώ ζήτησε μέτρα που να κτυπούν αυτές τις ενέργειες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, σχολίασε ότι "κάποιοι όψιμα έδειξαν ενδιαφέρον και τόνισε πως το ποδόσφαιρο πάσχει από χρόνια νόσο και μόνο με θεσμικές παρεμβάσεις, μπορεί να γίνει εξυγίανση.

Εξηγήσεις στο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ θα δώσει αύριο ο βουλευτής του κόμματος, Απόστολος Ανδρεουλάκος, για τις ρατσιστικές και μεσαιωνικές απόψεις που διατύπωσε κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την ίδρυση συνοριακής αστυνομίας. Ο κ. Ανδρεουλάκος πρότεινε οι λαθρομετανάστες που απελαύνονται και επιστρέφουν στη χώρα μας να οδηγούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ξερονήσια. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε να εφαρμοστεί και για τους λαθρομετανάστες το πόθεν έσχες. Η θέση του κ. Ανδρεουλάκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παρισταμένων βουλευτών, ενώ ο Πέτρος Κουναλάκης έκανε λόγο για όνειδος, λέγοντας ότι τέτοιου είδους δηλώσεις αποτελούν ντροπή για το Κοινοβούλιο. Η ΝΔ είναι δέσμια του παρελθόντος της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Ανδρεουλάκου, κατήγγειλε τη ΝΔ για τη στάση που τηρεί και την κάλεσε να αποσαφηνίσει την πολιτική της στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 57ης επετείου της Μάχης της Κρήτης που διοργάνωσε η Νομαρχία Ηρακλείου. Σήμερα, το πρωί ψάλθηκε δοξολογία στη Μητρόπολη, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη, το νομάρχη Ηρακλείου κα επισήμους. Αύριο θα ολοκληρωθεί ο εορτασμός με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά όχι με την ομοφωνία που επιθυμούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, εξελέγη δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τους επόμενους επτά μήνες ο μέχρι σήμερα αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημητριάδης, μετά την παραίτηση Κοσμόπουλου. Εξάλλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας συναντώνται με τον υποψήφιο δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, για τη χάραξη της στρατηγικής ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου.

Αποφάσεις για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία της ψηφιακής τηλεόρασης, αναμένεται να πάρει αύριο η κυβερνητική επιτροπή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο με το θεσμικό πλαίσιο για την ψηφιακή τηλεόραση θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιούνιο και η ψήφισή του θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης έχουν διατυπωθεί επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση σημειώθηκε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του 50χρονου επιχειρηματία Ιωσήφ Βαγιωνή, που κατηγορείται για το θάνατο της 33χρονης φίλης του Ελένης Πίσχου. Τη στιγμή που κατέθεταν οι ιατροδικαστές κύριοι Νόνας και Κουτσάφτης, που είχαν διενεργήσει τη νεκροτομή στο πτώμα της 33χρονης, η μητέρα του θύματος Ευδοξία Πίσχου σ'ένα ξέσπασμα οργής τους κατηγόρησε για χρηματισμό. Οι δύο ιατροδικαστές υπέβαλαν μήνυση αξιώνοντας τη σύλληψη και την παραπομπή της στο Αυτόφωρο. Τελικά όμως με την παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου και των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής, οι μηνύσεις αποσύρθηκαν.

Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο τροποποιημένος ΚΟΚ που θα προβλέπει υψηλότατα πρόστιμα για όσους παρκάρουν σε 174 κομβικά σημεία της πρωτεύουσας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως να χρησιμοποιεί γερανούς ιδιωτικών εταιριών για την απομάκρυνση των οχημάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας, στην Αθήνα κάθε μέρα παρκάρουν παράνομα 20. 000 αυτοκίνητα. Στο μεταξύ, διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση τριών υπόγειων γκαράζ 1. 350 θέσεων στην πλατεία Κολωνακίου, την πλατεία Αιγύπτου και την πλατεία Κάνιγγος προκήρυξε το ΥΠΕΧΩΔΕ. Για την κατασκευή των γκαράζ θα χρειαστούν τρία χρόνια.

Είκοσι δύο όπλα, τύπου Καλάσνικοφ, προερχόμενα από την Αλβανία και με προορισμό την Κρήτη, κατασχέθηκαν σήμερα στα ελληνοαλβανικά σύνορα από άντρες των μεταβατικών αποσπασμάτων που συνέλαβαν και δύο Ελληνες οι οποίοι τα μετέφεραν. Τα όπλα, καθώς και ισάριθμες γεμιστήρες και 5. 500 χιλιάδες σφαίρες, βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Αναστάσιου Γιαννόπουλου, κάτοικου Αθηνών. Λίγο αργότερα, συνελήφθη και ο συνεργάτης του Δημήτρης Καλογεράκης, από το Ηράκλειο Κρήτης.

Στις 11 Ιουνίου θα εκδικαστεί τελικα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, η αγωγή που κατέθεσε κατά του γνωστού μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου, η σύζυγος του δολοφονηθέντος Σωτήρη Γιαλαμά, βασιλική, η οποία διεκδικεί από τον ισοβίτη πλέον καλλιτέχνη, ποσό 100. 000. 000 δρχ και όλα τα δικαιώματα από τα τραγουδια του, τα οποία έγραψε στις φυλακές Κομοτηνής, όπου εκτίει την ποινή του ο Ακης Πάνου.

Σε αυτοκτονία οφείλεται, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Πιερίας, ο θάνατος της 23χρονης Καλιόπης Γκόγκου, η οποία τραυματίσθηκε θανάσιμα, με το υπηρεσιακό περίστροφο του φίλου της αστυνομικού στην Κατερίνη. Τη Γκόγκου βρήκε νεκρή ο αστυνομικός Χρήστος Φωτιάδης, στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού τους, ενώ πριν το θλιβερό συμβάν, όπως έγινε γνωστό, το ζευγάρι είχε διαπληκτισθεί.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέσα σε φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, είπε το οριστικό αντίο από την ενεργό δράση, η ``σημαία`` της ΑΕΚ, ο Στέλιος Μανωλάς. Ο 36χρονος ποδοσφαιριστής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι ήθελε να τελειώσει όρθιος την καριέρα του και όχι να τον λυπούνται ενώ επεσήμανε ότι ήταν τυχερός που βρέθηκε για 20 χρόνια στην μεγάλη του αγάπη, την ``Ενωση``. Ο Μανωλάς, τόνισε ότι η ΑΕΚ διαθέτει το καλύτερο έμψυχο υλικό στην Ελλάδα, ενώ αναφορικά με αυτόν είπε ότι θέλει να πάει σε σχολή προπονητών του εξωτερικού αφού με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τον δρόμο για την είσοδό του στην εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, άνοιξε η ΕΟΚ στον Ιάκωβο Τσακαλίδη. Η ομοσπονδία του αθλήματος, κάλεσε τον σέντερ της ΑΕΚ μαζί με 33 ακόμη παίκτες, στο τριήμερο προπονητικό κάμπ ελπίδων που θα γίνει από 27 έως και 30 Μαίου στην Καλαμάτα. Ετσι δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, το όνομα του νεαρού παίκτη να βρίσκεται μέσα στους 16 που θα έχει στη διάθεσή του ο Παναγιώτης Γιαννάκης, στην προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ενόψει του Μουντομπάσκετ της Αθήνας.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε θετικό κλίμα κινήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ μεγάλος αριθμός μετοχών έκλεισε στο ανώτερο όριο διακύμανσης του 8%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2. 573,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,06%. Αυξημένος ήταν και ο όγκος των συναλλαγών η αξία των οποίων έφθασε τα 62,3 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,26%, Ασφάλειες άνοδος 1,58%, Επενδύσεις άνοδος 0,21%, Λήζινγκ άνοδος 0,31%, Βιομηχανικές άνοδος 1,73%, Κατασκευές άνοδος 1,22%, Διάφορες άνοδος 3,58%, Συμμετοχών άνοδος 2,38%. Με άνοδο 3,22% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Σημαντική υποχώρηση 2,80% δρχ. παρουσίασε η ισοτιμία του δολαρίου στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός, με νεφώσεις, σποραδικές βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά από το απόγευμα θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να βρέξει στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 28 και στα νησιά 13 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα, κυρίως στα ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 13 με 25 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αισθήματα ευφορίας κατακλύζουν εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Ινδονησίας, μετά την παραίτηση του προέδρου Σουχάρτο. Νέα καθήκοντα ανέλαβε ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιουσούφ Χαμπίμπι, ο οποίος δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την οικονομική κρίση. Με ικανοποίηση δέχθηκε η Διεθνής Κοινότητα την παραίτηση του Σουχάρτο, στο εσωτερικό της χώρας ωστόσο, πολλοί άρχισαν ήδη να αμφισβητούν τις καλές προθέσεις του Χαμπίμπι, υποστηρίζοντας οτι ανήκει στην ίδια κάστα με τον Σουχάρτο και εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι μία ριζική πολιτική αναδιάρθρωση. Ενδεικτική είναι άλλωστε και η δήλωση του μουσουλμάνου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αμιέν Ράϊς, τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν ανοικτά για τη θέση του προέδρου, οτι θεωρεί τον Χαμπίμπι μεταβατικό πρόεδρο, τονίζοντας οτι ο λαός επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών.

Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων, στη Ρωσία, οι οποίοι απαιτώντας την καταβολή των απλήρωτων εδώ και μήνες μισθών τους, έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, αποκόβοντας τη χώρα στα δύο. Μαζί με τους ανθρακωρύχους απεργούν οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, με το ίδιο αίτημα και οι κομμουνιστές μη χάνοντας ευκαιρία, ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Μπόρις Γιέλτσιν. Εκείνος από την πλευρά συνηθισμένος να ελίσσεται, ανακοίνωσε σήμερα οτι έδωσε εντολή για τη σύσταση μίας επιτροπής κρίσης, η οποία θα διευθετήσει το θέμα. Η επιτροπή θα συσταθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και θα μετέχουν ο ίδιος, ο πρωθυπουργός και βουλευτές.

Ανησυχία επικρατεί και πάλι στη διεθνή κοινότητα για τα καθημερινά κρούσματα βίας που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τη συμφωνία για τη διεξαγωγή εβδομαδιαίων συνομιλιών, που συνήφθη μεταξύ του ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Λίγο έξω από την Πρίστινα, τρεις Αλβανοί και ένας σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι έξι τραυματίσθηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων. Στο μεταξύ σήμερα, η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε μεγάλη ποσότητα όπλων και φυσιγγίων την οποία ένας Αλβανός προσπάθηκε να εισάγει στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Αύριο ξεκινά ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην αλβανική και σερβική αντιπροσωπεία.

Ετοιμη δηλώνει οτι είναι η Ινδία να συζητήσει με τις μεγάλες δυνάμεις για την επισημοποίηση ενός νέου μορατόριουμ στις ινδικές πυρηνικές δοκιμές. Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά οτι η χώρα του δεν προτίθεται να κάνει πόλεμο με το Πακιστάν, και οτι θέλει να ζήσει ειρηνικά με τους γείτονές της. Η Ινδία προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιώντας πέντε πυρηνικές δοκιμές, τις πρώτες μέσα σε 24 χρόνια.

Για άλλη μία φορά οι κρατούντες ανά τον κόσμο κλείνουν τα μάτια στις θηριωδίες της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο προσπαθεί να εξαφανίσει από προσώπου γης έναν ολόκληρο λαό, συνάμα όμως παραβιάζει κατάφωρα και την εθνική κυριαρχία ενός γειτονικού κράτους. Σε εξέλιξη βρίσκεται πάλι μία γιγαντιαία τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών, στο βόρειο Ιράκ, στην οποία συμμετέχουν άρματα μάχης, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κάτοικοι της βόρειας Τουρκίας βλέπουν το βιός τους να καταστρέφεται από τις πρωτοφανείς, για την εποχή, πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές, ενώ μέχρι στιγμής τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Αγκυρα, συνεδριάζει εκτάκτως κυβερνητική επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στους 170 έφθασε ο συνολικός αριθμός των τραυματιών, από τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μαδρίτη, μεταξύ των οργάνων της τάξεως και οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης, λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Περίπου 500. 000 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να πανηγυρίσουν την νίκη της ομάδας σύμβολο της πόλης, επί της ιταλικής Γιουβέντους, ύστερα από 32 χρόνια. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ορισμένοι θερμόαιμοι νεαροί προσπάθησαν να υπερπηδήσουν τα κιγκλιδώματα και να βουτήξουν στα νερά του συντριβανιού της πλατείας, τότε επενέβησαν οι ειδικές κατασταλτικές ομάδες της αστυνομίας, οπλισμένες με ασπίδες και ρόπαλα. Οι οπαδοί της Ρεάλ, που πολλοί εξ αυτών βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης, απάντησαν αμέσως με πέτρες και μπουκάλια.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Friday, 22 May 1998 - 2:12:11 UTC