Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αποφασισμένος να υλοποιήσει, με γοργούς ρυθμούς, τους στόχους για ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το Ευρώ, χωρίς εκπλήξεις, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και χωρίς θύματα στο κοινωνικό πεδίο, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο. Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής επηρεάζεται από εσωκομματικές αντιδράσεις και συνδικαλιστικές συντεχνίες. Η κυβέρνηση δεν τελεί υπό καθεστώς ομηρίας οποιουδήποτε, δεν ταλαντεύεται και δεν διαπραγματεύεται την πολιτική της, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιστά την πολιτική της, στην οποία περιλαμβάνεται ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, εξυγίανση των ΔΕΚΟ και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Αναφερομένος στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τους εργαζόμενους και διαβεβαίωσε ότι στις άλλες επιχειρήσεις δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Ολυμπιακή, την οποία χαρακτήρισε ειδική περίπτωση. Ο κ. Σημίτης έκανε ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου την περίδο 93-97, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση των Βρυξελλών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ, ζητώντας παράλληλα συναίνεση σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο, καθώς, όπως είπε, ο στόχος είναι εθνικός.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε τη συνέντευξη, λίγα μέτρα από το Ζάππειο βρίσκονταν σε εξέλιξη επεισόδια μεταξύ αδιόριστων καθηγητών και αστυνομικών. Οι εκπαιδευτικοί ήθελαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κάνουν διαδήλωση έξω από το Ζάππειο, αλλά εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Στη συνέχεια κατέλαβαν τα γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, ζητώντας τη παραίτηση των προέδρων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και καλώντας τους εκπαιδευτικούς να κατέλθουν σε απεργία την περίοδο των εξετάσεων. Στο μεταξύ, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο Επικρατείας η συζήτηση των προσφυγών που έχουν καταθέσει αδιόριστοι εκπαιδευτικοί κατά της επετηρίδας και του διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών.

Προσφυγή κατά του εισαγγελικού εντάλματος προφυλάκισης του δημάρχου Πειραιά, Στέλιου Λογοθέτη, καταθέτουν αύριο στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά οι συνήγοροί του. Τον κ. Λογοθέτη επισκέφθηκαν σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕΔΚΕ, ο Μητροπολίτης Πειραιά, Καλλίνικος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ανυπόστατη, βιαστική, αψυχολόγητη και ακραία την απόφαση προφυλάκισης του κ. Λογοθέτη, εξέφρασε την ανησυχία και την αγανάκτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης να μεσολαβήσει για την άμεση αποφυλάκισή του. Πάντως, ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ, δήλωσε ότι δεν του επιτρέπεται να παρέμβει στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Αδικαιολόγητη και ευθύ πλήγμα κατά της αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει το ΔΗΚΚΙ την προφυλάκιση του κ. Λογοθέτη.

Πρόταση προς τον Κώστα Καραμανλή να ζητήσει άμεση προσφυγή στις κάλπες, έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Κατά την κυρία Μπακογιάννη πρέπει να διεξαχθούν άμεσα εκλογές γιατί εάν η πολιτική που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, θα αποτύχει. Αιχμηρή απάντηση στην κυρία Μπακογιάννη έδωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης λέγοντας χαρακτηριστικά "ελπίζω η πρόταση να μην έγινε για να απαλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ από τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες". Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών ως δραματική εξέλιξη και ορόσημο της μακράς παρακμιακής τροχιάς στην οποία βρίσκεται ο τόπος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ανικανότητα, εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η δραχμή να δεχθεί και νέες κερδοσκοπικές πιέσεις και να γίνει νέα υποτίμησή της.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ συζητήθηκε σε σύσκεψη του Γιάννου Παπαντωνίου με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων μετατάξεις προσωπικού, αυξήσεις στα ταχυδρομικά τέλη και κλείσιμο όσων γραφείων θεωρούνται ασύμφορα. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, ενώ με βάση το σχέδιο εξυγίανσης, από το 2000 τα ΕΛΤΑ θα γίνουν κερδοφόρα επιχείρηση από ζημιογόνος που είναι σήμερα. Μετά τα ΕΛΤΑ σειρά έχει ο ΟΑΣΑ, που μαζί με τον ΟΣΕ και την Ολυμπιακή είναι οι τέσσερις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία το τρίτο δεκαήμερο του Μαϊου θα κηρύξει η ΓΣΕΕ με αφορμή τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Σήμερα, οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας. Η ΟΤΟΕ αποφάσισε να πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο στην Ιονική και νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα σε όλες τις τράπεζες.

Στο 5,3% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,6% που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Η ανοδική αυτή εξέλιξη αποδίδεται αποκλειστικά στις ανατιμήσεις σειράς προϊόντων λόγω της υποτίμησης της δραχμής. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι μέχρι τώρα απορροφήθηκαν όλες οι ανατιμήσεις που προκάλεσε η υποτίμηση και έτσι από τον Μάιο ο πληθωρισμός ενδέχεται να επανέλθει σε πτωτική τροχιά.

Σε απόρθητο φρούριο έχει μετατραπεί το συγκρότημα "Ρόδος Παλάς", όπου τη Δευτέρα αρχίζει η διάσκεψη της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, με τη συμμετοχή 54 υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης από διάφορες χώρες. Το συγκρότημα θα φρουρείται από 450 αστυνομικούς, ενώ βατραχάνθρωποι θα ελέγχουν τη θαλάσσια περιοχή. Δρακόντεια θα είναι και τα μέτρα στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Στην Αθήνα τώρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής για την κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν ιδιαίτερα οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και το Κοσσυφοπέδιο.

Αδικα αγωνίζονται οι αρμόδιοι προκειμένου να πείσουν τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, να παρουσιασθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δικασθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διότι σε καμμία περίπτωση δεν σκέπτεται να παραδοθεί. Την διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο αδελφός του, Λούκας Κάρατζιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο διεθνούς εκστρατείας που ξεκινάει ο ίδιος μαζί με τη σύζυγο του καταζητούμενου ηγέτη, Μπιλιάλα για την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από το θέμα αυτό. Για τον ίδιο λόγο, έχει συγκροτηθεί στο Πάλε ειδική επιτροπή, η οποία θα ιδρύσει παραρτήματα σε όλη την Ευρώπη και θα στελεχωθεί από πολλές γνωστές προσωπικότητες. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το απόγευμα και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, όπου θα έχει επαφές με οικονομικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες.

Δεν λειτουργούν στην Ελλάδα γραφεία του ΠΕ-ΚΑ-ΚΑ και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα, αλλά όπως σε όλες σχεδόν τις χώρες και στις ΗΠΑ, λειτουργούν γραφεία κουρδικών οργανώσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Μπίκας, απαντώντας έτσι στις δηλώσεις του Αμερικανού συναδέλφου του, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί αν λειτουργούν στην Αθήνα γραφεία του ΠΕ-ΚΑ- ΚΑ. Ο κ. Μπίκας διευκρίνησε ότι είναι αυτονόητο πως στη χώρα μας δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που εμπεριέχουν στοιχεία βίας ή τρομοκρατίας. Τη λύπη του γιατί ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υιοθέτησε τόσο άκριτα και επιπόλαια τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις γνωστές σκοπιμότητες της τουρκικής πλευράς, εξέφρασε ο πρόεδρος της βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως χαλκεύονται κατηγορίες και πως εξοντώνονται ολόκληροι πληθυσμοί, από ένα στρατιωτικό καθεστώς που ονομάζεται δημοκρατία στην Τουρκία.

Δεν βοηθά τον τόπο, ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζει κρίσιμες περιστάσεις, να μεγιστοποιούνται ζητήματα, τα οποία είναι τουλάχιστον άκαιρα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο πρόεδρος της βουλής όταν ρωτήθηκε για τη φημολογία περί διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Αναφερόμενος στη δήλωση των 53 βουλευτών για αλλαγή του όρκου της πολιτικής ηγεσίας και το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο μια τέτοια άποψη δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα, το οποίο δεν επιδιώκεται ούτε από την πολιτεία, ούτε από την εκκλησία. Αύριο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον του οποίου θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση και το Σάββατο το πρωί θα γίνει σε ειδική τελετή στη Μητρόπολη η ενθρόνισή του.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιβάρυνση στα ασφάλιστρα των ΙΧ αυτοκινήτων λόγω της υποτίμησης της δραχμής διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εμπορίου Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας στη βουλή σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα εκδόσει ενημερωτικό δελτίο με στοιχεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθώς και στοιχεία για τα βάσιμα παράπονα των πελατών, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει ένας δείκτης φερεγγυότητας της ασφαλιστικής αγοράς.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου θα αρχίσουν οι φετινές γενικές εξετάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θ'αρχίσουν με τους υποψήφιους των τριών πρώτων δεσμών να διαγωνίζονται στην Εκθεση, στην οποία θα διαγωνιστούν την επομένη οι υποψήφιοι της Δ'Δέσμης. Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, οι δύο πρώτες δέσμες θα διαγωνιστούν στη Φυσική και η τρίτη στα Αρχαία Ελληνικά, στις 23 η Δ'Δέσμη στην Πολιτική Οικονομία, ενώ στις 24 Ιουνίου οι υποψήφιοι της πρώτης δέσμης θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά, της Β' στη Βιολογία και της Γ'στην Ιστορία. Στις 25 Ιουνίου οι υποψήφιοι της Δ'Δέσμης θα διαγωνιστούν στην Ιστορία, στις 26 του μηνός οι δύο πρώτες δέσμες θα διαγωνιστούν στη Χημεία και η τρίτη στα Λατινικά και οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 27 Ιουνίου με τους υποψήφιους της Δ'Δέσμης να διαγωνίζονται στα Μαθηματικά. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων αρχίζουν στις 29 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Ιουλίου. Φέτος, θα εισαχθούν 7. 500 περισσότεροι υποψήφιοι και συγκεκριμένα στα ΑΕΙ θα εισαχθούν 29. 463 υποψήφιοι και 29. 000 στα ΤΕΙ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μεταφέρθηκε το μεσημέρι ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, ύστερα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε τη στιγμή που εργαζόταν στο γραφείο του, με αντικείμενο την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα υποστηρίξει η ΝΔ. Οπως έγινε γνωστό η δυσφορία του κ. Αναγνωστόπουλου οφείλεται σε λιποθυμικές τάσεις και θα παραμείνει στο Ιατρικό Κέντρο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ένα αγώνα δίχως αύριο αναμετρώνται το βράδυ στο ΟΑΚΑ οι ομάδες μπάσκετ της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, για το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος της Α1. Οι δύο ομάδες, που έχουν από μία νίκη, θα έχουν στη διαθεσή τους όλους τους παίχτες τους, ενώ ο Παναθηναϊκός θα έχει και δέκα χιλιάδες φίλους του στις εξέδρες του γηπέδου. Από την πλευρά του ο Ιωαννίδης θα προσπαθήσει να διώξει το άγχος από τους παίχτες του και να το μεταφέρει στους παίχτες των πρασίνων. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9,15 και θα μεταδοθεί απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Σφήνα στη μεταγραφή του Λάκη μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, η ΑΕΚ, μετά το γνωστό ενδιαφέρον του Ολυμπιακού. Μάλιστα, η διοίκηση της Ενωσης φέρεται ότι είναι έτοιμη να δώσει ακόμα και 300 εκατομμύρια δρχ για το νεαρό μέσο. Πάντως, ο πρόεδρος του Πανηλειακού δήλωσε ότι μόνο με τον Ολυμπιακό έχει μιλησει για τη παραχώρηση του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή, ενώ αποκάλυψε ότι για τον ίδιο παίχτη έχει προτάσεις και από Αγγλία και Ιταλία. Στο μεταξύ, στον Παναθηναϊκό επικρατεί απόλυτη ηρεμία -ίσως γιατί έρχεται μπόρα...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Νέες ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στις 2509, 78 μονάδες μειωμένος κατά 2,82%, αν και αρχικά σημείωνε σημαντική άνοδο. Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 78,5 δισ. δρχ. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 3,35%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες πτώση 1,87%, Επενδύσεις πτώση 3,47%, Λήζινγκ πτώση 1,56%, Βιομηχανικές πτώση 2,79%, Κατασκευές άνοδος 0,50%, Διάφορες πτώση 0,80%, Συμμετοχών πτώση 3,51%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με σημαντική άνοδο 2,16%.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 26 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 15 με 24 και 14 με 22 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με εντατικούς ρυθμούς εργάζονται τα σωστικά συνεργεία στη νότια Ιταλία, προκειμένου να βρουν επιζώντες από την βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι κατολισθήσεις, συνέπεια των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν την περιοχή. Από την πρωτοφανή αυτή καταστροφή, 51 άτομα καταπλακώθηκαν από χιλιάδες τόνους λάσπης, πάνω από 100 εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγα. Οι αρχές εκφράζουν το φόβο οτι οι νεκροί θα είναι πολλοί περισσότεροι, καθώς όσο περνούν οι ώρες εξανεμίζονται οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων.

Το ενδεχόμενο προσφυγής σε στρατιωτική λύση, προκειμένου να πεισθούν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν θερμά η Γαλλία και η Γερμανία. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου φέρουν έτοιμη την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Επικαλούμενες κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές, σερβικές εφημερίδες αναφέρουν οτι το σερβικό κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει στα τέλη Μαϊου ένα νομοσχέδιο που προβλέπει για το Κοσσυφοπέδιο τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, φέρεται να προβλέπει κοινοβούλιο, κυβέρνηση, χωριστές αρχές και συνταγματικό νόμο για την επαρχία.

Ως την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση των συμφωνιών του Οσλο που αφορούν το Μεσανατολικό, χαρακτήρισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, τον επόμενο γύρο των ισραηλινο - παλαιστινιακών συνομιλιών, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Δύο μόλις ημέρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Λονδίνο, η κ. Ολμπράϊτ σε συνέντευξή της στους Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, προειδοποίησε οτι εάν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν καταφέρουν να έλθουν σε έλθουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκασθούν να επανεξετάσουν την διπλωματική τους προσέγγιση στο Μεσανατολικό. Διευκρίνισε ωστόσο, οτι η εμπλοκή παρατηρείται εξαιτίας της αδιαλλαξίας του ισραηλινού πρωθυπουργού να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% των εδαφών της Δυτικής Οχθης. Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωση της συζύγου του αμερικανού προέδρου, Χίλαρι, η οποία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε ωστόσο, οτι η δήλωση αυτη αποτελεί προσωπική της άποψη και επ'ουδενί λόγω σημαίνει αλλαγή στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ κατάφερε να επιβάλει την τάξη, ως είθισται, ο στρατός στην πόλη Μεντάν της Ινδονησίας, μετά τις συνεχιζόμενες αναταραχές οι οποίες προκλήθηκαν από διαδηλώσεις φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τη 30χρονη άσκηση εξουσίας από τον πρόεδρο Σουχάρτο. Οι φοιτητές συνέχιζαν για τρίτη ημέρα τις διαδηλώσεις τους, ζητώντας την παραίτηση του ισόβιου, τρόπω τινά, προέδρου και την εφαρμογή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σουχάρτο εκτόξευσε βέλη κατά του ξένου Τύπου οτι εξασκεί ψυχολογικό πόλεμο κατά της χώρας του με τη διάδοση αρνητικών πληροφοριών, κυρίως σ'ότι αφορά στην οικονομία της χώρας.

Σιγήν ιχθύος τηρούν οι γερμανικές αρχές σχετικά με την δολοφονία ενός δικαστή από έναν άγνωστο, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Το συμβάν σημειώθηκε στο γραφείο του δικαστή, στο δικαστήριο στην πόλη Εσσεν, στη δυτική Γερμανία. Ο δράστης που ήταν 69 ετών έριξε στον δικαστή πέντε σφαίρες, οι δύο από τις οποίες τον πέτυχαν στο κεφάλι, και μετά αφού άφησε πάνω στο γραφείο ένα σημείωμα, αυτοπυροβολήθηκε.

Η τρίτη σε μέγεθος εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων στον κόσμο, δημιουργήθηκε σήμερα με τη συγχώνευση της γερμανικής αυτοκινητο - βιομηχανίας Ντέμλερ Μπεντς με την αμερικανική Κράϊσλερ. Η συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και η αξία της νέας επιχείρησης θα ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει τους εργαζομένους είναι η διαβεβαίωση της γερμανικής εταιρίας οτι δεν θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας ή διακοπή της λειτουργίας εργοστασίων.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 9 May 1998 - 20:12:10 UTC